O poveste din sud-est

Jurnalist vechi de 21 de ani și cunoscut reporter de televiziune, Cristian Giurgea povestește cum a arătat adolescența sa de ”decrețel” gay în Galațiul comunist al anilor 80

sâmbătă, 15 octombrie 2016, 8:44

N-am văzut de mult, ca, într-un text, cineva să scrie ”22 Decembrie 1989” atît de îngrijit. De regulă, îi zicem ”decembrie 89” sau ”revoluție”, sau ”așa-zisa revoluție”.

Pentru Cristian Giurgea, ”22 Decembrie 1989” este momentul fără de care ”nu doar că n-aș fi ajuns jurnalist, dar poate că eram la închisoare”.

Pentru că, în comunismul în care s-a născut și a crescut Cristi, să fii homosexual era o infracțiune.

Mărturia lui este una specială.

Încă de la început, intenția acestei rubrici de fiecare sîmbătă a fost aceea de a da un spațiu ”oamenilor fără antenă”. Celor care tac de regulă, dar care pot povesti lucruri despre generația ”decrețeilor”, cea mai numeroasă din istoria României.

O generație care azi își pune o sumedenie de întrebări despre ea însăși.

Născut în 1973 la Galați, Cristi Giurgea a fost nevoit să-și ascundă identitatea sexuală.

Și-a trăit pasiunile în secret. Doar cercul apropiaților săi a știut că e gay. Astăzi, el face această mărturie publică pentru că așa a vrut, pentru că așa a simțit.

Este un vechi și experimentat jurnalist. A lucrat 4 ani la Rompres, apoi la Prima TV, iar astăzi este editor știri din teritoriu la o altă televiziune.

Sînt norocos să pot publica aici, pe blog, un text atît de sincer și atît de valoros prin lipsa oricărei victimizări.

Încă ceva.

Cristi scrie atent data de ”22 Decembrie 1989”, dar nu folosește cuvîntul ”decrețel”.

Poate pentru că e generația în mijlocul căreia s-a temut să vorbească.

 

O poveste din sud-est

de Cristian-Iulian Giurgea

Într-o bună zi, am scăpat în șifonierul imens al maică-mii.

Am ales cea mai elegantă rochie și cei mai scumpi pantofi, le-am pus pe mine și am început să fug prin curte în sus și-n jos tocmai când biata femeie avea musafiri importanți. “În curte?!” Mama țipa la mine scoasă din minți. “Să mă faci de râs în vecini?!”.

A fost prima și ultima oară când am făcut așa ceva. Când am simțit nevoia să pun pe mine haine de femeie. Nu știu de unde a apărut ideea în capul meu.

Eram în Galați, înainte de jumătatea anilor ’80.

Primeam din ce în ce mai puține ore de program la televizor, internetul nu exista și totul era cenzurat cu grijă. Inclusiv mâncarea.

Orășelul de provincie în care am copilărit se remarca prin două lucruri: Dunărea și Combinatul Siderurgic, “cel mai mare din această zonă a Europei”, după cum pretindea puțina presă, deținută integral de statul comunist.

Așa am crescut, cu vina asta, că o fac pe mama de râs în oraș. Un băiat ortodox, crescut cu mai multă vină decât un copil de cor de la Vatican.

30 de ani guvernați de frică

Zilnic, furnalele Combinatului Siderurgic care priveau amenințător Galațiul de pe malul unui lac scuipau fum alb-roșiatic și gri-antracit. Așa erau și rufele luate de pe sârma din curte. Mirosul de cocs și de praf de minereu erau ținute la sol de pâcla ridicată din cele trei ape care aproape înconjoară orașul, Dunăre, Siret și Prut.

Acolo, vina s-a transformat în frică. Sau doar a potențat-o.

Frica de ce-o să zică lumea, mamă!, și frica de a fi ce sunt. Gay. Cu fricile subsecvente: frică să te ții de mână pe stradă, frică să te săruți în public, frică să iubești cu toata inima. Sub diverse forme, frica a fost cea care mi-a guvernat viaţa mai bine de 30 de ani.

“Trebuie să mă înveți să mă sărut!”

Prima oară i-am spus ca sunt homosexual celei mai bune prietene din liceu, Cristina.

Am fost forțat s-o fac. Avea un iubit, Dani, mai mare ca noi. Student.

Într-o seară, Cristina s-a înghesuit lângă mine în fotoliu. Bunica ei era în cealaltă cameră. “Trebuie să mă înveți să mă sărut! Dani îmi reproșează că nu știu”.

Buzele ei aveau culoarea ficatului fiert. Am încercat, cu o frică amestecată cu un fior de plăcere interzisă. Dar n-a mers. “Cristina, îmi pare rău, mie îmi plac băieții”.

Nu mai știu exact cuvintele, probabil n-am fost chiar atât de direct. Dar o făcusem. Spuneam cuiva prima oară ce sunt.

Mai târziu aveam să aflu că asta e ”coming out of the closet”. Adică să ieși din debara la lumină. Cu fiecare om căruia i-am spus de-a lungul anilor că sunt gay, m-am simțit mai liber, mai normal, mai integrat printre semenii mei.

Pe fața Cristinei se amestecau șocul și durerea respingerii. Totuși, a înțeles.

”Sex and The City de Galați, anii ’80”

Peste doar câteva zile, vorbeam despre dragoste și bărbați ca într-un fel de Sex and The City de anii ‘80. Probabil atunci am înțeles că așa trebuie să stea lucrurile. Că așa e firesc. Și că suntem diferiți, pentru că amândurora ne plac bărbații.

Dar frica nu a dispărut atunci.

Abia atunci începea.

Știam că nu pot spune asta nimănui altcuiva. Era și ilegal, dar nu asta era problema pentru mine. Habar n-aveam că e o lege care interzice așa ceva și că poți merge la închisoare pentru “de la unul la șapte ani”, potrivit celebrului articol 200 din Codul Penal comunist.

Am aflat abia după Revoluție, când, venit la facultate în București, am cunoscut gay care făcuseră pușcărie doar pentru că erau gay. Adică homosexuali.

Primul

În vremea aia, în Galați, ca în toată România lui Ceaușescu, rezolvai lucrurile cu vecini, prieteni și rude.

Primul băiat din viața mea a fost un coleg de școală, care stătea la două minute de mers pe jos de casa alor mei. Așa că rezolvam și dorințele de pre-adolescent tot în vecini, cu riscuri minime, dar de fiecare dată cu frica de a fi prinși.

Nu știu ce explicație am fi dat pentru ceea ce se întâmpla în diminețile în care chiuleam de la ore și stăteam la mine sau la el cu perdelele trase. El a fost primul. Până la urmă, maică-mea, bună prietenă cu mama lui, s-a prins că e ceva necurat la mijloc și mi-a cam interzis să ne vedem.

”Cele mai bune partide din viața mea sub semnul interzisului”

Au început întâlnirile pe ascuns.

Se mutase din cartier, într-o zonă cu blocuri proaspăt ridicate pentru noua elită care răsărea din rândurile partidului. Ne vedeam la mine când eram singur sau la el, într-o boxă de la parterul blocului, printre acareturi vechi şi borcane cu murături.

Tot frica a fost cea care a făcut din întâlnirile alea clandestine unele dintre cele mai bune partide din viața mea.

Totul era sub semnul interzisului și trăiam, printre altele, și cu frica războiului nuclear, indusă de aceleași mass-media comuniste – chiar făceam exerciții și primeam măști de gaze, cam așa, cum e acum în Rusia.

Lucrurile interzise la care mă dedam de câteva ori pe săptămână mă făceau să mă simt și mai altfel decât știam deja că sunt.

Undeva, prin clasa a zecea, am descoperit trupa lui George Michael, Wham!. Mi-am zis: băiatul ăsta e ca mine.

Tot după ani de zile aveam să aflu că avem un fel de radar, care ne permite să ne recunoaştem.

Bineînțeles, uneori dă erori. Îi auzeam pe colegii mei cum povesteau partide intense de sex cu cele mai frumoase fete din liceu. Mă uitam la ei și știam exact că mai mult de jumătate dintre ei habar n-aveau despre ce vorbesc. Mă gândeam că eu deja fac asta de câțiva ani.

Doar că nu cu fete.

Viața mea fără 22 Decembrie 1989

Am avut noroc că l-am întâlnit pe el și pot doar să presupun cum aș fi crescut dacă puteam să ies în oraș într-un loc în care să găsesc alți oameni ca mine.

Să nu trebuiască să merg pentru asta noaptea, pe aleile întunecoase ale parcurilor.

La fel cum nu știu felul în care ar fi arătat viața mea acum, dacă nu era ziua de 22 Decembrie 1989.

Dacă aș fi fost un inginer în combinatul care ne colora în gri rufele, dacă aș fi trăit tot în casa bătrânească în care m-am născut și aș fi avut soție și copii. Sau dacă aș fi stat la bloc și aș fi făcut grătar în balcon.

