Cum arată Comisia de disciplină de la un spital?

Audierile de ieri de la "Sf. Pantelimon" au ilustrat, în mic, întreaga dezorganizare a unui sistem în care despre interesul pacientului s-a discutat o dată în trei ore

vineri, 14 octombrie 2016, 7:02

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Ridicați-vă, Ridicați-vă, Ridicați-vă! Intră Comisia de disciplină!

Comisia de disciplină a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” se întrunește în cel mai indisciplinat cadru cu putință. Medicii sînt nervoși, presa e grămadă pe ei, cameramanii se calcă pe picioare, „dă-te, băi, mai încolo!”, o stare de agresivitate ca o umezeală a cuprins zecile de oameni din sala de la etajul 1.

La cîțiva metri sînt saloanele cu pacienți internați.

Teoretic, comisia e aici ca să lămurească întrebările ivite în presă cu 4 luni în urmă, cînd mai mulți medici au reclamat nereguli la secția de ATI:

  1. Medicamentele pentru pacienții critici erau încuiate într-un dulap, iar asistenta-șefă pleca acasă cu cheia;
  2. Neconcordanțe între numărul real al medicamentelor și cel din fișele electronice.
  3. Acuzele de discriminare a pacienților critici în funcție de vârstă, conform unei înregistrări audio cu medicul-șef al secției ATI, Laura Constantinescu: „Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse”.

Discuția se poartă cu dinții scrîșniți.

Ceea ce rezultă din prima e că nu există protocoale pentru multe dintre intervențiile și nevoile din spital.

E ca la urs, doar ați văzut titlurile din presă: „Ursul din Sibiu a fost omorît în absența unor protocoale”.

Întrebările le pune Costel Stamate, șeful comisiei și medic tot în Sf. Pantelimon.

Întîi e audiată Laura Constantinescu, șefa secției ATI.

Întrebare: Despre calcularea scorului Apache? Cum evaluați riscul?
Răspuns: Era lăsat la latitudinea fiecărui medic în parte.

Întrebare: Scorul de risc trebuie calculat la intrarea în terapie intensivă?
Răspuns: Da, dar scorul e calculat la pacienții din programul ATI, dar nu scorul in sine e criteriul de includere sau excludere. Scorul îți dă o probabilitate a supraviețuirii.

Avocații ridică și ei tonul.

Cealaltă tabără e reprezentată de Elena Voicu, medicul care a ieșit acum 4 luni în fața spitalului și a chemat presa. Ea s-a folosit de statutul de avertizor public.

Apărătorul lui Voicu intervine permanent, agasant, cu un ton de curte victoriană.

Se întîmplă ceea ce spun toate studiile comportamentale. Dacă sînt de față camere de luat vederi, orice dezbateri se acutizează pentru că, în loc să fie orientați spre soluții, participanții cad în tentația spectacolului. Vor să impresioneze, nu să rezolve. Microfoanele din mijloc atrag furtuna.

În cazul spectacolului de la „Sf. Pantelimon”, despre interesul pacientului se vorbește prima oară după aproape trei ore. Și se vorbește o singură dată.

„Am avut nevoie de un medicament, nu l-am avut și am trimis familia pacientului să-l cumpere. Acestea sînt situațiile în care ajung din cauza nenorocitului de dulap închis!”, pufnește doctorița Voicu.

Și începe analiza dulapului cu medicamente de la ATI:

După întrebări repetate, puse atît lui Constantinescu, lui Voicu, cît și asistentei șefe, Laura Manea, șeful comisiei confirmă: ne-am lămurit, cheia de la dulap era acasă la asistentă.

Te simți ca la Cluedo, „Mister White a intrat în camera pianului”, numai că aici jocul de societate poartă un renume funest.

Secția de terapie intensivă de la „Sf. Pantelimon”, unul dintre cele mai mari spitale de urgență din țară, „are cifre de mortalitate atît de greu de acceptat încît sînt mereu coafate”, șoptește un medic.

„În fiecare zi, după ora 15, dulapul cu medicamente era închis, iar asistenta pleca cu cheia acasă”, mărturisește și Laura Constantinescu.

Din odiseea dulapului, măcar partea cu cheia e clară. Aici nu e nimic de dezbătut.

Toată lumea descrie identic situația. Numai interpretările diferă. Șefii zic că asta e organizarea. „Rebelii” susțin că e inacceptabil.

”Și dacă avem o urgență în spital și asistenta care are cheia acasă pleacă într-o vizită?”. Acesta e nivelul discuției.

„Proastă organizare!”, notează Costel Stamate, șeful Comisiei.

Povestea nu se oprește aici.

Avocatul lui Voicu sare din nou. Contestă procesul verbal. Îi contestă și pe unii membri ai comisiei.

Se aburesc toate perechile de ochelari din sala mică și neaerisită de atîta dușmănie.

Trei ore durează conversația despre dulap!

Tema medicamentelor care figurează ca administrate pacienților, dar au fost găsite în dulap, își face greu loc printre țepii de ostilitate generală.

Nu se înțelege om cu om.

Un nou dialog între Costel Stamate (foto stânga, în alb) și Laura Constantinescu, șefa de la ATI (foto dreapta, în halat alb).

tolo2

Întrebare: Ati avut diferențe la gestiunea medicamentelor?
Răspuns: Mici diferenţe, o fiolă sau două, că s-au mai spart.

700 de fiole de Colistin figurau ca administrate pacienților, dar s-au găsit, de fapt, în dulapul închis

Întrebare: Dar la controlul făcut de spital s-a găsit un plus de medicamente, un plus semnificativ pe Colistin. Cum explicați?
Răspuns: Nu pot să îmi explic, sincer. Când s-a deschis acel dulap eu eram plecată de câteva zile din țară. Nu am avut control.

Audierile se încheie în același fel.

În nici un fel.

„Nu recunosc procesul verbal”, spune doctorița Voicu. De fapt, nimeni nu semnează procesul verbal.

Comisia e datoare să facă oricum un raport către conducerea spitalului.

Nu mai e aer.

Ușa încăperii se deschide parcă de la sine, sătulă și ea de atîta adversitate între colegi și atîta entropie în organizarea unui spital care deservește două sectoare ale Bucureștiului.

Medicii, presa, conducerea, toți pășesc epuizați pe culoar. Trec înghesuiți, frecîndu-se unul în altul. La un moment dat, vezi cu coada ochiului o pată care se strecoară între geam și acoperiș. Spitalul a fost renovat de curînd. Arată bine.

E stafia ursului?

Nimic atît de dramatic! E doar o pungă fluturată de vîntul care răscolește norii, oamenii și face să zăngăne scheletele din dulap.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (37)Adaugă comentariu

Alex  •  14 octombrie 2016, 7:40

Buna dimineata dle. Tolontan, Superba investigatie! Dar de marele ars mort la Sofia, nimic, nimic? El a fost acolo trimis de noul ministru tehnocrat. Moartea lui a fost ascunsa de minister. Stim...nu aveti *** *** sa ziceti ceva de Vlad Voiculescu. Guvernul politic a fost capabil sa trimita ranitii de la colectiv in Belgia, Olanda, Franta, etc, dar tot ce a reusit domnul tehnocrat a fost sa il trimita la Sofia. Sa va pun o intrebare jurnalistica. Cum comentati?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Serban  •  14 octombrie 2016, 8:01

Nimic nou....asa este peste tot. Se fura medicamentele si se vând in farmaciile din jurul spitalelor

Gheorghe  •  14 octombrie 2016, 8:19

Voi va dati seama unde ne aflam? Doctorita lu'peste era plecata din tara! Wowww! Cadeti pe spate! Era la Varna, adica tot plecata din tara! A devenit o scuza aceasta plecare din tara! Fac pariu ca o spunea si cu superioritate! Aduca: ba pristilir. eu pot voi ... Nu! Adica: gura mica! Dar 700 de fiole erau plus! 700 nu 7! Anaf-ul tr gaseste cu 7 ron plus. Ai pus-o! Nemtire asta e! Cum dracu , de *** la propriu medicii astia? Niste ***! ***, nesimtiti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  14 octombrie 2016, 8:30

Totul e putred ... cat rau au putut sa faca oamenii politici ... Si asa va fi atata timp cat angajarile la stat sunt facute pe baza de carnet de partid si nu pe baza de competenta sau studii !

Dan  •  14 octombrie 2016, 8:33

Bai nene mai lasa-ne cu investigatiile tale pe gsp. *** asta de site a devenit in parte servetel mediatic pt tunurile tale investigative care nu au nicio legatura cu sportul si in rest o serie de non articole dezvoltate din 5 min de apeluri telefonice la digi sport. Transformati gsp intr-un site serios de sport!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  14 octombrie 2016, 8:43

Toti stim cum arata sistemul medical din Romania pentru ca ne lovim de el intr-un mod socant si de neuitat. De fiecare data cand ajungem intr-un spital ne lovim de neajunsuri, de medici cu o atitudine superioara si greu de suportat. Si cand unul rupe tacerea, ala e bagat in comisia de disciplina si i se pune diagnosticul de nebun. Nu slabiti aceste investigatii pentru ca am ajuns sa cred ca sunteti ultima noastra sansa.

ciolanus  •  14 octombrie 2016, 8:51

@Serban, subscriu. Doar ca se vand oriunde.

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2016, 9:45

@dan: ultima noastra sansa sintem noi, nu altcineva :-) Nu exista nimeni care sa faca treaba cetateanului, stim ca stiti asta insa o repetam tocmai ca sa avem un teren comun de discutie. Datoria noastra este, intr-adevar, sa va dam informatiile si explicatiile pe care le gasim. Sint multe redactii care fac asta. Salvatorii nu vin :-)

Stefan  •  14 octombrie 2016, 9:46

@dan - Sistemul medical nu e chiar asa cum spui tu. La privat aceiasi medici cumva reusesc sa ofere conditii de lux oferind aceleasi servicii ca la stat. Am fost acum 2 zile la o clinica privata de neuro cu mama, si pana au terminat cu ea am tras un pui de somn pe niste canapele exceptional de comode, pe ritm de muzica clasica, in surdina, si la o temperatura perfecta pentru hibernat. Apa proaspata la un metru de mine intr-un aparat high tech, am crezut ca e ceva calculator intai, si probabil daca intrebam era si ceva de rontait, un chips, o acadea. Locuri de parcare cate vrei, daca ai fost programat la 11 apoi la 11 ai intrat, nu mai stai inca o ora doua pana iti vine randul, doctori care isi cereau scuze la pacienti ca 5 MINUTE trebuie sa vorbeasca cu o colega, asistente super dragute, samd. Deci, se poate. Aceiasi oameni pot face performanta. Doar ca nu la stat se pare ca. Uneori stai sa te gandesti daca nu sunt cumva oameni cu personalitate multipla, sau cu doua fete. La stat te iau la 11 metri, la privat sunt niste ingerasi.

Ghelase  •  14 octombrie 2016, 9:52

Excelent reportaj... De fapt descrie excelent societatea asta. Statul e agresiv cu cetateanul, cetateanul e agresiv cu statul, fiecare e agresiv cu fiecare. Statului nu-i pasa de cetatean, cetateanului de stat, fiecaruia nu-i pasa de orisicare. Important e fiecare "EU". Ce mai e important?! Dulapul, cheia, gestiunea, salariul... Parlamentul, interesul personal, nepotismul, spaga... Asta e societatea si e foarte greu de crezut ca intr-un viitor apropiat va fi alta. Vin alegeri, vin tot aia care au fost si care nu au facut nimic in afara de spagi, coruptie, nepotisme si incompetente. Va fi la fel...

Bagheera  •  14 octombrie 2016, 10:03

Problema este una foarte simpla: in acest domeniu cererea este mult mai mare decat oferta. Cam asa era la toate (bunurile si serviciile) in comunism. In sistemul sanitar insa, aceasta discrepanta este crescuta si in mod artificial, mai ales de cei ajunsi in functii/pozitii unde se castiga la greu. Exista o solutie care ar imbunatati lucrurile: negocierea unor tarife CLARE pentru toate serviciile medicale incluse in asigurarile obligatorii facute cu statul. Astfel, pacientul va avea posibilitatea ca pe baza acestor tarife sa obtina decontarea partiala a serviciilor si la privat, daca alege o astfel de clinica. Casa de Asigurari nu va mai avea o relatie directa cu clinica, ci cu pacientii, adica cu cei care dau bani la Casa. Altfel spus, pacientul plateste serviciul la privat sau stat, si primeste de la casa contravaloarea tarifata a acestuia, indiferent daca este efectuat la stat sau la privat. Diferenta de cost la privat o poate achita din buzunar sau dintr-o alta asigurare suplimentara. Casa isi poate permite acum sa nu plateasca sau sa plateasca spitalelor, pe baza de relatii politice, dar nu va putea sa nu plateasca milioanelor de pacienti.

adret  •  14 octombrie 2016, 10:55

d-le Tolontan, va rugam sa veniti sila Primaria Bradu, Arges ca sa vedeti ce ce fura acolo....in numele sportului si nu numai......veti face un serial....

Gucifer  •  14 octombrie 2016, 12:35

Deja , ești o personalitate! Este al doilea comentariu pe care îl văd in care spui ca noi trebuie sa facem ceva! E super!!! Dar hai sa definim ce putem face! Tu îți faci treaba, adică povestești, dar noi in afara faptului ca postam și noi păreri , ne oprim! DEci ce putem face! Nu faci tu o postare cu acest subiect! Ia sa vedem ce iese, centralizat după asta!! Sa nu spui 11 Decembrie, ca nu spui nimic! Orice politruc va fi guvernant, tot aia se va întâmpla! Încă , eu, nu am mare încredere in USR! Încă, dar cine știe!

barbarosa  •  14 octombrie 2016, 12:47

@Ghelase - nu stiu cat va mai fi la fel ... vezi peste tot atatea articole despre coruptie, nepotisme, incompeteti si altele. De cand cu Gala Bute, Microsoft, Colectiv, Hexi, mai nou cele cateva sute de mii de cazuri nerezolvate ale politiei romane - fierb! Fierb ca nu avem parte de o revolutie. Dar asa e Tolo, o revolutie nu se face de pe o zi pe alta. Si poate schimbarile nu se fac la suprafata, si deci nu ne sunt vizibile decat atunci cand ne lovim, ca persoane sau ca societate, de un sistem sau altul. Schimbarea vine si de la individ, nu doar de la sistem.

Costel  •  14 octombrie 2016, 12:54

Zici ca i- a lovit trenul! De atatea ori au terfelit oamenii in comisia aia,de atatea ori si- au batut joc convinsi ca nimic si nimeni nu le sta in cale ,incat acum nu le vine sa- si creada ochilor: presa, avocati!auzi tu: " legea avertizorului public"! Dracu' a mai vazut! Ar fi interesant sa aflam cine e managerul spitalului si ce spune el, cine sunt membrii comisiei! Oricum, amarata aia ar fi fost data afara fara interventia voastra, a presei! Vrem mai mult de la tine Tolontan!Ai de unde!

Costel  •  14 octombrie 2016, 13:19

Vrem sa cautati in dulap! Vrem sa ne aratati scheletele!

gima  •  14 octombrie 2016, 13:30

De ce au fost necesare 3 nevoi pt. niste rautati ?

georgescu  •  14 octombrie 2016, 14:04

Acestia sunt niste *** nu doctori. Pentru ei nu conteaza viata pacientului, pentru ei conteaza *** data de pacient ***. Dupa ce si-au facut casute cu cate 50 de camere la munte si la mare mai au tupeul sa ia si pielea dupa pacient. Sa le fie rusine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  14 octombrie 2016, 14:39

Sunt putini care isi permit sa apelee la sistemul privat de santatate ca sa bneficieze de servicii mai bune oferite intr-un cadru mai curat. Din punctul meu de vedere, in sistemul privat te lovesti de aceesi medici care lucreaza dimineata la stat si care devin peste pranz ingerasi cu pacientii, dar totul este un teatru mai scump. Trebuie schimbat tot sistemul si inteleg ca asta nu se poate face peste noapte, dar trebuie mavar ineputa schimbarea si voi ati dat startul. Restul depinde de noi, cei care compunem societatea asta....

Alex  •  14 octombrie 2016, 15:28

Sunt curios domnule Tolontan. De cand sintagma "***" este o acuzatie grava? Adica a lucra pentru un *** este o rusine sau este ceva ilegal? Interesante opinii aveti aici pe blog. Ca dumneavoastra lucrati pentru un *** este clar (asta este opinia mea), dar nu este nimic ilegal in asta este doar imoral.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ZORO  •  14 octombrie 2016, 15:52

Acu ceva ani,cand am ajuns temporar in SUA,un amic imi spunea ca sunt in tara tuturor posibilitatilor.FALS,FALS....Pt noi romanii dornici de imbogatire si realizare profesionala peste noapte Romania este locul perfect.Cu un sistem bolnav,cu metastaze in faza terminala,orbiti de inavutire si de grija vecinului suntem dupa parerea mea pe un drum fara intoarcere.Nu doar sistemul medical este in colaps ci totul.Pentru a mai putea remedia ceva avem nevoie de legi dure care sa fie respectate si puse in aplicare imediat.Ma indoiesc ca avem in acest moment la nivel politic oameni capabili si bine intentionati sa incerce sa redreseze ceva.Poate exista dar sunt putini si izolati,fricosi si circumspecti.AVEM NEVOIE DE VOCI,DE OAMENI CURAJOSI SI IMPLICATI,AVEM NEVOIE DE HORIA,CLOSCA SI CRISAN,DE IANCU JIANU,DE TUDOR VLADIMIRESCU s.a.m.d. P.S. - ca o parere doar personala,fara a fi malitos domnule Tolontan,poate este momentul,ca bun roman si profesionist desavarsit,sa faceti mai mult,sa fiti mai prezent in si pentru viata romanilor,sa adunati in jurul dumneavoastra si alti oameni de buna credinta pentru a incerca sa ne deschideti ochii si....sufletul.

dice  •  14 octombrie 2016, 16:22

Bai da' saraci mai sunt medicii. Daca te uiti pe masa doar iphone-uri si telefoane scumpe vezi. Viata grea, ce sa zic, bani putini.

bg  •  14 octombrie 2016, 17:01

Asa cum este in microcosmosul medical (spital) asa este in macrocosmosul medical (minister si sist. sanitar) sau transpuneti totul la nivelul societatii romanesti. Numai sa indraznesti sa cartesti putin contra ordinii instaurate arbitrar la locul de munca de catre unii si esti interogat, blamat, acuzat de interese obscure, esti gasit vinovat si totul pentru a da un exemplu ca nu cum va altul sa faca la fel. Apoi, esti marginalizat, etichetat ca rebel sau nebun si scos la pensie sau restructurat. Eu intotdeauna am spus: nu m-a deranjat ce am lucrat, cat am lucrat, pe cati bani am lucrat, ci m-au deranjat relatiile interpersonale de la locul de munca. Daca nu esti ca ei, daca nu te comporti asemenea lor, daca nu intri in gasca lor, daca nu vrei sa fi partas la matrapazlacurile lor (ca sa poti fi la o adica santajabil) esti izolat, ramai intr-un con de umbra, nu mai promovezi, suferi in tacere, taci din gura si vezi cum altii mai putin merituosi urca treptele ierarhiei profesionale (doctorate, profesori la catedra de medicina, sefi de sectii, presedinti de societati medicale cu stranse legaturi in afara). Oamenii acestia se comporta ca si cum ar avea 2 fete diferite: o imagine (pe care o afiseaza in public si in afara) care este luminoasa, culta, de profesionisti, care au drag de meseria pe care o practica in numele si spre binele pacientului, imagine impachetata in cuvinte alese, mestesugite, mieroase, mincinoase si o alta imagine intunecata, urata, meschina, avara, lipsita de compasiune si intelegere pentru semenul sau care nu se dezvaluie decat intamplator sau numai atunci cand cineva are curajul sa traga masca jos. Solutii: sa nu ne mai lasam inselati, mintiti, sa fim cat mai multi de partea celor corecti, drepti, onesti. Binele trebuie sa fie general, nu numai individual. In mod contrar, vom avea ce avem acum: strazi pline de gropi, saracie, gunoaie, somaj, malpraxis, gandaci, sobolani, morbiditate si mortalitate pe primele locuri in Europa, tristete, disperare, agresivitate, violenta, nesiguranta, panica...

Stefan  •  14 octombrie 2016, 17:07

Poi da dice, si mai trebuie sa aiba grija si de pacienti. Vai de mama lor. Uita-te si la saracii tineri care merg la medicina. Motivatia principala cand ii intrebi de ce au ales medicina? Se castiga bine. Raritatile? Vocatia, vreau sa ajut oamenii, etc. E dureros sa vezi cat sufera saracii de ei, asupriti, fara bani, o gramada de responsabilitati, nici un drept. Sclavi, ce mai.

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2016, 17:56

@Stefan: nu sint de acord cu dumneavoastra. Te faci medic pentru ca ai ceva in tine care te indeamna sa-i ajuti pe ceilalti. Nu ca sa faci bani. Exista meserii unde inveti mai putin si ai mai putine responsabilitati si faci mai multi bani. Si nu, nu e vorba despre un idealism al meu. Pur si simplu, in toata lumea cind te faci medic te faci pentru ca tii la ceilalti. Eu cred ca e invers decit spuneti dvs. Putini sint cei care se gindesc altfel decit la semenii lor.

Relia  •  14 octombrie 2016, 19:38

Am avut neplacerea de 3 ori sa ma izbesc de atitudinea aroganta "scarboasa",a cadrelor medicale din SP PANTELIMON. Te cearta non stop indiferent ce informatie doresti. Acesti doctori trebuie sa fie tratati cu calmante , nu este normala atitudinea lor. Uita ca in spital lucrezi cu oameni bolnavi, nu trebuie nici sa -i faci sa le creasca tensiunea nici sa i bagi la balamuc datorita nervilor cadrelor medicale. Domnilor doctori daca va depaseste situatia plecati, linistitiva , cu bolnavii trebuie sa ai rabdare si sa vorbesti cu ei, ex.... Ma duc cu mama la urgenta aici la SP Pantelimon ,in 17 iulie 2016, a facut tensiune 200/120. Nu am mai asteptat salvarea si am dus o eu. Au luat o la camera de monitorizare dupa multe discutii si nu pe carucior ci am dus o eu. Acolo niste asistente au inceput sa ma certe , "ati venit duminica , credeati ca stam degeaba?" Eu "am venit cand i s a facut rau , trebuia sa astept luni?" si a urmat o discutie cam in acest mod pana cand m au lastat nervii si am inceput cu observatiile . Rolul dv este sa tratati bolnavii nu sa mi spuneti mie cand sa vin...etc/ Meseria asta se face acum la "plesneala" nu mai avem dr de calitate nici ca meserie nici ca educatie ....mahala.

jean chelba  •  14 octombrie 2016, 21:37

De fapt nu cheia era marea problemă, ci comportamentul discretionar al fostei șefe de secție.Informația că s-au găsit 700 de colistin în plus este falsă.Au fost 1000.Dovada se află în raportul corpului de control. Medicul advertizor nici nu trebuia chemat la această comisie. În seara „Colectiv” aceeași șefă de secție era acasă cu cheia sub pernă. Relatarea este oarecum corectă. Dacă arată bine un astfel de spital ,am mari dubii , poate l-ați văzut din biroul lui popescu(directorul).Dacă doriți informații corecte,vă stau la dispoziție.De 11 luni le caut.

Stefan  •  14 octombrie 2016, 21:47

@CT - Raman la parerea mea cinica poate, desi imi place sa cred ca e realista, ca majoritatea celor care dau la Medicina, subliniez, nu am spus ca majoritatea doctorilor, nu vorbesc de cei care ajung doctori, ci majoritatea care dau examenul de admitere la Medicina, au argumentul financiar ca argument decisiv, fie ca ei hotarasc asta, fie ca ii imping parintii din spate. Vorbesc de Romania. Si oricum, argumentul afectiv nu cred ca sta in picioare la noi, avem argumentele evidente in sistemul medical de la noi, de la vladica la opinca ( tot imi vine sa zic platica ). Pacientul este ultimul care conteaza, chiar dumneavoastra dati un exemplu in articol, in comisia de disciplina o singura data a fost adus in discutie binele pacientului, si stim toti destule exemple ca sa ne facem o idee de cat de mult conteaza binele pacientilor pentru unii doctori, si cat de mult conteaza burta ( sau portofelul ) lor. Sa nu uitam ca majoritate inseamna si 51%. Nu spun ca 90% sunt asa, sunt destui doctori de isprava, sunt convins de asta. Dar minim 51% termina medicina pentru ca de aia. Inclusiv cei care au terminat medicina si lucreaza in vanzari de medicamente ca acolo se fac(eau) combinatiile sau pentru ca nu prea i-a interesat pe ei medicina si nu pot profesa pentru ca au trecut prin facultate ca prin branza. Si nu vad de ce doctorii cu o tinuta profesionala buna, nu ireprosabila, ca nu suntem sfinti, le-ar lua apararea celor care ii trag in jos si le fac breasla de rusine. Dar, vorba aia, corb la corb nu-si scoate ochii.

Andreea  •  14 octombrie 2016, 23:50

Cătălin, chiar sunt curioasă dacă îmi vei răspunde... Public, aici, ca să citească toată lumea! Lucrez în domeniu și am aflat, vorbește lumea, că sâmbăta viitoare, doctorul Rafila vine aici, în Brașov. Sunt mamă a unui bebeluș și aș vrea să-mi spui ce l-ai întreba TU pe Rafila. Eu, cunoscând situația, l-aș întreba dacă are copii... TU, ce l-ai întreba??

gogu  •  15 octombrie 2016, 6:33

Si ramane intrebarea de unde cele 700 de fiole ce figurau ca administrate... daca nu cumva acesta este un comportament cronic. Nu e usor de intuit ca aceste fiole nu erau aruncate, nici nu dispareau in neant.

MirA  •  15 octombrie 2016, 12:47

Domnule Tolo, Nu te faci medic pt bani, dar nici sa ai un salariu ca al unuia cu 4 clase. De ce? Pt ca ala cu 4 clase nu mai are nevoie de cursuri, congrese, carti scumpe, competente noi. Medicina evolueaza de la an la an si ai nevoie de pregatire continua. In romania, ca medic, sa ajungi la un salariu decent, trebuie sa lucrezi cel putin in doua locuri. Pacientii nu inteleg de ce exista diferente de comportament ale medicilor la spital si Privat. Una este sa lucrezi la spital, unde ai pacienti internati, consultatii buluc la usa, proceduri, operatii si alta este privatul, unde pacientii vin pe rand, in functie de programare, unde exista o organizare. La spital fiecare vine cum vrea, cand are timp, cum poate, cand are Nevoie. Sa nu mai vorbim de birocratia din spitale cand pierzi mult timp cu hartogaraie si te asteapta 10-20-30 pacienti la usa, ca trebuie tu sa scrii condica, sa faci vizita pacientilor internati, sa le faci foile, externarile. Privatul este organizat si foarte putin birocratic. In Romania, malpraxisul raportat de pacienti, nu este cauzat nici macar 10% din cauza nepregatirii unui medic sau rea vointa ( aici o sa sara multi). Daca in spitale ar fi existat conditii: de cazare, igiena, medicamente necesare, aparatura medicala, consumabile.. Atunci da.. Am fi vorbit de o culpa medicala 100%. Cand faci medicina de "front" si te descurci doar cu ce ai si ajungi sa mai si cumperi tu ca medic, unele medicamente si pansamente... Atunci despre ce vorbim. Am cumparat: medicamente, lame bisturiu, fire de sutura, pansamente si nu ca pacient, ci ca medic. Si nu din "mica spaga " pe care oricum nu o iau in putinele ocazii cand se incearca sa mi se ofere.. Ci din salariul ala de muncitor necalificat. Medicii din spitale ajung in fiecare zi la marginea unui malpraxis.. Din cauza lipsurilor si a dezorganizarii manageriale sau a ministerului. In fiecare zi!! Asa ca sincer sa va spun.. Eu am de gand sa renunt la spital .. Desi aici pot sa fac mult mai multe pt pacientii mei, din prisma actului medical in sine ( lucruri care nu se fac in clinicile private, poate doar in putinele spitale private).. Si macar asa am parte de conditii mai bune, organizare si putin mai mult respect, fara sa mi se mai reproseze "pe net" ca sunt "spagar". Toate cele bune si sanatate tuturor.. Ca prefer ca oamenii sa fie sanatosi si sa nu aibe nevoie de mine

Mira  •  15 octombrie 2016, 13:03

Zicea cineva intr un comentariu ca nu avem medici de calitate, ci fara educatie.. Doar mahala. Tin sa precizez.. Ca toata Romania este o Mare Mahala. Incepand cu munca necalificata si terminad cu cei cu studii, indiferent de Calificare. Marea Mahala Romania! Iar in "lucrul" cu populatia este si mai rau.. In ziua de astazi nimeni nu mai are rabdare.. Nimeni.. Toti vor acum .. In clipa asta sa si rezolve problema, indiferent de situatie. Nu conteaza restul. "Spiritul de mahala" nu este doar la medici ci si la pacienti.. Inca nu-mi revin de cand mi-a reprosat un domn tanar, ca el se grabeste la serviciu si ca nu este normal sa bag alti oameni in fata lui la consultatii. Alti oameni insemnand: un nou nascut si un domn pe la 80 ani in scaun cu rotile. Deci despre ce vorbim? Adevarul este undeva la mijloc.. Atat la medic, cat si la pacient. Dar sa nu aruncam cu pietre ..

