”Echipamentul nostru oficial la Rio se comportă ca unul contrafăcut!”

Oameni din lotul olimpic au oferit ziarului imagini cu echipamentul deteriorat după doar câteva zile de purtare

duminică, 7 august 2016, 9:54

de Luminița Paul și Cătălin Tolontan (Rio), Răzvan Luțac (București)

Câțiva sportivi și antrenori din lotul olimpic au pus la dispoziția Gazetei fotografii care arată o calitate slabă a echipamentului oficial al delegației.

E vorba de tricourile, bluzele și treningurile oficiale Kappa pe care le poartă tot timpul: în Sat, în sălile de competiții, când intră la încălzire.

Doar în concursul propriu-zis fiecare a venit cu ce firmă a dorit.

Ne-am întâlnit cu ei pentru detalii.

– Întâi de toate, de ce nu vreți să spuneți aceste lucruri cu nume și prenume?
– Pentru că avem un contract cu COSR pe perioada Jocurilor. Lucruri care pot fi interpretate drept atacuri sau referințe la echipament ne pot costa.

– Ne-ați arătat câteva fotografii. Un picior murdărit cu albastrul ieșit de pe trening, două branduri care s-au deteriorat. Mai aveți și alte exemple?
– Ați scris că s-au rupt doi pantaloni de trening ai scrimerei Simona Gherman. Nu sunt singurii! Știm sigur de la alte loturi că s-au mai rupt. În al doilea rând, priviți mâinile mele! Vedeți cum a intrat tricoul cu mânecă lungă la apă?!

– Sunt două lucruri distincte. Inscripționarea brandului Team România și calitatea efectivă a tricourilor și a treningurilor.
– Da, ambele lucruri sunt mult sub calitatea normală!

„Întrebați sportivii de la Sydney, când lotul a avut Adidas! Și acum avem acel echipament” Om din lotul României de la Rio

– Deci echipamentul…
– Uitați cum stă treaba! Noi suntem de o viață în sport. Acest Kappa pe care-l purtăm nu pare un echipament original! Se comportă ca un fake, ca unul contrafăcut.

– (Are pe el un tricou polo, cu guler și mânecă scurtă) Acest tricou de câte ori l-ați spălat?
– (Râde din toată inima) Nu l-am spălat că e a treia zi de purtare. Și arată ca și cum ar fi de doi ani!

Eticheta unei firme din Franța

În afara problemelor semnalate de sportivi, pe echipamente există semne mai puțin obișnuite.

Etichetele interioare, cele albe, ale unora dintre tricouri, care sunt cusute și unde se scriu de regulă firma și țara producătoare, sunt parțial tăiate.

În loc de numele firmei italiene Kappa, pe etichete apare numele unei alte companii de haine: Sol’s Europe din Franța.

Pe umărul unui tricou sigla se dezlipește
Pe umărul unui tricou sigla se dezlipește

Firma ar fi putut fi subcontractor al Kappa, dar, în acest moment, nu avem o confirmare pentru nici una dintre ipotezele prezenței numelui Sol’s Europe pe tricourile lotului olimpic al României de la Rio.

Discuția cu Alin Petrache, șeful COSR, are loc în tribuna de la sala de scrimă.

– Domnule președinte, unii sportivi și antrenori din lot reclamă calitatea echipamentului.
– Cu ce să-i ajut? Acesta e lucrul cu care ne confruntăm. Sistemul de licitații publice descurajează negocierile. Te poți trezi cu orice firmă.

– Kappa nu e orice firmă.
– Sigur că nu e. Mie îmi place acest echipament de bumbac. Dar îi înțeleg dacă lor nu le place.

– Obiecția dinspre unele loturi lor nu ține de gust. Ci de calitatea intrinsecă a tricourilor, a treningurilor și de felul în care rezistă. Se rup, se deteriorează la spălare…
– Sunt sincer. Îmi vine greu. Și mie îmi e greu, pentru că sistemul din SEAP îi protejează, poate, pe funcționarii publici, dar noi nu ne dorim în sport, la COSR, o astfel de mentalitate.

