Ce am pierdut când Cătălina Ponor a refuzat să intre în politică

Politica e importantă și e important să o facă oameni buni

sâmbătă, 1 octombrie 2016, 11:35

UPDATE: Unul dintre cele mai interesante mesaje de la public este acesta:

„Eu cred ca politica trebuie sa dispara. Cred ca omenirea a ajuns la un nivel in care pentru ocuparea unui post de senator sau deputat sa se poata organiza concursuri si cine are calitati proactive si de dezvoltare sa castige. Lumea ar fi mai impartiala, altfel prin prezenta politicului nu este democratie ci subiectivism. La fel cum dai concurs sa intri la o facultate de prestigiu la fel trebuie in fruntea tarii sa fie oameni reprezentativi”.

Să organizăm concursuri așadar. Dar cine va face parte din comisie? Probabil că trebuie aleși cumva dintre noi cei care intră în comisii. Facem alegeri pentru comisii și apoi comisia îi numește pe administratorii treburilor țării. Exact asta se întîmplă într-o democrație: alegem Parlamentul și apoi parlamentarii desemnează Guvernul! 🙂

”Am decis să refuz propunerea de a candida. Se spune că politica e o meserie murdară şi nu vreau să-mi arunc numele în aşa ceva, după ani de zile de muncă în gimnastică pe propriile eforturi şi sacrificii” Cătălina Ponor

Când Cătălina Ponor ratează podiumul la bârnă și începe să plângă, acest moment se transformă într-o emoție națională.

Dar motivul pentru pe care Cătălina plânge, aici e adevărata surpriză!

”Am pus prea multă presiune pe mine. Am vrut prea mult să dau peste nas celor care m-au atacat pe forumuri și care mi-au spus pe facebook că nu merit să fiu aici. Nu m-am detașat de aceste comentarii și am greșit”, a explicat ea jurnaliștilor, imediat după concursul de gimnastică de la Rio.

Scena are loc în burta de ciment a uriașei săli din Olympic Park.

Cătălina aproape că-și sprijină lacrimile de reportofoane, tocmai ea, cea care n-a avut niciodată intimități cu presa. Dar e un moment de durere specială.

A fost umilită pe net. Și-a căutat revanșa cu o pasiune care nu i-a mai lăsat suficientă energie să poată concura sigură pe ea. End of story. 

Oricum, Cătălina Ponor a făcut enorm.

La 29 de ani, dintre care 25 petrecuți în sala de antrenament, revine după o accidentare. Se pregătește în toată această perioadă cu genunchiul stâng susținut de bandaj.

Se mobilizează pentru a patra ediție a Jocurilor Olimpice. Trece peste șocul necalificării echipei. Își alege cu minuție până și melodia de la sol, una care să i se potrivească.

Dar nu se califică în finala de la sol, iar în cea de la bârnă termină pe penultimul loc.

Este posibil ca un triplu campion olimpic, o dată cu echipa și de două ori la aparate, un om dotat cu atâta talent și antrenat ”ca să lucreze pe durere”, e posibil ca un standard de tărie să fie afectat de zeci, fie, de sute de comentarii online?!

Răspunsul sincer al Cătălinei: ”Da!”.

Există, desigur, motive sportive, tehnice, fizice ale evoluției ei dezamăgitoare de la Olimpiadă. Dar există și acest ”Da!”.

Trec două luni.

Pețită de PSD Constanța ca să deschidă lista pentru alegerile parlamentare din decembrie, Cătălina se gândește câteva zile și spune ”Nu”.

De fapt, nu se mărginește la ”Nu”.

Și foarte bine face că e sinceră.

Citat:”Se spune că politica e o meserie murdară”. 

De fapt, tot politicieni erau secretarul de stat Ioan Dobrescu și ministrul Crin Antonescu, cei doi oameni care au împins în față ideea rentelor sportivilor pe vremea guvernului CDR.

Idee pe baza căreia Cătălina Ponor, dar și alți peste 500 de campioni, pot acum avea o pensie decentă la o vârstă fără precedent de fragedă în istoria României. Este una dintre cele mai favorabile legi ale rentei sportive din întreaga Europă!

Cei doi erau de la PNL? Da, dar Parlamentul care a votat legea avea oameni din toate partidele și un puternic grup PSD, care a sprijinit măsura.

Iar ei sunt tot politicieni.

Într-un emoționant discurs rostit vineri dimineața în insula italiană Lampedusa, unul din punctele cele mai fierbinți ale valului uman al imigranților, și-a anunțat demisia directorul Radio BBC, Helen Boaden.

Fără să acuze pe nimeni, jurnalista cu experiență de 34 de ani în BBC ne atrage atenția că am devenit cinici, și nu sceptici, așa cum se cuvine, față de politicieni.

Cinismul aprinde ruguri, cinismul ”poate că încălzește, dar nu luminează”.

Discursul lui Helen Boaden pornește de la presă, dar se referă în egală măsură și la public.

În ciclul 24/7 al televiziunilor de știri, campaniile electorale ajung să semene cu o cursă a înarmărilor, iar noi ajungem să trăim timpuri anti-politice.

În România, Cătălina Ponor o rostește mai neaoș: ”Se spune că politica e o meserie murdară”.

Se spune.

O spun eu, o spui tu, o spune o campioană olimpică. Politica e murdară.

În aceste condiții, în care umilința devine apriorică, de ce să mai intre cineva în politică? De ce să riște să-și spargă reputația în cioburi indiferent ce? Nu să riște, scuze! Că dezonoarea nu e un risc, e o certitudine.

Un om care participă în alegeri are motive de rușine fără să facă ceva rușinos. Atractiv job le oferim politicienilor, e de mirare că nu se bat valorile pe el! Sînt fraieri oamenii calificați și demni că nu-și doresc oprobriul nostru zilnic.

Dar cât de mult contează totuși rușinea și umilirea pe care le-o aplicăm?

James Gilligan este un psiholog care lucrează de mai bine de două decenii cu cei mai duri și mai cruzi dintre condamnații Americii.

Personajul interpretat de Ben Kingsley în Shutter Island a lui Scorsese a fost inspirat de James Gilligan.

Rezumată de Jon Ronson în cartea sa ”Umilirea publică în epoca internetului”, observația lui James Gilligan susține că ”bărbații care ocupă la maturitate extrema superioară a spectrului de violență au ocupat o extremă de egală intensitate în spectrul abuzurilor suferite în copilărie”. 

Sigur că mai mulți factori concură, dar oamenii aceștia rămân fără suflet nu pentru că așa s-au născut, ci pentru că sufletul lor este cumva anihilat.

Sau, așa cum îi mărturisesc psihologului în detențiile lor de cele mai multe ori pe viață, ”Corpurile noastre sunt goale și umplute cu paie, n-au nici carne, nici sânge, iar în loc de vene și nervi au corzi și sfori”.

Cam așa arată și se simt politicienii noștri astăzi.

Sînt plini nu de vene, ci de paie, de corzi și de sfori. Abuzați permanent, abuzează la rîndu-le. Nici nu mai contează cine rănește primul.

Poate că Oprea ne-a ars el, dar acum noi îi umilim pe Raețchi și pe Florea, cei care s-au bătut pentru Sectorul 5. În cel mai bun caz, ați auzit vag de ei, nu-i așa? Nu contează, spirala disprețului reciproc este asigurată.

Poate umilința sistematic aplicată să producă un asemenea efect demoralizant?

Da.

Atacurile permanente sau lipsa publică de încredere îi afectează până și pe cei mai talentați, mai curajoși și mai tari dintre noi. Cel puțin așa ne-a mărturisit, tuturor, la Rio, Cătălina Ponor.

Spunea adevărul.

După cum îl spune și acum.

”Dacă eram într-o ţară civilizată, cu politică normală, probabil merita să o fac”, și-a încheiat ea refuzul de a intra în politică.

Suntem încolăciți în corpul Șarpelui Timpurilor, în care viitorul nu se naște pentru că e înghițit de prezentul care mușcă din coada viitorului.

Am mai ratat o mînă.

Alegerile vor ajunge normale și România va avea o șansă la civilizație atunci când Cătălina Ponor nu va mai găsi că e rușinos să intre în politică, dar pentru asta va trebui să o vadă acolo pe Cătălina Ponor.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Alex  •  2 octombrie 2016, 14:58

Bravo ei ca nu intra in politica.....fata e realista si isi stie lungul nasului.....si nea Tolo mai lasa imvestigatiile cu desimfectanti si treci la sport unde te pricepi.....ce atata ancheta cu mortul ala?....nu o sa schimbi nimic in tara aia......

Carol K  •  2 octombrie 2016, 15:02

Politica e murdara si oamenii de acolo sunt foarte murdari pentru ca asa au dorit romanii.Oamenii buni,oamenii de valoare au pierdut startul iar acum dupa ani de mahala politica nu o mai pot face decat de pe pozitii de umili executanti,sforarii,mafiotii sunt sus.A intrat Johannis ca asa s-au aliniat planetele reactia lor de la stanga la dreapta nu a intarziat nu a fost presedinte mai atacat si mai improscat de clasa politica in primul an de mandat cum a fost el.A venit Ciolos,la fel.Asta se intampla cu oamenii din afara sistemului.Daca nu esti de-al lor,pila vreunui baron,recomandat de un sponsor generos,nepot de-al vreunui mare securist,apreciat de un mare activist local esti un nimeni.Te iau,te pun pe lista isi transfera toate meritele,munca si daruirea ta in meritele lor,te-au inghitit.Esti al lor,de-al lor esti la fel ca ei,esti murdar.Asta a preintampinat olimpica noastra,retineti ea n-a refuzat PSD ca vad niste ofuscati comentand exact ca la anumite televiziuni,ea a refuzat politica.Punct.

JamesBond  •  2 octombrie 2016, 15:15

De ce a refuzat numirea oferta electorala, poate avea o multime de motive, dar ceea ce a spus si a explicat, este realitatea in care traim. Sistemul politic, cum este el, construit acum, este unul depasit de vremurile sale si aici nu este problema doar la reprezentanti, cat si la votanti. Pur si simplu, cam oricine a intrat in politica dintr-un motiv sau altul(si aici ma refer la sportivi) a dat chix vezi Ilie Nastase, vezi Gabi Szabo. Pe de alta parte, motivul pentru care au intrat sau mai degraba au fost bagati la inaintare, a fost pentru simpatie, castigare de voturi etc. La ora actuala, refuzul, Catalinei, ar fi un bun prilej, ca pentru restul de politicieni sa puna problema diferit fata de cum se pune acum,dar este foarte dificil, pentru ca ei chiar nu stiu ce sa faca altceva decat ceea ce fac acum, cu cateva mici exceptii. Insa ca sa schimbe niste metehne vechi de cand lumea, trebuie sa treaca timp odata si cumva lucrurile sa se miste inspre o directie, cat se poate de normala, cumva asta se intampla acum, deci mai trebuie doar sa treaca timp.

stan mirela  •  2 octombrie 2016, 15:47

Ea a castigat si noi nu am pierdut mare lucru deoarece,la ora actuala,o mare masa de oameni deosebiti,cu idei corecte si dorinta de a face bine si foarte bine pentru toti ar trebui sa intre in politica pentru a schimba cu adevarat ceva.Asa,oricate idei bune ar avea Catalina,o ia "tavalugul de partid"si ramanem si ea si noi cu dezamagirea de a nu putea face nimic. Nu conteaza partidul conteaza ca sa se schimbe odata modul de a face politica,implicarea si daruirea politicianului pentru progresul general,nu particular,iar pentru acest lucru trebuie sa nu mai regasim pe nimeni,cu mici exceptii,pe viitoarele liste.Vedeti o speranta? Eu nu

A.D.  •  2 octombrie 2016, 17:02

:) Povestiți-le oamenilor ce zic americanii despre politica lor: nu contează cine candidează, ori cine este ales - de condus vor conduce alții (cam aceiași, de generații). Explicați-le oamenilor ce înseamnă că „politica este murdară”: cum ajung novicii politicii să facă lucruri pe care nu vor sa le facă, și cum anume sunt forțați! Explicați de ce nu poate un om cinstit, intrat în politică, să rămână curat! Explicați ce înseamnă politica în Democrație. Cum vin deciziile „în plic” și de unde. Încercați să nu uitați că Romania funcționează într-un cadru politic controlat de alții - explicați în ce constă controlul, respectiv celebrele „carrots and sticks” Explicați concret cum arată „interesele” politice, grupurile „de interese”! Și da, intrați dvs. în politică, d-le Tolontan!

Florin  •  2 octombrie 2016, 17:12

Bravo Catalina!!!!!!!

Cipri  •  2 octombrie 2016, 17:19

Ca de obicei, ataci subiecte bune. Stilul tau jurnalistic e insa de necitit pentru mine.

Eugen  •  2 octombrie 2016, 18:29

Nuanţe. Refuzul ei, intemeiat pe buna dreptate pe temerile-i personale, e o pierdere in "big picture-ul" politicii româneşti. Sa nu poti aduce intr-o echipa de leadership o persoana care stie ce inseamna efortul, perseverenta, cu un compas moral solid, etc., e doar o altă palmă dată şoricilir groşi din politică.

Marcos  •  2 octombrie 2016, 18:32

Sofisme. Nu principiile legiferează şi guvernează, ci oamenii. Care pot fi buni sau răi. Numai că în ţara noastră, ca un făcut, mai tot timpul au guvernat cei răi. Că de aceea am ajuns , după 150 de ani de regimuri politice de toate culorile, pe ultimele locuri în Europa la tot ce ţine de civilizaţie. Şi nu există ieşire, căci cei răi au avut grijă, din instinct de autoconservare, să-i alunge sau să-i marginalizeze mereu pe ceilalţi. Oricum, răul e în noi. Poate în fiecare dintre noi, într-o doză mai mică sau mai mare, căci într-un regim democratic sîntem, vrem, nu vrem, părtaşi la acţiunile celor pe care îi votăm.

Cristijansen  •  2 octombrie 2016, 20:10

Bine punctat d-le Tolontan , daca oamenii cinstiti care pot face ceva nu intra in politica atunci ce pretentii sa avem la vanghel ion sau la em ba .Poate nu a acceptat pt. ca PSD este '' cu rusii '' , stiti rusii aia care fac *** cu ambasadorii USA de prin Moldova si Romania . Poate ca ar fi acceptat daca i se oferea un loc in marea adunare populara '' de dreapta'' ,formata din'' intelectuali rasati '', blaga , oprea, basesqyu,,gorghiu. In fine , este alegerea ei si trebuie sa o respectam .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DAnu  •  2 octombrie 2016, 20:57

Andries zice ca e bine ca a refuzat, Tolonan pe de alta parte sugereaza ca nu e chiar asa. Ce faceti? Acoperiti tot spectrul de posibiltati?

Dani  •  2 octombrie 2016, 21:15

Servilism fata de politicieni ...sa intelegem ca Tolontan va candida peste 4 ani si are nevoie de prieteni din *** politica?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  2 octombrie 2016, 22:26

Nu am pierdut nimic. Am castigat un om demn.

nowhere  •  2 octombrie 2016, 22:34

Eu cred ca am recastigat-o pe Catalina Ponor. Nu este singurul sportiv care a fost tentat sa intre in politica si s-a murdarit. Da-ti-mi un exemplu de sportiv din parlamentul romaniei care sa nu se fi murdarit. Cu ce fel de ciumpalaci ar fi trebuit sa faca echipa Ponor? Bun ea deschidea lista la Constanta. Ce gunoaie intrau dupa ea? Tolo, inainte de a o face pe fata asta sa se simta prost pentru decizia ei, gandeste pe cati nemurici ar fi trebuit sa-i acopere. Da...daca ar fi ales ea lista sigur, ar fi fost alta tema alta discutie, dar asa? doar pentru masina de spalat rufe marca ponor...scuza-ma. Esti nedrept!

Maxentiu  •  3 octombrie 2016, 0:12

Salut cu entuziasm decizia Catalinei Ponor. Politic este o meserie murdara, a fost murdarita definitiv si iremediabil de politicienii din toate partidele. Apropo, sa vii cu argumentul "aia care ti-au votat renta viagera erau tot politicieni" e absolut infect.

almaviva  •  3 octombrie 2016, 0:14

Cu tot respectul, dle. Tolontan, dar ce experienta ar fi avut Ponor pentru a intra in politica? Cata scoala, cata educatie are? Din pacate, esenta articolului dvs. subliniaza corect criza 'clasei' politice actuale. (Pun clasa in ghilimele pentru ca aceasta este orice - clica, mafie - numai clasa nu.) Insa Ponor nu este persoana potrivita pentru o asemenea mutare; nu are experienta, cunostintele necesare pentru a fi politician. In orice caz, e mai bine ca nu s-a bagat in cocina pesedista.

Cătălin Tolontan  •  3 octombrie 2016, 0:55

@Marcos: tarile evolueaza prin sisteme, prin organizare, prin educatie la nivel mare, nu prin citiva oameni.

Drexl SPivey  •  3 octombrie 2016, 11:08

Evolutie prin sisteme si organizare. Bun. Atunci dumneavoastra de ce nu intrati in politica dl. Tolontan ? Hai ca sunt curios. Dumneavoastra si alti jurnalisti buni,de la Catavencu,Gandul si ce platforme mai sunt..Doar va cunoasteti toti intre voi. Sunteti destepti,capabili,convingatori, aveti relatii,cunoasteti mult mai multe decat orice sportiv si om de rand. Poate ne spuneti si noua.

Radu E.C.  •  4 octombrie 2016, 1:29

Domnule Tolontan, nu stiu daca cu buna stiinta ati evitat sa comentati diferenta dintre situatia in care Catalina Ponor ar fi putut candida ca independent si cea in care ar fi candidat din partea PSD. De-a lungul timpului avem destul NUME racolate de PSD doar pentru imagine. Se spune ca nu e bine sa pui un mar putred in cosul cu mere frumoase pentru ca le strica pe toate. Gandindu-ma la Catalina Ponor , in opinia mea situatia ar fi fost exact pe dos. Am fi pus un mar frumos intr-un cos cu mere stricate. Asa cum bine stim, cu o floare nu se face primavara! PS. Domnule Tolontan, daca chiar vreti sa se schimbe ceva in bine in Romania in loc sa indemnati oamenii de treaba sa intre in partide corupte pana in maduva oaselor mai bine gasiti o cale sa uniti sub acelas steag personalitati ale vietii publice care impartasesc aceleasi valori ca ale dumneavoastra.

Valentin  •  4 octombrie 2016, 11:14

Am tot citit mesaje aprobatoare la adresa deciziei Catalinei si m-am tot intristat de ele. Dar azi dimineata i-am auzit cu aceeasi retorica pe cei de la matinalul Digi FM. Asta a pus capac. Daca majoritatea considera ca politica e pentru infractori, nu pentru oameni onorabili, atunci, draga Catalin, so much for the "cea mai citita generatie". Slide-ul pe feed-ul de facebook nu tine loc de ceea ce te formeaza cu adevarat ca cetatean intr-o societate adevarata.

EUEU  •  4 octombrie 2016, 14:26

Mai frate, ne mai lasa sa respiram d-ra Catalina Ponor. S-a terminat Rio si daca nu mai apare pe peste tot simte nevoia sa gaseasca motiv sa apara? Sa o iau pe rand, concursuri pentru postul de senator sau deputat? Asta arata ca d-ra nu a inteles ce e aia democratie si ce inseamna votul. Cunostintele sale despre subiectul politica sunt la piciorul broastei dar se simte confortabil sa zica despre politicieni ca sunt ,,de porc''. O anunt si pe dansa ca si pe dvs. ca asa sunt politicienii cum e si poporu, nici mai buni, nici mai rai. Dorm la servici politicienii, o da si poporu roman a dormit la vot de nenumarate ori. Sunt hoti politicienii, o sa va uitati cum ies unii de la locurile de munca. Ce rai sunt altii si noi ce buni suntem nu-i asa? D-ra vad ca nu pricepe ca dansa e o fosta campioana olimpica de 3 ori sau de cate ori o fi fost, nu pricepe ca si-a batut joc de imaginea ei de mare campioana cand s-a dus sa concureze la Rio, nepregatita fizic, cu exercitiu depasit tehnic si cu psihicul afectat de comentariile de pe net. Altii la fel de ... ca si ea, pusi politic la CORS si in alte foruri au acceptat asa ceva si acu se da cu ... de pamant ca sunt rai politicienii? De aia s-a dus ea sa concureze la Rio, sa le dea peste nas alora de facebook? Pe bune? D-l Tolontan credeam ca ati mai iesit prin lume, ca ati mai luat interviuri sportivilor din alte tari. Asa merge Phelps la olimpiada cu telefonul geana pe mesajele de pe facebook? Romania a ajuns o manelarie si in loc sa ne dam seama in ceasu al cinspelea de unele lucruri, baltim in manelaria asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

EUEU  •  4 octombrie 2016, 14:31

M-ar fi mirat daca d-ra ar fi intrat in sala ca antrenor, daca ar fi luat 20 de fete sa le faca campioane, cat manca renta aia viagera pe care i-au acordat-o prin lege politicienii aia ***. Asta ar fi insemnat ca a inteles ceva. Ca iese cu asemenea prostii in spatiu public chiar nu e de mirare. E de mirare ca gaseste pe unii sa-i publice aberatiile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai Popescu  •  6 octombrie 2016, 12:21

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alui  •  8 octombrie 2016, 10:44

O mare gimnasta din Lugoj a obținut doar 7 puncte la examenul teoretic pentru permisul auto. Limita era 21. Cred ca ne ajunge o Grapini in parlament.

Comentează