Cei care știu mai bine și speră. Gyuri Pascu

Sportul a pierdut un mare prieten. Pasiunea lui Gyuri Pascu povestită de cei care l-au cunoscut

luni, 26 septembrie 2016, 12:23

În vîrstă de 55 de ani, actorul și cîntărețul Gyuri Pascu a murit azi, între 5 și 6 dimineața.

Dacă Toni Grecu a fost creierul și voința care au dus înainte grupul Divertis, Gyuri Pascu a fost inima sa. Cordul deschis către public.

Pentru generația mea,  alături de revista Academia Cațavencu, trupa Divertis a reprezentat versiunea ludică și intangibilă a unei Românii mai bune. Partea noastră de consolare.

Spectacolul celor de la ”Divertis” a început pe scenele studențești ale anilor ’80, s-a transformat în fenomen național în anii ’90 și a poposit pe ecranele TV cu mult dinainte de epoca HD, pe vremea în care umbrele desenau dublul personajelor din studio.

Divertis ne-a oferit speranță cînd urnele scoteau mereu aceeași culoare, ca o ruletă din care cineva furase bilele negre.

De neschimbat, societatea românească se muta invizibil, cu cîte un centimetru istoric.

Ca ziarist sportiv, i-am văzut și cealaltă față a lui Gyuri Pascu, cea de microbist.

Ne-am întîlnit de mai multe ori, dar nu am lucrat propriu-zis împreună. Nu voi desena amintiri. Există oameni care îl cunosc mai bine.

”Eram în 2000-2001 și transmiteam un meci de handbal al Oltchim. Invitat la Procesul etapei, Gyuri venise în redacție și vedeam împreună partida. Nu era doar pasionat și priceput la fotbal, ci realmente un cunoscător la handbal. Din cîte îmi amintesc, la el, la Agnita, jucase în echipa de băieți”, rememorează azi Felix Drăghici, la vremea respectivă redactor-șef al Sportului din ProTV.

”Vedea exact ceea ce se petrece pe teren și sensul jocului. La un moment dat, ne-a spus, <Interul lor e mult mai bun! Povestea s-a terminat. Data viitoare>.S-a întîmplat așa cum a prevăzut Gyuri”, povestește Drăghici.

Un om care a comentat alături de Gyuri Pascu handbal este Radu Naum.

”TVR transmitea Campionatul European din anul 2000 și l-am invitat la microfon. Gyuri avea o capacitate aparte de a vedea lucrurile pozitive. De a spera. Jucase handbal, se pricepea și asta, combinat cu spiritul său liber, aducea o prospețime unică intervențiilor lui”, spune ziaristul.

”Cînd urmărea și comenta sport, Gyuri Pascu afișa o naivitate serioasă, care transmitea sentimentul că se pot întîmpla lucruri bune. Că e timpul să fie bine. Și chiar dacă nu se întîmplau, tu rămîneai cu sentimentul că ceva din crusta pesimismului nostru s-a crăpat” Radu Naum

”Acum rememorez comentariile TV alături de Gyuri Pascu. Asta ni se întîmplă tuturor cînd moare cineva cu care am trăit experiențe comune. Și cred că ceea ce mi-a rămas este această senzație bună, de entuziasm molipsitor transmisă de el. Pentru mine a fost o lecție bună că putem ieși din încordare și din pesimism”, crede Radu Naum.

Ovidiu Ioanițoaia, care l-a avut pe Pascu invitat special o vreme la ”Procesul etapei”, vorbește și el despre Gyuri Pascu descriind ”un om care știa foarte mult fotbal. Foarte mult! Există această categorie de  fani admirabili, care știu ce vorbesc. M-am întîlnit zilele trecute cu Cristi Minculescu, de la Iris, care a cîntat la Timișoara. Sîntem amici de zeci de ani, de pe vremea Craiovei Maxima. Cristi Minculescu locuiește acum în Germania, dar știe în ce minut a ieșit un jucător al Craiovei în ultimul meci, cu Iașiul! Asta e pasiune și așa era și Gyuri Pascu”.

”Dincolo de faptul că realmente se pricepea la fotbal, Gyuri Pascu mai avea ceva formidabil: spunea exact ceea ce vedea într-un meci. Asta e atît de rar astăzi!” Ovidiu Ioanițoaia

După cum a rememorat sport.ro, Gyuri ținea cu ”U” Cluj, dar rămînea lucid și drept în aprecieri.

Probabil cel mai apropiat ziarist sportiv de Gyuri Pascu a fost Mihai Mironică, de la ProTV.

”Cînd venea să comenteze, pe de o parte se transforma într-un copil, pe de altă parte sportul era pentru el o jucărie serioasă”, își amintește Mironică.

”Te izbea această candoare, dar care conținea o seriozitate specială cu care vedea lucrurile din sport. Gyuri era principalul comediant al țării și poate că oamenii se așteptau să aibă un bufon la microfonul meciurilor. Dar nu era așa! Treceau 90 de minute și nu auzeai o glumă de la el, cel care scotea o glumă la 15 secunde în alte emisiuni. Pentru că nu dorea să amestece lucrurile, să strice jucăria senină a sportului cu ironii”, spune comentatorul care i-a fost alături în cele mai multe partide.

”Trebuia să amintesc telespectatorilor de mai multe ori că la microfon era Gyuri Pascu, atît de mult se transforma cînd comenta sportul” Mihai Mironică

”Apărea drept naiv, dar avea un soi de naivitate cu observații fine, de tip care se pricepe și care are o cultură sportivă deosebită. În fond, deși poate că inițial oamenii erau dezamăgiți, adevărații microbiști apreciau pasiunea lui Gyuri Pascu și atitudinea aceasta serioasă și candidă despre sport”, crede Mihai Mironică.

Seriozitatea lui Pascu l-a impactat și pe redactorul-șef de la Hotnews, Cristian Pantazi, care-l numește ”un personaj luminos al tranziției românești”. 

Ca orice microbist, Gyuri nu era un interlocutor comod. Se agăța de tine cu propriile observații despre sport.

Ați trăit, desigur, de multe ori acest mecanism magic al certurilor microbiștilor.

Ai sentimentul că, vanitoși din naștere, nu ne vom înțelege niciodată asupra celui care a jucat cel mai bine sau asupra unei faze.

Pe moment, microbiștii rămîn fixați în ideea lor, dar nu monopolizează atenția. Ei ascultă observațiile celorlalți, chiar dacă îi enervează. Și, peste o vreme, la următoarea întîlnire, observi că, prin alchimia subtilă a pasiunii împărtășite, care creează vase comunicante, el vorbește ca tine și tu ca el.

Așa era Gyuri.

Și asta înseamnă să te pricepi la sport. Să te pricepi împreună cu ceilalți. Este un ciclu virtuos al cunoașterii, prin acceptarea celuilalt.

Gyuri Pascu ne-a lăsat frămîntîndu-ne în continuare pipăind cu degetele în sertarul în care amestecă răspunsuri desperecheate. De ce nu mai există Oltchim? Ce va face Daum la ”națională”?

Și, mai ales, ne-a lăsat să căutăm formula de a nu ne acri.

 

 

Comentarii (31)Adaugă comentariu

adi_stelistul  •  26 septembrie 2016, 12:35

Din provincie fiind nu stiam de el inainte de '89. Imi amintesc doar un cantec la Radio Vacanta Costinesti, "Ma bucur c-a venit Gizzi" sau asa ceva. Daca vorbiti de handbal mi-l amintesc la TV cu un calambur care trebuia sa faca istorie: "handbal ante portas". :-))) In sfarsit ... e evident ca toti am pierdut un prieten. Dumnezeu sa-l odihneasca. :-(

Ionel  •  26 septembrie 2016, 12:35

Dumnezeu sa-l odihneasca!

biancorossi  •  26 septembrie 2016, 12:44

Sunt trist. Sunt pur si simplu uluit. Este o mare pierdere pentru adevarata arta si cultura a Romaniei. O moarte prematura rapeste unul dintre putinele repere si una dintre rarele valoril autentice ale unei tari care nu ducea lipsa de astfel de oameni, cu vreo 20 de ani in urma. Regretul meu personal este si mai mare, intrucat l-am cunoscut inca din vremurile initiale ale trupei Divertis, cand ne incanta alaturi de Ghighi Bejan, Toni Grecu, Doru Antonesi, Florin Constantin, Doru Parcalabu si Cristi Gretcu, dupa care a si devenit membru al celebrei trupe de umor si divertisment din Romania. Asta este viata : scurta, efemera, ca un vis mic intr-un Cosmos infinit. Odihna vesnica, Gyuri ! Vei ramane nemuritor in sufletele de atatea ori inseninate de harul si magiile tale artistice !

vali  •  26 septembrie 2016, 12:45

Tolo, fugi tu sau trimite-ti vreun om sa-i ceara vreo opinie lui Becali despre Gyuri! Nu v-ar fi rusine, ipocritilor!

florian  •  26 septembrie 2016, 13:26

nu era iesean decat prin adoptie, pentru un timp.....dar pentru iasi si ieseni, e o pierdere ireparabila! Dumnezeu sa te aiba in paza ioane.....

Cosmo  •  26 septembrie 2016, 13:31

Lumea, nu doar sportul, a pierdut un prieten. :((

dana  •  26 septembrie 2016, 13:46

@vali, nu sint GSP cei mai rai.. .lasa-i putin... dar inteleg la ce te referi, si-ti dau dreptate, in general. Ce pacat de el ca s-a stins, ce trist pt noi ca am ramas fara. Am putea spune ca si el e generatie post-decembrista, si asa o sa ne ducem si noi: mai repede decit trebuie pt ca romanismele zilnice ne scurteaza viata.

Catalynn  •  26 septembrie 2016, 13:59

Nu o sa vedeti vreodată un prost ca glumește, pt asta iti trebuie glagorie iar Gyuri a avut din belșug, Dumnezu sa il ierte si sa-l odihneasca!

george manea  •  26 septembrie 2016, 14:56

am fost la un spectacol privat al lui Gyuri...la un restaurant fara plata unui bilet...era profund in tot ce spunea...am apludat la fiecare fraza pe care o rostea

Lucka  •  26 septembrie 2016, 15:04

Dumnezeu Sa-l odihneasca ! L-am cunoscut prin 1986 , la Cluj ...

Serban  •  26 septembrie 2016, 15:16

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! Agnita este cam în centrul țării,m iar I.G. Pascu chiar era o esență de român adevărat! P.S. Domnule Tolontan, era o vreme când ne țineați la curent cu eforturile lui Mihăiță Neșu. Cam pe la finele anului trecut, doctorul Ion Alexe, din USA, ne informa că Mihăiță Neșu este programat pentru luna septembrie la clinica Invivo Therapeutics, din Cambridge (Massachusets), iar medicii americani i-au transmis că ar putea să meargă din nou, în urma unui tratament revoluţionar. Știți ceva? A ajuns acolo? Vă mulțumesc!

otulbu  •  26 septembrie 2016, 15:41

Dumnezeu sa te odihneasca in peluza din ceruri Gyuri ! Ai fost si vei ramane mereu exemplul elocvent dat de dr Mircea Luca referitor la marea familie a Universitatii. https://www.youtube.com/watch?v=z5InRq1syfM

Liana  •  26 septembrie 2016, 15:43

Dumnezeu să-l odihnească! A fost pentru mine un om de o bunătate copleșitoare, care va rămâne în inima mea de spectator. De la ”Cerasela din Timișoara” la radio vacanța Costinești, la personajul cel mai interesant și amuzant din Divertis, mi-a înveselit deseori zilele. Cărțulia umoristică scrisă de grupul Divertis, înregistrările spectacolelor lor, pe care atunci când vreau să râd garantat le vizionez cu mare plăcere de fiecare dată (”Balada Shogunului”), dar și reflectarea tragediei în care ne zbăteam (”Ameno”) au fost într-adevăr o grație. În ultimul timp i-am ascultat frecvent câteva melodii, mai ales ”Ce liberi am fi”. Sunt sigură că inima lui acum e liberă și fericită în Rai.

Keegan  •  26 septembrie 2016, 15:46

Gyuri Pascu avea ceva din genialitatea lui Toma Caragiu,Dem Radulescu sau Jean Constantin .Chiar daca nu era actor ca formatie era de mii de ori mai talentat decat măscăricii care fac gume de șantier in seriale marca PRO ! L-am adorat pe Gyuri iar vestea morții lui parca m-a năucit ! Dumnezeu sa-l odihneasca si cred ca are cu cine sa facă glume in Rai ! Adio maestre Gyuri !

Grig Silviu  •  26 septembrie 2016, 16:19

Interesanta unanimitatea(revoltatoare cateodata)aprecierii valorii unui om...Se poate spune ca Ioan Gyuri Pascu este un personaj necontroversat?Da,cat de putini sunt acesti oameni...Odihneste-te in pace,Omule!

Kovacs Pisti  •  26 septembrie 2016, 16:27

"un ciclu virtuos al cunoașterii, prin acceptarea celuilalt." ...asta e caracteristica generala ardeleneasca, si la romani si la unguri si la sasi. Un element de democratie si de civilizatie europeana. Nu e incrancenarea balcanica a Sudului, dictatoriala, ignoranta si fudula, ce se vede la fiecare pas in Sud si in ce fac sudistii peste tot pe unde ajung.

Aurel Macarie  •  26 septembrie 2016, 17:14

OM BUN, ITI MULTUMESC...

CAIA NELA ELENA  •  26 septembrie 2016, 17:36

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

Romulus Roman  •  26 septembrie 2016, 17:43

Pierderea lucrurilor bune o resimțim mai puternic fiindcă odată cu ele rămânem mai săraci și mai vulnerabili. Dacă ar fi să existe Raiul, Ioan Gyuri Pascu și-a câștigat demult și cu prisosință un loc al lui în acesta.

Kendo  •  26 septembrie 2016, 18:04

Nu pot sa cred... Odihneasca-se in pace!

viorelu  •  26 septembrie 2016, 20:40

acum va comenta de acolo de sus. cu gascanu, chirila si alti oameni frumosi plecati mereu parca grabiti.

Victor  •  26 septembrie 2016, 20:46

Dumnezeu sa-l ierte! acest om a adus in casele multora bucurie, si i-am vizionat toate spectacolele cu placere.

aurora  •  26 septembrie 2016, 21:52

https://youtu.be/bLB5YgcbhQo?t=148 ar trebui cu toțiii de la mic la mare sa meditam la aceste versuri si cu siguranță lumea în care trăim ar fi mai buna . DUMNEZEU să ne ierte și să ne lumineze pe calea cea buna, pentru Gyuri Pascu să dea DUMNEZEU pacea și liniștea necesare sufletului său mare ! De noi cei ce-l prețuim depinde veșnicia lui aici, în viața de pe pământ

mr.H  •  26 septembrie 2016, 21:58

Desi nu l-am cunoscut personal, se pare ca toti am pierdut un PRIETEN !

nowhere  •  26 septembrie 2016, 23:13

Este bine ca ai facut acest remember. Imi amintesc comentariile de la hambal imi amintesc candoarea imi amintesc omenescul esecului fara incrancenare si de unde fiecare suporter ar putea invata. Nu inteleg de ce voi jurnalistii ati preferat 100 declaratii ale lui Becali in contul vorbelor lui Pascu. Sigur, si voi gresiti omeneste, insa viata este scurta si nu poti sa gresesti in multe randuri pentru a mai avea timp de reparatie. Nu are legatura cu subiectul insa ce inseamna sa nu dai sansa unui om de talia lui Pascu mai des, am sa-ti spun un lucru: eu sunt stelist insa de cand voi jurnalistii ati transformat Steaua in FCBecali, nu mai urmaresc meciurile lor. Este ca si cum ai avea o iubita pierduta. parte e vina ei, parte e vina mea, parte e vina conjuncturii. voi jurnalistii scrieti foarte frumos postum, dati acatiste pe la toti , va preocupa prea putin "conjunctura" si prea mult "senzationalul". Pe Pascu l-as fi vrut mai des in ipostaza amintita de tine, desi ca un om cu multe trasaturi: actor, umorist, muzician, poet, artist intr-un cuvant, imi lipseste din toate. Dumnezeu sa-l odihneasca!

MarianC  •  26 septembrie 2016, 23:24

Mulțumim Gyuri!

Cristi  •  27 septembrie 2016, 2:00

A murit Nemuriciul? Nicidecum. N-avea cum. Doar a nemurit Muriciul din noi. Multumim pentru toate, Gyuri.

Stefan  •  27 septembrie 2016, 13:47

Dumnezeu sa il odihneasca... Parca se strange ceva in mine si se face mai mic de fiecare data cand pleaca unul din vechea garda. Desi nu sunt batran, i-am prins copilandru fiind si nu le-am mai dat drumul.

seba  •  27 septembrie 2016, 19:35

doamne, n-o sa uit niciodata cum a raspuns Gyuri la intrebarea cu cine tine inainte de un meci Romania - Ungaria. "Cu ai nostri :)" cu zambetul acela al lui care te facea instat si pe tine sa zambesti. Te facea sa razi din orice si avea un umor frumos, fara sa fie obraznic, fara sa jicneasca. un tip extraordinar, unu dintre cei mai misto pe care i-am vazut. pacat, mare pacat :(

Elena  •  27 septembrie 2016, 21:43

Un mare OM!!!Regrete eterne.Dumnezeu sa-l ierte!

gabriela hartaganu  •  29 septembrie 2016, 9:48

Agnita e mai saraca azi .A plecat dintre noi un om de mare valoare.Zbor lin gyuri.Dumnezeu sa te odihneasca!

Comentează