Aur pentru echipa de spadă! ”Cu cât se face mai întuneric, cu atât tu devii mai luminoasă”

Prima medalie românească de la Rio este aur obținut în fața marii favorite China

vineri, 12 august 2016, 1:30

de Luminița Paul, Cristi Preda (foto) și Cătălin Tolontan (Arena Carioca 3 – Rio)

 

Current local time in Beijing: 5:30. Acum 7 minute a răsărit soarele.

Current local time in Bucharest: 00:30. În țară plouă.

Current local time in Rio de Janeiro: 18:30. E vânt, frig de 20 de grade, ”aici iarna ține o săptămână, iar iarna grea, două săptămâni”, iar norii se întretaie cu vârfurile împădurite ale munților de la Barra.

Dacă universul e format din lumi paralele, din realități în care aceeași mașină se oprește la stop sau lovește un pieton, în care dintre aceste lumi și fusuri orare vor învinge româncele și în care chinezoaicele?

”Are you ready?!”, strigă crainica.

Doamnelor și domnilor, păsări diurne din Beijing și bufnițe din România, bine ați venit în sala ”Carioca” la finala de spadă pe echipe femei!

O probă a marilor granzi

E complicat.

În istoria de 20 de ani a probei de spadă pe echipe fete, inaugurată la Atlanta în 1996, doar trei țări au câștigat aurul  pe echipe: Rusia, China și Franța.

Chinezoaicele sunt campioane olimpice la Londra 2012 și campioane mondiale en titre, în 2015! Ele sunt marile favorite ale acestei finale.

Xu Anqi, care a câștigat și la Londra, este, de asemenea, lider mondial.

Complicat.

Moldoveanu, analist de lux pentru fete

”Stați să vă explic cum e cu favoriții”, spune Alin Moldoveanu.

Toată suflarea celor 30 de români a migrat de la tenis la scrimă.

Începută de fetele de la scrimă, ziua medaliilor s-a mutat apoi în îmbrățișarea bărbătească dintre Mergea și Tecău și acușica revine aici, unde fetele vor decide culoarea nopții braziliene.

Alin Moldoveanu scoate telefonul și arată clasamentul mondial la tir. ”Uite, locul 1 mondial înainte de Rio, da?”. ”Iată-l pe locul 9 la Rio”.

”Băi, vorbiți frumos cu acești copii din sală!”

Sala așteaptă cele două finaliste.

Michael Jackson ridică publicul în mișcări de dans. ”Billie Jean is not my lover / She’s just a girl who claims that I am the one / But the kid is not my son / She says I am the one, but the kid is not my son”.

Vorba lui Țăndărică, la un concert:  ”Băi, vorbiți frumos cu acești copii din sală că nu știți care sunt ai noștri!”.

Ana, Simona, Simona și Loredana acum sunt ale noastre că sunt în finală. Acum două zile erau din versul ”But the kid is not my son”.

”Stați că n-am terminat”, zice Alin.

”Campionul mondial a terminat pe locul 31, iar la pușcă femei, liderul mondial Hi n-a prins echipa Chinei. Cam asta e treaba cu clasamentele”.

.
.

28 de puncte pentru România de la Simona Pop

Echipele se aliniază pe muzica din ”Războiul Stelelor”.

Muzica înghite și primele secunde din meci, când Ana Maria Popescu și Sun Yujie încrucișează spadele.

Punctăm primii! 1-0! Sun Yujie e și ea campioană olimpică la Londra, tot stângace. Se tatonează și arbitrul le oprește.

28 de tușe a reușit în primele două meciuri Simona Pop

23 de tușe a reușit în primele meciuri Ana Maria Popescu

18 tușe a reușit în primele două meciuri Simona Gherman

Intră_Simona Pop. Simona are, până acum, o zi de povestit nepoților. Ea a adunat 8 tușe cu SUA și 20 în meciul cu Rusia! E recordmena noastră în sferturi și, mai ales, în semifinală.

În fața Simonei dansează Xu Anqi, chiar liderul mondial. Simona pășește calm și urcă diferența la 5-3! Xu revine cu 5-4.

Gherman crește diferența

De aici, ștafeta îndârjirii ajunge la Simona Gherman.

Gherman începuse ziua încercănată, cu doar 5 reușite în sfertul cu SUA, dar își revine pe parcurs și aduce 13 tușe pentru echipă în ”semifinala rusească”.

Gherman o domină pe Sun Yiwen, face 8-5!

Masa presei e plină de chinezi, românii se simt după crisparea din aura lor.

Crispat e și publicul din țară, care așteaptă un mic miracol cu ochii la TVR sau la net. Ca pe vremuri la difuzor. ”Vorbiți frumos cu acești copii despre care ați spus că nu știți dacă sunt ai voștri”.

”Scrima e grea, trebuia să mă duc la înot!”

E runda Simonei Pop.

Se intră în mijlocul meciului, acolo unde le-am tocat pe americance, până când Kelly Hurley a exclamat: ”Scrima e grea. Trebuia să mă duc la înot. Nu că natația e ușoară, dar la înot ești tu cu timpul tău”.

10-9 după ce Simona, care nu s-a dus la înot, se luptă cât poate pe planșă.

E rândul Anei Maria Popescu.

E mai bătăioasă decât oricând. Nu că la ea s-ar putea ”mai bătăioasă”. Scriem și noi ca să treacă emoțiile.

Face 11-9. Apoi 12-9. Ana o înțeapă, o taie,  o zăpăcește pe Hao Jialu, rezerva din echipa Chinei.  14-9!

.
.

Co-lo-sal!

Finala merge într-o direcție la care maestrul francez din tabăra Chinei nu se aștepta.  Daniel Levavasseur stă tensionat, cu mâinile încrucișate, în boxa strâmtă a spațiului tehnic. Omologul său Dan Podeanu alege să dea indicații din spatele boxei.

Gherman se duelează cu Xu Anqi.

A făcut 19-12, cum se spune la extraveral în portugheză? Nu se spune capirinha, lăsați miștoul! Simona are o seară co-lo-sa-lă, termină runda la 21-14.

Furia bătrânului muschetar

Podeanu o bagă pe Loredana Dinu. E o mișcare de generozitate, de solidaritate pentru rezervă, poate pentru ca ea să ia renta olimpică. Are un singur meci de disputat. Dar prestația Loredanei este excelentă, de orgoliu al valorii! Și mutarea se transformă într-un moment pozitiv pe tabelă!

”Rezistă!”, îi spune antrenorul. Și Loredana reușește două tușe consecutive! Este 23-14! Apoi 23-15.

Francezul de pe banca asiaticelor e tot mai nervos. Dacă China câștigă, ar fi un antrenor cu două titluri olimpice în palmares. Dar Loredana termină la 24-16, cu un punct în plus!

Urmează Gherman și Sun Yujie. Avem 8 puncte avans. Apoi 7. Apoi 6. Din nou 7 și iarăși 6. Ți se usucă gura. Chinezii simt momentul. Strigă și la masa presei.

Sun Yujie vine din urmă. E un moment periculos. 26-21.

Gherman o împinge însă în partea ei, fandează și face 27-21. Apoi 27-22.

”En garde! Allez!”. 28-23!

Simona gestionează pierderea, e genul de moment în care poți doar să câștigi timp. Ajunge la 30-24.

Ana Popescu intră cu Xu Anqi. Cei doi lideri față în față, ca pe vremuri, când căpitanii de oști veneau la luptă ca să nu se mai verse sângele oamenilor lor.

Ele vor decide finala.

Ana face 31-25. 32-25 cu un atac excelent la picior. La spadă se punctează peste tot. Și următoarea străpungere e în piept: 33-25. Apoi 34-25, e o serie care ne face oasele să elimine frigul cuibărit în ele.

Xu este însă o supercampioană. Vine la 34-28. Tabela arată 1:48 până la final și 6 puncte pentru România.

Timpul nu mai curge. Pe nici unul dintre fusele orare, timpul nu mai curge.

36-30 și, imediat, 37-31. Mai e un minut și scorul e 37-32. 99% dintre noi dacă ar fi pe planșă ar lua-o în brațe pe chinezoaică, precum la box. Dar Ana punctează. 38-32. Apoi 38-33!

Sectorul românilor e în picioare. Suntem atât de aproape de aur! Ana câștigă o tușă la 42-37!

Și, dintr-odată, timpul se subțiază, Ana mai dă o tușă, 43-37, secundele se scurg repede și lacrimile sar din ochi, ne permitem acest lux de oameni vulnerabili.

Suntem campioni olimpici!

În sală, Coldplay răsună cu ”A Sky Full of Stars”.

”’Cause you get lighter the more it gets dark/I’m going to give you my heart”. 

Poate că în celelalte universuri paralele am pierdut, poate că în ele ne considerăm un popor de loseri, poate că aceasta este singura lume unde Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu, antrenate de Dan Podeanu, au devenit cele mai bune din lume.

Dar e lumea noastră!

.
.
CP_01771 Pop
.
CP_01779 Pop
.

 

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Save

Comentarii (65)Adaugă comentariu

Catalin  •  12 august 2016, 1:38

Hienele comentatoare si atotstiutoare....unde sunt acum ?

Onu  •  12 august 2016, 1:38

Uraaaaaaaaa!!!!!

Valentin  •  12 august 2016, 1:40

bravo fetelor!!

Gabriel George Milea  •  12 august 2016, 1:42

Felicitări, campioanelor noastre!

DonVega  •  12 august 2016, 1:43

Aur olimpic! CAMPIOANE OLIMPICE! FELICITĂRI FETELOR DE AUR!

Lord Belial  •  12 august 2016, 1:45

Daca am stat pana la ora asta sa le vad, ca pe vremea World Cupului din America, inseamna ca sunt ale noastre. Mi a placut in particular A M Popescu, sigura pe ea, agresiva, in control. Bravo, fetelor!

Petrache  •  12 august 2016, 1:45

Au fost intotdeauna ale noastre. Tot asa cum ar fi fost si daca nu castigau aurul, si cum sunt toti atletii pe care ii avem la Rio. Oameni buni - toti acesti sportivi - fie ca au terminat pe locul 1 sau pe locul 30, sunt printre cei mai buni din lume, au sacrificat mult sa fie acolo. Merita respectul si sprijinul nostru!

1Oarecare  •  12 august 2016, 1:45

Stii master Tolontan ? Da fetele sunt ale noastre ,pacat ca se vorbesc de ele atat de rar incat chiar ma gandeam daca Ana Maria Popescu este aceea Ana Maria Branza. Toate ziarele se bazeaza pe fotbal,dar macr odata pe saptamana ar fi indicat ca ziarul sa nu mai contina stiri de fotbal ci stiri din restul sporturilor. Bineinteles ca este vorba de bani, dar eu daca as fi seful gazetei nu mar bucura clickul unui *** de galerie sau cine stie ce mai *** ***. Fotbalul naste derbedei si ***. Pune un fotbalist sa stea de vorba cu o scrimera , diferenta audio ar fi enorma in favoarea scrimerei, desi sunt fan al sportului rege, asemenea fotbalisti ar trebui vazuti mai putin la tv si in ziare, altfel ne vom duce in jos cum tot ne ducem de atata timp. Felicitari echipei de scrima a Romaniei. Si felicitari inca odata tie dle Tolontan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  12 august 2016, 1:46

Bravooo!!!!!!!! Hai Romania!!!!!!!!

bakunin  •  12 august 2016, 1:47

Si eu am lacrimi in ochi, Cataline. Felicitari pentru reportaj, care incapsuleaza minunat emotiile din care s-a plamadit succesul asta.

Bogdan  •  12 august 2016, 1:48

Bravoooooo!!! Hai Romania!!!!!

Lord Belial  •  12 august 2016, 1:50

Daca am stat pana la ora asta sa le vad, ca pe vremea World Cupului din America, inseamna ca sunt ale noastre. Mi a placut in particular A M Popescu, sigura pe ea, agresiva, in control. Bravo, fetelor! Si antrenorului!

caineleelectronic  •  12 august 2016, 1:51

Buna seara, o cronica frumoasa! Uite ca se canta imnul si la Rio (ca te intrebai Cataline acum cateva zile) Nu credeam c-o sa ajung sa fandez la miezul noptii in fata televizorului, si sa ma tavalesc cand se aprindea butonul ala rosu. Uf ce greu a fost. Cred ca suntem de acord cu totii ca fetele astea sunt si foarte foarte frumoase. Mama ce fete fine. Incredibil. Scrima ar trebui declarata sport national. Multumim fetelor!

Eddie  •  12 august 2016, 1:53

Frumos... de aici din fata calculatorului de peste ocean am retrait si eu meciul citind articolul! Bineinteles, e mult mai usor de retrait meciul cand stii din capul locului ca romancele au iesit campioane! Felicitari fetelor! Sper ca acelasi deznodamnt sa fie regasit maine la finalul meciului Romania - Spania!

Valentin  •  12 august 2016, 2:05

Olimpice, mondiale erau deja :)

Jules  •  12 august 2016, 2:07

Bravo fetelor, bravo!

Mihai  •  12 august 2016, 2:11

:D :D :D Felicitari si mult respesct fetelor pentru taria psihica de care au dat dovada pe tot parcursul zilei ! E dureros de urmarit un meci de scrima, am deschis si inchis televizorul de vreo 5 ori :))) nici nu-mi pot imagina cum e acolo, pe planseta. E vreun site unde as putea vedea ultimele 2 minute din meciul cu SUA !? pentru ca nu stiu cum a fost posibil ca Ana sa revina de la 3 tuse in sub un minut, absolut fabuloasa reusita. Secundele alea de geniu ne-au adus titlul ala.

dinamo_fan  •  12 august 2016, 2:11

O seara de neuitat, o performanta incredibila cand nu plecam cu prima sansa. Parca asa ne place noua, sa ne concentram atunci cand nimeni (inclusiv subsemnatul) nu crede in victorie. Suntem o natie care nu stim sa gestionam postura de favoriti pentru ca mai mereu am fost in extrema cealalta. Am condus de la prima la ultima tusa, am invins atatea si atatea prejudecati si am trecut de vreo 2-3 ori cu brio peste acele momente cruciale cand de obicei ne bagam adversarul in meci. Romania fii mandra azi !!!

Cata  •  12 august 2016, 2:12

Felicitari, fetelor! Ati dovedit inca o data ca sunteti campioane si ne-ati facut mandrii ca suntem romani! Hai Romania!

Adrian  •  12 august 2016, 2:16

Fabuloasa ultima tusa a Anei!

Deceballus  •  12 august 2016, 2:16

Campioane Olimpice! Bravooo fetelor, sinteti de AUR PUR ! We are the champions!

Paul  •  12 august 2016, 2:16

Superb fetelor! Ne-ati facut mandri, ati fost fantastice! Pe deasupra si foarte frumoase!!

untariu laurentiu  •  12 august 2016, 2:19

Au devenit campioane olimpice, nu mondiale...

talpaiadului  •  12 august 2016, 2:22

Bravo fetelor, ne-ati facut mandri. Tolo, articol excelent. Nu-ti caut nod in papura, dar ar fi bine sa corectezi la sfarsit, ele au devenit campioane olimpice, nu mondiale.

Just  •  12 august 2016, 2:24

Superb! Felicitari tuturor!

Mark Twain  •  12 august 2016, 2:36

Tolontane, Esti unul dintre distrugatorii gimnasticii romanesti si, prin efect colateral, al intreg sportului romanesc!

Andrei  •  12 august 2016, 2:40

Aceleasi articole dezlanate si kilometrice marca Tolontan cu stilul sau siropos si patetic. Scurt, monser, daca ma iubesti, scurt. Si pe viitor mai lasa, prietene, si pe altii sa faca deplasari importante, ca oricum nu scrii deloc despre sport un an intreg. Sa sper?

Stela  •  12 august 2016, 3:25

Felicitari !!! Am plans de bucurie alaturi de aceste fete minunate. Va iubim si va respectam!

ion  •  12 august 2016, 3:26

superb felinelor!

iosif szepeschy  •  12 august 2016, 3:30

O NOAPTE MINUNATA:rOMANCELE NOASTRE SINT CELE MAI BUNE SI CELE MAI FRUMOASE PE LUME:FELICITARI ANTRENORILOR SI FEDERATIEI ROMANA DE SCRIMA:SINTETI CEI MAI BUNI AMBASADOR AL TARII

Dragos , Toronto  •  12 august 2016, 6:33

Excelent articol, ca si performanta extraordinara a fetelor noastre de aur, poate una din cele mai stralucitoare victorii ale unei echipe romanesti la olimpiade. Au infruntat tot ce are mai bun scrima feminina mondiala la spada in acest moment.

spinoza  •  12 august 2016, 7:17

Bravo fetele! Respect pentru florile rare ale Romaniei!

robert  •  12 august 2016, 7:21

si zi asa monser, a pus-o pe Loredana ca sa-si ia pensia viagera, huh? patetic comentator de pseudo-fotbal autohton...

iustin  •  12 august 2016, 7:43

Bravo! Am vazut meciul prin intermediul dumneavoastra.

Silviu  •  12 august 2016, 7:48

Multumim fetelor dragi! Aveam cu totii nevoie de noaptea asta, de victoria asta, de mandria asta!

ovidiu_3003  •  12 august 2016, 7:58

Limba engleza este o limba *** pe care romanii o urasc ...nu stiu de ce n i se tot baga pe gat ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  12 august 2016, 8:00

Felicitari spadei romanesti. Cu acest rezultat si cu cel care va veni la tenis, nu mai facem coliva sportului romanesc. Doar un parastas, scurt in zonele in care nu am avut suficienta determinare sa fortzam macar un bronz.

Daniela  •  12 august 2016, 8:10

Superb reportajul! Parca am fost acolo cand am citit. Felicitari tuturor celor care au facut miracolul posibil!

Alex One  •  12 august 2016, 8:31

E clar ca troika Lipa,Petrache ,Dobrescu nu le-a avut in vedere pe fetele de la spade cand au spus ca "doar patru sportivi n-au venit sa faca turism " la Rio !Bravo fetelor, multumim si (ne) va dorim sa faceti si in viitor,cum ati facut si in trecut,"turism" de aur argint si bronz ! Sau daca chiar la ele s-au gandit marii nostril conducatori in ale sportului inseamna ca turistii sunt Tecau si Mergea ? Ce usor poti sa te faci de ras cand nu stii sa-ti pastrezi decenta !

haideusicfr  •  12 august 2016, 8:34

In sfarsit ,o veste excelenta ,bravo fetelor ( mereu fetele la olimpiade!) ati spalat rusinea Romaniei!

haideusicfr  •  12 august 2016, 8:36

Ungaria,o tara inferioara Romaniei ca posibilitati, are mai multe medalii de aur. Inclusiv la fotbal ne-au facut de ras. Seriozitatea ,ambitia,corectitudinea,sunt de partea lor si nu a noastra.

Mircea Serban  •  12 august 2016, 8:38

Fetele au adus acestei patrii respectul pe care noi, cei din interior, bastinasii, l-am pierdut! Incredibile talentul, puterea de caracter si convingerea lor ca pot face aurulo pentru ele si pentru tara! Va multumesc! Dumnezeu sa va ocroteasca si binecuvanteze si pe mai departe!

Mircea Serban  •  12 august 2016, 8:39

Fetele au adus acestei patrii respectul pe care noi, cei din interior, bastinasii, l-am pierdut! Incredibile talentul, puterea de caracter si convingerea lor ca pot face aurul pentru ele si pentru tara! Va multumesc! Dumnezeu sa va ocroteasca si binecuvanteze si pe mai departe!

Liliana  •  12 august 2016, 9:00

Fete muncitoare, învingătoare, multumesc pentru o seara de neuitat.

cami r  •  12 august 2016, 9:18

Si-au dorit asa de mult aurul! Au venit atat de determinate! Au vrut sa spele nereusitele tuturor sportivilor romani de la Rio. I-au aparat spadasinele Romaniei. Noua ne-au adus atata bucurie! Felicitari pentru un spirit de lupta exceptional! Trebuie inoculat romanilor. Marii nostri sportivi ni-l ofera acum: Robert Glinta, Ovidiu Ionescu, Adrian Crisan, Elisabeta Samara, Ana- Maria Dodean, Alin Moldovean, Andreea Chitu, Corina Caprioriu. echipa de handbal feminin, Simona Halep, Florin Mergea, Horia Tecau, Monica Niculescu, Irina Begu, Catalina Ponor, Marian Dragulescu, echipa de 8+1 canotaj feminin si, evident, aceasta minunata echipa de spadasine. Am fost atat de fericiti pentru reusitele lor si tristi cand au pierdut, dar am vazut toti ce spirit de lupta fantastic au. Multumim pentru lumina pe care ne-o oferiti in intunericul de zi cu zi. Imi place mult stilul dv., Catalin Tolontan.

whiteredarad  •  12 august 2016, 9:28

Bravo fetelor, ati adus primul aur olimpic, la Rio, cind nu erati favorite. Cel mai greu e sa fii primul, sa aduci primul aur tarii !! Felicitari si urari de bine !

alex  •  12 august 2016, 9:32

FELICITARI FETELOR!!!!!!!!!!!!! Domnule Catalin felicitari si dvs pt cronicile frumoase... Dar totusi faceti ceva sa ne scapati de lipa petrache ..... dar nu despre asta este vb acum...este momentul fetelor este moemntul lor... FELICITARI SI MULT SUCCES SI CELOR CE VOR URMA SA INTRE IN ARENA IN LUPTA PT O MEDALIE!!!!!

dinamo_fan  •  12 august 2016, 9:34

@haideusicfr ... cand o sa iesi de pe gropile noastre si o sa intrii pe autostrazile din Ungaria ai sa intelegi de ce aia au atatea medalii in fatza noastra.

Dragos Petrescu  •  12 august 2016, 9:34

"36-30 și, imediat, 37-31. Mai e un minut și scorul e 37-35. 99% dintrenoi dacăar fi pe planșă ar lua-o în brațe pe chinezoaică, ca la box. Dar Ana punctează. 38-32. Apoi 38-33!" Domnule Tolontan, cred ca e o greseala 37-35 ca apoi 38-32 ?

Catalin  •  12 august 2016, 9:47

Felicitari !!! :)

Comentează