– Asics a dotat lotul la cele două Olimpiade de vară de la Beijing și de la Londra. Știți de ce s-a renunțat la contract? A fost din scurt?
– Pentru că Asics n-a mai vrut.

– Nu a mai vrut să îmbrace, contra cost, lotul României?
– Nu a mai participat la licitație. E ceea ce știu eu. Vom încerca să contactăm firme care vor să intre agresiv pe piață, poate Under Armour, poate altele, vom vedea.

La concurs, cu alte firme

Loturile și-au ales singure echipamentele de concurs. Fiecare federație a lucrat cu partenerii obișnuiți și Kappa nu se numără printre ei.

Când un sportiv s-a dat cu Autan, contra țânțarilor, iar apoi și-a dezbrăcat treningul ca să se schimbe în șort, piciorul i s-a albăstrit de la culoarea treningului
Când un sportiv s-a dat cu Autan, contra țânțarilor, iar apoi și-a dezbrăcat treningul ca să se schimbe în șort, piciorul i s-a albăstrit de la culoarea treningului

„Oamenii au muncit pe brânci. Unde-i solidaritatea?!”

Carmen Tocan este șefa Departamentului juridic de la COSR. Aceasta este discuția de după ce Gazeta i-a prezentat tema discuției și oficialul olimpic s-a documentat extrem de repede.

– Bună ziua, contractul de echipament pentru Rio a fost semnat cu firma Kappa din Italia?
– Nu. Contractul a fost realizat pe SEAP cu firma Pax Creative. Ei au lucrat cu un distribuitor Kappa din România, din câte înțeleg.

– Pe eticheta tricourilor apare un alt nume de firmă, nu Kappa. Kappa e doar atașat pe hârtie și imprimat pe tricou, dar nu pe eticheta producătorului.
– După ce mi-ați spus ne-am uitat și noi. Așa e, aveți dreptate. Am înțeles că, în momentul recepției, cei de la Pax Creative au sesizat și ei.

„Firma Pax Creative a văzut că etichetele nu poartă inscripția Kappa și a sunat, din ce cunosc, în Italia. Nu știu însă ce răspuns a primit, dar ne-a făcut livrarea” Carmen Tocan, șefa Biroului juridic COSR

– Sportivii ne-au arătat acest lucru cu eticheta, pentru că ei spun că treningurile sau tricourile nu se comportă ca un echipament original Kappa.
Eu vă pot garanta că achiziția publică s-a făcut 100% corect. Că se ia brandul? Pe ele scrie că trebuie spălate la 30 de grade. Dacă se spală la 50 de grade, poate că se ia. Colegele mele care s-au ocupat de echipament mi-au spus, apropo de pantalonii care s-au rupt la scrimă, că scrimerele și-au ales măsuri strâmte.

„Cu tot respectul pentru sportivi, dar la COSR s-a lucrat luni întregi. Și sâmbăta, și duminica! Dacă sunt probleme, unde este solidaritatea olimpică de care se vorbește?”

Carmen Tocan, șefa Biroului juridic COSR

– Bun, aveți dreptate, într-un lot există multe temperamente. Unii sunt cârcotași. Dar discutăm despre calitatea vizibilă a branduirii și a echipamentului.
– Am cumpărat corect, așa cum ne obligă SEAP-ul. Apoi, în relația cu federațiile se cuvine ca și ei să fie responsabili în materie de echipament. De ce nu a spus nimeni nimic până acum? În schimb, între ce ne dădeau federațiile în listă și măsurile reale erau diferențe foarte mari. Să le spunem și pe astea, cinstit! Și, poate, să fim o echipă!

-Inscripționarea cu brandul Team Romania cine a făcut-0?
-Noi le-am trimis modelul și au venit inscripționate direct din depozitul din Italia.

Au costat 130.000 euro

Firma care a livrat echipamentele are 5 angajați și 10 contracte cu COSR, din 2010 încoace.

370.000 de euro cumulează contractele firmei Pax cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Pax Creative Sports SRL e firma care a livrat echipamentele pentru membrii delegației olimpice la JO 2016.

