Documente oficiale: Vitalaire a luat bani și de la morți! Numai în județul Iași s-au descoperit 140 de persoane decontate la CAS după deces!

Și ce-au făcut? Au amendat multinaționala care are 3.000 de procese împotriva pacienților! Abia ieri Casa Națională a lansat un control în toată țara asupra decontărilor făcute de Air Liquide Vitalaire

sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 6:54

”În județul Iași, anul trecut am descoperit la controlul pentru anii 2012-2015 un număr de 140 de persoane în numele cărora Vitalaire a cerut bani deși muriseră” Robert Dâncă, președinte CAS Iași

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Șefii tuturor celor 42 de Case Județene de Asigurări de Sănătate tocmai au terminat o întîlnire națională la Sibiu.

Ei au o problemă și o știu.

Cu cele 3.000 de procese deschise pacienților, Vitalaire a fost expus acum, dar e o problemă compusă din cioburile unor evidențe pe care instituțiile n-au fost în stare să le analizeze corect.

Deși au avut semnele!

Chiar Casele au ridicat niște stegulețe roșii pe unde trecea garnitura cu butelii de oxigen.

N-au oprit trenul.

CAS taie ce a plătit degeaba

”Noi sîntem o Casă mai exigentă”, spune Robert Dâncă, președintele de la CAS Iași.

46.000 de lei a fost frauda descoperită la Vitalaire, numai în județul Iași, de către controlul CAS din 2015 

Corpul lui de control, ”avem doar 7 oameni”, a descoperit în 2015 ”abateri în contractele cu Vitalaire”.

Ziarul de Iași a publicat și valoarea penalității aplicate companiei: 46.000 de lei.

Numai că, potrivit regulilor, CAS nu amendează, ci oprește din contracte ceea ce consideră că furnizorul a cerut fără să aibă dreptul și Casa i-a decontat degeaba.

Ce a decontat multinaționala Air Liquide Vitalaire în plus din banii asiguratului?

Zile și luni inventate.

Directorul de la CAS Iași: ”Da, Vitalaire a decontat după decesul pacientului”

gfhgfhf

Răspunde la întrebări directorul ieșean Robert Dâncă, prin telefon de la Sibiu.

-Concret, în cazul penalității pe care ați aplicat-o celor de la Vitalaire e vorba și de faptul că au solicitat bani în numele unor asigurați decedați?
-Da. Marea parte a acestei sume de aici vine.

-Ca să înțeleagă publicul: Casa a plătit și, în urma controlului, ați sesizat că ați plătit pentru folosința concentratoarelor de oxigen pentru oameni deja morți.
-Da. Noi am făcut un control tematic în anul 2015. Am vizat mai mulți ani.

4 ani de contract cu Vitalaire au fost controlați în 2015 de CAS Iași

-Și ce ați descoperit?
-Am făcut o intersecție de CNP-uri, avem metodele noastre de control. Și am descoperit 140 de asigurați pentru care furnizorul Vitalaire a cerut spre decontare sumele deși pacientul murise. La cei mai mulți e vorba de zile. 5 dintre ei au decontări pe o lună.

-Adică, practic, un talon apărut după moartea omului.
-Da.

-Și mai mult de 30 de zile?
-Nu, pentru că nu se poate peste 30 de zile. Sistemul informatic reacționează imediat.

”Semnam deciziile în numele bolnavilor în sediul firmei!”

Explicație pentru cum se petrec lucrurile.

PASUL 1. Bolnavul merge la medicul specialist, primește o recomandare și, împreună cu alte cîteva acte simple, o trimite către CAS. Se poate duce el, o rudă sau o trimite prin poștă.

PASUL 2. CAS analizează dosarul și dă o decizie de acceptare. Se acordă trimestrial. Decizia are trei taloane lunare și o listă în care sînt scriși furnizorii pentru ca oamenii să aleagă din ei.

PASUL 3. Asiguratul vine și ridică decizia și taloanele de la casă. ”În cazul nostru, angajați ai Caselor le dădeau agenților de vînzări și aceștia ni le trimiteau prin curier direct la sediul din Iași al Vitalaire, fără să mai treacă pe la pacienți. Le semnam noi în locul bolnavilor. Am semnat sute de taloane şi decizii trimise direct de la CAS la noi la firmă”, spune o a doua sursă a ziarului din interiorul Air Liquide Vitalaire.

”Cei din Casele de Sănătate ne rugau să semnăm cu pixuri diferite că prea apărea aceeași culoare pe toți asigurații” Fost angajat, a doua sursă a gsp din interiorul Vitalaire

În mai multe județe s-a întîmplat același lucru

PASUL 4. Pacientul primește decizia. Semnează talonul lunar și îl trimite firmei.

PASUL 5. Firma înscrie pacientul în sistem, cere decontarea de la Casă, trimite talonul semnat de pacient, ”sau de noi în fals în locul lui”, și obține banii.

Dacă pacientul decedează, să spunem, la jumătatea lunii firma este obligată să anunțe și i se vor deconta doar primele 15 zile.

Dar, în multe cazuri, Vitalaire n-a făcut anunțul, spune nu doar controlul de la CAS Iași, ci și surse din mai multe Case.

Și nu e tot.

E penal să semnezi în locul pacientului

Problema devine penală în momentul în care altcineva semnează pentru pacient pe talonul care ajunge la CAS.

Ea e cu atît mai gravă cînd vorbim despre decontarea unor oameni morți.

Pentru că CAS Iași a descoperit și situații în care s-au decontat luni întregi, adică taloane care au fost integral decontate după ce omul deja decedase!

”Noi nu avem mijloace de a verifica semnăturile”, spune Robert Dâncă, președintele CAS, ceea ce e integral adevărat. De aceea, se fac controale prin sondaj și, dacă suspiciunile cresc, se iau asigurat cu asigurat.

O frecvență mare în țară

Au falsificat semnăturile pacienților. Cei puțin în cazurile celor cu 30 de zile, răspunsul pare simplu: da. Căci omul murise.

Sigur, există varianta ca pacientul să fi trimis o singură dată trei taloane semnate de el și să fi murit pe parcursul primei luni.

”Dar avînd în vedere frecvența cazurilor descoperite, suspiciunile unei fraude de proporții sînt foarte mari”, potrivit unui om din interiorul Casei de Sănătate.

Prima problema e decontarea pentru decedați, apoi vine problemă falsificării semnăturilor.

Plătitori de servicii medicale și după moarte

”Sistemul de decontare nu e perfect și el poate fi îmbunătățit. Însă trebuie căutat un echilibru între a elibera asiguratul de corvoadă și nevoia de a nu lăsa breșe pe unde să pătrundă intenția de fraudă a furnizorului. Un sistem extrem de simplu sună atrăgător, dar nu e realist, pentru că este un sistem ușor de fraudat”, explică Lucian Bara, directorul CAS București.

Cazul Vitalaire deschide o temă delicată.

Să vinzi însăși esența spațiului public, aerul, celor care nu-l mai pot respira neajutați și să transformi serviciul într-o penalitate sufocantă pentru mii de oameni este suficient de rău.

Cînd iei bani din bugetul de sănătate și după ce acești oameni au murit intri într-o altă ligă.

Și atragi atenția asupra unei probleme.

5 miliarde de euro cheltuiește Casa Națională de Asigurări de Sănătate în fiecare an

Nu cumva, noi, românii, plătim servicii medicale și după moarte?!

Dosarul Vitalaire arată concret că ”da” și e doar un segment infim.

”Nu doar Vitalaire, ci și alți furnizori decontează morți. Se găsesc la controale astfel de situații, aceasta este realitatea!” director din interiorul unei Case județene

Cît de extinsă e frauda?

Vitalaire încasează 80.000 de euro pe an de la CAS Iași, 190.000 de euro de la București, în total, pe țară, cîteva milioane de euro pe an.

Dar bugetul CAS, plătit zecilor de mii de firme furnizoare, este copleșitor.

Așteptăm răspunsurile din Franța

Ziarul a tradus primele patru părți ale investigației și le-a trimis la cartierul general al Air Liquide Vitalaire din Franța.

Am întrebat dacă firma-mamă știa de cele 3.000 de procese intentate pacienților din România de către filiala ei? Dacă știa că acest număr de procese este cel mai mare din sănătatea românească?

Cum comentează facturile pe care le-am publicat și care sînt, conform surselor, probe ale contabilității duble?

Așteptăm răspunsurile.

Complicitățile sistemului nu se opresc aici. Pentru că derularea cazului ridică următoarea întrebare firească: după ce CAS Iași găsește 140 de decedați în numele cărora Air Liquide Vitalaire a cerut bani, făcînd o fraudă de 10.000 de euro, de ce nu a fost anunțată în 2015 Casa Națională și toate cele 42 de Case Județene ca să se verifice dacă nu vorbim despre mii de cazuri la nivelul țării?

Acest lucru se întîmplă abia cum, cînd a fost lansat un control în fiecare județ de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

 

Citește și primele 6 episoade ale investigației:

  1. Mărturii și documente dintr-o multinațională pharma: “Firma noastră înșală bolnavii săraci din România!”
  2. Parchetul din Iași a deschis ieri un dosar de evaziune fiscală! Noi acte interne confirmă: Vitalaire încasa bani și de la CAS, și de la pacienți. Bolnavii restanți sînt amendați cu 73% pe an!
  3. Prima reacție a autorităților. Directorul CAS București dezvăluie: ”Vitalaire a comis o ilegalitate când a luat bani și de la pacienți, și de la Casă! Sediul Vitalaire din București este în aceeași clădire cu CAS!”
  4. Traficanții de aer. Directorul Vitalaire: „Sîntem o afacere legală și privată”
  5. 23 de ore pe zi – publicitate TV la medicamente în România! Cum apără Ministerul Sănătății corporația Sanofi-Zentiva
  6. Prima complicitate recunoscută: Spitalul ”Victor Babeș” își cere scuze și anunță pacienții care au fost taxați ilegal cu aparatul Vitalaire să vină să-și ia banii înapoi!

 

Comentarii (58)Adaugă comentariu

Luca  •  26 noiembrie 2016, 7:34

Nu cred ca francezii vor raspunde . Probabil acum cauta solutii sa scape dand vina pe doi romani ieftini . Cand s-a descoperit ca o mare firma americana de cosmetice , prezenta si in RO , a dat mita in China pentru a patrunde pe piata de acolo , au platit 115 mil $ amenda ! PS Ma apuca furia cand aud ce sume plateste CAS anual , iar tatalui meu cand a fost internat la spitalul din Sibiu , i-au dat o sticla de Cola de 2 l taiata pe 1/2 , in loc de plosca ...

Andrei  •  26 noiembrie 2016, 8:00

Cataline cu Hexipharma se mai aude ceva sau au musamalizat déjà tôt ?

Anonima  •  26 noiembrie 2016, 8:11

Se poate si mai mult de atat??!!?? Eu citesc cu maxima consternare si lehamite despre faptele acestor escroci(putin spus oricum), oameni fara suflet (de parca i.ar interesa ?!). Nu pot sa imi inchipui care este limita - sky is the limit cred ... Este indubitabil si culpa majora a autoritatilor sub nasul carora s.au petrecut aceste fapte si nu s.au luat masurile legale impotriva acestor sarlatani. PS unul din motivele pentru care de 3 luni am emigrat in Canada cu familia este acest sistem medical pentru care nu am cuvinte pentru ca sunt o doamna... si nu am cuvinte sa ii laud pe cei de aici care ma trateaza acum de cancer, boala pe care am dobandit.o in acel sistem medical infect si avid dupa bani si cu un super renumit ginecolog din Timisoara. Draga echipa, Continuati.va munca minunata pe care o faceti pentru ca sa se stie care e de fapt nivelul medicinei din Romania si sa terminam in a le face statui acestor medici minjiti pana in maduva oaselor sau chiar mai mult. Si de un caine ti.e mila, dar lor nu le mai starneste nici un fir de par vreo emotie sau contiinta...

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 8:29

@Anonima: Multumim, dar sa ne pastram echilibrul pina si in mijlocul emotiilor. In primul rind, ne facem doar meseria, o munca minunata nu facem noi, ci soldatii romani care lupta pe front sau medicii romani care opereaza ceva ce nimeni n-a mai reusit aici, in tara. O munca admirabila reusesc sutele de mii de copiii din Romania care invata bine, desi le duc ingrozitor dorul parintilor plecati in strainatate. Ei sint eroi, nu noi! In al doilea rind, sa nu generalizam. Avem si multi medici si cadre sanitare dedicate. Doar daca nu generalizam vom reusi, impreuna, sa intelegem ce poate fi schimbat. Pentru ca e clar ca trebuie schimbate lucrurile. Asa nu mai merge! Cazul Vitalaire e doar o mica radiografie a ceea ce pare un sadism comercial ingaduit de sistem prin complicitate.

Fane  •  26 noiembrie 2016, 8:35

Din nenorocire,nu este un roman SF,ci realitatea crunta de la noi. Cei care fac astfel de nemernicii,nu pot fi numiti oameni. TV5 a difuzat anul trecut un amplu reportaj,cu escrocherii in domeniu medical la francezi.

caltoi  •  26 noiembrie 2016, 8:39

bresa inteleg ca s-a creat in cadrul aceleeasi luni calendaristice , de la data decesului si pana la sfarsitul lunii , aici spitalul raporteaza decesul deci el trebuia sa raporteze la casa imediat sau macar dupa cele 48 de ore de la deces acordate in ideea ca poate isi revine pacientul , caci se presupune ca se mai consuma oxigen cu manevrele aplicate de resuscitare a omului care totusi a decedat...dar , imi pare destul de aiurea, sa fie decontate sume impresionante fara sa se sesizeze nimeni si mai ales ca acestea erau percepute in alte valute din cate vad se vehiculeaza sume in euro....

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 8:56

@caltoi: nu sint sume in euro, sint echivalentul in euro a sumei de 46.000 de lei. In marea majoritate a cazurilor da, e vorba de perioada dintre momentul mortii si incheierea lunii. Dar exista si cazuri in care s-au decontat o luna intreaga, un talon inceput dupa momentul mortii!

Anonima  •  26 noiembrie 2016, 9:01

@ Catalin Tolontan Emotiile au cam pierit cand am inceput sa ma tratez aici si echilibrul s.a consolidat in fiecare zi de tratament datorita unor cadre medicale dedicate si umane in acelasi timp. Ii voi multumim lui Dumnezeu zi de zi ca am plecat din Romania ca sa am o sansa sa traiesc.. neglijenta doctorului de acolo ( om cu multa experienta) ma putea omora la 37 ani si avand o fetita de 1 an.

Radik  •  26 noiembrie 2016, 9:27

Cataline, ai putea gasi si peste Prut vreo echipa care sa faca asemenea investigatii. Tare avem nevoie si noi de asa jurnalisti, desi la noi trebuie sa recunosc ca ar fi imposibil sa gesesti surse, asa cum le gasiti voi.

valentin  •  26 noiembrie 2016, 9:39

E cam normal ce se-ntâmplă în RO. Totuși, de ce nu poți sta lângă un bolnav toată noaptea? Singura explicație, din ce am înțeles, că asistentele au nevoie de somn.

gigi  •  26 noiembrie 2016, 10:10

Domnule Tolontan, pentru ca vad ca manipulati vorbele si va ascundeti in spatele surselor dvs, sper sa aveti posibilitatea sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari ( pertinente cred eu) : 1. aveti cateva facturi falsificate de catre sursa dvs. Cate ar fi in total, ca sa ne facem o idee despre prejudiciul total din cauza ? Pentru ca prejudiciul real este doar TVA-ul aferent facturilor ( restul taxelor se platesc la incasare ). 2. ati verificat veridicitatea afirmatiilor directorulu iCAS Bucuresti privind legalitatea coplatii ? Coplata este legala conform contractului Cadru al CAS. Dl. Director ar trebui sa plece imediat ca nu stie legea pe care lucreaza. 3. De unde putea sti Vitalaire sau orice alt furnizor de servicii ca pacientul decedeaza, daca nu i se comunica un certificat de deces? Casa, institutie a statului, nu primea informatii de genul asta de la Primarii. Dar Vitalaire trebuia sa stie ca a murit ? Raportarea se face in maxim 3 zile de la inceperea furnizarii serviciului. Daca pacientul moare in a 4a zi, ce vina are cel ce raporteaza ? Astept cu interes raspunsul dvs. V-am apreciat in cazul Hexipharma si va priveam ca un om al adevarului. E dezamagitor sa vad cum manipulati informatii pe care eu le cunosc ft bine.

Anonim  •  26 noiembrie 2016, 10:16

Catalin te rog sa publici cati bani a decontat CAS Iasi catre Vital Aire in 2016 , suma este 0. Eu cred ca nu esti informat corect. Daca cineva din familie nu anunta la firma decesul, firma nu poate sti ca pacientul a decedat. Firma trimite in continuare talonul lunar pentru decontare catre CAS. De ce nu publici dreptul pacientului incalcat de CAS Bucuresti???

Nelu  •  26 noiembrie 2016, 10:55

Pt. Catalin Erată: Bara lucian este presedinte la cas bucuresti MUNTEANU este director; Corectati acolo unde scrieti altfel.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 11:02

@gigi, anonim: sa discutam la plural, sau la singular ca mesajele seamana? :-) Aveti o perspectiva interesanta asupra realitatii. O firma face urmatoarele lucruri: da in judecata 3.000 de pacienti vulnerabili (cert), foloseste facturi false in procese (sursa - de confirmat de catre justitie), deconteaza morti din bani publici (cert), deconteaza si de la pacienti si de la CAS ceea ce oficialii CAS spun ca e ilegal (cert), falsifica semnaturi ale bolnavilor (sursa - de confirmat de catre justitie) si dumneavoastra spuneti ca e doar o chestiune de TVA la mijloc?! Din astfel de mentalitati se nasc comportamente precum cele la care asistam. Si sa stiti ca faptul ca CAS Iasi a blocat in 2016 decontarile catre Vitalaire nu e in favoarea firmei, ci in defavoarea ei. Si in defavoarea CAS Iasi ca trebuia sa anunte CNAS si, mai departe, publicul, ca e o problema!

UnPacient  •  26 noiembrie 2016, 11:04

Domnule Gigi,ce inseamna coplata,referitor la ce ati scris mai sus,lamuriti-ne si pe noi?Cum adica directorul ala nu stie legea,si nu stie ce are de aplicat,explicati-ne,ca ne-am saturat de "senzationalul" din ancheta asta de astazi,ca nu inteleg mai nimic.Deci ca facturile dublea sau triple sunt o pacaleala,ne-a mai lamurit altii zilele trecute,dar cum e cu coplata pt oxigen?Si cum adica,casa de sanatate ,fiind inst.de stat,ca si serviciul public de evidenta a populatiei,nu e conectata direct cu aceasta din urma?Adica CAS nu stie cand mor pacientii?Trebuie sa investigheze firmele ca Vital?multumim anticipat daca raspundeti

Anonim  •  26 noiembrie 2016, 11:22

Pacientul inchirieaza aparatul de oxigen cu o chirie lunara X. Statul da posibilitatea pentru a deconta chiria apratului cu o decizie eliberata de CAS. Daca CAS Iasi nu deconteaza aceasta decizie, firma de unde recupereaza chiria lunara pentru servicul prestat??????? CAS Bucuresti intarzie eliberarea deciziei pana la o luna de zile. Cine plateste chiria pentru aceasta luna daca CAS Bucuresti nu deconteaza?????

ncos  •  26 noiembrie 2016, 11:47

Prejudiciu de 10.000 € din 2005 pana acum ?! Vorbim de mai putin de 100€ pe luna pentru un gigant ?!?!! really ?!

Dr. Dan Patru Tudosie  •  26 noiembrie 2016, 11:51

@catalin, nu fii scorpie. stii foarte bine ca tre sa discuti la singular pentru ca vezi ip-urile si poate chiar si mac-ul. las-o p-asta ca "mesajele seamana" pentru scoala lui voiculescu dan. altfel, e oribil ceea ce se petrece in tara asta. pe de alta parte, daca mortii voteaza fara probleme in niste judete pentru psd, nu vad de ce nu s-ar si deconta niste cheltuieli. mortii in romania sunt mai importanti decat vii.

Florin  •  26 noiembrie 2016, 13:05

"...de ce nu a fost anunțată în 2015 Casa Națională și toate cele 42 de Case Județene ca să se verifice dacă nu vorbim despre mii de cazuri la nivelul țării?" Catalin, sunteti pe o pista gresita. A fost anuntat CNAS dar nu oficial (fax, mail, stampila, semnatura, etc), ci neoficial (discutie telefonica). Raspunsul: ne ocupam. Aceasta este "procedura standard neoficiala" in CNAS atunci cand apar probleme: se discuta intai neoficial, apoi se stabileste modul de actiune oficial. Este o metoda practicata in multe institutii publice din Romania, inclusiv in politie si parchete. Vitalaire nu actiona pe mosia CNAS ca haiducii, se stia exact ce fac.

Florx  •  26 noiembrie 2016, 14:06

Aceste lucruri s-au facut si cu complicitatea unor doctori din Iasi. Pacientii stiu cel mai bine. Am cunoscuti care au inchiriat aparate pentru apnee si nu stiau de faza cu decontari, desi medicul curant stia si i-a recomandat sa INCHIRIEZE aparatul respectiv!!! Bineinteles fara chitanta ca e mai ieftin (deviza Romaniei). Pentru chestii de genul asta SANITAS-ul nu iese in strada...doar pentru salarii...

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 14:56

@Florx: aparatul de apnee nu se deconteaza de la CAS. Pacientii il plateau singuri. Din pacate, exact la pacientii, cind acestia incepeau sa nu mai plateasca, cu apnee facturau fictiv cu 0,01, conform surselor. @Florin: Atunci sa spuna cine a anuntat. Ca e grav. @ncos: e vorba despre ce au descoperit intr-un singur judet: Iasi. Si doar la morti, nu la toate fraudele.

Florin Bejan  •  26 noiembrie 2016, 15:05

@tolo - ai reușit să NU răspunzi la toate întrebările punctuale ale lui gigi. Nici măcar nu ai spus "nu stiu".

UnPacient  •  26 noiembrie 2016, 16:12

Pai Tolo n-a raspuns ca nu stie,el face harcea-parcea informatiile/procedeele/denumirile de spitale/explicatiile/sursele ,apoi le amesteca putin cu bietul ministru al sanatatii,cu medicamente si cu reclame la medicamente,mai "presara" putintele declaratii anonime a unor corporatisti care dau firma in "gat" ,prezinta niste facturi duble si ne manipuleaza pe noi cu cifre si informatii vagi,dar pline de inpact negativ la cititori,arata cu degetul pe unul si pe altul,raspunde numai cui ii convine lui si gata ancheta jurnalistica.Orice cap limpede si capabil de analiza a constatat ca toata povestea ("***" ***)de saptamana asta are o directie anume.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mimi  •  26 noiembrie 2016, 16:18

Pai si de ce CAS-ul a decontat persoanele decedate? Firma nu avea de unde sa stie de persoanele decedate pentru ca nu te poti duce la 1000 de persoane zilnic sa vezi daca au decedat sau nu. Deci problema cu decedatii e de fapt a CAS ului nu a firmei.

Mihaela  •  26 noiembrie 2016, 16:25

Pentru Dl. Catalin Tolontan si pentru toti cititorii: Conform contractului cadru semnat intre toate casele de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii medicale (inclusiv de oxigen) in ANEXA 40 a contractului cadru scrie foarte clar urmatoarele: Art VI. Modalitati de plata, paragaraf 3: "Casele de asigurări de sănătate decontează integral suma de închiriere a dispozitivului medical, dacă aceasta este mai mică decât suma de închiriere stabilită conform metodologiei aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Dacă suma de închiriere a dispozitivului medical este mai mare decât suma de închiriere stabilită conform metodologiei aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, diferenţa se suportă de asigurat prin contribuţie personală şi se achită direct furnizorului, care eliberează chitanţă sau bon fiscal sau, la cererea asiguratului, şi factură." Deci, domnule Tolontan, va rog sa facei update la articolul cu presedintele CAS Bucuresti si la celelalate articole unde sustineti cu indarjire ilegalitatea coplatii din partea pacientilor, intrucat aceasta este perfect legala. Daca nu aveti contractul cadru (care se gaseste gratuit pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate) pot sa vi-l transmit pe email pentru a va convinge si a face update cu adevarul...

Ilie  •  26 noiembrie 2016, 16:30

Este evident ca multi angajati ai CAS, sunt implicati in furturi din buzunarul public. DNA ar trebui sa se bucure si sa se implice ca primeste ponturi bune.

Stefan  •  26 noiembrie 2016, 17:28

@tolo - Raspunzi prea mult si la prea multi :)) De multe ori cu aceleasi informatii repetate a 12 oara, ca majestatile lor nu se obosesc sa citeasca toate articolele si comentariile, cel putin comentariile tale. Asta in contra partida la ce spune domnul Bejan. Opinionul meu cel putin.

Stefan  •  26 noiembrie 2016, 17:36

Si in general, vorbind de incalcatul legii, cand gresesti o data, errare humanum est. Cand repeti greselile de multe ori pe acelasi subiect si mai mult de atat, transformi greseala intr-o parte a regulii, chiar si la situatii diferite, sed in errare perseverare diabolicum. Nu inteleg cum poate cineva sa le ia apararea unor oameni sau entitati juridice cand greseala e o parte a cotidianului. NU EXISTA pretexte, motive sau scuze pentru asa ceva, decat vointa. Alegerea. Poti spune ca accidental te-ai accidentat. O data, de doua ori. Poate de 10 ori pentru unii care sunt mai putini la minte. Dupa aia, sa cauti scuze si motive pentru greselile tale e ca si cum ai pune cuiva in fata o tava *** si l-ai obliga sa il guste si sa il miroasa la infinit ca sa inteleaga ca de fapt *** miroase bine si e delicios la gust. Cand nu e.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

basilicus  •  26 noiembrie 2016, 17:44

@Stefan< Ai dreptatea, in cazuri atat de flagrante, sa iei apararea "agresorului" e semnul implicarii. Nu stiu de ce, dar toti ce-i care il invinovatesc pe Tolo de ceva, par amestecati in afacere. Imi amintesc de exact aceleasi tipuri de postari si in cazul Ritzi, si in cazul Bute, si in cazul Hexi!

vital aer  •  26 noiembrie 2016, 17:53

niste *** care au ajuns sa jecmaneasca si mortii din morminte in cirdasie cu functionarii statului, cum altfel? La brutarie cu ei, sa se invete sa mai falsifice facturi...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  26 noiembrie 2016, 17:58

Salutare Tolo...te urmăresc cu atentie de multa vreme si imi plac multa anchetele tale. O mare frauda din nou la M.invatamantului .este vb despre proiectul Euro200 unde frauda este de milioane de euro anual.se vand pc uri sh din Germania și Franța p sute de euro buc.Mi ar placea sa va explic pe larg cum s au îmbogățit peste noapte cateva persoane publice și oameni de afaceri.

Cristina  •  26 noiembrie 2016, 18:01

Mi se pare ca va lipseste din echipa un cap limpede care sa inteleaga legislatie si functionarea institutiilor pentru ca asa creati confuzie. Nu e ok ca nu vreti sa raspundeti la lucruri precum co-plata. Tot ziceti ca va recunoasteti greselile, dar nu vad asta. Si mi se pare putin infantil, asa cam ca filmuletele de promo cu Lutac, sa spuneti ca CAS avea datoria sa faca public ce a descoperit . Atata vreme cat o firma e acreditata, s-ar fi considerat un atac asupra firmei si-i dadeau in judecata sau poate chiar ii baga Codruta la abuz in serviciu. CAS are in primul rand datoria sa rezolve si asta pare ca face din relatarea dvs. Si n-ar fi rau sa cititi ce spun oamenii in comentarii pentru ca poate chiar se pricep si vin din domeniu. Nu prea mi-e clar ce castigati cu stilul superior de a ne trata si de a ignora comentarii utile doar pentru ca nu sunt pe linia dvs de gandire. Mie personal ce a zis acum citeva zile un comentator (parca Bogdan) legat de auditarea firmei de catre mari companii de audit mi s-a parut pertinent. Ati facut ceva cu asta?

irina  •  26 noiembrie 2016, 18:41

@Stefan: ce plin de certitudini esti, cum ar zice Tolo :-) Daca lucrurile erau explicate mai clar, probabil ca nu era nevoie sa ne raspunda. Scriitura frumoasa ajuta si ne face sa nu ne plictisim, dar nu-l scapa pe autor de nevoia de a explica procesele pana ne sunt clare. De ce e implauzibil ca sunt anumite lucruri pe care mai multi nu le intelegem? Poate ar fi utila o schema care sa arate cum stau lucrurile si toti actorii care au fost implicati pe parcurs si sa aiba adnotari cu ce prevede legea.

anntonio ionescu  •  26 noiembrie 2016, 18:46

cum e domnule tolontan cu co plata? ati publicat instant mesajul presedintelui CASMB! Scrie foarte clar in norme ca este O AbERATIE ce a declarat. Ce faceti domle? ori sunteti omul dreptatii ori sunteti omul spectacolului care speculeaza ratingul?!? Ar fi multe de comentat... dar daca tot pozati ZORRO fiti domle corect pana la capat si faceti update urile necesare acolo unde este cazul! V-a interesat si din perspectiva pacientului cat de greu este procedural sa obtina un aparat de oxigen acasa? Cat de anevoioasa este construita procedura pentru a intra in posesia lui? Cam cat dureaza? Concluzia este urmatoarea: Este superficiala investigatia dv si construita pentru a face spectacol!

Stefan  •  26 noiembrie 2016, 19:13

@irina - Imi asum postura de papagal, si iti repet ce a scris domnul Tolontan, nu stiu care parte e greu de inteles. " O firma face urmatoarele lucruri: da in judecata 3.000 de pacienti vulnerabili (cert), foloseste facturi false in procese (sursa - de confirmat de catre justitie), deconteaza morti din bani publici (cert), deconteaza si de la pacienti si de la CAS ceea ce oficialii CAS spun ca e ilegal (cert), falsifica semnaturi ale bolnavilor (sursa - de confirmat de catre justitie) ". In ce consta fiecare lucru? Vorba multa saracia omului. Sau cum zice un preastimabil, omului i-au fost date cuvintele ca sa isi ascunda gandurile. Nu cred ca vorbele lipsesc in tarisoara asta, de vorbit toti scoatem sunete. Faptele sunt simple. Ce inseamna de confirmat in justitie? Inseamna ca juridic vorbind, pana justitia nu se pronunta, facturile de exemplu pot fi sau pot sa nu fie false. Practic, inseamna ca daca X ii da in cap la Y in fata la 1 milion de oameni, si Y da coltul, pana justitia nu se pronunta, X e nevinovat. Etc. Faptele sunt simple.

irina  •  26 noiembrie 2016, 19:35

@ Stefan. N-am zis vorbe, am spus o schema cu actorii institutionali implicati, de stat si privati, si cu prevederile legale. Partea cu facturile mi se pare foarte clara: nu pot exista 2 facturi cu acelasi numar si, cum spuneti, justitia va decide cine a facut si daca a fost un fals. Insa nu este deloc clar cum e cu co-plata, de exemplu. Au preluat opinia Dl Director de la CAS, poate era corecta, poate nu. Nu e un capat de tara daca nu au stiut sa il contrazica in clipa aia. Sau poate e corect ce a spus omul si exista alte prevederi decat cea din linkul circulat aici. Nu e inca deloc evident cum de nu a observat nimeni, de exemplu auditorii. Nu e deloc clar ce altceva trebuia sa faca CAS cind a vazut ca sunt mortii decontati :( sau ca sunt atitea procese. Personal as vrea sa stiu macar ce crede CAS/CNAS ce spune legea si regulamentele interioare sa faca. Mi-este foarte clar ca firma a facut foarte multe ecscrocherii si a profitat de oamenii vulnerabili, dar mi se pare important sa stim tot firul responsabilitatilor si sa vedem si vinovatii institutionali si individuali si poate lipsa sau incoerenta unor prevederi legale. Altfel e doar o poveste trista care se poate repeta, ceea ce nu cred ca vrea nici Dl Tolontan si colegii sai pentru ca jurnalismul de investigatie urmareste mai mult decat sa ne impresioneze emotional.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 20:03

@anntonio ionescu: in privinta pacientilor legati de coplata, noi am intrebat firma si autoritatile. Firma nu ne-a raspuns, autoritatile, da. Vom verifica raspunsul lor. Dar faptul ca firma nu vrea sa vorbeasca e optiunea ei. Sa stiti ca aveti un stil ultimativ care nu va foloseste. Am vazut acelasi stil in celelalte investigatii: Dosarul Transferurilor, Ridzi, Gala Bute, Hexi Pharma... Si genul acesta de reprosuri, ”investigatia e nefondata”, nu ne clinteste nici un centimetru. Misiunea noastra e sa aflam informatii si sa le oferim publicului. Nu noi sintem importanti, ci oamenii la care ajung informatiile. Nici pentru Vitalaire nu sintem importanti pentru ca problema Vitalaire nu mai sint jurnalistii acum, ci procurorii. Sintem niste jurnalisti slabi? Posibil. Doriti-le celor de la Vitalaire sa aiba parte de niste procurori la fel de slabi ca jurnalistii ca asta e ceea ce conteaza pentru ei acum.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 20:14

@irina: populat de certitudini mai exact :-) Am contactat firma in mod repetat, inainte de publicarea cazurilor. Nu ne-a dat nici un raspuns referitor la cazurile concrete pe care le-am prezentat, inclusiv cele legate de coplata. Cit despre specificul unei investigatii, noi le gindim nu doar ca pe o dare de seama, ci si ca explicatii catre public. Nu trebuie doar sa descrie, ci si sa infatiseze. Nu reusim intotdeauna. Invatam in fiecare zi.

Mihaela  •  26 noiembrie 2016, 20:28

Domnule Tolontan, asteptam cu interes raspunsul dvs. privind co-plata...de ce o dati la intors cum doriti "Vom, verifica raspunsul lor", adica dvs publicati fara sa verificati daca interlocutorul are dreptate? Daca stie ce vorbeste? Daca cunoaste legile si normele din Romania? Am urmarit raspunsurile dvs..dar vad ca raspundeti doar cui doriti. Toti vrem sa stim adevarul, dar cand vi se prezinta dovezi clare si indubitabile...este greu sa va recunoasteti greseala? Fiti OM si recunoasteti: am indus publicul in eroare, ceea ce am publicat nu a fost adevarat, nu am verficat si m-am grabit sa public. Fiti OM si recunosteti-va greselile!

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2016, 20:42

@Mihaela: bineinteles ca publicam declaratiile autoritatilor. Asa cum am publicat si declaratiile directorului general al Vitalaire. E datoria noastra sa facem asta. Sau trebuia sa verificam in instanta daca dl. Bentu are un amestec si sa nu-i publicam declaratiile in care spune ca nu are? :-) Presa functioneaza dupa niste reguli. Fie ca va plac, fie ca nu, acestea sint. Am intrebat repetat autoritatile. Coplata se face daca omul vrea, de pilda, o proteza superioara fata de cea standard. In cazul buteliilor de oxigen, ca asta inchiriaza Vitalaire, nu proteze cu microcipuri, nu exista coplata spune Casa de Sanatate Bucuresti, lucru pe care l-a confirmat si purtatorul de cuvint al Casei Nationale. Doua surse oficiale spun acelasi lucru, dumneavoastra spuneti altceva. Noi nu sintem judecatori. In calitate de partizan Vitalaire, aveti un aer superior si sententios care, sincer, ne uluieste si ne confirma ca nici acum nu realizati ce ati/a facut aceasta firma. Numai si ce am publicat azi, pe documente oficiale, ca s-au decontat morti, si tot ar trebui sa va tulbure putin. Ne tot propuneti o realitate in care dvs sinteti suparati si noi ar trebui sa ne simtim culpabili ca nu sintem la inaltimea teoriei dvs si a scolii de gindire a corporatiei Vitalaire :-) Daca si sefii ei gindesc asa le va fi tare greu in anii care vin cu justitia! Mai cititi cite o cronica din procesul Gala Bute sa vedeti cum se comporta Stapinii Planetei cind ajung la bara. Sigur, nu stie nimeni daca se va ajunge acolo, dar chiar nu va puneti problema ca e posibil sa fi comis ceva tare rau?

irina  •  26 noiembrie 2016, 20:43

:-) Multumesc pentru raspuns insa e putin pe alaturi, daca-mi permiteti. Si cu riscul sa-mi depasesc cota :-) E frumos spus infatisat, dar tot nu inteleg cum explicati daca nu se leaga lucrurile intre ele si daca elemente din puzzle sunt lasate neclare. Fie si elemente secundare. Si ca este greu de urmarit toata increngatura. Asta am vrut sa spun. Si parca tot asta a vrut sa spuna pe un ton mai dur si @Cristina

irina  •  26 noiembrie 2016, 20:48

Acum chiar risc sa ma elimine echipa de moderare :-) Ati intrebat un jurist sau un expert pe sistemul de sanatate? Ca presupun ca ati citit si dvs ce scria in linkul dat de unii comentatori privind co-plata.

Cristina  •  26 noiembrie 2016, 21:19

Daca nu ne convinge ceva sau nu suntem dispusi sa credem autoritatile, inseamna, in opinia dvs., ca suntem partizani vitalaire??? Bunii si raii din nou? E clar ca Vitalaire a comis ceva tare rau, dar asta nu inseamna ca nu mai e nevoie si de alte explicatii ca sa intelegem cu mintea noastra exact ce s-a intimplat si cum. Parca asta face si investigatia dvs. Chiar credeti ca orice opinie contrara vine de la un trol, inflamat sau partizan al railor?

Mihaela  •  26 noiembrie 2016, 21:24

Nu sunt partizana nimanui si nu va propun nici o realitate, dar daca scrie negru pe alb ca pacientul poate achita co-plata daca este nevoie, poate la Bucuresti se aplica alte legi, ramane de vazut. Oricum, ma asteptam de la dvs la un raspuns de tipul acesta....fiecare intelege ce vrea

Cristina  •  26 noiembrie 2016, 21:52

@Mihaela: Nu stiu de ce dvs va asteptati la raspunsul asta! Personal sunt socata tocmai pentru ca e in contradictie cu ce scrie, cu principiile pe care le sustine si cu majoritatea raspunsurilor pe care le da. Raspunsurile sunt evazive sau superioare deseori, dar nu acuzatoare sau agresive.

fondul, nu forma!  •  26 noiembrie 2016, 22:26

Irina, Cristina, Mihaela - mai rasfirat, fetelor! Ce za zic, stilul lui Tolontan va jeneaza acum. Nu mai vedeti padurea din cauza copacilor....

thegame  •  26 noiembrie 2016, 22:34

Domnule Tolontan, In primul rand, sunteti foarte prost informat si vad ca dupa atatea zile de investigatii folositi cuvantul "butelii" desi VitalAire comercializeaza strict aparatura medicala (concentratoare de oxigen), ori o butelie nu face parte din aceasta categorie, poate doar in domeniul sportului...deci dumneavoastra nici nu stiti exact ce vinde sau inchiriaza aceasta firma insa faceti acuzatii! Apropo, "laboratoarele" pentru somn (un ansamblu de dispozitive interconectabile) sunt cumparate de spitale sau date in comodat...Totul pe baza de contract! Insa probabil dumneavoastra v-ati gandit ca Doctorita pe care ati acuzat-o zilele trecute umbla cu el in portbagajul masinii si cand apare cate un pacient il ia la investigat...Era frumos si corect daca cercetati procedeul de investigatie a apneei in somn, cata cheltuiala si timp presupune si mai ales competenta din partea Doctorului, insa ati preferat sa "va aruncati *** cu prezumtia ca stiti sa inotati", insa *** nu ***...Repede! Din pacate ancheta dumneavoastra s-a cam ofilit si ati devenit ne-credibil cu titlurile si informatiile de can-can : "Multinationala Pharma, Traficantii de aer, VitalAire a luat bani si de la morti". Pe mine unul nu ma sensibilizati cu cliseele alea cu "pisica care sare de nu stiu unde insa nu e randul ei la mancare". Chiar aveti impresia ca suntem prosti si vreti sa ne induiosati??? Induiosati-ma si pe mine cu problema urmatoare: Joi, 24.11.2016, am depus la CAS actele pentru reinoirea Deciziei...avand in vedere ca CAS are program doar o data pe saptamana in localitatea mea iar joia urmatoare e 1 Decembrie si nu se lucreaza, cum intru in posesia talonului pentru a-l trimite la firma, ca decizia mea actuala expira in 05.12.2016 iar pe cea noua o voi primi in 08.12.2016 conform programului CAS iar cel mai probabil daca reusesc sa o si expediez catre Iasi in 08.12.2016, va ajunge la ei undeva prin 13-14.12.2016 conform confirmarilor de primire din expedierile anterioare. Explicati-mi va rog si mie cum va putea deconta firma talonul in cele 72 de ore de la eliberarea acestuia, procedura impusa de catre CAS, si in cazul in care nu se reuseste cine va suporta taxa de inchiriere pe luna sau zilele pentru care CAS nu va deconta??? Sa va aud !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihai  •  26 noiembrie 2016, 22:59

Irina, Cristina, Mihaela, thegame ... respiraţi. Luaţi o gură de oxigen Vitalaire. :))

thegame  •  26 noiembrie 2016, 23:32

@mihai, noi respiram oxigen de la VitalAire...tie-ti doresc sa respiri de la stat...e mai de calitate si poate iti revii, desi sansele tind catre 0, la IQ-ul afisat!

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2016, 0:07

@Mihaela: nu e vorba doar despre Bucuresti. Avem acelasi raspuns de la Casa Nationala care isi subordoneaza toata tara.

Comentează