Donald Trump încremenește lumea! Și nu, să nu spunem că au votat ”cei din Teleorman”!

Cronica unei nopți americane. ”Perdanții globalizării” au vorbit și au vorbit clar

miercuri, 9 noiembrie 2016, 7:51

”Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe” Regele Mihai, după drama de la ”Colectiv”

Plouă mărunt în București, dar furtuna vine din Florida și din Michigan.

Donald Trump scoate în Florida cel mai bun scor al unui candidat republican din ultimii 60 de ani. Pînă la 80% dintre voturi centralizate, cei doi candidați merg cap la cap.

Florida, un stat cu 9 milioane de voturi și 29 de voturi electorale, este un simbol al acestei nopți din miezul căreia Nick Confessore, reporter de la The New York Times scrie: ”Am o știre: sîntem o țară divizată, o națiune la capătul puterii, paranoică și neîncrezătoare”.

Jurnalist cu mare experiență, Confessore povestește cum colegii săi au vorbit cu oamenii care au ieșit de la vot din toată țara.

Și au găsit două țări. Este, dacă vă amintiți, exact anunțul lui Adrian Năstase în 2004, în noaptea înfrîngerii în fața lui Traian Băsescu.

”Sîntem realmente două țări, ostile și dezamăgite una de alta. Am mai văzut asta în alegerile din 2000, dar acum este mult mai rău”, crede Confessore. Noi am văzut-o de mai multe ori. ”America rurală și America urbană”, scrie și The Washington Post.

Cînd numărul voturilor numărate în Florida trece de 90% avansul lui Donald Trump crește întîi la cîteva mii, apoi la zeci de mii și, în jurul a 95% dintre voturi, se stabilizează la peste 100.000 de voturi în fața lui Hillary Clinton!

Semnul nopții sosește la 4, ora României, cînd Barack Obama distribuie pe BuzzFeed un discurs de două minute în care spune: ”Indiferent cum se vor încheia aceste alegeri, soarele va răsări mîine dimineață”.

Este evident că Hillary Clinton subperformează în statele cheie și că alegătorii lui Donald Trump s-au mobilizat.

Președintele îi invită pe fanii ambelor tabere la toleranță.

FOX News comentează noi emailuri WikiLeaks în care o vedetă a CNN a cooperat cu Hillary în alegerile pentru nominalizarea democrată.

Pe Twitter nu se mai discută, se trage fără somație.

Obama amintește că întotdeauna alegerile au fost dure în America, dar, prin încrederea reciprocă a americanilor, această rivalitate a dus la progresul țării. ”E un mare dar”, spune el, referindu-se la capacitatea democrației de a renaște nu doar prin alegeri, dar și prin implicarea fiecăruia, zi de zi.

Președintele cere ”încredere unii în alții”.

Lumea testează șocul unui gînd: Trump președinte!

Thomas L. Friedman povestește, tot în NYT, că un prieten venit din Zimbabwe în anii 80 i-a spus: ”Voi, americanii vă purtați cu democrația ca la un meci de fotbal. Dar nu e minge de fotbal, e un ou Faberge!”.

Noaptea în care se sparge oul Faberge?

”Ceea ce a lipsit acestei campanii a fost empatia pentru alegători lui Donald Trump”, crede The Washington Post. Și criza de empatie o cunoaștem, încă din 2000, uite cum ajunge România să ghicească în chip postmodern viitorul, nu degeaba Pămîntul e plat, așa s-a întîmplat la noi cînd ”lumea bună” i-a luat peste picior pe votanții lui Vadim Tudor.

Votanții lui Vadim n-au dispărut, problemele lor s-au înmulțit, și oamenii s-au transformat apoi în votanții despre care aceeași ”lume bună” consideră că sînt ”fraierii și înapoiații” care tot trag țara înapoi, alegeri după alegeri! Și nu-i așa, n-o trag înapoi?

Nu-i așa deloc!

Iar ceea ce se petrece în această noapte americană vine în linie cu orele de după Brexit și cu sentimentul că învinșii globalizării nu mai vor să tacă.

Friedman vorbește despre ”industria furiei, cea mai dinamică industrie din America” și despre ”era post adevăr”.

Gautam Mukunda, profesor la Harvard Business School amintește că ”e un truism să observăm că lumea e într-o criză de leadership, dar sîntem și într-o criză de followership”. Oamenii nu mai cred, nu mai urmează, nu mai recunosc adevărul.

Și asta e adevărat, dar e la fel de adevărat că, într-un moment de amară înțelepciune, cineva a atîrnat prin 2009, la o întîlnire de alumni la Harvard: ”Bine ați venit la cea mai prestigioasă facultate care a prăbușit sistemul economic al lumii!”.  

Din nou exemplul românesc este util de reamintit. Că tot ne apropiem de alegeri și ne scăldăm în aceeași apă neagră a divizării și a neîncrederii.

Fără încredere nu poți construi un numitor comun, dar, indiferent care va fi vestea din SUA, nimic nu se rezolvă dacă nu se rezolvă ceea ce a generat și pe Orban în Ungaria și dreapta sau stînga autoritară din România, că au fost la fel!, și Brexitul și ascensiunea lui Donald Trump. Sursa curgătoare a anxietății vine din problemele reale din viața oamenilor cărora le e greu să înțeleagă ce fel de lume e aceea care raportează crește pe scăderea lor.

Aceștia sînt și oamenii din Michigan, unde tot Trump conduce, aici în zona muncitorimii albe.

Și sînt oamenii din sudul lui Leeds, despre care presa britanică a scris la  Brexit că au votat ”cap în cap” cu cei de la doar cîteva mile de ei, bancherii din zonele spălate ale orașului.

Sînt oamenii din Ohio și din Bărăgan. Trump cîștigă Ohio, un alt stat cheie.

Sînt teleormănenii din Detroit, oraș de care acum, cînd se face aproape 6 dimineața în România,  democrații își leagă ultimele speranțe!

Michingan și Wisconsin, fiefuri ale democraților, Hillary nici măcar nu a fost în Wisconsin după ce a fost aleasă candidata democraților, sînt și ele conduse de Trump, într-o cursă umăr la umăr.

Fără să fie oficial, rezultatul pare fixat.

Un strălucit demagog e la un pas de a ajunge președintele celei mai puternice democrații, consacrate economii și creative țări ale lumii. Cum?

Nimeni nu e imun la demagogie și nici la insultele dinspre cei care se consideră superiori. Chiar echipa lui Clinton recunoaște că ”în multe locuri din America rurală au ieșit cu 10% mai mulți oameni la vot decît ne-am așteptat”. Ceva i-a scos din case ca să voteze cu Trump. Dorința de cineva diferit?

Instrumentele guvernării sînt grele, Donald Trump nu va putea reinventa binele public, iar viața nu se poate îmbunătăți decît cu răbdare, iar oamenii nu mai au. Pericolul autoritarismului e mare.

Democrația liberală suferă.

Se va spune ca netul a cîștigat alegerile, că presa și televiziunea sînt moarte.

Vor începe răfuielile și se va scanda după paternalism în numele libertății. Siteul autorității de emigrare din Canada a căzut din cauza cererilor bulucite de la americanii care vor să ia cetățenie la vecini. Cei răniți de rezultat îi vor răni în continuare pe cei care au votat pentru că au fost răniți. 

Noi am văzut acest film.

Și, din păcate, va fi mai ușor de încălcat, pe ici, pe colo, democrația, ceea ce este exact lucrul de care nu aveam nevoie, aici, în Est, unde nici măcar nu am croit-o! E o mare victorie a lui Trump și este, totuși, o teamă pentru că nu poți trăi cu tonul furiei de acum înainte. Nu așa vin soluțiile, cu mînie.

Dar să nu ne grăbim cu explicațiile că perpetuăm aceeași eroare.

Cît despre noi, există și părți bune: nimeni nu salvează Romania, trebuie să ne batem pentru democrația liberală, undeva în spatele norilor a răsărit soarele, s-a făcut ora la care oamenii pleacă la muncă. E singura soluție.

Ironia blîndă a destinului face ca vorbele Regelui Mihai, singurul supraviețuitor dintre foștii șefi de stat din Cel de-al Doilea Război Mondial, să se potrivească atît de bine acum aliaților săi și ai noștri americani.

”Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Țara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe”.

Comentarii (101)Adaugă comentariu

Ionut  •  9 noiembrie 2016, 8:00

Poate ca e timpul ca Europa sa iasa de sub mantia de protectie a fiicei ... si sa-si ia iar locul de centrul civilizatiei ...

Alin  •  9 noiembrie 2016, 8:01

Sfarsitul e aproape. Dumnezeu sa ne pazeasca pe toti!

adi_stelistul  •  9 noiembrie 2016, 8:09

Si totusi, chiar "cei din Teleorman" au votat. Inclusiv in statele cheie in care a castigat Trump (ca Florida) districtele urbane au votat Clinton. Din pacate establishmentul politic si economic (din care face parte si Trump, dar de care a stiut sa se delimiteze cu multa gratie) nu a inteles miza alegerilor si directia sentimentului popular. Oamenii nu mai sunt multumiti de welfare state, ei nu mai sunt doar niste "sclavi fericiti", multumiti de un nivel de viata bun. In conditiile democratizarii informatiei, prin internet, oamenii afla ca cei bogati devin si mai bogati si lor le arunca doar o ciozvarta din aceasta prosperitate, si de asemenea gasesc opinii care le deschid ochii asupra inegalitatilor flagrante. Sunt foarte curios sa vad cum Trump le va implini asteptarile, Trump fiind de fapt parte a establishmentului. Pe de alta parte, am vazut pe Digi24 o romanca ce se pretindea democrata, partizana a lui Sanders, care a votat Trump pentru ca nu putea vota Clinton! Nici macar nu a avut suficienta logica sa se intrebe daca poate vota Trump. Deci au fost si astfel de situatii. Asta e, probabil ca toata povestea asta va fi un preludiu pentru o situatie asemanatoare si in alte alegeri importante care vin in Europa. Astfel de personaje, care nu respecta vechile reguli, castiga tocmai pentru ca arata altfel decat fetele cunoscute. Avem noi romanii o vorba cu "schimbarea stapanului, bucuria nebunului", dar americanii n-o cunosc. Vom vedea ce va fi. Pentru noi va fi important sa vedem in ce masura o eventuala (si previzibila acum) administratie Trump va da semnalul dezangajarii americane din Europa. Nu se va intampla din 20 ianuarie, ziua in care noul presedinte va ocupa Biroul Oval, dar se poate intampla intr-un mandat de patru ani, spre marea usurare a celui ce spera sa recastige aici, in est, pozitiile pe care le avea odata tara sa (Putin). Vedem... Asteptam...

Adrian  •  9 noiembrie 2016, 8:12

Catalin, voi ziaristii si nu numai, sunteti de mult timp complet rupti de realitate! Sondajele mincinoase menite sa influenteze voturile nu au nicio legatura cu opinia reala a oamenilor! A, si inca o chestiune: sa respectam democratia si dreptul la vot al oricarui om! Cu alte cuvinte, lasati ipocrizia! Va convine democratia doar cand rezultatul e cum va place voua, nu? Daca oamenii voteaza PSD sunt prosti, dar daca voteaza USR sau PNL sunt destepti, nu? Dar cine stabileste asta? Tu? Sau o mana de activisti de pe facebook, intre doua sesiuni de selfie-uri si check-in la LOFT? Veniti-va in fire, ca oamenii nu sunt deloc prosti! Sunt saraci, dar nu sunt prosti. Si cu siguranta nu sunt prostii ziaristilor!

Dragos  •  9 noiembrie 2016, 8:15

oare o sa si retraga americanii trupele din est?

Traian  •  9 noiembrie 2016, 8:23

"Un strălucit demagog e la un pas de a ajunge președintele celei mai puternice democrații, consacrate economii și creative țări ale lumii. Cum? " Fiindca a concurat cu o stralucitoare corupta, simplu. Dar cum sa scrii TU asa ceva cand Voiculescu ( patronul TAU, da ? ) e unde e...

stefan  •  9 noiembrie 2016, 8:40

gata, nu se mai poate, până când?, ia pune mâna și fă o analiză, o dezvăluire, un serial, o generația 70+, ceva, să se termine odată cu de-astea ...

petcu iulian  •  9 noiembrie 2016, 8:40

pana sa inceapa alegerile in usa toti moderatorii de tv. si asa zisi formatori de opinie o ridicau inslavi h.clinton iar acum dau din colt in colt si se dau de partea marelui Tramp Rusineeee.

dan  •  9 noiembrie 2016, 8:47

O eventuala victorie a lui Trump arata foarte clar ca lumea, inclusiv in SUA, s-a saturat de "politically correct"!!!

Dr. Dan Patru Tudosie  •  9 noiembrie 2016, 8:57

BREXIT a fost amuzant tare, dar asta nu mai e amuzant fiindca ne afecteaza :D.

Cosu  •  9 noiembrie 2016, 8:57

Finally *** . Congrats to Mr. Donald Trump, our feature President .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru Chis  •  9 noiembrie 2016, 9:09

In "nemernicia sa", poporul american a inteles ca "trecutul Clinton" este mult mai nepopular decit "viitorul Trump"! Ce ar fi adus nou Hilary in politica americana? Cea ce a facut "democratii" in aceasta campanie seama izbitor de mult cu ceea ce vor sa faca "urmasii teleormaneni" in tara noastra. Care dintre politicile publice exprimate de catre cei doi aspirant la fotolilu din Biroul Oval par mai realiste? Evident ca, pentru progresul unei tari care parea ancorata, anacronic, intr-un staatus-quo perpetuu, Trump isemna "viitorul frust" asa cum se prefigureaza el in starea de tensiune care mocneste la nivel global. Intrebarea "Ce a facut partidul lui Obama in perioada 2006-2016?" este cea care a prefigurat raspunsul la alegerile din acest 08.11.2016 in USA. Ce va face Trump? Greu de dat un verdict transant, atita timp cit niciodata ceea ce spui in campania electorala nu transpui in practica dupa ce ai fost ales. Daca mapamondul va vedea in Trump acea "luminita de la capatul tunelului" spre diminare a tensiunilor sociale exitente in toate societatile, atunci cistigul este, intradevar, de partea democcratiei, chiar daca democratii americani au sperat ca "episodul Ewinsky" poate fi usor uitat.

catalin  •  9 noiembrie 2016, 9:10

Cata disperare pe unii de pe aici:D Romania tot n-o sa se schimbe indiferent de cine o sa castige alegerile in USA..

dodo  •  9 noiembrie 2016, 9:14

Adrian, ai perfecta dreptate!

mickey13  •  9 noiembrie 2016, 9:15

Traim vremuri ciudate... Ciudate rau de tot! Englezii voteaza iesirea din UE la indemnul unor manipulatori (nu cred ca exagerez numidu-i asa) extremisti, care apoi bat in retragere (liderul lor chiar a iesit de pe scena politica). Americanii, care se presupune ca ar fi un popor democratic, il aleg pe Trump (indiferent daca se stabileste ca nr de electori ai lui Clinton ar fi mai mare, lucru greu realizabil acum, totusi votul popular ii este net favorabil lui Trump), un ins care a ocolit legile statului sa nu plateasca impozite si, culmea, se lauda cu lucrul acesta. Mai lipseste din peisaj ca japonezii sa renunte la monarhie si sa se transforme in republica! Stau si ma intreb: oare noi am fost mai tampiti sau mai inapoiati in 2000 cand, dintre 2 rele, am ales cel mai mic rau, iar astia sunt mai destepti? Unde este adevarul? La romani? La americani? La englezi?

Cătălin Tolontan  •  9 noiembrie 2016, 9:20

@mickey: da, timpurile sint ciudate, dar nu e neaparat numai rau in asta. Sa o luam si asa: e o sansa ca lumea sa se uite in jur si sa modifice ceea ce nu merge intrun ritm ceva mai rapid. Sintem ingrijorati, da, insa nu putem deprecia votul unor oameni doar pentru ca noi gindim altceva.

Alex One  •  9 noiembrie 2016, 9:31

"Un stralucit demagog". Ehehe, maine demagogul s-ar putea sa devina "genialul","providentialul" "marele conducator al celei mai mari democratii". Cate nu s-au pomenit in media,nu doar cea romaneasca ! Oare cum vor suna telegramele de felicitare, ce ditirambe vor contine ? Sunt curios o trimite pe adversara la puscarie cum i-a promis public in campania electorala ? Iscusitul carmaci Don ! Ha,ha

Matei  •  9 noiembrie 2016, 9:34

presa si tv au murit pentru ca s-au sinucis. in aceste alegeri au produs numai minciuna si manipulare. permanent au dat-o pe billary cu 10, 7, apoi cu 4 puncte avans. oare acesti oameni au rusine? la noi, CVT avea 7-8 in sondaje, si a luat 27! ca sa existi, tb sa ai constiinta, ***. buna asocierea cu regele, el e cel care le-a declarat razboi americanilor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  9 noiembrie 2016, 9:35

Catalin, "Lumea", personajul colectiv, nu va schimba inechitatile Economiei Globale. E nevoie de o revolutie reala pentru asta. Iar Trump, ca beneficiar al Economiei Globale, nu e omul potrivit pentru revolutia asta. Deci de ce am astepta schimbarea despre care vorbesti?

gigelos  •  9 noiembrie 2016, 9:36

,,Prin noi insine '' . Foarte simplu . Altfel ne vor tremura chilotii la orice schimbare , vom depinde mereu de hotararile altora . Pana acum am fost vaci de muls , suntem cat de cat interesanti , cand vom da lapte mai putin ce se va intampla cu noi ? Capital romanesc in momentul de fata 7 % . Armata de playstation ...

nausea  •  9 noiembrie 2016, 9:38

Domnule Tolontan, intrebarea care se pune nu e daca incepe razboiul al 3 lea mondial, nici cat scade dolarul, nici daca se incepe iar o criza economica mondiala, ci cati dintre cititorii articolului de fata stiu ce inseamna "alumni" ? PS. Am trumpit-o oficial, a ajuns ratoiul la 276!!

vlad  •  9 noiembrie 2016, 9:40

Rednecsii din midwest, muncitori albi si platitori de taxe s-au saturat sa-i tina in spate ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mickey13  •  9 noiembrie 2016, 9:42

@Catalin: nu am depreciat deloc votul americanilor! Chiar am subliniat ca, asa cum este la ei sistemul de vot, votul popular poate fi "subjugat" de voturile electorilor! Ceea ce a spus Trump in campania electorala, doar putin o sa puna in practica! Oricat de zmeu ar fi fost, declarand sus si tare ca America isi va reduce contributia la NATO (de altfel aici este singurul punct care ar trebui sa ne ingrijoreze), nu cred ca va intreprinde mare lucru in acest sens. Va fi convins ca nu SUA imparte libertatea la nivel mondial si nu aduce pacea-n lume! Este exact pe dos! Vor actiona tot acolo unde au interese si vor sprijini trupele anti-regim, oriunde in lume. Asa au aparut si Al-Qaeda, ISIS, talibanii, etc. Au fost sustinuti, in secret in prima faza de americani, terminand sa li se impotriveasca ulterior! Vor fi renegocieri la nivel mondial si, SUA fara Europa reprezinta doar o tara! Atat si nimic mai mult!

Bogdan  •  9 noiembrie 2016, 9:46

Felicitări, excelentă analiză! La sânge... Totuși, sisitemul american este solid (în)armat: Congresul, serviciile... Ei au făcut prima suspendare prezidențială. Iar Nixon nu tulbura sistemul așa cum vrea Trump să creadă că va reuși el. Americanii au două experiențe amare, de retragre din Europa, plătiteapoi cu sute de mii de viați, în cele două războaie care au urmat și în care au trebuit să se întoarcă. Corect?

dragos  •  9 noiembrie 2016, 9:52

Nu va grabiti ! Trebuiesc numarate si voturile din diaspora ...

mickey13  •  9 noiembrie 2016, 10:01

Deja mesajul transmis este unul de "pace" (o lauda pe Clinton... parca zicea c-o baga-n parnaie). A devenit brusc un politician! De altfel, isi permite si asta datorita scorului umilitor administrat lui Clinton (probabil 321-215)! Nu ar avea vreun sens sa se-mpauneze cu reusita lui! In alta ordine de idei, S&P prognoza o scadere drastica in cazul in care va iesi Trump!!! Mare minciuna *** cu apa rece (vb romaneasca)! Da, intr-adevar, a scazut pe timpul noptii de la ~2150 la ~2030, dar acum, ca rezultatul se stie, in loc sa coboare si mai rau, deja da semne de revenire!!! Urca usor spre 2100, aurul coboara, $ incepe sa-si revina, semn ca "dezastrul" n-a durat decat 6-7 ore! Om trai si om vedea...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alora13  •  9 noiembrie 2016, 10:03

Cand romanii l-au votata be Basescu au vrut sa aibe un "presedinte golan" (citat un votant brailean) - si l-au avut, muuulti ani, iar consecintele le-am suportat toti Americanii au presedintele pe care il merita, asa cum il au si romanii pe al lor... D-zeu sa ne ajute pe toti, ca va fi greu de supravietuit

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vali  •  9 noiembrie 2016, 10:12

adrian si dodo,dragilor, si daca , totusi, nu aveti dreptatate? Cu cat gradul de necultura si ignoranta este mai mare cu atat siguranta decizionala se transforma in ceritudine. PSD-ul are destui votanti cu certitudinile la ei. Toate cele bune!

Leila  •  9 noiembrie 2016, 10:15

Ca sa nu mai spunem ca Buffet, Warren Buffett s-a implicat in ``operatiune Autobuzul``.... penal ???? cand te uiti doar ``in gura`` celor care te pupa, pierzi...ghinion .....

sorin444  •  9 noiembrie 2016, 10:16

Daca te uiti pe harta electorala o sa vezi ca au votat cei din Teleorman. Statele “inteligente” (NY, California, Massachusetts, Illinois, Washington...) au votat cu Hilary. Cat despre istoria cu divizarea - la fiecare alegeri zicem acelasi lucru, pentru ca, fireste, nu votam toti cu acelasi candidat. Pe urma, alesii se apuca de treaba, o fac sau nu, apoi din noi suntem “divizati” cand vin alegerile, si are presa ce sa scrie despre tragedia asta cu divizarea. Apropo, distinsa blogeritza blonda pe care o promovai zilele trecute, cu opiniile ei profunde si academice, ce parere are despre alegerile din SUA?

john  •  9 noiembrie 2016, 10:17

Apropo de Teleorman, parca Marin Preda a spus "nu e om mai prost ca americanu " !

cevahaios  •  9 noiembrie 2016, 10:33

nationalismul castiga tot mai mult teren prin statele lumii...

Robert  •  9 noiembrie 2016, 10:38

In Romania, e o jignire adusa celor ce mai si gandesc, cand scrii: partidul X e mai bun decat partidul Y. Oamenii de pleava, pusi pe adunat, compun toate partidele. Domnilor ziaristi va ocupati doar de vorbe, crezand ca veti schimba lumea. In ultimii ani s-a devoalat toata complicitatea dintre cei din Presa cu Politica.

geo  •  9 noiembrie 2016, 10:39

Mi se pare aiurea sistemul de vot american. Oare dacă s-ar fi votat direct președintele, ca la noi și în alte multe state, oare cine ar fi câștigat...

Dumitru  •  9 noiembrie 2016, 10:41

Ziariști si iar ziariști..adevăr trunchiat spus după cum cred cred ei de cuviință,ok.lăudam democrațiile altora si dam exemplu teleormănenii,exemplu negativ bineînțeles.sant teleormănean și sant mândru de asta,dar cați dintre cei ce vorbesc de sărăcia din județ stiu ce înseamnă sa fii sarac financiar dar sa ai sufletul curat,sa te mulțumești cu puținul pe care il ai?când ești satul nu te interesează soarta celorlalți,devii judecător dar unul nedrept.ocrotește Doamne Romania(si Teleormanul e tot parte a României).

Art  •  9 noiembrie 2016, 10:43

Nu o mai țineți cu Teleormanul, în București PSD e la putere în primării votat la greu. Despre ce vorbim atunci?

Emilian  •  9 noiembrie 2016, 10:45

S-ar spune ca americanii au votat (la fel ca si britranicii acum cateva luni) pentru interesul lor, pentru protectia impotriva imigrantilor si in general pentru politici protectioniste. In momentul asta genul acesta de solutii par "salvatoare" pentru modul lor de viata, mod de viata care in ultimii 20 de ani a fost agresat de modelul globalizarii. Totusi, istoria a aratat mereu ca politicile protectioniste, izolationiste, chiar nationaliste dintr-un anumit punct de vedere nu au condus decat la razboaie si saracie. In nici un caz aceste schimbari de politica nu sunt favorabile tarii noastre. Putem doar sa speram ca Trump va fi mai putin contodent odata ajuns la Casa Alba si ca sistemul de putere american nu-l va lasa faca prostii prea mari.

dan  •  9 noiembrie 2016, 10:45

@Adrian: ai pus foarte bine punctul pe i. Si eu voiam sa scriu ceva asemanator dar acum nu mai are rost ! Ai sintetizat excelent situatia !

adi_stelistul  •  9 noiembrie 2016, 11:01

@ Emilian Si stii care e ironia? Si Marea Britanie si SUA (deci si cetatenii lor, atat de antiglobalisti) sunt printre cei mai mari beneficiari ai globalizarii. Ce-i deranjeaza este faptul ca in societatile lor prosperitatea adusa de globalizare este impartita inegal. In niciun caz nu se opun globalizarii in totalitate, doar pretului pe care trebuie sa-l plateasca pentru beneficiile pe care le au. Ca dovada ezitarile de dupa Brexit, prin care se doreste ca retragerea UK din EU sa insemne doar restrangerea imigratiei, nu si a relatiilor economice privilegiate cu Uniunea, atat de profitabile britanicilor. Cam asta e tot cu curentul anti-globalizare din statele puternic industrializate. Chiar si miscarile ecologiste au cu adevarat aderenta doar cand se discuta despre poluarea din tarile proprii. Cam asta e.

Zarathustra  •  9 noiembrie 2016, 11:10

După votul din 23 iunie, un comedian american spunea că ,,englezii nu mai pot de aici înainte spune despre ei că sunt mai inteligenți decât americanii". După votul de ieri putem vorbi de un nou "9/11" autoflagelant, o dinamitare a inteligenței colective care, iată, le dă din nou dreptul englezilor să se considere mai deștepți. Nu mă surprinde că Trump a reuşit s-o bată pe Hillary, în fond democrata era o victimă sigură încă de la nominalizarea în dauna lui Bernie Sanders. Cu un soţ aflat în pragul "impeachment"-ului cât timp fusese la Casa Albă, cu scandaluri legate de modul în care a gestionat Benghazi sau cum a folosit server-e private pentru e-mail-uri personale, cu donaţii către fundaţia Clinton de la state bănuite a finanţa terorismul sunit din Siria şi Irak şi - nu în ultimă instanţă - cu un ajutor nesperat din partea FBI pe ultima sută de metri (şeful său fiind republican declarat)... ar fi fost şi greu să-l vezi pe Trump pierzând. Chiar şi cu fantasmagoriile lui legate de zidul cu Mexic, deportarea imigranţilor ilegali, anularea NAFTA sau comentariile de birjar la adresa propriei fiice Ivanka. Nu întâmplător s-a făcut o paralelă între Brexit și Trump: ambele evenimente au venit pe fondul unei contra-forţe practic inexistente. Cineva spunea că "răul e plin de pasiune", iar generalul MacArthur profeţea că "pentru ca răul să triumfe, e de ajuns ca oamenii buni să nu facă nimic". De aceea se miră acum tabăra Clinton că au ieşit cu 10% mai mulţi "peasants" la vot decât se aşteptau. Pentru că beneficiarii globalizării s-au lenevit ca boierii de odinioară, iar azi le-a explodat mămăliga în faţă. Mobilizarea taberelor pro-EU şi pro-Clinton dincolo şi dincoace de Atlantic are o trăsătură comună: ambele s-au bazat pe sondaje de opinie extrem de favorabile, dar care cel mai probabil au fost făcute doar pe eşantioane urbane. Înainte de Brexit, 6 din cele 7 mari agenţii de sondare din UK dădeau un avans considerabil pentru pro-EU, la fel ca şi cu Hillary înainte votul de ieri. Până şi circumspectul lider al Wikileaks Assange îşi exprima neîncrederea în alegerea lui Trump, argumentând că "n-o să-l lase media şi corporaţiile, are pe toată lumea împotrivă" (a se vedea interviul dat celor de la Russia Today, disponibil pe YouTube).

Serban  •  9 noiembrie 2016, 11:14

Din momentul în care Tramp a postat poza lui H.Clinton cu steaua galbenă și textul: evreii sunt lacomi, am înțeles la ce se referea Tramp când afirma că statele ce se vor apărate vot trebui să plătească, USA prea cheltuie mult pentru alții. Și s-a dus vremea când democrații (stînga din USA) au susținut Germania (PPE) în dauna lui T.Blair și Fr.Hollande (stânga europeană). Cred că-i un moment bun pentru România - se va ține seama de ce spun serviciile secrete (mă refer la declarația fostului rezident CIA în România) și nu de ambasadorii ce au mentor pe monica macovei!

john  •  9 noiembrie 2016, 11:22

@Adrian: Daca votezi psd si nu esti prost,ai sindromul Stockholm !

eziqiel  •  9 noiembrie 2016, 11:27

White men built America White men voted Donald Trump

DSG  •  9 noiembrie 2016, 11:30

Pe 12 decembrie 1941, România (al cărei rege era același Mihai despre care faceți vorbire) declara război USA - deci despre ce alianță vorbiți ? Cea care nu ne-a recunoscut calitatea de cobeligeranți după ce am pierdut sute de mii de morți în Ungaria, Cehia, Austria sau cea care ne împărțea la Yalta cu Stalin răpindu-ne 50 de ani de istorie ? Pe de altă parte, ce s-a întâmplat în SUA este ceva absolut normal într-o democrație - ajung la putere cei votați de popor nu cei numiți de ”societatea civilă”. Oare SUA nu are ”tenhocrați” ?

ovidiu p.  •  9 noiembrie 2016, 11:33

Trump a castigat cu voturile saracilor din TELEORMAN! Sunt voci care spun ca Dragnea a fost in America si coordona autobuzele cu teleromaneni intre doua sectii de votare. Mai mult, la Ambasada SUA din Bucuresti au votat scheletele din Telorman, existand martori care sustin ca mortii au facut cozii pe ploaie in fata ambasadei ca sa voteze. Erau bietii morti uji leoarca! Rusine Victor Ponta!

tudor  •  9 noiembrie 2016, 11:35

Nu cred ca e absolut necesar ca "elitele" sa conduca ..... mai bine zis , nu cred ca principiile dupa care acestia se conduc nu cred ca sunt , in mod obligatoriu , cele mai bune . Voi face , succint , o mica divagatie , povestindu-va o intamplare actuala : Un prieten francez ( Pierre ) m-a rugat sa-l ajut sa inmatriculeze definitiv o masina pe care si-a achizitionat-o in sistem leasing , pe o firma pe care o detine in Timisoara. M-am deplasat din Neamt ( unde locuiesc ) in Banat acum 2 saptamani si am fost surprins ( neplacut ) sa constat ca pentru luarea in evidenta a masinii ( la Primarie ) trebuiesc asteptate 2 saptamani , iar pentru adeverinat ANAF 10 zile . M-am resemnat , am revenit in Moldova si am asteptat. La data expirarii termenelor m-am reintors la Timisoara , am luat cele 2 documente si , cu dosarul complet , am intrat la Serviciul de evidenta a autovehiculelor . SURPRIZA : este nevoie sa astept eliberarea numerelor de inmatriculare inca 48 de ore . Si asta , blocat intr-un hotel , placile vechi fiind obligat sa le predau odata cu dosarul . La remarca mea cum ca in Neamt aceasta inmatriculare ar fi durat mai putin de 6 ore ( Primarie , ANAF , Politie ) , operatorul m-a jignit , spunandu-mi ca asta e valabil PENTRU CA LA NEAMT SE INMATRICULEAZA MAI MULT CARUTE . Mi-a ajuns . Nu mai cred ca " tot Banatu-i fruncea " ! Daca nu ar fi un comentariu public , termenii ar fi fost cu totul altii . Veniti in Moldova ... Veti fi , u sigutanta , bine primiti , chiar si voi banatenii elitisti .

Bogdan  •  9 noiembrie 2016, 11:36

Daca in America se poate, de ce nu si la noi? Din cauza celor care ies la vot...Pentru cei care folosesc "Dumnezeu cu mila" sau "Dumnezeu sa ne apere"...opriti-va sa va plangeti. Iesiti la vot, luati decizii...este simplu sa stai in fata televizorului sau intr-un bar si sa comentezi ca nu este bine asa, ca trebuie altceva, dar cand vine vorba de a fi responsabil, sa mergi sa faci un gratar si a doua zi sa te plangi ca nu s-a schimbat nimic. Balonul de sticla este pe cale sa se sparga, asa cum s-a spart si cu "criza" financiara acum cativa ani...Nu este nimic "rau" in faptul ca peste 100 milioane de oameni si-au decis viitorul pentru urmatorii cel putin 4 ani...ideea este ca au avut curajul sa o faca...ar trebui sa fie un exemplu pentru multi...cat despre Trump ca si presedinte, nu va ganditi ca va sta in Casa Alba si va schita pe o hartie soarta mapamondului. Exista un intreg aparat de consultanti, exista un Mike Pence, care daca ar fi candidat el, ar fi castigat mult mai lejer ca Trump...deciziile se vor lua dupa ore si zile intregi de negocieri si discutii...dar...pentru binele poporului american in primul rand..nu este nimic gresit sa iti vezi interesele ca natiune si sa actionezi pe masura...ceea ce au arata americanii in aceasta noapte este simplu...NU POTI SA TE PLANGI LA NESFARSIT CA NU ESTE BINE, TREBUIE SA IEI MASURI...si asta se face prin vot...

gima  •  9 noiembrie 2016, 11:50

Fostul rege Mihai n-ar fi fost in stare sa rosteasca cuvintele din icheierea articolului.Cat despre Trump= presedinte tare-s multi cei aflati in faza "unghie gat " .

Cătălin Tolontan  •  9 noiembrie 2016, 11:51

@tudor: nu-mi dau seama ce spuneti cind spuneti "nu trebuie sa conduca elitele". Dar cu siguranta acceptam sa ne coducem dupa cele mai bune reguli comune pe care le putem stabili. Iar aceste reguli s-au implinit in democratia liberala. Trump insusi si-a ridicat viata facind afaceri in mediul democratiei liberale si a cistigat datorita unui sistem democratic pe care, prin ceea ce propovaduieste, il refuza. Aici e pericolul si asta nu trebuie negociat cu nimeni, nici cu presedintele SUA. Pina la urma, alegatorii ii dau mandat unui presedinte sa respecte constitutia si s-o apere, nu s-o interpreteze cum vrea el.

DanioiubestepeDana  •  9 noiembrie 2016, 11:54

Adrian ai mare dreptate.Sondajele ar trebui interzise.N u ai nici o relevanta.Sunt doar manipulatoare de minti si de decizii a unor oameni nehotarati si cinstiti.De unde si pana unde are vreo relevanta sondaje facute pe 1000-2000 de oameni iar la sfarsit sa ni se ofere procente de "n" la suta pentru milioane de oameni.C e logica poate sa fie aici.SONDAJUL in sine are doar rol de influentare a masei de oameni.Mai nou nationalismul este in aceeasi oala cu extremismul.Ne-am invatat sa ne dam nationalisti si sa asteptam cu mana la cersit la toate puterile lumii.Halal nationalism.Suntem doar un popor de lingai si de lenesi care acum ne trezim incet incet ca pana la urma fiecare om are decizia in mana lui de a pune exact pe cine vrea in fruntea tarii sale. A trebuit sa castige Trump in America ca sa ne dam seama ca poate era si un Vadim bun pentru noi.Diferenta este ca pe alegatorul american nu-l cumperi cu un kil de zahar ,un litru de ulei si 3 mici.Ne meritam soarta natie de 3 mici.De asta si suntem atat de Mici pentru ca ne vindem de Mici Pe niste amarati de Mici.

Comentează