Personalul de la Spitalul de Arși spune că larvele nu sînt un accident: „Viermii apar în fiecare vară!”

O infirmieră spune că și celălalt pacient pe care s-au găsit lave a murit acum două zile

vineri, 15 iulie 2016, 6:57

UPDATE: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a aprobat azi planul de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului de Arși din București, informează HotNews.ro. Printre activitățile vizate se numara igienizarea Secției de terapie intensivă (ATI), a blocurilor operatorii și a spațiilor de cazare, înlocuirea ușilor de acces în ATI și în saloanele pentru pacienți cu uși glisante cu senzori, dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI și săli de operație, includerea în schema de personal a unui post de infecționist și angajarea unui epidemiolog. Bugetul estimat pentru aceste activități este de 449.310 lei.

UPDATE: Asistenta șefă de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși este audiată de polițiștii Serviciului Omoruri. Potrivit unor surse judiciare, la audieri se va prezenta și medicul șef al ATI de la Spitalul de Arși, informează Agerpres.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Sînt zile complicate la Spitalul de Arși.

Ambii oameni care au avut larve de muște au murit.

Nimeni nu pretinde că viermii a căror filmare s-a înfipt în inima indignării publice ar fi cauza decesului.

”Dar amîndoi sînt morți acum”, confirmă chiar medicul care a difuzat imaginile către Gazeta Sporturilor.

Ministerul Sănătății, avocatul poporului, Inspecția Sanitară, procurorii și alte instituții au reacționat pe rînd.

În spital s-au petrecut lucruri neașteptate.

Imediat după ce asistenta-șefă a Spitalului de Arși a fost audiată de procurori în cazul pacientului decedat și filmat cu viermi pe el, o altă persoană implicată în caz, una dintre infirmiere, a povestit sub anonimat pentru Gazetă firul evenimentelor.

– Când ați observat prima oară viermii?
– Luni. În prima zi a acestei săptămîni. Era până în ora 15:00 când am văzut acel pacient. Eram trei persoane acolo, trei infirmiere.

– Cum ați reacționat?
– Ne-am dus la domnul doctor Stăncioiu. Acestuia i s-a transmis problema. Asta e procedura, chirurgul este cel chemat. „Ce-ai, mă, chiar așa?!”, a reacționat acesta. Am înțeles că acum neagă, însă așa s-a întâmplat.

– Ce a făcut domnul doctor Stăncioiu?
– A venit cu noi, zicea și el „nu se poate”, „nu se poate”. S-a făcut primul pansament.

„A murit și al doilea”

– Am înțeles că ar fi fost doi pacienți în această situație.
– E adevărat. Tot în aceeași noapte de alaltăieri a decedat și al doilea om.

– Înțeleg că a fost vorba de larve de muște.
– Exact.

– Cum de au rămas până a doua zi?
– Stați că nu știți cum e la noi! Când facem primul pansament, strângem acei viermi. Însă viermele caută să fugă de lumină, se trage. Culegem ce e pe suprafață, dar ce intră înăuntru nu putem. Practic, viermii se adăpostesc în corp. Apoi, se repetă figura la următorul pansament.

„Lucrăm în condiții de saună”

Cît de frecvente sînt cazurile?
– De ani de zile! Am avut și anul trecut, am avut și acum doi ani. De fapt, pe fiecare vară, atunci când începe căldura, apar multe cazuri.

– În opinia dumneavoastră, care este cauza?
– Condiţiile existente în secţia de terapie. Aerul condiționat pus aici încă de la modernizare, de acum câțiva ani, nu a funcționat nici măcar o zi! Lucrăm în condiții de saună. Vă rog să ne credeți, când terminăm treaba suntem ude fleașcă! Fleașcă, inclusiv la sutien și la chiloți!

„Dacă nu se arunca o pacientă în gol, care a murit apoi, nici gratii pe la geamuri nu se puneau”Infirmieră Spitalul de Arși

Ministrul sănătăţii, minţit de cei din spital

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a reacționat rapid în cazul pacientului internat în secţia de reanimare a Spitalului de Arşi, în ale cărui plăgi se aflau larve de muşte. La nici 4 ore de la publicarea imaginilor, acesta a anunţat, într-o conferință de presă, că a luat în calcul închiderea Spitalului de Arşi din Bucureşti!

15 agerpres Vlad Voiculescu

„Unde s-au înregistrat mai multe cazuri cutremurătoare”, după spusele sale. A adăugat că activitatea spitalului va fi relocată în alte unităţi, că „eventualele victime ale unei viitoare explozii vor fi transferate în străinătate”, că „Romania are o problemă ca ţară” şi că toată această situaţie este rezultatul „lipsei de viziune şi acţiune a managementului spitalului, care nu a cerut Ministerului Sănătăţii finanţare pentru aparate de aer condiţionat şi nici nu a astupat ferestrele fără plasă prin care intră muşte”.

Voiculescu a încheiat spunând că „vinovaţii pentru această situaţie vor răspunde, poliţia se află acolo, dar nu putem învinovăţi tot personalul medical”, precizând că doctorii i-au transmis că „pacientul în cauză fusese operat şi nu i se făcuse baia terapeutică pentru că înţeleg că protocolul nu recomandă acest lucru imediat după operaţie”.

Dar nu așa se petrecuseră lucrurile, potrivit mărturiilor din spital.

„Avea câteva zile de la operație”

Sursele ziarului a detaliat că, în paralel cu conferinţa de la Ministerul Sănătăţii, la Spitalul de Arşi, medicii de la ATI fuseseră convocaţi de către managerul Cristian Niţescu.

Tema? Cazul pacientului cu viermi, care a murit în cursul zilei de marţi.

Alături de cei 5 medici prezenţi a participat şi asistenta-şefă. În schimb, epidemiologul spitalului a lipsit, din motive neclare.

„Principala grijă a colegilor mei a fost să afle cine a filmat pacientul şi nu să căutăm împreună soluţii pentru a trata în condiţii optime pacienţii! Pentru ca actul medical pe care-l prestăm să nu mai fie compromis de igiena precară din secţie”, a povestit Gazetei unul dintre medicii prezenți la ședință.

Acolo s-a aflat și cel în grija căruia s-a aflat pacientul, doctorul Tudor Andrei Stăncioiu, care a descris colegilor paşii terapeutici pe care i-a urmat.

Proceduri care diferă însă de cele transmise ministrului Vlad Voiculescu, după cum mărturisește sursa Gazetei.

Dialogul cu medicul care a furnizat imaginile.

– Este adevărat că pacientul cu viermi fusese operat de curând?
– A suferit o intervenţie chirurgicală, dar săptămâna trecută.

– Colegii dumneavoastră i-au transmis ministrului sănătăţii că pacientul fusese operat cu o zi înainte şi că nu era recomandată baia terapeutică…
– Nu este adevărat!  Avea câteva zile de la intervenție. Fusese operat săptămîna trecută.

Oamenii fug de stigmatizare. E normal.

Cu cîteva zile în urmă, fugeau de cazul relatat de ziarului Puterea, în care avusese loc un transplant greșit de sînge.

În aceste două situații, trei pacienți au murit.

Sînt zile complicate la Spitalul de Arși.

Ce s-a întâmplat în urma publicării imaginilor:

 

VIDEO Vezi AICI imaginile publicate în episodul de ieri, care au declanșat reacțiile în lanț.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

 

Comentarii (40)Adaugă comentariu

Ionut  •  15 iulie 2016, 7:10

M-as bucura tare mult daca poporul asta ar intelege ca nu e vina oamenilor din actualul guvern ci doar vina omenilor care, in continuare, apar la tv din pozitiile de parlamentari si pozeaza in aparatorii justitiei insa majoritatea interactioneaza cu DNA, in diferite posturi. Acesti oameni au distrus tot, asta e doar rezultatul unui sistem prabusit in 26 ani. Trist si sa fim sanatosi!

Mihai Badea  •  15 iulie 2016, 7:15

O situație delicată, dacă lucrurile s-au petrecut diferit de situația transmisă ministerului. Și pare să fie vorba de lucruri ușor verificabile, ziua unei operații nu poate fi mistificată. Nu rămâne decât ca ministrul să compare documentele și să ia măsuri pentru aplicarea legii.

sly  •  15 iulie 2016, 8:20

Jalnici oameni.

Anghimoft  •  15 iulie 2016, 8:23

Mai "săpaţi" domnule Tolontan! Cercetaţi şi alte spitale! Nu lipsa aerului condiţionat se află la originea acestui episod. Un bun gospodar ar fi rezolvat problema într-o clipă. Lipsa de îngrijire, de profesionalism, de dăruire..... Astea l-au generat ! Vinovaţi sunt, în primul rând, cei în grija cărora se afla pacientul: medic, asistente, infirmiere. Toată simpatia şi admiraţia pentru curajul medicului pe care "l-au lăsat nervii" şi a dat totul publicităţii. Şi-a riscat cariera! "Sistemul" nu-l va ierta! Urmăriţi cu perseverenţă evoluţia acestuia de acum înainte! Chiar dacă dumneavoastră respectaţi regulile confidenţialităţii, în final numele acestuia va fi aflat.

Dex  •  15 iulie 2016, 8:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emi  •  15 iulie 2016, 8:42

Luati in calcul alocarea unui buget infint mai mare pentru sanatate si incepeti sa faceti ceva in sensul asta . Luati in calcul diminuarea primelor , pensiilor speciale pentru nesimtitiii aia de parlaamentari , concediilor " chipurile in interes de serviciu" in Madagascar. In curand o sa inventaati taxe pe aerul respirat , pe emisiile de CO2 .. nu ale masinilor ca deja avem taxe acolo ci ale oamenilor. Asta ar trebui sa fie momentul zero si sa incepeti sa investiti MASIV in sanatate . BUFONUL de la Cotroceni ar trebui sa ia atitudine de urgenta..ori sa isi dea naibii demisia. Daca nici acum nu se intampla nimic ...nici acum nu iesim in strada nu mai avem nicio scapare niciodata. Ne innecam in propriul "RAHAT" si ne place Pentru ce platim CAS-ul ..? Intr-o lume nesigura CAS va asigura o moarte mai sigura Halal Romania ... *** ...TOTI au furat.. nu exista unul care sa nu se fi infruptat din ciolan..De ce se duc toti acolo ? Sa fure.. Repet : *** Dar intrevin drepturile omului..vezi DOamne Mi-e scarba de toti nenorocitii care ne-au condus tara si care ne-o conduc , mi-e scarba ca suntem foarte pasivi : Daca era o ruda de-a d-voastra acolo in spitalul de arsi ... ati mai fi fost atat de pasivi ? si nu numai la arsi ..cate persoane nu mor datorita bacteriilor luate in spital ? REFORMAAAAAAAAA in Sanatate... ACUM .. lasati tampeniile..e PRIMUL lucru care tre sa il faca Guvernul lui peste prajit: gasessc solutia sa il inchida.. trateaza cauza mai nenorocitule nu efectul..face-ti ceva.. platiti medicii calumea.. oferiti-le conditii sa munceasca...tratati contribuabilii ca pe niste oameni .. nu ca pe niste capete de bovine care mai dau ortul popii.. ca de asa e normal RUSINE ROMANIA

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin  •  15 iulie 2016, 9:14

Care este logica si scopul pentru care s-a dat o amenda de 6000 lei? acesti bani vor fi platiti de catre spital, adica de catre contribuabili.Spitalul are un buget, acesti bani vor fi platiti din banii de medicamente, curatentie, etc, nicidecum din salarii, pentru ca nu ai voie sa tai salariile cuiva, decat in urma unor decizii, etc etc Daca amendai managerul era altceva...dar asa??...asadar, de ce dam amenzi puerile in loc sa dam bani sa facem ceva?

dex  •  15 iulie 2016, 9:22

Aud ca ministrul sanatatii a inchis sectia de ATI de la spitalul de arsi. Foarte bine dar procuratura ii va inchide pe cei responsabili pentru neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave? Nu trebuie sa curatam mai intai padurea de uscaciuni? Cu nemernicii aia de la Pantelimon cum mai stau lucrurile? S-au intors la vechile obiceiuri sau protesteaza la Jilava (din interior)?

zica  •  15 iulie 2016, 9:30

Sarcina lui Tolo este sa ne introduca in mental ca toate spitalele sant drame si numai privatizarea lor e solutia baietii cu cascavalul asteapta sa se infrupte din banul sarmanului popor la preturi de mori instantaneu

ottonelu  •  15 iulie 2016, 9:59

Asistentii(ele) și infirmierii(ele) sunt de vina. Or fi ei(ele) competenti(e) profesional, dar au neglijenta în munca, miserupismul, lenea și mai ales au nevoia de plic introdus pe ascuns în buzunar. Medicii la fel. Din câte știu, în fiecare unitate spitalicească normala de pe glob, este obligatorie vizita zilnica a medicului la fiecare pacient internat. Deci trei asistente stau, se uita la larvele de musca, dar nu fac nimic! Mi-e sila.

ottonelu  •  15 iulie 2016, 10:08

Deci erau bani de montat gratii la ferestre (ce tâmpenie). Mai bine montau plase la ferestre și atârnau de tavan panglici lipicioase, să prindă muștele. Zic și eu așa.

vlad  •  15 iulie 2016, 10:40

Oare in ultimii 25 de ani a facut vreun doctor din Romania inchisoare pentru malpraxis??? Nu sunt convins. Daca stie cineva vreun caz, chiar as fi curios... chiar si celebrul Ciomu si-a reluat activitatea. Asa ca daca nu exista niciun pericol pt ei, de ce sa fie atenti?? Bineinteles, ma refer la lichelele care exista in orice domeniu... nu generalizez. Pentru anumite situatii doctorii ar trebui poate nu neaparat sa faca inchisoare, dar sa-si piarda dreptul de a profesa... sa nu aiba optiunea sa plece in strainatate, sa se duca in privat. Nu, sa se apuce de alta meserie.... Nici asta nu cred ca se intampla in Romania, nu-si pierde nimeni dreptul.

