Guvernul Cioloș îi obligă de azi pe managerii de spital să dea examenul în fața comunității!

Alte restricții: nu în conducerea partidelor politice, fără rude care fac afaceri cu spitalele și orice altă activitate doar după ora 16

miercuri, 16 noiembrie 2016, 6:32

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

UPDATE: Ordonanța de Urgență a fost adoptată acum cîteva minute de către Guvern în ciuda opoziției explicite a celor 7 rectori ai universităților medicale.

”Cîte telefoane vor suna astăzi de dimineață, înainte de ședința de Guvern, care începe la ora 10?”, întreabă un oficial din Ministerul Sănătății.

Mai mulți medici renumiți au linie directă cu premierul Dacian Cioloș.

Și, susțin sursele din MS, pînă acum au folosit-o.

Astăzi însă, ministrul Vlad Voiculescu și șeful său Dacian Cioloș pun pe masa cabinetului Ordonanța de Urgență care schimbă regulile după care vor fi conduse spitalele noastre.

Printr-o mobilizare fără precedent, în scrisoarea trimisă premierului Cioloș, vicepremierului Dâncu și ministrului Voiculescu, 7 rectori ai Unversităților de Medicină din întreaga țară au numit schimbările propuse azi drept ”un experiment precipitat”.

Despre ce schimbări e vorba?

Și de ce au produs asemenea tulburări la vîrful lumii medicale?

1. Managerii de spital pot fi economiști sau orice alți profesioniști, nu doar medici primari sau cadre universitare în medicină.

În viziunea Ordonanței de Urgență șefii de spital vor căpăta statut și atribuții mai apropiate de cele specifice unui manager.

Astăzi, managerii de spitale sînt, în marea majoritate, profesori doctori, validați de Universitățile de Medicină.

”Adevărul e simplu: în acest moment, 99% dintre managerii de mari spitale din Occident nu ar putea deveni niciodată manageri ai spitalelor noastre, pentru că nu sînt nici medici primari și nici cadre universitare în medicină”, a explicat unul dintre cei care a lucrat la modificarea Legii Sănătății.

Ideea MS este ca managerii să se dedice activității de organizare efectivă a spitalelor.

2. Directorul va putea să aibă rudele angajate în spital, dar nu pe o altă poziție de conducere!

Conflictele de interese sînt și ele reglementate mult mai dur prin Ordonanța de Urgență care modifică Legea Sănătății.

”Rudele pînă la gradul IV ale managerului nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță”, prevede legea, dacă această formă va fi adoptată de către guvern.

De asemenea, rudele de pînă la gradul IV nu pot deține acțiuni la companii aflate în relații cu spitalul.

Aici, guvernul nu a mers atît de departe pe cît și-ar dori asociațiile de pacienți, într-o realitate deformată de puterea marilor firme de medicamente și echipamente.

Companiile pharma nu aprovizionează direct spitalele. Ele au în general distribuitori. Ceea ce înseamnă că rudele managerilor vor putea deține părți sociale la firme, cîtă vreme aceste firme fac afaceri intermediate cu spitalele.

Ceea ce pentru organizațiile de pacienți pare puțin, este însă prea mult pentru nervii și interesele șefilor sănătății din România.

În scrisoarea trimisă premierului cei 7 rectori care vorbesc în numele ”adevăraților lideri de opinie din domeniile medicale” susțin că ministrul Vlad Voiculescu vrea ”o definire mult prea restrictivă a conflictului de interese”.

3. Managerii vor putea preda sau opera doar după ora 16, pînă atunci ocupîndu-se exclusiv de spital!

O altă nemulțumire a profesorilor doctori este prevederea potrivit căreia ei pot continua să predea la facultăți, să opereze sau să participe la acțiuni de cercetare, dar numai după ce încheie programul zilnic de manager.

”În țările normale, managerul nu e și chirurg ca să blocheze o sală de operație doar pentru el toată ziua. Spitalul nu e un butic, e o structură cu sute de cadre și mii de pacienți deseori, care au nevoie de un manager full time”, susțin cei care doresc schimbarea legii și derularea activităților extra manageriale doar în afara programului.

Universitățile amenință cu echipamentul aflat în spitale, care le aparține!

În replică, rectorii facultăților de medicină din București, Cluj, Iași, Timișoara, Tîrgu Mureș, Craiova și Constanța atrag atenția că universitățile sînt proprietarele multor echipamente medicale din spitale.

Ei amenință că ”vom fi nevoiți să reevaluăm implicarea în instruirea rezidenților și în folosirea acestor echipamente”. 

Profesorii doctori solicită ”o abordare mai flexibilă în definirea conflictului de interese”.

4. Proiectele de management se vor susține public, în fața medicilor și a reprezentanților pacienților și comunității locale.

Alte prevederi ale legii modificate interzic managerilor să facă parte din structurile de conducere, coordonare și control ale oricărui partid politic.

De asemenea, se scot la concurs și funcțiile de șefi de secție.

Funcția de șef de secție este, potrivit multiplelor mărturii ale medicilor, axa în jurul căreia orbitează controlul instituțiilor publice din România, fie că sînt spitale universitare sau orice alt fel de  spital.

Vlad Voiculescu a acceptat un compromis cu profesorii doctori, astfel încît în clinicile universitare este condiție obligatorie ca șefii de secție să fie cadre universitare, așa cum au dorit facultățile de medicină. Dar numai în clinicile universitare.

Concursurile nu se vor mai baza pe învățarea legislației, ci pe proiectul conducerii spitalului, din perspectiva bugetului și a actului medical.

În schimb, ministrul sănătății a impus ca în normele care vor urma schimbării legii să se prevadă în mod expres că orice concurs de management dintr-un spital va deveni un act public, ”astfel încît medicii din respectivul spital, organizațiile pacienților și reprezentanții comunității să poată participa și să constate care este proiectul candidatului”.

 

 

Comentarii (107)Adaugă comentariu

ciurea  •  16 noiembrie 2016, 7:11

Este absolut necesar ca managerul sa fie recunoscut in orice domeniu ca un profesionist al cheltuirii eficiente a banulu public. Imlicarea medicilor in actul de management trebuie sa aiba ca rezultat numai eficientizarea acestuia ci nu ingerinta in folosirea abuziva a influentei pentru deturnarea si jefuirea banului public. Nu este normal sa ai la dispozitie anual peste 8 miliarde de euro si sa colcaie infectiile nosocomiale si mizeria in spitale.

Sorina  •  16 noiembrie 2016, 7:27

Este uimitor dacă s-ar implementa asemenea reguli! Realmente ar fi uimitor, un pas extraordinar de important. Acesta ar fi doar începutul. Să se verifice apoi și cei care fac parte din sistemul de predare, rudele, competențele lor și numirile. Poate studenții vor avea o șansă mai mare să învețe de la oameni competenți moral și profesional. Apoi, poate rezidenții vor avea o integrare mai bună în rândul doctorilor. Încetul cu încetul, mi se pare pentru prima dată că se pune în mișcare acest mastodont, numit sănătate, pare-se că evoluează. Totuși!!! Să se ia în calcul felul cum se organizează rezidențiatul pentru prima dată anul acesta, chiar săptămâna asta, pe 20 noiembrie. Modificările luate în ultimele 2 luni: subiecte unice naționale, repartizări unice, creșterea cu un an a duratei rezidențiatului pentru majoritatea specialităților. Hotărâri luate prea în buza examenului de rezidențiat. Luate în urmă cu doar o lună sau două de rezidențiat! Bulversante. Să se ia în considerare COMPENDIUL din care se dau grilele, felul cum a apărut, modul cum e scris, tocmai de cei din structurile de vârf. Un compendiu publicat în primăvara lui 2016, încă fără erată!! pînă în prezent, cu o muțime de greșeli, pe care fiii celor importanți l-au avut încă din vara lui 2015 în format pdf. Examenul de rezidențiat care urmează va fi o nebuloasă după ce vechea carte ECN s-a schimbat după 4 ani, iar Compendiul conține de 3-4 ori mai multă materie și este scris impractic, cu foarte multe greșeli, cu balast și moloz.

panait ilie  •  16 noiembrie 2016, 7:34

este corecta aceasta decizie.ce se intimpla in spitale cu medicii si doctorii rezidenti ce stau la cheremul sefilor de sectii de parca ei ar fi stapini iar ceilalti sunt *** .salut curajul guvernului .sa se faca odata dreptate si in sanatate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucka  •  16 noiembrie 2016, 7:44

Doamne Ajuta ! Felicitari domnului ministru ! Speram sa reuseasca sa sparga MAFIA din medicina ! Pe cand si Facultatile de medicina ?! Sa nu se mai mosteneasca posturile de conducere ...

Razvan  •  16 noiembrie 2016, 7:57

Aceasta ordonanta este un inceput bun pentru sistemul medical dar mai ramane de vazut daca se va aplica si practic pentru ca nu trebuie sa uitam in ce tara traim si ce oameni ne conduc. Oricum aceasta ordonanta trebuia data mult mai devreme si nu acum in prag de alegeri ca sa vada lumea ce prim-ministru grijuliu avem noi. Dar mai avem mult pana departe.

Alexe  •  16 noiembrie 2016, 7:59

Bravo domnule Cioloș. Sa ii iei și pe cei de la transporturi ca sunt corupți și plini de mita.. chiar ieri m-am certat cu o corupta care tine cu Ponta. Lucrează la transport și sunt corupți.

ioan  •  16 noiembrie 2016, 8:04

dpmdv sunt niște reguli de bun simt ca sa nu le numesc altcumva. doctorii ar trebui sa înțeleagă ca meseria lor nu are nimic în comun cu managementul

Stelian  •  16 noiembrie 2016, 8:08

Raul trebuie taiat din radacina. Spitalele au nevoie de schimbari radicale si manageri buni. Poate mai scade coruptia si riscul enorm ca pacientul sa nu mearga la spital cu o problema si sa capete acolo mai multe probleme de sanatate. E nevoie de o curatenie generala !

cassandra  •  16 noiembrie 2016, 8:10

In sfarsit :medice, cura te ipsum! Doamne ajuta !

Bebe  •  16 noiembrie 2016, 8:15

Idea este minunatä. Rämine de väzut dacä implementarea Va fi posibilä in acest sistem plin de corupti. Unele partide Si sustinätorii lor nu vor ceda asa usor.

Mihai  •  16 noiembrie 2016, 8:16

din punctul meu de vedere, este un proiect de lege din gândit si argumentat, sincer ms bucur citind acesta OG si nu am nimic de obiectat. dau dreptate ministrul.

Mihai  •  16 noiembrie 2016, 8:29

Starniti cel mai mare cuib de viespi din medicina , ma indoiesc ca veti avea succes , au fost altii impuscati pentru mai putin . Oricum va tin pumniii!

dan  •  16 noiembrie 2016, 8:35

Vor fi greu de urnit din loc directorii medici care se comporta ca niste satrapi dar sa speram ca vor avea loc aceste schimbari.

Andrei F  •  16 noiembrie 2016, 8:35

Continuă poleială de alegeri...Ce hotărăște parlamentul cu Dragnea cu tot sunt electorale,ce hotărăște guvernul sunt revelații... Speram că un ziarist ca dv. să nu se implice... Desigur...e bine să avem cei mai buni manageri nu numai în spitale,peste tot! Vă felicit pentru victoria lui Covaliu... Ideea că să fi susținut de PSD a fost folosită pînă la capăt...Deci nu a contat cît de buni manageri erau cei doi candidați...Poate că o ordonanță care să spună că pesedistii și apropiații nu sunt buni manageri ar fi rezolvat lucrurile mai cuprinzător.Sa revenim la medicină... Aceleași ,,să fie bine să nu fie rău,,...Dar...oare nu ministrul a numit ca sefi toți foștii lui colegi? Fără concurs!Să ne imaginăm cum venea asta de la ministrul sănătății propus care poza în chiloți?Nu Ministrul Sănătății pe de o parte nu risipește banii dar la intrebari punctuale-aparate de iradiere în oncologie- se apără că nu a ajuns la el hirtii,ca nu știa? Nu este Ministrul de care ne-ati spus că nu poate dezvălui firmele care vând apa neconformă? Apoi ne mirăm cînd este chemat la procuratură membrii unor instituții capitale că cea implicată în alegeri deși se afișa public cu șefii unui partid care mai mereu cîștiga la mustață...Nu ne mirăm cînd intr-un județ întreg nu poate fi numit subprefect decât sotia unui candidat! Nu ne mirăm cînd miniștrii care erau tehnocrati la sfârșitul mandatului au avut revelații și au descoperit că au chef de implicare politică...Ni se pare că avem revelații! Și pînă acum toți se foloseau de ,, să fie bine să nu fie rău,,...Cel puțin eu niciodată nu am auzit că la un concurs să nu fim borbandati de competenta,depolitizare,anti cumetrii... Și d-le Tolontan,pina acum va refereati la binele public ,că trebuie dezbateri în societate...Acum ...doar ați uitat?

tancau_ioan  •  16 noiembrie 2016, 8:38

sal! citesc articolul si ma simt ca.n filmul ,,inapoi in viitor 4''in anii 1800. pentru ca ceea ce propune ciolos&co. e de inceputul civilizatiei,de clasa1,sunt niste nevoi primare. 1.ii obliga pe managerii spitalelor sa dea examen in fata comunitatii (pai la fel de necesar ca si RESPIRATUL) 2. MANAGERII DE SPITAL POT FI ECONOMIȘTI SAU ORICE ALȚI PROFESIONIȘTI, NU DOAR MEDICI PRIMARI SAU CADRE UNIVERSITARE ÎN MEDICINĂ. ( pai la fel de necesar ca si BAUTUL APEI) 3. MANAGERII VOR PUTEA PREDA SAU OPERA DOAR DUPĂ ORA 16, PÎNĂ ATUNCI OCUPÎNDU-SE EXCLUSIV DE SPITAL! (pai la fel de normal si necesar ca si MANCATUL)......pai in ce tara am trait si traim daca doar acum dupa 27 ani de la revolutie incepem cu invatarea adunarii: 1+1=2....ce au facut cei care au condus Romania ATATIA ANI?? VIN ALEGERILE..DESTEAPTA.TE ROMANE !

John  •  16 noiembrie 2016, 8:42

Domnule Tolontan, va respect intreaga muncă. V-as da o idee: incercati sa aflati cum se organizează examenul de rezidentiat de pe 20 noiembrie. Poate vă surprind cateva lucruri...

Marchi  •  16 noiembrie 2016, 8:44

Bravo, domnule Guvern! Destructurați odată sistemul ăsta putred, caracatița atotcuprinzătoare care ne sufocă și ucide orice speranță de însănătoșire! La propriu și la figurat. Va fi greu, dar nu imposibil.

Alex One  •  16 noiembrie 2016, 8:48

"Fara rude care fac afaceri cu spitale" ,corecta idea, insa presa a semnalat ca o ruda ,unchi parca, a d-lui Voiculescu este implicata in afaceri cu medicamente . Multi, inclusiv fostul Presedinte al tarii, au reclamat o stare de incompatibilitate evidenta.Daca informatia este corecta nu pare normala situatia. Ori, d-l ministru a initiat acest HG pentru cei ce ii vor succede in functie avand in vedere ca dupa alegeri este posibil sa nu mai exercite acest job ?

widoqq  •  16 noiembrie 2016, 8:51

Ar fi un urias pas inainte. Eu cred ca in nici un domeniu din Romania nu se sifoneaza atatia bani ca in sanatate!

edis  •  16 noiembrie 2016, 9:05

Doamne ma doare inima sa vad in ce tara traim in ce hal a ajuns societatea, daca si profesorii doctori s-au constituit intr-o mafie daca elita face astfel de abuzuri fiind niste imbuibati nesatuli, nu prea mai avem scapare dragii mei.

hipocrate  •  16 noiembrie 2016, 9:06

Nicolaescu i-a numit manageri cu salarii babane,a fost impotriva feudalilor nu si a feudalismului nu a facut treaba buna ca economist in sanatate. Citi dintre manageri isi merita denumirea si salariul ,foarte putini in prezent. Este poate cel mai bun lucru care trebuia facut mai demult Doamne ajuta la implementare.

dan  •  16 noiembrie 2016, 9:20

Deja au sarit in sus colegii de guvern :) Motivele sunt clare. Spargerea mafiei universitare (cea mai perfida si mai veche mafie, precedand razboiul si comunismul) ar stopa scurgeri financiare incredibile. Beneficiarii sunt si ei usor de zarit. Doar ca nu se leaga nimeni de ei, pericolul de accident (rutier) fiind inerent.

luminita  •  16 noiembrie 2016, 9:20

in ultimii 27 de ani spitalele s-au transformat in institutii monstruoase in care pacientii sunt doar pretext si instrumente pentru prosperarea indecenta , imorala,nedemna a celor care ar trebui sa le asigure unul din drepturile fundamentale ,dreptul la sanatate; se incalca toate drepturile pacientilor, se incalca toate normele de etica si deontologie profesionala .Acest lucru a fost posibil pentru ca , dupa 1989 in Romania nimeni nu a fost interesat sa reevalueze , sa recunoasca , sa schimbe , sa accepte si sa impuna o alta ierarhie a valorilor in societate . Dimpotriva . Iar cand oamenii sunt ignorati, dispretuiti , umiliti constant si fara speranta de schimbare este foarte posibil sa renunte la verticalitate si moralitate ; chiar si in lumea medicala mizeria,saracia si dispretul pot naste comportamente imorale ; e foarte greu sa-ti pastrezi demnitatea cand esti constient de valoarea ta si totusi esti nevoit sa te tarasti in noroi .Pana acum 2 luni venitul net al unui medic primar era 2800lei,acum e 3400. Aceasta situatie a fost constant intretinuta cu buna stiinta de clasa politica pentru ca astfel banii destinati sanatatii s-au pierdut in bugetul consolidat de unde au foste deturnati in alte zone iar cei atribuiti sistemului sanitar au fost evident insuficienti si , in loc sa fie folositi exclusiv in sistemul public de sanatate au fost inca odata deturnati in sistemul privat creind si incurajand duplicitatea si coruptia din sistem .Somnul ratiunii politicienilor a creat un monstru greu,foarte greu de invins

Dr. Gabriel Ionescu  •  16 noiembrie 2016, 9:21

O avalansa de utopii;imposibil de "memorat" daramite de aplicat. Chirurg Pediatru 40 de ani experienta. Lucrat pe 3 continente. Fost Profesor si Decan

Alex  •  16 noiembrie 2016, 9:25

Guvernul Ciolos este implicat total in rezolvarea problemelor din Romania. Fata de astfel de oameni nu poti sa ai decat admiratie si cuvinte de lauda. Trebuie sa fim mandri ca avem la conducerea tarii astfel de ministrii care exceleaza prin masurile pe care le implementeaza. Prin activitatea si comportamentul de zi cu zi acesti ministrii devin modele de urmat pentru actualii si viitorii politicieni ai acestei tari. Felicitari d-le Ciolos!

dan  •  16 noiembrie 2016, 9:26

Ar fi un pas urias pentru insanatosirea sistemului de sanatate, care este condus fix de mafia profesorilor UMF. Daca reformele ar mai dura inca un an am mai avea o sansa, noi, pacientii. Un 'Bravo!' ministrului Voiculescu, premierului Ciolos si nu in utimul rand, echipei Tolontan fara de care nimic nu s-ar fi intamplat. Cu respect, un pacient

bazileon  •  16 noiembrie 2016, 9:28

Si cu spaga cum ramane?

gintonic  •  16 noiembrie 2016, 9:28

Ciolos trebuie sa ramana prim-ministru, sa mai curete putregaiul din tara asta!... fara tangente cu PNL, PSD sau alte partide vechi si nasoale. Vrem pe liste oameni noi, curati, partide noi. Suntem satui de penalii de pana acum !

GOGU BELIZE  •  16 noiembrie 2016, 9:29

AR TREBUI SA FACA ACELASI LUCRU IN TOATE INSTITUTIILE AFLATE IN SUBORDINE SAU COORDONARE, ACOLO UNDE VIETUIESC NENUMARATE *** CARE OCUPA FUNCTII DE CONDUCERE PE SALARII LA FEL DE MARI SI CARE SE OCUPA DE ASA ZISELE POLITICI SI STRATEGII IN DOMENIUL SANATATII.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MARIA  •  16 noiembrie 2016, 9:30

A fost mare tevatura cand guvernul prin ministerul educatiei a organizat concursul pentru functia de director de scoli.D/na Andronescu a vrut sa bșocheze concursul,dar nu a reusit. Totul s/a desfasurat nosmal fara scandal si este OK.De ce nu vor si in sanatate sa se intamăle acelasi lucru_ Din orgoliu,din interese -Nu stiu daca va reusi acest demers deoarece vi alegerile si apoi totul se anuleaza.Trebuia ma devreme.

SS  •  16 noiembrie 2016, 9:32

este una dintre cele mai bune masuri, trebuie continuat in toate domeniile cu ocuparea functiilor publice si a managerilor de: companii de stat, autoritati, agentii prin concursuri transparente. Acum este o mizerie, aceste functii sunt ocupate transpartinic si intregesc lantul coruptiei si a sifonarii banului public. Incompetenta este la rang de cinste, oamenii politici nu au nevoie de competenta, nu ii ajuta in furtul banului public, competenta ii incurca, mai mult competententul ii poate lua locul.

mihai  •  16 noiembrie 2016, 9:49

Doar cine nu cunoaste organizarea sistemului de sanatate se poate bucura. In primul si primul rand eu zic sa verificati informatia cu manageri medici - cei mai multi manageri in Romania nu sunt medici, in spitalele clinice sunt mai multi medici (dar nu toti) dar sa vedeti chestie... majoritatea sunt full time manageri. Ce nu intelege Voiculescu(eu sunt ala care i-a zis in fata ca e *** pentru ca nu poti schimba ce nu stii, adica legea, si faci doar prostii) e ca dezechilibrele din sistem nu vin de la manageri... managerii nu conteaza nicaieri, sefii de sectie nu conteaza nicaieri. ati vazut undeva manageri care sa conteze? cand se razvrateste smurdul sunt demisi, cand se agita apele cu probleme sunt demisi, cand vrea ministrul sa-i demita(cazul pediatrie pitesti) CJ a spus Pas si managerul e bine mersi. Nu au nici putere de decizie nici responsabilitate reala decat exclusiv ca ordonatori de credite. Dar nu pot da oameni afara, nu pot angaja, nu pot fi mai eficienti sau mai ineficienti fara sustinerea cuiva din administratie. In principiu e o idee buna depolitizarea, in principiu sunt o idee buna crtieriile de performanta si transparenta, dar ce vedem acum sunt de fapt consecinte, si nu era nevoie de absolut nici o modificare la legea sanatatii sa se poata aplica. modificarile trebuie sa vina la plata actului medical - acelasi act medical sa fie platit la fel - la faptul ca 62 de spitale din Romania trateaza 50% din pacienti(in total cronici plus acuti avem 4.8 miloane) la faptul ca rezidentiatul sa face exclusiv in centre universitare... la planificare judicioasa bazata pe nevoi si masuratori nu pe opinii personale si nefondate. iar astea din pacate nu se intampla... de-asta intre conducerea PSD si asta Tehnocrata exista fix zero diferente de performanta... ca unii sunt ticalosi si ceilalti incompetenti dar pentru noi e egal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ifusaru  •  16 noiembrie 2016, 9:50

Faptul ca se incepe sa se schimbe lucrurile in sanatate dupa 26 de ani de jaf si coruptie in sistem ma indreptateste sa cred ca guvernul Ciolos trebuie creditat la alegerile din decembrie pentru a-si continua activitatea.Nu se intrevede nici o umbra de interese meschine la cei care constituie acest minister.

ora  •  16 noiembrie 2016, 9:59

Pai asta trebuia sa fie demult. Sa spunem ca e de bun augur......Si mai e ceva foarte important; INSPECTIILE DIN D.S.P.-uri, DEPOLITIZATE TOTAL, conduse de medici di d.s.p. nu de resturi......politicieni. Inspectorii d.s.p. sa aiba statut special, ei fac munca de procuror, sa stiti ca ei avand raspundere si salarii pe masura treaba va merge din ce in ce mai bine.

Ion  •  16 noiembrie 2016, 10:02

Vai ce de păreri bune sunt despre acest Ministru! Și nu a descoperit un remediu revoluționar!Eu propun un Ministru al Sănătății pentru Tulcea...Aici cică ar fi la Spitalul Județean un singur doctor pediatru! Și e musai ca Tulcea să aibă propriul său Ministru al Sănătății că doar ne plângem pentru suferințele îndurate mai ales de copii!Ca să nu discriminez Gorjul susțin un monstru al Sănătății și pentru Gorj... Cică aici sunt doar doi doctori urologi și trebuie să fim atenți și cu vârstnicii nostrii!...Noi ne mirăm că și moldovenii din Moldova privesc spre Est...Noi ne batem în funcții,pentru bani,pentru propriile interese si uitam de oameni! Ce frumos plângea Băsescu în dezbaterea cu Gioana de săracii la care ambulanțele ajung după 7 Min. la un infarct nu mai au șanse multe! O țară întreagă a rezonat si apoi spitalele au trebuit rărite,medicilor li s-a spus că dacă nu le convine pot pleca... Și noi încă mai așteptăm miracole cînd la Tulcea există un singur medic pediatru? Și de cîte spitale auzim că își închid secții întregi în lipsă de personal,de aparate medicale care au costat bani grei dar sunt nefolosite din lipsă de personal?Oare nu și Ministrul Sănătății și el trebuie privit ca un manager?Doctorii pînă să fie corupți, nepregătiți... trebuie întîi să fie!Cu asta trebuia să înceapă Ministrul...Sau pentru asta trebuie înființat Ministerul Omeniei?

mihai  •  16 noiembrie 2016, 10:13

excelent. faceti la fel si in politie. e o cloaca incredibila si acolo. cel putin 30% din angajati sunt inutili si NU FAC NIMIC. mi-e mila de ei, se plictisesc la serviciu. si nu uitati de PENSIILE SPECIALE ale unor categorii...bataie de joc la adresa altora.

adi  •  16 noiembrie 2016, 10:20

Poate nu ar fi rau ca numarul de manadate , sa fie limitat la 2 maxim 3, pentru ca apoi se cred pe mosie...

Dr T. E.  •  16 noiembrie 2016, 10:24

Buna ziua, odata cu adoptarea aceasrei ordonanțe ne vom chinui sa le explicam unor manageri, ne - cadre medicale, cum sta treaba cu actul medical. Bref(vorba distinsului profesor Gabriel Ionescu), cum functioneaza un dispozitiv medical, cat reactiv consuma el, ce onseamna malpraxis, etc. Si nu uitati, astfel de manageri nu au depus juramantul lui Hipocrate! Dragi tineri medici, poate e bine sa va gândiți daca doriți sa ramaneti in tara tehnocratilor! PS. Il salut cu recunoștință pe ilustrul profesor Gabriel Ionescu la examenul caruia am reușit sa iau nota9, o nota mare pe atunci, si fara copiat.

un angajat din spital  •  16 noiembrie 2016, 10:28

Ar fi excelent ca, in cazul in care candideaza la postul de manager un medic din interiorul spitalului sa conteze foarte mult si parerea celor care lucreza cu el direct adica in principal tesa si sefii de sectie. Angajatii spitalului si colegii lui pot exprima cel mai corect o opinie privind acel viitor manager. Altfel se ajunge la situatia cu Paun la Floreasca... Daca ar fi fost intrebati inainte angajatii ce parere au despre el in postul de manager nu ar fi ajuns acolo niciodata...

carmen i  •  16 noiembrie 2016, 10:30

Legea nu va shimba lucrurile in bine. Marea problema nu este legea in sine, ci aplicarea ei. Degeaba introduci conflicte de interese pana la gradul 4 de rudenie, daca legea nu este aplicata nici atunci cand managerul sau directorul medical este angajat direct o firma care face afaceri cu spitalul. Legea 95/2006, in forma ei actuala, era suficienta sa inlature 90% din conducerile de spital corupte, daca ar fi fost aplicata. Ministrul sanatatii are toate parghiile in mana, dar pur si simplu refuza sa aplce legea prezenta, in timp ce viseaza sa modifice iarasi legislatia. Examenele vor fi fraudate in continuare fara probleme, chiar si cu noile modificari.

Ministrul  •  16 noiembrie 2016, 10:33

"Vlad Voiculescu a acceptat un compromis cu profesorii doctori, astfel încît în clinicile universitare este condiție obligatorie ca șefii de secție să fie cadre universitare, așa cum au dorit facultățile de medicină. Dar numai în clinicile universitare." Ori,aici era intreaga cheie a Puterii UMFistanului. Daca le-a lasat-o pe asta, practic le-a re-legiferat si re-intarit puterea. Un guvern slab, rezultatel slabe. Un guvern fricos si fara putere. Sursa raului in sistemul sanitar este cedarea punctelor lui forte) catre Ministerul Educatiei, sursa banilor si a puterii din sistem raman alocate unei gasti transpartinice, tran-ministeriale, trans-sisteme. Sefii de clinici dicteaza totul intr-un spital. Bravo, Vladut, conservi si intaresti feudalismul in sistemul medical. Esti bun, esti tare....in imaginatia ta,desigur... Jalnic.

Cătălin Tolontan  •  16 noiembrie 2016, 10:37

@Andrei F: porniti de la o ipoteza gresita. Ca am avea ceva cu PSD si am menaja PD-L sau PNL sau pe presedintele Iohannis. Adica dreapta. Dar aveti dreptate acolo unde spuneti ca e nevoie sa discuti cu cititorii si sa explici. Am expus mereu politizarea sportului. Amintiti-va, chiar daca au trecut 8 ani de atunci, cum am scris ca in guvernul Boc concursurile pentru MTS aveau rezultatele dinainte cunoscute. Asadar, cind scriam despre cazul Monica Ridzi sau despre Gala Bute tot cu PD-L eram? Uitati-va, va rugam, la ceea ce pare un detaliu. Dupa ce a fost cercetata intr-un numar mare de dosare, exista unul singur in care Elena Udrea a fost trimisa in instanta: Gala Bute. Sau aceste articole tot impotriva stingii si in favoarea dreptei erau? https://www.tolo.ro/2016/05/19/presedintele-iohannis-in-momentul-in-care-primim-informari-le-citim-si-ne-consideram-informati/ https://www.tolo.ro/2016/11/02/episodul-hotnews-ponta-ceea-ce-in-alte-parti-e-jenant-la-noi-te-face-erou/ Nu ne place partizanatul ca jurnalisti si ceea ce va putem spune e sa cintariti lucrurile nu intr-o zi, ci in ani. Asa vedeti daca exista o tendinta.

RAMSES AL 3  •  16 noiembrie 2016, 10:37

ADICA, DUPA DL CIOLOS, ROMANIA NU E O TARA NORMALA?????? ATUNCI CE E? ROMANIA E COBAIUL DOMNULUI JJULLIEENN TEHNOCA..TUL

alex  •  16 noiembrie 2016, 10:39

puneti lista cu numele celor 7 rectori si cu adresa lor oficiala de email. sa vada atunci ce gandeste populatia despre ei!

Cătălin Tolontan  •  16 noiembrie 2016, 10:54

@alex: nu e meritul nostru, nu ziaristii produc schimbarile, noi avem misiunea de a aduce oamenilor informatiilor si de a le explica. Ceea ce face societatea cu aceste informatii depinde in buna masura de implicarea fiecarui cetatean.

Diana  •  16 noiembrie 2016, 11:00

Ar trebui că fiecare spital de stat sa aibă un manager comercial și unul medical... managerul comercial se ocupa de partea economica și de administrarea spitalului iar cel medical de partea medicala .... Un manager care sa fie medic care încă profesează nu are ce cauta în conducerea spitalului....

Andrei F  •  16 noiembrie 2016, 11:03

@Cătălin Tolontan Nu este ca atunci cind ne-ati spus despre apa contrafacuta si Ministrul Sanatatii care nu putea face nimic...si atunci vi s-a parut ca Ministrul trebuie laudat?Vedeti?Vedem la fel dar gindim diferit,foarte diferit ,lucru care un jurnalist ar trebui sa-l salute...Va raspund si punctual...De la Udrea si Ridzi chiar nu mai aveati ce sa ne spuneti despre partea dreapta?Si oare Udrea si Ridzi ne face sa uitam perioada in care in farmacii se dadeau medicamente doar in primele trei zile?Udrea si Ridzi pot face opaca ziua in care un partid a fost atacat in zi de alegeri?Va ajut eu...Este cel putin neseriozitate ca la inceputul mandatului sa spui ca vei sta departe de politica si acum sa fi candidatul cu rangul cel mai inalt...Mi se pare conflict de interese sa pui subprefect pe sotia unui candidat de la un partid care te vrea Prim Ministru...Mi se pare strigator la cer ca ministrul pe care-l periati ,cel al Sanatatii sa nu fie preocupat ca sunt zone ale tarii fara doctori de specialitate...Mi se pare revoltator ca ministrul care clameaza curatenia sistemului sa-si aduca fara concurs apropiatii...Mi se pare penal ca un ministru sa spuna ca nu cheltuieste banii si apoi sa apara informatii despre copii care nu au ajuns la operatii in strainatate...Si pot continua...Da d-le Tolontan ,cred ca ati intrat in campanie ....La fel a facut si CTP ,Turcescu care in momente cheie se dadeau integrii!Timpul ne arata mereu.Daca gresesc am taria sa-mi cer scuze...In cazul celor de mai sus am avut eu dreptate...

janet  •  16 noiembrie 2016, 11:15

Felicitari domnului ministru! Pe cand si in invatamant? sa nu mai vedem cadre didactice politizate, care nu au habar de managementul scolilor, stau copiii in frig in salile de curs, nu îi intereseaza si de partea administrativa din scoli, de apa, de toalete, de calitatea pupitrelor, de plata gardienilor, de salile de sport..........si putem continua?

R  •  16 noiembrie 2016, 11:15

Relevant pentru puterea acestor Zeitati din UMF-uri este santajul cu privire la utilizarea echipamentelori universitatii. Dar oare aparatura e a mamei rectorului sau a statului? De cand adevaratele Zeitati au trebuit sa se retraga, asa cum e cazul Tg. Mures, rectorii sunt marionetele unor presedinti de senat sau alte functii de genul acesta care au devenit mai puternice decat rectorul tocmai pentru a masca legaturile directe intre o decizie si interesul strict persoanal. Conflictele de interese reale au loc la persoanele care manevrează total (Copotoiu) o marioneta (Azamfirei) care ocupa postul.

carmen i  •  16 noiembrie 2016, 11:15

Aveti vre-un link catre proiectul de hotarare? eu nu am reusit sa-l gasesc pe net.

Comentează