Scrisoarea unui medic român stabilit în Franța: ”Fiți conștienți de amploarea catastrofei!”

De la Secureanu la Burnei, cazurile care ne încremenesc de uimire nu sînt accidente. Într-un sistem fără reguli, ele devin inevitabile

marți, 13 decembrie 2016, 11:30

Luiza Vasiliu publică pe casajurnalistului.ro episodul al doilea al investigației despre metodele doctorului Gheorge Burnei.

Acuzat de mama unei fete că ”a făcut un experiment pe copilul meu”, doctorul este cercetat acum într-o anchetă penală.

Ziarista a primit o scrisoare de la Roman Marchitan, un medic ortoped care a lucrat la ”Marie Curie” împreună cu profesorul Gheorghe Burnei.

Mesajul său este important pentru că descrie sistemul lipsei de sistem din România.

Autorul nu cerșește atenția nimănui.

El își recunoaște egoul și problemele, e puțin spus, pe care le-a avut cu doctorul Burnei.

Medicul Marchitan susține că timpul și bucla ”viață în viață”, întîlnită frecvent la oamenii care își refac destinul profesional în străinătate, au astupat rănile.

Poate da, poate nu.

Dar, pentru noi, e puțin important dacă medicii au ceva de împărțit între ei. În orice breaslă există invidii și subiectivisme.

Mărturiile, e aproape o regulă, sînt imperfecte, curajoase și duale.

Vital e altceva în ele.

Medicul din Franța descrie sistemul medical de la noi drept unul contaminat de sindromul cutiei negre, forma patologică a fenomentului invocat de Matthew Syed.

O profesie practicată de oameni talentați și, într-un fel, apucați, medicina are tentația de a ascunde erorile și asta întrerupe transferul de cunoaștere. În România, s-a ajuns la extrem.

Esența mesajului medicului este un apel pentru a realiza dimensiunea dezastrului.

”Am fugit mâncând pământul şi odată ajunşi la o distanţă sigură ne-am lins rănile şi am încercat care şi cum puteam să nu ne mai gândim. Noi ne consideram victime, numai că victimele adevărate nu eram noi, ci pacienţii care continuau să vină cu miile, atraşi de aura mediatică a unui parvenit cu o inteligenţă mediocră, al cărui singur atu e o nezdruncinată încredere în propriul geniu (mă repet, ştiu)”.

Ar fi trebuit să facem scandal, să facem publică toată mizeria chiar dacă maşinăria mediatică din spatele lui ar fi atenuat zgomotul. Poate că unii părinţi ar fi fost incitaţi să ceară o a două părere, poate că anumiţi copii şi-ar fi păstrat displazia şi ar fi fost eligibili pentru nişte soluţii decente la vârstă adultă”.

”În orice ţară evoluată, genul ăsta de practici nu va fi întâlnit. Nu pentru că ar lipsi chirurgii care se cred infailibili şi dotaţi de o inteligenţă ieşită din comun, suntem mulţi croiţi după acest format. Problema e că în cazurile rare în care aceste calităţi sunt potenţate şi de o lipsă totală de scrupule, indivizii sunt identificaţi şi sancţionaţi de sistem”.

”Cultul mesianic generase o isterie întreagă. Era suficient să vezi sala de aşteptare de la consultaţii, conferenţiarul devenise profesor plus o colecţie epustuflantă de alte titluri şi funcţii. Intangibil”.

”Vă confirm, subiectul e cât se poate de bine fondat. Ştiu că sunteţi conştientă de amploarea catastrofei, dar vă asigur că aţi publicat un caz. Unul. Presupun că sunt sute sau mii”. 

Ultimul mesaj e valabil pentru aproape orice domeniu și orice situație deviantă din România.

Ori de cîte ori apar cîte un Hexi Pharma, Secureanu sau Burnei ne spunem: ”E ceva ieșit din comun, cum de s-a putut întîmpla așa ceva?”. 

Nu, nu e ieșit din comun!

Problema e că lipsa sistemului și a regulilor generează cazurile unul după celălalt. Ele au pornit ca abateri și s-au transformat în necesități.

Secureanu și Burnei sînt la galaxii depărtare ca pricepere medicală! Dar absența controlului și a unui cadru profesional informat, matur și curajos îi transformă pe cei doi în vecini pe o listă a unui excepționalism cu efecte asupra pacienților. 

Unul dintre șefii Spitalului de Arși, declara ziarului imediat după ”Colectiv”: ”Lăsați întrebările astea cu protocoalele medicale! Protocoalele îi protejează pe medici, nu pe pacienți”. 

Cînd există conducători de spitale sau medici renumiți care cred sincer că cele mai bune practici profesionale sînt mofturi, că normele nu se aplică pentru că ”aici totul e altfel” ce criterii de apreciere îți rămîn? Nici unul.

În timp, excepționalul a devenit normal. Situațiile acestea sînt produsul inevitabil al entropiei.

Și nu, nu părem conștienți de amploarea catastrofei.

Sursa foto: casajurnalistului.ro

Comentarii (49)Adaugă comentariu

miky  •  13 decembrie 2016, 12:04

Incredibil . Imi cer scuze , acum cateva zile postam sa avem rabdare si sa vedem cum decurge ancheta in cazul Burnei , ma gandeam ca lumea este subiectiva . Prezumtia de nevinovatie a disparut in momentul in care am citit ce a putut sa faca acest doctor , oare il putem numi asa ?Doamne Dumnezeule , asta-i Menghele al Romaniei ?Cum de atatia ani de zile nimeni nu a facut nimic ? De ce abia acum iese la iveala experientele pe care le-a facut , chiar nimeni din rezidentii care au asistat la aceste experimente nu a avut curajul sa ia atitudine , chiar si sub forma anonimatului ? Felicitari Tolo , tie si intregii echipe . Sa speram ca dupa atata timp in care v-ati pus in slujba cetateanului si ati dat dovada de profesionalism ,de patriotism si spirit civic ,cetatenii cu spirit civic sa trimita cat mai multe sesizari pe adresa redactiei.