Mathias  •  15 iulie 2016, 10:44

Nenorocitii si oameni fara suflet,MANAGERUL si-a dat demisia ca nu am auzit nimic si doctorul care avea grija de pacient.Am inteles ca a fost informat de situatie dar daca persoana respectiva nu i-a bagat plicul doldora de bani in bani nu i-a pasat niste ***(P.S.am avut si eu neplacerea sa asist la o scena in care anestizistul i-a raspuns celui de langa mine ca daca nu are bani sa -i dea se mai gandeste daca il mai lasa in viata sau nu.Mi-a venit sa-i dau cu patu in cap ptr ca eram toti in salon imobilizati la pat.In CLUJ s-a intamplat la spitalu de traumatologie si ortopedie,ar trebuie sa faceti si acolo un control sa vedeti cum sa iau spagii si oameni sunt tratati ca niste saci de cartofi..)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

madalin  •  15 iulie 2016, 10:52

Nu cred ca vom intelege ceva nici in al 12 ceas. Ca exemplu, in--seara zilei de 9.07.2016, orele 23:00, m-am dus la Spitalul Militar Pitesti pentru ca avea o infectie la un deget care incepuse a se umfla evident si a se innegri. Culmea am fost primit foarte bine de catre un asistent, chiar amabil, urmand a-mi da seama ca era la inceput de cariera. Surpriza avea sa vina duoa cateva minute de asteptare, nici multe nici putine. O doamna medic, foarte ravasita e somn a inceput sa ma certe ca ce caut la acea ora la urgenta, fiind foarte indignata de prezenta mea, cu toate ca in Urgente nu cred ca mai fusese vreun pacient de o buna bucata de timp, datorit ordinii si curateniei care intradevar era. Bineinteles am fost diagnosticat dupa o privire dumara de la aproximativ 2-3 metri de catre acest medic, care a chemat un alt medic, de specialitate. Si culmea, si acest medic a inceput sa ma certe ca ce caut la acea ora, ca as fi putut sa ajung si la o ora mai devreme pt. ca deranjez. Intr-un final mi-au fost acordate ingrijri medicale mai cu ironii mai in dorul lenii, fiind evident foarte deranjati de prezenta mea la acea ora si in acel loc. Sincer m-au scarbit cei doi medici care nici nu mi-au raspuns la multumirile si salutul de plecare al meu. Astia suntem si ne meritam soarta. Sau poate asteptau ceva atentii de la mine?

gigi  •  15 iulie 2016, 11:02

Acum 10 15 ani spuneam " Inainte de a va apuca sa va luptati cu coruptia incepeti prin a construi noi puscarii" Gigi ai innebunit mi se spunea. Cineva remarca mai sus can bun "un gospodar ar fi rezolvat problema într-o clipă. Lipsa de îngrijire, de profesionalism, de dăruire..... Astea l-au generat ! " Total de acord. Pai ca sa fii bun gospodar, sa te daruiesti muncii samd inainte sa te faci ce vrea taticu sau mama ta adica doctor, procuror, maturator de strada si altele ar trebui sa fii evaluat psihologic, evaluare pe bune care sa stabileasca daca esti facut pentru acea meserie. Pe scurt orice la examenul de admitere la facultatea de medicina sa fie neaparat inclusa o evaluare si examinare psihologica. Nu am legatura cu aceasta stiinta stati linistiti. Consider, imho, ca e o tampenie sa mergi la psiholog dar este un rau ABSOLUT necesar in cazul medicilor. Daca sunt sau nu empatici asta e problema, atat cu pacientii cat si cu meseria in sine.