Dacă aș fi ajuns sau nu la închisoare. Mai puteam să fiu ziarist și mai puteam să spun cine sunt?

Mi-e frică să mă gândesc. Dar e o teamă cu care pot trăi.

Pentru că de celelalte două am scăpat: frica de ce-o să zică lumea, mamă!, și frica de a fi ceea ce sunt.

Gay. Adică homosexual.

 

Citește primele 3 episoade:

Comentarii (154)Adaugă comentariu

Mihai  •  15 octombrie 2016, 19:45

Astept cu nerabdare prima marturie a unui fotbalist din Liga 1 ca e gay. Eu il banuiesc pe Adi Popa.

iulian  •  15 octombrie 2016, 19:48

Mda... *** extrema!!! Si eu am fost decretel! Am fost sef de promotie in liceu, ***, dar am fost aruncat de regim (ca militar in termen) in minele care dadeau tarii carbune: mai intai la lignit, inspre Dragotesti, apoi la huila, in Valea Jiului. Am avut multi colegi care au murit in accidente!!! Eu insumi am fost de cateva ori la limita... Ganditi-va la o coborare de cateva sute de metri sub pamant, in gaze extreme, fiind obligat la o munca oarecum comparabila cu *** de la galere!!! Trosneau armaturile deasupra capetelor noastre si, din cand in cand, cate unul, muream!!! Si tu, Brutus, faci apologia ***????????? Cand si cum puteau ***???? Sa-ti fie rusine!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iulian  •  15 octombrie 2016, 20:10

D-le Tolontan, inteleg ca trebuie sa va las necitit, sa va urmareasca *** (ar fi culmea sa ma cenzureze din nou roboteii, pe un cuvant folosit chiar in articol!) si "sindromistii" cu tabula rasa. De fapt, de ce mai scrieti??? De ce va mai considerati jurnalist?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AS  •  15 octombrie 2016, 20:14

@Catalin Tolontan "Capitolul III INFRACŢIUNI PRIVITOARE LA VIAŢA SEXUALĂ Art. 200 Relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex Abrogat. Cod penal actualizat prin: Ordonanţă de urgenţă nr. 89/2001 - pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii din Codul penal referitoare la infracţiuni privind viaţa sexuală din 21 iunie 2001, Monitorul Oficial 338/2001." Cred ca prin 1996 a avut loc ultima condamnare pe baza acestui articol.

whayne  •  15 octombrie 2016, 20:45

"puteti sa explicati copilului ceva ce cu siguranta stiti. Ca nu exista iubiri inferioare. Si ca ceea ce conteaza este sa gasesti pe cineva care te place si te intelege asa cum esti." "Foarte" gresit dle Tolo,caci sa fii ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

borris  •  15 octombrie 2016, 21:04

Observ cu veselie ca precedentul meu comentariu a fost cenzurat si sters cu toare ca nu continea expresii obscene sau trolling. Asta spune multe despre echidistanta celui/celor care se ocupa cu aceasta pagina. Probabil ca fac parte *** si au alergie la critici. Ok, domnule Tolontan, cred ca ati remarcat ca in loc de simpatie si de intelegere pentru respectivul homosexual ati obtinut exact opusul, fapt care ar trebui sa va puna pe ganduri cu privire la capacitatea dv. de a prezenta ***. Oricum veti sterge si acest comentariu dupa ce-l veti modera dar asta nu va face decat sa-mi intariti convingerea ca ceea ca am spus este adevarat. Iar adevarul este incomod si doare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  15 octombrie 2016, 22:16

Mi-a placut exemplul cu dinamovistii si stelistii . Personal nu am nimic contra minoritatile sexuale atita timp cit nu ***e " linga mine pentru ca am avut o experienta care chiar nu mi-a placut . Am locuit la etaj intr-o vila unde la parter locuia un cuplu de gay din *** si citeodata ii apuca de darimau casa cu zgomotele lor !!Tot personal chiar imi plac lesbiencele ( mai ales femeile frumoase) si chiar am avut citeva experiente , fantezii cum vrei sa le numesti cam pe la mijlocul anilor 90 cind m-am reintors acasa de la Londra . NU STIU DAR FEMEILE CHIAR AU FOST SELECTATE DE NATURA SA FIE FRUMOASE . NOI SUNT CONVINS CA FATZA DE ELE SUNTEM URITI . Unii chiar barbosi sau mustaciosi !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan  •  15 octombrie 2016, 22:18

cum, măi, tolo, dai tu spații și timpi oamenilor „fără antenă” (voiculesciană imagine ...)?, că toți sunt persoane emportante, cu posibilități de exprimare proprii, ziariști, ceo-iști și alte creaturi rebarbative. și neinteresante. dar who the eff cares, right?, ești un mic zeu și tu, în felul tău, scrii pentru prietenii tăi, hipsterii, *** ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flaviu  •  15 octombrie 2016, 22:22

Observ si eu cu veselie cum mi-a fost moderat comentariul, eliminandu-se expresiile ***l' si , ***'.. Si pe d-l Tolontan , care aduce asemenea oameni ( toți 4, din ultimele sambete, poate cu excepția lui Costi Mocanu) , pe d-l Tolontan nu-l modereaza nimeni, el serveste voios si cu mult drag *** si face , tot voios si cu mult drag , analiza colegilor de generație , din postura ( auto-asumata) de guru al jurnalistilor.. Sa nu mai amintesc , ca un ziar de sport ar trebui sa abordeze alta subiecte...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu  •  15 octombrie 2016, 22:40

Uite ca noi, romanii dupa atitia ani in care ni s-au spalat creierele inca mai gindim corect. Avem tot dreptul sa ne spunem parerea, care de altfel e sustinuta si de studii stiintifice. Si anume ca majoritatea romanilor considera pe buna dreptate ***, o *** *** iar *** necesita ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu  •  15 octombrie 2016, 23:12

Degeaba ma cenzurati, exista studii stiintifice pe tema asta, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  16 octombrie 2016, 0:54

O gașcă de „patrioți” s-au găsit să comenteze. Niciunul nu a reușit să digere subiectul. Oameni buni, aflați că din cauze ca acestea suntem cu zeci de ani în urmă.

Mihai  •  16 octombrie 2016, 1:59

Super articolul! Coming outul cere si in ziua de azi curaj pentru ca (dupa cum se vede in multe comentarii), o partea a populatiei sunt si ignoranti si agresivi. Din fericire, Romania si-a adaptat legislatia la normele si standardele civilizatiei europene. Din nefericire, cu mentalitate de ev mediu e exact in coada Europei la civilizatie si pe primul loc la tot ce e mai rau (copii abuzati, accidente rutiere, SIDA la copii, tuberculoza, etc.).

Aframax  •  16 octombrie 2016, 2:03

Prietene , adica mai Tolo ....***!!! Cum dracu ' poti sa scrii asa ceva intr-un ziar de sport ? Pe cand poze explicite ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nica fara frica !  •  16 octombrie 2016, 2:54

oare de ce 90% din comentarii sunt.......cenzurate si moderate !!!???......iti spun eu , pt ca marea majoritate *** !!!!....dar normalitatea lor e......fff anormala !!!!!!....iar tu tolontane emani numai ipocrizie !!!...nu stiu daca ai copii dar pun pariu pe orice ca daca ai avea un baiat care sa fie *** te-ar darama pe veci !!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rtx  •  16 octombrie 2016, 2:57

aruncă pisica pe sistemul educațional și politic de atunci, *** Nu ??

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tudor  •  16 octombrie 2016, 3:31

Catre Catalin Tolontan Iubirea e datatoare de viata, da nastere. Eu nu cred ca sentimentele dintre homosexuali sunt sentimente de iubire. Mai degraba o fi vorba de placere, asa cum se exprima si autorul textului cind spunea ca lui ii plac baietii. Unii spun ca multe comentarii sunt negative datorita faptului ca suntem majoriratea ortodocsi. Asa este si in Biblie practicarea homosexualitatii este descrisa ca fiind un lucru rau. Dupa parerea mea Biblia ortodoxa ne invata cum sa fim demni, cum sa creem viata si cum sa o traim corect si cred sincer ca daca avem curajul si puterea s-o urmam barbatul devine mai barbat si femeia mai femeie cu rezultat un copil cu caracter si sanatate intarite din generatie in generatie. Iar daca ne opunem Bibliei si dam drumul la liber tuturor poftelor, ne dam batuti in fata oricarei dorinte or tendinte fara sa tinem cont de ceea ce ne cere constiinta, daca ne dam copiii prada vaccinatului excesiv, acestea nu pot duce decit la subrezirea noastra si a generatiilor urmatoare si in final la disparitia vietii. Ptr noi muritorii, Inainte de a fi blond, brunet bun rau chipes urit homosexual sau heterosexual trebuie sa te nasti si atunci e nevoie de o femeie si un barbat. Sper ca cei cu tendinte homosexuale sa incerce din toate puterile sa si le reprime si cu ajutorul lui Dumnezeu si Isus Cristos vor reusi, isi vor gasi partenerul iubit de sex opus, vor avea proprii copiii, nepoti si vor fii fericiti. Numai bine!

