Zidurile noastre. Doar ale noastre

Pentru Costi Mocanu, fostul șef al ProTV, ”decrețeii” au două datorii fundamentale: să intre în politică și să facă ceva ca să-și țină copiii în țară ”pentru că viaţa este despre cum îţi mângâi nepoţii şi cum îţi săruţi copiii”

sâmbătă, 8 octombrie 2016, 9:32

Puțini ”decreței” au reușit să ajungă în postura lui Costi Mocanu într-o companie multinațională.

Director al ProTV cînd Adrian Sârbu a urcat șef suprem al CME, Costi a condus cel mai mare business de media din România.

Chiar și după plecarea lui Sârbu și schimbarea furioasă a gărzii de către cei de la CME – Warner, el a rămas în compania terraformată aproape total și înțesată de expați.

Costi ocupă și azi o poziție în conducerea ProTV.

S-a născut microbist, a devenit ziarist sportiv în anii ’90 și stilul său, pe care nu l-a ascuns niciodată, este acela de a da ”chibiților din Cișmigiu, îți amintești de ei?” puterea de a se auzi. O parte a publicului îl vede pe Costi în falanga tabloidizării sportului, reproș care ne atinge pe toți.

Pentru cei cu care a lucrat, pentru lumea publicității și a comunicării, el este personajul de nestăvilit, în stare să susțină zeci de idei, contraziceri și inițiative în fiecare moment.

Asta e postura din care a decis să scrie articolul pe care-l aveți în față. Obișnuit să muncească, să tragă, să nu renunțe indiferent ce, el nu crede că generația 40+ e una învinsă.

Costi Mocanu spune că ”am făcut legătura dintre lumi” și, tocmai de aceea, putem să ajutăm la cristalizarea viitorului într-o formă normală.

Pentru el, normal nu înseamnă resemnat.

Zidurile noastre. Doar ale noastre

de Costi Mocanu

Cum adică generaţia neîmplinită?

De unde şi până unde trebuie să facem un bilanţ?

Cred că noi, trecuţii de 40, avem o echipă tare interesantă, pentru că viața ne-a așezat la începutul multor drumuri.

Nu suntem nici de sacrificiu, nu suntem nici de consum, dar noi avem grijă de sacrificaţi şi tot noi îi facem mari pe consumatori, adică legam lumile între ele.

Suntem primii din ţara asta care au plătit taxe conştient, suntem ultimii care citesc cărţi. Unul de-al nostru a inventat Google, că Brin putea să fie coleg de gradiniţă cu noi.

Neîmplinire? Ratare? Cum aşa?

Am aruncat la gunoi planul lui Lenin, păi, nu le-a ieşit asta tuturor preşedinţilor Americii din ultima sută de ani!

Ending Partition
Berlin

Luaţi imaginile cu nemţii cu blugi prespălaţi care dau cu ciocanele în Zid, la Berlin, in ’89. Ăia suntem „noi”.

Aşa şi cu Ceauşescu aici, ia vedeţi, toate pozele de la Revoluţie sunt cu gecuţele alea cu blăniţă artificială albă, vândute la consignaţia sau la bişniţă, pe Covaci.

Revolutie_11858038_
București

Moda aia a dat jos comunismul.

Nu e tare? Ceauşescu a decretat naşterea celor care l-au dat jos.

Noi am fost primii, temporal macar, în meseriile noastre, care am făcut televiziuni, am făcut ziare, am făcut siteuri, am comunicat primii.

Uneori tâmpenii, aşa este.

Am făcut firme.

Anii ‘90-2000 au fost cei mai intenşi, dinamici, nebuni, din istoria lumii, au fost atâtea măreţii în ei câte se întâmplau în milenii în trecut.

Asta a făcut generaţia noastră, gecuţele de pretutindeni, şi alea de la Est, şi alea de la Vest de Zid.

În Romania am fost generaţia care a avut şansa să aleagă ce vrea să facă, s-o ia de la zero, am avut totul pe masă, ca un copil la tăierea moţului, când tatăl se roagă să iei mingea, iar mama plânge fericită că ai pus mâna pe stilou.

Au apărut milionari cinstiţi care au plecat cu 100 de lei în buzunar.

Lasă că n-am făcut eu asta, că n-ai făcut-o tu! Au făcut-o unii de-ai noştri. Sigur, au fost şi greşeli în anii ăştia, le vezi la tot pasul, şi poate că sunt mai multe decât prostiile oricărei alte generaţii.

Dar dacă am făcut greşeli, asta nu înseamnă că a venit timpul să citim despre excursii la preţ redus prin casa de pensii sau să ne grăbim la băi cu namol la Eforie pentru binele articulaţiilor.

Nu e vremea pentru asta, pentru că un lucru n-au făcut cei din generația 40+ până azi – politică.

Şi eu cred că politica adevărata în tara asta, în lumea asta, tot cu noi o să înceapă. Cioloş, poftim, este unul de-al nostru, dacă îl cauţi bine în pozele din ’89 ai să-i vezi gecuţa pierdută printre sutele alea de mii din stradă.

Ne-am învăţat bolnav cu ideea că ne pleacă copiii, care încotro, la studii, la muncă. Pleacă şi rămân acolo.

E un dat al epocii, îl înghiţim, deşi ne doare. Oftam prelung „Deh, să le fie bine, aici ce să facă? Lasă-ne pe noi…”, ne obişnuim cu gândul că ne vom vedea nepoţii pe Skype şi ne vom înţelege cu ei cu google translate.

Pe asta trebuie să o schimbăm, pentru că viaţa este despre cum îţi mângâi nepoţii şi cum îţi săruţi copiii.

Să împarţi cu ei masa de Crăciun, nu să-i atingi doar prin poze sau pe ecranul tabletei.

Treaba noastră e să dam jos de data asta Zidul care ne alungă copiii şi-i împrăştie în lume. Să ne ţinem viitorul aici. Căutaţi-vă acasă gecuţele din ‘89.

Luaţi-le la purtat, a venit vremea să devină dress code în Parlamentul României!

 

Citește și celelalte episoade ale generației 40+

Generaţia care încă n-a. de Șerban Alexandrescu

 Generația solitară de Sorin Cucerai

 

Comentarii (75)Adaugă comentariu

AndreiH  •  8 octombrie 2016, 10:15

Ca tata al unei fetite de 8 luni si fiu al unor "decretei" va spun ca imi doresc motive sa raman in tara dar mi se ofera prea putine..."viata este despre a-ti mangaia nepotii si a-ti saruta copiii" ce frumos a spus si ce trist ca tot mai multi parinti/bunic se tem ca nu vor avea aceste momente.

Radu  •  8 octombrie 2016, 10:18

Tot Costi e printre cei ce au inventat manelismul la stirile din sport. Cu contributia lui esentiala a ajuns nea Gigi sa fie sunat si intrebat ce parere are si despre formula de preparare a algocalminului.

Cosmin  •  8 octombrie 2016, 10:23

Extraordinar... A ajuns sa creioneze repere morale un individ cu etica profesionala zero. Orice zice omul asta are valoare nula. El a fost printre pilonii de sustinere ai cancerului mediatic ce a distrus fotbalul romanesc. Mi-e scarba cand ii citesc numele, imi amintesc numai de toti nervii pe care i-am indurat ascultandu-i comentariile mizerabile si total partinitoare. Stie toata lumea pe cine sustine acest individ si cu cata ardoare.

Fane  •  8 octombrie 2016, 10:23

Nu te poti uita la stirile lor din "sport",care sunt doar can-can,manipulari, scenarii.Nu pot sa le ascult comentariile (Mocanu,Mironica),care sunt la fel.

hybris  •  8 octombrie 2016, 10:23

Domnul Mocanu nu a inteles ideea. El ne explica ce a facut generatia 40 plus din Germania si SUA. Generatia 40plus din Ro e o rusine si ar trebui sa isi ceara scuze in genunchi generatiilor mai tinere.

Marian  •  8 octombrie 2016, 10:24

Costi Mocanu este, el insusi, o problema. Zero etica, zero caracter.

Cătălin Tolontan  •  8 octombrie 2016, 10:25

@Cosmin: Costi Mocanu stia foarte bine ca va fi criticat, dar a acceptat sa-si exprime opinia. Sigur, putem considera ca un om care, de ani de zile, face parte din echipa unei televiziuni audiata, profitabila si cotata la bursa (apropo, sa stiti ca programele gen Vocea Romaniei sint printre putinele care mai aduna public tinar pe TV) nu are nici o calitate. Varianta e ca nici macar sa nu-i ascultam pe cei care au facut ceva, ci pe falsii profeti, dintre care unii populeaza sfera publica de decenii. Smecherii fara istorie profesionala sint buni, iar oamenii care si-au vazut de treaba lor, cu erorile si prostiile despre care vorbeste si Costi Mocanu, sint rai aprioric, asta e varianta? Pai asta traim acum. Nu, multumesc!

SA  •  8 octombrie 2016, 10:26

Propozitia aceea "Au apărut milionari cinstiţi care au plecat cu 100 de lei în buzunar" este "tare". Dle Tolontan, d-voastra ati citit acest articol inainte de a fi publicat? Credeam ca suntem mai destepti cind facem propaganda pro capitalista decat prostii aia de comunisti. Articolul este penibil. Aceasta este perceptia mea.

Cătălin Tolontan  •  8 octombrie 2016, 10:32

@SA: e interesant ca aveti in citeva rinduri urmatoarele observatii: ca e o propaganda a capitalismului si ca, din pacate, articolul n-a fost citit inainte. Sigur ca l-am citit inainte. Dar nu inseamna ca as putea sau as vrea sa scot din el ceea ce e diferit de convingerile mele :-) Gindesc la fel precum Costi Mocanu? In unele idei ma regasesc, in altele, nu. Democratia nu are nevoie de propaganda. Printre altele, pentru ca ea presupune citeva lucruri fundamentale: avem drepturi egale, avem libertate de opinie, nu ne dorim cenzura, iar binele poate fi obtinut doar prin interactiunea acestor libertati.

Danut Munteanu  •  8 octombrie 2016, 10:41

Mie articolul mi se pare cel mai realist din seria de pana acum. Pot sa înțeleg ca exista multă frustrare in tabăra celor fără cervicala C7 - obișnuiți sa stea cu capul plecat. Cred însă ca mulți din acea generație deja am plecat, poate pt totdeauna ( cum e cazul meu ) și nu chiar toți au plecat din cauza condițiilor economice, sau politice. Foarte putini dintre cei modest dotați intelectual sunt in stare sa înțeleagă ce presupune o funcție intr-o companie de prestigiu, pt ca ei înșiși nu își pot închipui nimic altceva decât ca ar urla toată ziua la ceilalți, acuzându-i de orice. In antiteza însă, realitatea e ca asta presupune responsabilitate împinsă la extrem uneori. Pt ca in țara dpdv statistic cei mai mulți sunt doar urlatori, chiar și fără sa aibă șansa unui " scaun ", cei responsabili au ales sa plece. Ca au făcut bine sau nu, cred ca nu se poate evalua decât la nivel individual. Pe urlatori ii găsim de cele mai multe ori plini de frustrare pe forumuri, sau in proteste unde nici ei nu înțeleg care e cauza fundamentala. Altfel, sunt foarte vocali...

Cătălin Tolontan  •  8 octombrie 2016, 10:54

@Danut Munteanu: sa nu impartim oamenii in destepti si in prosti sau in cei plecati si cei ramasi. Stiu ca nu asta intentionati, dar e bine sa nuantam. Faptul ca oamenii critica e foarte bine. Faptul ca am ajuns o tara, acesta-i adevarul si aici aveti dreptate, in care pornim de la ideea ca nu mai conteaza faptele adunate de o viata, nu mai conteaza experienta, ci doar palavrele, asta e, intr-adevar, tragic. Dar sa stiti ca nicaieri in lume mediul online nu e un mediu al refeflectiei. Initial si forumurile si twitter si fb erau moduri de a fi impreuna. Tot mai multi observatori din intreaga lume constata ca, acum, sint mai degraba medii in care incercam ne umilim unii pe altii.

koko  •  8 octombrie 2016, 11:03

Eheee, hee... incepem sa ne maturizam. Da, are dreptate in ceea ce spune Costi Mocanu, dar si ca ne pleaca copii i se datoreaza putin. Odata cu deschiderea ProTV s-au schimbaat multe. Violenta si can-can-ul au explodat. Filme cu violenta, emisiuni indecente (vezi Vacanta Mare), stiri doar cu violenta etc. Si el a ajuns unul din sefii cei mai mari. Poate nu putea indrepta multe, cursul era deja stabilit cand a ajuns sef. Oricum, articolul e corect.

tzusti_reloaded  •  8 octombrie 2016, 11:05

atat pot sa spun..VALEU..VALELEU ...IMAGINATI-VA GENUL DE OM DE 40+ DIN TAGMA ..MOCANU.. IN POLITICA. CULMEA..TOCMAI ASTA NE VA FACE PE NOI..CEI DE 40+ IMPRASTIATI IN TOATA LUMEA SA NU NE MAI DORIM SA REVENIM..IN MOCIRLA.. PT CA ASTIA SUNTETI.. ASTIA CARE VEDETI CEVA BUN IN CEEA CE ATI REALIZAT STAND IN ROMANIA. ATI PUPAT..*** SI CIOBANI IMBOGATITI FRAUDULOS. SI ZICETI CA ATI FI IN STARE SA CONDUCETI ROMANIA? MA FACETI SA RAD.. HAI CU SICK

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  8 octombrie 2016, 11:08

Frumos ! Omul a reusit , bravo lui , imi aduc aminte ca am ramas masca la aflarea faptului ca e sef mare la Pro . Nu-l vedeam . Imi pare rau ca vad pe aici persoane frustrate capabile sa darame orice , ala nu stiu ce a facut , ala nu stiu ce , a cantat imnul la gradinita ...prostii de oameni neimpliniti , paiul si barna . Asta e viata , luam in gestiune , predare de gestiune . In momentul de fata suntem in culpa , lipsa mare in gestiune ,morala si materiala ,ce am primit , ce lasam , poate mai reparam ceva . Avem timp , energie ? Eu zic ca da .

Icsulescu  •  8 octombrie 2016, 11:13

Hahaha, cat tupeu are Mocanu... Pai sa ne spuna ce s-a intamplat cu Stucan, sa ne spuna ce s-a intamplat cu emisiunea lui Mironica si Banciu de pe sport punct ro, sa ne spuna cum intervenea becali la el sa-i scoata de pe post. Acest om vrea sa fie formator de opinie? Dl. Tolontan, imbatraniti si dvs.

EO  •  8 octombrie 2016, 11:13

domnule tolontan, am citit articolul de 5 ori. evident, e scris cu cele mai bune intentii. am fost plecat aproape 20 de ani, simteam fara sa realizez ca am putine sanse, desi imi iubesc nespus glia, sunt crescut pe campuri, prin stufaris, prin vii, in patuiag. mi-am iubit mereu oamenii, de aia si sunt atat de suparat pe ei. eu cred ca golirea acestei tari este ireversibila din multe motive, ne-ar trebui o suta de ani sa punem cap la cap si tot nu cred ca le-am ispravi. oamenii vor continua sa plece dintr-un motiv invizibil, crosetat din mici si mari motive vizibile si invizibile, traim o stare de fapt construita cu multa migala pe parcursul a 26 de ani + multi alti ani de bezna inainte. poate pare o nebunie, insa gasesc tocmai PRO TV (mare) vinovat pentru marea scarba pe care romanul o incearca fata de sine, el s-a vazut in miezul zilelor lui, la PRO TV, drept hot, las, violator, mitocan si ***, veline ciudate, pe modelul filmului "NO". romanul se aromanizeaza din simplul motiv ca ii e sila de el, dupa atatea gunoaie inghitite despre el. zi dupa zi, la ora 5. ne lipseste, de foarte multa vreme, pitorescul, adevarul acela frust, nevinovat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  8 octombrie 2016, 11:15

Costi Mocanu nu este un reper de moralitate si cinste nici pentru decretei si nici pentru altii si ar face bine sa stea in banca lui ascunsa si sa nu intre in politica pentru ca nu e capabil sa salveze pe nimeni. Poate doar banii lui Sarbu!

Serban  •  8 octombrie 2016, 11:19

Am rețineri la toate cele trei postări ale ciclului - mai ales în privința sincerității, pe care o simnt simulată. Am impresia că nu multă lume știe cam cum a fost cu Decretul din 1966, adică faptul că ideea a fost dată de EXACT ACEEAȘI PERSOANĂ CARE LA DETERMINAT ȘI PE ANTONESCU SĂ IMPUNĂ IMPOZITUL PE CELIBAT! Soluția natalității scăzute nu se putea prelua de la „Dictatorul Antonescu”. Faptul că s-a adoptat o măsură sinistră este strict meritul mentalității „Dictaturii proletariatului”! La eliberarea deținuților politici din 1964 (fratele tatei a fost eliberat din 1963, pentru că în 9 ani nu ajunseseră să-l judece și să-l condamne!) s-a luat hotărârea ca fiecare fost deținut să fie, periodic, vizitat de un ofițer de securitate care avea sarcina să-l ajute pentru un loc de muncă sau cu un spațiu de locuit sau orice probleme apăreau cu integrarea în societate, dar exista și sarcina COLECTĂRII PROPUNERILOR PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA / CORECTAREA REGLEMENTĂRILOR LEGALE. Mai vreau să spun și că pe la începutul anilor '80, profesorul Trebici le explica ASE-iștilor că, urmare a Decretului pentru interzicerea avortului, se va petrece exact ce constata săptămâna trecurtă domnul Sorin Cucerai.

EO  •  8 octombrie 2016, 11:25

concluzie: ne dati exemplu un om care a reusit pentru el cum au reusit multi in lumea noastra romaneasca, e clar, cu multa coloana indoita. nu ne puteti da ca exemplu de reusita asa ceva, mocanu nu e Poe sau vreun geniu sa ii putem da voie sa fie mizerabil doar pentru ca e un geniu.

last_moromete  •  8 octombrie 2016, 11:30

Citesc cu foarte mare interes această serie de articole - am 41 de ani, copiii mei cei mari au 20 și 19 ani. Nu-mi place lumea primită de la generația părinților mei, nu sunt deloc mulțumit de lumea pe care o ofer copiilor mei. Pot pune degetul pe multe probleme, nu am soluții. Implicarea în politică? Pare o cauză pierdută din start, pentru că nu presupune doar lupta cu vechiul sistem, ci cu marea masă a concetățenilor mei care fie s-au adaptat sistemului, fie nu mai au încredere deloc în nimic care are legătură cu politica. Ce mi se pare că nu se pune deloc în discuție este contextul istoric al fiecărei generații. Părinții noștri au trebuit să ne crească în lumea bipolară comunism vs. democrație/capitalism, fără să aibă niciun cuvânt de spus în privința taberei în care funcționa România. Generația noastră a încercat, e adevărat, să reconstruiască totul de la zero, cu eșecurile și împlinirile pe care le vedem. Lumea al cărei sistem de valori l-am adoptat și pe care ne străduim să o facem funcțională se prăbușește însă - cine știe puțină istorie (prăbușirea Imperiului Roman sau perioada interbelică) nu are cum să ignore semnele. Nu cumva vânăm vântul "vrând o țară ca afară"? Poate ar trebui să ne pregătim copiii pentru vremea când acel "ca afară" nu mai există...

mihaix  •  8 octombrie 2016, 11:37

"Tot mai multi observatori din intreaga lume constata ca, acum, sint mai degraba medii in care incercam ne umilim unii pe altii." Wow! Ce bine ar fi daca ar gandi mai multi asa! Si ar mai fi ceva. Conform celor spuse de tine Tolo, "traim in democratie, avem libertate de opinie...etc" oare?? Daca ma duc acum in piata si spun ca sunt impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex nu crezi ca o sa fiu improscat cu noroi de niste... oameni ca sa le zic asa... In ziua de azi exista sute de oameni care isi fac un scop zilnic in adresarea de injurii altora, de obicei pe internet, sub anonimat. Asta e libertatea de opinie? Pe Costi Mocanu l-am apreciat intr-un fel. Are un soi de limita normala, sesizeaza penibilul deseori si incearca sa indrepte situatia, ceea ce nu poate fi decat o calitate. Pe care nu o mai regasim azi nicaieri in educatia copiilor nostri. Pacat ca e dinamovist :)

Mihai Badea  •  8 octombrie 2016, 11:41

"- De unde știi? - Am citit în ziar. / Am văzut la televizor." Erau replici relativ comune. Astăzi, oamenii iau poate un pic de distanță, însă, în urmă cu 15 ani, ziarele și televiziunile aveau o putere enormă. Faptul că oameni cu educație și cu prestanță au acceptat standarde mult mai scăzute a avut efecte asupra societății. Istoricii vor stabili la un moment dat cuantumul acestor efecte. Din păcate, nu putem spune că, în ceea ce privește media, astăzi lucrurile stau mult mai bine. Titlurile care se concentrează pe obținerea de clicuri sunt foarte nocive fiindcă adesea generează sentimente extrem de negative. Absolut, se întâmplă și lucruri neplăcute, însă poți alege să le redai într-o manieră echilibrată. Unii vor invoca probabil, în apărare, faptul că accesarea este gratuită. După mine, acest acces gratuit este un motiv de serioasă îngrijorare. Ne bucurăm că altcineva, și nu noi, beneficiarii informației, îi plătește pe jurnaliști. Nu este însă o stare de fapt normală și este posibil să existe niște costuri la nivelul societății.

Mais Non  •  8 octombrie 2016, 11:52

Faptul că se folosește termenul depreciativ de „decrețel” este o altă mizerie jurnalistică autohtonă. Mai mult respect pentru viețile oamenilor, d-le Tolontan!

stefan  •  8 octombrie 2016, 11:53

Costi Mocanu, un nerd fara personalitate care a sacrificat presa sportiva pentru click-uri. A fost primul care a adus in prosport fraza ... "Senzational! Intra sa vezi cine s-a sters la fund cu o batista ...." De atunci eu nu mai citesc prosportul . Iar legat de comentariile din Champions League, atunci cand joaca echipe romanesti, omul e desprins din realitate. Exagereaza fiecare cuvant. Nota 3 .... Nu-l mai bagati in generatia 40+, ne face de ras.

Mishu  •  8 octombrie 2016, 12:08

Nu cunosc personaj mai abject in media decat acest mocanu..pur si simplu insuportabil

dodo  •  8 octombrie 2016, 12:12

Costi tata, nu stiu cate case ai construit ca inginer constructor (!), dar jurnalist nu esti, iar fotbalul e mai greu decat carnea de pork. Incearca alte meserii.

Cosmin  •  8 octombrie 2016, 12:13

@Catalin Tolontan - Ma dezamagiti profund. Chiar nu inteleg cateodata cum e posibil ca un om cu asemenea calitati, precum dumneavoastra, sa se contrarieze pe sine atat de grav. Costi Mocanu "si-a vazut de treaba" in cel mai josnic mod cu putinta, adica avand coloana indoita. In tot cazul propun sa ii consideram repere de succes si pe Dan Capatos, Catalin Maruta, Madalin Ionescu si toti ceilalti care isi bat joc de cerintele etice ale profesiei, insa fac audiente imense. Da, au o mare calitate, la fel ca acest Mocanu: calitatea de a specula ignoranta unor oameni. Ei si toti "decreteii" domnului Sarbu, care au manelizat televiziunea romaneasca. Mocanu nu a incercat niciodata sa-si educe publicul, nu a incercat sa fie echidistant, nu a incercat sa fie profesionist. Mocanu nu si-a facut datoria. Mocanu doar a incercat sa faca bani, urland ca un bolnav in microfon si incurajandu-si fatarnic echipa favorita. A fost un om norocos, intrucat politica trustului a corespuns preferintelor lui fotbalistice. Astfel, a putut sa isi bata mereu joc de regulile etice ale profesiei sale fara a-i supara pe cei care-l plateau. Mocanu si-a vazut de treaba la fel ca politicienii care dau zahar si ulei batranilor din zonele rurale.

Cătălin Tolontan  •  8 octombrie 2016, 12:16

@stefan: costi mocanu nu a lucrat niciodata la Prosport :-) Apropo. Are John Oliver, in ultima editie de Last Week Tonight, un moment genial. Trece in revista dosarele controversate ale lui Hillary Clinton. Si invoca afacerea aceea bine cunoscuta a familiei Clinton, petrecuta la Zurich. Si spune "In momentul transferului banilor, Clinton era, intr-adevar la Zurich. Dar nu s-a putut face o legatura". Si, citeva secunde mai tirziu, adauga: "Stiti, acest dosar al banilor din Elvetia nu exista. L-am inventat eu acum. Dar nu-i asa ca v-ati amintit o secunda de el?". Mi s-a parut o merafora bestiala a felului in care nu doar ca ajungem sa credem pentru-ca-au-vazut-undeva-pe-net, dar ne amintim ceva-ce-n-a-existat-niciodata. Asa e si cu faptul ca a dat Costi Mocanu titluri tabloidale la Prosport. Nu a lucrat niciodata acolo, dar eram gata, gata sa-mi amintesc si eu ca a lucrat :-)

Cosmin  •  8 octombrie 2016, 12:18

Domnule Tolontan, as avea inca o intrebare, daca-mi permiteti: dumneavoastra considerati ca dl. Costi Mocanu este un bun profesionist? Ofera el servicii (comentarii sportive, emisiuni sportive etc.) de calitate? Sau ofera doar servicii care aduc bani si audiente? Sper ca suntem de acord ca e o diferenta intre presa de calitate si presa de audienta.

Stefan  •  8 octombrie 2016, 12:29

Am rugamintea, daca se poate, sa analizati si sa comentati in public cazul de mai jos http://m.mediafax.ro/social/ancheta-la-spitalul-de-pediatrie-sibiu-dupa-ce-o-asistenta-de-30-de-ani-ar-fi-murit-de-epuizare-15780117

gica contra  •  8 octombrie 2016, 12:29

laudabila initiatva ta ,dar ar fi frumos sa fie toa biografia personjelor tata=profesia mama=profesia marea problema a decreteilor e ca la toti (sau majoritatea ) biografia incepe dupa 1990 ,ca altfel riscati prezentare generatie a doua a aparatului de partid si de stat din anii 80 .si cred ca decretel reprezinta exact opusul

Alex One  •  8 octombrie 2016, 12:29

Nu stiu, nu ma pronunt cu privire la calitatile directorial-manageriale ale d-lui Mocanu absolvent,cred ca nu ma insel, de IEFS, vorba lui Copos, "trei facultati intr-una, Educatie si Fizica si Sport. Ceea ce stiu este ca nimic nu m-a enervat mai mult ,dupa repetitivul pana la obsesie a "indiscutabil"-ului lui Dinu Cornel, decat "doar la PROTV puteti vedea meciul ....." pe care ni-l transmitea Costi ,scuzati d-l Costi, din zece in zece minute, si chiar mai des, la fiecare meci comentat de el . Reclama, reclama dar nici chiar pana la tampire. PS. L-am vazut pe acest Costi in tribuna la CM Franta 1998 legat in cap cu un batic, vopsit pe fata. Stiind ca ocupa o functie importanta in PRO mi s-a parut jalnic. Inteleg sa vrei sa pari popular dar sa nu ajungi ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Caragiale  •  8 octombrie 2016, 12:32

Cum sunt selectionati autorii acestor articole 40 + pe ce criterii :) hai sa ii lasam pe toti sa isi expuna o parere ?Despre Costi Mocanu si cum a ajuns sef la ProTV nu se prea vorbeste dar e lasat sa isi exprime niste pareri doar pentru ca printr-un complex de imprejurari a ajuns sef de ProTV nu si pentru ca are ceva a spune...Sigurul reper in acest articol este ”pentru că viaţa este despre cum îţi mângâi nepoţii şi cum îţi săruţi copiii” in rest o nulitate de articol ...pacat. In general toti oamenii au pareri asta nu inseamna ca acestea ar trebui publicate si facute vizibile unui public larg.O filozofie despre o "democratie" prost inteleasa .Speram mai mult de la aceasta serie ,o viziune a celor 40+.Pana acum cel mai slab articol din aceasta serie ...O bila neagra :)

Danut Munteanu  •  8 octombrie 2016, 12:39

Domnule Tolontan, ați înțeles bine : departe de mine segregaționismul. Cred cu tărie ca orice decizie asumată cu responsabilitate e BUNA. Cred ca oamenii triști sunt cei prinși " între lumi ". Atât despre acest subiect - al plecaților. Despre mediile de comunicare : e trist, e foarte trist ca in România comunicarea a ajuns un limbaj pe care nu vreau sa îl caracterizez potrivit, ca sa nu intru sub incidența nerespectării regulilor. Azi parca nu se mai dezbat idei, ci se crucifica persoane ... Nu am vrut decât sa spun ca e fundamental greșita teoria extensiei de linie , de tipul " nu îmi place patronul X din fotbal, sunt deci împotriva echipei lui când joaca in cupele euroopene, deși reprezintă ROMÂNIA și cred cu tărie ca dacă a spus ca 1 + 1 = 2, NU ARE DREPTATE , pt motivul ( discutabil ) ca nu l-a transferat pe cutare jucător ". Din respect pt invitații rubricii dvs ( pe care ii consider oameni deasupra unor mizerii mărunte ) , am schimbat întrucâtva domeniul la care făceam referire. Revenind la " decreței " și metaforele dlui Mocanu, cred ca fără a fi învinși...am stat in spărtura zidului cetății, dar totul a părut la fel de firesc ca o noua generație de sacrificiu. Vom rupe vreodată lanțul acesta ? Vreți o părere personală despre momentul când cred eu ca ne vom ridica in sfârșit capetele spre cer, de la poziția actuala - înspre vârfurile picioarelor ? Eu cred ca acel moment va veni atunci când Miorița și Balada Meșterului Manole vor dispărea din fondul principal al culturii romane. Atunci când nu vom mai cânta DEȘTEAPTĂ-TE, ROMANE !, ci vom cânta " O lupta-i viața, deci te lupta ,Cu dragoste de ea, cu dor "... Sunt mai curând pesimist cu privire la ipoteza de a prinde acest moment in decursul vieții mele. Astfel ca am ales pt fiul nostru o alta cultura, mai wagneriană...

Ovidiu Miron  •  8 octombrie 2016, 12:55

Salut, Ce anume va deranjeaza la Costi Mocanu? Ca a gandit emisiuni pe care le-ati contestat, dar pe care le-ati vizionat? Ca se ghideaza dupa cifre de audienta atunci cand ia decizii legate de viata profesionala? Sau ca tine cu Steaua? Comentariile unui om cu experienta de peste 20 ani sunt slabe? Ce criterii ati avut in vedere atunci cand ati ajuns la aceasta concluzie? Stiti, ii aud pe unii care scriu pe Facebook faptul ca "N-o sa votez niciodata cu Nicusor Dan. De ce? Pentru ca ma enerveaza" :) Apoi scriu ca "nu avem optiuni in politica, sunt aceiasi securisti batrani" :) Va enerveaza Costi Mocanu? Isi mai aduce aminte cineva cum era cand singura optiune era TVR-ul? De ce nu spuneti si ca are o functie de conducere intr-o companie care a facut posibil ca meciurile Romaniei de la EURO 2016 sa poata fi vazute in masa in tara, imediat dupa caderea TVR-ului? Bineinteles, au facut asta pentru a face bani. Voi de ce va treziti dimineata si plecati spre serviciu? Un articol interesant si ma bucur, domnule Tolontan, ca ati gazduit opinia unui greu din PRO si ati aratat inca o data faptul ca libertatea de exprimare nu trebuie sa tina cont de trusturi, perceptii sau alte astfel de lucruri. Weekend placut!

Obiectiv  •  8 octombrie 2016, 13:11

Iarasi despre generatia 40+, in conditiile in care generatiile sacrificate sunt altele? Totusi, orice generatie mai mare decat a celor 20+ merita respect, cum ar trebui sa-si dea seama orice @ hybris de pe lumea asta! Revenind la Mocanu si la altii (inclusiv Mironica), acestia au avut sansa sa lucreze in domeniul in care cred ei ca se pricep; realitatea este ca altii, care n-au ajuns ziaristi sportivi, se pricep mult mai bine la sport! Mocanu si dvs. sunteti mai mult corporatisti, mai mult manageri decat oameni de sport; mai mult, unii din generatia 40+ sunt de o superficialitate condamnabila, dublata de o cultura insuficienta. Cei de 40+ pot intra in politica, dar cei care merita sa conduca lumea sunt cei din 50+ (mai seriosi, consecventi si mai destepti)! A.

Cătălin Tolontan  •  8 octombrie 2016, 13:17

@Alex One: nu a terminat IEFS, a terminat Politehnica. @Cosmin: Inteleg ca va dezamagesc, dar e mai bine asa decit sa construiti un personaj perfect si ireal. Spunem de multe ori asta: nu sintem eroi, sintem ziaristi, gresim, indreptam, incercam sa va furnizam cit mai multe informatii si explicatii relevante. Dar sintem niste oameni cu defectele si artagurile si faptele noastre reale. De aceea incercam sa indreptam mereu laudele in destinatiile corecte, nu la noi. Nu sintem eroi, ne facem profesia asa cum putem!

Valentin  •  8 octombrie 2016, 13:48

Sunt de acord cu mesajul implicarii politice. Altfel, omul care a rostit cuvintele "milioane de euro" mai des decat si-a sarutat copiii pe crestet, vezi comentariile serilor de Champions League, a reusit sa iti stampileze si tie, Catalin, blogul, cu pluralul sacru al capitalului.

mihai  •  8 octombrie 2016, 13:50

Pro Tv este principalul vector de imbecilizare. Iar dl. Costi Mocanu este parte din mecanismul numit Pro Tv. Spune in articol ca suntem "ultimii care mai citim carti....". Pro Tv anuleaza toate cartile citite. In cazul in care te uiti la acest post. Ce personaliate poti avea cand apari la televizor si urmezi indicatiile regizorale? Banica mai oate spune ca este un artist cu personalitate , atata timp cat apare la Pro Tv in emisiuni de toata jena. Dl Costi Mocanu este ipocrit. Genul acesta de televiziuni, ca cea pe care a condus-o si la care mai lucreaza au creeat Romania care nu ii place. Ca si politicienii , cei care lucreaza in presa au acelasi comportament. Urmaresc popularitatea (voturi , respectiv audienta) Si pentru asta sunt dispusi sa spuna orice. Tardiv si ipocrit acest domn Costi Mocanu. In anii 90-2000 se spunea ca presa este principala cucerire revolutionara. Acum si-au dat si ei seama ca e ridicol. Nici a patra putere in sta nu mai zic ca ar fi . Ma pufneste rasul can ma gandesc la moguli si ce ar fi vrut ei sa faca. Domnule Mocanu numarati-va banii pe care ii luati de la trust si lasati-i pe altii sa emita judacati de valoare.

Dacia Automobile  •  8 octombrie 2016, 14:04

Ma intreb, cati dintre noi, tinerii plecati peste hotare , carti dintre noi sunte fericiti si impliniti ? poate 1% Am plecat din tara crezand ca daca voi castiga una mie valuta pe luna o'i fi fericit.Mai apoi ma gandeam daca o sa fac 2 mii pe luna ,ce bine o sa mi fie; Am ajuns de am facut 2 mii pe luna, apoi 3 mii pe luna , 4 mii pe luna ....iar acum intra in cont aproximativ 6 mii pe luna. Sunt fericit ? NU M as intoarce in tara ? Ce n-as da sa pot.. Ce ma tine peste hotare ? cei 6 mii.Care nici macar nu ma fac fericit. Ca asa'i romanul...

Cartita  •  8 octombrie 2016, 14:21

A ajuns acest *** costi mocanu sa tina prelegeri - impartasanii din memoriile lui - interesant ar fi sa spuna cum a imbecilizat tara asta prost tv ul, a dus derizoriul la rang de arta, stiri de ora 5 si alte ineptii- totul culminand cu desantata oda adusa ciobanului si echipei lui.... mi e scarba...d aia sintem unde sintem mister tolontan....un asemenea personaj apare curat curat desi pute a mismasuri....intreaba l de cum s a stins datoria neanderthalianului di pipera fata de escrocul de fost sef al lui sarbu...ani intregi de pupincurism...sinteti principali exponenti ai mizeriei....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu  •  8 octombrie 2016, 14:35

Tolo, daca zici ca te regasesti in randurile scrise de Mocanu, de ce nu intri in politica?

daniels  •  8 octombrie 2016, 14:38

De acord cu dumneavoastra, domnu' Tolontan: in unele idei ma regasesc in altele nu!!! Dar chestiunea trista pe care am vazut ca mare parte a celor care au comentat au ridicat-o este de cind e Cristi Mocanu formator de opinie! unul ca el care nu are nici o treaba cu comentariul sportiv sau cu jurnalismul si ne-a chinuit ingrozitor cu ambele pe micul ecran (si care mai e si mare sef pe la Pro) are credibilitate ZERO!!!

Razvan  •  8 octombrie 2016, 14:46

Ma gandeam zilele trecute daca cei din generatia de care vorbeste dl. Mocanu au ce sa isi impute. Recunosc, am fost destul de aspru, numindu-i vinovati intr-o mare masura de lipsa de implicare. Acum, stau mai bine si ma gandesc: oare noi (am 30 de ani) si generatiile care vor urma, vom fi mai buni? Sau vom acccepta status-quo-ul, scarbiti de politica interna si de lipsa de asa-zisi campioni ai cauzei noastre.

Cosmin  •  8 octombrie 2016, 15:16

Ovidiu Miron - dumneavoastra fie nu intelegeti nimic din meseria de comentator sportiv, fie sunteti cineva apropiat de Costi Mocanu, fie sunteti chiar Costi Mocanu. Oricare ar fi variantele, comentariul dvs e o bataie de joc la adresa logicii. Misiunea unui comentator sportiv este aceea de a relata un eveniment de acest gen fara a fi partinitor. Pentru ca el se adreseaza publicului televiziunii sale. Publicul ProTV-ului tine sau nu tine cu Steaua. Domnul Mocanu tine cont doar de prima categorie. De aceea este neprofesionist, enervant si de aceea multa lume il considera un comentator jalnic. Intelegem cu totii ca domnia sa a facut turul Europei cu Steaua, insa nu suntem datori sa ii suportam aberatiile si onomatopeele. Asta e una. A doua e ca oricum el comenteaza slab. Nu este un comentator informat, nu se pricepe la fotbal, dovada ca a facut praf si meciurile nationalei.

Cosmin  •  8 octombrie 2016, 15:19

Ar fi interesant sa asculte toata lumea un comentariu al celor de la Sky Sports la un meci intre Liverpool si Manchester United, sau la un meci de-al lui Manchester CIty ori Arsenal in UEFA Champions League. Si apoi sa-l asculte pe Mocanu urland ca ars la meciurile Stelei din Europa League sau vorbind despre Steaua in timpul meciurilor altor echipe.

Danut Munteanu  •  8 octombrie 2016, 15:20

Vreau doar sa punctez un lucru la adresa celor " prinși între lumi " și nefericiți in orice situație ! Și vreau sa ma leg de titlul articolului dlui Mocanu : fiecare avem " zidurile noastre ". Dacă nu le-am depășit, atunci încă nu am învățat sa fim fericiti. Banii pot fi uneori o scara pt a vedea mai întâi peste ziduri, apoi pt a le escalada și in cele din urma pt a le lăsa in urma. Dacă ați sărit peste " niște ziduri " și nu sunteți fericiti, înseamnă ca pur și simplu nu erau " zidurile voastre "... Refuz sa cred ca din România s-a plecat exclusiv din motive economice, dar pe de alta parte cred ca mulți dintre cei plecați au purtat cu ei petecul lor de Românie frustrata și asta le-a adus aminte tot timpul cât sunt ei de nedreptățiți, discriminați și in general neînțeleși. In fapt însă...zidurile lor sunt mult mai înalte decât au fost in stare sa priceapă : sunt zidurile propriilor frustrări existențiale, de cele mai multe ori simple autovictimizari... Și asta e cea mai mare prăbușire din viața lor, din păcate pt ei !

Ostap_Bender  •  8 octombrie 2016, 15:32

Omu zice c-a facut greseli, dar e 2016 si comentariile pe care le face la tv sunt la fel ca acum 20 ani. Pur si simplu e imposibil sa-l asculti pe omul asta comentand. Un nationalism si subiectivism gretos pe care probabil il mai vezi la televiziunile de casa ale lui Putin. Daca e prezentat ca fiind model, nu multumesc.

Ghita Bizonu’  •  8 octombrie 2016, 15:44

Baiete ati facut exact nimica. Da nimica. Ca televizune exista deja.. Exista si Internet. Si daca Brin era coleg de gardinita cu voi nu mai inventa Google. Asa ca nu va impaunati. Insa ai perfecta dreptate - in toamna vietii (sau iarna) tot ce conteaza este sa iti vezi familia reunita in jurul mesei sa iti privesti copii si nepotii si sa te simti nitel patriarh. Sa te gandesti ca sezi unde sedea tac-tu (in capu mesei) si ca unul dintre ei va sta in locul tau.... sa stii ca nu ai trait degeaba si ca moartea ta nu inseamna chiar un sfarsit absolut. Ori pentru asta de acum este sarcina voastra fiindca desi ptr mine suntei "pusti" sau "copii" voi astazi sunteti maturii ..... Asa ca geana ce faceti. Si nu uitati - "caritatea incepe din familie" . Incercati sa pastrati ptr voi (cetateni ai acestei tari) ce a dat Creatorul acestui pamant . Pamant care este al vostru. A le voastre ar trebui sa fie si roadele lui daca vreti ca copii vostri sa fie alaturi de voi peste 25 de ani. Daca nu vor fi plecati prin cele strainataturi si voi sufocati de emigranti (multi de proasta calitate)

Cristian  •  8 octombrie 2016, 15:49

Excepționale rânduri! Simplu și la obiect.Cu sufletul! Felicitări, Costi!

Comentează