Ce am pierdut când Cătălina Ponor a refuzat să intre în politică

Politica e importantă și e important să o facă oameni buni

sâmbătă, 1 octombrie 2016, 11:35

UPDATE: Unul dintre cele mai interesante mesaje de la public este acesta:

„Eu cred ca politica trebuie sa dispara. Cred ca omenirea a ajuns la un nivel in care pentru ocuparea unui post de senator sau deputat sa se poata organiza concursuri si cine are calitati proactive si de dezvoltare sa castige. Lumea ar fi mai impartiala, altfel prin prezenta politicului nu este democratie ci subiectivism. La fel cum dai concurs sa intri la o facultate de prestigiu la fel trebuie in fruntea tarii sa fie oameni reprezentativi”.

Să organizăm concursuri așadar. Dar cine va face parte din comisie? Probabil că trebuie aleși cumva dintre noi cei care intră în comisii. Facem alegeri pentru comisii și apoi comisia îi numește pe administratorii treburilor țării. Exact asta se întîmplă într-o democrație: alegem Parlamentul și apoi parlamentarii desemnează Guvernul! 🙂

”Am decis să refuz propunerea de a candida. Se spune că politica e o meserie murdară şi nu vreau să-mi arunc numele în aşa ceva, după ani de zile de muncă în gimnastică pe propriile eforturi şi sacrificii” Cătălina Ponor

Când Cătălina Ponor ratează podiumul la bârnă și începe să plângă, acest moment se transformă într-o emoție națională.

Dar motivul pentru pe care Cătălina plânge, aici e adevărata surpriză!

”Am pus prea multă presiune pe mine. Am vrut prea mult să dau peste nas celor care m-au atacat pe forumuri și care mi-au spus pe facebook că nu merit să fiu aici. Nu m-am detașat de aceste comentarii și am greșit”, a explicat ea jurnaliștilor, imediat după concursul de gimnastică de la Rio.

Scena are loc în burta de ciment a uriașei săli din Olympic Park.

Cătălina aproape că-și sprijină lacrimile de reportofoane, tocmai ea, cea care n-a avut niciodată intimități cu presa. Dar e un moment de durere specială.

A fost umilită pe net. Și-a căutat revanșa cu o pasiune care nu i-a mai lăsat suficientă energie să poată concura sigură pe ea. End of story. 

Oricum, Cătălina Ponor a făcut enorm.

La 29 de ani, dintre care 25 petrecuți în sala de antrenament, revine după o accidentare. Se pregătește în toată această perioadă cu genunchiul stâng susținut de bandaj.

Se mobilizează pentru a patra ediție a Jocurilor Olimpice. Trece peste șocul necalificării echipei. Își alege cu minuție până și melodia de la sol, una care să i se potrivească.

Dar nu se califică în finala de la sol, iar în cea de la bârnă termină pe penultimul loc.

Este posibil ca un triplu campion olimpic, o dată cu echipa și de două ori la aparate, un om dotat cu atâta talent și antrenat ”ca să lucreze pe durere”, e posibil ca un standard de tărie să fie afectat de zeci, fie, de sute de comentarii online?!

Răspunsul sincer al Cătălinei: ”Da!”.

Există, desigur, motive sportive, tehnice, fizice ale evoluției ei dezamăgitoare de la Olimpiadă. Dar există și acest ”Da!”.

Trec două luni.

Pețită de PSD Constanța ca să deschidă lista pentru alegerile parlamentare din decembrie, Cătălina se gândește câteva zile și spune ”Nu”.

De fapt, nu se mărginește la ”Nu”.

Și foarte bine face că e sinceră.

Citat:”Se spune că politica e o meserie murdară”. 

De fapt, tot politicieni erau secretarul de stat Ioan Dobrescu și ministrul Crin Antonescu, cei doi oameni care au împins în față ideea rentelor sportivilor pe vremea guvernului CDR.

Idee pe baza căreia Cătălina Ponor, dar și alți peste 500 de campioni, pot acum avea o pensie decentă la o vârstă fără precedent de fragedă în istoria României. Este una dintre cele mai favorabile legi ale rentei sportive din întreaga Europă!

Cei doi erau de la PNL? Da, dar Parlamentul care a votat legea avea oameni din toate partidele și un puternic grup PSD, care a sprijinit măsura.

Iar ei sunt tot politicieni.

Într-un emoționant discurs rostit vineri dimineața în insula italiană Lampedusa, unul din punctele cele mai fierbinți ale valului uman al imigranților, și-a anunțat demisia directorul Radio BBC, Helen Boaden.

Fără să acuze pe nimeni, jurnalista cu experiență de 34 de ani în BBC ne atrage atenția că am devenit cinici, și nu sceptici, așa cum se cuvine, față de politicieni.

Cinismul aprinde ruguri, cinismul ”poate că încălzește, dar nu luminează”.

Discursul lui Helen Boaden pornește de la presă, dar se referă în egală măsură și la public.

În ciclul 24/7 al televiziunilor de știri, campaniile electorale ajung să semene cu o cursă a înarmărilor, iar noi ajungem să trăim timpuri anti-politice.

În România, Cătălina Ponor o rostește mai neaoș: ”Se spune că politica e o meserie murdară”.

Se spune.

O spun eu, o spui tu, o spune o campioană olimpică. Politica e murdară.

În aceste condiții, în care umilința devine apriorică, de ce să mai intre cineva în politică? De ce să riște să-și spargă reputația în cioburi indiferent ce? Nu să riște, scuze! Că dezonoarea nu e un risc, e o certitudine.

Un om care participă în alegeri are motive de rușine fără să facă ceva rușinos. Atractiv job le oferim politicienilor, e de mirare că nu se bat valorile pe el! Sînt fraieri oamenii calificați și demni că nu-și doresc oprobriul nostru zilnic.

Dar cât de mult contează totuși rușinea și umilirea pe care le-o aplicăm?

James Gilligan este un psiholog care lucrează de mai bine de două decenii cu cei mai duri și mai cruzi dintre condamnații Americii.

Personajul interpretat de Ben Kingsley în Shutter Island a lui Scorsese a fost inspirat de James Gilligan.

Rezumată de Jon Ronson în cartea sa ”Umilirea publică în epoca internetului”, observația lui James Gilligan susține că ”bărbații care ocupă la maturitate extrema superioară a spectrului de violență au ocupat o extremă de egală intensitate în spectrul abuzurilor suferite în copilărie”. 

Sigur că mai mulți factori concură, dar oamenii aceștia rămân fără suflet nu pentru că așa s-au născut, ci pentru că sufletul lor este cumva anihilat.

Sau, așa cum îi mărturisesc psihologului în detențiile lor de cele mai multe ori pe viață, ”Corpurile noastre sunt goale și umplute cu paie, n-au nici carne, nici sânge, iar în loc de vene și nervi au corzi și sfori”.

Cam așa arată și se simt politicienii noștri astăzi.

Sînt plini nu de vene, ci de paie, de corzi și de sfori. Abuzați permanent, abuzează la rîndu-le. Nici nu mai contează cine rănește primul.

Poate că Oprea ne-a ars el, dar acum noi îi umilim pe Raețchi și pe Florea, cei care s-au bătut pentru Sectorul 5. În cel mai bun caz, ați auzit vag de ei, nu-i așa? Nu contează, spirala disprețului reciproc este asigurată.

Poate umilința sistematic aplicată să producă un asemenea efect demoralizant?

Da.

Atacurile permanente sau lipsa publică de încredere îi afectează până și pe cei mai talentați, mai curajoși și mai tari dintre noi. Cel puțin așa ne-a mărturisit, tuturor, la Rio, Cătălina Ponor.

Spunea adevărul.

După cum îl spune și acum.

”Dacă eram într-o ţară civilizată, cu politică normală, probabil merita să o fac”, și-a încheiat ea refuzul de a intra în politică.

Suntem încolăciți în corpul Șarpelui Timpurilor, în care viitorul nu se naște pentru că e înghițit de prezentul care mușcă din coada viitorului.

Am mai ratat o mînă.

Alegerile vor ajunge normale și România va avea o șansă la civilizație atunci când Cătălina Ponor nu va mai găsi că e rușinos să intre în politică, dar pentru asta va trebui să o vadă acolo pe Cătălina Ponor.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Mario  •  2 octombrie 2016, 7:14

Normal ca pilitica este murdara...Mai ales cand aceasta oferta vine din partea celui mai *** *** din istoria acestei tari..***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gigi  •  2 octombrie 2016, 7:37

Scrii la comanda. Cam asa pare...de ce dai cu noroi in Catalina??Aveam o alta impresie despre Tolo... Ca si cum ti-ar cere cineva sa te faci chirurg..te-ai duce?? Ce rost are sa intre in politica un om care nu are nici in clin nici in manecuta cu aceasta mare *** pe care o numim politica? Doar pentru imagine?? Sa fie o marioneta?? Catalina a punctat scurt si la obiect, e alegerea ei. Trebuie respectata...Cred ca e cazul de refaci articolul pana nu se umple frigiderul :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bunicu  •  2 octombrie 2016, 7:46

Domnule Tolontan implicate maria ta in politica poate se schimba ceva.

Bunicu  •  2 octombrie 2016, 7:47

Domnule Tolontan intra in politica poate se schiumba ceva.

caesar  •  2 octombrie 2016, 7:49

Foarte bine a făcut. Cătălina spune că: " poltica e o meserie murdară" , şi aşa şi e. Oferta a primit-o de la un partid al cărui şef e un condamnat penal. Politica alături de p.s.d, p.n.l, p.r.m., a.l.d.e. este o meserie murdară. Vedem asta zi de zi. Apoi spune: "... cu politică normală, probabil merita să o fac". Oferă-i un partid normal şi probabil o va face. Pe de o parte nu e obligatoriu, pe de alta e de dorit ca sportivi cunoscuţi şi integri să ia parte la viaţa politică ori să fie implicaţi în acţiuni sociale.

Catalynn  •  2 octombrie 2016, 7:49

O felicit pt decizie la fel de mult si din acelasi motive pt care am contestat participarea ei la Olimpiada: se face de râs! Pt tiză am avut respectul cuvenit pana a luat decizia complet nefericita de a participa la Rio si in loc sa fi rămas toti cu amintirea campioanei care s-a retras in plină glorie acum nu mai putem șterge de pe retina evoluțiile ezitante si jenante urmate de lacrimile de rigoare ale unei sportive de duzina care se zbate in mediocritate ... A mai participa si in politica chiar ca era bomboana de pe coliva, se amesteca in troaca cu niste burtoși puturoși cu credibilitate sub 20% care o propteau in fata doar de ochii prostimii pt ca altfel facea acolo un simplu act de prezenta, era precum păpușa aia de o pun nuntașii pe capota mașinii, trebuia sa respecte disciplina de partid si de data asta chiar ca se compromitea definitiv si irevocabil, asta daca nu cumva isi imaginează careva ca ea reforma PSDul :-)

Kros  •  2 octombrie 2016, 7:54

Daca intri in politica vei afla ca ai facut ceva ce personal nu stiai ca le ai facut.

Mihai Badea  •  2 octombrie 2016, 8:01

Dacă Cătălinei Ponor i s-au adresat cuvinte umilitoare nu înseamnă neapărat că a fost umilită. Umilit ești atunci când tu decizi să acorzi greutate cuvintelor respective.

dorin  •  2 octombrie 2016, 8:19

...poate daca i-ar fi propus USR.. sau poate daca o va face...

ciombe  •  2 octombrie 2016, 8:22

Dar tu de ce nu te bagi in politica, ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  2 octombrie 2016, 8:23

Din partea mea ai tot respectul Catalina.Nu conteaza partidul , ai procedat bine.Nu te du la PORCARIE ,

Andrei  •  2 octombrie 2016, 8:23

Eu cred ca politica trebuie sa dispara. Cred ca omenirea a ajuns la un nivel in care pentru ocuparea unui post de senator sau deputat sa se poata organiza concursuri si cine are calitati proactive si de dezvoltare sa castige. Lumea ar fi mai impartiala, altfel prin prezenta politicului nu este democratie ci subiectivism. La fel cum dai concurs sa intri la o facultate de prestigiu la fel trebuie in fruntea tarii sa fie oameni reprezentativi.

demolarii  •  2 octombrie 2016, 8:36

Presa din Romania isi are propriul stil. Articolele sustin cauze imbinand adevaruri cu interpretari, care de cele mai multe ori se departeaza de adevarurile initiale. Astfel , domnul Tolontan prezinta "renta olimpica" ca un succes al politicului pentru sport. Dar nu spune ca aceasta masura nu a fost complectata de alte masuri care sa permita sportivilor sa ajunga campioni. Greseala facuta si de Cuza. A dat pamant taranilor, dar nu le-a dat bani sa-l lucreze si sa-l pastreze. Si atunci pentru a face un lot olimpic cat de cat serios apelam la sportivi care lucreaza in strainatata, sau la sportivi ce ar trebuii sa se retraga. Iar apoi ne lamentam cautand un vinovat. In plus, sportivi cu sanse la medalie, deci implicit la renta, a preferat sa se retraga fiind mai rentabil financiar participarea la competitii cotidiene. A Iordanescu a fost parlamentar doua mandate, iar D Dragomir la fel. Ce i-a lasat partidul sa faca pentru fotbal? In plus G Szabo si E Lipa au fost sau sunt ministrii ai sportului. Care sunt realizarile venite ca rezultat al functiei si experientei lor. Aici nu e vorba de cinism sau scepticism. Aceasta e o discutie pentru societatile care au un vector, o directie. Dar cand societatea e doar o minge de ping-pong cu acceptul tocmai a celor care ar trebui sa- i defineasca directia. Intr-o societate normala C Ponor , si ceilalti rentieri, nu ar fi avut nevoie de renta - care pare mai mult o rezolvare usoara a problemei integrarii acestei categorii in viata de zi cu zi a societatii. Vine o zi cand toti trebuie sa ne retragem din activitatile care ne-au marcat viata......sport sau politica. Viata nu se opreste odata cu retragerea, dar facuta la momentul potrivit ofera sentimentul implinirii.....

Alin  •  2 octombrie 2016, 8:57

Ai dat-o-n bara rau de tot. PSD-ul este un cancer si nici macar o persoana puternica nu poate evita sa fie otravita in mediul lor.

Alx  •  2 octombrie 2016, 9:02

Bravo ei. Sincer când am auzit ca vrea sa intre în PSD am fost scârbit. Acum ca a refuzatrecut bravo..Poate ne trezim naibii și noi si curățam tara de partidele politice actuale și de oamenii existenti în politica momentan. Nu avea șanse sa facă nimic aia o puneau de marioneta jegoșii. Bine ca a fost deșteaptă. Candidează tu Tolontan poate demonstrezi ca poți schimba ceva și nu faci cum a făcut Voichin care s-a dat cu dracu

observator_federal  •  2 octombrie 2016, 9:08

Nu era normal sa intre Catalina in politica "asta", de acum... Locurile "de onoare" in Parlament le-au revenit altor "reprezentanti ai sportului romanesc", Dumitru Dragomir si Anghel Iordanescu de exemplu. Daca ne referim la functii de ministri ai sportului (si tinetetului), sefi de federatii sau COSR, consilieri, candidati la primarii (inclusiv a Bucurestiului) am putea constata ca s-au perindat, cu rol pur decorativ adeseori si fara realizari notabile, destui "oameni de sport". Mai rar se intampla ca ei sa fie, concomitent, si "oameni politici" - mai ales ca mediul politic le este strain daca nu chiar ostil cand vine vorba de idei novatoare sau care se abat de la "directia" stabilita de partide...

steluta  •  2 octombrie 2016, 9:09

cum sa duspara politica?sa dispara leprele,mincinosii,cinici,borfasii care fura la drumul mare si nu patesc nimic,nu sun obligati prin lege,ca exista o lege,de inapoiere a furaciunii.sunt de acord cu multe observatii ale sefului statului dar el nu-si vede barna din ochii lui.el striga hotii ***.este un fel de basescu doi care toarna sin el necazul ca nu mai este la butoanele unui sistem bolnavicios pe care l=a croit in cele doua mandate rusinoase.cinism de la cap la coada.base alearga de la o televiziune la alta sa-i atace pe cei care i-a format.poate ca si la sfarsitul...carierei omului actual de la cotroceni,acest... iohan strauss,sa ma ierte marele maestru al muzicii pe care toti o iubim ca=l bag in vorba murdara a politicii noastre.isi va face si el pocainta in urma mandatului pe care il va incheia in mod rusinos..ponor are dreptate in tot refuzul ei de a reintra in politica.a simtit din plin fierbinteala ciorbei celor care promit marea cu sarea si este normal sa sufle acum si in iaurt.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  2 octombrie 2016, 9:12

Bravo Catalina pentru decizia luata! Tolo, problema e alta: nimeni din cei ca si Catalina nu vrea sa faca politica! Aata-i problema! Ne lasam acum si in veci, pe mana unor escroci, demonstrati! Nu-i cazul sa cenzurezi escroci, pentru ca DNA a gasit ceva , ceva! Tolo, nu asculta sa intri in politica! Nu esti escroc , dar nu ai capacitatea! A conduce si o ancheta, presupune f multe intrebari pe care sa ti le pui pentru a rezolva ceva! Ori nu am vazut! Le lasi in stadiu de start barfa!

drako  •  2 octombrie 2016, 9:14

Catalina repeta greseala facuta de nenumarati oameni ,de obicei tineri,de a considera spatiul virtual unul sfant ! Mare eroare...Spatiul virtual reprezinta o mizerie mai mare decat politica,in primul rand datorita secretului care invaluie postacii ,dar mai ales pe cei din spatele lor. Pacat,Catalina...Ai ajuns un tanar frumos si..."liber" !

Alexr  •  2 octombrie 2016, 9:33

Respect Cătălina , aveam așteptări mai mari din partea domnului Tolontan dar ce așteptări sa mai ai când șeful lui este profesorul Voiculescu.

lord belial  •  2 octombrie 2016, 9:43

fata nu voia sa intre in PSD, cu alte cuvinte.

dorin  •  2 octombrie 2016, 9:48

POLITICA E O GOLANIE INDIFERENT DE PARTID ?? DE CE RENUNTA POLITICIENII LA AFACERI CA SA INTRE IN PARLAMENT PTR 1500 € SALARIU ???? AVETI UN RASPUNS DOMNULE TOLO ??? IN NICI UN CAZ PTR BINELE POPORULUI !! SUNTETI IPOCRIT

Cătălin Tolontan  •  2 octombrie 2016, 9:49

@observator_federal: spuneti ca aceasta politica nu o merita pe Catalina. Dar cealalta politica e greu sa se nasca fara oameni ca ea. Dupa cum observati, e ca in paradoxurile temporale.

Alex One  •  2 octombrie 2016, 9:50

"Daca eram intr-o tare civilizata,cu politica normala, probabil merita sa o fac " ! I-auzi ! Daca eram intr-o tara normala o candidatura la functia de parlamentar era conditionata si de oarece criterii de competenta, da ? Ori o persoana care a stat toata viata in sala de sport cu studii facute ,sa zicem doar, " la inghesuiala" si foarte putine contacte cu viata exterioara, aia reala si adevarata,ce pretentii de competenta putem pretinde ? Asa ca d-soara Ponor, vezi ca in tara aia normala ,care din punct de vedere politic nu prea exista nicaieri, trebuie indeplinite niste conditii de reciprocitate,si ale tarii si ale candidatului. Am mai avut, si mai avem, in parlament sportivi de renume,cantareti, generali si alte personaje exotice a caror notorietate era foarte vizibila dar activitatea lor a fost cu mici exceptii lamentabila. Asa ca iti multumim din suflet pentru ce ai facut pentru tara iar cad decizi sa abandonezi performanta apuca-te de ceva rezonabil.

Cătălin Tolontan  •  2 octombrie 2016, 9:53

@gigi: nu e nici un atac la adresa Catalinei. Dimpotriva, am explicat mecanismul motivarii ei, asa cum singura l-a enuntat. Ati citit totul intr-o cheie simplificata. Insa treaba mea ca jurnalist a aceea de a explica si cu riscul ca explicatia sa fie refuzata si eu criticat. Nu e nici o problema, acest lucru nu schimba realitatea: toti vrem ca in politica sa intre alt fel de oameni, dar ori de cite ori unul dintre acestia vrea sa intre il inconjuram cu dezaprobare.

dorin  •  2 octombrie 2016, 9:55

De la Roma antica politicienii erau corupti ,populisti si doar de sine interesati !! OAMENI FARA CARACTER SI IPOCRITI.CUM E POSIBIL SA NU POTI FACE AUTOSTRADA,CUM E POSIBIL SA TAIE TOATE PADURILE ...DAR CUM E POSIBIL SA FIE BANI DOAR PTR EI DAR PTR POPOR NU ???SUBVENTIILE IN AGRICULTURA NU S AU DAT TARANILOR NICI ACUM !! POPORUL E PROST CA INCA II SUPORTA DOMNULE IAR OAMENI CA TINE CA II SUSTIN. BRAVO EI CA NU SE INJOSESTE. SUNTETI O RUSINE DOMNULE !!!

cOSTINEL  •  2 octombrie 2016, 10:21

"Politica e importanta si e important sa o faca oameni buni "- N-ai inteles nimic Tolontane . Nu bunatatea face politica ci viziunea , programul asumat , respectarea programului si nu in ultimul rand BUNUL SIMT !! . spui ca "am mai ratat o mana " - dar o mana de ce ?? Nu ti-a ajuns madam Loghin Irina , Dolanescu , Generalul Cascheta ??? - conform teoriei tale TOTI ERAU OAMENI BUNI - dar zero in politica , politicieni care nu au avut NIMIC DE SPUS . Dar pe voi , jurnalistii nu va intereseaza adevarul ci doar sa aveti un subiect despre care sa scrieti mai bine sau mai rau - NU CONTEAZA

gabidegiulesti  •  2 octombrie 2016, 10:24

Sa fim seriosi! Nu zecile, sutele de comentarii de pe net au facut-o pe domnisoara Ponor sa se faca de ras la Rio! Nu, a fost vorba de lipsa de pregatire, probabil multa uzura, necomunicare cu antrenorii ..... Si probabil un pariu cu sine facut cu o intarziere de cativa ani... Si o ambitie de a arata ca mai poate(desi era evident pentru oricine ca steaua ei apusese de mult).

Mihai  •  2 octombrie 2016, 10:26

Din ce am inteles mesajul de refuz al Catalinei se refera la mizeria numita psd, nu neaparat la politica in general. off topic: Ce s-a intamplat cu admirabila idee de a ironiza intr-un numar GSP de acum ceva timp atitudinea *** a siteului competitie (prosport) ? Deschid (si nu de ieri ..) site-ul GSP si e asaltat de articole cu tinere goale, referinte sexuale,etc? Ce s-a intamplat? Asta cere piata? V-ati dat pe brazda?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabidegiulesti  •  2 octombrie 2016, 10:28

Cat despre intrarea ei in politica, bine ca a refuzat! Nu de parlamentari gen Irina Loghin avem nevoie( ce-i drept nici cei de acum nu sunt mai departe!).

Vasilica  •  2 octombrie 2016, 10:31

Deci inteleg ca e mare pacat cand oamenii valorosi, in profesia lor, nu intra in politica. Nicolae Iorga a fost un om foarte valoros, ca istoric. Ce a realizat in politica ? A fost prim ministru iar guvernarea lui a fost un esec total. Daca Nicolae Iorga nu ar fi intrat in politica ce ar fi pierdut Romania ? Nimic. Si nici Iorga nu ar fi pierdut nimic. Oricum, drept "recompensa" pentru implicarea lui a fost asasinat. Nu a castigat nimeni nimic datorita acelei implicari. Mai bine isi vedea de treaba lui pentru ca oricum, si cu el si fara el, nu s-ar fi schimbat nimic.

Valentin  •  2 octombrie 2016, 10:40

Foarte bine ai remarcat, Catalin. Celor care sustin ca politica e ceva mizerabil le-as da exemplul celor doua Coreei: politica facuta de oameni precum Catalina in sud, respectiv politica altui tip de oameni in nord. Nivelul politicii e dat de oamenii care o practica. La PSD Constanta este de preferat Catalina Ponor unuia ca Mazare.

Andrei F  •  2 octombrie 2016, 10:45

”Am decis să refuz propunerea de a candida. Se spune că politica e o meserie murdară şi nu vreau să-mi arunc numele în aşa ceva, după ani de zile de muncă în gimnastică pe propriile eforturi şi sacrificii” Cătălina Ponor.........................................O fi cu mult gresite vorbele senatorului Barbu care spunea ca sa faci politica e greu?...Poate alaturarea cu militarii care merg pe front a fost prea tare dar sensul vorbelor lui e adevarat ,nu?

Danut  •  2 octombrie 2016, 10:55

In urma cu vreo 25 ani îmi cunoscusem actuala soție și ma implicasem serios in relație. La un moment dat am înțeles ca va fi foarte serioasă legătura, așa ca am întrebat-o care ar putea fi cele mai mari prostii pe care le-as putea ipotetic face, încât sa o pierd. Răspunsul ei a fost : 1. Sa faci politica 2. Sa nu iubești animalele . Era 1991, iar in 1994 m-am căsătorit cu ea. Cel mai important lucru pe care mi-l doresc pt fiul meu este sa aibă aceeași înțelepciune ca mine, când vine vorba de a-și clădi viitorul.

cOSTINEL  •  2 octombrie 2016, 10:58

Vasilico , nu-i vorba ca Romania n-a castigat nimic prin intrarea in politica a lui Nicolae Iorga , ci ca Iorga insusi a pierdut : timp si energie , fiind disras de la studiile sale si de la activitatea stiintifica care ar fi fost mult mai benefice pentru Romania

Otti  •  2 octombrie 2016, 10:59

Cand se va ajunge acolo, ca alegerile parlamentare, locale sa se desfasoare doar pe banii pusi la dispozitie de la buget si miza nu va mai fi jaful banului public si vanarea de locuri platite de la buget sau de la regii, respectiv posturile din educatie, sanatate si (putin probabil) din ministere, primarii vor fi ocupate prin concurs si cand obiectivul intrarii in politica va fi acela de a elabora politici publice, atunci vor intra si oameni valorosi in politica. Poate avem noroc si dupa epurarea in curs a DNA-ului, vom avea, macar partial, parte de o clasa politica mai primenita, mai constienta de importanta raspunderii fara de cetateni.

Alexandru Chis  •  2 octombrie 2016, 10:59

Dle Tolontan, pentru a constata daca materialul postat de dvs in Gazeta Sproturilor este unul cu adevarat viabil si benefic pentru actuala stare a societatii noastre, va rog sa contabilizati comentariile si sa numarati cite dintre ele sunt in asentimentul celor scrise de dvs. Nu dle Tolontan, eu am facut politica "la virf", fiind o buna perioada de timp "mina dreapta a lui Mircea Ionescu Quintus si va spun, cu mina pe inima, acum la 72 de ani, ca mizerie mai multa ca in politica nu este nicaieri! Cind Ticu Dumitrescu mi-a aratat probele prin care M.I.Q. a fost un colaborator al Securitatii, contribuind personal la decimarea PNL in 1952, am inteles ca in politica nu poti razbi decit numai daca face cele mai abjecte compromisuri, chiar cu propria-ti persoana, acceptind in meniul diurn miciuna, ipocrizia, devrarea adversarului sau a competitorului, negarea propriei conditii de om. Nu stiu ceea ce ati vazut dvs - din afara politicii - ca este bun in acest domeniu plin de suburbanism sau urbanism de fatada. Politica este o mare mizerie!

vio  •  2 octombrie 2016, 11:40

Tocmai au prezentat la TV: baiatul lui Nastase (22ani), fata lui Predoiu (20ani), a lui Scripcaru, nepoata lui Rus, toti sunt angajati de la varste fragede direct sau indirect in diferite functii din CE. Este rezultatul neimplicarii oamenilor corecti in politica. Ne asteptam deci la a patra generatie de comunisti in politica (daca Gizela Vass e in prima)? Daaa... ar fi interesanta o ancheta in acest sens. Cate beizadele isi urmeaza parintii in functii "grele"? Iar noi blamam comunismul cu ura revolutionara, acceptandu-l totodata rara probleme in viata cotidiana.

nealegatorul  •  2 octombrie 2016, 11:51

Nu prea mai aveam de gand sa-mi spun parerile in spatiul asta virtual, dar deoarece Catalina tine cont de ce se spune pe aici, o fac totusi, pentru a-mi exprima aprcierea si sustinerea fata de decizia ei. Trebuie sa-i spun Catalinei sa nu mai tina cont de ce scrie presa, sa nu afle cum sunt politicienii nostri "Abuzați permanent" de catre noi, cei care nu apreciem munca ingrata pe care trebuie sa o faca, si daca noua ni se pare ca sunt imorali, rai si lipsiti de scrupule, ei sunt astfel "nu pentru că așa s-au născut, ci pentru că sufletul lor este cumva anihilat". Astea sunt aberatii expuse in "spatiul virtual" de formatori de opinie, alaturi de alte adanci intelepciuni, de genul "Mergi la vot, votul tau conteaza", sau "Sa avem incredere in justie". Nu conteaza votul tau cu nimic, Catalina, cum nici intrarea ta in politica n-ar fi contat, totul a fost facut, toate sunt rezolvate, nu mai e nimic de facut. Ei spun ca daca ai fi intrat tu in politica, s-ar fi schimbat perceptia noastra despre politicieni. Nu-i adevarat, si tu ai dreptate, ne-am fi schimbat doar parerea despre tine. Decizia ta a fost justa si inteleapta, fiecare om are dreaptul la demnitate si respectabilitate, nu te lua dupa ce zic astia. Vreau sa mai spun ca din categoria "astora" o exclud pe Maria Andries, al carei editorial mi s-a parut nepoliticianist si realist.

MZM  •  2 octombrie 2016, 12:20

Catalina a facut bine ca arefuzat sa intre in politica, dar 1. Decizia de a accepta sau de a refuza sa intri intr-un domeniu de activitate trebuie luata in functie, in primul rand, de capabilitatile pe care le ai. Daca esti sigur ca poti sa faci ceva bun intr-o anumita zona si vrei sa lucrezi acolo, daca "ai chemare" pentru activitatea respectiva, atunci merita sa incerci. Daca nu, nu!. 2. Politica nu este o "activitate murdara" pur si simplu, ci acolo se baga si multi neaveniti, incapabili, pusi pe imbogatire cu orice pret, dar sunt si destui oameni capabili, inteligenti, cinstiti, patrioti, care pun interesul national mai presus de cel personal. Famila Bratenilor (care a modernizat Romania), Iuliu Maniu, Corneliu Coposu (care militau pentru morala in politica), sunt doar cateva exemple. 3. Destui sportivi atrasi in politica, doar pentru cresterea popularitatii unor partide (Ilie Nastase, Szabo, Lipa, Melinte etc.) nu numai ca nu au facut nimic bun, dar chiar s-au si compromis. 4. Catalina nu "a fost umilita pe net", ci insultata, ceea ce e altceva! Daca Tolontan este injurat uneori pentru ideile sale, nu inseamna ca este umilit, ci insultat, agresat verbal! P.S. Domnule T. O., corecteaza fraza aceea de pe randul 7, nu ca nu s-ar intelege ce vrei sa spui, dar sta de 24 de ore asa, schioapa!

elle  •  2 octombrie 2016, 12:32

Nu sunt de acord cu tine Catalin Tolontan. Nu cred ca am pierdut ceva. Cum spunea @Alex One , Catalina trebuie sa aiba o anumita competenta . Pt moment nu o are in acest domeniu. Daca vrea sa o aiba este decizia ei : prin studii, cum este corect. Catalina ne poate reprezenta in alte domenii. Ea singura le va gasi. Si noi vom fii castigatori. Va alege cea mai buna solutie pt ea , pt sportul care l-a practicat si nu in ultimul rand pt.noi, pt Romania. Fiecare are parerile lui despre politica. Bafta in continuare Cata! Orice ai decide sa faci in continuare ,sa stii ca sunt si persoane care te respecta pt ceea ce ai facut , ceea ce nu ai facut sau ceea ce vei face .

Vlad  •  2 octombrie 2016, 12:34

Tolo...intra tu!!! Respect Catalina!!!

MZM  •  2 octombrie 2016, 12:52

Corectie: Domnule C. T.

Liviu  •  2 octombrie 2016, 12:58

Un mare om nu poate fi coleg cu Ponta sau in coaliție cu cei de la PRU, PRM. Respect sprtivei noastre!

Cornel  •  2 octombrie 2016, 13:19

Excelent articol, felicitari.

bramburel  •  2 octombrie 2016, 13:32

Gratuit articolul,fara niciun sens.A zis fata ca daca era o tara normala,merita,altfel nu,mi s a parut destul de clar.E o datorie civica sau patriotica sa intri in viata politica?Numai argumente subtiri care sfideaza inteligenta.Nu a cerut ponor pensie in cuantumul ala,cum se pot scrie asemenea articole?Daca si presa premium s a degradat in asa hal...grav!

Andrei F  •  2 octombrie 2016, 13:34

,,Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viata politica este aceea ca vei ajunge sa fi condus de inferiorii tai,, Platon

randy  •  2 octombrie 2016, 14:15

Stimate Tolontan ,daca pot sa te felicit pentru investigatiile din domeniul sanatatii,nu acelas lucru pot spune si despre punctul de vedere vizavi de Catalina Ponor.Spune un proverb:"Daca te amesteci cu taratza risti sa fii mancat de porci".Daca era vorba de un Vlad Tepes,mai ziceam.In cazul Catalinei Ponor,fiti sigur ca nu facea altceva decat sa serveasca *** PSD-dista. Nu putea ea sa inoate impotriva curentului.Vedeti Ilie Nastase .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  2 octombrie 2016, 14:29

Dl Tolontan, sunteți prea...erudit :) .Pe scurt treaba sta cam asa: Este Catalina o persoana cu valori, principii de înaltă valoare? Este!Are nevoie Romania de astfel de politicieni, pentru ca în jurul lor sa se strângă și alte personalități cu o ținuta demna? Da, are! Concluzia: daca ne dorim persoane decente, cu ținuta morala, Catalina ar trebui sa candideze, este un ex de urmat! Prea subtil dl Tolontan, prea subtil!

Stefan  •  2 octombrie 2016, 14:46

"Daca te bagi in cotet, te mananca porcii". Dar inteleg ambele pozitii, si pro si contra.

Comentează