Alexandru  •  16 octombrie 2016, 3:41

Domnule Tolontan, Nu mai locuiesc in tara de 5 ani si inteleg perfect de ce ati simtit nevoia sa publicati aceste randuri, atingand o coarta sensibila a mentalului romanesc: orientarea sexuala. Lupta impotriva coruptiei si a sistemului pe care o duceti presupune in acelasi timp o lupta poate si mai dura cu mentalitatea. Dumneavoastra va luptati si cu un mental colectiv care azi in 2016, inca considera de exemplu ca un gest simplu ca al lui Tariceanu este perfect acceptabil. Va confruntati cu o societate pentru care al doi-lea om in stat nu poate sta la o coada pe care tocmai sistemul pe care el il reprezinta a creat-o. (am vazut un sondaj cintind presa din tara) Vedeti? este tot ca in anii 80, pe vremea cozilor la Alimentara pe care le-am prins si eu, cand venea cate unul in pardesiu si lua carne prin fata si auzeai soptind: "E tovarsu' director" Este un exemplu care mie imi confirma ca schimbarile vin greu in mentalul colectiv romanesc si de obicei prea tarziu pentru ca sa mai conteze. pt ca cei care ar trebui sa contribuie la accelerarea schimbarilor in mentalul romanesc nu sunt in stare sa o faca din cauza principiilor dupa care se ghideaza ei insisi. Kogalniceanu ar putea si astazi afirma la fel: "Majestate, ma iertati, asta nu se poate face pentru ca n-avem nemti" Va urez succes pe mai departe. Este cutremurator ce descoperiti dar fantastic ca reusiti sa o faceti.

tudor  •  16 octombrie 2016, 4:44

Cu alte cuvinte: n ai plus si minus n ai curent, n ai deal si vale nu curge riul, n ai femeie si barbat n ai copiii deci nu dai viata. Nu e viata nu scriem subiecte si comentarii pe site. Trageti concluziile singuri.

Codrut  •  16 octombrie 2016, 8:23

Eu am crescut în anii 90, tot într-un orășel industrial, și nu pot să zic că a fost o perioadă diferită față de ce se spune în articol. Nicio urmă de înțelegere din partea nimănui. Mi-aduc aminte mereu cum popa la ora de religie a zis că păcatul sodomiei te duce în iad. Aveam 12 ani atunci și vag, presimțeam, că sunt homo. Și știu de la mulți cunoscuți, că primul gând pe care l-au avut când au realizat asta a fost să se gândească la sinucidere. Mai târziu am aflat că Dumnezeu nu e Dumnezeul îngust al românilor, ci e Dumnezeul tuturor oamenilor, care îi iubește pe toți oamenii, chiar și pe necredincioși și marginali. Așa că aruncați liniștiți cu pietre în continuare, doamnelor și domnilor și legați-vă strâns de cap ochelarii de cal.

nea caisa  •  16 octombrie 2016, 9:13

Dle Tolontan, daca, poate nu in viteza in care gay-lor le-ar conveni, societatea noastra accepta, incet-incet, ca si *** trebuie sa traiasca o viata, atunci nu prea vad progrese in cele doua chestiuni in care societatea are dreptate si de care - de ce nu - se teme: prozelitismul si comportamentul de tip organizatie oculta. E una sa accepti homosexualii "naturali" si alta sa accepti propaganda si prozelitismul lor. Tot asa cum nu poti accepta ca ei sa se traga - economico-social vorbind unii pe altii, creind adevarate ierarhii homosexuale in unele institutii si ocupand, ca si ofiterii acoperiti si agentura serviciilor, pozitii pe alte criterii, ascunse, dacat cele ale competentei si barand astfel calea unor persoane mai bune, profesional vorbind, decat ele? Tangential barfind, puteti spune cum au ajuns angajati la Bruxelles, pe mii de euro lunar, acesti guvernanti care zilnic fac dovada unei incompetente crase, ca si ale unor *** - si care este adresa si programul biroului unde si-au depus cererile de angajare?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tudor  •  16 octombrie 2016, 9:37

Codrut, Dumnezeu e bun si drept si ne iarta, dar nu si daca persistam in pacat. Eu asa am inteles. Citeste Biblia si trage tu singur invatamintele.

tot nea caisa  •  16 octombrie 2016, 9:37

Regulile site-ului par a avea si menirea de a crea falsa impresie ca unii contributori, poate inconvenabili, ar avea exprimari necivilizate. Rog pe ceilalti contributori sa afle ca nimic "moderat" in comentariul meu de mai sus nu a fost vulgar sau injurios; poate ca au fost vorbe mai aspre, insa corecte si corespunzand realitatii. Dle Tolontan, nici moderarea in exces nu e buna.

Cosmin  •  16 octombrie 2016, 9:51

Ceea ce nu inteleg intolerantii este ca repulsia lor fata de homosexuali nu ii face pe acestia din urma sa existe. Aduc in discutie familia si propagarea speciei, ceea ce e un argument eminamente nul. Homosexualii nu inceteaza sa existe sau sa apara doar pentru ca nu se legalizeaza homosexualitatea, la fel cum oamenii nu inceteaza sa se inmulteasca. Imensa majoritate a pamantenilor este heterosexuala si asa va ramane intotdeauna. Prin atitudinea voastra intoleranta, in schimb, homosexualii vor ramane oameni introvertiti, frustrati pentru ca nu au sansa de a fi ei insisi in societate. Intoleranta voastra conduce la nefericire. Sunt foarte multe state in care a fi homosexual nu e o crima, ba chiar e ceva tolerat si considerat normal. Toate statele alea o duc mai bine decat noi. Dar, deh, noi suntem cu crucea-n frunte. Grobieni, analfabeti, irationali, ilogici, prost educati si saraci. Dar cu crucea-n frunte!

Corina  •  16 octombrie 2016, 10:21

Intr_o tara in care victimele din Colectiv au fost numite sataniste si muzica rock muzica dracului, in care gimnastele inca sunt batute in cluburi de mici si profesorii umilesc copii la scoala, unde cei cu dizabilitati sunt scursurile societatii...a vorbi despre acceptarea homosexualitatii la nivel de societate e sf. Stiti de ce Moise i-a plimbat pe evrei zeci de ani printr-un desert care ia cateva zile sa-l traversezi? Pentru ca generatia cu mentalitate de sclavi sa moara! Sa inteleaga fiecare ce vrea din asta!

tudor  •  16 octombrie 2016, 10:55

Cosmin As lasa o mai moale cu diferentele intre state bogate si sarace cind stim cum s au acumullat. Cum iti explici ca statele cu cele mai mari datorii au si cele mai mari salarii? Unde i logica? Cu privire la homosexuali e treaba lor ce fac atita timp cit ramine treaba lor dar cind apari pe site cu un subiect de genul acesta atunci nu i greu sa ti imaginezi ca apar si parerile contra. Mie mi s a parut ca in general limbajul folosit a fost civilizat si mai ales logic iar cel mai dur limbaj de pina acum pare a fi al tau care i reduce pe toti cei ce nu vad la fel lucrurile la nivelul pe care l ai spus tu si nu l mai repet. Cit despre viitorul speciei umane, fa si tu un exercitiu de inaginatie si creioneaza tipul de stranepoti ai viitorului plecind de la principiile pe care ni le baga n cap si n viata statul ateu: vaccinuri cit cuprinde ptr orice, antibiotice asemenea, mincare modificata genetic, copii crescuti in familii de homosexuali, diferente cit mai mici intre barbati si femei, modificari de sex. Cred ca i de ajuns sa intelegi ce hal de imunitate naturala o sa aiba un copil in 2050.

Dacu  •  16 octombrie 2016, 11:15

deci prieteni, pt Tolontani si altii... binele e unul singur, adica: 2 cu 2 intotdeauna va da 4, nu va da 5 , 8 sau oricealtceva ci doar 4 da ? de unde se vede clar ca binele e unul, nu exista 2 rezultate diferite care sa fie la fel de bune, in sah de-asemenea o singura mutare e cea mai buna tot timpu... de unde deducem ca ... BINELE E UNUL SINGUR. Adica familia se constituie din barbat si femeie, pt ca daca ar fi doar familii de barbati sau doar famililii de femei lumea ar ramane nepopulata, e atat de simplu !! Si sa vi cu texte de genu : "mi-am invins frica, si acuma recunosc" :)) stiu ca e la moda *** *** *** le merge lor dc sa nu le mearga ? sunt si ei o clasa sociala care merita respect. Repet BINELE E UNUL SINGUR, tocmai de aia adevarul poate fi aflat atat de usor, pt ca e unul, nu e loc de ghiceala aici, Dumnezeu e perfect, perfectiunea e predictibila, e adevarata si e UNA, in fine cred ca m-am facut clar pt orice om cu capul pe umeri !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  16 octombrie 2016, 11:18

