Actualul membru CIO Octavian Morariu și secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, au fondat firma care a livrat echipamentul pe care poliția îl suspectează că e contrafăcut

Dobrescu recunoaște că în 2009 a fondat firma cu Morariu și explică de ce s-au retras din ea

vineri, 12 august 2016, 3:58

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan (Rio)

 

Compania Pax Creative, care a livrat echipamentul oficial pentru Rio 2016, a fost fondată de doi dintre oamenii din fruntea COSR: fostul președinte Octavian Morariu, acum membru CIO, și secretarul general Ioan Dobrescu, cel care a anunțat înainte de Rio că se va retrage.

”Prin Pax Creative, cei doi au vrut să aducă Asics în România, sub forma de reprezentanță, dar la scurt timp s-au retras din firmă”, susțin surse din COSR.

Pax Creative a apărut în atenția publică pe 7 august, când Gazeta Sporturilor a relatat că sportivi și antrenori din lot acuză că ”echipamentul e atât de prost încât pare contrafăcut”.

Ei au pus la dispoziția ziarului fotografii care arată deteriorarea echipamentului.

Ziarul a descoperit că pe eticheta interioară a tricourilor apare numele firmei SOLO din Franța, și nu al companiei Kappa, al cărei brand e afișat pe echipament.

130.00 de euro este valoarea contractului prin care Pax a livrat echipamentul de la Rio către COSR

Astăzi, Mediafax a informat că poliția ridică documente de la COSR, știre confirmată printr-un comunicat oficial de către Poliția Română.

”Da, în 2009, eu și domnul Morariu am fondat firma Optimal, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul președinte al Federației Europene de Atletism. La scurt timp, am renunțat la firmă, după care aceasta s-a transformat în Pax Creative”, a spus azi Ioan Dobrescu, pentru Gazetă.

Fost atlet italian, Arese a fost președintele Asics vreme de mai bine de două decenii și președinte al federației italiene de atletism.

49% dintre acțiunile Pax au aparținut lui Ioan Dobrescu 

51% dintre acțiunile Pax au aparținut lui Octavian Morariu 

”În 2010, ne-am dat seama că nu e atât de simplu să introduci un echipament pe piața aceasta și am ieșit definitiv din firmă fiindcă nu eram pe profit”, a continuat Dobrescu.

”Eu nu am avut nicio treabă cu partea executivă. Mihaela Knopf se ocupa de business. Din 2010 nu am mai avut nicio treabă cu firma. Nu am nimic de ascuns și nu mi se poate imputa mie ce face acum firma”, a mai precizat Dobrescu.

Poliția a ridicat nu doar documente, ci și mostre de echipament.

”Eu nu mă ocup de achiziții la COSR, există un departament specializat pentru așa ceva” Ioan Dobrescu

Surse din COSR susțin că semnătura lui Dobrescu, dar și a altor oameni din instituție, se află pe contractul cu Pax Creative pentru Rio.

Treninguri și tricouri au fost luate de la COSR și din depozitul de la Dobroești al firmei Pax Creative. ”Anchetatorii vizează în primul rând să afle dacă echipamentul este contrafăcut, de unde a fost adus din Italia și de la ce firmă”, susțin surse judiciare.

Din 2010 și până în prezent, Pax Creative a avut cu COSR 10 contracte vizibile în SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, în valoare totală de 370.000 de euro.

În 2009, când au fondat firma Pax Creative, Octavian Morariu era președinte, iar Ioan Dobrescu ocupa poziția de secretar general al COSR.

Gazeta a încercat să-l contacteze și pe Octavian Morariu, prezent la Rio ca înalt oficial al CIO, dar acesta nu a răspuns.

Morariu este cel care, în numele CIO, a decernat joi seara medaliile la festivitatea de premiere de la spadă pe echipe, acolo unde echipa României a câștigat titlul olimpic.

”Și oamenii de la COSR încearcă să dea de el de dimineață, însă nu au reușit”, au mărturisit cei din delegația României.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

Platon  •  12 august 2016, 16:12

Aha.. deci se strange latul. Bine ca am aflat cine era in spatele escrocheriei, nici nu credeam ca vor fi nume mici, suspiciunile mi-au fost confirmate

Stelu  •  12 august 2016, 16:15

Sa se verifice si contractele pe care le-a avut firma pana au iesit cei doi administratori din firma ! In curand se vor imbolnavi,vor iesi la pensie si nu o sa mai tina minte ce contracte sau facut iar intre timp scriu 4-5 carti in caz ca ;)

Sportacus  •  12 august 2016, 16:17

Si daca vor da, in sfarsit, de ei ...astia doi ce-or sa zica!? Ca e o facatura si un complot politic impotriva lor!? Ca se doreste ingroparea capitalului economic autohton si scoaterea lui de pe piata!?

raul  •  12 august 2016, 16:22

Conflict de interese manifest. Morariu & Dobrescu sa dea socoteala !

Platon  •  12 august 2016, 16:35

Mau citesc acum in Prosport ca seful misiunii olimpice la Rio, Alexandru Epuran, a negat că echipamentul ar fi de o calitate îndoielnică şi susţine că... "totul s-a făcut conform legii". "Din 19 iulie port echipamentul acesta şi nu mi s-a stricat nimic. Au fost sportivi care au avut câte un accident şi le-am adus din ţară echipament de schimb identic. Sportivii nu au venit la mine să se plângă de echipament, ştiu din media că există suspiciuni că echipamentul e contrafăcut. Originale sau nu, materialul este bun, am înlocuit unde a fost nevoie". Deci cum!?? "Originale sau nu, materialul este bun, am înlocuit unde a fost nevoie" !???? Mi se pare mie sau oamenii astia trateaza ilegalitatile ca pe ceva normal?? Adica, pentru ei Kappa sau Made pe Vapor sunt totuna.. ?? O bataie de joc, inadmisibil asa ceva..

Ciuhi  •  12 august 2016, 16:35

O mai fi vreun domeniu care sa nu fi fost afectat de coruptie?

un om  •  12 august 2016, 16:40

In 2008 firma sport distribution ce reprezenta brand - urile Asics si Diadora se inchide. Directoru de vanzari Ionut T. pleaca la firma infiintata de Dobrescu si Murariu. Licenta pentru firma Asics este preluata de aceasta firma. In aceeasi perioada COSR schimba Adidasul.... day gratis.... cu Asicsul.... platit. Din acea perioada vanzarile de echipament sportiv catre cluburi controlate si finanrate de Mts si COSR au avut o singura destinatie. Dobrescu era prezent zilnic in sediul si showroom - ul firmei nou infiintate. Sunt multe de discutat pe tema asta.

Liviu  •  12 august 2016, 16:43

Câtă răutate. Oare unii știu și altceva decât a critica?

Lucian  •  12 august 2016, 16:45

Nimic surprinzator. Coruptia se simte in Romania precum un peste intrun helesteu japonez. Acum or sa dea inainte cu tupeu si cu munciuni sfruntate. Sa vedem daca aceasta strategie o sa tina si in fata procurorilor.

dex  •  12 august 2016, 17:20

Saracul, si-a infiintat o firma, a reusit sa puna mana pe un deal cu Assics si cei doi asociati, care din intamplare erau nr. 1 si respectiv nr. 2 la COSR, dupa 4 luni n-au reusit sa deschida usi pe la cluburi si federatii, asa ca si-au bagat picioarele-n ea de afacere Doamne cate intrebari si cat as mai sapa prin tot trecutul firmei cu pricina daca as fi procuror. Dobrescu asta ne ia de prosti dar ma tem ca ar trebui sa se intereseze de conditiile din arest pentru toamna lui 2016.

Emilian  •  12 august 2016, 17:22

Citind comentariile multor internauti realizez cata prostie e in tara asta. Sigur, GSP da tonul si se mai mira apoi Ioanitoaia ce multi hateri populeaza internetul! Stirea in sine nu spune mare lucru. De fapt, tot ce se prezinta nu-i incrimineaza cu nimic pe Morariu si Dobrescu, dimpotriva! Ei au fost actionari ( nu administratori) ai unui SRL acum 6 ani!!! Ce dovedeste asta? Absolut nimic. Prin urmare, cei care au si sarit cu concluziile se cam grabesc.

ITRobert  •  12 august 2016, 17:23

@Ciuhi, poate "cea mai veche meserie" sa nu fie afectata... :), in rest nu prea vad ce putea ramane neatins, dar poate si aia e tot "ghidata" de sus.

haideusicfr  •  12 august 2016, 17:24

No fain.Asta nu e grav.Prefectul Clujului (bugetar fiind!) construieste blocuri de 13 etaje .Ala cu chilotii si tricourile e incepator!

Anonim  •  12 august 2016, 17:29

si unii se plang ca nu se fac bani din sport, ca de ce nu se investeste mai mult, cand toti incearca sa profite cu astfel de sireticuri, la ce sa te astepti? E plina tara de smecheri din astia.

haideusicfr  •  12 august 2016, 17:30

Politia verifica si ea pe cine ..poate.Ca mai sus nu se poate.

Dan  •  12 august 2016, 17:57

Nu sunt sigur deloc ca inteleg de ce era oportun si necesar sa publicati o informatie a carei relevanta nu o putem sti, dar creeaza suspiciuni.

ITRobert  •  12 august 2016, 17:57

@haideusicfr, sa te pui la punct cu statutul politistului/politiei! Spui o mare aberatie din moment ce am avut (prea putin timp) un fost premier in puscarie... Avem "deputati" si "senatori" dupa gratii...

dex  •  12 august 2016, 18:00

@Emilian Sefu' nu ne lua de prosti ca nu pune nimeni botu' la fumigena dumitale. Poate revii cu un mesaj prin care ne convingi ca actionarii nici macar nu beneficiaza de roadele investitiei lor. Treaba-i simpla, cei doi, in baza functiilor pe care le detin la COSR au pus-o de un deal mare pe care un muritor de rand nu-l apuca dupa care s-au dat la fund, punand pe altcineva la inaintare. Si te mai intreb ceva: De ce nu si-a facut persoana care a preluat firma o alta societate comerciala daca tot era priceputa in business-ul cu echipament sportiv? Pai iti spun eu de ce: Morariu si Dobrescu i-au dat pe mana televizorul dar telecomanda e la ei. D-aia. Fara telecomanda de la COSR actualul administrator al firmei "prinde" doar TVR cu purici nu 150 de programe fullHD.

Iulian  •  12 august 2016, 18:41

Tolontan sta in Brazilia si scrie despre cazuri de coruptie? Pai cine se crede, Glenn Greenwald? :-P

Mihai Badea  •  12 august 2016, 18:44

Doi membri ai COR au fondat o firmă care urma să desfășoare activități în domeniul sportului. Au încălcat legea? Dacă nu, este o problemă de etică. Poate că este și o problemă cu legea, dacă permite astfel de conflicte de interes.

Costin Angheluta  •  12 august 2016, 19:04

In Romania avem cele mai bune firme de confectii ,nu se putea produce echipamente sportive de inalta calitate ? Dar imbecilii de la COR au lansat comanda prea tarziu,ca nici o firma de productie romaneasca sa nu o poata executa. Asa merg treburile pe SEAP....

marian  •  12 august 2016, 19:15

Dna. Neag si dle. Tolontan va faceti necazuri cu materialul asta. Ati mentionat de cateva ori numele dlui. Octavian Morariu dar nu apare nicicum dovada legaturii acestuia cu contractul de furnizare incriminat. Daca stiti mai mult, spuneti. Ar cam fi cazul. Credibilitatea este singura dvs. arma.

CIOciolina  •  12 august 2016, 19:25

Cu ce se minarii ieftine se ocupa de fapt marele functionar de rang interstelar CIO, rusinica tovarasu Morariu, *** lui Tiriac. Tolontane, daca stiau astia ca o sa pui pe butuci comitetul olimpic, si mai ales pe Petrache moaca de cioban, te dadeau jos din avionul de Rio...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  12 august 2016, 20:23

De observat totuși ca, de ceva vreme. pe masura promovarii de personaje din viața sportiva romaneasca prin forurile internaționale, promovari primite cu încântare și speranța ca odata ce vom fi reprezentați în conducerile unor astfel de foruri internaționale sportivii romani nu vor mai ajunge să fie nedreptațiți de arbitrii, au scazut totuși performanțele sportivilor și nivelul de prezența al acestora în competițiile de vârf al sportului ? Gasiți vreo explicație ?

JOJO  •  12 august 2016, 20:40

Dex, îmi placi :(

Dan  •  12 august 2016, 20:48

@Dex: plauzibil deocamdata nedemonstrat nici cu dovezi circumstantiale

gigelos  •  12 august 2016, 20:59

Cataline , Cataline mare bagabont esti ! Nu stiai ca e firma lor , ai inceput usurel cu etichetele , decolorare , bla,bla si ai ajuns la depozitul cu dinamita . Bravo tata , da-i inainte ! Si apropos , MULTUMESC ! altfel nu se schimba nimic

Andrei  •  12 august 2016, 21:03

Firma e in continuare a lor ! E limpede. De vazut cate federatii au cumparat echipamente de la aceasta firma. Asa fac toti, de exemplu Federatia de Tir cu Arcul a cumparat ani de zile echipamente de miliarde de lei de la... presedintele federatiei, sau de la firme inregistrate, ce coincidenta, in localitatea de domiciliu a acestuia :D :D :D

haideusicfr  •  12 august 2016, 21:18

Asa sa fie Robert!Mie nu-mi place suferinta nimanui.Dar cand ii vezi cat sunt de ipocriti..

haideusicfr  •  12 august 2016, 21:33

Au fondat firma ,dar acum nu mai sunt ,etc.Dar cine a indrumat spre aceasta firma si a dirijat banii acolo?

haideusicfr  •  12 august 2016, 21:35

Si daca se intra in amanunte apar si altele: de ce s-au cumparat bilete de avion atat de scumpe etc.Vai de capul nostru.

gigelos  •  12 august 2016, 22:06

Nu stiu nimic mai urat in sportul romanesc . Cum sa impui conducerilor federatiilor corectitudine can ei stiu ce faci tu ..Ce Dumnezeu se mai poate face , poate doar sa punem conducatori in varsta de 11-12 ani .

sportiv  •  12 august 2016, 22:08

si ne mai intrebam de ce nu avem rezultate, pai ce rezultate sa avem cind pe politrucii astia ii intereseaza cum sa sifoneze miliardele de la stat iar sportivii alearga desculti si flaminzi...

gigelos  •  12 august 2016, 22:26

Catalin , daca domnii astia doi , la momentul respectiv poate cei mai puternici din sportul romanesc , nu au fost in stare sa faca profitabila aceea firma ,avand si painea si cutitul, cum putem astepta sa poata ei gestiona situatia sportului romanesc , o traba de 100 de ori mai grea ? Doar faptul ca s-au gandit din pozitiile lor sa faca o asemenea firma ii descalifica total

Cristina  •  12 august 2016, 22:56

Eu nu... eu nu... eu nu. Nimeni nu stie nimic, dar lucrurile se fac. Probabil de la sine.

Adi Dassler  •  12 august 2016, 23:21

Vine unu' (A.Epuran) şi comentează ceva de genul: " care-i problema frate ? Unde s-a stricat, am înlocuit. În rest ...materiale de calitate" etc,etc. Prietene, esti prost sau doar faci pe prostu'? Problema este că un echipament original (Kappa) costa 10 lei(să zicem), iar unul ştift, costă 2 lei. Se pare că s-au plătit 10 lei pe ştift. Capisci ? Asta-i problema. O metodă consacrată în România : se plătesc bani buni pe ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

kid  •  13 august 2016, 0:13

Hoți fără scrupule! Fură și praful de pe marginea drumului!

dex  •  13 august 2016, 0:15

@Jojo & Dan Din pacate, in tara noastra, la astfel de coincidente aplic prezumtia de vinovatie. Istoria coruptiei si a contractelor cu statul m-a invatat sa gandesc asa. Din pacate...

DonVega  •  13 august 2016, 0:16

Rusineee ... octavian morariu ... cu litere mici precum caracterul !

IQ  •  13 august 2016, 0:27

jurnalisti de doi lei, daca tot faceti "dezvaluiri", faceti si efortul sa notati corect datele problemei. Firma din Franta se numeste SOL's, nu SOLO, cum ati scris voi (ciudat, in primul articol ati nimerit-o). Na si site-ul: http://www.sols-europe.com/

Hofer  •  13 august 2016, 0:49

Banditi la drumul mare. Ei detin Firma dar nu au nici-o treaba cu ea. Eu sunt Patron insa nu am treaba cu Firma. Hotie pe fata. De aceia nu merge nimica in Romania Fratilor ! La noi functioneaza totul dupa modelul da-mi si mie ca-ti dau tie si sportivi iau *** in brate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  13 august 2016, 4:40

A revenit cuplul Tolo & Neag in prima linie desi inceputul a fost tratat usurel ... probabil din cauza diferentei de fus orar ... Felicitari si astept continuarea

zack  •  13 august 2016, 7:11

De peste 5 ani, acesta firma a fost vinduta de Dobrescu si Morariu, asa ca va agitati degeaba. Ziaristi provoaca in mod intentionat scandaluri ca sa abuzeze pe voi, care va agitati degeaba. Ziaristi Creaza Scandaluri False ca de obicei. Rusine mare caci Trim toti in minciuni mari si Nu se rezolva niciodata problema de fond.

ioan  •  13 august 2016, 8:53

@zack. Hai sa plimbi catelul Ziggy, eventual pe la scoala si pentru tine. Firma a fost vanduta, chiar I s-a schimbat si numele, dar a primit contracte grase de la COSR, federatii, cluburi sportive, etc. Sa vedem noi acum cine *ordona* comenzile si cine Numara diferenta de pret. Ghicesti?

Degetel  •  13 august 2016, 10:12

@ioan. Ei, si tu! Nu chiar atat de grase...Dobrescu de-abia a putut sa-si cumpere o casa in Thasos, Grecia, una in Cornu si sa-si deschida un restaurant. Unde? Tot in Cornu. Iar, daca s-ar sapa mai adanc la investitia COSR de la Snagov, mari surprize ar aparea...

consuela  •  13 august 2016, 10:48

cum adica 168 randuri de echipament s-au dat sportivilor si 180 au ramas acasa la comitet!? alea din ce bani s-au platit si de ce ma rog? ca sa faca vanzare firmei. sau sa imbuneze controalele?

ivan  •  13 august 2016, 10:50

cit se da pentru conflict de interese? in ani nu in bani

mafia din sport  •  13 august 2016, 13:54

uite de-aia nu luam noi medalii, pentru ca se fura tot, pina si echipamentul si medaliile sportivilor...

Silviu  •  13 august 2016, 14:40

Bravo Mirela si Catalin! Sunteti neobositi in aflarea adevarului, pe langa reportaje sensibile despre JO. Multumim!

Andrew  •  13 august 2016, 15:10

Investigație RISE Project: 1 milion de dolari de la Lukoil pentru apropiații lui Ponta Un milion de dolari, într-un singur an. Asta a fost principala afacere din 2013 a unei firme de ecologizare controlate de gruparea lui Sebastian Ghiță - deputat de Prahova, prieten asumat al premierului Victor Ponta și aspirant la președinția executivă a PSD -, se arată într-o investigație RISE Project. Societatea Vitalia Servicii pentru Mediu este înregistrată la București, dar prestează tot în Prahova pentru rafinăria Petrotel, aflată în portofoliul Lukoil România, dirijată din Moscova și anchetată la noi într-un mega-dosar de evaziune fiscală care s-a lăsat cu percheziții, mascați, sechestru și scandal tv între președintele și premierul țării, se precizează în articolul RISE Project. Contractul de prestări servicii încheiat cu Lukoil i-a asigurat firmei Vitalia venitul principal în 2013, adică 3.458.621 RON, ceea ce înseamnă un milion de dolari. Celelalte tranzacții ale Vitalia sunt semnificativ mai mici, multe dintre ele derulându-se cu alte firme ale grupării Ghiță. Informațiile se găsesc în raportările depuse de Vitalia la Fisc și obținute de RISE Project. Documentele scot la iveală plăți lunare, dispuse de Lukoil, în sume aproximativ egale, care adunate ating suma menționată mai sus. Banii rușilor de la Lukoil, pompați în firma de ecologizare Vitalia, ajung, concret, la o companie IT fondată de Ghiță, dar și la unul dintre clienții societății de contabilitate fondată de mama premierului Victor Ponta. Firma IT a crescut prin contracte publice la nivelul actual de corporație cu sediul pe platforma Semănătoarea din București și stăpânii reali ascunși în paradisuri fiscale. RISE Project a scris sistematic despre legăturile lui Sebastian Ghiță cu această companie numită inițial XOR IT, rebotezată recent Expert Search Consulting – ce este acționară în Vitalia Servicii pentru Mediu. Clientul mamei lui Ponta, adică celălalt acționar din Vitalia, este afaceristul Octavian Morariu. Acesta participă în afacere printr-o suveică de tip firmă-în-firmă, extinsă din Luxembourg până în România, și, în paralel, mai ocupă postul de mananger al Vitalia. Fost rugbist de performanță, Octavian Morariu a fost până de curând preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), rămâne membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) și preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER). Banii îi vin însă din afacerile cu deșeuri, iar apetența pentru domeniu se trage din trecutul său de angajat al multinaționalei franceze Veolia Group – cel mai puternic brand european pe piața serviciilor comunitare. La sfârșitul anilor ’80, în plin comunism, Octavian Morariu a emigrat în Franța unde și-a început cariera lucrând pentru concernul Vinci și reprezentanțele sale din Europa Centrală și de Est, apoi pentru Veolia. În 2003, Morariu a fost numit șeful Agenției Naționale de Sport – funcție cu rang de secretar de stat în guvernul Năstase. Octavian Morariu a controlat și compania Viarom Construct, abonată la contracte edilitare prin toată țara, dar și la serviciile asigurate de Exfin 2000 SRL, societatea de contabilitate și audit fondată de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, și preluată mai târziu de sora premierului, Alexandra Herțanu. RISE a arătat în primăvara acestui an că Vitalia Servicii pentru Mediu SA gestionează și sistemul integrat de management al deșeurilor din Prahova, cel mai industrializat județ al țării, în urma unei decizii controversate a baronului PSD, Mircea Cosma, judecat pentru corupție împreună cu fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD.

Comentează