Cele două victime de la Spitalul de Arși au murit infectate cu Piocianic și stafilococ auriu

Ce nu a spus pînă acum conducerea: analizele arată că cei doi oameni pe care s-au plimbat viermii au murit cu infecții nosocomiale!

sâmbătă, 16 iulie 2016, 6:59

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Oamenii care au murit la Spitalul de Arși s-au infectat cu bacterii intraspitalicești agresive.

Asta spun fișele medicale aflate în posesia ziarului.

Multe fraze dure s-au rostit și s-a alertat chiar poliția audiindu-i pe responsabili în cele două zile de la publicarea imaginilor în care larvele de muște se plimbau pe ceafa unui pacient internat la Spitalul de Arși.

Dar analizele spun mai multe decît imaginile.

Asta apropo de datele care mărturisesc dincolo de ceea ce se vede, de ceea ce cutremură, de ceea ce mobilizeză acțiuni.

Dialog cu medicul de la Spitalul de Arşi care a acceptat să vorbească cu Gazeta:
– Pacienţii care au decedat au  a fost contaminaţi şi cu bacterii nosocomiale?
– În mod cert. Analizele pacienţilor de la noi arată colonizare cu bacterii intraspitaliceşti în plăgi la numai 48 de ore de la internare. Pacientul filmat avea mai bine de zece zile de internare în Terapie!
Avea 13 zile.

Piocianic rezistent

Dintre cele două persoane pe care personalul Spitalului de Arși le-a văzut cu viermi pe corp, cea din imaginile filmate fusese infectată cu bacteria Pseudomonas.

În limbaj colocvial, Piocianic.

Iată rezultatul analizei sale.

clipboard02

 

”Piocianicul de la noi este rezistent la toate tratamentele antibiotice”, spun medicii de la „Arși” la prima discuție, la mijlocul săptămânii.

Bărbatul fusese internat pe 30 iunie, operat pe 5 iulie, filmat cu viermi pe 12 iulie și decedat o zi mai târziu.

9 dintre cei 12 morți
din Colectiv care fuseseră internați la Spitalul de Arși au fost contaminați cu Piocianic

Al doilea pacient, avea și stafilococ auriu

N-a fost însă singurul caz.

„A mai fost o persoană pe care s-au dezvoltat larve de muscă”, spune personalul din Spitalul de Arși.

Al doilea pacient avea, pe lângă Piocianic, și stafilococul auriu.

„Era MRSA, în termeni medicali meticilinorezistent. Adică extrem de periculos”, explică doctorul.

Așa arată rezultatele analizei lui.

Clipboard01

Și al doilea pacient s-a stins pe 13 iulie.

Fusese transferat în secția ATI cu o zi înaintea primului, pe 29 iunie.

„14 zile la Terapie Intensivă înseamnă aproape sigur o infecție nosocomială”, conchid cadrele medicale.

6.000 de lei
este valoarea amenzilor contravenționale primite de Spitalul de Arși după acest caz

Stănculea, audiat la Poliție

Ieri, șeful ATI de la Spitalul de Arși, Adrian Stănculea, a fost audiat, împreună cu asistenta-șefă a instituției, la Poliția Capitalei.

„Orice declarații date de mine au fost interpretate de dumneavoastră în felul în care ați vrut”, a explicat medicul de ce nu dorește să vorbească în fața camerelor.

Vor urma la audieri infirmierele și restul medicilor din secția ATI.

Secție care rămâne, în continuare, suspendată.

100.000 de euro pentru modernizări

Ieri, conform Hotnews, ministrul Vlad Voiculescu a aprobat un plan de măsuri urgente privind igienizarea Spitalului de Arși din București. Suma alocată a fost de 449.310 lei, aproximativ 100.000 euro. Printre modificări:

Ministrul a decis ca banii să fie dați pe mîna oamenilor care i-au avut și pînă acum.

 

VIDEO Vezi AICI imaginile publicate în episodul de joi, care au declanșat reacțiile în lanț.

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Dex  •  16 iulie 2016, 7:44

Eu as avea cateva intrebari: 1) Spitalul de Arsi are autorizatie de functionare din partea DSP Bucuresti? 2) Daca da, atunci sa raspunda si cei care au dat avizul de functionare iar daca nu, de ce mai functioneaza?!? 3) Ce s-ar fi intamplat intr-o situatie similara daca in cauza ar fi fost un spital privat? 4) Cate spitale de arsi mai exista in tara si care-i situatia acolo?

