La ce nu s-a gîndit Dragnea cînd a trecut TVR și RRA la Guvern. În vreme de pace, moderatorii TV de la noi vorbesc precum cei din India, aflată pe picior de război cu Pakistanul

Azi, în Parlament, șeful PSD a reușit să-i convingă pe colegii săi să rupă legătura dintre plătitorul de taxe și televiziunea și radioul public

marți, 25 octombrie 2016, 2:01

Urmăriți ”știrea” de mai jos!

Este absolut frapantă asemănarea cu tonul folosit de unele dintre vedetele televiziunilor private de la noi.



Numai că noi vorbim așa la televizor în timp de pace, iar la New Delhi se simte umbra războiului!

Retorica belicoasă folosită de Arnab Goswami, absolvent de Oxford și unul dintre starurile televiziunii indiene, vine pe fondul unui conflict de 70 de ani între India și Pakistan.

Din 1947, moment în care fosta colonie britanică s-a divizat inițial în două țări – India și Pakistan (Bangladesh a devenit stat independent mai tîrziu, la început se numea Pakistanul de Est), au existat patru războaie între ele. Și mult mai multe perioade de maximă tensiune, așa cum se întîmplă acum.

Media participă și ea la escaladarea tensiunii.

Urmărindu-l pe Arnab Goswami, care nu relatează, ci incriminează, regăsești o stilistică familiară nouă, românilor. Noi conversăm unii cu alții în maniera în care discută două țări aflate pe picior de război. Și ale căror armate trag zilnic una spre alta, în operațiuni reciproce de hărțuire.

Azi, Parlamentul a trecut TVR și RRA la Guvern.

Liviu Dragnea s-a implicat personal. Liderul PSD a evitat să ia în calcul nevoia de conversație națională civilizată. Teoretic, TVR și RRA au un rol crucial într-un dialog rațional.

Media publică are datoria de a fi nepartizană și echilibrată. Dar asta se poate realiza dacă e în directă legătură cu cetățeanul, prin taxă, nu dacă trece în finanțarea Guvernului.

Cînd norma impusă gîndirii publice de către discursul televiziunilor private, care gonesc legitim după audiență, este prejudecata, partizanatul și stereotipul violent, televiziunea și radioul public au misiunea de a contrabalansa.

Că nu o fac acum? Da, nu o fac!

Că șeful Radio România, Ovidiu Miculescu, își anchetează jurnaliștii pentru exprimarea opiniei, da, e adevărat!

Că Irina Radu, președintele TVR, nu vede cît de mult rău provoacă prin înțelegerea cu Dragnea ideii de media publică independente, da, e adevărat! Și-a mărit bugetul, o mărire mascată a taxei, și asta pare tot ce o interesează.

Dar oamenii sînt trecători. Instituțiile durează. În cazul TVR și RRA, ele tocmai au dat un mare pas înapoi!

Nu va mai dura mult pînă cînd Breaking News nu va mai fi suficient în România.

Vom introduce probabil, așa cum povestește The Guardian că se întîmplă în India: Big Breaking News și Code Red Breaking News.

 

 

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Tulceanul  •  26 octombrie 2016, 8:47

Se pierde din vedere ceea ce este mai important : indiferent de sursele de finantare ale TVR si RRA ( cat inseamna pentru fiecare dintre noi taxa ? cheltuim mai mult pe alte vicii ! ) banii sunt cheltuiti iresponsabil ! Au fost vaci bune de muls pana acum , asa , lesinate cum le-a prezentat presa ? Au fost . Mi-e teama ca acum vor urma "tunurile" adevarate si ca de fapt acesta era si adevaratul scop al psd in urma votului . Castiga putin capital electoral , isi asigura si teren pentru ceva inginerii , doi iepuri dintr-un foc !

Robert  •  26 octombrie 2016, 9:25

Sunt doua solutii aici: privatizarea (nu vad de ce statul mai are nevoie de institutii de presa, care oricum fac numai partizanat politic) sau inchiderea. Platim taxa radio-tv ca partidele si politicienii sa-si faca gratis campanie. Sa plateasca la privati campania.

Ana  •  26 octombrie 2016, 9:47

Cu ani in urma TVR facea pe litoral o emisiune de 20-30 minute cu o echipa de 8-10 persoane in timp ce altor posturi le era de ajuns o echipa de 2-3 angajati! Angajatii TVR, dimineata erau pe plaja iar pe la 15 faceau emisiunea..unul aranja luminile, unul plimba niste cabluri...pe banii din taxa tv iar ratingul era „0”!

Razvan Prepelita  •  26 octombrie 2016, 10:56

E vina si mass-media. Vocea jurnalistilor, echidistanti ca tine nu s-a auzit decat intr-un articol si acela intr-o nota prea pasnica, cateodata trebuie sa fii si CTP, ptr ca a te tot eschiva din spatele unei imagini ultra pasnice duce la dumf de lectura si nu de informatie precisa si o concluzie clara. De ce un titlu cu Tamas beat poate ocupa un sfert de pagina din gazeta si unul cu "ne fura astia libertatea presei nu". Nu inteleg coerentza. Uneori vocea unui ziar se aseamana cu vocea de azi a EU. Apoi vocea jurnalistilor direct implicati, TVR, radio a fost inexistenta si de aici concluzia ca...da, ne-o meritam.

kkciosuldelahamangia  •  26 octombrie 2016, 12:39

nu inteleg, sunteti de dreapta sau de stanga ? sunt prea multui jurnalisti care se declara de dreapta dar prin articolele pe care le scriu si emisiunile la care sunt moderatori, sustin din toti rarunchii ideologiile si masurile de stanga, ca si cum a te da de dreapta te pune automat intr-o lumina favorabila, dar e doar o imagine falsa. prin eliminarea taxei sau desfiintarea tvr si a radioului public, eu cel putin nu pierd nimic. mai este si varianta resctructurarii tvr, ceva la dimensiunea fosutlui otv, pt. ca asa cum D.D. nu cred ca avea mii de angajati si trasmitea in toata tara, la fel ar putea si tvr.

Telespectator  •  26 octombrie 2016, 12:44

Am si eu o intrebare timida: voi, cei care scrieti pe aici, de cand nu v-ati mai uitat, macar de curiozitate la TVR1 si TVR2? Asa, din cand in cand? Au niste emisiuni exceptionale: Descalecati in Carpati, Poveste dupa poveste, Editie speciala, TVR 60 in Stiri (retrospectiva celor mai importante momente ale istoriei umanitatii din sec. XX, asa cum au fost transmise de TVR, Politica si delicatesuri (muzica traditionala veche , excelenta, replici inspirate, invitati inteligenti), Ora regelui (nu trebuie sa fii monarhist, afli, doar, cum a fost istoria), Garantat 100%, Profesionistii, 5 minute de istorie. Astea sunt doar cateva. Fara sclipiciuri, tzitze si popouri, oameni exceptionali, exemple de modestie, adusi in fata reflectoarelor, povesti de viata si cariere model. Aseara, tarziu, l-am vazut pe Sorin Dumitrescu, un gigant al culturii romane, pariez ca majoritatea nici nu au auzit de el! Iar Editia specialade ieri i-a adus pe ecran pe cei mai mari medici transplantisti ai Romaniei, Lucan, Zota, Irinel Popescu cu povestile catorva transplantati povestite de ei insisi. Nu le-ati vazuut, nu? Va uitati la tranca-fleanca pe tvziuni de stiri. Reprosati audienta TVR dar va uitati cu lacomie la Wowpirtz, la Un show capatos si la alte mizerii. Mai schimbati canalul si vorbim dupa aia. Evident ca nu au nevoie de 3000 de angajati la TVR, se face treaba la fel de buna si cu 1500, dar daca indicatiile politice sunt sa ***... Si la TVr ca peste tot la stat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  26 octombrie 2016, 13:27

@Telespectator - Wowsmitz e cireasa de pe tort! Ce vorbesti acolo, Wowpirtz si una cu un chel care sta la un birou si ceva invitati pe canapele, si niste domnisoare intelectuale danseaza din buric. ( TVR are intr-adevar cateva emisiuni mult peste emisiunile de taraba de la posturile care fac audienta, dar ce sa ii faci, emisiunile sunt pe masura publicului ). @Robert - Acelasi lucru daca se privatizeaza. Spune-mi doua televiziuni nepartinitoare. Plus ca iarasi ne gasim noi ca vrem sa reinventam roata. Toate tarile civilizate ( poate ca sunt mici exceptii ) au televiziuni de stat, la noi solutia e privatizarea sau inchiderea. O privatizam, tot partinitoare o sa fie, pe gustul patronului, vezi toate exemplele de televiziuni. Hai sa inchidem si spitalele de stat daca nu le putem privatiza. Si sa inchidem toate companiile de stat care nu le putem privatiza. Ca noi putem. Solutia e sa eliminam coruptia, incompetenta si nepotismul, nu sa inventam roata.

Alexbibirica  •  26 octombrie 2016, 16:18

nu sunt de acord cu eliminarea taxei radio/tv.

Octavian Stăncioiu  •  26 octombrie 2016, 19:26

Code Red *** News. După 11/9 ne-am tâmpit cu toții, trăim doar în breaking news-uri.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

velier  •  31 octombrie 2016, 18:43

La Radio in ultimele saptamani a fost o campanie furibunda de mentinerea a taxei. Iar dezbateile total lipsite de echidistanta adica chemati doar din cei care sa le tina partea. Si da-i si lupta: libertatea presei, organizatiile internationale (pe care tot ei le solicitau), exagerari etc. Jenant pentru ascultatori mai ales ca deontologia asta facuta pentru profitori e insuportabila. Nu stiu daca e voie sa pun link dar e suficient un google search cu ce bonusuri si favoruri se fac la radio Iasi. Cu banii din taxa se poate face orice adica se impart dupa bunul plac. Asta e cred motivul de scandal. Ar fi interesantat de stiut cati din TVR si radio au avut si au salarii mult mai mari decat ministrii in ultimii 10-15 ani. La TVR cand se discuta orice imbunatatire pentru diverse categorii gen alocatiile copiilor, conversia creditelor, salariul minim, darea in plata etc moderatorii bine platiti rostesc indignati populism. Cata ipocrizie. TVR- ul si radioul nu mai au de mult legatura cu cetateanul simplu asa ca si taxa trebuie sa dispara.

Comentează