E vorba despre tricouri, șepci, încălțăminte sport, genți de voiaj și rucsacuri. „Produsele trebuie să aibă o cromatică uni sau în combinații de culori, cu condiția asortării acestora astfel încât să creeze o imagine estetică reprezentativă, unitară”, se arată în contractul de atribuire 170351/22.06.2016.

Contract în valoare de 571.032 lei, aproximativ 130.000 euro. Cantitatea, între 148 și 168 de seturi. Adică în jur de 800 de euro pe set. Suma nu pare mare și poate că aici e una dintre probleme

10 contracteîn total 370.000 euro, a încheiat COSR cu Pax Creative Sports SRL din 2010 încoace

2014: au livrat după începerea competiției!

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, 2014, ziarul Ziua News a prezentat un alt caz în care a fost implicată firma Pax Creative Sports SRL: echipamentele au fost livrate la o zi după începerea competiției.

Mihaela Knopf, unul dintre acționarii de atunci, fusese acționară, până în 2010, la firma Optimal Active Sports SRL.

Firma a mai îmbrăcat lotul României la FOTE 2013, ținut în Poiana Brașov, și la JO Tineret 2010.

Au emailul ASICS România!

O altă asociere: PAX Creative Sports SRL are, în datele trecute în contract, e-mailul office@asicsromania.ro.

Gazeta a încercat să intre în contact, ieri, cu reprezentanții firmei, însă aceștia nu au putut fi găsiți.

Citeşte şi corespondenţa de AZI a echipei GSP din Brazilia

// Înfrângere umilitoare! România-Angola 19-23 » FOTO: Rușinea de la miezul nopții

// Ryde spune că nu mai e optimist după înfrângerea cu Angola, dar România va continua să se lupte pentru aur: ”Nu ne-am apărat, toate pasele au mers la Neagu”

// Prima campioană de Mare Șlem din Rusia a comentat absența Simonei Halep de la Rio: ”Ar fi fost o favorită la aur”

 

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Save

Save

Save

Comentarii (72)Adaugă comentariu

Elisa  •  7 august 2016, 18:18

Daca doamnele de la COSR au muncit zi si noapte, ele ar trebui sa fie cele mai suparate pe faptul ca produsul muncii lor, direct sau indirect nu conteaza, este de o calitate f proasta. Adica ele au muncit si in weekend si din cauza unei firme de *** sunt acum luate la intrebari. Daca as fi in locul lor as fi stat numai in scandal cu firma aia pana acum. Indiferent daca se mai poate face ceva sau nu. Dar vad ca ele nu fac asta, solicita solidaritate, adica tacere. Nu sportivii si gsp si-au batut joc de ele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  7 august 2016, 18:42

Este un miracol însăși existenta noastră ca națiune. Când suntem furați pana la sânge în fiecare zi de 26 de ani, prezenta unui lucru normal, in orice domeniu, la orice nivel, devine pur și simplu, un miracol. Corupția, incompetenta și hoția ne au lăsat fără cuvinte cele câteva lucruri cu care ne mândream. Gimnastica, de exemplu. În curând n o sa mai avem nimic.

Dan Patru  •  7 august 2016, 19:41

Am verificat, am sunat la prieteni... echipamentele sunt fake-uri si firma care a castigat licitatia e pe manevra cu cineva din cosr. sunt turcisme comandate din china. pretul de achizitie e de 10 ori mai mic decat ceea ce plateste cosr.

Ilie  •  7 august 2016, 20:03

Fereasca sfintul sa scriti si (despre) ceva pozitiv. Sau macar neutru. De parca nu sintem obisnuiti cu problemele cotidiene

Gusti  •  7 august 2016, 20:29

Astfel, unul dintre acţionarii SC Pax Creative Sports SRL, Mihaela Knopf, a fost asociată, până în 2010, cu Octavian Morariu şi Ioan Dobrescu, nimeni alţii decât preşedintele şi secretarul general al COSR, la firma Optimal Activ Sports SRL. Ceea ce poate explica frecvenţa cu care Pax Creative Sports SRL câştigă contractele cu forul olimpic naţional.

Cris  •  7 august 2016, 20:38

Si la ce va asteptati ? Cand PSD pune maina pe vreun minister sau federatie, praful se alege. Pentru mine a fost clar raspunsul lui Petrache, asta ori habar nu are pe ce lume e si a fost parasutat pentru sifonarea banilor exact ca Burleanu la FRF, sau e "prins" si el in toate combinatiile. Imediat a dat vina pe sistemul de achizitii, ce are *** cu prefectura, te duci la orice dealer de echipament sportiv si le ceri un pret pentru echipament. Am ajuns rau de tot daca ne *** si la echipament si nu suntem in stare sa avem niste haine mai de doamne ajuta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion Ionescu  •  7 august 2016, 20:44

Din cate cred eu firma respectiva are afaceri si cu FRRugby.Nu va luati dupa Petrache care face pe nevinovatul.Sunt "pe mana"...Cercetati si veti afla multe nereguli ale COSR in raport cu federatiile.

pawn  •  7 august 2016, 21:16

@Cris dragule, alin petrache este PNL, da? la fel cum burleanu este garantat basescu. si gino iorgulescu este impins de ponta. ca sa respectam adevarul.

mihai  •  7 august 2016, 21:30

Pai se pare ca din cauza echipamentului nu mai sunt rezultate , daca nu mai avem ce comenta gasim vinovatii .Ziaristi de 2 lei care au ce urma

Dr.Lazăr  •  7 august 2016, 21:47

Fenomenul dezinfectantilor este prezent in toate domeniile. Avem șosele,stadioane, echipament, dezinfectanti etc. toate contrafăcute. Toți știm asta. Atât noi cât și cei care ne conduc, doar că avem o plăcere nebună sa descoperim zilnic America. Și, bineînțeles, după a n-a descoperire ne mirăm că America există

Miguel  •  7 august 2016, 22:24

Pai vezi mai Tolo, toate anchetele tale au dat rezultate: ne facem de cacao la cea mai mare competitie din lume. Daca ar fi fost invitate inca de acum 1 an toate firmele importante si s-ar fi negociat totul in cadrul unei licitatii n-ar fi fost mai bine? Asa, mergem pe SEAP unde iti apare orice neica-nimeni si uite ce iese. Daca stiam de licitatie mergeam si eu, licitam si tineam sportivii in partea dorsala goala. Asta asa ca sa fac si eu un ban cinstit si mai ales legal.

Cris  •  7 august 2016, 23:06

E clar ca sportivii romani de la Olimpiada sunt imbracati in acelasi textile ieftine pe care le gasesti in Obor, in bazarul de langa hala mare, aduse din Niro, Europa si Dragon. Tot Kappa scrie si pe ele si cika's de firma. Bai nene.. unde s-a ajuns. Substante diluate, medicamente diluate, democratie diluata, sportivi olimpici imbracati in carpe ieftine...diluate.

IQ  •  7 august 2016, 23:11

Hahaha! Pai S0l's e producator de promotionale, intrati la ei pe site sa vedeti. Promotionale, adica carpele alea pe care le dau partidele in campanii sau care se dau pe la concursurile unor brand-uri. Cel mai ieftin tricou e sub 2 euro. Sa zicem ca le-au facut echipament complet si tot nu cred ca ajungeau la 200-300 euro pretul de achizitie. Iar costul imprimarii aleia de unica folosinta este minim . Pana la 800 euro mai e mult...

BarfaDeTeatru  •  7 august 2016, 23:13

Lea carpit la Europa!!! LMAO Sunteti penibili! SABOTAJ fara numar fara numar.... Dupa ce ca majoritatea din asa zisi sportivi care reprezinta Romania sunt copii de smecheri, se mai duc si cu echipament varza!!!!

Unu’  •  7 august 2016, 23:39

mihai, Nu are treaba una cu alta, dar in primul rand e imaginea Romaniei in raport cu celelalte tari in cea mai importanta competitie la nivel mondial. Nu te poti duce acolo *** ***. Doi la mana, COSR primeste bani din bugetul de stat, adica din taxele platite si noi si daca cumpara jafuri la pret de originale, atunci e o problema, cineva fura din banii cu care s-ar putea face altceva. Daca e material praf, atunci sa se plateasca cat valoreaza , nu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  7 august 2016, 23:52

Tolo tata...De cand se striga hotii la COSR, la minister si prin federatii.....E putregai mare rau. Sifon curat

Ciprian  •  8 august 2016, 1:12

PUSCARIE ... Se poate mai Jos ?am ajuns vai mama noastra daca si la echipamnete am ajuns sa furam si avem pretentii la sportivi cand ei sigur se simt dispretul si nepasarea zilnic . PUSCARIE 30 DE ANI LA FIECARE PERSOANA IMPLICATA

Comentator  •  8 august 2016, 6:29

Adevarul este ca noile reglementari privind achizitiile publice sunt de-a dreptul stupide. Deja culegem fructele noului sistem de achizitii conceput si legiferat proaspat. Din fericire, e bine ca avem deja consecinte exprimate public care ar trebui sa dea de gandit si sa devina prioritate in revizuirea serioasa a noilor reglementari privind achizitiile publice. Efectiv, regelementarile respective par facute ca sa saboteze activitatea de achizitii. Mai grav este ca procedurile greoaie concepute fac oricand vulnerabil orice functionar corect ceea ce nu e deloc in regula. E usor sa postezi si sa comentezi tendentios exprimand ura dar mai important este sa analizam corect si sa indreptam neregulile. Pacat ca pe cei care au conceput o astfel de lege nu-i trage nimeni la raspundere, ei fiind de fapt adevaratii sabotori.

misu  •  8 august 2016, 9:35

...atatia ani si n-am invatat nimic... Pe la sfarsitul anilor 90 am participat la o misiune de mentinere a pacii in Bosnia. Am trait aceleasi sentimente de umilinta. Aveam un echipament care dupa doua spalari putrezea si crapa pe tine. Si pe putreziciunile alea achizitionate de vreun general corupt scria Romania... .... si o pleiada de politicieni si de alti generali vedeau si nu faceau nimic pentru ca, probabil, furau si ei din alta parte si nu-si doreau dusmani noi. Inteleg ca procedura de achizitie e acum de vina. Dar in cererea de achizitie sunt trecute caracteristicile solicitate? S-au respectat? Exista plangeri privind calitatea echipamentului. S-a declansat o ancheta ori tot procedura de licitatie il impiedica pe nesimtitul de la Comitetul Olimpic sa cerceteze si sa dea un raspuns, altul decat cel al fatalitatii de a ne fi nascut romani?

Adrian  •  8 august 2016, 13:26

Sol's este o marca de tricouri promotionale de calitate medie/joasa. Sunt tricouri de 1-4 euro care se personalizeaza pentru evenimente (promotii, concerte...) care nu presupun utilizare repetata si indelungata. Vina nu e a lui Sol's ci a furnizorului care a vandut carpe de promotie la pret de echipament sportiv performant.

Dorian  •  8 august 2016, 22:27

Asa vorbiti de parca Kappa ar fi un super-brand. Nu e.

Stefan  •  10 august 2016, 0:19

Daca imi trimiteti mai multe fotografii cu etichetele va pot spune care e sursa /traseul lor. Sol's are o lista stricta si scurta de distribuitori si nu vinde direct clientilor finali. Ei nu personalizeaza, doar produc articole textile promotionale personalizabile. Un tricou polo costa intre 3 si 10 eur iar tricou simplu intre 1,3 si 3-4 eur ca si pret de vanzare recomandat catre revanzatori. Kappa ii poate da in judecata pe furnizorii COSR pt ca s-au folosit de logo lor fara accept... este de departe o licitatie cu dedicatie cu scopul sifonarii unor bani. Totusi treaba nu a mers ca pe roate si undeva cineva a gresit...ori prostie ori criza de timp...daca erau personalizate corect tricourile sol's rezista si la spalaturi repetate la 90grade. Lucrez cu aceste tricouri si le personalizam pentru marinari, lucratori in conditii de caldura si umiditate ridicate, ospatari, firme de paza..

Comentează