Popescu  •  16 iulie 2016, 8:12

Problema in toate spitalele din Romania e una de sistem si anume: - in primul rind C.P.C.I.N.-urile nu ar trebui sa fie in subordinea directa a managerilor de spitale care-i ponteaza si le evalueaza activitatea profesionala (daca ar spune adevarul si-ar da singuri cu parul in cap); - daca s-ar afla in subordinea D.S.P.-urilor sau altor esaloane superioare dar sa functioneze tot in cadrul spitalelor atunci problemele existente ar iesi la iveala mult mai repede; - sunt spitale nou renovate in care functioneaza sali de tratamente in care nu exista sursa de apa; - nimeni nu verifica cum se cheltuie banii pt investitii; - degeaba M.S. spune ca spalatul pe maini si prezenta sapunului sunt obligatorii; - cum motiveaza M.S. managerii de spitale sa declare I.N. daca la aparitia unei infectii sau a unui focar de boala transmisibila se instituie dezinfectie terminala, se izoleaza sectia/salonul si automat se limiteaza numarul de internari respectiv externari, numar in functie de care spitalele sunt legate contractual de C.A.S. de unde ne vin si banii...

Mircea Serban  •  16 iulie 2016, 8:26

Tolo, ma tot intreb, cine te-a angajat in Politie? (in original suna altfel!)

Cris  •  16 iulie 2016, 8:52

Masurile dispuse de Vlad Voiculescu, acolo, sunt minimale. Un spital de arsi trebuie sa fie reconstruit de la zero cu arhitectura si dotari care sa asigure cel mai inalt grad de igiena posibil. Ce este acum, acolo, este crima la adresa umanitatii. Spitalul trebuia inchis nu de ieri ci de acu 25 de ani, daca acelea sunt conditiile in care sunt tratati pacientii. Practic rudele ranitilor de la Colectiv nu au stiut unde isi trimit copiii.

LaMahala  •  16 iulie 2016, 9:17

Cum de va mai rabda Bunul Dumnezeu? Pe voi si pe neamurile voastre cu pile si spaga pana in maduva voastra? *** care de 25+ ani vati batut joc in continuare de Romania si neamul Romanesc, de au plecat fara sa se mai uite in spate! ***, facuti de *** si alti talhari ai neamului bolsevic. AFARA DIN TARA ... AFARA DIN ROMANIA!!!! ***!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gore  •  16 iulie 2016, 9:29

De nebuni plecau toti "astia marii" in strainatate sa se trateze de-o raceala?

Andreea  •  16 iulie 2016, 9:33

Din analize se vede ca germenii erau sensibili la mai multe antibiotice. Cum sa pui titlu ca dim cauza asta au murit? Nu e cam exagerat? Daca vreti sa vedeti niste analize cu geremene luat din spital rezistent la toate antibioticele o sa vi le arat eu pe ale copilului meu de 1an.Dar stati! Am vrut sa vi le arat, v-am scris, dar nu m-ati luat in seama. Aveti si voi interesele voastre, desigur!

Rodica  •  16 iulie 2016, 9:50

Din ziua incendiului am spus clar ca toti ranitii din Colectiv trebuiesc transferati in strainatate pentru ca Romania nu dispune de sectii care sa-i poata trata. Cine stie cum arata o adevarata astfel de sectie stie ca era imposibil in Romania de acordat tratamentul adecvat. Ceea ce incearca domnul ministru sa faca si acum este doar un fel de peticire. 100000 euro e un nimic, o gluma de copii mici.

Vasile  •  16 iulie 2016, 10:17

Singura parte hazlie din povestea asta sunt amenzile primite de Spitalul de Arsi. De unde se platesc banii aia? Din bugetul spitalului? Cu alte cuvinte, daca nu sunt conditii de ingrijire a bolnavilor iti mai luam si din banii pe care ii ai? Asta e sistemul pus la punct ca toata lumea sa isi pastreze funciile si sa nu raspunda: statul muta niste bani dintr-un buzunar in altul si declama la televizor ca s-au luat masuri. Masuri pentru cosciug s-au luat! Ei cand au probleme se trateaza in strainatate si pe noi ne mananca viermii!

