VIDEO » Apelul unui medic de la Spitalul de Arși: ”Difuzați această filmare pentru că Spitalul de Arși a ajuns să omoare oameni și ceva trebuie schimbat!”

Doctorul a filmat, în secția de reanimare a spitalului, un pacient pe ceafa căruia colcăie viermi

joi, 14 iulie 2016, 2:57

UPDATE: Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă în cazul pacientului de la Spitalul de Arși din București prezentat în imaginile de azi de GSP. Acesta a fost filmat de un medic, într-un salon de la terapie intensivă, cu mai multe larve pe ceafă, în rănile provocate de arsuri.

UPDATE: Conferință de presă a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: „E inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv să nu fi învățat nimic. Concluzia e că nu putem închide întreg spitalul, ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea UTS-ului (n.r. Unitatea de Transfuzii), ceea ce înseamnă că pacienții cu arsuri grave au fost redirecționați. Cu siguranță cei de acolo erau responsabili de pacienți și vor răspunde. Poliția Capitalei e acolo deja. Dacă avem o explozie în țară nu avem unde să ducem pacienții. Îi trimitem în străinătate! Dacă vin 5 pacienți în plus avem o problemă gravă ca țară”. Declarațiile complete AICI!

UPDATE: În jurul orei 11, conducerea Spitalului de Arşi şi medicii secţiei ATI se vor întâlni într-o şedinţă de urgenţă. S-a demarat şi o anchetă internă.

UPDATE: O echipă de inspectori DSP București a demarat o anchetă la Spitalul de Arși, după imaginile publicate de GSP. „În această dimineață, o echipă de inspectori sanitari de la Direcția de Sănătătate Publică București deja s-a deplasat la Spitalul de Arși. Se duce să verifice situația de acolo, să verifice toate condițiile igienice. A existat un control în luna martie a acestui an în toate unitățile spitalicești din toată țara, inclusiv la Spitalul de Arși. La toate unitățile sanitare la care s-au constatat deficiențe. Este oarecum evident pentru toată lumea că există probleme de management la această unitate spitalicească, dar decizia de a închide un spital nu este una care se ia cu una, cu două. Dacă se impun sancțiuni, ele vor fi făcute”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, la Realitatea TV, citat de stiripesurse.ro.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, medicul Adrian Stănculea, a declarat că pacientul a decedat și a lăsat să se înțeleagă că situația nu e unică în sistemul nostru de sănătate. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situația asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroză unde nu poți băga degetele și să speli ca pe mâini, că poți rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicatețe. E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiți că e ca la gunoi”, a spus Stănculea la Antena 3.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

O mie de cuvinte nu fac cît o imagine, dar o mie de imagini nu nasc o idee, spune profesorul italian Giovanni Sartori.

Urmăriți imaginea! Atenție însă, nu există cuvinte care să vă prevină.

După aceea, mai vorbim și despre idee.

Imaginea este înfiorătoare.

Pe ceafa omului, în spatele urechii, sînt larve albe care au infectat corpul. Larve de muște.

Autorul filmului este un medic.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală.

Pacientul este internat în secția Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

„Mai e un caz identic, însă n-am reușit să-l filmăm decât pe acesta”, spune medicul.

„Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate,  larve de muște”, adaugă.

Doctorul insistă ca filmul să fie făcut public în pofida durității sale.

”Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm așa ceva, pacienții și noi, cei care știm?!”, întreabă medicul.

Își motivează demersul: „Acestea sunt condiţiile în care sunt trataţi pacienţii în acest spital! Și trebuie schimbate!”.

Nu e întîia oară

„Acum câțiva ani, un alt doctor a scris în fișa de observație a unui pacient că «în secția Reanimare există muște»”, povestește medicul pățania unui coleg de-al său.

”«Cum ai putut scrie așa ceva?!», au reacționat medicii Adrian Stănculea, șeful ATI, și Tudor Stăncioiu. «Condițiile pe care le oferiți pacienților nu sunt responsabilitatea mea, de-aia!», le-a răspuns, nervos, doctorul”, relatează sursa.

Întrebat ieri în legătură cu imaginile filmate acum două zile în spital, Adrian Stănculea, șeful ATI, a răspus inițial că i se pare puțin probabil.