Lucas  •  13 decembrie 2016, 12:07

Ne ingrozim pe zi ce trece ... Din pacate , tot politicul este generatorul tuturor acestor fapte . Nu exista vointa politica , ca sa ne fie mai bine ... Baronul bugetar aspirant la functia de prim ministru , cu vila de mai multe milioane de euro , ne promite o viata dulce si frumoasa . Majoritatea se pare ca au crezut ... ca vila aceea imensa , ar fi fost facuta din salariu de bugetar , nu din impozitele platite de cei care l-au votat acum . Scenaristii de la Hollywood ar face filme de Oscar cu subiecte "din viata reala" descoperite in Tara Romaneasca ...

aciduzzu  •  13 decembrie 2016, 12:12

Va rugam sa ne informati peste 12 luni cum a scazut numarul infectiilor nosocomiale sub noul regim! Hai *** cu Voiculescu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  13 decembrie 2016, 12:12

In spitalele din Romania nu se aplica protocoale pentru ca lipsesc cu desavarsire! Socant dar imbucurator faptul ca marele medic Burnei a fost coborat de pe piedestal dar hai sa nu ne imbatam cu apa rece...acest lucru se intampla in toate domeniile din tara nu doar in sistemul sanitar.

Art Vandalay  •  13 decembrie 2016, 12:21

ca sa realizati cat de cimentate sunt relatiile de casta, cititi cat de senin si sarcastic e presedintele Colegiului: http://www.rfi.ro/social-91789-cazul-burnei-experimente-colegiul-medicilor

dzzz  •  13 decembrie 2016, 12:43

Nu-mi da pace o idee: cati sunt, acolo, in sistemul nesistemic in care profeseaza, care azi, acum, in acest moment, fac aceleasi lucruri, fura, distrug vieti, condamna la saracie si nu-i demasca nimeni?

Anonim  •  13 decembrie 2016, 12:54

Asta se intimpla pt ca: oprea nu era intrebat de unde pina unde conduce el doctorate pina cind nu a cazut in dizgratie, nimeni nu se oripileaza ca eba lucreaza la stat pt ca e proasta lu tata, numeni nu se intreaba de unde atita avere si titluri de doctor la piedone, ontanu si altii ca ei, si in general nu ne indignam si nu ne punem intrebari decit atunci cind se intimpla ceva grav. Cu alte cuvinte dormim pe noi, traim in bucla noastra de bine, binele individual e mai bun ca cel colectiv, lasati ca vine iar basescu cu scandal si o sa va zica ce vreti sa auziti ca si cind nu ar fi fost pe aici in ultimii 15 ani. Va amintiti ce bun era oprea pe vremea lui? Oprescu e ca si scapat, desi bucurestenii l au ales ca e mistocar si le zice bine, piedone e bine si el cu avere pt doua generatii...

Cătălin Tolontan  •  13 decembrie 2016, 12:54

@miky: nu avem nici o contributie la articolul colegilor de la Casa Jurnalistului. Este meritul lor. Cit despre prezumtia de nevinovatie, ea este un drept fundamental al oricui, inclusiv al medicului Gheorghe Brunei.

bogdan  •  13 decembrie 2016, 13:05

Cand ati scris despre Condrea am comentat si eu sustinand ca Dan Condrea a fost ,probabil, mai mult o victima a sistemului decat in inventator al sistemului.Ma bucur si va felicit pentru campania impotriva sistemului.Sistemul condus de ''legendele'' medicinii romanesti impune tot.De la cine termina rezidentiatul pana la ce firma vinde ce.Fara sa fi dat socoteala la modul real in ultimii cateva zeci de ani.Sa dea Dumnezeu sa inteleaga si icoanele vii din medicina ca e timpul sa se opreasca.Cat mai pot ramane legende profesionale.Ciubucul dat pt operatii este absolut insignificant fata de proiectele uriase manevrate din umbra.Fereasca Domnul sa ''se sparga in ancheta'' unul-doi din cei chemati deja la DNA.Microsoft e pistol cu apa prin comparatie.

Eugen  •  13 decembrie 2016, 13:07

Acest medic ar fi trebuit să vorbească in urmă cu 10 ani. Ar fi salvat niște copii ***. A ales să vorbească acum când cuvintele lui nu mai ajută la nimic. Unde oare am mai văzut acest tip de comportament? Felicitări Domnului Tolontan pentru tot ceea ce a făcut și continuă să facă pentru însănătoșirea societății. Nu am cuvinte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  13 decembrie 2016, 13:18

@dzzz: ”cati sunt, acolo, in sistemul nesistemic in care profeseaza, care azi, acum, in acest moment, fac aceleasi lucruri, fura, distrug vieti, condamna la saracie si nu-i demasca nimeni?” Suficient de multi ca sa raminem o societate subdezvoltata, mereu in urma ideilor anilor in care traim.

Cip  •  13 decembrie 2016, 13:19

Domnule Tolontan, în orice tara europeana, sistemul medical e în asa fel făcut, încât astfel de aberații medicale, astfel de practici medicale nu își au locul. Nu spun ca în alte tari nu se fac greșeli medicale, se fac,și se fac chiar multe, dar astfel de experiente, cu siguranță nu. De ce? Pentru ca fiecare medic normal,tratează după anumite recomandări standard a unei comisii naționale medicale, după protocoale. Și după lege. La noi,o tara încă bananiera,din orice punct de vedere, legea înseamnă politic,politicul însemna necroza, iar necroza înseamnă moarte. Noi,romanii sunt morți, la figurat, bineînțeles, încă unii dintre noi nu realizăm. Numai bine!!! Cu respect, domnul Cip.

waieb  •  13 decembrie 2016, 13:21

cati copii a salvat stie cineva?

Cristina  •  13 decembrie 2016, 13:28

Domnule Tolontan nu exista proceduri aproape nicaieri si acolo unde exista oamenii nu inteleg de ce exista. Daca ceri oamenilor care vor sa faca donatii sau sa dea pachete la copiii aflati in grija statului (din centre de plasament, apartamente, etc.) o solicitare scrisa pt a o vedea directorul si a o repartiza acolo unde trebuie, ei se mira ca de ce o procedura atat de greoaie (vor ca totul sa fie la liber si ei sa intre si sa plece cand vor). Daca le ceri sa mentioneze acolo si pt cati copii (cu siguranta nu poate da o singura persoana pt toti), pt ce varste, li se pare si mai complicat si spun ca au dat si in alte parti si pur si simplu au intrat si au dat. In conditiile in care multi copii au ca tutore legal pe directorul instituitiei si daca li se intampla ceva, acesta raspunde. Si dupa aia vin amenintarile. Pt o singura solicitare scrisa. Daca o institutie publica cere documentatie unui ONG cu care vrea sa colaboreze, documentatie relevanta pt obiectul colaborarii, ONG-ul se intreaba de ce si ca de ce e atat de complicat. Probabil nu e nici o problema daca ONG-ul are un istoric suspect si este renumit pt neseriozitate. Din nou, procedura, care este complicata doar daca ai pretentia sa faci ce vrei fara sa te intrebe nimeni nimic, este considerata obositoare. Proceduri? Conceptul e necunoscut atat la stat, cat si la privat si la societatea civila. Si da, procedurile (desi suna a hartogarie pompoasa sau a complicatii inutile), pot crea un sistem care sa controleze astfel de devieri. Dar procedura instaureaza si un fel de control pe care nu doar doctorii, angajatii il vor resimti, ci si pacientii, cetatenii, si nu le va conveni acest control. Nu vor intelege ca e pt protectia lor pe termen lung. Vor spune ca de ce e asa de complicat si ca in alta parte e mai usor si din nou amenintari.

mengele burnei  •  13 decembrie 2016, 13:46

*** asta sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie? Hai sa fim seriosi, nici nazisti nu faceau asa experiente in timpul razboiului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

drake  •  13 decembrie 2016, 14:29

tolo,iti dai seama ca esti interzis in sistemul sanitar din ROU?Fa-ti asigurarea de sanatate in Western Europe ...

o femeie  •  13 decembrie 2016, 14:33

bon, acum ca pacient unde putem raporta si avea siguranta ca ne va fi analizat cazul? Unde pot raporta ca medic pneumolog mi-a dat un tratament de luat de 2 ori pe zi in Romania, si in strainatate am primit maxim 10 zile, primele 5 zile 2 doze pe zi, apoi o doza pe zi, acel tratament? . Oare pot raporta ca un orl-ist a zis: deviatie de sept si operatie in clinica mea privata si altul a zis ca nu e deviatie de sept ci doar polipi inflamati? Oare e vreo sansa sa analizeze cineva comportamentul medicului sef de sectie urgente Budimex care a zis pneumonie si antibiotice si la cererea mea de radiografie nu s-a vazut nicio pneumonie? Nu sunt greseli fatale, dar as vrea sa stiu ca acesti doctori invata din greseli si data viitoare se vor gandi sa investigheze si sa ceara si parerea altuia inainte de a prescrie niste proceduri. Aceste greseli duc la excesul de antibiotice de pe piata romaneasca. Aceste greseli duc la excesul de farmacii din Bucuresti.

EUEU  •  13 decembrie 2016, 15:12

Sincer incep sa ma bucur ca Secureanu nu inebunise indeajuns de mult incat sa opereze. Tipetele agramate de animal isteric par acum parfum. Ne-a costat asta 60 de mil de lei dar eu zic ca am scapat ieftin. Daca ceea ce scrie Casa Jurnalistului e real , mintea mea nu poate accepta ca in sec 21 mai exista oameni de genu Mengele care nu e oprit de nimeni ba chiar e incurajat de un stat *** caruia nu-i pasa. E aici e explicatia pentru care votul a fost cum a fost. Romanii s-au saturat, basta pana aici, ori se duce totu dracului si vedem dupa cum reconstruim si cum reparam ranile, ori murim in mocirla impacati si asteptam sa ne care pe rand la cimitir. Romania a zis de ajuns iar cine nu baga la cap asta si-o va lua asa cum si-a luat-o PNL si USR de umbla bezmetici de 2 zile si vorbesc singuri pe strazi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StefanCM  •  13 decembrie 2016, 15:33

Am citit scrisoarea doctorului Marchitan, si e impresionant. Doctorii din tara ar trebui sa fie protejati ca sa poata sa depuna marturie fara sa fie apoi supusi presiunii si fara sa isi riste cariera pentru ca un dinozaur se poate sa isi faca nevoile pe ei si sa ii sufoce. La fel cum ar trebui protejati si motivati oamenii in tara asta sa nu mai inchida ochii si sa faca plangeri impotriva indivizilor de teapa lui Brunei. Din toate domeniile. E atat de foarte simplu de facut asta, dar cui ii pasa?

Stefan  •  13 decembrie 2016, 15:42

@o femeie - Tot acolo unde pot eu raporta ca un deget amortit partial de la mana stanga a primit diagnostic de potential atac cerebral, vertebre cu probleme, alt neurolog a zis ca poate fi orice, si al patrulea a zis ca nu stie, ii pare rau. Al patrulea, o doamna de vreo 50+ ani, neurolog intr-o clinica privata, pur si simplu nu stia sa imi arate pe calculator ce vroia ea anume sa imi arate pe RMNul meu ( habar nu am ce vroia sa imi arate, ca nu a reusit ) pentru ca nu stia sa foloseasca programul. A fost o tacere stanjanitoare de vreo 30 de secunde, un minut, in care a incercat sa faca un zoom in cu mousul in program , pana s-a lasat pagubasa. Evident toti dupa ce m-au facut sa arunc cu bani aiurea. Intr-un final, era vorba de un os (ulnar?) de la cotul mainii care punea presiune pe un amarat de nerv. Dar eu sunt un adevarat dictionar de momente vesele cu doctori, am o familie cu tot felul de boli cronice, sau acute.

Pomita  •  13 decembrie 2016, 16:09

Cati oameni sunt protejati in Romania ce vor sa distruga ceva rau ? Din rau se castiga bine.....Stiti ce are de tras un inspector din D.S.P.uri ? Stiti cate telefoane primeste un inspector atunci cand este pe teren ?(spital,cabinet privat,farmacii) NU ? Va spun eu...F. MULTE. Stiti cate procese verbale sunt facute cu constatari si nu se rezolva ? Stiti cate cabinete se inchid atunci cand pleaca inspectorii pe teren ? Oare cine ii informeaza, pe cei ce nu sunt la cabinet desi au programul pe usa ?Stiti cate ar trebui sa intre in parchete ? Stiti cati bani spre cabinete da C.N.A.S. si legal nu ar trebui ? Si ei stiu asta..... STITI CA ACESTI INSPECTORI AR TREBUI SA AIBA STATUT SPECIAL ? De ce ? Au legile dupa care se duc in control, isi fac treaba si apoi sunt dati in judecata de altii.....Si .....pierd cu legea in mana........si cei ofensati, care au gresit de altfel, vor despagubiri.....este mult mai mult...... IN ATENTIA DOMNULUI TOLONTAN.

Cătălin Tolontan  •  13 decembrie 2016, 16:23

@EUEU: si sentimentul nostru e ca romanii au tras o linie. Indiferent cu cine au votat, indiferent cum sint ei impartiti, normal, dupa tot soiul de preferinte, in materie de sanatate nu mai vor asa. Si nu doar in sanatate. Sigur ca acum e de vazut ce se poate face, ce posibil pot crea din toate imposibilurile.

StefanCM  •  13 decembrie 2016, 16:32

La capitolul exemple de doctori buni, azi dimineata fusei la fizioterapie. Si povestea domnisoara care se ocupa de mine de un episod recent. Un copil a fost diagnosticat de doctori cu rujeola, vareola, imi scapa exact numele. A terminat tratamentul, zero imbunatatiri. A mers la Cluj cu copilul, ca e mai comod sa faci 120 de km pana la Cluj, doar esti asigurat medical degeaba. Problema de fapt era o reactie adversa la un antibiotic care il lua de la alt doctor pentru nu stiu ce altceva de dinainte de asa zisa varirubeola. Unu la mana, clar nu s-a testat copilul daca e alergic la ceva. Doi la mana, alti isteti ii zic ca are varicelor, rujeola. Du-te la doctor cu incredere. In prea multi doctori se ascunde un Brunei mai mic.

miky  •  13 decembrie 2016, 17:31

Stiu ca nu este dezvaluirea echipei dumneavoastra , eu va multumeam pentru ca ne tineti la curent . O zi buna .

o femeie  •  13 decembrie 2016, 17:34

StefanCM, totul se confirma/infirma cu un test de sange. La un test de sange din degetel (sau vena) se vede daca e infectie bacteriana sau viral si rezultatul e in 20min (sau juma de zi). Daca e viral nu se da antibiotic ca e inutil. Testul se numeste hemoleucograma. Daca suspecteaza rujeola/rubeola/varicela/variola mama masii, iar sunt 2 teste de anticorpi care prezinta daca are titru de anticorpi sau nu (adica e imunizat) si daca boala e activa acum. De la parinti nu am asteptari pt ca unii sunt semi analfabeti, dar la doctor ... Semnat: o mama ce a invatat din aventurile la urgenta cu copil ce ma mosteneste la alergii.

mitzanul  •  13 decembrie 2016, 17:35

Din nefericire ( sau din fericire) ptr autor, PSDul, care ieri castigase ( din nou ) alegerile meritat, este principalul creator a intregului " nesistem" din tarisoara asta de aburiti asistati. Acusica iese el Voiculescu, si pereche cu Dragnea, vor conduce paradisul romanesc, asistati de Tariceanu. Faina treaba.

waieb  •  13 decembrie 2016, 17:38

aveti pretentii la doctori BUNI in tara asta? nup! AU PLECAT, SI VOR TOT PLECA! MULTUMITA-VA CU CE RAMANE AICI, SI NU VA RAMANE DECAT SA VA RUGATI DE SANATATE!

Pacient  •  13 decembrie 2016, 18:11

Un singur lucru nu pot sa inteleg - de ce presa nu cere de la UMF Carol Davila - Comisia de Etica - toate experimentele autorizate in clinicile universitare si puse cap la cap cu decesele pacientilor sa se vada radiografia competentei celor din clinicile univeristare + articole stiintifice publicate in urma exerimentelor + referate in orb - de la toate UMF-urile, ca nu sunt multe... ATUNCI SOC! Abia in acel moment vom sti ca suntm, mult prea multi cobai atunci cand mergem la doctor! Ca sa nu mai vorbim de mafia celor care iau comision pentru medicamentele prescrise.

Liana  •  13 decembrie 2016, 20:58

Ar fi bine ca românii să conștientizeze că sistemul medical românesc încă nu a avut conducători competenți în a-l organiza ferm pe principii normale, logice. Cred că acești oameni capabili există, dar nu la vârf. E un sistem orfan, aflat la bunul plac al politicienilor schimbători, al funcționarilor din ministere și CNAS și al unui grup de medici-politicieni ariviști, care se vor castă nobilă, deasupra medicilor de rând. Sunt puține personaje bune la vârf. Dacă ar fi urmate protocoalele de diagnostic și tratament corecte, pacienții ar fi cu mult mai complex investigați de medici decât sunt acum și ar fi tratați cu toții corect. Unii șefi nu vor protocoale pentru că nu vor egalitate între toți medicii. Fondurile sunt limitate și vor să le aibă ei, nu și ceilalți. Protocoalele sunt încă de neimaginat în România, pentru că asigurarea condițiilor pentru a le aplica ar obliga statul român să angajeze un mare număr de asistente medicale, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, femei de serviciu și medici; tot ele ar obliga autoritățile să doteze cu clădiri noi, aparatură, mobilier, consumabile etc. întregul sistem medical de stat. Toți declară la TV că vor acest lucru, dar pe ascuns blochează posturile, nu construiesc nimic și nu controlează furturile (cum dumneavoastră tocmai ne-ați demonstrat). Când un ministru al sănătății declara în 1999 în fața jurnaliștilor TV: ”toți veteranii de război vor primi medicamentele gratuit”, noi medicii primeam circulara de la minister: ”având în vedere că nu sunt fonduri, nici unui veteran de război nu beneficiază de gratuitate. Dacă le prescrieți, sumele se vor reține din salariul vostru.” Îmi amintesc de o perioadă de mai multe luni consecutive (cam 8 luni) în care nu s-au compensat medicamentele în România deloc. Pensionarii săraci nu și-au permis să-și cumpere medicamentele de care depindea viața lor și mulți au decedat. Sărăcia era mai cruntă decât își imaginează mulți. Nu se vedea pe stradă. Când o întrebam pe o vârstnică, femeie simplă văduvă: ”Ce mâncați?” ”Păi îmi fac o supă: pun un morcov și o ceapă și cam atât. Uneori mai am și pâine.” Atunci steagul negru a fost arborat la bloc de mult prea multe ori. M-am gândit: iată o nouă metodă a guvernului de a scăpa dintr-un foc de mulți pensionari sărmani care le consumau ”lor” fondurile la medicamente și de pensii. Cam așa se punea problema acum 14-16 ani, în caz că unii își mai fac iluzii. Din pix, cineva din minister a suprimat în 2002 examinările gratuite periodice pentru unele categorii de copii elevi (care și în comunism se făcuseră): cele pentru depistarea tuberculozei, a streptococului beta hemolitic și a paraziților intestinali. Pe motiv: ”așa vrem noi”. Fără studii, fără logică, pur și simplu din pixul cuiva din minister. Singura constantă pe care a oferit-o sistemul medical pacienților a fost sărăcia (lipsurile). Medicii corecți (celebri sau anonimi) fac supraeforturi eroice zi de zi pentru a reuși un simplu tratament corect, de bun simț, în condițiile date de sistemul feudal și salvează cu abnegație de furnicuțe mulți pacienți. Alți medici, indolenți și incompetenți, îl întreabă pe vârstnicul de 77 de ani: ”Nu te uiți Bade în buletin? Ce mai vrei la vârsta ta?” Bietul om: ”Dar, știți, domnu doctor, eu chiar nu mă simt bine”. Toată responsabilitatea pentru calitatea actului medical este pasată cu nonșalanță de către minister UMF-urilor. În Cluj-Napoca, pe lângă profesori excepționali, pe care-i iubim, care își susțin colegii mai tineri, există și profesori care au transformat banalul act medical într-o ”taină medicală” predată doar discipolului selectat pe criterii obscure, pentru că ”meseria” nu e pentru toată ”prostimea” care a terminat facultatea de medicină, ci pentru cei aleși. În 2003 am ieșit din sistemul medical de stat, după ce m-am dus de două ori plângând la director și am primit răspunsul lui trist și resemnat: ”Am intrat în PNȚCD pentru că speram că voi face ceva pentru medicină. De fiecare dată când am deschis la întâlnirile politice discuția despre sistemul medical, toți, dar absolut toți, de la toate partidele, mi-au întors fizic spatele, spunând: ”nu mă interesează”. De aceea, am ieșit din politică. Nu pot face nimic. Politicienii se tratează în străinătate.” Când mi-am dat seama că sistemul mă forța să-mi încalc conștiința, am plecat. Și bine am făcut. Nu salariul minim pe economie m-a alungat. Ci ochelarii roz care nu mi s-au potrivit. Nu m-aș fi putut păcăli că era bine, când era îngrozitor. Îmi cer scuze, n-am putut să fac acest comentariu să sune mai frumos.

doctor pacient  •  13 decembrie 2016, 22:31

la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. la fel si la medicul laudata - sa nu te duci. daca un doctor (de obicei, fosila) din romania stie sa faca o procedura, a invatat-o de la un inaintas, si sigur nu era singur in clasa/blocul operator. daca mai pretinde si spaga, nu merita nici ciao! de cand ii inchizi usa. prefer sa stau cu doctorul (invatacel) sa ne uitam 2 ore la analizele mele si sa comparam cu literatura de specialitate, decat un smecher care stie din prima ce am... sanatatea pierduta nu se intoarce, iar daca o pierzi din cauza cuiva, ar trebuie clasificata la vatamare corporala.

haideusicfr  •  13 decembrie 2016, 22:46

Sunt multe anomalii in sistemul medical.ca de altfel in toata societatea romaneasca. Birocratia de exemplu. In Cluj au existat doua policlinici de stat.1 si 2. Policlinica 1 a fost transformata in casa de asigurari nu stiu ce.... La parter e biroul unde se platesc asigurari ,acte ,birocratii... Cozi interminabile. Persoanele fara nici un venit trebuie sa plateasca asigurari medicale ,altfel nu le au.Teoretic vorbind din ce bani? Obligatoriu ar trebui sa fure .Nu ? Prin comparatie in Canada asigurarile medicale sunt gratuite ,nu exista carti de identitate ,te legitimezi cu assurance maladie si permisul de conducere. E inacceptabila situatia de la noi. O intreaga policlinica unde bine de rau se mai faceau injectii pe sub burta ( vorba unei rudenii de latara !) se mai scoteau masele e plina ochi de hartii. Cu toate aceste hartii oamenii nu au toti asigurare medicala gratuita. A ramas o singura policlinica unde ,daca vrei sa fii primit trebuie sa ai bilet de trimitere de la medicul de familie si bilet de ordine .Asta se *castiga* daca te scoli devreme ,pe 5 dimineata stai la rand si depinde .Poti fi bolnav ,frig ,stai la coada ...nu mai are rost sa continui.Parca n-am fi oameni..europeni ce sa mai zic?

Balamuc  •  14 decembrie 2016, 1:41

Domnule Tolontan si restul *** -Stiti bine cum Sindicatele sunt conduse de Securisti, si acum cand va descompirati prostia in care va-ti complacut, aveti tupeu sa va "MIRATI"? -Stiti cum toti Doctorii sunt mana in mana cu tot soiul de Securisti, Comunisti si KGB'isti inca; si aveti tupeu sa va mirati? -ETC -ETC NU VA ESTE RUSINE!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

O useritza  •  14 decembrie 2016, 1:45

Sunt foarte multe persoane care acuza acesti medici ca nu au luat atitudine mai devreme impotriva doctorului Burnei si a intregului sistem sanitar. Oameni buni, sunt nenumarate cazuri despre care se stia!! S-au mai publicat stiri de genul "pacient diagnosticat cu cancer, facut radio, chimio etc, de fapt nu avea cancer" sau "copii schimbati intre ei la maternitate" si fel de fel de alte situatii grave. Cu totii cunoastem experiente de la apropiati sau prin care am trecut noi insine, in care medicii erau gata sa taie pacienti fara motiv, chiar si fara analize, sau in care s-a pus diagnostic gresit, in care s-a propus tratament gresit sau in care s-au cerut bani. Noi de ce nu am facut nimic in aceste situatii? De ce nu am gasit o cale de a comunica intre noi, de a ne revolta, de a inlatura acesti medici, de a schimba sistemul?? Ce spuneti dumneavoastra este o utopie. Poate ca unii dintre cei care stiau aceste lucruri au vorbit, dar nu au fost luati in serios sau nu au avut dovezi. Dupa cum vedeti, a fost necesara o investigatie de un an ca sa poata avea suficiente informstii, exemple si sa aiba credibilitate, sa socheze si sa sa agite apele suficient de mult, incat sa se ia si masuri. Poate ca altii au ales s sa taca, deoarece stiau ca este in zadar sa te razboiesti in tara asta, ca nu ai sustinere si presa, in general, e oricum controlata, deci cui sa adresezi? In cine sa ai incredere? De acum inainte vor mai iesi la suprafata adevaruri, pentru ca incepem, incet-incet, sa avem oameni curajosi, competenti si independenti care sa aduca in atentia publicului asemenea subiecte bine documentate. Acesti oameni isi asuma un risc foarte mare si trebuie sustinuti. In concluzie, mi se pare o ipocrizie sa vii cu acuzatii la adresa celor care au tacut pana acum si sa spui ca este prea tarziu si ca nu mai ajuta la nimic marturisirile. Stim foarte bine cum functioneaza tara asta...pana acum ceva timp era aproape imposibil sa faci macar o sesizare la ANPC. Nu mai vorbim de plangerile la politie s.a.m.d., ca sa nu intram in alte polemici. Numai eu stiu cate sesizari am depus , de exemplu, la CNA, ani de zile, impotriva societatilor de cablu care faceau frauda/nu respectau legile audiovizualului etc. Am dovezi ca nu s-a rezolvat nici macar una. Nici nu stiu daca s-a facut vreo verificare macar, daca au fost inregistrate sesizarile undeva. Tot sistemul e putred, nu avem legi, se schimba "peste noapte" in interesul celor de la putere sau nu se respecta, deci despre ce vorbim?! Pentru voi, astia, cu constiinta curata, care nu vedeti imaginea de ansamblu. Fiti voi eroi si mobilizati masele pentru schimbarile pe care vi le doriti, ca e usor sa dai vina pe altii pentru faptul ca nu s-au rasculat de nebuni impotriva unui om deosebit de influent, portretizat la vremea respectiva ca un zeu, ca un inger al copiilor.

nick  •  14 decembrie 2016, 3:04

Domnule Tolontan eu cred că suntem conştienţi de amploarea catastrofei,dar pur şi simplu suntem îngroziţi şi sperăm să fie doar nişte cazuri izolate.

Zack  •  14 decembrie 2016, 4:00

Este infricositor de trist sa primim mereu aceleasi informati insa Marele Dezastru este ca un Om ca Dr Brunei care este un Doctor Bun, la rindul Lui este *** care Traieste intr-o Tara *** unde este Normal sa-i Platesti pe Doctori ca Ei sa te Omoare. Lumea Moare peste tot, insa daca Sustii un sistem Criminal, atunci si tu, participi la Crima care de fapt a Depasit Lumea Medicala, fiimd ceva Firesc ca Uni sa Platesca, iar Alti sa Primeasca. Problema Grava este ca Toata Lumea Cunoste Sistemul iar eu Vreau sa ma refer in Primul Rind la Oamenii Politici care Stiu Bine ce se Intimpla dar Tacind, Ei Sustin un Sistem Corupt Preluat de la Vechiul Regim care era Practicat la o Scara Mult mai mica. Oamenii Politici Trebuie si Cunosc aceste Crime, deaceia trebuie sa Platesca pentru Tacerea si Nepasarea Lor. Toti Stim ca Soareci Joaca pe Masa, doar cind Pisica NU ESTE ACASA,. Domnilor Platiti Salari Decente la Doctori, cel Putin 10 000 de Lei, Nu ii Transformati in Cersitori Amariti. Nu este Normal sa Cistigii Mii si Mii de Euro si totusi tu sa sti ca iti Bati Joc de Oamenii deoarece Nu ai conditii Normale, atunci ii intreb, De ce mai Primeste acesti Bani de la niste Oameni Disperati care la rindul lor sunt Disperati si Foarte Saraci. De CE? Pentru ca, Nu Vrei si tu, sa fi ca Ei, deaceia Absurdul a Devenit o Normalitate. Nimeni Nu va Putea Opri Dezastru care Urmeaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iki  •  14 decembrie 2016, 13:03

Nu stiu cat e de vina (presupusa vina) Profesorul sau cei din jurul lui care au stiut si au tacut atati ani si au lasat acesti copii sa moara. Au dat dovada de lasitate si au participat la acest proces si atunci si ei pot si acuzati ce acelasi lucru impreuna cu Profesorul Burnei, intreaga echipa din sala de operatie. Au pus mai presus jobul decat vietile copiilor.

bute le flic  •  14 decembrie 2016, 14:04

puteti cere Ministerului Sanatatii clarificari in legatura cu situatia descrisa de Adevarul? http://adevarul.ro/locale/pitesti/povestea-tragica-tigran-nazarian-tanarul-invins-instanta-aroganta-ministerul-sanatatii-castigat-tarziu-medicamentul-salvator-1_584ff4ab5ab6550cb864bf8a/index.html

Mihaela Ungureanu  •  14 decembrie 2016, 16:19

Sora mea a fost asistenta la sala de operatii ,sectia de Neurochirurgie la spitalul Sf. Pantelimon . In acea perioada ,prin 90 si ceva era un mare profesor ,seful sectiei ,care opera si trei pacienti la rand cu aceeasi trusa medicala ,unul dupa altul. Instrumentarul abia daca apuca sa fie dezinfectat ,in niciun caz sterilizat . Sora mea raspundea de instrumentar . A fugit mancand pamantul . Intre timp medicul a decedat si cred ca foarte multi pacienti au scapat astfel cu viata . Sora mea a mai incercat sa lucreze in sistem dar pana la urma a plecat in Canada . A trebuit sa ia toata scoala de la capat . Exact pe asta se pune , acolo ,accentul , pe protocoale si metode foarte clare de lucru cu bolnavul .Acum este sora sefa ,este foarte apreciata dar in primul rand stie ca atata timp cat respecta protocoalele ,nu i se poate reprosa nimic si nimeni nu o forteaza sa le incalce .

MICHI  •  14 decembrie 2016, 18:56

E SI DACA SE VA IMPLEMENTA UN PROGRAM PILOT ,PTR A TRATA PACIENTI CU TUBERCULOZA IN AMBULATORIU,CHIAR DACA BOLA SE TRANSMITE PE CALEA AERULUI,DACA MAI IMPRASTIE SI EL NISTE BACILILI,SE DUCE ACASA ,ORICUM E CONTAGIOS,MAI DA SI VECINULUI,SI UITE ASA VOM AJUNGE SI UN SEGMENT AL POPULATIEI TEBECISTI,NU CA STAM BINE LA SANATATE,SI STATUL ARE GRIJA DE SANATATEA POPULATIEI,EI SI DACA UN PACIENT SE NEGATIVEAZA IN 4 ZILE ,E SI MAI BINE.SA TRAIASCA MINISTERUL SANATATII+ OMS

Liana  •  15 decembrie 2016, 3:36

Legat de Burnei, am încredere că tot ceea ce a scris Luiza Vasiliu e scris cu bună credință. Problema e mai complexă și văd că se exagerează kafkian în justiție. În primul rând, fiind un ortoped celebru, doctorul Burnei nu trata numai cazuri obișnuite, așa cum tratează mulți alți chirurgi. Nu. El opera inclusiv copii cu dizabilități. Unii părinții care l-au reclamat în justiție au copii care s-au născut cu dizabilități. Ei sunt o categorie cu totul aparte de părinți. Mult mai tensionați, cu multiple probleme psihologice generate de sentimentul de vinovăție și de neacceptarea faptului că nu se mai termină odată coșmarul suferinței copilului lor iubit. Sunt o categorie vulnerabilă de părinți, iar medicii trebuie să se comporte cu ei cu multă compasiune, mai blând și mai delicat decât cu ceilalți, chiar dacă nu au timp și să nu se aștepte la reacții pozitive din partea tuturor acestor părinți. Ar fi mult de discutat aici. În al doilea rând, cu siguranță că acest profesor aglomerat trebuia verificat de sistem - și nu a fost. Aici e greșeala fundamentală, exact cum spuneți și dumneavoastră în articol. Fiecare operație mai ”specială” trebuia analizată în detaliu de colegii ortopezi, dimineața la raportul de gardă. Această absență a verificării organizate, periodice, de rutină, poate naște două atitudini la fel de extremiste, la fel de nocive: idolatrizarea și demonizarea. Idolatrizarea am văzut-o în unele reportaje TV: ”marele om”, ”marele chirurg” etc. Iar demonizarea am văzut-o în referatul procurorului, citat în presă. În loc să se focalizeze unul sau două cazuri documentate, procurorul generalizează inimaginabil. N-am crezut că există așa ceva. Ați citit referatul procurorului? ”Se prezintă părinţilor,..., ca fiind o persoană foarte ocupată”. Unde e vinovăția? Referatul conține și generalizări-sentințe: ”îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical”, ”Numeroase operații nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii”, „inventează probleme de sănătate inexistente”, ”efectuează de multe ori intervenții chirurgicale cu mult disproporționate în raport cu problema reală”, ”Efectuează intervenții chirurgicale și acolo unde acestea nu se impun”. Dumnezeule! Ce viteză de procesare a zecilor de mii de cazuri are acest procuror! În al treilea rând, atât medicii ortopezi care l-au cunoscut, care au lucrat cu el, sau i-au cunoscut direct activitatea ca rezidenți, cât și medicii ortopezi care nu l-au cunoscut, e necesar să vorbească public după ce i-au analizat cu atenție fișele medicale. Deschis, sincer, direct, pentru ca toate derapajele să iasă la iveală. Doar specialiștii în domeniu se pot pronunța. Și, în al patrulea rând, un examen psihologic ar fi necesar. Orice om poate devia. Inclusiv procurorul.

Iulia  •  15 decembrie 2016, 6:55

Tot despre dr. Burnei: https://infoinsider.ro/1001-scrisori/usa-cortului-toti-medicii-rezidenti-au-fost-martori-la-aceasta-mizerie-din-pacate-ne-este-prea-frica-pentru-a-vorbi-public/

Adi  •  15 decembrie 2016, 10:03

liana, nu am inteles de ce ii iei apararea, probabil nu ai inteles nimic din ceea ce s-a aflat pana acum. Un exemplu: "eminentul" "medic" a fracturat bazinul acelei fete, desi era clar ca nu era nevoie. Nu ai voie sa nu stii ce trebuie facut in asa caz, nici ca rezident in primul an. Cand ai sa ajungi in vreun spital ca un nimeni (a se citi, cetatean de rand) vei vedea ca esti o simpla bucata de carne.

Mihai Grecia  •  15 decembrie 2016, 11:17

N-am vazut in decursul articolelor publicate, o investigatie mai ampla sau cateva randuri si despre ""mana a 2-a"". Stiut fiind cum se opereaza , exista intotdeauna chirurgul 2, de regula persoana foarte apropiata "profesorului". Si in cazul dat, la fel de vinovata (complice) al acestui *** cu fata de om.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Liana  •  15 decembrie 2016, 17:53

Raspuns adresat lui Adi : Nu iau apărarea nimănui. M-a revoltat modul de exprimare a procurorului și absența pârghiilor de control din sistemul medical. Referatul procurorului reproduce doar vorbele acuzatoare ale mamelor îndurerate și nu aduce probe pentru tot ce acuză. Trebuie demonstrat că acel copil nu reprezintă un malpraxis, inevitabil la mii de cazuri, ci un experiment criminal. E o mare diferență.

angela  •  16 decembrie 2016, 12:09

Domnule Tolo,sa vedeti dvs cati copii sunt operati de apendicita degeaba ,cica asa zisa zona gri a interventiilor chirurgicale-adica este tot una si cu si fara ,sau de polipi,tot pentru banii astia .....Spitalele de stat sunt pline.Ce sa va mai spun eu merg la ORL si toti spun inevitabil-operatie la deviatia de sept-chiar daca se cunoaste ca efectele sunt zero-chiar nu mai exista tratament.Parintii disperati cred ce le zice marele doctor de renume si astfel nenorocesc copii.Sau la adulti operatia de colecist -stiti dvs ca nu se mai ofera nici un tratament ci direct la operatie.Tot zona gri...despre care va spuneam.Niste criminali ,obisnuiti cu excursii de mii de euro,cu zeci de proprietati,cu credite care trebuiesc platite de luxul si o masina de fite.In ce tara civilizata un doctor chiar si de 35 40 de ani ,sta in vila luxoasa ,masina de fite ,excursii de fite .NU se poate totul atat de repedee decat schingiuind niste copii sau adulti.Ia uitati va dvs cati doctori te trimit la cabinetul lor privat si hai la operatie-asa numita zona gri o denumesc chirurgii.Adica nu poti demonstra chipurile ca acel copil u are nevoie de operatie,si cu sau fara rezultatele sunt tot alea.Asadar i-as schingui si eu la fel cum fac si ei in goana asta dupa bani!!!!!Poate sa le dea statul mii de euro ca ei tot la fel vor face.Sunt deja manjiti si nu mai popt fi opriti.

Alexandru  •  16 decembrie 2016, 20:01

Singurul lucru de care sunt conștient pana în prezent

Alexandru  •  16 decembrie 2016, 20:40

Singurul lucru de care sunt conștient pana în prezent este faptul că acest Roman Marchidan este o pramatie cinică. Oare de ce nimeni dintre foștii colaboratori ai Profesorului nu confirma nici o iotă din secventele sinistre reproduse fără nici o remușcare și rușine de acest *** din propria imaginație îmbolnăvită de ură?De ce nimeni dintre actuali colaboratori ai Profesorului,foști rezidenți și colegi cu pramatia Marchidan nu a fugit la fel ca el la o mie de leghe de Profesor ? De ce, dimpotrivă toți actualii colaboratori au rămas cu Profesorul încă de când pramatia Marchidan a "emigrat" (când puteau face pur si simplu și ei la fel,orice clinica de renume i-ar fi primit și i-ar primi cu bratele deschise,oricând) ,considerând asta un real privilegiu? Oare de ce nimeni dintre actualii colaboratori ai Profesorului u a rasuflat usurat ca a scapat de "Dictator"și nu a început o serie de dezvăluiri cutremurătoare la fel ca pramatie? Oare de ce dacă arunci o întrebare în lumea medicală din Europa cine e Burnei și cine e Roman Marchidan, nimeni nu a auzit și nu ar da doi bani pe ultimul? Simplu:pentru ca pramatia e un fost frustrat vocal, care nu s-a ridicat la pretențiile de performanță ale Profesorului și a primit un binemeritat șut în back. După care de mana cu o alta pramatie,nu-i dau numele ca e o ziarista talentată,a.început fără frica de Dumnezeu,o serie de calomnii ,încercând în plus ridiculizarea Profesorului. Oare chiar nimeni nu i-a făcut un test psihiatric acestui "domn"lipsit de cea mai elementară urmă de caracter? Dar la un poligraf ar dori dumnealui sa meargă? Toate astea se întâmplă totuși pentru ca presa este singura profesie din România care nu are o lege de organizare (pentru că practicanții ei, ziaristii sunt câte degete la o mână și ăia infatuați,suferind de sindromul ziaristului -Dumnezeu, spun ca nu e nevoie de ea) și a ajuns o forma zglobie și vesela prin care oamenii sunt arși pe rug.Cine va răspunde dacă NIMIC nu se va dovedi adevărat din tâmpeniile pramatiei Marchidan?Dar pentru titlurile.înrămate date "scrisorii"acestui "domn" prin toate gazetele?Dar dacă nimic nu e adevărat din ce spune.acel site dubios apărut din spuma mării,Casa jurnalistului?De exemplu,prima acuzația vehiculata de doamna Vasiliu,ca materialul de la operația Amirei era neomologat,s-a dovedit deja o minciuna ordinară,mare cât casa.Nimeni nu a.publicat cu litere de-o șchioapă o dezmințire,totul merge înainte imperturbabil :experimente,materiale,criminal,etc? Cine răspunde dacă doctorul "din Franta"care a dat a doua opinie medicală Amirei este chiar pramatie Marchidan?Ar mai fi asta o "ancheta jurnalistică ", sau ar fi o execuție sinistră a valorilor românești și a unui OM? De ce nimeni nu vorbește despre performantele notabile ale acestui om,de ce nici una dintre intervențile spectaculoase ale Profesorului nu.poate ajunge în opinia publica în pofida eforturilor disperate ale copiilor și părinților care vor sa se vorbească despre ei? Pentru ca asta este presa din România,nu are voie.sa fie trasa la răspundere,este peste parlamentari chiar!Ea presa prin mecanismele ei genetice determina vinovații și da condamnări fără drept de apel. Dacă ar fi existat presa ma așteptăm ca dl Tolontan sa investigheze acest caz în dimensiunea lui reală,nu sa.publice porcăriile imunde ale unei "colege" și ale unui "medic care l-a cunoscut pe Monstru ".Aducă m-ar fi interesat sa vad ca îl interesează adevărul nu acuzațiile și lupta "cu sistemul "În fine,oricum dl Tolontan nu are timp sa citească opiniile unui neica nimeni ,el are treburi importante în lumea reala ,doar nu se apleacă asupra "postacilor" cum as fi eu,posibili "plătiți "de forte obscure,etc,etc.Oricum un lucru e cert :ziariștii ,ce-o cinci zece cat or fi,plus practicanții meseriei de ziarist sunt în tr-o lume paralela ,intr-o alta dimensiune și realitate,au obiective și preocupări diferite de ale opiniei publice și hrănesc intenționat doar sentimentele de frustrare și manie ale oamenilor,fără a fi ,repet ,interesați de ADEVĂR. Sunt de fapt niște marchidani .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  21 decembrie 2016, 4:33

Si acum burnei scapa de arest! Gretos... deprimant... nu am cuvinte... circ de judecata... functioneaza doar DNA si asta nu e destul... restul institutiilor is mafii... probabil avocatul doctorul burnei si judecatorul se stiu bine intre ei... asta e romania...

FMS  •  23 decembrie 2016, 17:07

Cu medicii SINT probleme. Un medic e o fiinta umana ale carui cunostinte sint limitate. Daca mai adaugi si infatuarea prosteasca pe care o dezvolta aceasta profesie, iti dai seama ca majoritatea sint acolo de pomana, pt. ei si a face bani repede din spaga nicidecum pt. pacient. Asta se petrece in Romania deja demult, de pe vremea comunistilor si acum e si mai aprofundata coruptia in sistemul medical. Dar faptul ca medicii se acopera unii pe altii consider ca aceasta e un fel de criminalitate, si un fel de "laisser-faire" ticalos, pe care l-am observat nu numai in Romania - in sistemul de sanatate romanesc dar si in Canada, in sistemul canadian de sanatate (unde nu dai spaga doctorilor), dar in schimb daca le observi lipsa de pregatire, acestia tacit nu recunosc. E adevarat, daca insisti si afli o a doua opinie iti dai seama cit de limitat/limitata era acea persoana/institutie medicala. DA, citeodata aceste institutii sint trase la raspundere, dar in mare majoritate NU sint trase de nimeni la raspundere, mafia medicala e prea puternica peste tot pt. ca sint dusi in spate de concernele farmaceutice (de fapt se duc unii pe altii in spate). Dar ca sa scurtam povestea tragica, in Romania se adauga si "politizarea" sistemului sanitar, adica managerii care sint alesi nu numai pe pile dar si pe criterii politice. Si de aici intervine inca o piatra de moara legata de piciorul pacientului. Nu au fese, nu au medicamente, nu au seringi, NU au nimic in *** astea de spitale romanesti... TOTUL trebuie sa aduca bolnavul, inclusiv spaga pt. a fi operat si poate pt. a muri pe masa de operatie... "Mortu-i vinovat", mai apoi, iar doctorii isi considera ca "au facut totul", si ingroapa cazul bine de tot... In cele din urma, bietul pacient ajunge sa caute buruieni, sa mai dea cu agiasma in apa de prin biserici, sa mai puna niste tamaie si sa pupe niste icoane sau sutana preoteasca... tot atit de mult ajunge sa-i ajute ca un doctor nemilos si ticalos care a luat spaga si nu a facut nimic... Poate D-zeu il mai pasuie un an si-nca un an... pe cind doctorul il poate omori sigur pe masa de operatie sau printr-o medicatie "a la Menghele"... ticaloasa... HELAS sistem medical care nu faceti bine omenirii dimpotriva... Nu e problema, vi-i se mai intoarce si voua inapoi bumerangul cind va imbolnaviti chiar voi - sau cineva din familia voastra de o boala incurabila... ABIA ATUNCI incepeti sa invatati CE INSEAMNA A AVEA INTELEGERE SI EMPATIE PENTRU BOLNAV.... atunci cind pacientul devine cineva din familia dvs sau chiar dvs...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează