Oameni fără echipă

Un moment tulburător în care Cătălina Ponor a explicat cît contează echipa. Ne îndreptăm spre cea mai slabă Olimpiadă postbelică a României!

marți, 16 august 2016, 7:05

”Cînd le-am văzut pe fetele de la scrimă că se suie pe podium am început să plîng”, spune Cătălina Ponor.

S-a terminat finala ei la bîrnă.

A avut un concurs ezitant pe care și-l recunoaște, ”n-am putut să răspund tuturor celor care mi-au contestat prezența aici, am încercat să le dau peste nas și am greșit”.

E de o sinceritate fără perdea, ca atunci cînd nu mai ai absolut nimic de pierdut. Nada!

Nu vrea să-i nominalizeze pe ”cei care mi-au transmis numai gînduri și fraze negative” și revine în sala de scrimă.

”De ce ai plîns la scrimă?”.

”A fost un amalgam de gînduri. Mi-am amintit parcă tot, dintr-o dată. Am trăit și eu cu echipa clipe ca acesta. Pe de o parte mă bucuram enorm pentru fetele de la spadă, pe de altă parte știam că pierdusem ceva. Pierdusem echipa!”. Ți se face pielea găină, să nu ne rușinăm!

O privești pe această fată fermă și dură, ”sînt triplă campioană olimpică, nu am nimic de regretat”, cum, de fapt, regretă echipa.

.
.

Din 1952, de cînd România a început în mod organizat să participe la Jocurile Olimpice, aceasta va fi cea mai modestă ediție dacă rămînem la patru medalii, cîte avem astăzi.

Ce ne-a lipsit a fost, fără îndoială, echipa. Echipa ca ”probă că avem mai multe valori la un sport”, așa cum spunea Ana Pascu.

Echipa pe care Cătălina Ponor o sintetiza sec: ”Poate că nici alte fete n-au avut cu cine face echipă, poate că nici eu n-am avut”.

”O oră întreagă nu am putut să-mi revin după tulburarea pe care am simțit-o și după lacrimile pe care le-am vărsat cînd am văzut echipa de scrimă pe podium” Cătălin Ponor

Într-un sens mai larg, sportul a fost contaminat de lipsa de echipă a țării în care cresc copiii, merg în săli și își caută drumul spre medalii.

La emoție, mereu metaforizăm.

Dar, de data asta, nu e doar metaforă.

Acum 25 de ani, de cînd au început să-și revendice locul hegemonic în sportul mondial, chinezii nu știau să piardă.

Nu acceptau.

Căderile lor de pe podium erau prilej de piese dramatice. Plîngeau, cedau nervos, se ascundeau din fața oamenilor la propriu. 

Pe măsură ce au învățat să cîștige și le-a crescut încrederea, au învățat și să piardă.

Asta pînă cînd, acum cîteva zile, vedetele din echipa de spadă a Chinei, marele favorite pe care fetele noastre le-au învins în finală, s-au bucurat și pentru locul 2, cu o generozitate de neuitat.

Pentru că, de fapt, din victorii înveți să pierzi, nu din înfrîngeri.

Mai mult.

Înfrîngerile repetate frustrează. Diminuează. Că de asta plînge Cătălina acum, ca o ploaie rece, povestind plînsul de la scrimă, care era ploaia caldă.

.
.

Aruncați în luptă, precum Ponor sau Drăgulescu pentru a recupera demnitatea pierdută a unei întregi discipline, oamenii singuri fără echipă nu pot să facă mare lucru.

Asta spune Cătălina cînd își povestește, plîngînd și acum, lacrimile de la scrimă.

Povestea nu este despre gimnastică sau despre judo și nu e despre echipamente proaste și bani, e și o poveste despre cum pierzi echipa.

Dacă Ponor ea ar fi avut echipa lîngă ea, chiar și într-o stare de iritantă competiție internă, poate că nu i se mai părea, conform comentariilor de pe net, că jumătate din țară îi contestă prezența la Rio, în detrimentul Larisei Iordache.

Poate că cineva o lua de umăr și-i spunea: ”Fată, nu fi nebună! Dă-i încolo!”.

Mai sînt cîteva zile din Jocuri și singura șansă la medalii e la lupte.

Dar, indiferent ce se va întîmpla Cătălina are dreptate: sîntem oameni fără echipă.

.
.

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Comentarii (101)Adaugă comentariu

Cris  •  16 august 2016, 7:21

Cel mai tare a fost sportivul nostru care trebuia sa sara intr-o groapa cu nisip si care s-a gandit, corect, inainte: "Ce-i asta, o groapa cu nisip? Bah, esti nebun? Si de ce ar trebui sa sarim in ea?

Mira  •  16 august 2016, 7:25

Suntem oameni fara echipa in Romania, in general, nu numai in sport. Ceea ce se intampla in acest moment cu delegatia noastra la Rio este consecinta faptului ca tara merge cum merge. Intr-o societate a orgoliilor, a micii sau marii "ciupeli"- pentru a avea mai mult decat ieri, sau mai mult decat vecinul, intr-o societate in care apartenenta politica este mai importanta decat valoarea profesionala sau umana, de ce avem pretentia ca sportivii romani sa ne prezinte mai buni si mai frumosi decat suntem? La Londra, si stii prea bine ca ai fost acolo, fetele de la spada nu au fost o echipa, iar asta s-a vazut in rezultatul final. A fost nevoie sa treaca niste ani pentru ca Ana sa se apropie de fete, sa invete ce este o echipa, si rezultatul s-a vazut la Rio. Cu orgolii, frustrari si poate mai mult de atat ( investigatiile vor scoate la iveala adevarul), in sportul romanesc nu vor mai exista echipe. Se vor da in gat unii pe altii ca la kaiac- canoe, vor tese intrigi in jurul sportivilor - ca la gimnastica, vor ascunde gunoiul sub pres pentru a-si pastra locul la federatie sau in lot, si usor -usor totul se va duce de rapa. Ar fi atatea de spus si de facut in sport, dar intr-o societate in care invatamantul si sanatatea sunt la pamant , ce pretentii sa mai avem? Suntem acolo unde meritam dupa 25 de ani de "democratie" si furt ca in codru.

Traian  •  16 august 2016, 7:31

Basme si povesti dulcege Cand am avut o echipa de top care a luat un argint , la dublu Mergea si Tecau, nu te-ai deranjat sa scrii un cuvintel despre ei. Iti pasa de echipe, asa-i ? Poate prea mult

Sebastian  •  16 august 2016, 7:40

Îmi pare tare rău pentru momentele de mare tristețe pe care sportivii romanii le trăiesc la Rio. Sunt mâhnit ca o mare gimnasta, precum Cătălina Ponor, este "maturata" de furtuna lipsei de solidaritate iscata de români, de imposibila solidaritate în momente complicate. Aplauze, respect și gânduri de bine, pentru toți sportivii romani de la Rio, indiferent de clasarea avuta. Va mulțumim!

Valentin  •  16 august 2016, 7:55

Una peste alta, asta ii Romania!Nu suntem o echipa,familiile nu mai sunt familii unite,vecinii sunt niste straini,colegii sunt niste concurenti,nu ne respectam intre noi si fiecare cauta sa fie mai smecher decat cel de langa el...

mariana  •  16 august 2016, 8:32

E na, ce sa zic..... pe linia asta ,toți din Romanica am căzut psihic mai ales dupa meciurile naționalei de handbal. trebuia sa trimitem la Rio si o echipa numeroasa de psihoterapeuți daca sint așa labili. recunoaște cineva ca asta este nivelul de valoare?

nea caisa  •  16 august 2016, 8:41

Trebuie sa ii multumim Catalinei Ponor pentru faptul ca este la Rio, ca poarta , de la comitetul olimpic, un echipament probabil fake revadut de vreo patru ori si ca sta intr-un bloc neterminat - conform relatarilor dlui Tolontan - pentru a sustine onoarea sportiva a Romaniei. Iar celor care s-au aratat vocali impotriva participarii ei sa le fie rusine, dra Ponor a scos, cred, din aceasta participare tot ceea ce putea scoate. Catalina isi incheie participarile olimpice nu pe podium, dar acolo, in fata, printre cele mai bune gimnaste. Bravo, Catalina! Incheiem o mare intrecere sportiva care, pentru sportul romanesc, e ca o tulburare, in sensul multitudinii de atitudini si comportamente sportive. Parem a fi in contrast cu lumea: in timp ce, pentru sportivii din tarile mai dezvoltate, jocurile olimpice au o importanta, din ce in ce mai mare, pentru sportivii nostri importanta lor este in declin. Aceasta tulburare face sa fie multe lucruri de discutat, nu doar comportamentul sportiv.

VIOREL  •  16 august 2016, 8:44

Păcat că gimnastica feminină și masculină românească a căzut într-o prăpastie din care sunt slabe speranțe că vom ieși prea curând.Antrenori și sportivi neplătiți,săli de sport din lumea a 3-a și mulți alți factori care au dus la prăbușirea sportului românesc aproape la toate disciplinele,cu mici excepții,asta în timp ce unii îmbuibați din politică își votează pensii speciale,deși majoritatea politicienilor care tâlhăresc această țară de peste 26 de ani,nu merită nici măcar să fie pensionați,ci trimiși direct la pușcărie,pentru că sunt infractori fără scrupule !!!.Deh ! poate cineva acolo sus se auto sesizează de această prăbușire a sportului românesc și va încerca în următorii ani să mai dreagă busuiocul,prin acordarea de fonduri mult mai consistente de la bugetul statului pentru sportivi,cadre și antrenori și investiții pe măsură în săli de sport,baze de pregătire și cantonament,piste de atletism,bazine olimpice și alte lucrări de infrastructură,pe care toate statele din UE din care facem și noi parte,sunt la distanță de ani lumină înaintea noastră !!!

Cris  •  16 august 2016, 9:04

Marian Oprea in fata gropii cu nisip de la RIO: "Ce-i asta? O groapa cu nisip? Ce sa caute o groapa cu nisip pe un stadion? Cum adica, e facuta sa sara oameni in ea? Bah, esti nebun....? Nu se murdaresc pe haine?"

tango  •  16 august 2016, 9:08

@Mira :"dar intr-o societate in care invatamantul si sanatatea sunt la pamant , ce pretentii sa mai avem?" Un mare adevar care il simtim in fiecare zi dar refuzam sa credem ca este asa. Personal consider ca ce s-a obtinut pana acum la celelate Olimpiade, competitii internationale sunt un rod al inertiei si dorintei extraordinare a unor oameni(cat mai putini din pacate!) de a se ridica din mocirla. Toti stim sa dam sfaturi dar nimeni nu misca un deget; cel mai bine stim sa criticam, ba nu cred ca nu mai stim asta pt ca am trecut direct la insulta si injurie. Putinele valori pe care le mai are ROU sunt tavalite prin noroi daca nu ating in cel mai scurt timp varful mondial; nu mai avem timp de asteptat: vrem acolo sus!! daca nu lasa-te si nu ne mai face de ras!!! inca odata am sa spun aici ca presa noastra cea de toate zilele are un mare rol in indobitocirea maselor publicand obsesiv stiri de can-can, promovand scandalul si asistand pasiv cand putinii sportivi competitivi pe care-i mai avem sunt tarati prin noroi, totul in numele "libertatii de exprimare"!!??

clujul  •  16 august 2016, 9:17

Singurul lucru care mai face uitat aceste esecuri e ca macar o sa avem o catedrala mare in bucuresti, si conducatorii si preotii nostrii o sa aiba a batranete bogata si plina de bucurii...

Cristian  •  16 august 2016, 9:18

daca nici fetei asteia nu-i pupam picioarele... Pacat pentru ea ca nu a luat medalie ieri. Doar pentru ea, caci noua chiar nu ne e datoare cu absolut nimic. Tine in viata gimnastica romaneasca doar prin simpla ei prezenta in sala de antrenament. Si cred ca mahnirea sa vine si de la scandalul cu portdaprelul, alta chestiune absolut dementa. Bai fratilor voi ati uitat cine e Ponor! Jos palaria pentru banii Simonei Halep si talentului uimitor al Cristinei Neagu...dar pana una alta reprezentarea la nivelul acesta, cel mai mare, nu e pe bani castigati sau pe goluri date, ci pe titluri olimpice.

Șerban  •  16 august 2016, 9:39

Sigur, a contat foarte mult lipsa echipei, de fapt a anturajului, căci, în fond se concurează individual. Dacă vă faceți timp să mai vorbiți cu marea campioană, întrebați-o cât au contat minutele de așteptare lângă bârnă. Chiar dacă eu am fost plezirist în sport, am înțeles totuși ce și cât înseamnă arbitrajul „dirijat”. Cam cum au făcut și rusoaicele ce ne-au arbitrat la handbal, căci pentru naționala Rusiei este de preferat Angola. Nu zic nimic de box că acolo-i meteahna foatre veche pentru România - în grabă amintesc doar de Montreal și Seul. Vă rog, fără clișee privind valoarea care bate orice arbitraj!

Samson  •  16 august 2016, 9:42

Felicitari tuturor sportivilor ( novice sau consacrați ) care au participat la aceste jocuri olimpice,nu fiți triști ptr ceea ce se întâmpla,asta ne este valoarea in prezent si de vina nu sunteți voi care munciți la antrenamente si încercați sa faceți tot ce-i mai bun in competiții,de vina sunt acei oameni din federații care din cauza anumitor interese sau orgolii nu pun antrenori care sa dea totul in sala ptr sportivii pe care ii are in grija. Citeam ca nu avem antrenori pregătiți,sa aducem străini,fraților avem antrenori (încă),dar aceștia nu sunt "in cărți"... Credeți-ma stiu ce spun Copiii nu mai sunt încurajați sa facă sport, nu mai este vorba de selecție,te mulțumești sa lucrezi cu ce îți intra in sala... La nivel de juniori federațiile nu investesc un leu,cine își permite participa la concursuri pe banii parinților,iar dacă iese rezultat,îți decontează o parte din bani si federația iese in presa cu declarații de lauda cu ceea ce au ei. Minciuni,minciuni,interese Singura soluție e sa se " taie in carne vie" si poate lucrurile bune revin. Pate nu Știați,dar Boroi urmărește postul lui Dobrescu la COSR,se schimba tusea cu junghiul,fripturiștii ăștia trebuie sa dispară definitiv,oare au bun simt???

NUTESCU  •  16 august 2016, 9:51

Oare cine este campioana olimpica la barna? O olandeza care a luat aurul la Baku . Cine a fost pe podium dupa olandeza la Baku ? Aveam o echipa dar au distus-o interesele meschine de la lot. Unde sunt antrenorii nostri de valoare?

Costi  •  16 august 2016, 9:52

......si as adauga eu fara echipa si fara tara, cu cetateni disperati care au fugit fara sa se uite in urma, cu parlamentari penali care se infrupta din cadavrul a ceea ce a mai ramas din Romania, cu cetatenii ramasi, indiferenti si indobitociti de un guvern care nu stie ce sa mai faca..... O tara fara viitor..

Dex  •  16 august 2016, 9:59

@Traian Eee, si dumneata acum, Tecau si Mergea au fost niste invingatori care cu siguranta ca nu au avut nici ei sustinerea ideala din partea FRT. Dar despre invingatori nu prea scrie dl. Tolontan pentru simplu motiv ca ei nu prea vand. In Romania si nu numai, se vand bine esecurile, nenorocirile, chestiile negative. Frustratii posteaza de zor, dau click-uri care se aduna la BRAT cu ajutorul scriptului din fiecare pagina gsp, si la finalul lunii, niste fete de la marketing raporteaza niste cifre frumoase de trafic, care luna urmatoare se transforma in bani din reclame la pantofi sport de cea mai proasta calitate precum chinezariile alea Breeze (?)(cine a pus mana vreodata pe ele intelege ce spun), bere sau pariuri sportive.

claudiu  •  16 august 2016, 10:07

Asta e Romanica pe care am poftito! Dezbinare, ura , invidie, politticianism la maxim...

Cris  •  16 august 2016, 10:12

Eu nu am nimic de reprosat Catalinei. La varsta pe care o are a facut destul. Trebuie analizata situatia lotului olimpic, a performantelor proaste, in intregul ei. Pana una alta, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca nu mai suntem ce am fost si sa ne ajustam asteptarile.

Cristi  •  16 august 2016, 10:24

Lacrimile Catalinei sunt lacrimile unei tari distruse!!!!

PIF  •  16 august 2016, 10:26

Inca o data nu intelegem ca sportul nu e munca de birou, unde poti avea rezultate uneori si cu un sef prost in carca si cu colegi intriganti. La sport iesi in piata si te lupti cu cu niste monstruleti care daca sunt in forma maxima ai nevoie de toate resursele si norocul din lume sa nu fii maturat intr-o secunda. Si atunci you need a miracle, my friend, ceea ce poate veni in china si rusia dintr-o palma si un sut in *** sau in tarile civilizate din ani de relatii sociale corecte. In Romania din cate stiu mai traiesc cetatenii Iliescu si hrebenciuc, salutari domnilor tovarasi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dana  •  16 august 2016, 10:33

M am uitat aseara la tv la gimnastica. Nu prea am inteles de ce a luat nota asa mica la dificultate pt ca a avut elemente mai dificile decit "Pirueta olandeza". Am inteles insa din privirea Catalinei de la final ca e foarte trista si nemultumita de exercitiul ei. Era at it de trista ca ti venea sa plingi pt ea si pt tine. A fost f bun comentariul, a mai facut putin lumina (Alina Alexoi). Imi pare rau, Catalina, ca n-ai putut sa simti ca noi te-am incurajat de acasa si am fost si sintem mindri ca tot pt Romania participi la Olimpiada! HAI TOKYO!

Sorin  •  16 august 2016, 10:33

Draga Valentin, cel mai trist si ingrijorator e ca incet incet nu mai sintem o natiune! De aici toate cele..

simplu  •  16 august 2016, 10:38

frumos articolul si concluzia. as intreba ce fel de lideri sunt belu si bitang dupa care ramane desert. cine a citit "good to great" stie la ce ma refer.

mugur  •  16 august 2016, 10:45

Ideea e ca s-a facut o mare nedreptate si o greseala deopotriva cand a fost aleasa Catalina Ponor in detrimentul Larisei Iordache, care isi revenise dupa accidentare si castigase nationalele din iunie si o batuse si pe Ponor la barna. Larisa Iordache pentru cine nu stie este vicecampioana mondiala la individual compus in 2014 intrecuta doar de Siomone Biles si medalie de bronz tot la individual compus la mondialele din 2015. E o sportiva de 4 apaarate si ar fi putut sa se califice in oricare din finalele pe aparate numai spun ca daca lua totalul din 2014 sau macar cel din 2015 de la finalele de individual compus de la mondiale, avea medalie la individual compus la Rio. Catalina Ponor daca avea onoare si demnitate se retragea si lasa locul unei sportive complete de 19 ani, mai buna ca ea in prezent si aflata la apogeul carierei . Dar asa e cand vanitatea e mai presus de ratiune . Cat despre nevoia de echipa , cand a ajuns la Rio spunea ca simte mai putina presiune prin lipsa echipei , ca trebuie sa traga doar pentru ea si alte prostii...acum ca a ratat resimte lipsa echipei ,ce sa mai crezi ?

Marcos  •  16 august 2016, 10:50

Din păcate, la gimnastică erau multe semnale de alarmă, care n-au fost luate în considerare de-a lungul anilor. La Glasgow a fost un adevărat dezastru (locul 13 pe echipe, cel mai slab rezultat din 1966, cînd nici n-am participat...). Se ştia că avem un punct slab (precum şeicul din Bagdad ) la paralele, unde ce e drept am avut 2 medalii de bronz în ultimii 15 ani (Oana Petrovschi în 2002 şi Ana Porgras în 2009), dar au fost competiţii destule (inclusiv la Sydney unde altfel am avut rezultate remarcabile) cu zero gimnaste în finala pe aparate, ceea ce trebuia să dea de gândit. Bomboana pe colivă: la Glasgow au ratat la paralele aproape toate gimnastele (mai puţin Larisa Iordache), or, cu punctaje sub 12.00 nu prea ai ce căuta în elită.

Bibanu’  •  16 august 2016, 10:51

Oare cum fac si eu sa ma duc in excursie la urmtatoarea Olimpiada cu delegatia Romaniei? Nu am nicio pregatire sportiva, de niciun fel, dar mai rau ca ala care a ratat trei din trei la saritura in groapa cu nisip nu pot fi. Eu promit sa sar macar juma' de metru :).

mike  •  16 august 2016, 10:54

pacat... dar pentru acesta lipsa de........ o mare parte o poarta gsp pentru fuga dupa senzational si stiri de maidan... dar uite asa ati distrus poate singura rama din sport care aducea ceva pentru romania.... gimnastica... maria olaru va trebuit voua.... uite ca acum va duce-ti si va uita-ti la alti cum castiga... si nu la ai nostri.

Ghitza  •  16 august 2016, 10:56

Oare ce o fi în bidonul pe care îl are în bagajele Catalina Ponor? stie cineva sa ma ajute? https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13876230_520087588181018_7849076523326346754_n.jpg?oh=f16c99561f06c2079b2fc7e0140c068f&oe=58174354 eu spun ca proteina în bidon de 10 kg.... Când ai tupeul sa te fotografiezi cu asa ceva in bagaje te lasi naibii de sport

george  •  16 august 2016, 10:57

Bucurati-va ca de 26 de ani comunistii si ai lor au facut ce stiu ei mai bine: sa fure , sa minta sa distruga. Ce fac cei mai multi romani: ii aleg mereu pe ciumatii rosii pentru 1 bere si 2 mici si pana nu voim intelege ca hotii nu aduc progres, vom plange in pumni. Desteapta-te romane din somnul de 26 de ani in care ati votat ilici si tonta si dracnea

lasacomentariu  •  16 august 2016, 11:05

Din pacate castigarea primelor locuri si castigul unor sportive, vezi fotbal, handbal etc, in diverse sporturi s-a facut doar din inertia politicii sportive a partidului lui Iliescu si Hrebe. Asta-i adevarul. Acum in capitalism sportul trebuie pus pe noi baze. Exemplul il avem in tenis. Iti place sportul si il faci la nivel inalt daca: platesti antrenamentul si antrenorul, platesti echipamentul, iti platesti cazare, transport, totul. Evident apar sponsori, daca-i meriti (vezi campania publicitara a lui Halep). Castigul si gloria sunt ale tale si numai ale tale. Asta-i sportul capitalist. Ce mai tre' sa faca statul? Sa incurajeze sportul in scoli, sa organizeze concursurile scolare, astea platite de stat. In rest, totul era de asteptat. Papastia se tot apropia. De aici incolo abia peste 15-20 ani vom mai conta la olimpiada in diverse sporturi.

Bibanu’  •  16 august 2016, 11:09

Domnu' Ghita, care e problema ca ia fata proteina? :)) Pe ce lume traiesti? Faci parte din categoria aia de ignoranti care spun ca proteina sau creatina sunt steroizi?

Sachelarie  •  16 august 2016, 11:10

Asta se intampla cand ai sef la COSR unu' tatuat pe brate si-n fruntea ministerului ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  16 august 2016, 11:33

Pai daca nu rezista nici macar presiunii date de comentariile de pe net, de ce s-a mai bagat acolo?? Scuzati-ma, dar nu are nicio scuza!!! Are experienta de 15 ani la nivel de varf, cum sa acuzi energiile negative?? Da, eu sunt printre cei care o acuza ca a luat locul Larisei Iordache, avea deja 3 titluri olimpice, alte 3 participari.... si totusi s-a dus acolo, nu i-a pasat de generatia actuala. Si in finala nu a putut nici macar sa-si duca la capat un exercitiu ca in calificari. Cat despre lipsa echipei... oare cat ar fi ajutat-o imbarbatarile unor fete de 16 ani??? Tot imbarbatarea antrenorului este mai importanta si fata de floretista, Ponor nu a venit fara antrenor!!!

vlllad  •  16 august 2016, 11:53

Ma mir ca nu ati facut si o referinta la "copacii fara padure" ai Tatianei Stepa.

Cosmina  •  16 august 2016, 12:13

Am urmarit cu sufletul la gura prestatiile Catalinei si ale lui Marian, am strans din dinti si am tremurat pentru ei. Sunt niste sportivi minunati care ne-au adus mereu valuri si emotii de fericire. Stiam ca sunt singuri si ca le este greu, e normal sa fie asa, insa m-am bucurat foarte mult ca pot sa-i vad pe gimnastii nostri la olimpiada. Cum sa fie olimpiada si noi sa nu avem nimic la gimnastica?! Poate pe viitor vom pretui mai mult ce avem si vom investi in ceea ce trebuie. Poate cineva o sa aibe urechi sa auda si minte sa inteleaga... Bravo Cata, Bravo Marian! Va multumim!

d.m  •  16 august 2016, 12:17

Daca ar avea romanul idee cum este sportul In romania, cred ca ar pupa picioarele tuturor sportivilor de performanta. Nu merita absolut nimic tara asta. La cata bataie de joc este fata de sportivi ( si oameni in general ).

Adrian  •  16 august 2016, 12:20

Despre gimnastica, in general, se prevedea sfarsitul victoriilor inca de la inceputul anilor 90, de prin 1992, cand a devenit evident ca toti antrenorii de valoare au plecat din tara. Prin urmare, din "urma" nu mai puteau veni sportivi de valoare. La Sydney a fost de fapt ultima zv\cnire de echipa, s-a plecat cu 6 sportivwe, fara rezerve, pentru ca nu existau. A nu recunoaste ca nu s-au facut reforme in sport, a nu recunoaste ca nu s-au bagat bani in sport inseamna ipocrizie. Ne mintim singuri. Da, e posibil ca Iordache sa fi avut o prestatie mai buna ca Ponor, dar nu asta e problema gimnasticii. Problema sunt BANII, adica utilarea salilor cu echipament, premierea antrenorilor, ca sa isi doreasca rezultate. Conditii stimulative pentru sportivi. Copiii de azi nu mai au mentalitatea copiiilor de dinainte de 1989... Si binainteles schimbarea manageme3ntului spotului romanesc, incepand cu COR, pestele de la cap se impute, ca nu din cauza lui Ponor sau Dragulescu nu avem rezultate la gimanstica. Tolo, ia vezi ce competente au toti cei ajunsi la COR pe baza de valiza de medalii! Si ce rol are COR si cum se achita de acest rol. Daca nu-si dau demisia, ar trebui dati afara, multi.

mariobv  •  16 august 2016, 12:21

Catalina merita tot respectul pentru intreaga cariera si pentru faptul ca a fost prezenta la Rio si a ajuns in finala.Spre deosebire de "marea campioana" Simona Halep care ne-a aruncat in ochi vrajeala cu teama de tantar.Felicitari si lui Dragulescu, acest nemuritor al gimnasticii.

ticbis  •  16 august 2016, 12:25

C'mon, exista sporturi in care varsta este esentiala si nu o poti inlocui cu absolut nimic: nici cu antrenamente, nici cu cure de slabire si nici macar cu talent. Gimnastica de performanta inalta este pentru fete, ori la 30 de ani Catalina Ponor este femeie in toata regula! Oricat talent ar avea si oricat s-ar pregati, conformatia fizica a unei femei de 30 de ani este improprie pentru marea performanta. In conditiile astea, este absurd si chiar grotesc ca o astfel de sportiva sa viseze la o medalie olimpica. Nu stiu ce-a fost in mintea ei, dar mai mult ma intriga ce-a fost in mintea oficialilor care au trimis-o la Rio si a suporterilor care si-au legat sperantele de ea. A fost o mare sportiva si o mare campioana; daca s-ar fi retras la timp nu s-ar mai fi umplut de ridicol acum. In fine, poate gresesc, dar eu nu cunosc nici o gimnasta care sa fi castigat in ultimii 40 de ani vreo medalie olimpica, europeana sau mondiala la varsta de 30 de ani!

Șerban  •  16 august 2016, 12:57

@PIF • 16 august 2016, 10:26 +lasacomentariu • 16 august 2016, 11:05 Superb, nu-i așa că, după voi, băsescu - Prim ministru va fi salvarea României în general și a sportului în special!

Sandache ilie  •  16 august 2016, 13:12

Mâine sau poimâine se v-a uita de aceste clipe neplăcute..sportivii trebuie să le digere cât mai repede, că v-a începe o altă etapă...succese tuturor!..

Silviu  •  16 august 2016, 13:20

Multumim Catalina pentru ca ne-ai mai oferit o finala la gimnastica! Oare cati dintre contestatarii tai stiu ca de la inceputul anului trecut ai renuntat la renta viagera (care nu-i mica, proportionala cu medaliile castigate de tine), pentru a reveni in sala de antrenament.? Luati de aici si cititi, merita http://www.decatorevista.ro/ultima-olimpiada/?gclid=CjwKEAjwrcC9BRC2v5rjyvSbhWASJACKkjDzoWTolZb8licT-5dyMQbzSNT79fw2BPmqhXn--RGYlRoCWZTw_wcB

Tudose  •  16 august 2016, 13:35

Azi joaca Steaua! Restul e poveste...

Vlad  •  16 august 2016, 14:07

Sportivii astia ai nostri care mai de care. NU VEZI UNUL SA-SI ASUME INFRANGEREA SI SA SPUNA DA DOMNULE, ADVERSARUL A FOST MAI BUN! Faptul ca Ponor a pierdut e vina contestatarilor care o creditau pe Iordache cu mai multe sanse. Au avut dreptate contestatarii? Cand fetele cu care concurezi sunt cat jumatate din tine fiindca sunt adolescente, te mira ca nu-ti mai tii echilibrul pe barna? Multumiri Catalina Ponor pentru medaliile aduse Romaniei si bucuriile facute. Declaratia prin care ai refuzat sa-ti asumi infrangerea dand vina pe unii si pe altii mi-a lasat un gust tare amar si lipsit de fair play, ca multi dintre sportivii nostri aflati la Rio.

SORIN  •  16 august 2016, 14:25

In interviul cu dl. Morariu, de acum cateva zile , a aparut o ideea care ma asteptam sa genereze ample discutii , dezbateri si comentarii - NU AVEM ANTRENORI care sa aplice tehnicile moderne , motiv pt care metodele de pregatire sunt vetuste. Ca dl Tolontan nu a reactionat pot intelege ( avea in farfurie " friptura suculenta " a scandalului echipamentului contrafacut) , dar nici oameni de sport , chibiti , spectatori , nimeni ... Ca sa intelegi amploarea fenomenului este suficient sa privesti varful aisbergului unde presedintele COSR (asa politruc cum este )emana un aer de modernism si prospetime prin comparatie cu dna. Lipa , dl. Boroi si altii. In alta ordine de idei cu tot respectul pentru cariera Catalinei Ponor , intr-un interviu luat in perioada premergatoare calificarilor la RIO a spus ca neavand presiunea de a face puncte pentru echipa va fi mult mai usor sa gestioneze lucrurile - ceva de genul daca pierd o fac pe mana mea. Acum , hm.. , plange dupa echipa.. Una peste alta , cu echipa sau fara eu cred ca :1. Discutia despre purtatoarea steagului a fost inutila avand in vedere palmaresul olimpic urias al Catalinei 2. Nu gandurile negative au facut-o sa aiba niste stangacii de gospodina urcata pe scara la exercitiul din finala olimpica , ci mult mai probabil uzura atator ani de competitii ( ca sa nu spun varsta fiind vorba de o domnisoara ) si lipsa de antrenament competitiv

nelu  •  16 august 2016, 15:12

Pe vremea dictaturii comuniste, ştiţi, aia cruntă, tristă şi sinistră, la ultimele ei trei olimpiade, Moscova, Los Angeles, Seul, România s-a clasat între primele 10 naţiuni ale lumii, am stat la aceeaşi masă cu granzii sportului. Acum, revoluţia ne va arunca , undeva, pe locul 50. Doamne şi ce frumos zbierau revoluţionarii, de li se vedeau limbricii din burtă, "Libertate, te iubim/ Ori învingem, ori murim". Şi au învins da, au învins leprele care-şi dau salarii triplate şi pensii speciale neruşinate !

gigel  •  16 august 2016, 15:23

Asta e, ne mai emancipam si noi. Nimeni nu isi mai nenoroceste copilul pentru a face performanta in alte sporturi decat in cele in care sa zicem e relativ usor sa castigi bani in tinerete ca sa traiesti toata viata, cum ar fi fotbalul. Da, stiu, banii nu sunt totul pe lume, dar dupa gloria de la 15-20 de ani, in gimnastica nu mai vine nimic. Din pacate. Poate suntem noi, ceilalti de vina ca nu oferim recunoasterea acestor oameni, dar e greu sa traiesti cu o idee fixa, a fi cel mai bun intr-un domeniu indiferent de consecintele asupra ta, a celorlalti. Sunt de acord cu sportul pentru sanatate si recreatie dar nu si cu cel facut dintr-o ambitie oarba si a nume de a te "bate" la concursuri cu altii care au aceeasi ambitie oarba. Pur si simplu nu mai e din secolul asta.

Florin+  •  16 august 2016, 15:30

Se cam termina olimpiada si incepi si tu sa te prinzi ca nu e vorba "numai despre echipamente si bani". Si chiar daca e important la un moment dat, timingul pentru a declansa aceste scandaluri a fost foarte prost. Eu daca as fi fost sportiv roman la olimpiada si citeam despre povestea cu biletele de avion si echipamentul, m-ar fi deranjat si frustrat. Ne-a afectat pe noi acasa, pe canapea, d-apai pe ei, care sunt DIRECT AFECTATI de problemele astea. Si cand totul se joaca la miime si decizii de milisecunde, poate ca a contat si supararea asta. Alte echipe pun mare pret pe confortul psihic al sportivilor. Olanda trimite acasa IMEDIAT orice sportiv care a terminat concursul pentru a nu-i distrage in niciun fel pe cei ramasi in competitie. Noi, daca nu prea avem rezultate, macar vreo 2-3 scandaluri sa facem, ca sa avem despre ce sa scriem. Sunt multe situatii in viata cand a spune adevarul intr-un moment nepotrivit este mai evil decat a-l omite. Ce se intampla daca se astepta pana dupa olimpiada? Era o situatie de viata si de moarte care nu mai suporta amanare? Sa scrii o serie de articole care provoaca perchezitii la COSR, in mijlocul olimpiadei, ti se pare o realizare jurnalistica? Imi dau seama ce haos si ce tensiune e in delegatia romana in zilele astea. Nu ma asteptam la experienta/puterea ta sa nu realizezi ce consecinte colaterale pot avea genul asta de articole. Pacat, a fost o olimpiada foarte grea pentru Romania. La asa o mare departare de casa si cu un lot atat de subtiat, orice roman ar fi putut fi de folos, cumva. D-apai Tolo, cel mai citit jurnalist sportiv din Romania. Ai ratat ocazia. N-ai ajutat Romania, nici macar cat un securist care insotea delegatia inainte de '89 si cara si el gheata/geanta la sportivi ca sa faca ceva util.

Odette  •  16 august 2016, 15:35

Asa sunt Leoaicele, de-o sinceritate inspaimantatoare si dezarmanta. Doar Catalin nu stie. Nu stie nici ca Leoaicele nu imbatranesc niciodata. Draga Catalina, mandra Leoaica, barbatii romani sunt foarte misogini si stiu ca nu-ti spun o noutate. Sunt convinsa ca foarte curand o sa-ti gasesti Puterea, in tine insati, puterea aia cu care suntem inzestrate ca niste fiare elegante, dar fiare. Aceeasi putere te-a adus la statutul de veritabila Campioana a gimnasticii pe care nimeni nu poate sa ti-l ia sau sa ti-l conteste. Nimeni! Nu-ti permiti sa faci o drama din acest moment psihologic mai mult decat te-ai fi racorit intr-o cascada fiindca tu ai avut onoarea sa porti drapelul la aceste Jocuri Olimpice. Tu! Tu ai fost Star-ul. Vreau sa vad acelasi zambet de Star pe fata ta pana la capat. Un zambet de Mare Campioana asa cum esti TU!

Comentează