Prin desființarea taxei radio-tv, PSD vrea să treacă TVR și RRA, de facto, sub controlul Guvernului!

Anunțul lui Liviu Dragnea maschează naționalizarea posturilor publice

luni, 10 octombrie 2016, 4:49

Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune și o schimbare fundamentală  în statutul posturilor publice de televiziune și radio.

Taxa este, acum, legătura esențială între ”acționar”-cetățeanul plătitor și serviciul public prestat în numele lui și pentru el. Modelul funcționează aproape peste tot în Europa, aici fiind incluse și modelele clasice gen BBC sau ZDF din Germania.

Dacă elimini taxa și treci cheltuielile în bugetul de stat, operat de Guvern, rupi relația directă între abonat și serviciul public de presă.

Proiectul PSD prevede ca sumele pe care acum TVR și RRA le iau acum din taxă, și care sînt de aproximativ de 150 de milioane de euro pe an, să fie distribuite de către Guvern prin buget. Bugetul trece, evident, prin Parlament, dar media publică va deveni, practic, un subcapitol al subcapitolului, o temă insignifiantă.

Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependența de Putere se transformă într-o evidență controlată prin alocările bugetare.

Explicațiile lui Liviu Dragnea le găsiți în știrea Agerpres.

”E ca și cum, pentru prima oară după 1989, Partidul și Guvernul își iau televiziunea și radioul înapoi”, a comentat unul dintre oamenii de TV care a sesizat ce ascunde măsura.

Cînd a decis asta, PSD știe ce face. Partidul lui Liviu Dragnea se bazează pe impopularitatea posturilor publice de televiziune și de radio, care a rezultat din excesele șefilor instituțiilor și din lipsa de încredere a publicului. Dar, de fapt, el comite la rîdndu-i un exces și privează publicul de șansa unor instituții care să-l servească.

Iar dovada că TVR și RRA sunt impopulare vor fi cele probabil 90% dintre comentarii care vor susține că oricum cele două posturi merită ce e mai rău.

Dar atunci când credem că media publică merită ce e mai rău, de fapt considerăm că noi nu mai merităm nimic.

Comentarii (87)Adaugă comentariu

Coltar  •  11 octombrie 2016, 7:30

Tolo cu aceasta *** de articol te descalifici.Mai jos scrii acid despre magariile lui Miculescu la Radio Romania iar acum te sucesti.SA SE DESFIINTEZE TAXELE RADIO-TV!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Virusul  •  11 octombrie 2016, 7:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin_cj  •  11 octombrie 2016, 7:55

Catalin, mica problema este ca eu sunt obligat sa plătesc taxa nu o plătesc benevol. Radioul de stat nu îl mai ascult demult pentru ca exista posturi pentru toate segmentele de ascultători iar televiziunea română are doar 2~3 emisiuni care prezintă interes. În rest trecerea pe statul de plata al guvernului a celor doua nu e o mare realizare. Banii tot de la mine vin. Despre posibilitatea de a trece aceste doua instituții sub control politic, cred ca acest lucru este de mult realizat

daniel  •  11 octombrie 2016, 8:24

dragnea nefiind bagat la jilava, cum trebuia, ne baga el in intuneric..si o intrebare pentru dragnea: de ce nu preia la buget si impozitele pe care le platesc aiurea oamenii pe locuinte, pe automobile? ca si asa, cheltuim destul cu ele....

Andy  •  11 octombrie 2016, 9:10

E usor sa bagi batul prin gard. Poate, poate se tulbura si mai mult apele. Discutia-i aberanta. Se presupune ca un popor are nevoie de o televiziune publica. Ce face poporul? Fixeaza o taxa/ om ca sa simta fiecare ca-i a lui? Aberant. Cu gandirea asta s-ar putea merge ca sa existe N taxe/ om pentru fiecare serviciu public. Ca sa simta omul ca-s ale lui serviciile!!! De ce zic ca-i aberant, chiar daca si altii practica aberatia? Pentru ca ,,se presupune’’ ca Parlamentul e al poporului iar Guvernul e rezultatul gandirii celor din Parlament, oamenii poporului, mai pe intelesul tuturor. Si in acest caz, poporul dorind sa aiba si el o televiziune de partea lui, va fi interesat sa-si trimita ,,oameni de calitate’’ in Parlament astfel incat sa poata forma un Guvern de incredere care apoi sa puna bazele unei televiziuni care sa promoveze interesele poporului. Dar cum ziceam ,,se presupune’’. La noi, cine-a vrut sa ne cucereasca, a avut grija sa faca praf SI televiziunea publica. Astfel, informarea ,,corecta’’ a fost transferata pe umerii televiziunilor comerciale. Care in toate subiectele de interes se pozitioneaza in functie de interesele economice. Si s-a dus pe apa sambetei ideea de impartialitate. Cum sa informeze corect poporul o televiziune comerciala cand (de exemplu) in cazul scandalurilor din sanatate cei care detin controlul sunt contributori directi la ,,rotunjirea’’ bugetelor din care apar castigurile babane ale ,,moderatorilor si vectorilor de opinie’’ vanturati prin televiziuni?. Deaia zic. Discutia e despre rating/ bani. Foarte multi bani.Daca televiziunea publica ar fi la 15/ 20 % rating (cum ar fi normal) castigurile tuturor celorlalte televiziuni comerciale s-ar diminua cu 10/ 15 %. Asta pe partea strict comerciala. Da’ mai e una si mai importanta. Cand apare un subiect firbinte e bine sa fie tinut sub control. Si poate fi tinut sub control mult mai usor cu ajutorul televiziunilor comerciale. Cineva latra de ochii lumii ca apoi brusc sa se mute discutia pe altceva si astfel subiectul sa este ingropat. Iar banii ajung in buzunarul cui trebuie (si-s multi d’le, si bani si buzunare) CONCLUZIE: n-are treaba daca banii pentru o televiziune vin din taxa/ om sau de la buget. Important e ca poporul sa poata sa-si vare la varf oameni de incredere care apoi sa le reprezinte interesele. Sa zicem ca asta cu alegerea oamenilor de calitate s-ar rezolva in 10/ 15 ani. Da’ ce ne facem cu oamenii numiti care demult nu mai reprezinta interesele acestui popor? Cum pui pe scaunele alea importante oameni de incredere? Asta-i subiectul, d-le Tolo ...

Dan  •  11 octombrie 2016, 9:15

Din articol si din raspunsurile date unor comentatori se VEDE CLAR ca nu cunoasteti realitatea ! Taxa radio-tv este OBLIGATORIE, si prin aceasta taxa NU AM NICIO "facilitate" de a actiona asupra bunei sau proastei functionari a celor 2 posturi nationale !!!!!

gogulescu  •  11 octombrie 2016, 9:15

In Ungaria nu exista taxa radio TV , si totusi ambele functioneaza bine , radioul chiar este lider de audienta , bate posturi private .Stiu sa lucreze cu putini oameni dar profesionisti , si nu se fura banii alocati prin smecherii .

razvant  •  11 octombrie 2016, 9:37

pai au tot ce le trebuie sa nu mai ia bani pe nimic insa sa ia bani din reclama si publicitate mult mai multi decat din abonamente pentru nimic. nici asa nu e bine. le-ati interzis sa vanda reclama si sa ia bani si din abonamente acum macar vor putea sa aiba bani doar din activitati comerciale legale

El Condor  •  11 octombrie 2016, 10:07

Dar , a spus cineva vreodata ca ATAT TVR cat și RRA sunt posturi nu ROMANICESTI, ci ISRAELIENE de INFORMARE A CETATENILOR ETNIEI LOR AFLATI IN RAZA DE EMISIE A RESPECTIVELOR POSTURI si DEZINFORMARE A CELORLALTI CREDULI ROMANICENI . iar "MODELUL" DAT CU B.B.C. si ZDF NU DEMONSTREAZA DECAT CA ACEASTA "POPULATIE MIGRATOARE" (prin "conducatorii ei") doresc sa beneficieze de ACELEASI "AJUTOARE SOCIALE" de la SISTEMUL STATAL DE CONDUCERE (jevreizate de altfel) ALE TARILOR IN CARE , INCA, ISI MAI DESFASOARa ACTIVITATEA ? In cazul in care aceasta "figura" nu ar mai functiona (ca in axemplul din articol), raspectivii nu ar mai avea PUTEREA TRANMITERII INFORMATIILOR / DEZINFORMARILOR, fiind astfel condamnati la disparitie (cel putin din acest p.d.v.) .

Cristian  •  11 octombrie 2016, 10:31

trăim vremuri triste. Dragnea, in principiu are dreptate, pe fond nu. Mai precis, doar in Africa si probabil in tarile arabe, cetățenii nu plătesc pt radio si tv. Dar nici nu sunt țări pe care sa le suspectăm pentru democrație. Pe de altă parte, ca cetățean nu am nici un control real al acestir două posturi, care oricum sunt aservite politic. Observi dilema? O soluție ar fi autofinanțarea, sa poată introduce reclame, dar emisiunile a fie cu caracter general si national. A mai fi si problema celor scutiți de taxă. Pe mine ma deranjează bani plătiti in gol pe contractele cu anumite "vedete". Sper dl Tolontan sa ne prezentați si alternative. Cum ar fi oare, daca pt cele două instituții, s-ar emite acțiuni ce ar fi distribuite "gratuit" populatiei?

Alex Stancu  •  11 octombrie 2016, 10:39

Nu sunt de acord cu opinia dvs, dle Tolontan si va voi spune si de ce: detin mai multe societati si entitati juridice si deja sunt in proces cu TVR pentru aceasta taxa complet abuziva ce se impune si persoanelor juridice, chit ca se uita la TVR sau asculta Radio Romania Actualitati, dar cred ca firmele nu se prea se uita... Am somatie d eplatra pentru aceasta plata si pentru firme ce le-am declarat inactive..:)) de rasul curcii,nu? Iar tema relatiei de actionar-client este complet eronata, pentru ca nu exista niciun fel de interactiune intre cei doi ''actori'', doar aceea de plata a taxei clientului catre TVR....

Aradeanul  •  11 octombrie 2016, 10:50

Ce taxe mai tolo??? Pentru ce? Sa se fure asa cum s-a furmat de 21 ani de la TVR&comp? Televiziuni aservite politic!!! Pt noi, cei care platim ce primim??? Emisiuni de 2lei? Vedete de 2lei? Dezimformari ale populatiei??? Sa se descurce singuri, ca si televiziunile private dupa care, sa faca ce emisiuni vor, ce dezimformari vor ei!!! DAR NU PE BANII ROMANILOR!!!

Andrei  •  11 octombrie 2016, 10:58

Suntem o tara manelizata si o piata de consum. Asta e Romania! Vreti sa se distruga tot ce functioneaza pt. incapatanarea de a nu achita 2.5 lei/luna taxa radio. Ok. Inchidem radioul public (vorbesc exlusiv de Radio Romania pentru ca e lider de audiente. TVR a avut management prost si au datorii mari) ca nu mai e nevoie de el. E bine asa? De ce nu va enervati ca nu sunt autostrazi, ca drumurile sunt pline de gropi, ca platiti rovinieta degeaba, ca platiti accize la carbuanti, ca ne taie unii padurile si pleaca cu ele, de ce nu tipati ca ni se privatizeaza porturile si aeroporturile sau se distrug hidrocentralele si termocentralele si altele? De ce mai oameni buni va deranjeaza sa platiti 2.5 lei/luna pentru un serviciu de radio care are 5 milioane de ascultatori zilnic? Stiu ca sunteti tari la postari in mediul online, iar in realitate sunteti soricei de debara. Am ajuns sa dam cu pietre in tot ce e bun in tara asta pentru ca asa ni se dicteaza. Aveti coloana vertebrala si revoltati-va pentru preturile alimentelor la care platim dublu fata de un polonez de exemplu. Faceti un calcul simplu si o sa vedeti ca cei 2.5 lei taxa radio e ceva nesimnificativ fata de cati bani platim in plus zilnic si nu primim nimic in schimb. Ganditi si apoi vreau sa va vad revoltati pentru adevaratele probleme din tara. Sunt unii care nici nu argumente nu ii scoti din casa de la telenovela sau de la emisiuni de cancan, oameni care nu au ascultat (nu zic vazut) o piesa de teatru si isi dau cu parerea despre Radio Romania. Penibil.

Forminte Nicolae Daniel Sorin  •  11 octombrie 2016, 11:00

Imi amintesc, cum dupa evenimentele din decembrie, ani in sir, s-a dorit transformarea televiziunii de stat in special, intr-o televiziune PUBLICA. Daca dupa 26 de ani, se reface relatia ,,televiziunea partidului", nu poate fi decat GRAV...

Gheo  •  11 octombrie 2016, 11:07

Trebuis scoasa de mai mult timp...nu inteleg de ce umblati cu aceste mizerii...este un serviciu slab pe care oamenii nu si-l doresc

mnjk  •  11 octombrie 2016, 11:14

Mai Domnu Tolontan lasa-ma cu taxa ta ca o platesc fortat si nu am ce sa vad acolo nimic interesant . Te-ai trezit si tu sa faci valuri, n-ai subiecte ?

Cătălin Tolontan  •  11 octombrie 2016, 11:28

@Cristian: putem reinventa roata, dar nu e oare normal sa acceptam ceea ce si dvs remarcati? Si anume ca in tarile democratice media publica este finantata prin taxa de la cetatean. Exista studii care arata, cel mai recent e de acum citeva luni si a fost facut public de catre EBU, ca tarile care isi finanteaza bine media publica au un nivel de informare si de participare cetateneasca mai bun. Coruptia este mai mica in tarile in care media publica e bine finantata si audiata. Traim vremurile pe care ni le facem. Nu traim in vremurile altora.

Cătălin Tolontan  •  11 octombrie 2016, 11:31

@Un cetatean: Imi cereti un singur exemplu de mod in care va puteti exprima nemultumirea fata de TVR, in calitate de contribuabil direct la bugetul TVR. Aveti aici adresa de net, cu telefon si email a comisiei de media din Senatul Romaniei. http://senat.ro/Comisie.aspx?Zi&ComisieID=4383cb1c-8f08-4800-9d81-2bf256a3dedf Scrieti presedintelui acestei comisii. Si spuneti-i ce credeti. Puneti-i intrebari. Eu cred ca va va raspunde. Si, daca nu va raspunde, scrieti-i ca nu il veti mai vota si ca veti face asta public. Asa se intimpla lucrurile in toate tarile civilizate.

Mihai Hristu  •  11 octombrie 2016, 11:55

Este esențial ca TVR și Radio România să fie în continuare finanțate de public prin taxa radio-tv. Amintirea odioșilor ani de muțenie impusă și de program dedicat celor doi ”corifei” ai epocii Ceaușescu ne împiedică să acceptăm propunerea dlui Dragnea!

Stefan  •  11 octombrie 2016, 13:04

Esential, neesential, pana acum televiziunea si radioul public si-au batut joc de banii contribuabililor. Asa ca desi in principiu articolul e corect, practic se da o palma la ***. Oamenii trebuie fortati sa se schimbe prin legi care pedepsesc coruptia si obliga alegerea persoanelor competente in institutiile de stat, televiziunea si radioul vor fi doar o rasfrangere a calitatii materialului uman, indiferent in ce situatie s-ar afla, si cum ar primi finantarea. Eu nu vad de ce as plati o taxa pentru radio si televiziunea de stat cand stiu ca de fapt e doar un alt mijloc de sifonare a banilor nostri de catre baietii destepti din sistem. Repet, in principiu articolul e corect. Practic, oricum ar fi, nu se aplica la noi. In principiu si democratia e altceva, legile inseamna altceva, etc. Practic, sanatate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  11 octombrie 2016, 13:04

@Catalin, imi permiti sa iti spun ca si tu ai o parte din vina pentru comentariile antitaxa? Eu astept sa prezinti cititorilor/fanilor tai si lucrurile bune pe care Radio Romania le face pentru populatie. Nu iti dau exemple pentru ca le cunosti foarte bine. Ce zici? Faci o ancheta despre cum a ajuns Radio Romania lider in audiente, sau despre concertele de la Sala Radio care se desfasoara cu casa inchisa, sau depre cel mai mare si mai important targ de carte din Europa organizat de Radio Romania, sau despre vioara lui Enescu la sate, sau despre pianul calator si multe alte evenimente?

Cătălin Tolontan  •  11 octombrie 2016, 13:05

@andrei: nu mai certati oamenii ca nu inteleg, va rog. Ca sa inteleaga ca in Romania se plateste mai mult pentru produse mai proaste ca in Vest sau ca in autostrazi se fura din banii lor poate ca TVR si RRA trebuiau sa le spuna asta, nu credeti? Nu o data, ci repetat, cu informatii, cu investigatii, cu marturii. Am inteles ca sinteti avocatul sefilor Radio Romania si a actualei prestatii a RRA, dar e cam mult sa dojeniti publicul ca nu stie ceea ce nu v-ati straduit sa-l informati :-) Ca daca TVR si RRA luptau in toti acesti ani ca sa informeze si sa explice publicului nu mai era nevoie sa explicam noi (despre care spuneati ca avem nu stiu ce interese) de ce e vital intr-o democratie sa existe media publica independenta.

Gogu  •  11 octombrie 2016, 13:53

Nu stiam ca am o relatie cu TVR si nici nu m-a intrebat nimeni cand TVR si-a cumparat 140 de automobile de lux fabricate in tari indepartate (pe banii din taxa).

Cătălin Tolontan  •  11 octombrie 2016, 13:55

@Gogu: Prin taxa sinteti actionarul direct al TVR si al RRA.

Mediator Divort  •  11 octombrie 2016, 14:02

Un articol reusit .

Marcos  •  11 octombrie 2016, 16:19

M-am speriat citind subtitlul cu "naţionalizarea". Credeam că m-am întors în timp la 11 iunie 1948 (nu că s-ar fi schimbat prea mult de atunci mentalităţile). Trecînd la altă glumă (şi mai amară), Televiziunea (şi în măsură mai mică Radioul) s-au comportat în mod cît se poate de disciplinat în ultimii 26 de ani, ca nişte componente ale trustului Guvern SRL. A spera că situaţia se va remedia cîndva e totuna cu a aştepta ca în România să apară vreodată o clasă politică cu mentalităţi scandinave.

Octavian Stăncioiu  •  11 octombrie 2016, 18:01

Așa cum sunt ele, TVR și RRA sunt mult peste toate posturile comerciale, care au tabloidizat complet media românească. Vedeți-vă de Gazetă, domnule Tolontan, că a ajuns tot mai jos...

Stefan  •  11 octombrie 2016, 19:04

Domnule Stancioiu, la unele capitole absolut, al naibii de putine, dar exista. Dar la foarte multe capitole se comporta ca niste institutii din lumea a treia, conduse de oameni din buzunarul partidelor, dezinformand sau in cel mai fericit caz, pastrand tacerea. Insa, aici nu e vorba de o comparatie cu media privata, treaba lor, sunt companii particulare, si nu dau socoteala decat in fata legii. Institutiile de stat pe de alta parte au responsabilitati stabilite prin lege, printre altele, ca sa nu folosim cuvinte mici de genul responsabilitatilor morale, etice, samd. TVR si RRA le pica cu brio, fara exceptie, de douazeci si ceva de ani incoace.

Singurulbcare a inteles articolul  •  11 octombrie 2016, 19:37

Prietene Catalin_cj ai o mare problema existentiala, ai trait degeaba pana acum si nu ai inteles decat ca trebuie sa fi condus de hoti. Te luminez eu si iti spun ca nu exista taxe la stat platite benevol ci doar obigatorii. Inteligentule. Sfatul meu: Nu mai citii articole pencare doar crezi ca le intelegi. Nu este valabil doar pentru tine ci pentru cei 90% de comentatori naivi (ca sa nu o spun altfel). Asa ca voteaza penali si o sa ai buzunarele "pline" cu 6,5 lei. Succes!

Draga Stolo  •  11 octombrie 2016, 19:48

Draga Tolo... Ti-ai indeplinit misiunea. Acum mergi la o bere (sau mai multe) cu Gombos si Alexandru Rusu. Ei vor ramane doar cu berea. Si poate ca isi merita soarta toati cei din SRR. Abia atunci o sa vada ce inseamna "productia" lor. O merita!

Stefan Ciochinaru  •  12 octombrie 2016, 12:55

Exact asa a procedat Viktor Orban in Ungaria, atunci cand a demis conducerile televiziunii si radioului si a trecut cele doua institutii publice sub controlul guvernului său. Era conditia necesara introducerii dictaturii sale politice care a dus la transformarea sistemului politic ungar intr-o „democrație iliberală”! Așadar, mare, mare atenție!

Stefan  •  12 octombrie 2016, 17:27

Vi se pare ca o duc mai rau ungurii decat noi? Eu nu le-as plange de mila. Inclusiv daca vorbim de fotbal. Noi ce sistem politic avem? Democratie veritabila?

unda radio  •  15 octombrie 2016, 15:36

Cum adica nationalizarea?Nu sunt ale statului,sunt private si nu stiu eu?Nu aveti proprietatea termenilor nici macar sa folositi limba romana corect intr un subtitlu?Invatati limba romana si dupa aia sa aveti pareri. E o masura populista intr adevar dar nu mascheaza nimic,cei de la putere au controlat tot timpul media de stat.Ca sa nu mai spun ca mai proaste de atat nu pot fi nici televiziunea nici radioul nationale.E un dezastru acolo.Masura e populista si atat,e la vedere si nu mascheaza absolut nimic.

eu  •  22 octombrie 2016, 23:05

JOS CU TAXA ASTA BOLȘEVICĂ ȘI NECONSTITUȚIONALĂ. anti-democrată! ce, a intrat spaima *** de la radio si tvr că nu mai iau salariile nesimtite pe care le iau acum ps. el condor cel mai bun comentariu

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eu  •  23 octombrie 2016, 0:00

Tolontane nu mai vorbi aiurea Tolontane! ***. ***... La muncă bă, ăștia de la TVR și SRR, nu la trăit din banii contribuabililor , bani degeaba. La muncă netrebnicilor. Aia e muncă ce faceți voi și pt care luați bani? Stai la masă in studio, la căldurică, pui muzici, stai la taclale, plus dezinformare cat cuprinde, vrăjeală marxistă bolșevică, iudaică, și pt asta vreti voi bani mă? La muncă mă! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan  •  30 octombrie 2016, 23:07

Pai si asa acum TVR este sub ocupatie sorosista.

Luci  •  22 decembrie 2016, 23:32

Pai daca sunt acționar direct prin taxa plătită as vrea sa imi vând acțiunile le cumperi tu Tolo?Nu vreau sa plătesc un serviciu pe care nu il folosesc ce e așa de greu de priceput?

Comentează