Donald Trump încremenește lumea! Și nu, să nu spunem că au votat ”cei din Teleorman”!

Cronica unei nopți americane. ”Perdanții globalizării” au vorbit și au vorbit clar

miercuri, 9 noiembrie 2016, 7:51

”Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe” Regele Mihai, după drama de la ”Colectiv”

Plouă mărunt în București, dar furtuna vine din Florida și din Michigan.

Donald Trump scoate în Florida cel mai bun scor al unui candidat republican din ultimii 60 de ani. Pînă la 80% dintre voturi centralizate, cei doi candidați merg cap la cap.

Florida, un stat cu 9 milioane de voturi și 29 de voturi electorale, este un simbol al acestei nopți din miezul căreia Nick Confessore, reporter de la The New York Times scrie: ”Am o știre: sîntem o țară divizată, o națiune la capătul puterii, paranoică și neîncrezătoare”.

Jurnalist cu mare experiență, Confessore povestește cum colegii săi au vorbit cu oamenii care au ieșit de la vot din toată țara.

Și au găsit două țări. Este, dacă vă amintiți, exact anunțul lui Adrian Năstase în 2004, în noaptea înfrîngerii în fața lui Traian Băsescu.

”Sîntem realmente două țări, ostile și dezamăgite una de alta. Am mai văzut asta în alegerile din 2000, dar acum este mult mai rău”, crede Confessore. Noi am văzut-o de mai multe ori. ”America rurală și America urbană”, scrie și The Washington Post.

Cînd numărul voturilor numărate în Florida trece de 90% avansul lui Donald Trump crește întîi la cîteva mii, apoi la zeci de mii și, în jurul a 95% dintre voturi, se stabilizează la peste 100.000 de voturi în fața lui Hillary Clinton!

Semnul nopții sosește la 4, ora României, cînd Barack Obama distribuie pe BuzzFeed un discurs de două minute în care spune: ”Indiferent cum se vor încheia aceste alegeri, soarele va răsări mîine dimineață”.

Este evident că Hillary Clinton subperformează în statele cheie și că alegătorii lui Donald Trump s-au mobilizat.

Președintele îi invită pe fanii ambelor tabere la toleranță.

FOX News comentează noi emailuri WikiLeaks în care o vedetă a CNN a cooperat cu Hillary în alegerile pentru nominalizarea democrată.

Pe Twitter nu se mai discută, se trage fără somație.

Obama amintește că întotdeauna alegerile au fost dure în America, dar, prin încrederea reciprocă a americanilor, această rivalitate a dus la progresul țării. ”E un mare dar”, spune el, referindu-se la capacitatea democrației de a renaște nu doar prin alegeri, dar și prin implicarea fiecăruia, zi de zi.

Președintele cere ”încredere unii în alții”.

Lumea testează șocul unui gînd: Trump președinte!

Thomas L. Friedman povestește, tot în NYT, că un prieten venit din Zimbabwe în anii 80 i-a spus: ”Voi, americanii vă purtați cu democrația ca la un meci de fotbal. Dar nu e minge de fotbal, e un ou Faberge!”.

Noaptea în care se sparge oul Faberge?

”Ceea ce a lipsit acestei campanii a fost empatia pentru alegători lui Donald Trump”, crede The Washington Post. Și criza de empatie o cunoaștem, încă din 2000, uite cum ajunge România să ghicească în chip postmodern viitorul, nu degeaba Pămîntul e plat, așa s-a întîmplat la noi cînd ”lumea bună” i-a luat peste picior pe votanții lui Vadim Tudor.

Votanții lui Vadim n-au dispărut, problemele lor s-au înmulțit, și oamenii s-au transformat apoi în votanții despre care aceeași ”lume bună” consideră că sînt ”fraierii și înapoiații” care tot trag țara înapoi, alegeri după alegeri! Și nu-i așa, n-o trag înapoi?

Nu-i așa deloc!

Iar ceea ce se petrece în această noapte americană vine în linie cu orele de după Brexit și cu sentimentul că învinșii globalizării nu mai vor să tacă.

Friedman vorbește despre ”industria furiei, cea mai dinamică industrie din America” și despre ”era post adevăr”.

Gautam Mukunda, profesor la Harvard Business School amintește că ”e un truism să observăm că lumea e într-o criză de leadership, dar sîntem și într-o criză de followership”. Oamenii nu mai cred, nu mai urmează, nu mai recunosc adevărul.

Și asta e adevărat, dar e la fel de adevărat că, într-un moment de amară înțelepciune, cineva a atîrnat prin 2009, la o întîlnire de alumni la Harvard: ”Bine ați venit la cea mai prestigioasă facultate care a prăbușit sistemul economic al lumii!”.  

Din nou exemplul românesc este util de reamintit. Că tot ne apropiem de alegeri și ne scăldăm în aceeași apă neagră a divizării și a neîncrederii.

Fără încredere nu poți construi un numitor comun, dar, indiferent care va fi vestea din SUA, nimic nu se rezolvă dacă nu se rezolvă ceea ce a generat și pe Orban în Ungaria și dreapta sau stînga autoritară din România, că au fost la fel!, și Brexitul și ascensiunea lui Donald Trump. Sursa curgătoare a anxietății vine din problemele reale din viața oamenilor cărora le e greu să înțeleagă ce fel de lume e aceea care raportează crește pe scăderea lor.

Aceștia sînt și oamenii din Michigan, unde tot Trump conduce, aici în zona muncitorimii albe.

Și sînt oamenii din sudul lui Leeds, despre care presa britanică a scris la  Brexit că au votat ”cap în cap” cu cei de la doar cîteva mile de ei, bancherii din zonele spălate ale orașului.

Sînt oamenii din Ohio și din Bărăgan. Trump cîștigă Ohio, un alt stat cheie.

Sînt teleormănenii din Detroit, oraș de care acum, cînd se face aproape 6 dimineața în România,  democrații își leagă ultimele speranțe!

Michingan și Wisconsin, fiefuri ale democraților, Hillary nici măcar nu a fost în Wisconsin după ce a fost aleasă candidata democraților, sînt și ele conduse de Trump, într-o cursă umăr la umăr.

Fără să fie oficial, rezultatul pare fixat.

Un strălucit demagog e la un pas de a ajunge președintele celei mai puternice democrații, consacrate economii și creative țări ale lumii. Cum?

Nimeni nu e imun la demagogie și nici la insultele dinspre cei care se consideră superiori. Chiar echipa lui Clinton recunoaște că ”în multe locuri din America rurală au ieșit cu 10% mai mulți oameni la vot decît ne-am așteptat”. Ceva i-a scos din case ca să voteze cu Trump. Dorința de cineva diferit?

Instrumentele guvernării sînt grele, Donald Trump nu va putea reinventa binele public, iar viața nu se poate îmbunătăți decît cu răbdare, iar oamenii nu mai au. Pericolul autoritarismului e mare.

Democrația liberală suferă.

Se va spune ca netul a cîștigat alegerile, că presa și televiziunea sînt moarte.

Vor începe răfuielile și se va scanda după paternalism în numele libertății. Siteul autorității de emigrare din Canada a căzut din cauza cererilor bulucite de la americanii care vor să ia cetățenie la vecini. Cei răniți de rezultat îi vor răni în continuare pe cei care au votat pentru că au fost răniți. 

Noi am văzut acest film.

Și, din păcate, va fi mai ușor de încălcat, pe ici, pe colo, democrația, ceea ce este exact lucrul de care nu aveam nevoie, aici, în Est, unde nici măcar nu am croit-o! E o mare victorie a lui Trump și este, totuși, o teamă pentru că nu poți trăi cu tonul furiei de acum înainte. Nu așa vin soluțiile, cu mînie.

Dar să nu ne grăbim cu explicațiile că perpetuăm aceeași eroare.

Cît despre noi, există și părți bune: nimeni nu salvează Romania, trebuie să ne batem pentru democrația liberală, undeva în spatele norilor a răsărit soarele, s-a făcut ora la care oamenii pleacă la muncă. E singura soluție.

Ironia blîndă a destinului face ca vorbele Regelui Mihai, singurul supraviețuitor dintre foștii șefi de stat din Cel de-al Doilea Război Mondial, să se potrivească atît de bine acum aliaților săi și ai noștri americani.

”Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Țara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe”.

Comentarii (101)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  9 noiembrie 2016, 12:16

@DanioiubestepeDana: si, daca tot interzicem sondajele, sa interzicem si poezia ca ii ameteste pe oameni la cap :-) De unde vine acest reflex de a interzice tot ce va deranjeaza?

Lucian  •  9 noiembrie 2016, 12:17

Parerea mea este ca americanii s-au intors la inceputuri. Whashington, Jefferson, Lincoln nu erau mult diferiti de Trump. Asta e bine pentru America si americani... restul va trebui sa se "adapteze". Concluzie - americanii au votat sa le fie lor bine (normal) si cred ca asa trebuie sa procedeze fiecare natiune, nu cum incearca toti sa ne inoculeze - sa votam cu cutare sau cutare ca da bine pentru straini. Pentru ei o da bine... da pentru noi?!!

Evgheny  •  9 noiembrie 2016, 12:21

Nu-i nimic surprinzator in aceasta izbanda a lui Trump . Nu suntem noi obisnuiti cu schimbarea oricarei situatii posibile pe acest pamant . Problema mare , este ca noi am avut conducatori care nu numai ca nu au facut nimic in 26 de ani , dar au dus tara la urma Europei , pe cand ar fi trebuit sa prosperam si sa intram in randul civilizatiei . Noi , oamenii de rand si care am muncit onest , tinuti in salarii si pensii de mizerie , nu suntem nu vom fi afectati indifferent de situatie , pentru ca oricum nu am beneficiat de nici o conditie decenta . Periculos ar putea fi pentru media si political care traiesc si ne tin numai in minciuna . Vom vedea....

Cătălin Tolontan  •  9 noiembrie 2016, 12:26

@Lucian: era o diferență colosală! Lincoln a rezistat promotorilor mișcării supremației albilor, nu a făcut din minorități o țintă a atacurilor sale, precum Trump!

Cristi Mazilu  •  9 noiembrie 2016, 12:29

"Fără încredere nu poți construi un numitor comun, dar, indiferent care va fi vestea din SUA, nimic nu se rezolvă dacă nu se rezolvă ceea ce a generat și pe Orban în Ungaria și dreapta sau stînga autoritară din România, că au fost la fel!, și Brexitul și ascensiunea lui Donald Trump. Sursa curgătoare a anxietății vine din problemele reale din viața oamenilor cărora le e greu să înțeleagă ce fel de lume e aceea care raportează crește pe scăderea lor." Asupra acestei afirmatii trebuie sa ne centram atentia. Ea este foarte corecta, foarte adevarata. Cei care sunt la putere, ca manageri, ca lideri de tara trebuie sa se asigure nu doar de bogatia financiara a propriului buzunar sau al grupului sau de interese, ci trebuie sa deserveasca in mod just, onest si echitabil toate dimensiunile, domeniile, grupurile si comunitatile sociale. Cand esti in serviciul public trebuie sa primeze nevoile reale ale tuturor cetatenilor pe care ii reprezinta liderul. Altfel, diferentele si diviziunile sociale se adancesc tot mai mult pana la colaps, conflict, criza sau razboi.

gigelos  •  9 noiembrie 2016, 12:33

Totusi dna Clinton nu a mai fost odata Presedinte ? Poate americanii nu au fost foarte multumiti . Bill , Hillary Clinton acum Hillary , Bill . Care e diferenta ? A fost Nea Nicu apoi vine Coana Leana ? Ce e asta ?

gigelos  •  9 noiembrie 2016, 12:35

George Bush , George Bush ... Clinton , Clinton

gigelos  •  9 noiembrie 2016, 12:36

Mai schimbam si noi putin...

Nelu  •  9 noiembrie 2016, 12:43

Au avut de votat intre doua rele. Stiu intelectuali din State care au votat cu Trump impotriva "coruptiei". Hillary a fost pedepsita drastic prin vot cu toate ca nici varianta cealalta nu era una prea buna. Parerea mea e ca Hillary era varianta mai "safe" fiind continuatoarea politicii lui Obama. Totusi, desi Trump pare imprevizibil, nu este un Gigi Becali al USA. E mai degraba un fel de Tiriac mai volubil. E acelasi tip de antreprenor international care miroase unde se fac banii , face bani si prin publicitate, chiar si viata personala a celor doi se aseamana. Ne socheaza pentru ca nu e tipul de presedinte pe care USA l-a avut in ultimii 40 ani si exista o problema cu mesajele prin care a castigat alegerile. Toti xenofobii si rasistii care pana acum se abtineau de frica opiniei publice, au inceut sa vocifereze fara nici o jena. Si subconstientul multora confunda patriotismul cu nationalismul, xenofobia si rasismul , cum e peste tot in statele asa zis "civilizate".

azet  •  9 noiembrie 2016, 12:45

Si eu cred ca lectia acestor alegeri este ca ar trebui sa invatam sa-i ascultam mai mult pe cei din jurul nostru , indiferent de opinia pe care o au. Incheierea oricarui dialog prin jignirea oponentului , cum vad prin comentariile tuturor articolelor de pe internet, nu stiu daca este o strategie a cuiva de a dezbina populatia dar cu siguranta ca a contribuit la creearea unei segmentari bazate pe ura , iar incurajarea dialogului ar trebui sa fie principala preocupare a politicienilor in viitor.

gigelos  •  9 noiembrie 2016, 12:47

considerand pana in 2020 , in 32 de ani , 24 condusi de doua familii ...cam baltita treaba

Dr. Dan Patru Tudosie  •  9 noiembrie 2016, 12:48

Tolo, Induci lumea in eroare de ceva timp si sustii si-n postarile de la comentarii ca Trump ar ataca minoritatile. Toti o fac, Trump n-o face mai mult decat altii. Tintele lui sunt cei care trec granita ilegal si care stau acolo ilegal, nu minoritatile, care prin defitinie au drept de sedere si de munca in acord cu legea.

Sascha  •  9 noiembrie 2016, 12:52

Ma bucura victoria lui Trump, din mai multe puncte de vedere: (1) oamenii din turnurile de fildes din diverse capitale (inclusiv Bucuresti), au primit a doua mare palma - dupa Brexit; sper sa se trezeasca si sa lase locul la altii, fie sa faca modificari majore in strategie, si sa nu mai considere omul de rand din provincie ca pe plebea (2) e o victorie impotriva political correctness-ului, care in ultima perioada aduce mai mult a cenzura - e din ce in ce mai greu sa vorbesti liber, mai ales in online, pentru ca vezi doamne ofensezi, si risti sa fii linsat (3) e o victorie impotriva acestei forme de globalizare, a carei principal exponent sunt multinationalele - produc pe spatele saracilor din Bangladesh, Thailanda, sau alte state de acolo, pe salarii de sub 100 dolari pe luna, vand scump in Europa sau USA, unde oamenii au salarii mai mari, si isi duc profitul in Insulele Virgine, Caiman, etc - asta e globalizarea din ziua de azi. In niciun caz accesul IMM-urilor si a liber profesionistilor pe o piata mai extinsa.

Adrian  •  9 noiembrie 2016, 12:52

Eu nu sunt de acord cu interzicerea sondajelor, am spus doar ca sunt nocive si ca nu concorda cu realitatea. Sondajele vor disparea de la sine, in mod natural, pentru ca oamenii incep sa fie tot mai putin interesati de ele; si-au dat seama ca nu sunt altceva decat emanatiile unor trusturi de presa sau grupuri partizane, afiliate diverselor partide politice. Intre buletinul de vot si om nu trebuie sa stea decat propria constiinta, nu un filtru poluat introdus de sorosisti sau alte personaje obscure

Alex  •  9 noiembrie 2016, 12:58

Articolul dumneavoastra nu vorbeste despre filozofia 'toate partidele, aceeasi mizerie'. Hillary Clinton a pierdut alegerile intrucat nu a mobilizat destui alegatori sau destui alegatori nu au fost indeajuns de responsabili incat sa vina la vot. Oricum, H nu castiga daca arata 'empatie' alegatorilor rasisti si sexisti ai lui Donald Trump. De asemenea, articolul nu vorbeste despre atitudinea iresponsabila a presei in fata minciunilor trumpiste nesfarsite. Presa a prezentat campania de parca ambii candidati mint, ambii sun rai, aceeasi mizerie, ceea ce nu este adevarat. Acest gen de prezentare 'aceeasi mizerie' a demotivat 6% din alegatorii tineri ai lui Obama si cam acolo s-au pierdut alegerile. PS: Divided se traduce dezbinat, nu divizat, care inseamna altceva in romana.

Danezu  •  9 noiembrie 2016, 13:00

Am citit si sm vazut ce sa întâmplat în SUA iar pentru mine este clar semnalul dat de masele din state este un semnal care avertizează clasa politica ca puterea politica este relativa iar tot ce conteza este ca marea masa a populației care muncește sa nu mai fie tratata ca o masa de manevra .În România am tot auzit dupa fiecare tur de scrutin ca masele de la tara si muncitorii voteaza cu stanga si nu cu dreapta dar de unde pana unde trb. sa voteze muncitorii cu dreapta? Ce face drepta ptr. muncitori si tarani? Deci domnilor intrlectuali de drepta cand România va fi formata din 90% patroni si restul "teleormaneni" atunci veti castiga si voi alegerile adica niciodata pana atunci aplecati urechea la vocea poporului si nu la ciripiturile anturajului politico economic corupt si mai uitativa prin lume ce se intampla daca aveti ochii.

Ion  •  9 noiembrie 2016, 13:16

Nu prea se intelege bine titlul articolului: "SĂ NU SPUNEM CĂ AU VOTAT ”CEI DIN TELEORMAN” Daca votau cei din Teleorman alegeau candidatul ***, manipulati de mass media corupta controlata de la partid, Hillary Clinton. E clar ca nu au votat cei din Teleorman.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasi  •  9 noiembrie 2016, 13:16

Cataline,eu unul ma bucur pt. Trump...toateasazisele "sondaje" o dadeau favorita pe "killary" numa ca americanii s-au"revoltat" pentru prima data dupa multi ani impotriva celor care au "distrus" SUA pas cu pas doar pentru propriile interese(marile tusturi detinute de.....cred ca banuiesti la ce ma refer).Sper ca Trump si Putin sa colaboreze iar noi sa iesim din "sclavagismul autoimpus de ultimii 2 asazisi presedinti"!Multumesc pt. intelegere!

Loredana  •  9 noiembrie 2016, 13:29

Acelasi lucru s-a intamplat in UK, cei din zonele rurale au votat pro Brexit si acelasi lucru se v-a intampla pe 11 decembrie cand PSD v-a aduna majoritatea voturilor de la "omul din popor". Spune-i omului ce vrea sa auda si il ai de partea ta.

Ibastean  •  9 noiembrie 2016, 13:59

Asta e firea umana, multi nu aud (sau nu le pasa) de ghioraitul propriilor intestine ca altora le ghioraie si mai tare. In loc sa tindem spre o lume in care si cel din Zimbabwe si americanul traiesc la fel de bine, fara conflicte interetnice, rasiale, religioase, pentru teritorii, etc., in care granitele sa nu-si mai aiba rostul, votam candidatul rasist, misogin, care propune garduri de sarma ghimpata la granita. La fel si cu Brexit-ul, la fel si ascensiunea partidelor nationaliste in multe tari. La noi votam mariri de pensii, salarii la bugetari, ajutoare sociale in detrimentul investitiilor. Ce le pasa celor cu venituri de la stat ca celor din privat nu le pot mari salariile decat investitiile?! Sa le fie lor bine, de ce tuturor putin mai bine, in timp?! Ok, sa numai impozitam pensiile sub 2000 lei, dar de o familie cu salarii de 1000-1100 de lei net (din privat), 2 copii si o rata in banca ii pasa cuiva? Nu e cazul meu, dar lucrez intr-o fabrica in care niciun muncitor nu primeste peste 1100 lei salariul. Sansa lor ar fi deschiderea de noi firme in oras (cumva), dar haideti sa marim salariile asistentelor medicale ca primesc doar 1800-2500 de lei in mana, saracele. Regasesc aceste idei, dar de data asta contra altor natii si la votantii pro Trump si pro Brexit. Omul, ca specie, pare sa nu isi doreasca mai binele comun ci desavarsirea proprie (si a familiei sale), votand pe oricine ii promite asta, in general. Nu stiu daca e sau nu de condamnat!

Loredana  •  9 noiembrie 2016, 14:52

*va intampla * va intampla

Stefan  •  9 noiembrie 2016, 14:52

"Nu așa vin soluțiile, cu mînie." - Eu cred contrariul. Cand esti politically correct de multe ori faci compromisuri cu rezultate cel mult discutabile, daca nu dezastruoase. La noi atat timp cat nu se ridica un grup de oameni care sa mature pe jos cu coruptia si incompetenta din institutiile din stat nu o sa se schimbe nimic. O sa ii dam afara pe usa si o sa intre pe geam. O sa ii aruncam afara din nou, si o sa gaseasca o portita pe undeva sa se intoarca inapoi. Lumea intreaga s-a saturat de discursuri coafate sa dea bine pentru cati mai multi dar fara substanta. Noi fiind unde suntem, probabil o sa ajungem lumea din urma peste 10 20 de ani. Democratiile mari din lume au inceput deja sa se schimbe radical. Oamenii au invatat ca vorbele frumoase si voia buna de obicei nu rezolva problemele nimanui, doar le carpesc. Si s-au cam saturat sa fie tratati la pret de matineu de o masa mica de oameni care sustin ca succesul lor e rodul muncii si alegerilor lor, cand de multe ori se rezuma la un concurs de imprejurari. Tata a fost senator, eu am intrat in politica pe spatele lui. Sotul a fost presedinte, e randul meu sa profit de relatiile lui. Familia mea e o familie de politicieni, as fi prost sa nu profit de relatiile lor, indiferent de cat de competent sunt. Sau incompetent. Mama a fost doctor, mi-a pregatit un loc cald in randul breslei. Matusa e notar, unchiul are o fabrica de arme, etc. In democratiile mari, castele astea nu sunt atat de evidente, exista totusi o sansa pe care ti-o ofera sistemul, in restul tarilor castele astea taie si spanzura mai rau ca intr-o monarhie autoritariana, indiferent de senzatia de democratie existenta. Trump presedinte nu e exceptia, incepe sa devina o parte a regulii. Luati pe rand tarile din vestul Europei, si vedeti unde se situeaza oamenii cu discursuri radicale care trateaza unele subiecte cu toporul, nu cu corectitudinea din expresia politically correct. Cand tu ca neamt esti la coada lantului trofic si tara cheltuie miliarde pe imigranti, ai toate motivele sa te gandesti de ce ei si nu eu. De ce tara asta nu investeste banii astia in educatia si buna starea oamenilor ca mine. Austriacul are tot dreptul sa gandeasca la fel. Englezul, francezul. Acum totul e mediatizat, cand vezi oamenii bogati ce stil de viata extravagant si opulent duc, si vezi de multe ori felul in care incalca sau ocolesc legea, te gandesti ca vrei altceva. Si fiind democratie, iar cei mici fiind si cei multi, poti la un moment dat sa zici asta nu. Samd. Nici o boala grea din lumea asta nu s-a vindecat cu tratamente superficiale, cu voie buna si intelegere. Manie poate nu, dar cancerul il smulgi de la radacina, chiar daca lasa brazde in urma.

Octavian Stăncioiu  •  9 noiembrie 2016, 15:30

”Oamenii nu mai cred, nu mai urmează, nu mai recunosc adevărul”, ”trebuie să ne batem pentru democrația liberală”. Deci adevărul e cel pe care-l vreți voi, nu? Cine știe care-i Adevărul, în afară de Iisus Hristos, care ne-a spus: ”Adevărat grăiesc vouă”? Cine, ce forță a stabilit că democrația liberală e sistemul ideal? Dacă o fi democrația națională?

neacsu virgil  •  9 noiembrie 2016, 15:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  9 noiembrie 2016, 16:11

Nu poate sa continue la nesfarsit aceasta falsa teorie a bunastarii adusa de Globalizare. Nu poti cere populatiilor din tari puternice , dezvoltate si bogate sa sa-si sacrifice nivelul de trai de dragul unor percepte pe care le-au urmat doar datorita increderii in sistem, sistem care iata , de vreo 7-8 ani ii inseala. Si atunci voteaza antisistem , indiferent care este contraoferta. S-a vazut la BREXIT , se vede acum in SUA , si probabil se va mai vedea si in Europa

Flaviu  •  9 noiembrie 2016, 17:33

Citește ce scrie Daniel Greendfield azi, d-le Tolontan.. Dumneata, alți jurnaliști ca dumneata, diverse personaje pe care n-i le tot aduci in fata( vezi , serialul' despre 40+ , de exemplu) , nu cred ca mai reprezentati mare lucru dpdv al opiniilor despre societate.. Apropo si de mesajul votului din America.. Falia creată între elite ( politicieni , corporatisti, ziaristi de opinie- slujbasi corporatisti practic) si clasa de mijloc este prea mare si se va reduce doar prin , cutremure'. Ca si cel de azi... Daca se va mai reduce vreodată .. Părerea mea este ca de la primul război mondial nu a mai existat in lumea civilizata, o asemenea falie între categoriile sociale.. De asemenea părerea mea este sa scrieti despre sport ( intr-un ziar de sport, nu ??) , sa-i invatati ( sa-i învățăm) pe copii si pe tineri sa iubeasca sportul, sa muncească mult daca vor sa devină sportivi de performanța , sa-si respecte adversarii si coechipierii, sa respecte sportul si munca in general ... Iar noi publicul dvs , vorbind despre sport si făcând sport, sa uitam măcar câteva ore de toată sleahta care se perinda zilnic prin media, umilindu-ne cu minciuni si cu tupeu nesimtit.. De parca noi , publicul am fii niște inculti si niște needucati..

??????  •  9 noiembrie 2016, 17:41

E fericit domnul Gigi Becali ca a avut niste probleme cat fusera democratii care l-au facut si pe domnul Tolontan luptator anticoruptie , indeoseni cu industria pharma ?

??????  •  9 noiembrie 2016, 17:46

Ce considerati ca i-ar fi determinat pe axiaticii de pe axa Bucuresti- Londra - Washington sa devina "anxiosi" ?

Basica  •  9 noiembrie 2016, 18:40

Tolo, textele tale sunt mereu imprastiate, fara fir logic si, in general, fara simtul realitatii...

Val  •  9 noiembrie 2016, 18:52

Vad ca toata lumea se grabeste sa compare aceste alegeri cu ceea ce se intampla in Romania! Dar prietenia dintre Trump si Putin nu va sperie? Nu seamana oarecum cu cea dintre Stalin si Churchill? Faptul ca Trump vrea sa ia mana de pe NATO nu poate semana cu intelegerea dintre cei doi, cand au impartit Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial? Ia ghiciti, cine vine la cina...in Romania dupa aceasta intelegere??

Bagheera  •  9 noiembrie 2016, 21:47

"Daca alegerile ar schimba ceva, nu s-ar mai organiza" La Lutte Ouvriere. Pentru cei care au trait in comunism ca adulti, lumea de astazi incepe sa semene incet-incet cu "epoca de aur": nu ai voie sa spui decat lucruri "corecte", altfel esti linsat mediatic. Accesul la zona puterii este obscur, nu stim niciodata de unde mai iese un "iepure" (citeste prim-secretar) din joben. Candidatii propusi vin din aceleasi cercuri, ce sa se schimbe? Un sigur lucru este clar: money talks! Faci profit esti bun, nu faci - la gunoi. Iar Catalin face profit pentru trust. E bun!

Adrian  •  9 noiembrie 2016, 22:44

E amuzant, privind din Europa de vest, mai precis din Germania, dupa absolvirea scolii superoare de arta dela Hamburg, cum pe majoritatea romanilor nu-i deranjeaza cu nimic ca un demagog ca Donald Trump, cu un discurs lipsit de respect fata de multe minoritati, si care a speriat si a creat greata in vestul Europei . Pe multi romani, nu-i deranjeaza cu nimic ca un Donald Trump foloseste un discurs foarte asemanator cu cel fascist, prin care incearca sa de-a vina pe minoritati pentru problemele cu care s-e confrunta majoritatea. Ce este mai amuzant in tot acest circ, este faptul ca acei "teleormaneni" de unde sunt ei, chiar cred in spusele acelui demagog. Interesant este, cum ca in germania, chiar si cel mai josnic ziar din punct de vedere intelectual, cum este ziarul "Express" din zona Rein, vede in Trump un claun si un demagog ieftin in care nu poti investi 4 ani de credit politic. Aici cred ca este marea diferenta. Sa ne auzim cu bine.

Roan  •  9 noiembrie 2016, 22:56

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  9 noiembrie 2016, 23:11

Draga Flaviu, asa cum te prezinti din punctul meu de vedere, esti un mare idiot. Faptul ca dai ca exemplu un jurnalist conservativ, care nu face altceva decat sa propage isamophobia, este o dovada ca esti un mic idiot ce nu reuseste sa citeasca printre randuri. Iar faptul ca ii dai sfaturi lui Tolontan, vezi doamne sa scrie sport.... intareste pozitia ta de idiot. Cum poti sa crezi ce spune un Trump, ca va curata Washingtonul de clasa politica corupta... (blablabla) cand el este un corupt. Trump nu este altceva decat un Becali american. TRUMP= BECALI.

Daniel  •  10 noiembrie 2016, 1:56

Americani ( a se citi 47% si un pic din cati au votat ) au ales un Presedinte JUCATOR , care le-a spus ce au vrut sa auda, care lea sugerat ca nu e nimic rau in a fii rasist, ignorant, incult, un presedinte care le-a vandut unor oameni 'insetati' un miraj . Trump nu o sa le aduca nimic bun celor de jos care l-au votat , cel mai probabil o sa le aduca si mai multa saracie , micul dejavantaj al democratiei ,exista si cetatenii cu un nivel scazut de cunostinte despre lumea in care treaiesc ce dau cu stampila ! iar cand sunt mai multi decat cei care au habar iese ceva de gen Trump . Am avut si noi un Presedinte Jucator care a avrut si a si avut toate butoanele si manetele la mana ! Si ce a iesit ?

Andrei Osana  •  10 noiembrie 2016, 3:31

Acum or sa vada votantii lui Trump ca tipul nu o sa faca nimic. O sa le distruga si ramasita de economie care a mai ramas. @Lucian: Cum o sa le fie americanilor mai bine luciane? Avand mai multi someri? Trump o sa descopere ca daca isi urmeaza planul distruge economia americana. Ideile lui sunt ca incercarile nereusite ale guvernului SUA in anii 70 cand inflatia si somajul cresteau si economistii nu intelegeau de ce pentru ca priveau doar in interior si nu si in exterior.

Marius  •  10 noiembrie 2016, 3:38

"Aceste alegeri ne-au divizat tara" este un cliseu care apare constant dupa orice alegeri. Nu e un lucru normal? Poate sa dea cineva un exemplu de alegeri care au unit o tara?

Andreid D  •  10 noiembrie 2016, 5:46

Trump e un mitocan populist, mincinos si prost afacerist (daca punea banii de la taica-su într-un index fund avea mai mulți bani decât are acum). Este un bun "țepar" cu priza la cei naivi si/sau intoleranti. Partea trista e ca in alegerile astea a triumfat nu conservatorismul retrograd cum cred unii, ci populismul deșănțat si fara culoare politica. Asta e marea pierdere - calitatea dezbaterilor a cazut in gol, iar Trump a dovedit politicienilor ca realitatea chiar nu contează. Deloc. Deci urmează o degradare a nivelului discursurilor si dezbaterilor politice.

Constantin  •  10 noiembrie 2016, 6:25

Nu au votat "cei din Teleorman" ci au votat,si Trump a castigat,cu cei din "Teleormanul american".Adica albii care sunt-si aici folosesc termenul american-"college uneducated".Aveti rabdare cateva zile/saptamani si o sa aveti mai multe informatii detaliate despre aceste alegeri. Eu nu am votat degeaba cu Hillary.A castigat votul popular dar a pierdut colegiul elector.Dar asta e sistemul electoral american.Imi place sau nu,eu il respect. Sunteti un om educat si bine informat,domnule Tolontan.Putina rabdare si o sa va convingeti ca si americanii "au teleormanenii" lor. Cu deosebirea ca "ai lor" pot decide soarta lumii.Literalmente.... PS Deja sunt manifestatii de strada(cu masini ,steaguri arse,etc.) in cateva din marile orase americane.

Marius  •  10 noiembrie 2016, 6:56

Un articol care arata cat de putin cunoasteti societatea americana, un articol fals, lacrimogen si lipsit total de substanta. Trump a castigat din urmatoarele cauze : 1. globalizarea care a dus la saracirea clasei medii din SUA si la marirea faliilor sociale. 2. demonizarea lui de catre toata media aflata in mainile corporatiilor si a stangii 3. influentarea masiva a stangii de globalisti comunisti gen George Soros care doreste sa desfiinteze granitele SUA si sa permita intrarea in tara a unui numar urias de imigranti in fiecare an , cu alte cuvinte desfiintarea natiunii americane si a modelului anglo-saxon economico-social ce a stat la baza succesului Americii si care pune individul in centrul societatii si nu statul. 4. Politicile de stanga ale lui Obama care a generat cheltuieli nejustificate puse in carca celor care muncesc. 5. Infrastructura precara din SUA care are nevoie de investitii masive. 6. Dezvoltarea Chinei pe spinarea americanului de rand fara ca estabilshmentul politic sa faca absolut nimic. 7. Imigratia necontrolata.

Constantin  •  10 noiembrie 2016, 7:18

Si va ajut eu cu un prim articol foarte pertinent a celor de la Washington Post https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/11/08/dear-ann-coulter-just-say-you-only-want-white-people-to-vote/

Jos_cenzura  •  10 noiembrie 2016, 7:40

Adriane, chiar crezi că toți ne-am dori o presă "civilizată" unde toată lumea, de la mic la mare, e de acord și are aceeași părere? Hai să-i copiem pe nemți, sunt un popor demn de urmat la tot ceea ce ține de politică... Poate ar fi mai simplu să fie un singur partid politic, de asemenea, foarte civilizat.

Razvan  •  10 noiembrie 2016, 10:19

@Catalin & @ Lucian: ca o completare Jefferson a spus: un cetatean care este dispus sa renunte, chiar si partial, la drepturile si libertatile sale pe tru a obtine mai multa siguranta, nu merita nici libertate si nici siguranta. Evident este parafrazare. Din pacate nu cred ca Trump are ceva in comun cu ideile si valorile care au stat la baza SUA si nici cu vreunul din presedintii anteriori, cel putin cu nici unul din ultimii 50 de ani.

Adrian  •  10 noiembrie 2016, 11:39

Rar un comentariu mai *** ca cel al lui@Marius. M-a intreb ce logica demna de un *** poate sa aiba un om, pentru a putea spune ceea ce spune el acolo? @Marius. Acolo unde statul e slab e... jungla... Ursule, uita-te la tari civilizate ca Suedia, Dk, Norvegia, unde statul e foarte puternic si fiecare cetatean are conditii demne de viata. Esti urs frate; nu ai inteles nimic. Noroc Bun!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  10 noiembrie 2016, 11:51

@Jos_cenzura - Nu am vrut s-a spun ca in Germania s-e practica o presa "civilizata". Prin exemplu ziarului "Express", care este un ziar mizer, am vrut sa spun cum ca in germania un rasist, mitocan, arogant si dezgustator cu este Trump , pana si in cel mai prost vazut ziar, este vazut ca un "claun". In rest apreciez si sunt in totalitate de acord cu @Daniel.

E pluribus unum  •  10 noiembrie 2016, 12:16

@ catalin • 9 noiembrie 2016, 9:10 "Cata disperare pe unii de pe aici:D Romania tot n-o sa se schimbe indiferent de cine o sa castige alegerile in USA.." Din pacate nu aveti dreptate. Dincolo de toate declaratiile sale demagogice, facute cu buna stiinta ca sa obtina voturi, se vede clar ca D. Trump este interesat intr-o legatura stransa cu Rusia/Putin. Ori Putin nu da nimic pe gratis, o sa ceara ceva la schimb, iar Romania care are baze NATO in coasta Rusiei, va fi pe lista meniului lui Putin. Nu stiu daca va fi felul intai sau desert, dar va fi.

Dan Roua  •  10 noiembrie 2016, 14:20

Stati linistiti ca o sa iasa Hillary pana la urma. De ce? pai pt ca: 1. nicaieri in Constituria SUA nu se spune ca electorii sunt OBLIGATI sa voteze cum a votat populatia (deci chiar daca electorii unui stat ar trebui sa voteze toti pt Clinton nicio lege organica sau federala nu ii obliga sa faca asta) 2. Electorii sunt numiti politic (in prima faza se propun liste de electori de catre PARTIDE, iar la scrutinul prezidential se voteaza si listele de electori - ale unui partid sau ale altuia) - deci santajabil sau macar cu o posibila explicatie politica daca vor considera sa dea votul altuia celui decat au fost cumva, mandatati sa-l dea. 3. in sfarsit dar nu in ultimul rand, deja vad ca la numaratoarea voturilor (nu a electorilor) deja se vehiculeaza un nr mai mare de voturi pt Hillary, ceea ce va putea conduce la: a. Hillary sa se adreseze Curtii Supreme pt solutionare (cu o mare parte din judecatori numiti de prietenul ei Obama) b. o parte din electori, "in spiritul dreptatii civice si respect fata de alegatori" vor avea posubilitatea sa ofere o scuza plauzibila prostimii daca se sucesc si vor vota pt Hillary in loc de votul pt Trump, cvu care au fost mandatati. deci eu cred ca va castiga Hillary PS: SUA nu mai surprinde pe nimeni cu inventivitatea de a ocoli propriile legi si cutume ale Constitutiei iastfel incat *** sa stea linistiti crezand ca totusi inca e democracy PPS: I've met God: She's black!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flaviu  •  10 noiembrie 2016, 16:53

Draga Adrian ceea ce scrii probabil te reprezintă. Mic sau mare idiot , cred ca am dreptul sa-mi expun civilizat părerile .. Despre Tolontan , ce sa zic, cred ca am dreptul sa-mi spun civilizat, dar ferm, părerea din moment ce îl citesc de la apariția lui in presa .. Iar despre citit si despre a interpreta ce se citește era o vorba ... Unii au zile de vacanța cât alții de școala .. Iar despre respect.. ce sa mai zic.. Atat pricep unii si atâta educație au..

Laurentiu  •  10 noiembrie 2016, 18:16

a.mi se pare o abordare fortata,niciodata nu poti pune egal intre Florida si Constanta,Detroit si Teleorman,intre saracii lor si-ai nostri, intre middle class-ul lor si-al nostru; e aberant.Mergeti , cu 1 luna inainte de orice alegeri, in orice zona rurala din Romania si documentati-va ce inseamna sa fii alegator.Acolo ,Catalin, vei intelege la ce se reduce politica din Romania si "razboiul ideologic" intre partide si ca expresia "teleormanizarea Romaniei" e un eufemism;pana atunci probabil ca o sa incerci sa te pozitionezi fix la centru si-o sa postezi articole "strict neutre". b.un amic din State zice ca a fost scarbit de linsajul mediatic la care a fost supus Trump si l-a votat(!?!). c.da, sunt 2 tari;ireconciliabile; si asa a fost tot timpul. [astazi, asteptand sa-mi vina randul la un cabinet medical, il aud pe un tip (in jur de 50, profesor din ce-am inteles)ca nu e normal sa voteze cei din afara;cea careia i se adresa zice "pai cum sa stai la cozile alea, intai i-au santajat ca-i dau afara din tara daca nu voteaza ce vor ei!";trec la subiectul Colectiv, profesorul zice "pai cum doamna, e ciudat,tinerii aceia aveau niste poze foarte clare, ca si cum..."(discutia se intrerupe, doamna e invitata in cabinet)] Pai eu sunt o tara... d.Da, soarele rasare si dupa alegeri.La noi rasare doar pentru tara lor, aproape tot timpul... e.comentariul e incitant, Cataline;comentariile unora din tara mea sunt mult mai bune (normal ca sunt subiectiv, ce pana mea)fata de comentariile lor;Stefan,Ibastean,Cristian,Bagheera,Marius (cativa dintre concetateni) au adaugat valoare articolului;problema e ca , daca vei da curs invitatiei de la punctul a.,vei constata ca nimeni n-a citit acest articol si ca in mintea lor e o singura tara.Si asa a fost dintotdeauna pentru ei. f.se fac tot felul de sondaje;nimeni nu si-a pus problema cum voteaza cei angajati in mediul privat si cei care sunt angajati la stat.Da-mi un sfat Cataline!Ce sa le zic copiilor mei?Stat, privat sau dincolo? Sau sa intre de tanar in politica?Sau mai bine fotbalist?Sau ziarist? De investigatie , gandesc.. Doamne, ce de subiecte ar fi in tara asta...pardon , in tarile astea!

Barosanu’  •  15 noiembrie 2016, 22:58

Cataline, E normal ca cei expusi numai la CNN, NYTimes si alte canale media foarte "de stanga" sa fie manipulati intru totul. Drudgereport, Breitbart, NYPost ar fi printre putinele care ofera si o alta perspectiva mai putin PC si poate mai aproape de adevar. "People should not be afraid of their governments, governments should be afraid of their people." Relativ la harta corecta a alegerilor din state, linku' de mai jos e foarte convingator, Http://www.breitbart.com/big-government/2016/11/15/donald-trump-won-7-5-million-popular-vote-landslide-mainstream-america/

Comentează