Guvernul Cioloș îi obligă de azi pe managerii de spital să dea examenul în fața comunității!

Alte restricții: nu în conducerea partidelor politice, fără rude care fac afaceri cu spitalele și orice altă activitate doar după ora 16

miercuri, 16 noiembrie 2016, 6:32

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

UPDATE: Ordonanța de Urgență a fost adoptată acum cîteva minute de către Guvern în ciuda opoziției explicite a celor 7 rectori ai universităților medicale.

”Cîte telefoane vor suna astăzi de dimineață, înainte de ședința de Guvern, care începe la ora 10?”, întreabă un oficial din Ministerul Sănătății.

Mai mulți medici renumiți au linie directă cu premierul Dacian Cioloș.

Și, susțin sursele din MS, pînă acum au folosit-o.

Astăzi însă, ministrul Vlad Voiculescu și șeful său Dacian Cioloș pun pe masa cabinetului Ordonanța de Urgență care schimbă regulile după care vor fi conduse spitalele noastre.

Printr-o mobilizare fără precedent, în scrisoarea trimisă premierului Cioloș, vicepremierului Dâncu și ministrului Voiculescu, 7 rectori ai Unversităților de Medicină din întreaga țară au numit schimbările propuse azi drept ”un experiment precipitat”.

Despre ce schimbări e vorba?

Și de ce au produs asemenea tulburări la vîrful lumii medicale?

1. Managerii de spital pot fi economiști sau orice alți profesioniști, nu doar medici primari sau cadre universitare în medicină.

În viziunea Ordonanței de Urgență șefii de spital vor căpăta statut și atribuții mai apropiate de cele specifice unui manager.

Astăzi, managerii de spitale sînt, în marea majoritate, profesori doctori, validați de Universitățile de Medicină.

”Adevărul e simplu: în acest moment, 99% dintre managerii de mari spitale din Occident nu ar putea deveni niciodată manageri ai spitalelor noastre, pentru că nu sînt nici medici primari și nici cadre universitare în medicină”, a explicat unul dintre cei care a lucrat la modificarea Legii Sănătății.

Ideea MS este ca managerii să se dedice activității de organizare efectivă a spitalelor.

2. Directorul va putea să aibă rudele angajate în spital, dar nu pe o altă poziție de conducere!

Conflictele de interese sînt și ele reglementate mult mai dur prin Ordonanța de Urgență care modifică Legea Sănătății.

”Rudele pînă la gradul IV ale managerului nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță”, prevede legea, dacă această formă va fi adoptată de către guvern.

De asemenea, rudele de pînă la gradul IV nu pot deține acțiuni la companii aflate în relații cu spitalul.

Aici, guvernul nu a mers atît de departe pe cît și-ar dori asociațiile de pacienți, într-o realitate deformată de puterea marilor firme de medicamente și echipamente.

Companiile pharma nu aprovizionează direct spitalele. Ele au în general distribuitori. Ceea ce înseamnă că rudele managerilor vor putea deține părți sociale la firme, cîtă vreme aceste firme fac afaceri intermediate cu spitalele.

Ceea ce pentru organizațiile de pacienți pare puțin, este însă prea mult pentru nervii și interesele șefilor sănătății din România.

În scrisoarea trimisă premierului cei 7 rectori care vorbesc în numele ”adevăraților lideri de opinie din domeniile medicale” susțin că ministrul Vlad Voiculescu vrea ”o definire mult prea restrictivă a conflictului de interese”.

3. Managerii vor putea preda sau opera doar după ora 16, pînă atunci ocupîndu-se exclusiv de spital!

O altă nemulțumire a profesorilor doctori este prevederea potrivit căreia ei pot continua să predea la facultăți, să opereze sau să participe la acțiuni de cercetare, dar numai după ce încheie programul zilnic de manager.

”În țările normale, managerul nu e și chirurg ca să blocheze o sală de operație doar pentru el toată ziua. Spitalul nu e un butic, e o structură cu sute de cadre și mii de pacienți deseori, care au nevoie de un manager full time”, susțin cei care doresc schimbarea legii și derularea activităților extra manageriale doar în afara programului.

Universitățile amenință cu echipamentul aflat în spitale, care le aparține!

În replică, rectorii facultăților de medicină din București, Cluj, Iași, Timișoara, Tîrgu Mureș, Craiova și Constanța atrag atenția că universitățile sînt proprietarele multor echipamente medicale din spitale.

Ei amenință că ”vom fi nevoiți să reevaluăm implicarea în instruirea rezidenților și în folosirea acestor echipamente”. 

Profesorii doctori solicită ”o abordare mai flexibilă în definirea conflictului de interese”.

4. Proiectele de management se vor susține public, în fața medicilor și a reprezentanților pacienților și comunității locale.

Alte prevederi ale legii modificate interzic managerilor să facă parte din structurile de conducere, coordonare și control ale oricărui partid politic.

De asemenea, se scot la concurs și funcțiile de șefi de secție.

Funcția de șef de secție este, potrivit multiplelor mărturii ale medicilor, axa în jurul căreia orbitează controlul instituțiilor publice din România, fie că sînt spitale universitare sau orice alt fel de  spital.

Vlad Voiculescu a acceptat un compromis cu profesorii doctori, astfel încît în clinicile universitare este condiție obligatorie ca șefii de secție să fie cadre universitare, așa cum au dorit facultățile de medicină. Dar numai în clinicile universitare.

Concursurile nu se vor mai baza pe învățarea legislației, ci pe proiectul conducerii spitalului, din perspectiva bugetului și a actului medical.

În schimb, ministrul sănătății a impus ca în normele care vor urma schimbării legii să se prevadă în mod expres că orice concurs de management dintr-un spital va deveni un act public, ”astfel încît medicii din respectivul spital, organizațiile pacienților și reprezentanții comunității să poată participa și să constate care este proiectul candidatului”.

 

 

Comentarii (107)Adaugă comentariu

Irina  •  17 noiembrie 2016, 22:30

In spital clinic Manageru trebuie sa fie profesor si medic primar.Lucrez de mult timp cu asa Manager.Niciodata nu au timp sa discute problemele spitalului. ,ii intereseaza mai mult sa predea la studenti sau sa opereze.Daca stau o ora la 2..3 zile e mult.Alergam ca nebunii sa semneze documetele,mai mult se infurie ca l retinem.Nu intelege nici macar ce este un buget si ca trebuie sa respectam legile contabile,a achizitiilor etc.Se lucreaza fff greu cu acesti Manageri si nu respecta munca celor care totusi fac eforturi sa nu intre in colaps un spital din cauza fondurilor insuficiente si nu ajuta cu nimic .Ar fi multe de spus!Sa mai spun ca,UMF vrea ca spitalul sa suporte cheltuielile cu studentii si rezidenti i ,de la materiale pana la plata utilitatilor.ceea ce este imposibil!Decontarea de la Casmb deabia acopera salariile angajatilor din spitalsi ceva materiale si servicii.

TAVI OCTAVIAN  •  18 noiembrie 2016, 13:53

....SI CUM VA FACE ACEST LUCRU CIOLOS....EXAMEN IN FATA COMUNITATII....???...VA SCOATE O MASA IN PIATA MARE A ORASULUI SI MANAGERUL DE SPITAL VA DA EXTEMPORAL DIN LECTIILE DE SINTEZA....IN FATA COMUNITATII CARE TRECE INSTANTANEU...SAU CUM...???....SA VEDEM INSTRUCTIUNILE DE APLICARE...!!!!

ion  •  19 noiembrie 2016, 14:40

Personal, nu cred un moment intr-un manager de spital care trebuie sa fie economist. Dupa intilniri cu vajnicii nostri economisti, as crede ca principiile dupa care se ghideaza majoritatea absolventilor de management sunt mult prea simpliste pentru a fi aplicate in cadrul spitalelor. Cred cu tarie ca un medic cu experienta este mult mai potrivit pentru a conduce un spital. Educatia in primul rind face un medic mai aplecat catre o abordare umana, asa cum ii sta bine unui spital. Ca exista abuzuri ale sistemului de stat este deja ceva la fel de comun ca infectiile nozocomiale. Oricine ajunge linga bani publici se converteste sau este ajutat de mediu in acest sens. Tine de coloane vertebrale si scari de valori. Prefer sa cred ca un doctor este mai imun prin structura la capatuiala acuta. Ma intreb cit de repede vom ajunge la situatia in care doua-trei firme vor manageria zeci de spitale. As prefera ca niciodata.

vlad spiru  •  20 noiembrie 2016, 14:40

Acest domn in calitatea sa de director de teatru si.a angajat fiica pe post de scenograf si acum isi doreste un post in senatul Romaniei . va atasez aici articolele vremii . (Se gândea deja un prim proiect ce avea să ia naștere sub prima conducere a Teatrului „Jean Bart” – director prof. Ion Dore, cel care în scurt timp avea să închege şi prima trupa de actori profesionişti, în primul proiect al teatrului: „Nunta lui Figaro” de P.Beaumarchais, în regia lui Radu Olăreanu. Din distribuţia spectacolului, îi reamintim pe Mihai Gălăţan, absolvent al Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Ionut-Paul Ștefan, absolvent al Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Robert Neagoe, absolvent al Universităţii „Dunarea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, speciali¬zarea Teatru, Laura Andreea Votrondos-Neagoe, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specia¬lizarea Teatru, Oana Gherbăluţa, absolventă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Şi astfel, în septembrie noua echipa joacă în prima deplasare la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, piesa având un real succes. Activitatea teatrului avea să meargă mai departe cu un alt proiect alături de un alt regizor, Aurel Palade, ce îşi pregătea echipa de lucru pentru proiectul său. O comedie românească a unui dramaturg foarte îndrăgit, o scriere de excepţie cu personaje pitoreşti, care stârnesc hohote de râs, o poveste de dragoste nemuritoare, o piesă montată de sute de ori în toate teatrele din Romania, cu o ecranizare de succes care merita din plin să se joace şi pentru publicul tulcean: „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Aurel Palade, scenografia Maria Dore și Elena Cozlovschi. O distribuţie bine gândită cu noi colaboratori: Antonia Ionescu-Micu în rolul Mona, actriţă a Teatrului „Tony Bulandra” Târgovişte, Marta Nechifor, absolventă a Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Alecsandru Dunaev, în acel an elev al Liceului Grigore Moisil, actualmente student în anul III al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Cristi Naum, absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Vlad-Matei Ajder, absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, specializarea Teatru, Rodica Gugu-Negrescu, actriţă a Teatrului „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, Cornel Cimpoaie, actor al Teatrului „Maria Filoti” Brăila şi prof. Ion Dore. Scenografia spectacolului a fost semnată de către Maria Dore, ……………………………………………………………………Şi astfel, în septembrie noua echipa joacă în prima deplasare la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, piesa având un real succes. Activitatea teatrului avea să meargă mai departe cu un alt proiect alături de un alt regizor, Aurel Palade, ce îşi pregătea echipa de lucru pentru proiectul său. O comedie românească a unui dramaturg foarte îndrăgit, o scriere de excepţie cu personaje pitoreşti, care stârnesc hohote de râs, o poveste de dragoste nemuritoare, o piesă montată de sute de ori în toate teatrele din Romania, cu o ecranizare de succes care merita din plin să se joace şi pentru publicul tulcean: „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Aurel Palade, scenografia Maria Dore și Elena Cozlovschi. O distribuţie bine gândită cu noi colaboratori: Antonia Ionescu-Micu în rolul Mona, actriţă a Teatrului „Tony Bulandra” Târgovişte, Marta Nechifor, absolventă a Universităţii „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Arte, Specializarea „Artele spectacolului de teatru”, Alecsandru Dunaev, în acel an elev al Liceului Grigore Moisil, actualmente student în anul III al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”

Dorin Frigura  •  22 noiembrie 2016, 8:54

Caragiale mai actual ca oricind : "ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!" Pe scurt : cred ca numai pedepsirea (pecuniar) cu asprime in toate institutiile statului a managementul prost (cu sau fara intentie) ar putea stavili afluenta masiva a neavenitilor la administrarea bugetului statului. Si tocmai asta nu se vrea ,deci nu se va schimba nimic

omul de pe zebra  •  3 decembrie 2016, 14:21

Exista un ordin de ministru in legatura cu rudele de pana la gradul al IV-lea ale managerilor ce nu pot fi angajate ... deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului general a funcţiei de membru în comitetul director sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul serviciului de ambulanţă la care persoana în cauză exercită funcţia de manager general; "...cum ramane cu rudele dansului-vezi unchiul-ce am inteles ca este intr- o oarecare legatura cu producatorii de medicamenta din exterior care semneaza cu Ministerul Sanatatii contracte in acest sens.Oare din aceasta cauza nu se grabeste MS sa dea un ordin pentru a se scadea pretul medicamentelor?In alta ordine de idei un guvern poate emite ordonante de urgenta inainte cu 6 luni de a iesi de la guvernare?As fi onorat dl-e Tolontan daca v-ati informa si pentru oamenii de pe zebra pentru a raspune acestor dileme.Cu respect!

scipio  •  17 ianuarie 2017, 16:43

Hai ca au rezolvat problema baietii de la PSD. Felicitari poporului roman.

Comentează