Tolo este un ziarist exceptional , un bun exemplu . GSP -ul este un ziar de sport , probabil, sigur , multi copii citesc pe aici . Domnul acesta ne spune ca in scoala primara , la 13 - 14 ani facea nebunii homosexuale prin subsoluri de bloc . In clasa a -X-a deja se uita cu dispret la fraierii lui colegi . Am copil de 13 ani , fetita , baiat , nu conteaza , nu sunt batut in cap dar nu ma pot uita la ei si sa ma gandesc la ce spune domnul , doamna de aici . E normal ? Vad ca foarte multi accepta , tot asa sub ideea de toleranta etc . Bai fratilor , ati inebunit ? Daca nici noi nu suntem toleranti cine dracu mai e ? Ne fura astia , *** au cumparat si cumpara inca tot vestul , ne-au luat tot ce inseamna bogatii naturale , tot asa cu ideea europenismului , concurentei economice corecte etc, etc . Homosexualii sa fie sanatosi , treaba lor , sa si-o faca la ei in dormitor , citesc o madam mai sus Corina , la fel toleranta ... Madam ai copii ?Fata , baiat , ti-ar placea la 13-14 ani sa vina sa spuna ca *** prin subsoluri dar nu trebuie sa te superi , fii toleranta ? sexualitatea este povestea fiecaruia dintre noi , treaba noastra , homo , hetero , nu am vazut pe aici povesti de discriminare , procese de munca , suntem cuminti chiar prosti de cuminti si nu ma refer la atitudinea fata de homo . Tom Hanks , Philadelphia cand era actiunea ? 90 -93 parca . Adica aproape azi . America . Asta e ,complicat . Dar sa vina unul sa-mi spuna intr-un ziar de forta ,in rubrica unui ziarist de forta ca el se simtea discriminat si neinteles de societate ca *** la 14 ani prin subsoluri cu alt handralau si toata lumea sa aplaude inseamna ca suntem tampiti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

maricica contraataca in haita  •  16 octombrie 2016, 12:21

gigelos, acelasi lucru l-ai zis si ieri. Ce faci, repeti sa le intre bine la pacatosi in scafarlii? Asa de incapabili iti crezi conationalii, ca n-au fost capabili sa priceapa din prima ce-ai vrut tu sa zici?

Alina  •  16 octombrie 2016, 12:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  16 octombrie 2016, 12:52

@maricica .... - sa ma ierti draga mea ! am scris si ieri ? m-am ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nicusor care salveaza tot  •  16 octombrie 2016, 13:33

Naturalia non turpia! In mod natural, ca orice animal, omul s-a nascut vanator. Vaneaza si el ce poate, respectiv animale mai slabe decat el. Chiar si intre lei, animalul alfa, adica cel mai fortos, *** tot ce pofteste. Acesti Giurgea, in asentimentul domnului urias ziarist Tolontan, nu fac decat sa revendice dreptul lor "natural" de a-si satisface placerile cu semeni de acelasi sex prin ce hrube sau alcovuri vrea muschii lor, iar nenorocitii de hetero, fosti intoleranti din lipsa de educatie si de cadru legislativ, sa aplaude in delir. Dar cea mai mareata realizare a domnilor Giurgea ar urma sa fie adoptarea de copii pe care sa-i initieze de mici direct in practicile, drepturile si placerile Noii Ordini Mondiale! Aferim, domnule Tolontan, succes la moderatiune!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vandoreli  •  16 octombrie 2016, 16:15

RUSINE ,Tolontan de 2 lei !!!!!

je  •  16 octombrie 2016, 18:04

Ce legatura are rozeta aluia cu moto gp, formula 1, fotbalul si alte sporturi?