Mai apoi a oftat: ”Acestea sînt condițiile, nu avem condiții la ATI, știți de cînd ni s-a promis un spital nou?!”.

Și așa ajungem la ideea de dincolo de imagini.

Căci rămînînd la blamare nimeni nu progresează.

Un spital învechit de oameni

„Viermii stau pe pacient de cel puţin 24 de ore, de când a început să se vorbească de această problemă”, spune doctorul care a filmat totul.

„Asta se întâmplă fiindcă nu se urmărește igiena pacienților, conducerea s-a resemnat”, completează el.

Spitalul de Arși este fondat în 1958, „o instituție medicală veche”, cum se prezintă pe site-ul spitalului.

Așa e.

Dar aici, pe Grivița, funcționează de 23 de ani, nu de o eternitate.

Fondată de Agrippa Ionescu în clădirea actualului spital SRI de pe strada Arhitect Ion Mincu, unitatea medicală se mută în 1993 în actualul sediu aflat pe Calea Griviței, în locul maternității Steaua.

Arșii sînt îngrijiți în această clădire de două decenii.

Două decenii care s-au transformat însă în prea mult.

Degradarea spitalului a ieșit la iveală imedit după ”Colectiv”

”Spitalul e infectat și oamenii sînt într-o bombă de microbi”, spunea un medic pe 3 decembrie în articolul din Gazetă dedicat cazului Colectiv.

Oficial, cel puţin trei dintre victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv s-au stins în Spitalul de Arși din cauza infecțiilor nosocomiale căpătate aici.

Atât a recunoscut spitalul.

Dar Gazeta a publicat documente din dosarele medicale a 9 victime.

„I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă de microbi”, a sunat avertismentul în 3 decembrie, sursa Gazetei.

„Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine, vă mulțumim!”, reacționa supărat, dar frust, imediat după publicarea materialului din decembrie 2015, medicul Stănculea.

„În spital nu s-a schimbat absolut nimic deşi aici a fost identificată o bacterie extrem de agresivă, Piocianic rezistent la toate tratamentele antibiotice”, spun medicii de la ”Arși”.

Om mort după o tranfuzie greșită de sînge

Probleme par fără sfîrșit aici, la ”Arși”.

Ieri, televiziunile au preluat știrea din siteul Puterea, potrivit căreia o pacientă internată la același spital a murit după o transfuzie cu o grupă de sânge greșită.

Femeia de 68 de ani fusese spitalizată după ce o mușcase un câine.

„La ATI nu avem nici aer condiționat”

INTERVIU. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea, recunoaşte faptul că pacienţii sunt trataţi în condiţii de igienă precară

– Domnule doctor, avem imagini cu pacienţi internaţi în secţia condusă de dumneavoastră pe ale căror răni colcăie viermi…
– Ce anume?!

– Viermi. Sunt cazuri frecvente în acest spital?
– Nu, Doamne fereşte! Am mai avut cazuri, dar la internare şi era vorba de pacienţi aflaţi într-o stare de mizerie fiziologică. Dar apoi sunt curăţaţi, spălaţi în unica şi celebra baie de la ATI şi dezinfectaţi.

– În cazurile de faţă este vorba despre pacienţi care au acumulat deja zece zile de la internare. Cum explicaţi această situaţie?
– Este, evident, vorba de larve de muscă, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece secţia ATI nu are condiţii de izolare, nu avem uşi glisante, nu avem aer condiţionat, deci putem avea muşte… dar aici putem vorbi şi despre o deficienţă în tratamentul medical, deoarece acești pacienți trebuie curățați și pansați zilnic.

Despre soluție

În decembrie 2015, după ce a recunoscut infecţiile nosocomiale la o parte din victimele de la Colectiv, Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi, a declarat că „dacă cerem ceva, cerem un spital nou”.

Solicitarea rămâne valabilă şi pentru şeful secţiei ATI. „Soluţia? O clădire nouă pentru acest spital şi înfiinţarea mai multor centre pentru arşi în ţară. Ştiu, asta ar fi în defavoarea noastră, dar în favoarea pacienţilor”, a spus doctorul Stănculea.

O soluţie de criză înaintează şi medicul care a realizat filmarea. „Sunt spitale de campanie monobloc, dotate ca secţiile de terapie intensivă, dar de o sută de ori mai igienice decât acest spital”.

Imaginile sînt insuportabile.

Orice idee e mai bună decît cea oficială.

Căci, oficial, se va merge înainte la fel.

Conform site-ului oficial al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, pe 30 iunie 2016 Spitalul de Arşi din Bucureşti se afla în curs de elaborare a raportului de acreditare.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (175)Adaugă comentariu

Stelu  •  14 iulie 2016, 7:12

Ne meritam soarta !!!

No comment  •  14 iulie 2016, 7:19

Sincer, cand inca mai exista cazuri de sclavie moderna, cand viermii te mananca in spitale, noi ne mai miram ca suntem ultima tara din Europa ca si dezvoltare si cultura?

Mihai  •  14 iulie 2016, 7:32

Medicule cameraman: in loc sa filmezi DE CE NU FACI CEVA SA INDEPARTEZI LARVELE SAU SA INGRIJESTI PACIENTUL AFLAT IN RASPUNDEREA TA ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????,,,,?,,,,,,,,,,,,??????????????????????????????????????????????????????????????????

Lucian  •  14 iulie 2016, 7:34

Sper ca acum la ora 8 este cineva si la Parchet cu o plângere penală! Plângere la adresa spitalului, ministerului, guvernului si ANAFului care ne jegmanesc de bani, ca ei sa fure! Dacă lăsați sa se sesizeze parchetul, ministerul si tot sistemul, nu mai rezolvam nimic!!!!

Mihai Badea  •  14 iulie 2016, 7:34

După Colectiv, efortul nu a fost să îi tratăm aici la cele mai înalte standarde posibile. Efortul ar fi fost inuman, aproape de imposibil.

Mihai Badea  •  14 iulie 2016, 7:44

În caz că n-am fost suficient de explicit: cu banii care s-au plătit spitalelor din Vest, se putea aduce aparatura necesară, iar câțiva specialiști îi puteau instrui pe ai noștri în regim de urgență. Desigur, ar fi fost o serie de obstacole aparent insurmontabile. Dar, știm cu toții ce lucruri extraordinare poate face omul sub influența emoției pozitive.

dan  •  14 iulie 2016, 7:49

Deci astea sunt conditiile "ca in Germania" in care esti tratat in Romania! Arafat, unde esti? Banicioiu, unde te-ai ascuns? Domnilor manageri de spital, pe cine credeti ca mai pacaliti? Mi-a ajuns de tara asta... Gata. Pana aici.

dorin  •  14 iulie 2016, 7:54

Sa-mi spuna cineva ca sunt viermi necrofagi, folositi tocmai pentru a dizolva pielea necrozata. Am nevoie de acest raspuns pentru ca nu pot accepta altceva. Nu pot sa cred ca traiesc intr-o tara in care arsii sau orice alt pacient este tratat in asemenea conditii. Am nevoie de ajutor!

fancraiova  •  14 iulie 2016, 8:08

Dumnezeu cu mila .........

Sevastre Bogdan  •  14 iulie 2016, 8:08

Daca se construiesc stadioane(inutile in conditiile de fata ale fotbalului romanesc) de ce nu se construiesc si spitale?Lumea ce asteapta sa iasa in strada,sunt fapte foarte grave care se intampla in momentul de fata in Romania..trezirea!!!

larva  •  14 iulie 2016, 8:21

Cate zile au acele larve? Deci nimeni din spital nu a vazut acest pacient! Chiar daca sunt metode de vindecare a zonelor cangrenate cu larve, totusi acestea nu au ce cauta intr-un spital!!

Liviu  •  14 iulie 2016, 8:21

Si in timp ce *** faceau operatii estetice la asistente tv decontate de casa de asigurari , nimeni nu spunea nimic, toti taceau ca *** curgeau.Tovarasu manager si toti cei de pe sectie, asistente , medici absolut toti ar trebui sa nu se mai numeasca medici si salvatori de vieti. Pe bune.Ca la 1800 ......Fara comentari!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Degeaba  •  14 iulie 2016, 8:24

Degeaba se construiesc scoli si spitale in Romania, cu toate conditiile, daca nu sunt folosite asa cum trebuie!

basilicus  •  14 iulie 2016, 8:29

NU stiti ca nu sunt bani! Doar pentru ANRP sunt, ca acolo e important....

Claudiu  •  14 iulie 2016, 8:32

Buna ziua, Larvele de musca consuma doar tesutul necrozat si plin de bacteriile pe care antibioticele nu au reusit sa le omoare! In anumite clinici din alte tari aceste larve se folosesc cu succes la tratarea arsurilor, ranilor necrozate, ... oriunde unde mediacamentele nu fac fata! Au fost documentare difuzate la televiziuni! Natura isi urmeaza cursul, rolul mustelor nu este acela de a infecta ranile ci de a actiona acolo unde tesutul incepe sa se degradeze!! Medici mai trebiue sa urmeze si cursuri din care sa invete lucruri noi si revolutionare. Asa ca, sunt convins ca daca va informati putin inainte de a produce astfel de stiri panicante, o sa va schimbati putin optica si nu o sa mai folositi pliciul, stand mai mult in curent!

Razvan  •  14 iulie 2016, 8:34

O tara plina de biserici, manastiri, stadioane, discoteci, baruri, preoti si ***, politie, militie, *** provincie.... Viermii oamenilor astia or sa va manance pe toti! Crasa natie politica avem....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mathias  •  14 iulie 2016, 8:39

Nu se mai poate asa ceva incredibil va-ti dezumanizat cu totu, ganditiva cati oameni se afla in situatia asta,trebuie sa schimbam sistemul ultima solutie sa iesim cu toti in strada.Dragi politicieni cu salari si pensi nesimtitite va place in ce hal ati adus tara asta....Managerul spitalului sa-si dea demisia nu se poate asa ceva nu aveti un pic de suflet...

Catalina  •  14 iulie 2016, 8:40

Saptamana trecuta am trait niste momente la acest spital... Va spun un lucru, medicii ca medicii, dar astistentele si infirmierele sunt ceva de groaza. S-au certat cu mine de mai sa sara la bataie pentru ca am indraznit sa vin cu tata la camera de garda sa i se refaca bandajele, in weekend. Au un tupeu extraordinar. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209020552447413&set=a.2588231781489.2139968.1125409480&type=3&theater Am pus link-ul cu postarea pentru ca vreau sa o fac "cunoscuta" pe aceasta individa care nici nu are ce cauta intr-un spital. Acum dupa acest articol sunt multumita ca in seara in care am ajuns cu tata la spital nu erau locuri libere.

ITRobert  •  14 iulie 2016, 8:51

Eu traiesc in State si tot aud ca pleaca romanii la pensionare in Romania... Pai cand ai mai mare nevoie de atentie medicala (adica la batranete), sa mergi intr-un iad medical??? Inca nu sunt la o varsta la care sa ma gandesc la pensie, dar nici la vreun intors nu ma pot gandi, mai ales dupa ce vad asa ceva. Doamne ajuta!

Ilie  •  14 iulie 2016, 9:03

Este strigător la cer. După atâtea informări cu privire la situația din spitale, am crezut că ceva s-a schimbat. Foarte grav ceea ce văd.

victor L  •  14 iulie 2016, 9:10

dle Tolontan, felicitari pentru "cruciada" din Sanatate. Sincer o spun. Dar, o simpla curiozitate, unde erati pe vremea cind s-a mobilizat lumea la proteste in apararea doctorului Calafat?

Ovidiu Tanase  •  14 iulie 2016, 9:13

Managerii spitalelor sunt de vina! Fiind in cardasie cu sistemul privat, INTENTIONAT nu cumpara aparatura medicala (nici macar elementarul aparat EKG sau Echograf), intotdeauna sunt INSUFICIENTE MEDICAMENTE, PANSAMENTE, USTENSILE etc. Tot acesti manageri blestemati inrautatesc situatia la locul de munca pt medici prin neoferirea unu spatiu pt rezidenti, nu exista aer conditionat sau plase de tantari/muste, spitalul nu este zugravit, vestiarele sunt mai vechi decat casa poporului etc. Toti cei care sunt sau au fost manageri de spital trebuie trasi la raspundere pt DEZASTRUL si EDUCATIA NEPUTINTEI care au semanat-o in sistemul medical romanesc!

BogdanPN  •  14 iulie 2016, 9:15

Nu inteleg de ce nu privatizeaza total spitalele...daca e sa calculezi cat te costa cu spaga,tratare,etc,te costa mai mult

mat  •  14 iulie 2016, 9:19

Nenea doctor cu ce se ocupă în acel spital?E cameraman de serviciu?Lasă domnule filmările si curata pacientul de viermi,daca sunt viermi....ca de asta ești doctor plătit de stat...Nu Tolo te plătește pe tine.....Așa e?

bobo  •  14 iulie 2016, 9:21

romimania s-a romanizat demult. pe nimeni nu intereseaza, avem *** care sunt stapani de romani, ii tin in lanturi si mai vor si modernizarea puscariilor dupa ce ca sunt platiti zilnic din impozitul nostru. ASTA NU MAI E TARA, mai bine sclav la straini decat in tara ta. ASTA E UMILINTA SA FII UMILIT DE UN SEMEN AL TAU. NIMIC NU MAI MERGE LA NOI. SUNTEM DE RASUL LUMII.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioana  •  14 iulie 2016, 9:23

Oare *** au aceleași condiții in spitalul "lor" de pe Str. Ion Mincu? Romanii mor cu zile in spitale si *** huzuresc pe banii amărâților in spitale cu condiții net superioare celor in care se tratează romanii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Muica Zeno  •  14 iulie 2016, 9:23

Sunt spitale din vest in care larvele de muste sunt intentionat introduse in rani pe ntru a indeparta tesuturile moarte si pentru efectul antibiotc extrem de puternic! http://www.descopera.ro/dnews/10376994-tratamentul-cu-larve-de-muste-vindeca-ranile http://www.mediculmeu.com/plante-medicinale/terapii-complementare/atunci-cind-antibioticele-esueaza-pot-interveni-larvele-pentru-a-vindeca-ranile.php

Vicky  •  14 iulie 2016, 9:30

Și un spital nou ar curata rănile pacienților? NU! Asta intra în atribuțiile personalului medical!!! Cea mai mare problema este reprezentata de personalul pe care îl doare în cot!! Cum sa permiți ca rănile unui pacient sa ajungă sa colcăie de viermi? Este strigător la cer! Cu muște sau fără muște în incinta, rănile trebuie curățate și îngrijite. Am copii mici, care au genunchii și coatele rănite mai mereu. Iar muște sunt și la mine în casa. Asta înseamna ca rănile lor ar trebui sa colcăie de viermi? Dumnezeule mare ...

Mircea  •  14 iulie 2016, 9:30

@Mihai: pentru ca igiena pacientului nu este in obligatia medicului. trebuie facuta de asistentele medicale. in loc sa arunci cu noroi in medici ar trebui sa te plangi de conditiile mizere din spital. tot pe mana lor o sa ajungi mai devreme sau mai tarziu. Cand o sa te faca bine o sa ii consideri Dumnezei insa acum ii vorbesti de rau. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aproh  •  14 iulie 2016, 9:36

Iar detinutii din penitenciare se plang ca nu au conditii umane de trai...acesti oameni din spitale ce vina au pt a fi tratati astfel? Cred ca mai bine incepem sa ne tratam ca pe vremuri acasa... cu plante... poate avem mai multe sanse. Am vazut ca cineva a numit aceste larve vindecatoare.... nu cre ca este cazul in acest video. Sunt sigura ca aceste muste au venit pe geam, pe usa si cine stie prin ce gunoaie au zburat inainte de a ateriza pe acest biet om. Cine sa isi dea silinta cand o mare parte din medicii acestui spital au cabinet privat unde cheama pacientii... De unde sunt racolati acesti pacienti??? Exact din spitalul de stat! Au uitat de mult timp juramantul lui Hipocrat... acum stiu doar juramantul banilor si al plicurilor!

marcelp  •  14 iulie 2016, 9:38

Și sunt unii infractori, promovați de GSP, care susțin că pușcăriașii au nevoie de condiții, se vede că nu au fost în spitale ...

Dan  •  14 iulie 2016, 9:38

Meritam! Nu suntem in stare de nimic, ne plangem - mioritic - soarta. Asistentele din spitale sunt ca noi, functionarii din aparatul de stat sunt ca noi, groparii sunt ca noi. Ceafa aia putreda e statul roman. Noi suntem viermii

roman  •  14 iulie 2016, 9:42

nu-i nevoie de bani ci de dorinta si chef de lucru. Cat costa un spital?100 de mil euro? ca sa aiba profit cine -l construieste. dar cu 10 sunt convins ca se poate construi intr-un an . si in 10 in toata tara 10 spitale. 10 mil de euro pt. Romania ii un chilipir

euu  •  14 iulie 2016, 9:43

Si asta se intampla la un spital din Bucuresti...un spital mare...imaginati-va ce se intampla in orasele mai mici..la sate...

CosminLV  •  14 iulie 2016, 9:44

Din pacate asa arata realitatea, o realitate pe care am ales toti sa nu o procesam 25 de ani. In afara de cateva spitale renovate din Bucuresti si tara asta e realitatea in sistemul de sanatate. Eu personal am vazut aceasta realitate cu ochii mei dar am preferat sa o trec la categoria film de groaza pe care maine il uit, grabit sa ies cat mai repede din visul urat si sa revin la viata normala. E plina tara de viermi pe pacienti, plagi infectate in spital, saloane care arata mai rau decat o celula din penitenciar, paturi pe care nu iti vine sa iei cearceaful adus de acasa de frica sa nu iei ceva, sa ne fereasca Dumnezeu de nevoia de a ajunge pe mana acestui sistem de sanatate. Suntem o generatie pierduta, nu mai putem intoarce rezultatul, ne-au infrant :(

fotbal  •  14 iulie 2016, 9:46

in moartea cel putin crestina exista ritualul incinerarii(ars scrum) si al ingroparii(mancat de viermi).omul acesta e viu si le suporta pe ambele. in fiecare an de ziua mea(adik sambata) ma gandesc in ce fel ar fi uman sa traim sau sa murim. ma gandesc azi

Cosmin  •  14 iulie 2016, 9:50

Nu vreau sa ma hazardez, dar am vazut si in serialul House (da, poate e fantezie, dar poate nu e) un caz de arsura in care pacientului i-au fost aplicate astfel de larve pe piele. Explicatia era ca larvele se hranesc cu tesutul bolnav, curatand astfel pielea.

Pavel  •  14 iulie 2016, 9:51

Mersi mult, Tolo! Genul de articol numai bun de citit dimineata, la o cafea si un croissant :)) 3 zile nu mai mananc

Ioana Teodora  •  14 iulie 2016, 9:54

Unchiul meu este unul din pacientii infectati cu stafilococ auriu intr-un spital din Mures din cauza materialelor Hexi Pharma. In urma unui articol pe care l-a vazut pe internet se va constitui parte civila in dosarul Hexi Pharma. E un avocat in Bucuresti care se ocupa de asta. Nu stiu daca pot sa ii dau numele aici dar toti acesti pacienti din spitale care patesc lucruri de acest gen ar trebui sa se mobilizeze.

Liliana  •  14 iulie 2016, 9:55

Pentru toti cei care spun ca larvele de muste se folosesc in scop terapeutic: asa este dar larvele respective sunt crescute in mediu steril si aplicate pe o rana curata pentru a consuma tesutul necrozat, in cazul de fata vorbim de muste care pot fi pline de bacterii si care si-au depus *** in ranile pacientilor si de unde au iesit aceste larve. Spitalele din Romania sunt un focar de infectie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmin  •  14 iulie 2016, 9:55

Cautati Maggot therapy pe google.

Cosmin  •  14 iulie 2016, 10:00

@Liliana - intr-adevar, modul in care este realizata "terapia" lasa de dorit, dar maniera de prezentare a probemei nu face decat sa dezinformeze. Mediul de tratament trebuia sa fie steril, nu pe un pat obisnuit de spital. Insa nu "colcaie viermii" pe ceafa pacientului. Ei sunt pusi acolo, in scop terapeutic. Ca terapia este prost aplicata, da, e adevarat, dar nu s-au urcat viermii pe el din spital. E o denaturare a realitatii sa spui asta.

Dragu Cristian  •  14 iulie 2016, 10:03

Lasa ca ne facem Catedrala...ne apara ea de "toatii boalili"

curly  •  14 iulie 2016, 10:04

@tolo: Data viitoare când puneți în ziar poze cu șantierele stadioanelor în lucru de la Craiova și Tg Jiu dați și o estimare în care să spuneți câte secții/spitale s-ar putea moderbiza/construi. Poate ar ajuta ca gloata votantă cate mai ajunge pw gsp să fie mai atentă: eu unul aș vota pe ăla care îmi va spune că niciun leu din buget nu merge la echipa de fotbal/handbal/whatever, ci merge la spitale și grădinițe. Dar ar trebui ca și candidații să spină ferm asta, or ei nu o fac fiindcă pierd voturile gloatei. Deci, hai să civilizăm gloata. Propunerea mea este ce puteți face voi

ana  •  14 iulie 2016, 10:08

FELICITARI dl. Tolontan! VREM DECLARATII DE LA MINISTER, CONTROALE SI MASURI LUATE! Banii pe care ii primesc spitalele trebuie gestionate in folosul spitalelor, nu al directorilor. Va rugam faceti ceva. Este inumam sa moara oamenii chinuiti in halul acesta. Se poate intampla oricui, inclusiv celor care nu inteleg gravitatea situatiei. Si asa este, viermii respectivi sunt sterili. Intr-o sectie de ATI oamneii sunt cu imunitatea foarte slabita, orice bacterie / virus poate insemna pentru ei moaret sigura. Personalul de asemenea trebuie sa intre cu manusi, masca si botosei, halat steril, astfel incat sa nu aduca bacterii cand se intors de afara de la fumat.

Alexandru Mihalcea  •  14 iulie 2016, 10:11

Potoliti-va ca nu e chiar asa. De mii de ani pentru indepartarea tesuturilor necrozate se foloseste (terapeutic) un anumit tip de viermi care se hraneste exclusiv cu tesuturile moarte. Si explicatia pe larg (sper sa intelegeti limba engleza, daca nu, sigur wikipedia are articolul si in romana): https://en.wikipedia.org/wiki/Maggot_therapy

PETRE  •  14 iulie 2016, 10:15

Nu avem bani de spitale dar avem bani de catredale ....

mirela  •  14 iulie 2016, 10:19

La noi se face mai multa galagie pe drepturile detinutilor, ale pacientilor mai pqt sa astepte....N-am auzit ca la CEDO sa fie sanctionata tara cu amenda pt ca nu a respectat drepturile omului in spitale...Numai de puscariasi aud. Nici "avocatul poporului" nu se sesizeaza decat pt delincventi....Sa vedeti ce repede ar gasi bani pt amenzi...Numai pt dotari nu....

Ilie  •  14 iulie 2016, 10:21

În cazul de față, vinovate sunt asistentele. Ele nu se implică în igienizare. Am întâlnit zeci de asistente care vorbeau cu pacienții foarte foarte vulgar, cuvinte greu de digerat. Pe de altă parte, managerii de spitale nu se implică suficient, își vad propriul interes. Felicitări pentru faptul că ne arătați adevărata față sistemului medical din România

Eduard Cocalea  •  14 iulie 2016, 10:26

Oameni buni, trebuie sa intelegeti odata pentru totdeauna ca din 1989 incoace sistemul acesta infect din Romania format din fostii securisti, servicii si corporatiile straine sunt pusi pe distrugerea, talharirea, jefuirea si omorarea oamenilor. Astea sunt lucrarile lor si nu urmaresc prosperitatea Romaniei si romanilor. Se vede clar ca lacrima ca Romania este o tara experimentala. Au sa treaca 100 de ani sa realizati si sa recunoasteti lucrurile acestea. Poporul asta parca este hipnotizat sa nu reactioneze.

Comentează