Actualul membru CIO Octavian Morariu și secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, au fondat firma care a livrat echipamentul pe care poliția îl suspectează că e contrafăcut

Dobrescu recunoaște că în 2009 a fondat firma cu Morariu și explică de ce s-au retras din ea

vineri, 12 august 2016, 3:58

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan (Rio)

 

Compania Pax Creative, care a livrat echipamentul oficial pentru Rio 2016, a fost fondată de doi dintre oamenii din fruntea COSR: fostul președinte Octavian Morariu, acum membru CIO, și secretarul general Ioan Dobrescu, cel care a anunțat înainte de Rio că se va retrage.

”Prin Pax Creative, cei doi au vrut să aducă Asics în România, sub forma de reprezentanță, dar la scurt timp s-au retras din firmă”, susțin surse din COSR.

Pax Creative a apărut în atenția publică pe 7 august, când Gazeta Sporturilor a relatat că sportivi și antrenori din lot acuză că ”echipamentul e atât de prost încât pare contrafăcut”.

Ei au pus la dispoziția ziarului fotografii care arată deteriorarea echipamentului.

Ziarul a descoperit că pe eticheta interioară a tricourilor apare numele firmei SOLO din Franța, și nu al companiei Kappa, al cărei brand e afișat pe echipament.

130.00 de euro este valoarea contractului prin care Pax a livrat echipamentul de la Rio către COSR

Astăzi, Mediafax a informat că poliția ridică documente de la COSR, știre confirmată printr-un comunicat oficial de către Poliția Română.

”Da, în 2009, eu și domnul Morariu am fondat firma Optimal, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul președinte al Federației Europene de Atletism. La scurt timp, am renunțat la firmă, după care aceasta s-a transformat în Pax Creative”, a spus azi Ioan Dobrescu, pentru Gazetă.

Fost atlet italian, Arese a fost președintele Asics vreme de mai bine de două decenii și președinte al federației italiene de atletism.

49% dintre acțiunile Pax au aparținut lui Ioan Dobrescu 

51% dintre acțiunile Pax au aparținut lui Octavian Morariu 

”În 2010, ne-am dat seama că nu e atât de simplu să introduci un echipament pe piața aceasta și am ieșit definitiv din firmă fiindcă nu eram pe profit”, a continuat Dobrescu.

”Eu nu am avut nicio treabă cu partea executivă. Mihaela Knopf se ocupa de business. Din 2010 nu am mai avut nicio treabă cu firma. Nu am nimic de ascuns și nu mi se poate imputa mie ce face acum firma”, a mai precizat Dobrescu.

Poliția a ridicat nu doar documente, ci și mostre de echipament.

”Eu nu mă ocup de achiziții la COSR, există un departament specializat pentru așa ceva” Ioan Dobrescu

Surse din COSR susțin că semnătura lui Dobrescu, dar și a altor oameni din instituție, se află pe contractul cu Pax Creative pentru Rio.

Treninguri și tricouri au fost luate de la COSR și din depozitul de la Dobroești al firmei Pax Creative. ”Anchetatorii vizează în primul rând să afle dacă echipamentul este contrafăcut, de unde a fost adus din Italia și de la ce firmă”, susțin surse judiciare.

Din 2010 și până în prezent, Pax Creative a avut cu COSR 10 contracte vizibile în SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, în valoare totală de 370.000 de euro.

În 2009, când au fondat firma Pax Creative, Octavian Morariu era președinte, iar Ioan Dobrescu ocupa poziția de secretar general al COSR.

Gazeta a încercat să-l contacteze și pe Octavian Morariu, prezent la Rio ca înalt oficial al CIO, dar acesta nu a răspuns.

Morariu este cel care, în numele CIO, a decernat joi seara medaliile la festivitatea de premiere de la spadă pe echipe, acolo unde echipa României a câștigat titlul olimpic.

”Și oamenii de la COSR încearcă să dea de el de dimineață, însă nu au reușit”, au mărturisit cei din delegația României.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

ion  •  13 august 2016, 15:14

Nu stiu ce o fi si ce n-o fi. Cert este ca pe linga echipamentele USA si Spania, bluzoanele romanilor aratau ca niste cirpe ordinare pe Tecau si Mergea. Pantalonii aia scurti (ai lor) erau vizibil din alta clasa decit bluza cu insemnele romaniei.

at  •  13 august 2016, 18:56

doar felicitari, catalin si mirela. sunteti exemple pentru noi, ziaristii din provincie. ne dati curajul, unora, putini din pacate, sa functionam in continuare.

Morariu Nicoleta  •  14 august 2016, 4:06

Nicoleta Morariu Buna ziua tuturor, Multumesc pentru mesajele primite , pozitive , de încurajare sau defaimatoare si josnice .Ma bucur, totuși ca exista atitudine. Intr-o tara democratica cum ne dorim cu toții sa fim , ignoranta este la fel de periculoasa ca si nedreptatea. Doresc sa va răspund deoarece numele pe care il port este implicat in acuzații nedrepte , jonglate cu măiestrie de cei ce le lansează. Eu sunt doar medic dentist , nu am nici un drept sa fac afirmații ce țin de COSR sau persoanele implicate. Pot numai sa răspund in numele familiei mele a carei reputație a fost afectată in urma acestui scandalului declanșat de acest articol al dlui Tolontan. 1) Soțul meu nu are nici o legătura cu firma care a furnizat echipamentul Kappa. Nu cunoaște pe acționarii firmei. In anul 2009 a preluat reprezentanta Asisc pe care a vândut-o imediat . De atunci s-au mai schimbat acționarii de câteva ori , nu cunosc si nu am văzut in viata mea pe actualii acționari. 2) Soțul meu nu se ocupa in prezent de COSR in afara calității pe care i-o conferă Carta Olimpica, exista acolo persoane care se ocupa de achiziții, contracte, etc. Daca intr-adevăr echipamentul este de proasta calitate, este absolut normal sa se facă investigații iar cei vinovați sa plătească. 3)Tinerii romani , reprezentați aici la Rio de sportivi, sunt minunați, este păcat sa nu ne bucurăm de succesul lor ca si cum ar fi al nostru personal. Un popor unit își iubeste, încurajează si spijină reprezentanții săi din orice domeniu. Se tot vorbește de mentalitatea românească... este păcat..., romanii pot fi demni, luptători si solidari. Mentalitatea de "looser" nu ne-a dat-o nimeni, bunul Dumnezeu ne iubeste pe toti la fel, români, americani, ruși,... Depinde numai de noi cum ne alegem sa fim, ce modele ale societății acceptam . Avem toti copii si ne gândim cu toții in ce societate dorim sa trăiască. Eu si soțul meu muncim ca toti romanii de buna credința, ne educam copiiii in valorile morale adevărate, autentice, ale poporului nostru, in care credem si pe le respectam. Pentru viitor, nu uitați, înainte sa acuzați verificați mai bine, așteptați si nu va lăsați impresionați de orice "scamatorie" gazetareasca. Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa ne regăsim drumul drept, valorile si înțelepciunea de a ieși din degringolada ce ne înconjoara si nu ne lasă sa ne bucurăm de succesul reprezentanților noștri. Medaliile " nu vin pe banda rulantă".....era o perioada cand se intampla așa dar ma întreb cati dintre cei ce au trăit acele vremuri ar dori cu adevărat ca ele sa se repete... Este oare important numărul de medalii sau daca sportivii noștri sunt sanatosi, curați in sport, fericiti, iubiți, încurajați, respectați? Haide Romania! Gândiți pozitiv, întocmai ca la biserica, forța sportivilor noștri provine in mod sigur si din gandurile noastre.

Olimpicu  •  14 august 2016, 11:40

Cu vila in thassos si carciuma la cornu, n-o duce atat de rau domnul dobrescu!

Comentează