Liana  •  16 octombrie 2016, 19:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dorina  •  16 octombrie 2016, 19:36

Felicitari Tolo, felicitari Cristi pentru articol! Cristi iti doresc sa reusesti sa estompezi cat mai mult din traumele prin care ai trecut.

popa  •  16 octombrie 2016, 19:36

Tolontane, ai transformat articolul asta in propaganda pro LGBT. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

maricica nervoasa foc  •  16 octombrie 2016, 19:37

Tolo, mai lasai si eu un comment. De ce nu-l arati? Ca-l critic pe Soros, al de vrea sa distruga Romania cu toate *** astea?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rtolo  •  16 octombrie 2016, 19:47

De cind a inceput dl Tolontan sa faca propaganda, prozelitism si sa lupte pt drepturile homosexualilor. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cat  •  16 octombrie 2016, 21:48

Buna, sunt lesbiana. Tot respectul pentru Cristian Giurgea. Sunt cam de aceeasi varsta cu el si il inteleg intrutotul deoarece si eu am avut nenumarate piedici in calea fericirii mele. Stiu cum este sa faci dragoste pe fuga in sala de cinematograf, in toaleta, pe banca in parc sau la locul de munca. Din fericire pentru mine iubita mea imi este colega de birou si astfel ne putem saruta in voie oricand. Locuiesc in Braila si pot spune ca aici spre deosebire de Galati oamenii sunt mult mai intelegatori si chiar simpatizeaza fenomenul LGBT. Lucrez la Camera Agricola si mai este un cuplu la CEC de lesbiene cu care iesim la terasa sau restaurant, ne tinem de mana, ne sarutam pe strada si totul e ok. De asemenea am un coleg care este gay dar la presiunea familiei s-a casatorit si are si o fetita, si el este privit cu simpatie ba chiar are relatii sexuale cu colegi care se pretind heterosexuali. Deci, practic, heterosexuali 100% nu exista. Trebuie doar sa le arate cineva cat de frumoasa este dragostea intre femei sau intre barbati ca sa inteleaga ce au pierdut atatia ani.

john70  •  17 octombrie 2016, 3:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  17 octombrie 2016, 6:36

"ACCEPT DIVERSITATEA, MA AMUZ, DAR NU-MI FACE RAU" - este un citat din interviul dat unui post TV de reputatul prof. Dr. Romila - medic psihiatru si cu care sunt de acord in totalitate. Mai pe intelesul tuturor, cred ca a fi gay este optiunea ta personala (asa simti ca este confortabil ptr. tine sa fi) si este normal sa cauti prietenia si compania celor asemenea tie. Si pentru asta sunt de acord cu o anume discretie privind viata personala, intima (pe mine nu ma intereseaza ce faci tu la tine acasa), dar nu pot fi de acord cu afisarea ostentativa in public, cu propovaduirea acestui tip de comportament sexual *** si incercarea de a castiga adepti in randul adolescentilor, tinerilor (care din teribilism, din dorinta de a se remarca, de a fi altfel decat majoritatea) pot urma acesta cale. Nu sunt de acord cu lozinca: " sa fim cat mai multi ca sa obtinem drepturi, avantaje, recunostere, etc..." Ce s-ar intampla cu omenirea daca toti am deveni gay sau lesbiene, am disparea...Avem organe de reproducere ptr. REPRODUCERE si perpetuarea speciei si rolul lor nu trebuie inlocuit cu PLACEREA SEXUALA si NERVOASA. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian  •  17 octombrie 2016, 11:26

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lacra  •  17 octombrie 2016, 15:41

Tolontan mai lipsea. Aproape face propaganda ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  17 octombrie 2016, 18:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabriel  •  17 octombrie 2016, 22:12

traiesc in Canada de 20 de ani si am lucrat intr-o companie in care 89% gay si nu am avut nici un blocaj sau disconfort psihologic atunci ce se intampla cu Romanii acepta-ti toate scursurile societatii in preaja voastra dar persoane care au doar o alta orientare sexuala NU- STUPID

Nae Girimeau-Villemin  •  17 octombrie 2016, 23:29

Ei, din fericire acum traim vremuri de eliberari marete, e legal barbati cu barbati, e legal femei cu femei si in maxim 10 ani o sa fie legal si ce facea eroul Cristian Giurgea cand era copil. Rog pe jurnalistul de investigatie sportivo-medical-sexuala Tolontan sa revina la momentul oportun cu o poveste actualizata si sarbatoreasca.

Domenico Moderatore  •  17 octombrie 2016, 23:31

Acest comentariu a fost moderat deoarece isi batea joc de jurnalistul progresist Tolontan ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Freddie Merkur  •  17 octombrie 2016, 23:35

@ Codrut • 16 octombrie 2016, 8:23 Vai Codrut, asa imi pare de rau ca nu te-am cunoscut la 12 ani. Acuma din pacate e tarziu, nu mai esti asa fraged ca atunci, scuze, sper sa nu te superi.

Georges Dacian-Soross  •  18 octombrie 2016, 0:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează