Mărturia unui părinte de la Colectiv: ”În week-end-ul de după, n-am avut cu ce medic de la ATI să vorbesc! Erau plecați la un simpozion la Poiana Brașov!”

Noi informații ies la iveală. Medicii ATI mergeau la congres, iar Departamentul pentru Situații de Urgență filma interviuri de PR

joi, 27 octombrie 2016, 6:57

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”E pentru prima oară cînd vorbesc”, spune părintele unuia dintre decedații de la Colectiv.

Copilul său a murit la peste două săptămîni după incendiu. ”Încă nu-mi dau numele pentru că nu pot să rezist presiunii publice. Nu rezist presiunii de nici un fel”, explică el, cu o față pietrificată.

Copilul lui a fost internat din noaptea de 30 octombrie 2015 la Spitalul de Urgență ”Floreasca” din București.

”O vreme am sperat. Ne-am pus problema să cerem transferul în străinătate. Nu voi uita niciodată acele zile. Era în vinerea de după incendiu și am avut sentimentul ciudat că s-a golit zona unde erau arșii. Copilul făcuse 40 de grade temperatură. Am găsit un medic, dar nu pe cei de la terapie intensivă, cu care ne obișnuisem”, povestește omul.

”Unde sînt medicii? Mi-a răspuns un alt doctor: cei de la ATI sînt la Congresul de la Poiana Brașov. Acesta a fost răspunsul. Și atunci l-am întrebat pe doctorul pe care-l găsisem: ce îi dăm? Și a pus niște pături reci să treacă febra”.

”Nu acuz pe nimeni, am întîlnit în spitale și acte de dăruire, dar și gesturi de neînțeles, de alienare umană și profesională. Episodul acesta cu simpozionul de la Poiana Brașov însă m-a șocat. Pe de o parte tu, Ministerul Sănătății, spui că orice oraș din lume ar fi fost depășit la acest număr de răniți și pe de altă parte trimiți medicii la congres chiar în acele zile?!”, adaugă el.

”Vreau să întreb doar atît: ce sistem medical e acesta care în miezul unei crize cu peste 150 de răniți în spitale nu amînă o conferință în care doctorii au plecat la munte?! Ce sistem e acesta și în ce oameni ne-am transformat?” Părintele unui pacient internat la Spitalul ”Floreasca” și decedat ulterior 

”Simpozionul național pentru nutriție clinică” a avut loc în 7-9 noiembrie 2015.

imgonline-com-ua-twotoone-m8f5WUniBXJi

Cunoscută în lumea medicală drept ”Simpozionul lui Grințeasca”, întîlnirea anuală este organizată de organizația medicului Ioana Grințescu, de la Floreasca, și de asociația de ATI a doctorului Dorel Săndesc.

Săndesc era mîna dreaptă a ministrului Nicolae Bănicioiu în timpul crizei de la Colectiv.

”Acolo au fost aproape toți medicii ATI importanți din București. Eu n-am fost”, zîmbește amar unul dintre cei mai experimentați medici de ATI din medicina noastră.

În acel week-end, la Poiana Brașov au fost prezenți secretarul de stat Dorel Săndesc, Șerban Bubenek, Ioana Grințescu și alte nume din elita profesiei.

Participanții s-au cazat la Hotel Sport, iar masa festivă a avut loc la Complexul Favorit.

”Niciodată nu voi ști dacă am făcut bine netransferîndu-l în străinătate”, încheie părintele pacientului decedat la ”Floreasca”.

Știrile ProTV au difuzat ieri un reportaj de 10 minute în care vorbește din nou Serge Jennes, șeful clinicii militare de la Bruxelles, acuză autoritățile române că nu i-au transferat imediat pe răniți.

Declarația este surprinzătoare, iar povestea doctorului Jennes este unică.

Pe 6 noiembrie 2015, Departamentul pentru Situații de Urgență îi ia un interviu lui Serge Jennes și îl pune pe facebook-ul DSU. Săndesc intră pe contul DSU și, la comentarii, își elogiază colegii folosind drept pretext declarațiile laudative ale lui Jennes.

Un interviu realizat de un Departament de Urgență în plină criză e un episod neremarcat pînă azi, care arată ce operațiune de PR guvernamental s-a gîndit și executat în acele zile!

Chiar sub filmul respectiv, cineva remarcă faptul că s-au operat tăieri care să elimine pasajele incomode din ceea ce spunea specialistul belgian!

Pe 3 decembrie 2015, un medic de la Spitalul de Arși din București face o mărturie în Gazeta Sporturilor: ”I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi”. 

Dosarul infecțiilor nosocomiale ajunge pe agenda publică.

Jurnaliștii de la ”În premieră” pleacă la spitalul din Bruxelles, acolo unde fuseseră transportați și salvați 8 răniți de la de la ”Colectiv”.

Pe 3 aprilie 2015, într-o investigație difuzată pe Antena 3, cei de la ”În premieră” îi iau declarații doctorului Serges Jennes, care vorbește despre faptul că ”nu am fost informați că răniții de la București au infecții nosocomiale atît de agresive”.

Sînt zile de neuitat.

Pe de o parte, Mihai Gâdea și invitații săi, somități medicale precum Străinu-Cercel sau Raed Arafat, îi incriminează pe jurnaliștii Gazetei, ”ziariștii fac o manipulare criminală”, și desconsideră mărturia medicilor români care scot la iveală infecțiile nosocomiale și problemele din tratarea cazului Colectiv.

Pe de altă parte, tot pe Antena 3, echipa de la ”În premieră” transmite ancheta ”O eroare Colectivă”, în care apar declarațiile dure ale lui Serge Jennes.

Doctorul belgian confirmă că toți pacienții români au venit infectați la Bruxelles și că ”asemenea bacterii sînt mai degrabă întîlnite în Africa sau în teatrele de operațiuni”.

Dar sistemul reacționează!

Dorel Săndesc
Dorel Săndesc

Pe 11 aprilie, după o discuție cu medicul Dorel Săndesc și alertarea întregului establishment, Serge Jennes revine asupra declarațiilor și trimite o scrisoare prin care încearcă să repare imaginea felului în care au fost tratați în România răniții de la Colectiv.

Pe 11 mai doctorul belgian este invitat la Congresul ATI de la Sinaia, fratele geamăn al simpozionului de la Poiana Brașov din perioada Colectiv.

Medicii de ATI primesc diplome de la conducerea asociației conduse de Dorel Săndesc.

Dar acum, încă o dată, Serge Jennes dă migrene sistemului medical din România. Reportajul știrilor ProTV pune față în față declarațiile contradictorii ale lui Nicolae Bănicioiu, ”nu avem nevoie de nimic”, minciunile autorităților și perplexitatea lui Serge Jennes și a colegilor săi din Belgia: „A fost o greșeală să spună: Ne descurcăm!”. 

Dialog între reporterul ProTV și medicul Serge Jennes:

-Ar fi putut autoritățile din România să trimită mai repede răniții în străinătate?
-Da, ar fi putut, dar nu stiu de ce nu au facut-o.

 

Save

Comentarii (46)Adaugă comentariu

Luca  •  27 octombrie 2016, 7:55

Da , ar fi putut , dar probabil ca Ponta si Banicioiu au preluat propaganda comunista din PSD si au crezut ca daca ascund gunoiul sub pres nu descoperim sistemul putred si corupt creat si condus de ei . Culmea este ca in aceasta campanie electorala ne iau de prosti in continuare si ne tin discursuri ca si cum nu ei au condus tara 20 ani ci niste extraterestrii rai si urati !

dan  •  27 octombrie 2016, 8:33

Doamne! De cata minciuna si lipsa de empatie am avut parte in acele zile tragice din partea autoritatilor, conducatorilor! Toti sunt responsabili de moartea atat a celor din acea seara, la Club, cat si dupa. Cata durere trebuie sa fie in sufletele parintilor care au crezut in sistemul medical si care si-au pierdut copilul in spitalele infecte din aceasta tara nenorocita...

Dr. Dan Patru  •  27 octombrie 2016, 8:48

Ce s-a schimbat intr-un an de la colectiv? Nimic.

bg  •  27 octombrie 2016, 8:49

NU AU TRIMIS RANITII DIN COLECTIV IN AFARA PTR. CA STIAU CA INF. NOSOCOMIALE BANTUIAU PRIN SPITALELE DIN ROMANIA DE ANI BUNI...Este clar ca buna ziua...Toti au stiut din cei care au aparut pe posturi TV si au dat declaratii: de la primul-ministru Victor Ponta (operat in Turcia), ministrul sanatatii (Banicioiu), profesori universitari (Dr. Adrian Streinu-Cercel, dr. IOAN LASCAR, dr. Dorel Sandec, etc...), presedinti de societati medicale (dr. Alex. Rafila), pres. colegiului medicilor (dr. Ioan Lascar) si multi altii. Doar timpul ne va spune adevarul...PACAT, pacat de sangele varsat... la revolutie, la mineriada, la Costesti, in accidente pe soselele Romaniei, in spitale, in scoli, pe strazi, in familii...

bg  •  27 octombrie 2016, 9:22

ATENTIE! Multi dintre acestia vor schimba rapid macazul devenind cei mai vajnici aparatori ai sanatatii populatiei. L-am si vazut pe Conf. dr. Alex. Rafila - pres. Societ. de Microbiologie si Epidemiologie vorbind despre programul nat. de vaccinare, despre programe de formare prof. in domeniul microbiologiei, despre masuri privind limitarea dezv. rezistentei bacteriene la antibiotice si utilizarea rationala a acestora. etc...Dar pana acum ce ati facut ca ati ocupat aceleasi functii (la catedra, in Minist. Sanatatii, la cond. Soc. de Microb., aspirant a fi reprezentant OMS din partea Romaniei)? Ce ati facut cu medicii epidemiologi si microbiologi pe care ii aveati gata formati in 1990. I-ati izgonit din sist. sanitar, i-ati restructurat, i-ati pensionat, i-ati imputinat spunandu-le ca nu mai aveti nevoie de ei si sustinad ca spitalele noastre nu mai au inf. nosocomiale. Ati creat un sistem ocult, inchis de raportare si control a inf. nosocomiale, ati conditionat platile mizerabile ale pers. sanitar de rapotari insignifiante ale inf. nosocomiale din spitale. Cu ce pret? ENORM, masurat in vieti omenesti...umilindu-i pe medici, aruncand asupra lor oprobiul public. RUSINE, rusine, rusine...sa vedem cine va fi in TOP RUSINICA...

vlad  •  27 octombrie 2016, 9:39

Banicioiu ***, nu inteleg cum de acest om inca mai are cariera politica. Ar trebui sa fie un paria in orice situatie publica... sa fie huiduit de toata lumea. Un politruc. Am auzit ca l-au trecut pe liste.... fraieri contracandidatii PSD daca nu fac scandal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costel  •  27 octombrie 2016, 9:40

Aveti idee ce se intampla cu marii arsi din Romania la momentul actual?! Va intereseaza?! Sau nu mai constituie un subiect suficient de interesant?! Stiti ca in fiecare zi sunt transportati catre spitalele din Bucuresti bolnavi cu arsuri cu care se joaca ping- pong spitalele intre ele sau sectiile UPU si ATI. Stiti ca ,in continuare, nu exista nici mai elementare conditii pt ei! Mor anonimi! De astia nu mai spune nimeni nimic. De faptul ca stau cate 5- 6 ore in UPU si alte nu stiu cate ore in ambulnte infecte, neventilati corespunzator pentru ca apoi sa fie admisi in sectii de ATI pestilentiale unde mor rapid, rapusi de infectii si lipsuri, nu mai spuneti nimic! Nu s- a schimbat nimic fratilor! E mult mai rau! S- a inchis terapia de la spitalul de arsi dar s- a deschiz sezonul la moarte in celelalte ,care functioneaza cel putin la fel de rau!

Costel  •  27 octombrie 2016, 9:45

Iar pt faptul ca au refuzat sa- i trimita afara din primele zile ***: Sandesc nu are nici o scuza pt ca el stie ca perioada primelor 24- 48 ore este perioada stabila a marilor arsi, deci petioada cand ar trebui transferati. Cat despre unul ca Arafat atata medicina stie el! Ce pretentii poti avea de la seful " taximetristilor rosii" platiti cu bani grei de noi?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu  •  27 octombrie 2016, 9:57

Ce misto e in tarisoara Romanica. :))))))) ...ahahahahahaaaaaa.... Iesiti fratilor in strada!!!!!!!!!!!!! Toti penalii si condamnatii conduc tarisoara si fura ca in codru!.... bleah!!!!... opinie si reactie publica ZERO!!!! E misto cand apar astia la TV si ne explica. Si ne spun despre planuri de viitor, cum se va face, cum se va gandi, cum se va efectua, cum se va gandi, cum se va construi, cum ca va fi bjne.... M.am saturat de diateza reflexiva , de minciuni , abuzuri si coruptie....

bg  •  27 octombrie 2016, 10:04

CONFERINTE, SIMPOZIOANE, REUNIUNI...sau cum s-or mai fi numind. Da, exista si in afara, sunt foarte bune ca sa fi la curent cu noile descoperiri in domeniu tau de specialitate. La noi, toate prelegerile sunt teoretice (bazate pe studii din afara) sau sunt prezentate ca studii pilot (din programe) efectuate in centre universitare, de excelenta, institute (M. Bals, I.Cantacuzino, etc...). Sunt facute astfel incat sa striveasca, sa epateze marea masa a auditoriului (venit din nu stiu ce colt de tara) si care pleaca cu certitudinea ca nu va putea niciodata sa aplice (la propriul loc de munca) ce a aflat. Mai mult decat atat, la aceste intalniri nu se discuta niciodata situatia reala a sanat. pop. din Romania, pe cazuri concrete, reajunsurile din spitale si nici masurile ce se impun. Daca se ridica cineva din greseala (o fi motait in timpul prelegerii) si relateaz o situatie negativa din propriul spital i se raspunde ca resp. subiect nu face obiectul reuniunii si gata (este tinut minte). Asta este tot...asa este la noi.

ralu  •  27 octombrie 2016, 10:09

DAR CEILALTI ARSI DIN TARA FARA VENITURI...SI CE I CARE NU AU AVUT PARTE DE RECLAMA MEDIA..VA PASĂ!!??!?!??!...DOAR CE I DE LA COLECTIV...AU DREPTUL LA VIATĂ..!??!?CE TOT O DA TI PE MELODRAMĂ.....!!!! CE I DE LA COLECTIV SA FIE FERICITI CA AU AVUT PARTE DE O MARE ATENTIE!!!!

Titz  •  27 octombrie 2016, 10:10

Foarte multi doctori nu mai sunt oameni de mult... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiu  •  27 octombrie 2016, 10:22

Mai ţineţi minte pe d-na doctor "general" în interviul de a doua zi de la prânz ? Dădea interviul televiziunilor în curte la SMC şi după ce ne-a asigurat ce mult au salvat - hopa - vine cu maşina d-nul ministru Duşa şi doamna n-a rezistat să nu se uite cu bucurie spre maşina care tocmai intra în curte şi să ne atragă atenţia că a venit... Ulterior a fost făcută general şi parcă au murit câţiva oameni la Spitalul Militar, nu ? Dar ce contează oamenii ? Ea să fie general ...

Florin  •  27 octombrie 2016, 10:39

Pentru fraierii care mai viseaza : STATUL ROMAN NU EXISTA ! Exista o gasca de mafioti si *** care-i voteaza pentru doua banane . Bye-Bye Romanela !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

claudiu  •  27 octombrie 2016, 10:56

STATUL ROMAN NU EXISTA ! Exista doar o gasca de mafioti care conduc tara pe spaga, trafic de influenta, boashe mari ssi tupeeu. JUSTITIA E ZERO. REACTIA PUBLICA E ZERO! NE MERITAM SOARTA!

Alter_ego  •  27 octombrie 2016, 11:09

Nu se putea contrast mai mare intre interviul cu seful clinicii din Bruxelles si articolul prezent: belgienii au venit duminica la spital de urgenta si au operat ore in sir pacienti in stare critica (unii au facut stop cardio-respirator la aterizare in Bruxelles). Medicii si responsabilii romani umblau pe la simpozioane si aveau ca principala preocupare sa-si apere scaunul cu pretul vietilor pacientilor: nu sunt probleme, avem tot ce ne trebuie, situatia e sub control. Nu au avut minima decenta sa spuna colegilor belgieni cu ce infectii le-au trimis pacientii, eroare medicala gravissima, cu atat mai mult cu cat e cu intentie. Da, azi se poate spune foarte clar: cei care au plecat din tara au fost norocosi, cei care au ramas nu prea.

ciprian  •  27 octombrie 2016, 11:40

"Pe 3 decembrie 2016, un medic de la Spitalul de Arși din București face " Banuim ca e vorba de 3 Decembrie 2015, nu?

Romulus65  •  27 octombrie 2016, 11:53

Lasa ca se descurca mai bine guvernul tehnocrat. Are un singur caz de mare ars si-l trimite la Sofia si trece sub tacere data si cauza decesului acestuia. In cazul omului strazii ars la Galati s-au chinuit cateva zile sa-i gaseasca un loc la spitalele din Bucuresti. Ce s-ar fi intamplat daca tragedia de la Colectiv ar fi avut loc astazi? Inca un articol din seria '' Ce rau a fost guvernul Ponta si ce buni sunt tehnocratii''.

Ilie  •  27 octombrie 2016, 12:25

Banicioiu sper sa numai ajunga ministru niciodata. Se vede dupa declaratiile lui ca este mana in mana cu sistemul. Nu stiu ca presa sa fi aratat vre-o reusita de-a lui cat a fost ministru al sanatatii. Pare un om nepasator cu privire la semenii lui. E genul: lasa-ma sa te las. Figura lui arata indiferenta.

daniel  •  27 octombrie 2016, 12:38

este interesant ca la aceste congrese ati de la poiana brasov si sinaia, vin doar bucuresteni, iar din provinzie, doar trei persoane (doua de la cluj si una din iasi)..huo ma nesimtitilor!!!! n-ar trebui sa mai platim impozite, noi, provincialii!!!

Daniel  •  27 octombrie 2016, 12:55

Plecati fratilor din tara aia..chiar nu va dati seama ce se intampla cu voi?sunteti chiar asa de slabi incat sa nu puteti sa va rupeti de bataia de joc??

Cătălin Tolontan  •  27 octombrie 2016, 13:07

@Daniel: sa pleci e un act privat, de nejudecat de catre nimeni. E o optiune prin care-ti exprimi libertatile. La fel e sa ramii. Tot o optiune. Indiferent insa daca pleci sau ramii, iti doresti sa traiesti intr-un loc mai bun. Asta e ideea: incercam asta sau ne resemnam? Si, atentie, si resemnarea este o optiune individuala. Nu puteti hotari dvs, sau eu, sa se resemneze ceilalti.

Andrei F  •  27 octombrie 2016, 13:21

D-le Tolontan...De cind nu mai este Banicioiu citi pacienti cu arsuri au murit in Romania?Citi pacienti cu arsuri au fost transferati in strainatate si citi au murit dintre acestia?Citi pacienti a trimis in Bulgaria Banicioiu si citi au fost trimisi in Bulgaria de cind acesta a plecat?Nu erati dv. cel care a afirmat ca noul ministru nu poate nici sa ne spuna firmele cu E coli in apa din magazine?Banicioiu sa intelegem ca avea mai multa putere,?Minte presa acum cind afirma ca noul ministru a refuzat sa trimita copii pentru transplant in strainatate?Moartea acestora credeti ca nu este plinsa?A bebelusilor morti in priavara credeti ca nu a fost plinsa?Tot Baniceoiu era si atunci?Atita timp cit dv. nu vedeti decit anumite aspecte,anchetele dv. devin partinitoare.Si ce progres o fi cind ministru putea ajunge un tinar care se ocupa cu pozatul in chiloti?Apoi...nu dv. ati descris incinta clubului Colectiv ca o camera de gazare?Poate medicul strain nu stie ca la Colectiv s-a petrecut ceva care se mai regaseste doar in razboi,altfel nu avea de ce sa se mire si sa afirme ca microbii ar fi cei intilniti in Africa sau in razboi...

puiu  •  27 octombrie 2016, 13:57

..ptr. Luca ...n-ai inteles nimic din ce posteaza Catalin ,du-te bey politician de doi bani si fa politica pe alte bloguri ,aici se dezbat probleme reale ,nu politice ...drum bun ,fara regrete ...

puiu  •  27 octombrie 2016, 14:03

..mai sunt chibiti politici pe blog , de aceea ii tara asta asa de amarata ,din cauza aplaudacilor de doi bani ....

dan  •  27 octombrie 2016, 14:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  27 octombrie 2016, 14:44

Stimati guvernanti, puneti in functii oameni care au interesul sa faca ceva pentru oameni. De asta Romania a ajuns un stat sarac si corupt, pentru ca a fost condusa de oameni ca Banicioiu.

Lucian Ilea  •  27 octombrie 2016, 14:47

Iata inca cineva care nu poate sa faca ceva fara macar sa incerce in Romania sau in Dacia -Nu pot,asta nu se poate,nu rezist psihic,am nevoie ,nu sunt apreciat Oamenilor astora Atlanti le lipseste un tur prin Jungla si acolo nu poti sa faci nimica pana cand vine un animal salbatic sa te muste si dintr-o data poti orice... prea mult defetism -hai sa plecam la mare la munte sa ne distram ,etc eu nu am avut o vacanta din 2007

Ilie  •  27 octombrie 2016, 14:50

Lucian Ilea, tu intelegi ce ai scris ? Eu unul nu inteleg nimic din comentariul tau :)))

Bogdan  •  27 octombrie 2016, 15:24

Revoltător... este prea puțin spus. A trebuit să treacă un an ca să „transpire” și mizeria asta. ei, și?! domniile lor își păstrează funcțiile, privilegiile, banii și - culmea! - pacienții. Doamne... unde ești, Doamne?

Dan Rotariu  •  27 octombrie 2016, 16:46

Medicul are program bine stabilit dinainte, ca noi toți. Ce sa discute medicul cu părintele în weekend?! V-a învățat capitalismul cu ***, medicul nu e *** voastră, culmea ar fi ca părintele asta sa fie beneficiarul asigurării sănătății gratuite pe banii mei că ei nu plătesc ca sunt șmecheri ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pewdie  •  27 octombrie 2016, 16:57

In schim este extraordinara situatia cu guvernul soros...pardon ciolos.Am avea nevoie de Putin presedinte macar cateva luni sa curatam tara asta de ipocriti, sclavi si sa se redea macar putina demnitate acestui popor condamnat atat de "tinerii frumosi si liberi" precum si de presa aservita, manipulatoare la o existenta la limita ridicolului.E doar o fantezie stiu, adevarul este ca vom ramane o carpa a nato, ue urmand sa ne revarsam frustrarile si nervii pe pesedisti, ca doar aia sunt comunisti aserviti kremlinului si din cauza rusiei suntem noi rupti de foame si fara cele necesare unei societati sanatoase.Pentru ca e Putin diabolic si ne vrea raul.

bg  •  27 octombrie 2016, 17:37

V-a spus Min. Sanatatii cum se scapa de bacteriile multirezistente din sectia ATI a Sp. de Arsi: se da tencuiala jos pana la caramida. Ei, asa trebuie procedat si cu personalul corupt, pervertit din sist. sanitar: se curata pana ajungi la tesut sanatos, onest. Numai ca tes. canceros poate sa recidiveze sau sa se instaleze persoane din esaloanele 2, 3, 4 cu aceleasi naravuri. Este greu, dar nu imposibil. De aceea, a pleca acum din tara este intradevar o optiune pe care trebuie sa ti-o asumi. La fel si-o asuma si cel care ramane in tara sa lupte, sa se zbata, sa incerce schimbarea sistemului. Cum vor fi primiti in tara peste 10-20 ani cei care pleaca acum? Daca noi care ramanem reusim sa facem un sist. sanitar mai bun decat este acum? Poate nu o sa reusim, dar merita incercat...Nu cumva vom pune aceeasi intrebare celor care revin in tara : tu ai mancat salam cu soia?

alter_ego  •  27 octombrie 2016, 17:47

@Dan Rotariu: Va recomand interviul cu medicul din Belgia, aveti link in articol. Medicii belgieni au venit toti de urgenta duminica la spital si au stat ore in sir in operatie ca sa stabilizeze pacientii veniti din Romania (doi din ei in stop-cardio respirator la aterizare). Pacientii din Romania nu platisera nicio asigurare de sanatate in Belgia, cu toate astea slugile astea din capitalism s-au ocupat de ei in weekend, au vorbit cu parintii si au facut tot ce a fost omeneste posibil sa-i salveze. Si i-au salvat. Daca sunteti medic mi se pare foarte trist felul in care ganditi.

Dan  •  27 octombrie 2016, 18:07

Pot să vă spun doar atât: Bănicioiu nu mișca un degețel fără acordul lui ,,Rafiluț''! Mai aveți puțintică răbdare, vine ,,Cantacuzino'' imediat...!!! Dosarul, la el mă refer... Să-l auzim atunci pe Rafila...

marian  •  27 octombrie 2016, 18:14

si ce vrei mai, tolontane, sa se opreasca universul pentru un accident? atunci cand au cazut turnurile gemene de la new york, s-a oprit cumva lumea? nu vezi ca exploatezi orice urma de compasiune pe care o poate avea cineva pentru acei copii sarmani? sincer, ai transformat aceasta tara in "ceva" ce nu mai simte nimic pentru copiii aia si nici pentru parintii lor! acuzi un sistem , pe buna dreptate, dar fara sa cunosti cum functioneaza, fara sa cunosti mecanismele. cand vei cunoaste mecanismele, cand vei avea pueterea sa schimbi ceva, atunci poate ca CINEVA va putea schimba ceva. e putred sistemul, este condus de medici incompetenti, cu aere de vedete internationale, cu aere de DUMNEZEI pe pamant...stii cum e sa iei SPAGA zi de zi, dar ZI DE ZI, vreme de zeci de ani? da, ai auzit bine, ZECI DE ANI !

A S  •  27 octombrie 2016, 18:58

Vin alegerile. Pregatiti o noua emotie colectiva? Sau doriti sa "aprindeti focul" folosind vechiul eveniment? Coincidenta reabordarii temei pe foarte multe canale media este ciudata.

Ion  •  27 octombrie 2016, 20:29

Presa asta rea...auzi că ministrul sănătății trimite 500 mil. înapoi la buget! Și cineva înainte spunea că ministrul nu a lăsat copiii să ajungă la transplant! Parcă tot acest Ministru nu a lăsat un ordin să intre în vigoare și medicamentele se ieftineau... Ăsta Ministru!

Liana  •  27 octombrie 2016, 20:43

Într-adevăr e cutremurător. Nu mi-am imaginat niciodată că există la un mare spital din București medici specialiști în anestezie și terapie intensivă (ATI) care să fie capabili de o asemenea indiferență completă încât să-și lase marii arși în voia sorții două zile. Trebuiau să-i trimită în străinătate de urgență pe toți cei pe care-i puteau transporta (conștienți fiind că nu au cum să-i vindece din cauza absenței dotărilor necesare) și să renunțe cu toții la acel simpozion și să se ocupe intensiv de cei netransportabili. Știm că indiferența este opusul iubirii. Aici iubirea simplă de semeni a fost către zero. Chiar nu mi-am imaginat. Eu cunosc medici specialiști ATI care niciodată nu ar fi făcut așa ceva.

antonia  •  27 octombrie 2016, 21:44

Sandesc e un ***, sprijinit de Arafat a *** spitalele din centrul si vestul tarii si a facut mult rau sistemului sanitar sprijinind *** si influentand aparitia unor acte normative abuzive si la limita legii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim  •  27 octombrie 2016, 21:49

Domnule Tolontan, dumneavoastra chiar asa cu nerusinare *** si-l ***? "[...] acuză autoritățile române că nu i-au transferat imediat pe răniți." cum un medic Belgian ar spune acest lucru ? Cum sa transferi imediat un ars grav daca acesta nu este transportabil, tinand cont ca majoritatea arsilor grav nu au fost transportabili.Cine risca sa-i urce in avion si la aterizare sa decedeze pe pista ? Haideti domnule TOLONTAN ne-am saturat de manipularea proasta si *** . Cum spunea si Papa Francisc “jurnalismul practicat pe baza de zvonuri si barfe este o forma de ***”

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haideusicfr  •  27 octombrie 2016, 22:00

Incredibil ,dar adevarat. Orice se poate intr-o tara in care orice se poate.Asa spunea Adrian Paunescu ,care a vazut si el multe.Si a facut multe. Nu inteleg ce vina are Ponta ,ce e pomenit de cativa de mai sus. Rusine sa le fie medicilor aflati in aceasta situatie.

RL  •  28 octombrie 2016, 18:28

Nu am mai vazut de foarte mult timp intr-un text scris "sînt" si nici virgula inainte de si.

RL  •  29 octombrie 2016, 15:41

Sunt de înțeles greșelile gramaticale din text atâta timp cât jurnaliștii nu pot merge la congrese de limba română pentru a se pune la punct cu ultimele noutăți.

eva  •  30 octombrie 2016, 13:42

Nu poti sa schimbi efectiv ceva pana nu ai imaginea completa a cauzelor tragediei : - a accidentului si -a modului in care a fost coordonata salvarea si apoi -tratarea ranitilor (dominata de acea minciuna imensa prin care se afirma ca nu lipseste nimic) ! Cred ca sunt 3 paliere de raspundere ! Generic stim ca vorbim despre CORUPTIE si un lung sir MINCIUNI criminale !! Pana acum au fost trimisi in judecata cei doi ciubucari de la ISU , primarul, artificierii si patronii ! Lipsesc dezorganizatorii salvarii, ministrul sanatatii si cateva vedete dintre doctorii care ii sustineau cinic minciunile !!!!!! Si nu numai atat dar acestia conduc de pe aceleasi posturi in continuare ...Doar oprea s-a impiedicat pe drum si asta din alte motive !

xxxx  •  31 octombrie 2016, 21:29

Draga Tolo. Aici ai dat-o cu batul in balta. Era weekend. Era si normal ca medicii sa nu fie in spital. Precis ca exista linia de garda. Ce pretentii ai ? Personalul medical sa stea 24 de ore din 24 in spital ? Vorbim de niste salariati care au dreptul la perioada de repaus legala. Nu sunt apostoli, nu fac parte din trupele speciale, sunt doar niste salariati care trebuie sa beneficieze de drepturile legale: timp de odihna si plata muncii depuse. Exact ca si un functionar. Ca doar sunt asimilati functionarilor publici. Ca si tanti de la primaria din Cucuietii din Deal. Nu ? Era declarata stare de urgenta ? Vreti sa fie non-stop la dispozitia statului ? OK. Incadrati-i in armata, dati-le grade militare si salariu corespunzator gradului, pensionare la 50 de ani, pensii speciale si intr-adevar vor fi la dispozitia comunitatii 24h/24h ca si medicii militari.Vor raporta cand pleaca undeva, vor cere aprobare sa iasa din tara si la primul apel se vor prezenta in spitale. Pana atunci vor fi niste simpli civili care au dreptul ca in timpul liber sa faca ce vor, inclusiv sa mearga la baut sau la ***. Si oamenii acestia mergeau la ..un congres. Si zona ATI, urgente si radiologie este foarte delicata pentru ca in strainatate nimeni nu mai vrea sa urmeze aceste specialitati. Cand scriu acestea sunt in minte cu aventura unui mic spital ce a cautat timp de un an un medic ATI pentru ca ATI-stul precedent a fost facut afis de un TIR in timp ce facea naveta spre servici. Un an s-au facut interventii chirurgicale doar cand s-a putut imprumuta un medic ATI din orasele invecinate. Asa ca v-as ruga sa fiti mai atent cu asmutirea populatiei asupra medicilor, mai ales asupra medicilor cu specialitati cautate in strainatate sau in circuitul privat. Deja exista un siktir in randul nostru care ne face sa parasim sistemul de stat pentru straintate sau pentru unitati private. Si siktirul acesta este de multe ori generat de voi ziaristii. Vreti sa fiti un ziarist adevarat ? Atunci faceti ziaristica: analizati cine asigura linia de garda. Era medic ATI ? Daca nu era - era o specialitate conexa conform legislatiei ? Stiti ca in spitalele de provincie un medic de garda asigura 5-6 specialitati diferite in contradictie cu legislatia si cu "binecuvantarea" autoritatiilor ? Imaginati-va cum este sa fiti operat de apendicita de un ortoped sau un ginecolog !!! Daca garda era asigurata de un medic ATI - nr de pacienti pe care ii avea in monitorizare era conform legislatiei ? Imaginati-va ce inseamna sa ai in monitorizare vreo 80 de pacienti + urgente. Crezi ca mai ai timp sa filosofezi cu apartinatorii ? Verificati daca s-a respectat legislatia. Verificati cate garzi face un medic intr-o luna si corelati informatiile cu legislatia europeana. Vedeti cati medici au crapat in timpul garzii ! Pana atunci v-as ruga sa va abtineti la articolase de genul "in timp ce victimele de la Colectiv , bla, bla... medicii mergeau la congrese". Faceti ziaristica d-l Tolontan. Convingeti-ne ca articolele cu Hexifarma nu au fost un accident ! NB. Nu sunt ATI-st dar ii respect pe colegii mei cu aceasta specialitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează