Întîmplări de la ”Ana Aslan” (I): Un medic și-a luat concediu fără plată cinci ani ca să lucreze la clinica lui privată, timp în care postul din spital a rămas blocat!

Iar Gabriela Stan, șefa unui serviciu din Ministerul Sănătății, s-a suspendat, și-a lăsat postul ca să-l ia cînd revine și s-a angajat director financiar la ”Ana Aslan”

joi, 3 noiembrie 2016, 9:03

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Este grevă la Institututul de Geriatrie Ana Aslan.

Protestatarii, care susțin că îi reprezintă pe toți angajații, spun că noul manager, Silvi Ifrim, în funcție de la finalul lunii aprilie, ”va distruge această legendă a medicinei din România”. 

Directorul afirmă că nu toți salariații sînt în grevă și că a călcat pe un viespar întreținut de cîțiva oameni din conducere, ”cărora le dispar privilegiile și rețelele”. 

Ana Aslan este un loc cu întîmplări misterioase, chiar și după standardele labirintice ale sistemului sanitar din România.

Curtea de Conturi și Corpul de Control al ministrului Vlad Voiculescu au cerut toner de rezervă în imprimantă ca să poată lista tot ce au găsit la ”Ana Aslan”.

Și n-au descoperit tot.

Astăzi, doar un fenomen. Cel al oamenilor care pleacă, dar își lasă locurile ocupate în urmă.

”Adrian Stănescu, medic geriatru în cadrul secției II n-a mai venit la serviciu de cinci ani, iar postul lui e și acum blocat. Spitalul n-a angajat pe nimeni în loc și pacienții nu contează!”, spune o sursă pentru ziar.

Cum l-a blocat?

”A cerut concediu fără plată de un an și a plecat la clinica sa privată: Oxxygene. Apoi și-a prelungit concediul fără plată an de an”.

Povestea se fisurează în momentul în care Adrian Stănescu vine cu a cincea cerere de concediu anuală.

”Vă rog să-mi aprobați concediu fără plată începînd cu data de 10 iulie 2016 – 9 iulie 2017”. Pînă atunci, directorul medical,  Prof. dr. Gabriel Prada, fusese de acord. Și pe aceasta o aprobă.

Dar noul manager, Silvi Ifrim, zice nu.

Doctorul Stănescu demisionează.

”Nu eu am blocat postul, e treaba Ministerului Sănătății!”

Ziarul l-a contactat pe medic la Oxxygene, ”Primul spital privat de geriatrie si demențe din Romania”.

51 de paturi are spitalul privat al medicului Ion Stănescu, cel care și-a luat concediu fără plată de la Ana Aslan din ianuarie 2012 și pînă în iulie 2016!

Administratorul acestui spital privat excelent dotat este Ion Stănescu, iar director, soția lui.

Spitalul este din 2011 în contract cu Casa de Asigurari de Sănatate Ilfov ”atît pentru internari geriatrice cît și pentru internarea pacienților cu demență Alzheimer și alte forme de demență”.

-Domnule Stănescu, este adevărat că ați fost în concediu din ianuarie 2012 până în 2016 și ați cerut o prelungire a acestuia în iulie 2016 până în 2017?
-⁠ Da, este adevărat. Însă am fost în concediu fără plată.

– Și acum?
-În acest moment nu mai sunt la Ana Aslan, mi-am dat demisia în această vară.

-⁠ Nu ați depășit perioada legală a unui concediu fără plată?
-⁠ Nu. Conform legii, se poate. Vă dați seama că altfel nu s-ar fi putut.

-⁠ Nu ați blocat, cumva, acel loc?
– Dacă Ministerul nu a blocat ori deblocat locul, nu știu. Chiar nu știu, sînt sincer cu dumneavoastră. De asta se ocupă Ministerul Sănătății. E treaba lor!

Iar oamenii din Ministerul Sănătății fac exact la fel!

Ce face Ministerul Sănătății?

Ia un fapt și-l transformă în fenomen.

Cînd corpul de control trimis de către Vlad Voiculescu ajunge în sediul tradițional al institutului de la ”Otopeni”  o găsește pe Gabriela Stan drept director financiar contabil la ”Ana Aslan”.

Cuiva i se aprinde un beculeț. Ei o știu pe Gabriela Stan din minister.

Corpul de control al ministrului face o cerere oficială la cei de la Resursele Umane ale MS. Răspunsul? ”Doamna Gabriela Stan este funcționar public de conducere, ocupînd funcția de de șef serviciu la Serviciul Avizare interministerială și pregătire ședințe de Guvern din cadrul Secretariatului General al Ministerului Sănătății”, zic cei de la ”Personal” de la minister.

În sistemul public, cei de la Serviciul Avizare interministerială colaborează cu celelalte ministere, și cu funcționarii din Guvern cînd se elaborează normele și legislația care privește mai multe domenii.

Cum se poate ca un om să fie, formal, și la minister și într-un spital?

Se poate pentru că, în martie 2014, Gabriela Stan nu a demisionat din Ministerul Sănătății, ci s-a suspendat. Practic, postul ei a rămas neatins, ca și postul medicului Ion Stănescu.

Gabriela Stan a venit la ”Ana Aslan”.

Corpul de control spune că, în cazul ei, e și conflict de interese, pentru că a sosit dintr-o poziție de conducere a forului superior pe un concurs pe care nu avea cum să nu-l cîștige în condițiile în care a mers la o instituție subordonată.

”E un lucru frecvent în sistemul sanitar românesc să se plece fără să se plece”, explică cineva chiar din Ministerul Sănătății.

La ”Ana Aslan”, concediile care țin cu anii sunt doar poarta prin care intră camionul cu probleme.

În episodul următor.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

nicu  •  4 noiembrie 2016, 9:08

Bravo! Domnule Tolontan,ati descoperit" apa calda de la robinet".Vad ca raspundeti numai comentariilor care va convin.Frumos ar fi fost sa raspundeti tuturor celor care comenteaza ,adica si comentariilor mai putin incomode pt dvs.Asa cum dvs aveti oameni care va ridica in slavi si altii care va hulesc,asa si INGG Ana Aslan are dusmani,dar asta nu inseamna ca detineti adevarul absolut.Asta se va dovedi in timp si sa vedem daca atunci veti iesi sa va cereti scuze Public.Daca nu stiati o vorba romaneasca spune ca "orice medic are in spatele lui un cimitir",asta nu inseamna ca medicii sint vinovati pentru toti mortii din lume.Ei nu sint Dumnezeu .Dar cel mai usor in viata, este sa arunci cu pietre fara sa stii ca acestea la un moment dat te vor lovii.De ce nu investigati si persoana doctoritei Ifrim sa vedeti ce se ascunde in spatele ei?

,,ziaristu’  •  4 noiembrie 2016, 9:37

controlul a fost dirijat,manipulat ,deturnat si partial -sunt interese in continuare pe achizitiile publice , angajari de personal etc,etc,interese si numai interese. Fiecare manager nou constata ca nimic nu este bine,totul trebuie schimbat,reformat ,reabilitat bla,bla, nu va lasati pacalit domnule Tolontan fiti drept.

ana  •  4 noiembrie 2016, 10:54

Raspuns pt Anca :sa stiti ca la INGG Ana Aslan serviciile chiar exceleaza,altfel nu ar fi listele de pacienti care asteapta sa se interneze,si dupa ce se interneaza le e frica ca nu mai pot ajunge iar.Toti sint foarte multumiti tocmai di acest motiv si anume cel al serviciilor f. bune pe care nu le gasesc asa gratis , in alte spitale si pentru omenia celor care lucreaza aici.Ca orice padure care are si uscaturi nu contest faptul ca nu sint probleme ,dar balanta inclina foarte mult spre excelent si ata o spun pacientii care completeaza la plecare formularele de satisfactie.Cel mai bine ar fi sa nu mai existe nimic si sa va tratati pe bani la clinicile private,asa merita romanii care sint sufocati de propria invidie si rautate.

Delia  •  4 noiembrie 2016, 20:07

Daca toti cei care denigreaza personalul medical din tara asta ar fi in locul lor si ar stii in ce stres se lucreaza in spitale le-ar fi rusine sa se uite la ei in oglinda si sa se numeasca Oameni.

Octavian  •  6 noiembrie 2016, 1:18

As dori sa adaug un articol in care se explica, pentru cine este cu adevarat interesat nu doar de can-can, situatia din Ana Aslan, descrisa mai sus. http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/angajarile-in-sectorul-bugetar-raman-blocate-pana-in-2015-guvernul-promite-doar-mai-multa-flexibilitate-610438.html Ceea ce nu a explicat nimeni este ca, daca domnul doctor Stanescu pleca dandu-si demisia, atunci intradevar INGG ar fi ramas fara un medic pentru ca pe postul dansului nu se mai putea angaja nimeni, postul fiind blocat prin lege. Mergand pe varianta concediului fara plata pe perioada prelungita, postul ramane deschis iar institutia POATE ANGAJA O PERSOANA CU CONTRACT TEMPORAR DE MUNCA, ceea ce nu lasa nici un pacient descoperit. Si ma indoiesc de faptul ca domnului doctor ii sunt trimisi sau "si-a tras" pacientii cu bani dupa el. Sistemul acesta este practicat in tot sistemul bugetar, inclusiv in domeniul (tot bugetar) in care lucrez si eu. Nu ma astept sa primesc vreun raspuns capabil de la ce am vazut prin comentarii, dar, macar daca cineva este interesat de adevar, poate sa studieze problema in toate aspectele ei si sa completeze ceea ce am punctat aici. O seara buna tuturor.

alex  •  6 noiembrie 2016, 13:12

Draga Octavian,bineinteles nu iti va raspunde nimeni la ce ai scris,pt ca"" domnul tolontan"" este interesat de can-can sau de sport,daca era interesat de Ana Aslan vreodata ar fi cunoscut toate aceste legi si toate nenorocirile care au distrus sistemul sanitar.La el nu se uita ca scrie orice innainte sa verifice din toate partile,vede doar cit de ""spagari si nenorociti""sint cei din sistemul sanitar.la el deontologia nu s-a inventat asta e valabila numai pt prostii din sanatate ca dealtfel si malpraxisul pe care el nu il plateste,si nici nu are obligatia ca cei din sanatate sa mearga la congrese,simpozioane,cursuri,etc.si cei mai multi pe banii lor,ca nu tuturor le sponsorizeaza cineva.Dar ce conteaza cind e mai usor sa faci rau decit bine si sa mai fi si aplaudat de oameni invidiosi si mici la suflet.Veti vedea ca nimanui acest domn tolontan nu va raspunde,pentru ca nu are raspunsuri.

oana  •  6 noiembrie 2016, 15:05

Doamna Maria Necula ,cum ati ajuns dvs la spitalul dr Stanescu?v-a obligat cineva sa mergeti acolo?V-a luat de mana si v-a internat?DE ce nu v-ati dus la spitalul privat al domnului Tolontan?

Ilinca  •  6 noiembrie 2016, 19:23

Multumesc pentru raspuns! Eu am mers si voi merge intotdeauna la vot. E dreptul meu si am sa mi-l exercit mereu. Problema este ca eu votez si vreau schimbare, dar nu vad nimic! Si ma simt prostita pe fata de acest domn Arafat. Atata infatuare, atatea minciuni, atata tupeu! Si ma intreb chiar nu il vede nimeni?! Parerea mea, pe care o sustin cu tarie, este ca la conducerea ISU trebuie sa fie in ofiter! Un om cu studii militare, care are capacitatea de a organiza si coordona ca la carte o simulare de cutremur . Dar cel mai important lucru este sa stie sa coordoneze activitatile de salvare in cazul unui cutremur! Sa dea Dumnezeu sa nu vina acest cutremur!

Comentează