Vasile  •  16 iulie 2016, 10:26

In alta ordine de idei, domnule Tolontan, parerea mea e sa ma renuntati la tendintele manipulatoare de genul ”au murit infectati”. 99 din 100 de persoane care citesc articolul inteleg ca din cauza asta au murit, informatie pe care nu o aveti, pentru ca ati fi scris-o ca atare ”au murit din cauza infectiilor”. Asta ar fi mai grav, pentru ca cine stie sa citeasca analizele alea vede ca acolo scrie ca infiectia poate fi tratata si indica si cu ce antibiotic. Deocamdata ce stiti e ca au avut o infectie. Ar fi pacat sa va pierdeti credibilitatea. Multumesc.

pawn  •  16 iulie 2016, 10:43

doar o observatie: politia franceza a avut nevoie de 18 minute ca sa-l opreasca pe dementul ala cu camionul. a fost laudata de toata lumea. prima ambulanta a ajuns pe faleza la 12 minute dupa ce a fost oprit camionul (deci 18 + 12 minute). samu (serviciul de interventie francez) a fost laudat de toata lumea in franta. nimeni nu si-a dat demisia, evident. la "colectiv", tot guvernul si-a dat demisia pentru ca prima ambulanta a ajuns dupa 7 minute de la primirea apelului.

Alex  •  16 iulie 2016, 11:17

Domnu Tolontan incerca sa manipuleze in continuare pentru ca el si colegii lui nu arata toate partile unei "investigatii". Este foarte simplu dragii mei sa cauti in revistele de specialitate si sa vezi rata de infectie la persoanele cu arsuri grave care petrec mai mult de 5 zile la ATI dar nu va publica asemenea studii domnul Tolontan. Apropo in SUA anul trecut au fost inregistrate peste 50000 cazuri de infectii nosocomiale. Sigur cu un management riguros al acestor infectii, acestea pot disparea sau pot avea o rata de aparitie extrem de mica. Ceea ce nu spuneti este ca sistemul medical este subfinantat. Daca vrem sa avem spitale ca in Olanda, Belgia trebuie sa cotizam la asigurarile de sanatate la fel ca ei. Apropo de finanterea sistemului de sanatate dna Pruna spunea ca probabil Comisia Europeana ne va amenda cu min 80 mil EUR pe an pentru conditiile din inchisori, bani care vor fi luati de la sanatate sau educatie. Despre asta nici un articol nicio o investigatie? Stiu ordinul pe unitate nu va lasa. Nimic, nimic in cazul Ambulanta, tot nu stergeti magariile pe care le-ati scris? Stiti este foarte simplu sa vedeti daca Ambulabta este debitor sau garant intr-un contract de credit, luati CUI ambulanta si mergeti pe site-ul AEGRM (arhiva electronica a garantiilor reale mobiliare) unde toate bancile fac inscrieri despre toti garantii si debitorii lor. Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov are o singura inscriere de la directia taxe si impozite pentru o amenda, deci nu e garant nicaieri. (Rusine, rusine).

Elena  •  16 iulie 2016, 11:40

Cum sa nu-l dai afara pe manager daca nu a fost capabil sa cumpere plasa la geamuri? Nu exista "nu sunt bani", bani sunt dar sunt tinuti pana cand apar firme dispuse sa negocieze comisionul corespunzator! Sa-i mai dai niste bani pe mana unui incompetent mi se pare o greseala imensa.

exilatul Gica  •  16 iulie 2016, 11:44

Ministrul Tekhnocracat si el, arunca cei 100.000 euro, pe "apa sambetei", prelugind doar AGONIA spitalului de arsi, si a arsilor ce vin sa se trateze acolo. Poate fi o solutie temporara, dar IMEDIAT ar trebui constrirea unui SPITAL NATIONAL de ARSi chiar pe terenurile obtinute fraudulos de "***".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tan-tan  •  16 iulie 2016, 11:59

Hopa...avem infecții in spitale?Pai nu se folosesc domnle produse din import care au concentratiile conforme cu eticheta?Ba da, dar sunt ineficiente din punct de vedere biocid.Nu sunt diluate, dar sunt mai slabe decat diluatele lui Hexi.Toti pacientii din Colectiv care si-au tratat arsurile cu Clorhexin B de la Hexi, produs unic în Europa- patent Hexi Pharma Co , si-au vindecat rănile si au scapat si de infectiile luate din spital. Sunt oameni, victime, care au folosit acest produs si mai au nevoie in continuare, care se plâng prin spitale si farmacii pentru ca nu mai gasesc produsul.Dle Tolontan, te rog să investighezi ce dezinfectanti sunt folositi in prezent in Spitalul de Stai si sa faci public, asa cum ai facut in cazul Hexi. Si de asemenea, te rog să faci o ancheta în cazul dr Roiu, care nu a raportat o transfuzie facuta cu o grupa de sânge gresită si pacientă a decedat.

Ery  •  16 iulie 2016, 12:17

ANAF-ul a intrat în posesia şi a vărsat la Buget cele 60 de milioane de euro care i-au fost puse în cârca lui DAN VOICULESCU şi celorlalţi din dosarul TELEPATIA ? Plus s-a valorificat sediul de unde a fost gonită ANTENA 3 ? CU ACESTI BANI S-AR PUTEA CONSTRUI ŞI DOTA UN SPITAL DE ARŞI NOU - NOUŢ .

mirela  •  16 iulie 2016, 12:19

cu MRSA se lupta si alte spitale in vest, faptul ca au fost infestati cu larva de musca e foarte grav si demonstreaza neglijenta si igiena insuficienta, fapt demonstrabil si prin contaminarea cu bacterii a prea multi pacienti. cand un pacient este infectat trebuie izolat. regulile de asepsi trebuiesc observate de la inceput pentru fiecare pacient in parte. chiar daca au murit din cauza infectiilor bacterice, infestarea cu larve a marit ulterior suferinta lor

Gigi  •  16 iulie 2016, 13:00

Subtire articolul. Titlul are o atitudine tendentioasa, iar continutul are o evolutie ambigua. Fara a fi ostentativ, incerc sa leg firul logic al evenimentelor. Al doilea buletin de analize pare a avea data recoltarii 22.06.2016, iar in articol se spune ca a intrat in sectia ATI in data de 29.06.2016, practic, dupa o saptamana de la recoltare. In tota acest timp a fost pacientul in spital, unde mai exact? Stafilococul coagulazo pozitiv a imbolnavit si 20 de elevi in Fagaras, elevi ce au mancat branza, sau ceva de genul. Totusi, s-a urmat un tratament, si daca da, chiar asa de inficient a fost?

Dumi  •  16 iulie 2016, 13:21

Ministrul a spus ca managerul spitalului si-a dat demisia, deci parca nu s-au dat banii pe aceeasi mana.

marian  •  16 iulie 2016, 14:34

bai frate dar de personalul medical nu se lipesc bacteriile astea?

Ioana  •  16 iulie 2016, 15:00

Domnule Tolontan ar trebui sa stergeti si codul pacientilor din imagini. Presupun ca acest cod apartine datelor confidentiale. In rest, continuati anchetele!

Bogdan  •  16 iulie 2016, 16:53

Domnule Tolontan un jurnalist de talia dvs(asa cum o pretindeti) ar trebui sa se informeze corect si sa expuna la fel de corect toate informatiile legate de acest caz. Infectii nosocomiale exista si vor exista in orice spital din lume indiferent de tara. E mai usor sa arunci un titlu idiot pentru prostime decat sa prezinti situatia corect. Dezamagire

trubac  •  16 iulie 2016, 16:55

Geamuri??? Intr-un spital modern geamurile nu se pot deschide din mai multe motive, printre care si muste, tintari, insecte, fum, miros, galagie, mentinerea temperaturii, etc. Vad ca in in masurile de modernizare nu e prevazut si un sistem central de aer conditionat/incalzire care e foarte important intr-un spital, temperatura trebuie mentinuta la aprox. 18-20 de grade (in orice anotimp), asta nu numai pentru pacienti si personal, e important pentru condens, mucegai, incetinirea inmultirii bacteriilor, virusilor, etc. Nu, nu spun de unitati de aer conditionat in camere, ci de aer centralizat, si sa nu se mai deschida geamurile. Cred ca in Romania chiar daca s-ar construi un spital nou, tot nu stim sa facem intr-adevar un spital modern sau sa il intretinem corespunzator.

Mioara Asistenta  •  16 iulie 2016, 19:51

Domnule Tolontan, Va supun atentiei un alt aspect pe care, probabil, nu l-ati analizat, inca. Este vorba de o afacerea foarte prospera: invatamantul privat, postliceal, sanitar. Fara bacalaureat, daca platesti taxa, treci clasa fara sa inveti, fara sa stii nimic! La examenul de diploma, care se da pe zone geografice, se aduna de la candidati sume de bani, "dreptul" dat Comisiei si asa ai obtinut mult ravnita diploma de asistent medical. In Spitale angajarile se fac, cum se fac. Bineinteles, exista exceptii, putine, care nu intra in discutie. O astfel de afacere, este Scoala FEG din zona Moldovei, afacere a familiei senatorului PSD de Iasi Anghel Stanciu.

50 bani  •  16 iulie 2016, 22:05

Coruptia ucide... primarul din satul sclavagist n-a fost intrebat de nimeni de vorba... DNA nu exista, DIICOT nu exista, procuratura nu exista, polisti nu exista, mai ales ca astia din urma sunt cei din lotul "permise de conducere"...

Ana  •  17 iulie 2016, 1:42

Mamaaa cit de greu va e sa acceptati ca ati facut o greseala!!! V-a spus @Ioana dar voi nimic :(( Codul pacientului nu poate sa fie facut public!!!! Si daca credeti ca se poate, va rog sa explicati de ce. Multumesc anticipat!

basilicus  •  17 iulie 2016, 16:33

Exact asta e important, codul unui pacient mort! Reintoarceti-va la argumentul cu ”asta e site de sport, am intrat sa citesc despre fotbal”!

Alex  •  17 iulie 2016, 17:07

@ Bogdan Pai domnul Tolontan pe asta se bazeaza...Arunca un titlu complet imbecil ca sa intre lumea sa citeasca. In corpul articolului mai arunca niste documente scanate sperand ca noi sa nu citim pana la capat si gata investigatia. Creierul reptilian a fost atins si reactiile emotionale sa curga. O investigatie adevarata inseamna timp, bani si foarte important, cunostinte despre domeniul investigat dar cum bine zicea Umberto Eco: tv-ul a facut din prostul satului vedeta iar internetul l-a facut purtator de cuvant. Usor, nu sariti nu l-am facut pe CT prost. Ceea ce vreau sa spun este ca gata daca au citit 2 site-uri si au dat cateva telefoane se cred mari jurnalisti de investigatii.

unul  •  17 iulie 2016, 18:34

Bai Vasile,problema e ca intr-un spital din Romania sunt mancati de vii,de viermi pacienti,iar *** odiosi din parlament se trateaza prin strainatate,atata timp cat ei sunt raspunzatori de tot ce e malefic in tara asta,revino cu picioarele pe pamant.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  18 iulie 2016, 11:45

Bai unule, deci situatia este destul de grava ca sa nu mai fie nevoie de exagerari?

Mihaela  •  19 iulie 2016, 13:48

Supun atentiei dumneavoastra "internarea ambulatorie". Care sunt drepturile pacientului in cazul acestei internari? Am vazut la Spitalul de Urgenta oameni internati de exemplu la ora 10 dimineata si externati la 23 sau mai tarziu (sau la 19 si li se da drumul dimineata la prima ora). In tot acest timp, ei stau cu hainele de acasa, daca nu sunt insotiti sau nu-si pot cumpara, nu beneficiaza de apa; hrana.... In unele spitale, pacientii sunt internati "pentru 24 ore" pentru diverse interventii: operatii usoare; endoscopii etc. Ei vin de exemplu la ora 7 si asteapta pe holuri pana cand le vine randul pentru interventia respectiva. Uneori acest lucru se intampla dupa multe ore de asteptat; sa zicem la ora 14. In tot acest timp, pacientii stau incomod pe holuri, si stiind ca sunt programati la ora 7, poate nu au mancare de acasa sau nu au bani sa-si cumpere. Exista oare bugete alocate pentru o cana de ceai, o masa , o pijama/un halat pentru cazurile in care aceasta "internare ambulatorie de 24 ore" depaseste un numar rezonabil de ore in care pacientul sta efectiv in incinta spitalului?

Comentează