Stefan  •  16 octombrie 2016, 0:45

+1 Mira. Doar ca articolul trateaza o cutuma a sistemului medical, despre badarania si nesimtirea generala ( nu as putea spune cu certitudine ca nu intru si eu macar partial in bransa ) se pot scrie biblioteci, nu doar articole. Si ca peste tot la noi, daca exista un om care sa ridice sus un sistem, sunt alti 10 in breasla lui care sa terfeleasca orice principiu si regula de bun simt. PS: Trebuia sa il mai sariti din rand de cateva ori pe tanarul domn, doar pentru ca puteti, si vorbesc serios, nu ironic.

antonia  •  16 octombrie 2016, 15:51

Din pacate, asa arata comisiile de disciplina in toate spitalele din Romania. Sunt formate din oameni fideli sistemului, santajabili, slab pregatiti profesional, gata oricand sa execute pe oricine la comanda. Cei care au curajul sa infrunte sistemul si nu fac parte din gasca celor care conduc sunt marginalizati, atacati, scosi pe linie moarta. Cei care conduc sistemul nu doresc ca acesta sa devina transparent, eficient, vor sa-l capuseze in continuare si sa fure cat se poate. Un sef de sectie nu concepe ca odrasla lui ajunsa sa profeseze in acelasi domeniu sa nu-l urmeze si in functie, cei care sunt cu adevarat profesionisti nu-si gasesc locul daca nu au sprijin politic sau daca nu au cateva mii de euro de "cotizat". Din pacate, spitalele sunt lasate de izbeliste pe mana unor personaje care reprezinta interesele murdare ale unui sistem corupt in care sunt implicati toti factorii de raspundere din tara.

Alex  •  16 octombrie 2016, 17:54

Eu zic sa fim de dreapta. Sunt doua solutii. 1. Marim contributia la sistemul de sanatate de 5 ori astfel vom putea avea un sistem de sanatate competent. 2. Renuntam la sistemul de stat si platim asigurari catre firme private de asigurare care incheie contracte cu diferite spitale. Exemplu( te duci la firma x care are contracte cu spitalele a, b, c, d si cand ai nevoie de servicii medicale te duci la respectivele spitale). Astfel spitalele vor oferi servicii cat mai bune pt a atrage contracte cu mai multe firme de asigurari si astfel mai multi bani pentru salarii, dotari, etc. Dle. Tolontan si doctorii au familii si trebuie sa aduca bani acasa pentru a se putea intretine. Dumneavoastra preferati un doctor care atunci cand va opereaza pe cord, sa se gandeasca daca are bani pentru mancare si intretinere maine, sau preferati un doctor care nu trebuie sa aiba problema banului si se poate concentra doar la operatie? Dumneavoastra doar trunchiati adevarul pentru a va iesi pasenta. Ca jurnalist trebuie sa ne dati toate datele nu doar ce va convine dumneavoastra. Gandirea dumneavoastra obtuza gen, citez din dumneavoastra acum, "in America 90% din marii arsi supravietuiesc" fara a spune si cat platesc americanii lunar catre serviciile de sanatate este o trunchiere a adevarului.

Vichi  •  18 octombrie 2016, 17:10

Asta nu e nimic...ați fost vreodată prezenți la ședințele comisiei de disciplină a Colegiului județean al medicilor? Halucinant. Nu veţi avea niciodată curajul unui asemenea reportaj acolo (nici măcar cu camera ascunsă, degeaba mari jurnalişti de investigaţie - vă spun eu:niciodată). *** Așa va fi și în cazul G.Pascu...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ROMAN  •  27 ianuarie 2017, 13:25

India 2 poate fi descrisa tara noastra, atata timp cat in spitale sunt directori ce conduc oficiakl de fff multi ani si din spate la fel....oare de ce se tolereaza astfel de situatii ? Nu mai vorbin se serviciile resurse umane , unde incompetenta este foarte bine organizata in a rezolva , probabil interesele celor ce stiu sa fie draguti cu sistemul.........astfel ca organizarea si restul procedurilor de examinare ... ori rezultatele pot fi cea mai mare surpriza a vietii unui concurent.Daca reuseste , din gresala , apoi il astepta frumos sistemul!!........ Poate de la un amarat post de femeie de serviciu, care conteaza politic/sistem....in promovare , pana la a da pe pozitii de sefie .......este simplu de inteles cum raman unii si aceeasi in sistem............................cam asa sunt spitalele noastre minunate. Sunt uniti, salariile sunt mari la cei ce au anumite pozitii cheie pt.sistem....se pare ca peste 1000 eur echiv , apoi se fac rots de clienti in firmele de ambulatoriu unde se lucreaza extra sai.u tot in timpul programului de lucru si speram ca nu si cu materialele facute rost din spital.Dar, dupa cum nu sunt bine sistematizate informatic , spitalele pot avea pierderi colosale pe aceste canale de resurse umane, materiale si mai ales calitate.

Comentează