vineri, 12 august 2016, 1:30
de Luminița Paul, Cristi Preda (foto) și Cătălin Tolontan (Arena Carioca 3 – Rio)
Current local time in Beijing: 5:30. Acum 7 minute a răsărit soarele.
Current local time in Bucharest: 00:30. În țară plouă.
Current local time in Rio de Janeiro: 18:30. E vânt, frig de 20 de grade, ”aici iarna ține o săptămână, iar iarna grea, două săptămâni”, iar norii se întretaie cu vârfurile împădurite ale munților de la Barra.
Dacă universul e format din lumi paralele, din realități în care aceeași mașină se oprește la stop sau lovește un pieton, în care dintre aceste lumi și fusuri orare vor învinge româncele și în care chinezoaicele?
”Are you ready?!”, strigă crainica.
Doamnelor și domnilor, păsări diurne din Beijing și bufnițe din România, bine ați venit în sala ”Carioca” la finala de spadă pe echipe femei!
E complicat.
În istoria de 20 de ani a probei de spadă pe echipe fete, inaugurată la Atlanta în 1996, doar trei țări au câștigat aurul pe echipe: Rusia, China și Franța.
Chinezoaicele sunt campioane olimpice la Londra 2012 și campioane mondiale en titre, în 2015! Ele sunt marile favorite ale acestei finale.
Xu Anqi, care a câștigat și la Londra, este, de asemenea, lider mondial.
Complicat.
”Stați să vă explic cum e cu favoriții”, spune Alin Moldoveanu.
Toată suflarea celor 30 de români a migrat de la tenis la scrimă.
Începută de fetele de la scrimă, ziua medaliilor s-a mutat apoi în îmbrățișarea bărbătească dintre Mergea și Tecău și acușica revine aici, unde fetele vor decide culoarea nopții braziliene.
Alin Moldoveanu scoate telefonul și arată clasamentul mondial la tir. ”Uite, locul 1 mondial înainte de Rio, da?”. ”Iată-l pe locul 9 la Rio”.
Sala așteaptă cele două finaliste.
Michael Jackson ridică publicul în mișcări de dans. ”Billie Jean is not my lover / She’s just a girl who claims that I am the one / But the kid is not my son / She says I am the one, but the kid is not my son”.
Vorba lui Țăndărică, la un concert: ”Băi, vorbiți frumos cu acești copii din sală că nu știți care sunt ai noștri!”.
Ana, Simona, Simona și Loredana acum sunt ale noastre că sunt în finală. Acum două zile erau din versul ”But the kid is not my son”.
”Stați că n-am terminat”, zice Alin.
”Campionul mondial a terminat pe locul 31, iar la pușcă femei, liderul mondial Hi n-a prins echipa Chinei. Cam asta e treaba cu clasamentele”.
Echipele se aliniază pe muzica din ”Războiul Stelelor”.
Muzica înghite și primele secunde din meci, când Ana Maria Popescu și Sun Yujie încrucișează spadele.
Punctăm primii! 1-0! Sun Yujie e și ea campioană olimpică la Londra, tot stângace. Se tatonează și arbitrul le oprește.
28 de tușe a reușit în primele două meciuri Simona Pop
23 de tușe a reușit în primele meciuri Ana Maria Popescu
18 tușe a reușit în primele două meciuri Simona Gherman
Intră_Simona Pop. Simona are, până acum, o zi de povestit nepoților. Ea a adunat 8 tușe cu SUA și 20 în meciul cu Rusia! E recordmena noastră în sferturi și, mai ales, în semifinală.
În fața Simonei dansează Xu Anqi, chiar liderul mondial. Simona pășește calm și urcă diferența la 5-3! Xu revine cu 5-4.
De aici, ștafeta îndârjirii ajunge la Simona Gherman.
Gherman începuse ziua încercănată, cu doar 5 reușite în sfertul cu SUA, dar își revine pe parcurs și aduce 13 tușe pentru echipă în ”semifinala rusească”.
Gherman o domină pe Sun Yiwen, face 8-5!
Masa presei e plină de chinezi, românii se simt după crisparea din aura lor.
Crispat e și publicul din țară, care așteaptă un mic miracol cu ochii la TVR sau la net. Ca pe vremuri la difuzor. ”Vorbiți frumos cu acești copii despre care ați spus că nu știți dacă sunt ai voștri”.
E runda Simonei Pop.
Se intră în mijlocul meciului, acolo unde le-am tocat pe americance, până când Kelly Hurley a exclamat: ”Scrima e grea. Trebuia să mă duc la înot. Nu că natația e ușoară, dar la înot ești tu cu timpul tău”.
10-9 după ce Simona, care nu s-a dus la înot, se luptă cât poate pe planșă.
E rândul Anei Maria Popescu.
E mai bătăioasă decât oricând. Nu că la ea s-ar putea ”mai bătăioasă”. Scriem și noi ca să treacă emoțiile.
Face 11-9. Apoi 12-9. Ana o înțeapă, o taie, o zăpăcește pe Hao Jialu, rezerva din echipa Chinei. 14-9!
Finala merge într-o direcție la care maestrul francez din tabăra Chinei nu se aștepta. Daniel Levavasseur stă tensionat, cu mâinile încrucișate, în boxa strâmtă a spațiului tehnic. Omologul său Dan Podeanu alege să dea indicații din spatele boxei.
Gherman se duelează cu Xu Anqi.
A făcut 19-12, cum se spune la extraveral în portugheză? Nu se spune capirinha, lăsați miștoul! Simona are o seară co-lo-sa-lă, termină runda la 21-14.
Podeanu o bagă pe Loredana Dinu. E o mișcare de generozitate, de solidaritate pentru rezervă, poate pentru ca ea să ia renta olimpică. Are un singur meci de disputat. Dar prestația Loredanei este excelentă, de orgoliu al valorii! Și mutarea se transformă într-un moment pozitiv pe tabelă!
”Rezistă!”, îi spune antrenorul. Și Loredana reușește două tușe consecutive! Este 23-14! Apoi 23-15.
Francezul de pe banca asiaticelor e tot mai nervos. Dacă China câștigă, ar fi un antrenor cu două titluri olimpice în palmares. Dar Loredana termină la 24-16, cu un punct în plus!
Urmează Gherman și Sun Yujie. Avem 8 puncte avans. Apoi 7. Apoi 6. Din nou 7 și iarăși 6. Ți se usucă gura. Chinezii simt momentul. Strigă și la masa presei.
Sun Yujie vine din urmă. E un moment periculos. 26-21.
Gherman o împinge însă în partea ei, fandează și face 27-21. Apoi 27-22.
”En garde! Allez!”. 28-23!
Simona gestionează pierderea, e genul de moment în care poți doar să câștigi timp. Ajunge la 30-24.
Ana Popescu intră cu Xu Anqi. Cei doi lideri față în față, ca pe vremuri, când căpitanii de oști veneau la luptă ca să nu se mai verse sângele oamenilor lor.
Ele vor decide finala.
Ana face 31-25. 32-25 cu un atac excelent la picior. La spadă se punctează peste tot. Și următoarea străpungere e în piept: 33-25. Apoi 34-25, e o serie care ne face oasele să elimine frigul cuibărit în ele.
Xu este însă o supercampioană. Vine la 34-28. Tabela arată 1:48 până la final și 6 puncte pentru România.
Timpul nu mai curge. Pe nici unul dintre fusele orare, timpul nu mai curge.
36-30 și, imediat, 37-31. Mai e un minut și scorul e 37-32. 99% dintre noi dacă ar fi pe planșă ar lua-o în brațe pe chinezoaică, precum la box. Dar Ana punctează. 38-32. Apoi 38-33!
Sectorul românilor e în picioare. Suntem atât de aproape de aur! Ana câștigă o tușă la 42-37!
Și, dintr-odată, timpul se subțiază, Ana mai dă o tușă, 43-37, secundele se scurg repede și lacrimile sar din ochi, ne permitem acest lux de oameni vulnerabili.
Suntem campioni olimpici!
În sală, Coldplay răsună cu ”A Sky Full of Stars”.
”’Cause you get lighter the more it gets dark/I’m going to give you my heart”.
Poate că în celelalte universuri paralele am pierdut, poate că în ele ne considerăm un popor de loseri, poate că aceasta este singura lume unde Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu, antrenate de Dan Podeanu, au devenit cele mai bune din lume.
Dar e lumea noastră!
CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio
lucian • 12 august 2016, 10:27
Fetelor, dlor antrenori, aveti tot respectul meu! Nu am avut demult lacrimi in ochi, dar uite ca in 3 zile am ajuns sa plang ca un copil, de 2 ori. De fericire. Am primit vestea ca o sa fiu bunic si apoi au venit aceste prestatii EXEMPLARE ale echipei feminine de spada, urmate de medalia de aur. Poate nu credeti fetelor, CAMPIOANELOR, dar chiar exista romani pe care-i faceti sa planga de bucurie. Va Multumesc! Cu cea mai adanca stima, primiti felicitarile mele! Lucian.
Cat • 12 august 2016, 10:34
Mergem la aeroport sa le asteptam si sa le intindem un covor de flori. Merita. Flori pentru floretiste.
dan • 12 august 2016, 10:34
FELICITARI !!!!!!!!!!!!!!!!!!
alb-rosu_in_VN • 12 august 2016, 11:00
E o performanta frumoasa si fetele merita toate felicitarile. Bravo lor, s-au aranjat pe viata. La fel, trebuie felicitati si baietii de la tenis. Insa aceste performante izolate nu trebuie sa ne faca sa uitam mediocritatea in care se zbate sportul romanesc, dezinteresul factorilor de decizie (guvernanti, ministere, federatii, autoritati locale, COR) dar si al tinerilor, care nu mai sunt atrasi de sport. Sincer, s-a ajuns foarte jos. Daca la Londra s-au luat totusi 9 medalii, iar rezultatele au fost oricum extrem de slabe, fata de Sidney si Atena, acum e foarte probabil sa ramanem cu cele 2 medalii. Spre comparatie, Ungaria, o tara cu o populatie jumatate cat a Romaniei, are deja vreo 6 medalii de aur pana acum, iar pana la final cred ca va depasi 10. Ne-am multumit cu din ce in ce mai putin si iata unde s-a ajuns. Sincer, la cum mergeau lucrurile dupa 5-6 zile, am fost convins ca n-o sa luam nici o medalie. Sa le felicitam pe fete, dar trebuie sa constatam ca toti sefii din sport care s-au plimbat la Rio de Janeiro (si in toata lumea), au cam luat banii degeaba ani de zile. Pana la urma, doar scrima a fost sprijinita financiar, caci Mergea si Tecau au ajuns unde au ajuns prin munca lor, fara nici un ajutor. Deci, COR n-are nici macar aici vreun merit.
Oancea dragos • 12 august 2016, 11:36
Felicitari eu locuiesc in Austria si v- am urmaritear Cu foarte mari emoti si nervi Ca nu intelegeam tot ce spunea comentatorul german m- ai striga si nevastamea ca nu poate dormi Ca tipam la fiecare punct acum sunt in pauza si scriu acest comentariu Sa nu ma ia somnul cind ajung acasa o Sa incerc Sa dorm si poate va visez cum distrugeti China ar fi un vis frumos daca ati fi concurat pt Austria ati fi fost inparatese asa in România o Sa va abordeze gunoaiele de politicieni ca vin alegerile dupa londra nu v- au cautat ca nu prezentati interes nu dateati bine in poza Cu " frumosi" DIN guvern va rog ramineti canpioanele noastre frumoase si modeste drum bun spre casa suntem mindri de voi
daniel • 12 august 2016, 12:23
pana acum, bocete...,,romania capitalista nu ia medalii, cum lua romania comunista" (gogosi, cele mai multe medalii le-am luat pe la Sidney si Athena..sa lasam mosckova si Los Aneles, fiindca alea au fost olimpiade schioape..)..acum, dintr-o data, cumatrie: romania a luat aur la spada f.m.i. uraaaa! balade, cantece, etc...
daniel • 12 august 2016, 12:39
polologhie multa pentru un succes absolut normal! china in sus, china in jos, parabole, hiperbole..ma mir ca n-ati scris nimic de ,,maica rusia"..noroc ca le-am batut, asa cum e normal!!!! fetele noastre au castigat, fiindca sunt cu mult peste rusia si destul peste china..simplu si la obiect!
Adi P • 12 august 2016, 12:45
FELICITARI FETELOR ! Ati fost MINUNATE! P.S.: Domnul Tolontan, foarte frumos prezentat, dar am o mare curiozitate! cosmin gusa a fost sef de galerie si in finala?
Odette • 12 august 2016, 13:57
Absolut Superb! Absolut superb articol. Absolut superb meci pe care l-am vazut cu sufletul la gura. Mi-au trebuit cateva minute sa-mi dau seama cum e cu beculetele si cu tusele. Cu emotiile si cu dorinta arzatoare de victorie stiam cum e. Au stiut si superbele fete. Uitasem cum e sa se auda imnul Romaniei. L-am regasit in lacrimile lor si in pozitia de drepti pe care imi venea s-o iau. Noroc c-a aparut Michael Jackson - un geniu - si-am inceput sa dansez. La Coldplay - despre care cum sa nu fi auzit pana si eu?- deja imi batea inima. Absolut superba zi pentru noi toti. Absolut superb Catalin!
Mihai • 12 august 2016, 14:13
Frumos scris, felicitari! Lipseste parca ceva. Cred ca ar fi meritat sa amintiti si de d-na Pascu, preşedintele de onoare al FR Scrimă, cea care şi-a pierdut fiul (Alex Pascu, basistul Goodbye to Gravity) în Colectiv. Singura consolare dupa imensa rana suferita in noiembrie anul trecut este performanta acestei minunate echipe la Rio.
Odette • 12 august 2016, 14:55
Nu vreau sa ignor pozele de data asta. Superbe! Cum altfel? :)
Laurentiu • 12 august 2016, 15:41
Poza cu Ana Maria zburand (peste tot si toate) seamana cu una dintre sculpturile lui Brancusi, aceea cu o groaza de variante pana sa atinga desavarsirea prin (cum altfel?) simplitate.
Thomas Brams • 12 august 2016, 16:17
Sigur fetele merita felicitari . Medalia pe echipe inseamna 3 ( TREI ) asalturi ; 9 ( NOUA ) echipe. La individual nu merge asa usor, acolo este adevarata valoare , cu peste 32 de participante. Ce te faci la atletism unde la anumite probe sunt peste 150 de participanti !!!!???? Asa ca sa mai punem batista pe tambal , ca este mai bine. In privinta COSR si Ministerul Sportului mai bine lipsa.
magic • 12 august 2016, 22:26
Acestea sint momente cu adevarat magice, va multumim fetelor pentru ca ni le-ati oferit cu multe emotii, durere, truda si sudoare, dar altfel nu ar fi fost atit de frumoase.
Odette • 12 august 2016, 23:18
In orice caz, sunt surprinsa si placut surprinsa sa vad ca cineva se mai gandeste, in 2016, la Billie Jean! Si la versuri chiar... WOW! Extraordinara idee! Coldplay sunt de actualitate. Ma intereseaza mereu BRIT AWARDS si de-aia ii stiu. Sunt la curent cu muzica, in general, nu sunt deloc obtuza. De fapt, stiu multa muzica. Insa nu le cunosteam muzica lor in amanunt. Nu stiam ca au o melodie atat de frumoasa. Pana azi.