Maria  •  15 iulie 2016, 12:01

Domnule Tolontan cereti demisii si nu la Ministerul Sanatatii pt ca de abia au venit. Medicii, asistentele si infirmierele trebuie suspendate pe loc si retras dreptul la libera practica pana la solutionarea cazului. Si nu spitalul amendat ci managerul si personalul de pe sectia respectiva. Tot auzim ca salariile sunt mici, asa este, dar nu e posibil ca asa ceva sa existe. Cred ca niste voluntari cu o minima pregatire (nu facultate sau juramant depus) ar fi facut mai mult pentru pacienti. Si ministru are o mica vina. Teoretic, la pregatirea si experienta lui nu are de ce ramane in tara cand afara ar castiga zeci de mii de euro pe luna. Ar trebui "sa taie in carne vie" ce are de pierdut? Cum e aia sa nu faci nimic concret? Cereti Domnule Tolontan! Nu se poate sa ramana asa!

Ilie  •  15 iulie 2016, 12:02

Dar ministrului când i se dă un raport cu privire la situația problemelor, chiar nu merge mai departe să verifice? Se lasă așa ușor mințit? Consilierii ce fac?

mihai  •  15 iulie 2016, 12:56

O sa surprind pe multi, dar unele larve de muste nu numai ca nu omoara, dar chiar AJUTA VINDECAREA! In SUA s-a aprobat terapia cu larve de muste din 2004. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771513/ https://en.wikipedia.org/wiki/Maggot_therapy Evident ca la noi a fost neglijenta crasa, nu terapie. Dar informatia stiintifica trebuie prezentata totusi.

RazvanM  •  15 iulie 2016, 13:18

@mihai: ceea ce faci tu in acest comentariu se cheama in limbajul de specialitate "troll". Adica muti atentia, distragi atentia de la o problema grava de curatenie, incercand sa dai impresia ca tratamentul prin mizerie este o practica normala in SUA. Este ca si cum ai spune ca un ac de seringa refolosit tine de neglijenta, dar nu este chiar atat de grav pt. ca si in alte tari se folosesc ace de seringa. Omiti sa spui ca terapia prin larve presupune o intreaga stiinta, iar acele larve sunt special selectate si de un anumit tip. Ar fi frumos sa te tai si tu la mana cu un cutit tavalit prin gunoi, sa astepti infectia apoi sa stai langa tomberon si sa astepti mustele sa-ti puna larve pe mana. Te bagi la un asemenea experiment? PS. imi cer scuze ca folosesc asemenea argumente extreme, dar am observat mai multe comentarii similare celui facut de "mihai".

Alexandra  •  15 iulie 2016, 13:45

Asa ceva se intampla si in alte spitale! Fratele meu a fost internat la terapie intensiva la Sfantul Ioan, Bucuresti in perioada mai-august 2013 in urma unui accident de masina, el trebuind tinut in mediu steril la terapie intensiva din cauza severitatii ranilor, era tinut cu geamul deschis, fara plasa de nici un fel, mediul nu parea din cel mai steril, am fost socati sa aflam ca avea viermi si oua de musca in stomac ( el avand rana deschisa in zona abdomenului) culmea, nici pansamente corespunzatoare nu aveau, il lasau pur si simplu cu ceva improvizat si i-se scurgeau secretiile bilei prin gaura din abdomen afara din corp pe cearceafuri. Fratele meu a decedat in urma necrozarii Bilei si septicemiei dobandite tot din cauza lor si situatiei precare din spital.

liviu  •  15 iulie 2016, 14:36

Bravo! Barem a iesit ceva din asta. Deci sunt bani dar se poate ceva doar daca intervine presa. Ministrul ar trebui mai sa iasa din birou si sa viziteze spitale din tara inopinat din 2-3 judete limitrofe. Daca gaseste nereguli si ia masuri impotriva directorilor de spital o sa fie toti mult mai atenti.

Robert  •  15 iulie 2016, 14:44

Daca tot s-a intamplat, si eventul are istoric privind conditiile, de ce nu ne miscam putin fundul in strada sau sa ne indreptam impotriva celor ca stiau acest lucru si l-au perpetuat de ani de zile? Nu rezolvam nimic cu statu la barfe pe online sau cu inchiderea unui spital. Nu astea sunt solutiile. La fel ca si in cazul Condrea, ptr cei care au murit sau au ajuns in halul asta cine va plati? Mai stai sa te intrebi de infectii spitalicesti cand mustele depun oua in rani deschise ..... Asta e doar o problema din cele multe .... Intrebati ALESII unde se trateaza si cereti documente de la CASS sa vedeti cate decontari s-au facut in strainatate si ptr o simpla durere la unghie?

Laura  •  15 iulie 2016, 14:46

Doctorii si managerii, mint foarte usor autoritatile cu privire la situatia spitalelor. Ei sunt invatati sa duca in eroare autoritatile. Sunt convins ca atunci cand ministrul sanatatii vine intr-un control, doctorii impreuna cu cadrele medicale se pun de acord ce sa zica (cum sa minta). Iar ministrul numai sta sa verifice daca ceea ce i se spune, este sau nu adevarat, el merge mai departe si fara sa stie ca mai devreme sau mai tarziu va cadea capcana.

roman  •  15 iulie 2016, 14:54

Nu exista pansamente, vata sau tifon in spital pentru dupa operatii. Ti se cere sa aduci de acasa. Chiar si leucoplast. In schimb asistentele sterg geamurile acasa cu tifon. Mizeria asta trebuie curatata. Toti bagati la puscarie si fara drept de libera practica. Altfel nu vom rezolva niciodata nimic. Ne indignam, altii platiti pe abnii nostri se fac ca ii trag la raspundere si tot ca fraierii ramanem. Seful de sectie afisa o atitudine sfidatoare. Le spunea jurnalistilor prezenti: continuati sa fabulati. Mizeria in care isi desfasura activitatea nu e o fabula. E cruntul adevar. Oare familia lui ar fi tratat-o in asemenea conditii? Ma indoiesc. Cat priveste salariile din sanatate, raportat la salariul minim pe economie pe care 75% din angajati il au, sunt mult prea mari!!!!

Cătălin Tolontan  •  15 iulie 2016, 15:11

Anghimoft: dvs spuneti ca un gest managerialar fi rezlvat totul, dar nu exista solutii simple la problemele complexe, asa cum e situatia din sanatatatea romanesca. Incercind sa simplificam, scapam din vedere natura problemei, care e legata de oameni, de bani, de sistem, de organizare. Mai degraba in ordine inversa fata de cea enuntata aici.

Ilie  •  15 iulie 2016, 15:47

Mi se pare atât de slab Iohanis, încât nimeni nu îl baga în seama când vorbește despre corupție, etc. Mulți din sistem, știu ca doar gura este de el și nu se feresc să comită ilegalități. E slab ca președinte.

Fabian Krasser  •  15 iulie 2016, 15:49

"Ministerul Sănătății, avocatul poporului, Inspecția Sanitară, procurorii și alte instituții au reacționat pe rînd." - de fapt ii doare in poponetz... Singura chestie de care le pasa e sa nu-si piarda scaunul si lefurile barosane ! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  15 iulie 2016, 15:50

Cineva de la Ministerul Santatii ar face bine sa citeasca acest document: http://jamesclear.com/wp-content/uploads/2015/03/keystone-initiative-checklist-central-lines-nejm.pdf "In 2004, nine hospitals in Michigan began implementing a new procedure in their intensive care units (I.C.U.). Almost overnight, healthcare professionals were stunned with its success. Three months after it began, the procedure had cut the infection rate of I.C.U. patients by sixty-six percent. Within 18 months, this one method had saved 75 million dollars in healthcare expenses. Best of all, this single intervention saved the lives of more than 1,500 people in just a year and a half. The strategy was immediately published in a blockbuster paper for the New England Journal of Medicine."

Anghimoft  •  15 iulie 2016, 16:35

Domnule Tolontan, Un gest simplu, nu neapărat de administrator profesionist, unul de bun gospodar, ar fi rezolvat o situaţie punctuală şi poate ar fi evitat un eveniment care depăşeşte închipuirea. Dacă vorbim despre funcţionarea sistemului de sănătate da, aveţi dreptate! Începeţi însă cu oamenii (de sus până jos) care ar trebui să-l facă să meargă. Altfel, geaba organizare şi bani. Dacă în condiţiile date, medicul, asistentele, infirmierele şi-ar fi făcut datoria, un om (doar un om!) nu ar fi murit după ce a fost "mâncat" de viermi într-un spital din România secolului XXI.

cristian  •  15 iulie 2016, 19:06

In cabinetele doctorilor sau in birouri functiona aerul conditionat? Mor oamenii cu zile si nu se intampla nimic. Medicii, asistentele declara doar ca si-au facut datoria. Tot sistemul este "defect". Ca la o masina, daca nu ai o bujie buna masina nu functioneaza bine. Merge motorul, dar intrerupt, merg alte sisteme, dar ...... masina nu functioneaza corect.

haideusicfr  •  15 iulie 2016, 20:47

De curand am fost internat ,am avut un accident.Aici iti trebuiesc furculita,lingura,pijama,papuci de casa ,prosop,hartie igienica,pasta de dinti ,periuta,servetele de acasa.Si un pic de mancare. Am avut un accident si in Canada.Acolo nu-ti trebuie nimic.Ti se da totul si esti singur in salon.Cu toaleta aferenta.In fine...

haideusicfr  •  15 iulie 2016, 20:49

Si cana ,pahar am uitat.Daca iti lipseste ceva iti mai dau cate o infirmiera catesceva..

George  •  15 iulie 2016, 20:51

Ministrul are ca obiectiv principal respectarea bugetului sanatatii, nu tratarea pacientilor la un standard. El nu poate face nimic diferit atat timp cat resursele sunt insuficiente.

haideusicfr  •  15 iulie 2016, 20:53

Prosop,sapun,poate imi mai aduc aminte de ceva

antonia  •  15 iulie 2016, 21:06

Se inceraca din nou sa gaseasca vinovati acolo unde nu e cazul. Unii repeta/preiau fara sa aiba habar, cum ca de vina e lipsa de personal! Ce fel de personal?! Lipsesc MEDICII, atentie MEDICII, in rest s-au angajat "fara numar", prin concursuri trucate si care nu au respectat legea sun nicio forma, tot felul de personaje. De la angajatii firmelor private detinute de sefii de prin consiliile judetene, de la vanzatoare transformate peste nopate in asistente medicale, de la secretare si amante ale politicienilor, politistilor sau prietenii prietenilor acestora, toate aceste categorii si-au gasit locul in spitale pe posturile cele mai bine platite. MEDICII sunt cei obligati sa acorde asistenta medicala de calitate alaturi de o asistenta care nu are bacalaureatul(da, nu si-a luat bacul, dar a "primit cadou diploma de la socru ca dar de nunta"(expresia apartine chiar unei asistente angajate intr-un spital judetean intr-o sectie chirurgicala), alaturi de o infirmiera care a avut 3000 EUR sa cotizeze, dar e analfabeta(a cotizat 3000 EUR deoarece stie ca nu pleaca acasa fara 200 lei in buzunar/zi, de asta sunt mancati unii pacienti de viermi), alaturi de un manager pus politic, cu sprijin in institutii "importante" si care nu poate fi schiombat pt. ca o parte din "cotizatia" de 3000EUR/post merge si la sustinatori. La final, tot medicii sunt pusi la zid, de sistem, de pacienti, iar toti acesti trepadusi care habar nu au de cum se organizeaza si conduce o unitate medicala sunt protejati. E adevarat ca din acest lant de haimanale fac parte si medici, dar astia se stiu de catre cine trebuie, pt. ca doar aia rezista in pozitii si functii. Toate dovezile, probele, au fopst solicitate de institutii abilitate, apoi gestionarii lor le-au folosit dupa cum au avut interese. Unii si-au informat protejatii ca sunt "vizati" si si-au deconspirat sursele transformandu-le in tinte ale "sistemului", altii nu au stiut ce sa faca cu ele pt. ca erau incompetenti si aserviti "sistemului", altii le-au distrus si si-au batut joc de munca atator oameni. Acum spera ca vor scoate prostimea in strada(da, ei asa ne vad, prosti si sub nivelul lor sau vesnic la dispozitia lor), iar ei vor castga din nou suplimentarea bugetelor, pensii speciale, salarii compensatrorii, iar noi prostii vom muri mancati de viermi in timp ce le platim de o viata toate aceste recompense nemeritate si aberante.

maria  •  16 iulie 2016, 1:15

Este un domeniu atat de corrupt si de inuman... si Inca nu au iesit la suprafata adevaratele orori care se intampla in sistemul medical: pe scurt situatia sta asa exista asa numitii dumnezei, adica profi, manageri si sefi de sectie care dicteaza tot ce se face. Nimic nu le scapa dar nu raspund ei niciodata de nimic. Ei dicteaza politica dusa in spital/ sectie. Nici nu aveti idee cati bani fac de la firmele de medicamente: calculul e simplu 10% din ce prescriu li se intoarce. ( ei avand puterea de a impune ce prescriu toti Medicii din sectia respectiva. De studii nu mai VB acolo sunt bani grei iar grosul tot acesti dzei ii IAU. Colaborarii: pt 15 min sa vb despre un medicament primesc 400 euro. Pentru serviciile medicale private ( si au colaborari multe) e piata cu calcul in excell, pentru x pacienti cu x investigati primesc x bani. De aici te trezesti cu zeci de analizele care n-au nici o treaba cu protocolul terapeutic. Sunt multi profesori care iau banii rezidentilor pentru a le permite rezidentiatul sub numele lor. Si ne miram de ce pleaca rezidentii buni. Nu au nici cel mai mic interest sa faca ceva in institutiile de stat cand ei nu nici un interes. Nu verifica ce fac acele asistente sau infimiere sau sa stabile as a si sa aplice regulile de buna practica. SiI tot nu le ajung banii, iau si de pacienti, conditioneaza actul medical, baga degeaba medicamente si analize pe gat. Acesta este mecanismul iar acesti oamenii nu mai au compasiune sau intelegele, sunt adevarati monstri dezumanizazi care nu fac altceva decat sa se gandeasca la banii, foarte multi banii. Medicii tineri si care au vocatie pentru aceasta meserie nu au nici o sansa intr-un astfel de sistem.mai sunt si exceptii dar care au o viata grea si nu rezista mult. Ca sa se schimbe ceva 2 masuri ar fi suficiente: acesti dzei sa raspunda penal pentru neindeplinirea obligatiilor manageriale pentru ca mor oameni in sectiile si spitalele pe care le conduc!!! Si in al doilea rand sa aiba declaratii de avere IAR daca nu pot le pot justifica sa le fie confiscate. Si poate asa sa inceapa insanatosirea sistemului medical.

Cris  •  17 iulie 2016, 12:23

E simplu: trebuie arestati cei responsabili de igiena in Spitalul de arsi, adica managerii, pentru neglijenta grava in seriviciu. Si pentru prezenta mustelor si pentru mizerie si pentru lipsa unui mediu septic si pentru lipsa aeruluic conditionat... pentru TOT. Puscarie intre 5 - 10 ani. La fel cei de la DSP daca nu au fost pe acolo sau si-au facut defactuos treaba in constatarea deficientelor... Nu e normal ca intr-o tara europeana sa nu ai niciun spital care sa poata primi in conditii de igiena maxima, pacienti cu arsuri. Arestati toti, bagati la bulau, inchis spitalul si, cand gasim bani, facem altul... altfel tratament in strainatate finantat integral de statul roman.

bg  •  18 iulie 2016, 16:52

De cand infirmierele panseaza bolnavii? Ele nu sunt calificate sa faca asa ceva. Asistentele ce fac? Opereaza? Iar doctorii... care ar trebui sa fie cu ochii pe propriul personal bine instruit? Este o delasare totala in spiritul expresiei "lasa ca merge si asa". Nu vedeti ca la noi este ca la nimeni... Am ajuns ca in medicina sa nu se mai respecte nici cele mai elementare reguli de igiena pe care copilul le invata in cei "7 ani de acasa". Sa te speli pe maini ori de cate ori este nevoie. Inainte de a face orice manevra, mainile personalului sanitar sunt spalate, apoi se dezinfecteaza cu un antiseptic eficient si se pun manusi STERILE de unica folosinta. Se repeta procedura cand treci la alt pacient. Eu sunt sigura ca lucrurile acestea se stiu, dar nu se aplica in practica. Pe noi practica ne omoara...si chiar ca ne omoara. Ati mai auzit ceva despre testarea dezinfectantilor in lab. acreditat? De ce MS tace in privinta masurilor de combatere a infectiilor nosocomiale din spitale? Nu vad niciun plan elaborat de epidemiologi (cei 200 cati au mai ramas). O sa ni se spuna ca NU SUNT BANI. Asta aud de 26 de ani, desi multi dintre noi suntem la zi cu taxele catre stat si apelam extrem de rar la serviciile medicale. Ce facem? Asteptam sa ne pice bani din cer? Mai bine ne-am uita in jurul nostru si am vedea ca rata de colectare a impozitelor este de sub 50% si ani la rand datoriile intreprinderilor prost manageriate au fost sterse, s-au facut retrocedari supraevaluate, iar pagubele banesti nu sunt recuperate de la cei vinovati. Acolo sunt banii nostri pentru educatie, sanatate, salarii, pensii, etc... Ce este de facut? Ca de votat am tot votat cand cu stanga, cand cu dreapta si degeaba. Este o dezumanizare accelerata a personalitatii pe fondul goanei dupa BANI, multi, multi bani...

Varsta larvelor  •  19 iulie 2016, 12:26

Marimea larvelor arata exact timpul scurs de la operatie. Orice medic legist stie.

cipri  •  21 iulie 2016, 0:34

O plasa de tantari pentru geam costa in jur de 50 RON. Si pe gratis o puteau primi daca cereau firma de termopane. Este vorba de nepasare. Te lasa sa mori, ei se simt jigniti daca nu umbli toata ziua cu spaga dupa ei. Se cred nu stiu ce genii si cred ca li se cuvine spaga. Am avea nevoie de un Erdogan si-n romania care sa curete acest sistem de nemernici. Sa mearga in strainatate sa invete ce-i munca, ca acolo ti-i pune cu adevarat la munca.

Comentează