Guvernul Cioloș îi obligă de azi pe managerii de spital să dea examenul în fața comunității!

Alte restricții: nu în conducerea partidelor politice, fără rude care fac afaceri cu spitalele și orice altă activitate doar după ora 16

miercuri, 16 noiembrie 2016, 6:32

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

UPDATE: Ordonanța de Urgență a fost adoptată acum cîteva minute de către Guvern în ciuda opoziției explicite a celor 7 rectori ai universităților medicale.

”Cîte telefoane vor suna astăzi de dimineață, înainte de ședința de Guvern, care începe la ora 10?”, întreabă un oficial din Ministerul Sănătății.

Mai mulți medici renumiți au linie directă cu premierul Dacian Cioloș.

Și, susțin sursele din MS, pînă acum au folosit-o.

Astăzi însă, ministrul Vlad Voiculescu și șeful său Dacian Cioloș pun pe masa cabinetului Ordonanța de Urgență care schimbă regulile după care vor fi conduse spitalele noastre.

Printr-o mobilizare fără precedent, în scrisoarea trimisă premierului Cioloș, vicepremierului Dâncu și ministrului Voiculescu, 7 rectori ai Unversităților de Medicină din întreaga țară au numit schimbările propuse azi drept ”un experiment precipitat”.

Despre ce schimbări e vorba?

Și de ce au produs asemenea tulburări la vîrful lumii medicale?

1. Managerii de spital pot fi economiști sau orice alți profesioniști, nu doar medici primari sau cadre universitare în medicină.

În viziunea Ordonanței de Urgență șefii de spital vor căpăta statut și atribuții mai apropiate de cele specifice unui manager.

Astăzi, managerii de spitale sînt, în marea majoritate, profesori doctori, validați de Universitățile de Medicină.

”Adevărul e simplu: în acest moment, 99% dintre managerii de mari spitale din Occident nu ar putea deveni niciodată manageri ai spitalelor noastre, pentru că nu sînt nici medici primari și nici cadre universitare în medicină”, a explicat unul dintre cei care a lucrat la modificarea Legii Sănătății.

Ideea MS este ca managerii să se dedice activității de organizare efectivă a spitalelor.

2. Directorul va putea să aibă rudele angajate în spital, dar nu pe o altă poziție de conducere!

Conflictele de interese sînt și ele reglementate mult mai dur prin Ordonanța de Urgență care modifică Legea Sănătății.

”Rudele pînă la gradul IV ale managerului nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță”, prevede legea, dacă această formă va fi adoptată de către guvern.

De asemenea, rudele de pînă la gradul IV nu pot deține acțiuni la companii aflate în relații cu spitalul.

Aici, guvernul nu a mers atît de departe pe cît și-ar dori asociațiile de pacienți, într-o realitate deformată de puterea marilor firme de medicamente și echipamente.

Companiile pharma nu aprovizionează direct spitalele. Ele au în general distribuitori. Ceea ce înseamnă că rudele managerilor vor putea deține părți sociale la firme, cîtă vreme aceste firme fac afaceri intermediate cu spitalele.

Ceea ce pentru organizațiile de pacienți pare puțin, este însă prea mult pentru nervii și interesele șefilor sănătății din România.

În scrisoarea trimisă premierului cei 7 rectori care vorbesc în numele ”adevăraților lideri de opinie din domeniile medicale” susțin că ministrul Vlad Voiculescu vrea ”o definire mult prea restrictivă a conflictului de interese”.

3. Managerii vor putea preda sau opera doar după ora 16, pînă atunci ocupîndu-se exclusiv de spital!

O altă nemulțumire a profesorilor doctori este prevederea potrivit căreia ei pot continua să predea la facultăți, să opereze sau să participe la acțiuni de cercetare, dar numai după ce încheie programul zilnic de manager.

”În țările normale, managerul nu e și chirurg ca să blocheze o sală de operație doar pentru el toată ziua. Spitalul nu e un butic, e o structură cu sute de cadre și mii de pacienți deseori, care au nevoie de un manager full time”, susțin cei care doresc schimbarea legii și derularea activităților extra manageriale doar în afara programului.

Universitățile amenință cu echipamentul aflat în spitale, care le aparține!

În replică, rectorii facultăților de medicină din București, Cluj, Iași, Timișoara, Tîrgu Mureș, Craiova și Constanța atrag atenția că universitățile sînt proprietarele multor echipamente medicale din spitale.

Ei amenință că ”vom fi nevoiți să reevaluăm implicarea în instruirea rezidenților și în folosirea acestor echipamente”. 

Profesorii doctori solicită ”o abordare mai flexibilă în definirea conflictului de interese”.

4. Proiectele de management se vor susține public, în fața medicilor și a reprezentanților pacienților și comunității locale.

Alte prevederi ale legii modificate interzic managerilor să facă parte din structurile de conducere, coordonare și control ale oricărui partid politic.

De asemenea, se scot la concurs și funcțiile de șefi de secție.

Funcția de șef de secție este, potrivit multiplelor mărturii ale medicilor, axa în jurul căreia orbitează controlul instituțiilor publice din România, fie că sînt spitale universitare sau orice alt fel de  spital.

Vlad Voiculescu a acceptat un compromis cu profesorii doctori, astfel încît în clinicile universitare este condiție obligatorie ca șefii de secție să fie cadre universitare, așa cum au dorit facultățile de medicină. Dar numai în clinicile universitare.

Concursurile nu se vor mai baza pe învățarea legislației, ci pe proiectul conducerii spitalului, din perspectiva bugetului și a actului medical.

În schimb, ministrul sănătății a impus ca în normele care vor urma schimbării legii să se prevadă în mod expres că orice concurs de management dintr-un spital va deveni un act public, ”astfel încît medicii din respectivul spital, organizațiile pacienților și reprezentanții comunității să poată participa și să constate care este proiectul candidatului”.

 

 

Comentarii (107)Adaugă comentariu

med  •  16 noiembrie 2016, 11:16

Este un inceput. Sustin sugestiile de mai sus referitoare la examenul de rezidentiat. Este un subiect foaaaaarte gras din punct de vedere al deficientelor de organizare și chiar ilegalitati. Un calcul simplu ar arata ca din 6-7.000 de absolventi de facultate de medicina pot intra in rezidentiat aproximativ 3000 pentru a profesa in Romania (aspect ilogic in conditiile in care avem nevoie de medici in spitale). Ceilalti sunt obligati sa plece! Or avea vreo contributie mamutii de 70 ani care insista sa profeseze in continuare ca medici, profesori si in acelasi timp directori ?

AdrianS  •  16 noiembrie 2016, 11:32

Mi se par riscante concursurile publice pentru potentialul de balcanizare pe care il au. Imi aduc aminte doar de comisiile parlamentare legate de justitie sau atragerea fondurilor europene. Persoana auditata o fi venit sa prezinte cifre si sa raspunda si la intrebari incomode, dar cand nici nu esti lasat sa raspunzi, ce sa mai faci? Nu mai zic de tegiversarea discutiei prin intrebari care nu aveau legatura cu tema sedintei. Cum se poate asigura candidatului ca i se acorda o sansa corecta? Ce mecanisme de contestatii are in caz contrar? Tocmai in cazul acestor pozitii, astfel de chestiuni sunt mult mai problematice... Pe de alta parte, imi dau seama cat de importanta este transparentizarea acestui proces. Sa stim si noi cu cine avem de-a face, macar. Ramane de vazut ce se va intampla dupa alegeri cu aceasta initiativa, ma bucura ca a fost demarat acest proces, este unul din motivele caruia Parlamentul i-a incredintat guvernarea lui Ciolos si echipei sale: sa drege o parte din problemele sistemului sanitar.

Ciprian  •  16 noiembrie 2016, 11:42

Inițiativă lăudabilă! Însă cea mai mare problemă a sistemului medical rămâne haosul si nepotismul la nivelul de bază.Scriu acest comentariu aflându-mă cu mama la spital si așteptând de 4 ore să intrăm la consultație.Înaintea noastră bineînțeles că s-au băgat toți cunoscuții, colegii, nepoții, reprezentanții pharma s.a.m.d. Când vom ajunge la un minim de bun simt ? Cum e posibil la ora actuală sa nu existe un sistem de programări clar si transparent si ce măsuri putem sa luăm ca sa nu isi mai bată joc de noi sistemul medical în condițiile în care plătim asigurări de ne iese pe ochi?!

citea angela  •  16 noiembrie 2016, 12:10

In sfirsit descoperim ca trebuie sa-si gasesca loc de munca pe masura pregatirii si absolventii facultatilor de studii economice , sectia de management. Nu vor sti la absolvire ce trebuie sa faca, dar daca se va reveni la efectuarea in fiecare an a praticilor, vom avea in viitor manageri pregatiti la toate spitalele, liceele, scolile, directiile generale si teritoriale si institutii ale statului. Numai o tara anormala scolarizeaza pe locuri finantate de stat studii de mamagement si apoi ii face ”ingrijitori de batrini” in Italia, Germania, Spania etc.

Stefan  •  16 noiembrie 2016, 12:10

Un pas mic pentru omenire, un pas mare pentru sanatatatea romaneasca.

Cătălin Tolontan  •  16 noiembrie 2016, 12:15

@med: nu este in regula exprimarea ”mamutii de 70 de ani”. Intr-un sistem normal medicii cu multa experienta au rolul lor vital. E adevarat ca arderea intr-o profesie atit de dedicata precum medicina face aproape imposibil ca la 70 de ani sa fii si manager si profesor si medic practicant si cercetator. @Ciprian: la ce spital si la ce cabinet sinteti? Scrieti numele, va vedea cu siguranta cineva. Nu e un raspuns sistemic, desigur, dar e un mod de a reactiona.

Suspiciune  •  16 noiembrie 2016, 12:29

E cumva adevarat ca acesta e primul pas spre privatizarea stistemului medical?? Sunt globalistii lui Soros interesati ca romanii sa plateasca de cateva ori mai mult pentru aceleasi servicii proaste? El din ce isi plateste tehnocratii si ONGurile? Din bune intentii si altruism?

medic  •  16 noiembrie 2016, 12:34

În aceeaşi situaţie sunt si directorii medicali care pe langa salariul de director fac si activitate medicala (mai mult decat orice), fac si garzi si nu se ocupa de ce le revine in fisa postului. Cei mai multi dintre ei sunt de asemenea cadre universitare.

baboo  •  16 noiembrie 2016, 12:35

Acest personaj mediocru, dar plin de ifose, neputu' *** Nick Voiculescu, nu se dezminte nici de data asta: tema lui este distrugerea sistemului sanitar de stat ! (am dezvoltat subiectul intr-un alt comentariu legat de acest individ). In ceea ce priveste reforma in managementul spitalelor, respectiv "reconversia" profesionala a sefilor de sectie, va supun atentiei urmatorul scenariu, foarte posibil in viitorul apropiat (celor care-i ridica osanale pustiului, le doresc sa ajunga in aceasta situatie): conform ordonantei inventate de ministrul imberb, seful de sectie poate sa fie si dinafara spitalului (!), iar profesia sa de baza poate sa fie economist, inginer, preot, etc. Va internati in sectia condusa de inginerul Ionescu si medicul de salon (cel care va consulta si are fisa dvs.) nu este sigur de un anumit diagnostic si ar vrea sa se consulte cu seful de sectie ... Ma-ntreb ce raspuns va primi de la inginerul-preot-jurist-economist !? Un raspuns posibil poate fi: Dragul meu doctoras, aplica si tu ce-ai invatat in facultate, ca eu nu ma pricep ... pune-i cateva suruburi cu cap ingropat, fa-i un audit extern si da-i coliva de doua ori pe zi. Nu-i lasati pe tehnocrati sa ne omoare cu zile. Tara lui neica nimeni !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emil Popa  •  16 noiembrie 2016, 12:46

Dacă modificarea Legii Spitalelor se va face in acelaşi mod cum s-au facut modificarile la Ordinele de Ministru privind infectiile nosocomiale, curăţenia, dezinfecţia, internarile de o zi etc. atunci mai bine să nu fie facută. Se vot înlocui nişte politruci cu alţi politruci. Poate dl. ministru nu ştie că preşedintele Consiliului judeţean si primarul sunt decidenţii în privinta selectarii unui manager de spital. Poate nu realizeaza că baronii din sănătate sunt mai puternici decât un ministru. E greu cu grajdurile lui Augias daca nu te cheama Hercule şi dacă structurile inferioare de decizie din minister sunt conservatoare până-maduva oaselor. Pe calendarele lor scrie cu roşu: AMR: 25 zile!

eugen  •  16 noiembrie 2016, 12:55

bravo, d-le ministru....mai taiati din capul hidrei mafiote........poate incepem sa avem si noi un sistem care a apucat pe calea cea dreapta.

Stefan  •  16 noiembrie 2016, 12:59

@Suspiciune - care globalizare taica. Vorbesti de parca romanii au atatea rezerve bugetare ca si-ar permite sa plateasca servicii medicale intr-un mod constant. Cei care isi permit deja merg la clinici private pentru a primi un tratament adecvat. Aceiasi doctori care in multe situatii la stat nu au timp sa profeseze, te repezesc, te insulta sau te scot afara din cabinet te iau in brate si te pupa in clinica privata. @baboo - Nu vad legatura dintre sefii de sectie si managerii de spital. Articolul si legea vorbesc de managerii de spital, nu? Sunt universitati de renume in lume unde se preda Managementul Afacerilor, Administrarea Afacerilor. Nu doctorilor, ci studentilor care vor sa intre in partea administrativa a institutiilor, de stat sau private. Poti sa fii un doctor genial si sa duci spitalul financiar vorbind spre pierzanie cu zambetul pe buze, pentru ca esti zero barat in ale managementului. In tara asta toti stim sa facem de toate, si toate le facem prost.

david ion  •  16 noiembrie 2016, 13:03

Cred ca un profesor universitar sau un medic primar din afara sistemului universitar ,au timpul extrem de limitat in a consulta si trata bolnavi,in a pregati studenti sau rezidenti .Cred ca le este furat timpul cu managementul spitalului.Cred de asemenea ca managementul trebuie asigurat de un economist cu studii de specialitate [ management sanitar] iar in consiliul de administratie sa fie inclusi toti sefii de sectii care bineinteles ca trebuie sa fie din randul medicilor . 2/ Avem garantie ca examenele nu vor fi ca pina acum, trucate ?Stiu citeva spitale care au manageri care au spate greu[ politic ]

Stefan  •  16 noiembrie 2016, 13:05

Plus, pe ce planeta poti sa administrezi o institutie mamut ca part time job? Cand ai timp intre treburile tale, private sau nu. Ne miram ca sunt in paragina spitalele. Pai cum sa fie altcumva cand pentru manageri se pare ca e un fel de hobby, cand ai timp iti furi o ora doua din timpul tau pretios ca sa te ocupi de spital. Sunt curios cati manageri de companii private lucreaza part time pentru compania lor.

Alex  •  16 noiembrie 2016, 13:27

Mi se pare de bun simt si foarte necesar acest proiect! Sa speram ca se va schimba ceva! Buna treaba!

MiculCritic  •  16 noiembrie 2016, 13:56

Vreau si eu sa stiu un lucru. Daca x este in conducere si are un copil y care termina facultatea de medicina cu brio si nu gaseste loc de munca decat inafara tarii sau in spitalul in care lucreaza parintii, de ce ar sta in tara stiind ca nu va putea niciodata sa avanseze la locul de munca? Majoritatea celor din generatia noua de medici sunt copiii unui alt medic statistic vorbind sau sunt ruda cu un medic. Cum ajuti tu sistemul prin faptul ca limitezi noii medici? Bun. Cum doamne iarta-ma pui un medic sa-si faca orele de manager???? Trebuie sa fii putin batut in cap deoarece medicul ala isi face orele de practica ca medic si apoi il pui sa-si faca orele de practica ca manager? Pai dupa ce ca oricum cei de la sistemul public lucreaza deobicei mai mult de 9 ore pe zi, vii tu hai hui primar de 2 bani si ii pui sa lucreze in plus daca vor functie de conducere? Cum poti sustine o astfel de ineptie si sa zici ca este in favoarea pacientului? Cum e in favoarea pacientuluio ca medicul sa vina obosit ca a trebuit sa faca orele de manager si sa-si pastreze rabdarea cand da peste niste pacienti miserupisti cu pretentii? Fara suparare, dar putini sunt cu bun simt. 3. Vine un pacient in stare de urgenta cu hemoragie interna. Singurul care poate sa opereze este medicul chirurg de garda care mai este si manager. Ce o sa zica? "Draga pacient, puteti sa-ti rugati organul sa nu mai sangereze ca nu va pot opera decat dupa 4 ore, cand se face ora 16:00". 4. Ma scuzi, dar de ce ar trebui organizatiile pacientiilor sa asiste la un proiect de conducere a spitalului? Ca sa ce? De cand organizatiile pacientiilor stiu cu ce se mananca conducerea in spital? Sau macar organizarea din acel spital?

gigi carabina  •  16 noiembrie 2016, 14:55

Imi "place" reactia universitatilor descrisa la punctul 3: Ei amenință că ”vom fi nevoiți să reevaluăm implicarea în instruirea rezidenților și în folosirea acestor echipamente”. Santaj? De ce nu? Pacientul? Da-l in ...! Traieste, nu traieste, bolnavi avem tot timpul. Nu, dlor rectori si profesori doctori?

Ilie  •  16 noiembrie 2016, 14:59

Sa inteleg ca articolul asta se vrea o stire in exclusivitate cu ton putin populist si putin dispretuitor fata de profesorii doctori ca sa se vanda mai bine? Totusi de ce nu exista si opinii contrare sau povestit de ce au fost alese regulile astea sau cum sunt in alte parti. Asa mi se pare al doilea articol partizan din campania electorala! Si nu imi doresc sa urmeze doua pro-PSD. Ma astept sa citesc o perspectiva critica si care sa includa mai multe opinii intr-un articol nu peste ani.

Ilie  •  16 noiembrie 2016, 15:14

Si prin opinii contrare nu ma refer la reactiile doctorilor universitari care mi se par iresponsabile. Ma refer la opinii despre reguli si metode alternative de management al spitalelor.

Virgil  •  16 noiembrie 2016, 16:18

A fi director administrativ al unui spital (unitate economică)implică cunoștințe profunde în managementul unei societăți comerciale.NU TREBUIE SĂ FIE MEDIC. În perioada anilor 1985,86 sau pe aici pe undeva au fost scoase la rezidențiat posturi pentru manageri de spitale.Toate locurile au fost ocupate cu mult înaintea unor specialități cu ștaif.Unde sunt acei rezidenți?Să fie clar pentru a conduce un spital d.p.d.v. economico - financiar sunt necesare cunștiințe pe care facultatea de medicină și celelalte forme de pregătire nu le asigură .Postul de director medical poate rezolva tot ce este legat de aspectele medicale.Contractele economice erau semnate de directomii proveniți din rîndul medicilor fără a pricepe totalitar ce semnează.Rezultatele s-au văzut - mulți au ajuns inculpați prin nestiință.Cred că proiectul care este în discuție este un mare pas spre normalizare.

Cătălin Tolontan  •  16 noiembrie 2016, 16:22

@Ilie: spre deosebire de dvs, care puteti sa considerati niste opinii drept ”iresponsabile” , noi sintem datori sa le publicam, nu sa le descalificam. Si, mai apoi, sa va amintim ca le-am publicat cind spuneti ca nu exista opinii contrare. Ba exista.

vinersariu virgil constantin  •  16 noiembrie 2016, 16:34

Ce motivatie stupida a lui CSOLOS si VLAD VOICULESCU : Nu pot ca menegerii din UE sa vina sa lucreze in spitalele noastr ptr. ca noi avem o alta Organizare /TITULATURA . Si ce le pasa lor mai mult de straini si mai putin de Romani .Miroase a tradare pe fata !

Ilie  •  16 noiembrie 2016, 16:51

Nu gasesc unde ati prezentat vrei opinie despre reguli alternative sau justificarea pe care o aduc guvernantii pentru optiunile facute intr-o reforma prin ordonanta de urgenta in timpul campaniei electorale. Spre deosebire de dvs, am facut distinctia intre opiniile legate de imposbilitatea de a implementa ale celor din sistem (inclusiv opiniile dr universitari care mi s- au parut iresponsabile cand au spus ca echipamentele sunt sub jurisdictia universitara de educatie si pur si simplu nu pot fi folosite de managerii spitalului) si opinii legate de reguli alternative. Poate ati solicitat de la partidele politice care vor guverna insa nu ne-ati comunicat. La fel si de la experti pe politici publice in domeniu. Iar raspunsul dvs nu mi se pare ca este unul de dialog . Va multumesc totusi pentru raspuns si promit ca nu va voi mai contra sau intreba ceva.

Rezident  •  16 noiembrie 2016, 16:57

@catalin Tolontan ar fi de apreciat daca s-ar cobori privirea si asupra rezidentilor. Duminica urmeaza a se sustine un examen care nu reflecta cu nimic abilitatile/ vocatia viitorilor doctori ci doar capacitatea de a memora o carte. Considerati normal acest concurs? Este normal ca dupa 6 ani de pregatire viitorii rezidenti sa nu poata profesa in cadrul specialitatii pe care o indragesc ci in cea in care ii va repartiza examinarea nationala? Este normal ca peste 1000 de candidati sa ramana someri si sa fie obligati sa paraseasca tara in conditiile in care exista in continuare deficit de medici? Va multumesc

io  •  16 noiembrie 2016, 17:07

vin ONG-istii la butoane, in spitale. spitalele mai ramasesera sa fie conduse de ONG-isti sau unii veniti de la multinationale. in alta ordine de idei, cu plamanii ce facem? sunt sigur ca domnul Tolontan stie despre ce e vorba.

Dan garceag  •  16 noiembrie 2016, 17:13

Apreciez ,mult ,parerile domnilor ,,David si Virgil ,,cam asa este domnilor,,A fi meneger bun ,nu este de loc ,usor ,,ca trebuie sa-i ,,multumesti pe toti , si sa te ,,incadrezi in fondurile alocate,, Parerea mea , este ca ;;Acest test este foarte necesar, si binevenit . A fi un bun meneger ,este egal cu ;;;a fi un foarte bun gospodar , sa stii sa te organizezi ,sa ai tot ce trebuie , inclusiv, rezerve vitale,

Crimson Veritas  •  16 noiembrie 2016, 17:16

O democratie nu se infaptuieste prin ... ordonante de urgenta ... date de un guvern iresponsabil, venit la guvernare prin niste miscari de strada violente, neautorizate si nereprezentative, pe acelasi model ca si ... mineriadele! Este irelevant daca consideri tu o masura ca fiind buna sau nu ... atat timp cat ea nu reflecta vointa populatiei. Guvernul este un organism executiv, nu legislativ ... scoaterea Organismului Legislativ ... Parlamentul din ecuatie ... reprezinta scoaterea democratiei din ecuatie! Basistii vor sa conduca Romania ... fara sa aibe legitimitate si responsabilitate politica, juridica ... NU SE POATE!

Dan garceag  •  16 noiembrie 2016, 17:24

Poate ,mai dispare si mafia din ,,Aprovizionarea cu medicamente, de la ,,mafiotii , ***,,etc,,etc,, Cu cat contractele de medicamente sunt mai mari cu atat ,mai lungi sunt ,,sejururile de la vilele lor de lux , de la Felix, ( pe gratis bineinteles ,) si alte ,avantaje ,comisioane ,,etc,,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian Sirbu  •  16 noiembrie 2016, 17:35

O initiativa demna de laudat! Ar rezolva foarte multe din problemele cu care se confrunta sistemul medical polititzat pana in maduva oaselor. Exact ca si in cazul directorilor de scoli. In Spitalul Municipal din Sighisoara, avem un manager sustinut politic, care a ignorat 2 proteste in strada, mii de semnaturi care ii cerea demisia si care a reusit sa inchida 9 sectii din 14. In cursul zilei de ieri am depus la Prefectura Mures documente care dovedesc si faptul ca procedura de incredintare al acelui contract de management s-a facut ILEGAL prin ABUZ IN SERVICIU. Asteptam implicarea prefectului. Va multumim domnule Tolontan pentru implicarea in acest subiect si pentru determinarea de care ati dat dovada!

A S  •  16 noiembrie 2016, 17:49

Daca tot a avut destule insuccese s-a gandit ministrul sa faca si el ceva in materie de administrare. Seamana cu desele experimente exersate de-a lungul timpului in disperarea de a eficientiza serviciile medicale.

Dragos  •  16 noiembrie 2016, 18:22

O aberație mai mare n-am auzit. Nu suntem la bîlci, dar pentru domnul Cioloş suntem. De fapt, tot guvernul său este un bîlci. Şi altceva interesant, dar tot ridicol: managerul spitalului poate opera după ora 16:00. Pei el cîte ore munceşte pe zi? Şi, în plus, îl lăsăm să opereze cînd deja e obosit?

asd  •  16 noiembrie 2016, 19:21

@Dragoș: Dacă managerul vrea să opereze să își dea demisia și să facă operații. Până și Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gabriel, nu de Însuși Dumnezeu.

dr.bratescu mihai  •  16 noiembrie 2016, 20:05

Daca proiectele de management ale candidatilor la sefia spitalelor sunt doar sustinute in fata si nu si validate de reprezentantii comunitatii locale, pacienti ,doctori din acel spital etc., totul e degeaba. 2.Majoritatea spitalelor din tara sunt subordonate primariilor locale.Ar trebui OBLIGATI primarii sa scoata la concurs in maxim 30 de zile functiile de manageri, directori medicali si sefi de sectie in spitalele subordonate.Daca acei primari nu fac asta sa fie destituiti. 3.Mai e nevoie de ceva: flexibilizarea pietei fortei de munca din sanatate:teoretic toate posturile de medici din spitale sunt scoase la concurs.Foarte bine . Si apoi? Castigatorul postului lucreaza mai bine sau mai prost, mai mult sau mai putin- pe acelasi salariu.Propun interviu la angajarea medicilor, cu periada de proba de 3-6-12 luni, pachet salarial personalizat la fisa postului( de ex. poate ca eu vreau doar sa operez pacientii pe care-i consult la cabinetul privat;alt coleg nu vrea sa opereze mana intai vrea sa ajute,vrea sa fie medic asistent, alt coleg face doar garzi etc.).Managerul vede care sunt necesitatile de personal al spitalului si ce tip de servicii medicale trebuie acoperite,cheama BRU si-i spune ca vrea 2 anestezisti cu part time, un ginecolog pe ambulator si un chirurg asistent la sala. Daca ar fi dupa tipicul de acum s-ar angaja de-abia dupa cateva luni,pe un program rigid si pe salar fix.daca BRU ar lansa pe piata muncii respectivele cereri de posturi intr-o luna spitalul ar avea ce-i trebuie. 4.Actualmente necesitatile''punctuale'' sunt acoperite prin contracte de prestari servicii ,managerul decide direct cu ce medic face contractul.cum il palteste programul de lucru, fara sa dea socoteala nimanui.O groaza de golani ajung sa castige bani frumosi in spitalele mici, iar o parte din ei ajung la tov. manager ptr. stralucita viziune pe care a avut-o dand o paine de mancat unui neica nimeni

Ioanel  •  16 noiembrie 2016, 20:51

Cu toată admirația pentru efortul depus. Nu prea înțeleg care ar fi de fapt compromisul in legatura cu șefia clinicilor universitare. Vor avea dreptul de conducere doar cadrele universitare....dar numai in cadrul clinicilor universitare.... Pai in cele neuniversitare nu prea sunt cadre universitare, asa ca aici nu au cum sa fie ei șefi. In privința acestui aspect nu este nimic schimbat, vor conduce la nivel de clinici universitare ca si pana astazi tot DOMNII PROFESORI, indiferent daca au facut-o bine sau rau pana acum. Nu este nici un compromis pr aceasta tema, cum de altfel nu este nimic schimbat la acest nivel. Problema tocmai aici era, la nivel de secții, unde clinicile si Secțiile au fost transformate in feude!!! Restul cu managerii si directorii sunt apa de ploaie!! Daca nu vei schimba mentalitățile si cutumele falimentare atunci nu ai schimbat nimic!!! Părerea mea este ca rectorii l-au cam facut pe d-l ministru. Nu schimba mare lucru. Eu deocamdată inca mai aștept, dar si răbdarea mea are o limita....in fata unor probe zdrobitoare despre "performanțele" profesionale ale rectorilor si profesorilor noștri mediciniști. Observ ca nimeni si nimic nu-i clintește, dar poate i-ar interesa sa afle o țara întreaga despre nenumăratele lor erori profesionale care au costat Viata atâtor pacienți. Si in aceste condiții ei tot mai vor sa conducă spitalele in continuare!! Sincer, cred ca este cam subțire schimbarea! Rectorii știu foarte bine cat de bine se pregătesc rezidenții, iar amenințarea cu reconsiderarea activității mi se pare cel puțin de prost gust. Care activitate si care aparatura?!! Uita ca UMF urile nu sunt nici ele pivnița lor de toamna?! Sau ori fi si nu știu eu?! Niște amatori!! Daca eram in locul ministrului ii programam pe toți la audiențe dupa ora 16, ca doar nu s-a întâlnit hoțul cu primăvara la capul podului, sa umble cu șantaj si amenințări! Habar nu are ministru ce ar ramane din Umf uri daca si-ar lua specialiștii din toate clinicile universitare înapoi pe rețea. Dar cu o singura condiție! In respectiva secție sa nu ma mai conducă același D-n Profesor! Ca am văzut ce poate si mi-e rau, vomit!! Pentru Ministrul nostru, doar atat ii transmit: Victoria este atunci cand toți termina si numai tu continui! Multa bafta!

vanea  •  16 noiembrie 2016, 21:00

Prima initiativa buna - de reformare a sistemului medical !! Nu cred ca respectarea unor norme are vreo treaba cu privatizarea sistemului medical... ce are *** ? ??

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

manole  •  16 noiembrie 2016, 22:38

Bravo Ciolos! Trebuia schimbarea asta facuta de multa vreme.

Raluca  •  16 noiembrie 2016, 23:10

Dr. ***, aka VVV, frustrat ca n-a apucat si sigur nu va apuca sa mai fie sef de vreun fel intr-un spital dupa un astfel de act barbar, a scos pe gura ce il doare cel mai tare: nu poate vinde spitalele catre cei de afara, ca nu mai e nimic de vandut sau de furat si de disperare, hai pe spitale, ca sunt miza mare, banii contribuabililor investiti si dati gratis de *** pentru stapanii de afara, sa vina manageri din afara, ca noi toti ca natie om fi la fel de *** ca el, si nu suntem in stare sa ne conducem, nu vrea decat sa induca ideea ca suntem toti incompetenti, idioti si ca Doar ce vine din afara e bun. Mai stimate, ca sa nu ma exprim altfel, este extrem de clara actiunea disperata la care ati recurs, pentru a vandaliza ultimele lucruri care abia mai taraie vietile romanilor de pe o zi pe alta: vreti, de fapt, sa desfiintati sistemul de invatamant medical romanesc, pentru ca genereaza creiere fantastice pentru in afara si, odata cu scoaterea studentilor si rezidentilor din spitale, sa condamnati tot poporul la moarte lenta si sigura. Va doresc, stimate domnule ministru, sa fiti operat de un medic care a fost un student/rezident care nu a calcat in spitale si care a facut practica doar pe manechine. Si, mai ...uta, arunca o privire in urma, ia de citeste si intreaba ce au facut economistii in spitale. Nu esti primul. Vezi episodul Nicolaescu. Voi sunteti ciuma pentru Romania! Va doresc sa vi se intoarca inzecit tot raul pe care il faceti in fiecare zi, sub scuza ca ne ajutati ca cetateni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  16 noiembrie 2016, 23:13

Britanicii considera Romania o tara saracita de numeroasele reforme agrare care s-au desfasurat in ultima suta de ani. Fiecare a fost considerata dreapta si potrivita la vremea ei dar populatia a fost mai saraca ulterior. Acest lucru s-a extins la invatamant si sanatate. Cum ar fi ca la John Hpkins Medical school sau la Ludwig Maximillien Muenchen sau Heidelberg sau Oxford sau la oricare universitate serioasa medical din lume seful sectieii clinice sa nu fie profesor. O absurditate care distruge invatamantul medical romanesc. Lipsa de curaj in abordarea problemelor sistemului medical romanesc duce la solutii care tin de prostie, de noaptea mintii. Primul lucru ar fi abordarea preturilor pentru serviciile medicale la o valoare reala prin negociere intre parti (asigurati si prestatori), Aceasta ar face inutile incercarile administrative de a reduce costurile. Pentru a rezolva o problema mai intai trebuie sa o accepti. Dupa o negociere corecta se va vedea diferenta intre resurse si costuri. Va trebui sa acceptam ca fata de tarile bogate la noi exista un deficit. Dar cred ca in acest moment exista o solutie. Pe scurt va dau un exemplu care poate fgi extrapolat: In Elvetia la farmacie primesti daca esti asigurat medicamentele dar trebuie sa platesti individual 10%. Nu in momentul cand iei medicamentele ci mai tarziu asigurarile isi recupereaza acesti bani. Cred ca si in Romania poate fi o solutie care in principiu este similara dar desigur mult mai complexa (multe categorii de coasigurati si grupuri favorizate ale caror contributii nu stiu daca exista in realitate). Dar daca in guvern ar exista persoane educate care sa faca design-ul unui astfel de proiect ar merita respectul nostru dar ma tem ca sunt greu de gasit. Vis a vis de spitalele clinice cred ca aestea ar trebui sa treaca in subordinea universitatilor. Universitatile medicale asa hulite cum sunt reusesc sa exporte personal medical in toata Europa. N-am auzit ca facultatile de drept sau de economie sa faca asta. Dar avem absolventi foarte bine platiti. Niciodata solutiile de tip administrativ nu au adus progres si integritate dimpotriva . Sistemele trebuie gandite ca sa corecteze singure prin regulile dupa care functioneaza toate distorsiunile. Nu este un lucru simplu ci trebuie multa modelare si validare a modelelor. Da asta fac intelectualii adevarati daca exista.

…si eu  •  16 noiembrie 2016, 23:23

Urmariti investitiile facute de managerii de spitale aflati in functii, in propriile sectii unde profeseaza inca.Veti vedea ca se invart dupa soare iar restul sectiilor sunt neglijate

dan  •  16 noiembrie 2016, 23:31

Referitor la managementul spitalelor cred ca si aici exista chestiuni nerezolvate. Cea mai importanta este proprietatea asupra spitalelor . Spitalele proprietate de stat au consilii de administratie fara o responsabilitate f. mare si dependente politic. Dupa dezindustrializarea tarii spitalele au ramas ca entitati f. importante in influentarea publica. In mod normal consiliile de administratie ar trebui sa fie interesate in dezvoltarea unitilor sanitare pe care le conduc. Dar practic nu pot sa faca f. mult. In Germania marile unitati industriale de interes public unde statul are interes sunt administrate prin intermediul unei banci mari (unde statul este actionar majoritar). Asta ajuta pentru ca unitatea administratoare poate sa imprumute sa finintezte si are mijloacele sa evalueze performanta economica. Nu ar trebui sa existe diferente intre unitatile private si de stat toate ar trebui sa se dezvolte din banii pe care ii incaseaza de la pacienti deci si investitiile. Acum este un mix intre consiliile judetene si Ministerul sanatatii. Este si incorect din punct de vedere al competitiei. Si aici trebuie un design inteligent astfel ca in situatii catastrofale sa existe entitatile necesare pentru suportul populatiei si in acelasi timp sa existe echitate pe piata medicala.

Stefan  •  17 noiembrie 2016, 0:25

Ce tot o lungim si o dregem. E matematica simpla. Daca lucrezi 8 ore ca manager de spital rezolvi mai mult decat poti rezolva in 2 ore ca manager de spital. Doi la mana, statistic vorbind, majoritatea spitatelor de stat au probleme nenumarate nerezolvate, cu foarte putine exceptii. Daca esti platit integral, lucrezi, nu stai la cersit dupa banii statului. Daca lucrezi 2 ore, sau cand ai chef, atunci nu ai ce cauta sa fii manager de spital, pentru ca managerul unei companii, de stat sau privata, nu poate sa fie part time. Tot vorbim si o lungim si o scaldam. 1+1 = 2. De contabili ne e plina tolba.

11  •  17 noiembrie 2016, 1:35

Sa speram ca acele concursuri de ocuparea posturilor nu o sa fie niste glume proaste ca cele de directori de scoli.

Groza Tudorel Claudiu  •  17 noiembrie 2016, 8:52

Buna ziua. Va prezint un subiect care ar putea sa va intereseze, in contextul in care l-ati mai abordat intr-o stire anterioara. http://independentulsighisorean.ro/?q=content%2Fcontractul-managerului-spitalului-municipal-ilegal

adrian  •  17 noiembrie 2016, 9:00

Sa fie finalul mitului cu omul bun la toate? Poate un pas inainte... Cert este ca in sistemul sanitar exista un dispret suveran al profesionistilor (medici si farmacisti) fata de bani in sine. Nu si fata de utilitatea lor. E un crestinism autarhic, aici: sa nu ne manjim mainile cu bani. Similar rusinii ancestrale a romanului de a fi nevoit sa intre in sala tribunalului. Iar in spatele medicilor manageri se invart oameni care se pricep sa traga sforile (si banii); de aici sifonarile. Cineva scria ca in sfarsit, absolventii facultatilor de management vor avea de lucru. Cu o diferenta: unii din absolventi. E necesar sa recunoastem ca doar 10% din absolventii oricarei facultati performeaza, inca vreo 30% se descurca onorabil, iar ceilalti sunt fie functionari banali, fie se apuca de alte joburi. In medicina restul asta se numeste medic de familie sau reprezentant medical. Cat despre management, sa-l consideram o administrare. Pana cand managementul va deveni o stiinta ar trebui sa mai treaca vreo 200 ani. Un talent al catorva nu se poate invata.

EUEU  •  17 noiembrie 2016, 9:40

Ceea ce face acum guvernul ZERO este de fapt o incercare sa mai prosteasca inca o data , a nu mai stiu cata oara, pe prosti. Schimbarea in sanatate sigur sigur nu se face cu doar o ordonanta de urgenta si aia facuta pe genunchi, ca altfel nu vad care e urgenta. Ordonanta va produce efecte de maine, intr-o luna, un an? Hai pe bune. Sistemul e defect de prea multa vreme pentru ca aceste mici incercari facute de un guvern pe care nu l-a votat nimeni, pe care nu si-l asuma nimeni inafara lui Iohanis (,,guvernu meu", ca parca i l-a cumparat ma-sa pe post de jucarie) sigur sigur nu e cel care va face o schimbare in bine. Astia nu pricep ca schimbarea trebuie sa inceapa de la ei si cu ei in primu rand si daca e sa luam cazu d-lui Voiculescu, putea oare fi ministru cand unchiul sau e bagat in firme de distributie produse medicale pana peste gat. Ramanem doar cu un sentiment de greata profunda fata de ipocrizia acestor venetici veniti de aiurea care propovaduiesc aceeasi lozinca Asta e doar pentru popor, noi suntem deasupra tuturor. Guvernul Sila.

Dan  •  17 noiembrie 2016, 13:00

Ar fi minunat ca dl. Cioloş i-ar convinge pe managerii de spital să ridice şi animalele fără stăpân care sunt crescute în curtea spitalelor. Nu de alta, dar spitalele ar trebui să fie curate.

Razvan  •  17 noiembrie 2016, 14:30

Atat *** inca in comentariile oamenilor, nu ma asteptam.. @Raluca si ceilalti care au ceva impotriva unui sef de spital economist: cum sa vi se para normală si logica situația din prezent in care managerul spitalului este si doctor si profesor si preda si operează si face garzi... cu toate astea nimic nu face bine din cele mai sus. Pentru ca in 24 ore mai trebuie sa mai si dormi, sa mai si mănânci etc. La ore mai mereu nu ajunge pentru ca e director de spital, de spital mai mereu nu se ocupa pentru ca operează samd. La porci cu acesti oameni. Sa se concentreze asupra unei atributii si sa o faca bine. Vrei sa operezi, opereaza, dar atat. De-asta merge tara atat de bine, pentru ca nu sunt reguli si toti fac dupa cum ii taie capul... uite asa pleaca lumea in tari civilizate unde manager de spital este efectiv cineva care a facut cursuri de specialitate in domeniu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

functionar  •  17 noiembrie 2016, 18:25

De ani de zile lucrez in sistemul sanitar.In acesti ani am lucrat cu 10 dirctori.Nici unii dintre acestia nu au invatat pana la sfarsitul mandatului decat maxim 10% din ceea ce ar trebui sa stie inca de la inceput.Nu cunosc notiuni elementare..CUM AR FI...ORGANIGRAMA,.....INVESTITII,...CODUL MUNCII ESTE PENTRU EI O COMPLETA AIUREALA....NU CUNOSC CONTRACTUL DE FINANTARE CU CASS,NU STAU LA BIROU NICI MACAR O ORA PE ZI,FAC DOAR ACTIVITATI CARE NU AU NICI O TREABA CU MANAGEMENTU.In viata lor nu au intrat in spalatori,i,,,magazii...UNII HABAR NU Aveau DE UNDE SE APRINDE LUMINA IN PROPRIUL BIROU.Toti functionarii rad de ei cand fac sedinta..spun fel de fel de aiureli medicilor prin sedinte,iar acesti medici vin la birourile functionarilor si zic--- CA A ZIS DL DIRECTOR CA SE FACE ,SE DREGE,..,...ETC...Total aiurea astfel de personaje alese in aceste functii.SINGURA ACTIVITATE UNDE SE IMPLICA MANAGERUL ESTE LA ANGAJAREA PILELOR PRIMARULUI.AFACERISTILOR LOCALI..ETC,... CARORA LE DA SUBIECTUL DE EXAMEN DINAINTE DE CONCURS.AU UMPLUT SPITALELE DE LOAZE CARE NU STIU CARTE SI CARE PUN IN PERICOL PACIENTUL NESTIUTOR.AICI S-A AJUNS CU ASTFEL DE MANAGERI.Cred ca ar trebui o selectie mai serioasa de directori la spitale..nu FIGURANTIIIIII...!!!In prezent MANAGERUL ESTE CEL MAI INCOMPETENT PERSONAJ PE PROBLEMATICA MEDICALA DIN CONDUCEREA SPITALELOR.IN REALITATE CEI CARE CONDUC SPITALELE SUNT FUNCTIONARII SERIOSI CU EXPERIENTA SI CARE STIU CUM SA PROCEDEZE CA SA POATA SA NU BLOCHEZE SPITALUL DACA AR RESPECTA PROSTIILE CERUTE DE ASA ZISII MANAGERI.

muresan rodica  •  17 noiembrie 2016, 21:12

oameni tineri, educati, care sa ne scoata din criza de 26 de ani. oameni care ”umbla” in adevar. SUCCES !!!

Roman din Franta  •  17 noiembrie 2016, 22:12

Va salut! Excelenta miscare a guvernului! Sa avem reguli foarte clare despre ce face managerul de spital, cand face, cu cine face, ce are voie si ce nu, pentru binele celor care il platesc. Un bun angajat are interesul ca toate punctele din contractul de munca sa fie suficient de clare sa nu permita abuzuri din partea angajatorului, si angajatorul are de asemenea nevoie de un contract clar pentru a fi sigur ca primeste ce a platit. Managerul vrea salariu, birou, secretara, etc, si nu doreste sa i se verifice programul, conflictele de interese, performantele, neregulile, neloialitatea; ca doar e sef! Asta da tupeu de comunist! Ce este senzational de vazut : mobilizarea generala in toate mediile a politrucilor impotriva reglementarilor care le lasa doar salariul cinstit castigat si le taie posibilitatile ne etice sau chiar ilegale de castig. Legat de Franta nu pot sa spun ca sistemul sanitar este un model fericit; accesul la serviciile de baza este relativ facil, dar daca vreti ceva mai nou sau personalizat este dezastru. (exemplu: implanturi dentare, materiale dentare de ultima generatie, sau proceduri dentare aplicate de decenii in Romania care sunt relativ scumpe). Cabinetele medicale fara contract cu statul sunt o raritate, iar cele cu contract nu au libertatea de a alege ce este mai bun pentru pacient, trebuie sa aplice nomenclatorul si atat! Ar fi interesant de vazut ce procente din cotizatii se intorc real la pacient, si in ce sisteme de asigurari de sanatate sunt cheltuielile administrative mai mici. Revenind la subiect, aplicarea acestei ordonante cred ca ar aduce cateva sute de medici inapoi acasa, ca aici nu este deloc asa roz cum vi se spune in Romania! Sa ne vedem cu bine acasa!!!

Comentează