Eroarea de calcul a lui Liviu Dragnea: chiar dacă iartă TVR de datorii, televiziunea va strînge noi datorii în 2017!

În absența dialogului apare referendumul, adică opțiunea binară, din care unul pierde, unul cîștigă și, de fapt, se ratează efortul comun de a rezolva problema

marți, 24 ianuarie 2017, 11:48

370 de milioane de euro este bugetul Ministerului Cercetării  

300 de milioane de euro au buget televiziunea și radioul public

170 de milioane de euro este bugetul Ministerului Culturii în anul 2017

În chestiunea grațierii și a amnistiei.

În cea a eliminării criteriilor suplimentare pentru numirea managerilor de spital.

În tema trecerii Televiziunii Publice de la taxa cetățeanului la plata din buget.

În toate aceste chestiuni, dar și în altele, Liviu Dragnea comite o greșeală de principiu democratic, care îl conduce, inevitabil, la o eroare de calcul.

Invitat luni seară la România TV, el a spus un lucru care a trecut aproape nebăgat în seamă în vîltoarea legată de grațiere:  ”Sînt nemulțumit de buget!”. Pentru că nu-i ies calculele.

Armata are pînă în 1,4% din PIB în condițiile în care promisiunea e de 2%. Unele tăieri de costuri i-au fost comunicate șefului PSD ca imposibile.

Liviu Dragnea este nemulțumit, pe bună dreptate. Își vede amenințat programul de guvernare.

Numai că, înainte să arate cu degetul, poate că nu tabelele în Microsoft Excel sunt de vină! Poate că e ceva care nu funcționează în alchimia felului în care PSD ia măsurile.

Dacă privim un pic cifrele legate de TVR, ele ne spun o poveste interesantă.

În bugetul de stat pentru 2017, TVR figurează cu 950 de milioane de lei.

E mai mult decît în 2016.

Numai că iată ce apare la Articolul 41. din Legea Bugetului de Stat pe anul 2017:

Cu alte cuvinte, Guvernul pune TVR să-și achite datoriile.

Mecanismul însuși e discutabil. Popescu are de luat bani de la Ionescu și-i dă tot el bani datornicului ca să plătească. Asta înseamnă că Ionescu și-a stins datoria?

Dincolo de principiu însă, nu ies calculele!

65 de milioane de euro ar urma să-i rămînă TVR la dispoziție, ceea ce va aduce noi datorii

146 de milioane de euro este datoria TVR către stați și privați

211 milioane de euro are TVR buget pe 2017

Așa cum nu ies socotelile pe întreg bugetul României, nu ies nici la televiziunea publică.

Nu cumva nu ies din aceleași motive?

Dacă, din bugetul anunțat de 211 milioane de euro, Guvernul va obliga TVR să achite datoriile de 146 de milioane de euro, TVR rămîne cu 65 de milioane de euro.

65 de milioane în 2017, față de 90 de milioane cît a cheltuit în 2016!

Experiența oricărui manager arată că este nerealist să vii în februarie 2017 și să ceri unei instituții să cheltuiască mai puțin cu aproape 50% față de anul precedent!

Un singur exemplu: restructurarea unei companii cu peste 2.500 de angajați ar atrage, în primul an, costuri de personal mai mari din salariile compensatorii.

Nu discutăm aici dacă ne place sau nu TVR sau dacă fiecare dintre noi credem că ea își îndeplinește misiunea.

Oricum e decepționant că nimeni dintre politicieni nu are curajul să vină și să propună unificarea TVR și SRR, ceea ce e logic din punctul de vedere al conținutului publicistic, al serviciului public și ar aduce mari beneficii de costuri! Mai ales că nu ies calculele în bugetul național pe 2017, iar ambele instituții primesc 300 de milioane de euro.

Media publică este vitală pentru o democrație, iar cifrele ei trebuie privite realist.

400 de milioane de euro are buget Serviciul Român de Informații

90 de milioane de euro are Ministerul Tineretului și Sportului

300 de milioane de euro au buget televiziunea și radioul public

300 de milioane de euro pentru media publică nu sînt o glumă. Înseamnă de trei ori cît bugetul sportului românesc! Și doar cu 20% mai puțin decât bugetul Ministerului Cercetării.

Mai e puțin și TVR și SRR ajung la nivelul SRI, care are 400 de milioane de euro buget în 2017.

Și, încă o dată, chiar dacă bugetul le dă bani să-și plătească datoriile integral, titlurile de presă anul viitor, pe această vreme, vor fi: ”TVR a strîns iarăși datorii!”.  

Cum apar astfel de ”găuri” în calcule?

Una dintre explicații stă în realitatea că Liviu Dragnea și aparatul său nu au obișnuința de a explica oamenilor.

Măcar de s-ar fi uitat pe acest tabel din paginademedia. 

Și nu e vorba doar că-i enervezi pe cetățeni și că dai senzația că ascunzi ceva. Dacă nu dialoghezi, te privezi inclusiv pe tine de informațiile și ideile care irigă societatea.

Când explici celuilalt, îți explici și ție.

Argumentul funcționează, întotdeauna, și ca proprie lămurire.

Explicînd, înveți. O știm cu toții, încă de la școală. O știe toată lumea civilizată.

În cazul TVR, după ce am văzut ieri cifrele, toți ne-am repezit să spunem că bugetul TVR a crescut. A crescut, dar, de fapt, a scăzut, am observat abia după aceea, când am pus mîna pe telefoane.

De acord, noi, ca jurnaliști, ne-am pripit, dar la fel se pripesc cetățenii, iar asta se întîmplă de fiecare dată cînd autoritățile nu explică. 

Cinstit, nici acum nu știm cum stau lucrurile, pentru că nu e clar ce înseamnă ”datoriile se achită cu prioritate”, cum scrie în legea propusă de guvernul Grindeanu.

Poate se vor plăti cu prioritate doar datoriile la ANAF, nu și cele către privați. Ceea ce naște iarăși un tratament inegal.

Sau se va plăti doar o cotă parte din fiecare datorie, fie ea publică sau privată. Doar Dumnezeu știe când cerurile nu explică muritorilor!

La Europa FM, Vlad Petreanu punea această strategie de acțiune în forță a lui Liviu Dragnea pe seama stilisticii de baron local. Nu explic, nu discut, execut! Indiferent de domeniu, am un plan făcut cu ”ai mei” și voi vă supuneți!

Ce se întîmplă în absența conversației?

Apare referendumul. Nu unul, ci mai multe.

klaus_iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat unul pentru grațiere, Liviu Dragnea a plusat cu două referendumuri: unul pentru familie și celălalt pentru eliminarea imunității.

Referendumul este o opțiune binară. E cu 0 și 1. E alb și negru.

Sau, cum spune Vasile Dâncu de Ziua Unirii, nu mai acceptăm alt rol decît pe cel al conducătorului, al cîștigătorului prin strivirea adversarului.

Culmea e că nici din închisoare lucrurile nu se văd altfel!

De la Rahova, acolo unde își ispășește pedeapsa, SOV pune corect problema cînd remarcă faptul că o temă care ține de clemență s-a transformat, din cauza acțiunii nocturne la propriu a PSD, într-o operațiune de furat găina din fundul curții, în timp ce orătăniile încearcă să scape și cîinele dă să rupă lanțul.

Asta se întîmplă acum. Cetățenii dau să rupă lanțul, neștiind prea bine dacă e dihor, om sau pisica vecinului!

De aceea sînt și atât de rare plebiscitele în democrațiile funcționale.

Sînt folosite cu măsură, ca ultimă și nedorită soluție.

Pentru că referendumul activează partizanatul și cel mai aprig populism. El nu generează numitorul comun de care o țară are nevoie. E despre ceea ce ne desparte, nu despre ceea ce putem face împreună.

Ca orice joc cu sumă nulă, referendumul pare că dă un răspuns lămuritor, că desparte apele.

Dar, a doua zi dimineață, te simți mai izolat și mai nesigur, fie că ai cîștigat, fie că ai pierdut.

Asta e.

Când nu vorbești cu oamenii, nu pigulești ideile contrare și nu ”bărbierești” cifrele, te ”tunzi” cu ghilotina!

 

 

Save

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Ion  •  24 ianuarie 2017, 12:11

Vai,vai...un om de la privat plinge de grija concurentei!Asta in acelasi timp in care oamenii din trustul in care lucreaza sunt amenintati si chiar abuzati fizic si ii este distrusa tehnica!Desigur ,democratia pe stil nou este sa pui pumnul in gura presei care te critica!Si este si mai amuzant cind ieri ziaristul intreba plin de el cind a fost criticul sau in opozitie cu puterea?Desigur,iarasi ne demonstreaza ca este un om cu multe surse...Stia de problema cu amnistia si gratierea cu zile inainte sa apara!Acum stie el ca bugetul nu iese cum vrea Dragnea!Deci Dragnea trebuie sa raspunda de buna finantare a TVR dar Dragnea nu trebuie sa se implice nicicum la TVR pentru ca deranjeaza libertatea de opinie a postului!Deci Dragnea trebuie sa fie cel mai bun doctor,trebuie sa vindece fara a vedea pacientulPoate fi un discurs bun dar nu este decit o alta anomalie,a cita oare...?Ce a facut domnul Tolontan pina acum ca uite,ne spune ca TVR are datorii de multe sute de milioane!Sau asta o fi fost bine pina acum si de acum devine ceva rau?!Nu este asa d-le Tolontan ca va placut Culcer,ca va placut Udrea la Tezaur Folcloric?...Si ca sa nu va mai obosesc...ati salutat milioanele de oameni care au demonstrat in lumea intreaga...Ati auzit cumva ca pe acolo jurnalistii pro Tramp sa fie agresati?

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 12:15

@Ion: Am aflat de la RTV ca nu iesei bugetul, cand a declarat-o Liviu Dragnea. Scrie in articol. Si sigur ca asa functioneaza media publica: ii asiguri finantarea si nu te bagi in continut. Altfel, nu e media, e propaganda. Pentru ca nu Dragnea, cum spuneti dvs, asigura finantarea, ci contribuabilul. Si pentru contribuabil trebuie sa si lucreze televiziunea si radioul public.

Robert  •  24 ianuarie 2017, 12:18

Am mai scris aici: sunt doar doua solutii viabile: inchiderea TVR sau privatizarea.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 12:22

@Robert: cele doua solutii ale dvs nu sint solutii europene. Nu e mai bine sa ne uitam la solutiile celor a caror viata o consideram mai buna ca a noastra?

oy  •  24 ianuarie 2017, 12:23

Inteleg rationamentul insa, a doua zi dupa referendum, cand 80% din cei prezenti la vot vor spune nu ordonatelor guvernului, va garantez ca vom fi multi cei care vom simti ca am reusit sa invingem un Goliat malefic si nu izolati sau nesiguri. Sper ca asa sa se simta cei din PSD, scuzati-mi agresivitatea.

Arsenie  •  24 ianuarie 2017, 12:34

Televiziunea publica este o cangrena, un aparat de propaganda anti-nationala. Voiam si eu sa ma uit astazi frumos la acest post de televiziune finantat de la bugetul de stat, TVR1, sa vad o prezentare frumoasa cu ocazia zilei de 24 ianuarie. In schimb, ce vad si ce aud? Pe Ema Zeicescu si Florin Iaru maturand pe jos cu poporul roman. Inadmisibil si rusinos!

ciurescu petru  •  24 ianuarie 2017, 12:36

Domnule Tolontan,ne-ai covins ca ai cel mai dotat creier din spatiul miorotic. Da-ne o solutie viabila,ca altfel macini in gol ca o moara stricata.

StefanCM  •  24 ianuarie 2017, 12:37

"Cetățenii dau să rupă lanțul, neștiind prea bine dacă e dihor, om sau pisica vecinului!" Multumesc :))

Ion  •  24 ianuarie 2017, 12:39

@Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 12:15 Urzica!...Stimabile si eu am vazut emisiunea...Numai ca la mine sonorul s-a auzit diferit...Am auzit cind Dragnea a spus ca este nemultumit pentru ca cele stabilite inaintea de plecarea in America nu fusesera implementate...?Am auzit ca era nemultumit ca bugetele Presedentiei,a SRI nu scazusera ...Pina la urma nici nu ma mir ca auzim diferit!Totusi de oamenii din presa violentati la miting ...pina acum nu ati auzit nimic?Tare asta cu,,ii asiguri finantarea,,....!Stiti cine va contrazice?Tolontan ...un jurnalist care la propunerea de eliminare a 102 taxe in cazul TVR spuneati ca finantarea de la buget este in sine este o peturbare a libertatii de opinie...!

Ion  •  24 ianuarie 2017, 12:45

@Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 12:15 Si de dragul bunei informari a publicului...La veniturile TVR ati luat in considerare toate sursele de finantare?Eu pina acum nu am aflat ca de exemplu publicitatea va fi exclusa la TVR...De publicitate trebuie sa se ocupe tot Dragnea?De eventuale sponsorizari?

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 12:51

@Ion: veniturile din publicitate si alte venituri inseamna 2% din bugetul pe 2017, asa cum apare el in proiect. 98% vine de la buget.

Nick  •  24 ianuarie 2017, 12:52

Televiziunea asta nationala este un colos cu picioare de lut. Are niste emisiuni vesele si relaxante de parca-s facute de ceva gasca emo... Nici n-as fi remarcat ca exista (ca mai exista) daca n-ar fi tiparit pe factura de energie electrica suma aferenta pentru acest serviciu inutil si nesolicitat, cel putin de mine. Unde mai pui ca pentru ca am doua proprietati, iar la una din adrese este sediul social al afacerii mele astfel ca taxa radio-tv aparea pe facturile ambelor adrese (de parca as fi putut utiliza serviciul simultan in doua locatii diferite) la care au mai adaugat a treia taxa, acea separat pentru firma...de parca daca esti firma te uiti cu alti ochi sau esti alcineva...deci trei taxe radio-tv. Stiti ce? sa crape...

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 13:00

@Nick: de acord, daca va crapa TVR nu ne va fi mai rau. Aparent, nu ne va fi nicicum. Dar cu un TVR si un SRR ca lumea ne-ar fi sigur mai bine, am intelege mai mult despre ce, de ce si cum ne schimba viata.

p.c.  •  24 ianuarie 2017, 13:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  24 ianuarie 2017, 13:05

,,Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 12:51 @Ion: veniturile din publicitate si alte venituri inseamna 2% din bugetul pe 2017,,...............De aceasta data chiar mi-ti dat o informatie utila,pentru ca eu recunosc, nu am decit sursele publice de informare...De dragul adevarului...Credeti ca Dragnea trebuie sa dea bani mai multi sau mai putini decit taxa care era strinsa de la populatie...?Si pentru ca si eu lucrez la privat dar nu in presa...sa stiti ca mie mi se pare deplasata remarca negativa pe care o faceti cind TVR-ului i se cere sa-si plteasca datoriile in primul rind!Ginditi-va ca dincolo de bugetul de stat este vorba si de datorii la privati!Oare pe dumneavoastra va pasuieste cineva?Pina la urma ...vad ca navigati cum vreti intre capitalism si ...!Vreti libertatea presei dar se pare ca nu pentru toata presa!Vreti ca politicienii sa fie transparenti cu cetatenii dar numai unii trebuie infierati...!

Florin  •  24 ianuarie 2017, 13:06

Nu ti-ar placea dle Tolontan sa conduci o institutie mamut ca asta? O radioteleviziune?:))) Da fi sincer!:)

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 13:07

@Florin: Una e sa conduci o companie de 100 de oameni care editeaza un ziar si publica citeva siteuri si alta e sa conduci o companie publica de citeva mii de oameni. Raspunsul sincer: nu, nu m-as pricepe si nu mi-ar placea. Si la fel de sincer: exista oameni pe piata asta care s-ar pricepe si sa fii parte dintr-o echipa care sa lucreze la o chestie integrata gen BBC (TV-radio-net-presa) ar fi un lucru bun pentru public, pentru modernizarea tarii si pentru profesia de jurnalist. Asta se poate face insa numai in conditii de 100% libertate editoriala. Nu se intelege nevoia de asa ceva? Nici o problema, la un moment dat se va intelege.

Arsenie  •  24 ianuarie 2017, 13:08

Catalin, eu cred ca Soros are destui bani sa-si finanteze propriile societati media anti-romanesti. De ce sa platim noi de la buget TVR-ul, plin de basisti, sorosisti si iohanisti? Ca sa ne injure pe banii nostri?

horiac  •  24 ianuarie 2017, 13:12

TVR să facă publicitate și să-și crească audientele...sunt și acolo profesioniști...trebuie încercat...la treabă!

tardelli  •  24 ianuarie 2017, 13:13

TVR-ul trebuie restructurat din mers.Nu pot lucra mii de oameni aiurea acolo.Curios e ca in ultimii ani s-au adus ``vedete`` de la alte posturi probabil pe salarii imense.Cat o avea pe luna ...*** Ema Zeicescu?O televiziune publica trebuie sa aiba o grila de salarizare normala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  24 ianuarie 2017, 13:24

Draga Tolo, daca te uiți in tabelul invocat de tine, observi suma de 6.5 milioane euro dobânzi si penalități la datoriile care urmează a fi stinse prin bugetul de anul asta. La asta te Invit sa adaugi un plus de 25 de milioane lei, bani pe care ii plăteam către furnizorii de electricitate pentru ca ne colectau taxa. Adica, undeva peste 5 milioane euro. In plus, daca facem calculul altfel, Adica pe cele 950 milioane lei, din care scădem datoria de 670 si salariile, mai ramân, in jur de 120 de milioane lei, ceva peste, parca. Adica peste 25 milioane euro. După ce scădem orice costuri de regie plus Tvr Moldova, tot rămâne bani ca sa produci. Aaa, mai e ceva. Anul asta, noi cei de la tvr am primit 959 de milioane, adica cu peste 300 milioane cat au zis in campanie. Dar sa stii ca vor fi scăzută in transe anuale de 95 de milioane din bugetele anilor viitori. Bugetul tvr-ului pe anii 2018 - 2020 e pronosticat undeva la 413 milioane lei anual. Adica in jur de 92-93 milioane euro pe an. Eu zic ca, daca ai un management serios, care sa gândească tvr-ul pe mai mult timp, decât ce facem maine, atunci in doi ani televiziunea publica ar trebui sa arate cu totul si cu totul altfel. Daca se respecta si bugetul previzionat, evident😊.

jules  •  24 ianuarie 2017, 13:25

Se mai poate face ceva cu TVR dl. Tolontan? Am 40 de ani si de cand ma stiu aceasta televiziune ori a fost un eficient mijloc de manipulare ori nu a contat deloc. Imi aduc aminte de propaganda ceausista asa cum imi aduc aminte de intoxicarile din anii '90. Dupa 2000 ne-a fost din ce in ce mai indiferenta. Acum am impresia ca Pro Tv sau Digi 24 isi mai asuma din cand in cand rolul de serviciu public si in rest suntem in voia sortii. TVR nu mai sperie pe nimeni, e doar un cadavru de care nimeni nu stie cum sa scape ca sa nu fie acuzat de crima. Si eu mi-as dori o televiziune publica in folosul cetateanului insa credeti ca v-a scapa vreodata TVR-ul de influenta politica? Apropo nu v-ar interesa un post de conducere pe acolo, eu nu vad pe nimeni altcineva sa poata reforma cu credibilitate acest serviciu. Pentru societate ma gandesc ca ati fi un mare castig in acea pozitie.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 13:26

@jules: am raspuns un pic mai sus. multumesc!

valll  •  24 ianuarie 2017, 13:27

Domnule Tolontan, e greu pentru un ziarist cinstit sa supravietuiasca intr-o tara in care aproape toata presa e acaparata de mafioti. Mi se rupe inima cand vad cum unii dintre cei mai buni si mai cinstiti ziaristi o duc greu, se exprima doar pe Facebook, au cate un blog, sunt invitati pe la cate un talk-show... Cel mai recent exemplu, B1, era o televiziune buna dar rand pe rand au inceput sa dispara cei mai buni ziaristi. Sorina Matei, Prisecaru, Madalina Puscalau, Bot, Orcan, Mircea Marian... au ramas doar niste...nu spun, ca sa nu ma sanctionati. Asa ca, domnule Tolontan, inteleg de ce, in loc de principii, va ocupati acum de contabilitate, de ce nu remarcati cu ce previzibile urmari TVR trece de la la mila populatiei la mila guvernului. Dar subiectul arzator de anul acesta, din care deriva toate, este democratia perversa instaurata de d-l Dragnea: democratia il aduce la putere, iar el foloseste puterea in mod dictatorial. Dar, orice dicteaza democratic, fiindca se voteaza in parlament, iar parlamentul este vointa poporului. Daca poporul se manifesta impotriva unei masuri si face un miting de 30 mii de oameni, atunci aflamca poporul PSD-ist va face un miting de 100 mii, in sprijinul masurii. Daca presedintele vrea sa declanseze referendum, Dragnea riposteaza si promite doua. Iar dumneavoastra alunecati gratios printre toate acestea, le ocoliti sau abia le atingeti. Nici nu va indemn sa le atacati. Sunteti bun si asa cum sunteti si mi-ar parea rau sa dispareti.

Razvan  •  24 ianuarie 2017, 13:27

*rămân bani. scuze pt greseala.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 13:33

@valll: nu evit deloc subiectul de baza. https://www.tolo.ro/2016/10/10/prin-desfiintarea-taxei-radio-tv-psd-vrea-sa-treaca-tvr-si-rra-de-facto-sub-controlul-guvernului/ Iar articolul de azi e exact pe aceasta idee: cand incalci principiile, adica dezbaterea masurilor importante, ajungi in situatia de a nu-ti mai iesi nici calculele. Contabilitatea nu e niciodata o insiruire de cifre, ci o structurare a realitatii, o consecinta a faptelor.

serghei  •  24 ianuarie 2017, 14:03

Dle Tolontan, poate ar fi mai bine sa ne spuneti si ce credeti in articolele astea, propria dvs. interpretare a lucrurilor pe care le descrieti. Nu de alta, dar lumea cam incepe sa stie ce se intampla. Problemele apar la conexiunile pe care lumea nu le face. Stim ce se intampla, dar stim ce inseamna? Aici apar problemele. Avem mai multa nevoie de presa critica, chiar cu riscul exagerarii,. Genul asta de articole cuminti in care puneti pe tapet o problema si va detasati de ea, considerand ca aici s-a terminat treaba presei poate tine in democratiile avansate, unde oameni sunt capabili sa judece rapid si bine fara a fi impinsi constant de la spate. In Romanica insa, poate trebuie si sa le spuneti oamenilor ce inseamna exact lucrurile despre care scrieti. Poate ar fi nevoie si de un Tolotan mai vocal, mai agresiv, mai suparat pe societatea romaneasca. As vrea sa stiu si eu ce crede Catalin Tolontan despre Liviu Dragnea, despre Constitutia Romaniei, despre Statul de Drept in Romania. Nu ne trebuie o presa obiectiva. Ne trebuie o presa agresiva si revoltata impotriva coruptiei. Nu prea vad asta. Nu vad articole care sa mobilizeze oamenii sa reactioneze. Prezenta aia jalnica la vot e si vina voastra, a presei. Bun, romanul e delasator, inconstient si prostanac. Atunci incercati sa-l treziti, sa-l desteptati. Fortati-l sa judece corect si bine in loc sa sperati ca va face asta de unul singur.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 14:06

@Serghei: ”Nu ne trebuie o presa obiectiva. Ne trebuie o presa agresiva si revoltata impotriva coruptiei”. Am inteles. Nu o gasiti aici :-) Noi credem ca faptele puse in fata dvs fac mult mai mult decit opiniile noastre. De fapte ne ocupam cu precadere.

m_d  •  24 ianuarie 2017, 14:07

Asta este ceea ce simtim foarte multi: refuzul lui Dragnea de a discuta cinstit si deschis cu partenerii si opozitia, o asa zisa agenda ascunsa, o sfidare la adresa organelor de cercetare si la adresa ziarelor de investigatie, care se putea evita, daca nu cumva a fost dorita. In final, piredem toti. Dar mai ales PSD. Daca mai erau unii care se mai incurcau de onestitatea sefului acestui partid, acum vedem clar ca are lipsuri MARI. Cred ca ar fi multi care ar vota un partid social ONEST. Dar, de unde sa-l iei?

Emilush de Plush  •  24 ianuarie 2017, 14:30

Multumim pentru lamuriri. Macar stim la ce sa ne asteptam. Chiar daca TVR e in lista cu emitatorii meciurilor din RUSIA 2018 poate nici astea nu vor fi sigure de transmitere mai ales de nu ne calificam acolo. Traiasca cablurile VGA si HDMI, ele ne vor salva mereu in incercarea de a vedea marile competitii internationale.

puiu mordasan  •  24 ianuarie 2017, 14:35

D-le Tolontan, Felicitari ptr.articol si ptr.toata cariera dvs.jurnalistica...daca ar fi mai multi de "Tolo",probabil ca dinspre mediul politic nu ar mai fi fost facuti nazisti si animale niste oameni care zilele acestea au pus de "o lovitura de stat"si de o alta "mineriada"....Cat despre buget se vede clar ca au pus caruta inaintea boilor,deoarece totul se bazeaza pe o crestere economica de 5,2% care este suprarealista. Pe la jumatatea anului vor da din colt in colt sa se imprumute de pe piata bancara....Nu numai ca nu se rezolva problemele TVR-ului si SRR-ului,dar PSD-ul a intocmit un buget pe alocuri copy-paste,care din nefericire ne va duce cu pasi repezi spre o noua criza financiara. Nu vreau sa intru in detalii tehnice bugetare,dar se vede de la o posta din alcatuirea lui ca totul este o mare cacealma,iar promisiunile au fost facute ptr.a putea trece pe ascuns OG-urile privind gratierea si modificarea codului penal!!!! Halal de noi,dar totusi am speranta ca suntem cu democratia undeva la 50-50%,mult mai bine decat in anii 90,cand raportul era undeva 13-87% in favoarea FSN...(Sper sa mai apuc sa traiesc inversarea acestui raport) Inca o data felicitari si sa auzim doar de bine....

m_d  •  24 ianuarie 2017, 14:39

Din ce in ce mai des, in orice domeniu, se poate vedea cum firmele sau oamenii alesi provin dintr-o anumita zona, maniacal cautata, au o anumita pregatire, asa cum fac bolnavii astia de masoni. Sistemul a replicat modul lor ascuns, numirile, distribuirile de bugete etc. A prins la fraieri acest mod mafiot. Nu ma refer doar la PSD, desi la ei, prin definitie, asa stau lucrurile.

serghei  •  24 ianuarie 2017, 14:59

@Catalin Tolotan, multi oameni au nevoie sa le fie spus ce sa faca sau cum sa gandeasca corect, pentru ca nu stiu sa faca asta. Parca pe langa informare, presa mai avea si rolul de a educa si culturaliza oamenii. Avand in vedere ca suntem la pamant ca natie la capitolul educatie si cultura, se pare ca a cam fost neglijata partea asta. Insa am inteles, dvs. nu educati, doar informati. Aici vin si comenteaza cu precadere cei de o inteligenta superioara. Cum ramane cu cei extraordinar de multi care poate citesc aceste stiri si investigatii reale, cu ce se intampla in Romania, dar nu stiu ce inseamna, ce ramificatii au chestiunile astea, cum ii afecteaza pe ei ca indivizi si cum trebuie sa reactioneze, sa se raporteze la ele? Daca ii lasam sa-si dea seama singuri de lucrurile astea, se va alege praful. Investigatiile vor deveni un fel de lectura pasiva, ca un roman politist din care mai citesti cate un capitol in metrou si uiti de el odata ce ajungi la serviciu.

Aproape Anonim  •  24 ianuarie 2017, 15:05

Domnule Tolontan, cu tot respectul, să ne explice ce? Şi apoi, spre a fi consecvenţi logicii, pentru a-i putea explica celuilalt, trebuie să o fi priceput mai înainte chiar tu însuţi. Ideea se formează în primă fază în propria ta minte, sub scoarţa propriului tău creier. Acolo dospeşte ea. Apoi, într-adevăr, urmează firesc şi dialectica, dezbaterea. Din ea, natural şi învăţămintele, rafinarea propriilor idei, completarea arhitecturii propriei tale gândiri. Însă discuţia, analiza amănunţită, toate acestea laolaltă, ar putea să nu-ţi priască întotdeauna, mai ales atunci când în urma acestor exerciţii, omul, chiar şi cel de rând, cel de pe stradă, care într-o primă fază ar fi tentat să plece pe driblingul tău, să fugă în partea în care l-ar trimite fenta ta, ar începe să îţi observe, la început mai greu, e drept, apoi din ce în ce mai limpede, driftul mintal, săniuşul intelectual, derdeluşul (i)logic pe care se dau cu 7 mach, chiuind de veselie, ideile tale ciuntite şi încâlcite. Aici e goanga, să vină şi să ne explice ce, himere, glume statistice, să îi mai tragă o dunguliţă verticală minusului şi să facă din el plus?!... Pe bune... să ne explice ce anume?

Claudiu  •  24 ianuarie 2017, 15:25

"De aceea sînt și atât de rare plebiscitele în democrațiile funcționale": Cătălin, în cea mai democratică țară din lume (singura democrație REALĂ, de altfel), Elveția, referendumurile sunt ceva la ordinea zilei. Și, dacă te vei uita pe rezultatele tuturor referendumurilor ținute, vei observa că elvețienii nu sunt deloc proști, votează de fiecare dată cu capul, nu cu inima, și iau decizia corectă. (Nu spun că un asemenea sistem ar merge și la noi decât dacă ar funcționa alchimia genetică și ne-am transforma, peste noapte, în elvețieni. Dar plebiscitele funcționează totuși, dacă democrația e chiar reală.)

basencu  •  24 ianuarie 2017, 15:32

Sa trăiti ! Sunteți de serviciu si azi ? Buget mare la TVR si RR, dar ce sa faci , presa e a doua cea mai lacoma categorie socială, dupa politicieni. Bun articolul despre persoanele de la Vâlcea cu probleme de discernământ. Te pricepi. Un prieten via Facebook a distribuit un articol al unuia Pantazi (sa traiti), prin care explica faptul ca manifestanții neautorizați nu au contestat necesitatea amnistiei si a gratierii, doresc doar ca justitia sa se aplice in mod egal. Pai asta vrem si noi bătrânii prosti. La fel ca tinerii destepti. Motiv pentru care va invit la data de 27.01.2017 la Curtea de Apel Bucuresti si in data de 31.01.2017 la ICCJ pentru a analiza cum se aplica in mod egal justitia. La Curtea de Apel Bucuresti sunt judecati cei vinovați de angajarea a doi consilieri ai lui Boc la Romatsa, iar la ICCJ cele doua colaboratoare ale lui Dragnea angajate la Directia de protectie socială Teleorman. Trebuie sa comparati doar cadru procesual, adică cine sunt inculpații in cele doua dosare. Daca o sa vedeți ca in dosarul celor doi consilieri ai lui Boc, inculparea începe de la seful Romatsa, echivalentul șefului Direcției de protectie socială Teleorman, sa știți ca justitia este egal aplicate. Vorbesc la modul formal, ca abuzul in serviciu nu sublista in ambele dosare si achitarile cred ca vor curge la greu. Am onoarea sa va salut !

Ion  •  24 ianuarie 2017, 15:50

@Aproape Anonim • 24 ianuarie 2017, 15:05 Propun pentru dumneata si un premiu ca sa nu mai fi ...anonim!Deci dumneata intr-o zi a unirii spui pe fata ca cei care nu au convingerile tale-majoritari conform ultimelor alegeri- trebuiesc indoctrinati pentru ca nu sunt de nivelul tau intelectual!Si pentru ca esti desigur si mie superior intelectual esti amabil sa-mi predai tu stiintific cum naiba un articol meserias ieri care infiera bugetul prea mare al TVR -ului este si astazi la fel de inteligent desi ne spune contrariul-fondurile alocate TVR-ului sunt insuficiente?Esti cumva rabin?Explica-mi si dubiile legate de libertatea presei,libertatea de a demonstra,libertatea de a actiona predictibil in 2 cazuri identice avind ca subiect 2 ministrii ai justitiei...Si avind atita inteligenta eu un nimeni va intreb :nu ati mers prea departe?Pina la urma Dragnea a inlocuit o taxa radio-tv...Asta inseamna ca este obligat sa asaneze relele din TVR mai ales cind autorul articolului spune ca nici nu trebuie sa intervina?Eliminarea taxei radio-tv in mintea mea de neinteligent nu inseamna decit ca cetatenii nu mai platesc taxa...si in plus ca Dragnea este obligat pentru a nu fi acuzat ca prin nefinantarea TVR forteaza jurnalistii din TVR sa devina obedienti fata de PSD sa aiba grija ca TVR sa aiba aceasi finantare ca anul treut.Deci daca Dragnea inlocuieste banii din taxa cu bani de la buget a terminat discutia...Daca -i atribuiti lui Dragnea si solvabilitatea TVR inseamna ca-l impingeti sa intre in administrarea TVR...Sunt sigur ca nici asa nu va place!

Ion  •  24 ianuarie 2017, 15:55

@basencu • 24 ianuarie 2017, 15:32 Nu te supara...nu intereseaza pe nimeni astfel de anomalii!Nu a avut curaj Ciolos sa-l faca penal pe Vozganian desi amindoi au fost ministrii si ambii au semnat la fel pentru Inter Agro?Nu stie o tara intreaga ca este cineva caruia procesele i se amina in continuu si altcineva care ni se spune ca va fi anchetat cu celeritate?!

Cristina Popa  •  24 ianuarie 2017, 15:57

Buna ziua domnule Catalin Tolontan! Tot respectul pentru articolele si investigatiile dumneavoastra! Din cate stiam TVR era in procedura de insolventa, chiar au facut concedieri masive anul trecut, nu prea urmaresc (TVR1, TVR2), dar am observat anul trecut inainte de sarbatori chipurile unor celebrii prezentatori de la alte posturi tv private ex: Ema Zeicescu, Raluca Arvat, Mihai Gainusa etc. Cand tvr se afla in asemenea situatie mai avea voie sa faca angajari????

teveul  •  24 ianuarie 2017, 15:58

deci se dovedeste ca dracul nu e asa de negru, e mai roscovan asa. micul dictator de 'orman nu stie decit sa dea decrete nu sa si explice ce vrea de fapt. ma tem ca ori nu vrea de fapt nimic (in plus fata de programul propriu de actiune) or nu are viziunea (or anvergura viziunii) postului de conducator absolut la care aspira. si nici nu trecu ziua la tvr, ca deja discutam iar de disponibilizari. ce sa-i faci, cind directorii nu au idei, isi asigura comfortul, criteriile de performanta si eventual prima de performanta dind afara oameni. nimic nou sub soare la managementul romanesc. apoi legiuitorii au invatat repede cum vine treaba cu eliberam fonduri de la buget, ca apoi sa le primim inapoi in buget, iar datoriile care afecteaza functional chestiunea ramin. cale sigura spre un faliment in care guvernul nu are nici o implicare, doar a facut tot ce a putut si a alocat fonduri. nu putem astepta de la TVR sa faca aceeasi audienta cu licente de mol si programe de elogiu al inculturii si lenei. Nu astept miracole. Dar un talk show bun si o ancheta saptaminala ar putea face o diferenta fara a apela la locuri pe scaune inchiriate cu mii bune de euro per ora. structura TVR este facuta pentru un post generalist cu rol cultural si de actualitati (NU "STIRI"), si asta ar trebui sa asteptam de la ea. macar rolul asta sa si-l poata indeplini cu succes. chiar si un program desuet de divertisment are farmecul lui in comparatie cu ce se numeste astazi pompos si mult supraevaluat "divertisment".

Viorel  •  24 ianuarie 2017, 16:01

Desi se stie, datoria TVR vine din aplicarea gresita a Codului Fiscal din 2005. ...dar nu se spune! Si din (DNA va stabili, dosarul este ''in studiu!'') cheltuieli pe achizitii prin firme dedicate... Dar nici asta nu se spune... Atunci ce se spune??? Ca nu poate fi ''iertata'' de datorii (cum ProTV a fost iertata de doua-trei ori, desi este un srl!) si ca trebuie inchisa. De fapt este teama concurentei ca TVR ar putea ''sa renasca'' si sa conteze in audiente (aspect gresit, TVR NU este televiziune comerciala!) Dar nici asta nu se spune, cum nu se spune nici ca fostul PDG negocia vinzarea/cedarea spatiului de functionare a TVR, cu Varanul (deocamdata inchis!).

Amnistia  •  24 ianuarie 2017, 16:11

Da' cine este vlad petreanu de trebuie sa fim de acord cu el? Este cumva vreun Cioran si nu stiu eu? Eu vad si simt ca acest baiat, pe langa ca este instabil emotional, nici nu spune ceva emblematic... lui ii place sa critice ***, este un tip inversunat si fara logica. De cateva zile, el si cu Guran ***, au transformat Europa FM intr-un instrument politic feroce, care lucreaza febril impotriva democratiei. Post de radio care acum s-a trezit, cand PSD are sacii toti in caruta...ce facea Petreanu in campanie? A facut atunci vreo analiza politica care sa-l aduca la nivel de exemplu acum??? Rusine petreanule!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian Stăncioiu  •  24 ianuarie 2017, 16:19

Bine că recunoașteți pripirea de ieri, domnule Tolontan. Din păcate, în ultimii ani, ați alunecat într-un fundamentalism. În numele democrației, dar tot fundamentalism este. Ați devenit radical, intolerant, iacobin.

Aproape Anonim  •  24 ianuarie 2017, 17:20

@Ion - :) Bunule domn, vă mulţumesc. Sincer, vă mulţumesc. Fără nici cea mai mică zeflemea. Şi daţi-voie să răspund reproşurilor dumneavoastră, în primul rând, prin a vă spune că atenţia ce mi-o arătaţi, mă măguleşte. Faptul că aţi răbdat să îmi citiţi două comentarii, sincer v-o spun, pentru mine, reprezintă ceva – drept pentru care socotesc că premiul ce îl propuneţi pentru mine, pe drept vi se cuvine. :). În privinţa anonimatului meu, ei bine, am să fac eu primul pas pe drumul concesiilor reciproce dintre noi, şi am să îmi declin prenumele. Bogdan este acesta. În privinţa zilei alese pentru comentariile mele (cea a Unirii, în speţă), să mă iertaţi, ideile însă îmi ies din taste (bune sau rele, cum sunt ele) independent de calendar, şi ca urmare... Pe de altă parte, ultimul lucru pentru care aş milita vreodată pe faţa acestui pământ, ar fi îndoctrinarea, martor mi-e Dumnezeu, aşa că această acuză este una profund nejustă. O altă chestiune - nivelul meu intelectual? Unul mediu, vă asigur, şi de care nu fac foarte mare caz, pentru că IQ-ul este o chestiune extrem de relativă şi de sensibilă, numai o moleculă din alcătuirea cu mult mai complexă şi mai vie a omului. Bugetul TVR-ului? Să mă iertaţi din nou, dar eu n-am înfierat nimic, ci doar am încercat să fac o cercetare (cu caracter personal, şi poate subiectivă prin aceasta) a scopurilor sale. Nu suma m-a interesat aşadar, ci către ce anume are să meargă ea. Rabin?... :) sunteţi prea dur :). Dubii asupra libertăţii presei? - aceleaşi pe care le am vizavi de orice autoîngrădire pe care omul şi-o impune cu propria-i conştiinţă. Categoric, nimeni în zilele noastre nu mai este atât de rudimentar încât să îi arate satârul ziaristului. Îi poate arăta în schimb... plicul (şi această afirmaţie, vă rog să o priviţi iarăşi cu rezerva cuvenită). Sau uşa redacţiei, spre sensul de ieşire. Iar distinsului domn Dragnea, eu nu îi atribui nimic mai mult, decât ceea ce îşi atribuie însuşi domnia sa – a se vedea în acest sens, declaraţiile sale vizavi de manifestaţiile de pe 22. Mă înclin, cu stimă. Şi nu, nu sunteţi deloc neinteligent, sunteţi numai... puţin... supărat. Cred. Mă-nclin din nou şi vă doresc o seară bună.

Aproape Anonim  •  24 ianuarie 2017, 17:22

"daţi-mi"... scuze...

Ion  •  24 ianuarie 2017, 17:43

@Aproape Anonim • 24 ianuarie 2017, 17:20 Ooo...Adica va suparat declaratiile lui Dragnea dupa ce a fost in 22?...Dar unde erati stimabile cind cetateni moldoveni si romani au manifestat pasnic in centrul capitalei si au fost umflati?Stiti care a fost explicatia puterilor de atunci?Ca manifestanti au incercat sa plece din locul de unde luasera autorizatie...Sunteti mondru ca un prorus a ajuns presedintele Moldovei?Asta ca sa va ginditi ca sunt si consecinte ...Puteti sa ma injurati daca vreti si pe mine...Eu am spus ca a fost mineriada la ultimele alegeri prezidentiala cind manifestanti au fortat cordoanele jandarmilor in zi de alegeri si au atacat un partid politic...Deci ...va rog...mai cautati-va la discursul democratic...Democratia inseamna in primul rind respectarea legilor,ca doua lucruri identice sa fie tratate identic...Si raspundeti dv. ,presa lui Tramp a fost altoita?Problema voastra este ca de fapt voi nu sunteti nici cu Tramp ,nici cu Obama...Pai Obama nu numai ca a gratiat fapte grave ,s-a intilnit si cu acei oameni ...La noi un Presedinte nu se poate intilni la o zi nationala ...cu opozantii...Dam exemplu America dar acolo Obama se intilneste cu Tramp,Clinton....

Aproape Anonim  •  24 ianuarie 2017, 18:16

@Ion - :) Aţi biruit, domnule Ion. Uitaţi, aţi biruit. Eu am să închei aici gâlceava noastră, nu de alta, dar chiar nu aş vrea să facem din secţiunea comentarii a blogului domnului Tolontan, un fel de uşă de lift pe care să ne lipim unul altuia bileţele veninoase, să facem din acest loc un fel de avizier de bloc la care să ne tot reproşăm unul altuia prin propoziţii şi fraze muşcătoare, ba scuturatul mileului pe geam, ba plânsetele copilului, ba muzica un pic mai tare din noaptea de Revelion, ş.a.m.d. Uitaţi, am cedat eu... e bine-acum? Aveţi dreptate dumneavoastră. Cel orb şi înşelat sunt eu. Cel subiectiv şi partizan, cel manipulator, cel veninos, acel ce vede totul invers, acel ce vede totul răsturnat... sunt... eu. Vă este acum un pic mai bine?... Aţi... câştigat. :) Felicitări!

Crimson Veritas  •  24 ianuarie 2017, 18:26

Am si eu cateva chestii de spus ... sper sa le inteleaga ... atat Grupa Mica (Iohannis) cat si Grupa Mare (Dragnea) ...:)) 1. Nu exista nici o corelatie ... intre articolele din Constitutie care prevad 'dreptul la initativa legislativa' si art. din Constitutie care prevad 'dreptul la referendum'. Exista niste prohibitii de bun simt ... modificarea unor institutii care nu pot face obiectul initativei legislative (amnistie, gratiere, politica fiscala, ratificarea trataelor internationale) ... dar asta nu inseamna ca subiecte / dezbateri pe respectivele subiecte ... nu pot face obiectul referndumului consultiv al populatiei! Pt. ca nu este normal sa vina 50.000 de cetateni si sa initieze un proiect de lege prin care se 'Gratiata toti violatorii din penitenciarele Romanesti' ... doar un exemplu! Asta nu inseamna ca cetatenii nu pot fi consultati pe anulite subiecte ... fie ca au dreptul sau nu la initativa legislativa ... pe subiectele respective! 2. Legea initiativei legislative a populatiei ... vb. de minim 5.000 de semnaturi ... in minim un sfert din Judetele Tarii plus Municipul Bucuresti ... deci nu stiu de unde s-a scos ... 100.000! 3. Referendumurile costa banii! Nu facem 100 de referendum-uri ... cu probleme care macina cariera politica a lui Iohannis ... sau a lui Dragnea! Facem un singur referendum care sa contina cateva probleme ... care macina intreaga societate romanesca ... atat oportunitatea gratierii pe acesta speta (cu care sunt de acord) ... necesitatea unei legii de raspundere si independenta (de orice fel de numire politica sau prezidentiala) a magistratilor, care trebuie sa fie raportul corect de subordonare / control intre Parlament / Presedinte si Servicii de Informatii, daca romanii accepta sau nu casatoriile civile intre persoane de acelasi sex, ... si chiar intrebarea ... daca romanii sunt sau nu de acord ... cu faptul ca presedintele tarii ... sa faca o politica de partid, in detrimentul de politica de tara! In alta ordine de idei ... daca d-l Iohannis vrea sa faca referendum-uri pe persoana fizica ... sa faca referendum-uri din banii sai obtinuti din chirii si meditatii! ...:)) Iar voi ... daca nu vreti Gratieri ... sunteti de acord ca sa se amenajeze un penitenciar provizoriu ... la Vila Lac 3 ... dupa niste calcule simple ... daca un detinut are dreptul la 2 mp ... Vila Lac 3 ... cu minime modificari ... ar putea sa gazduiasca nu mai putin de 1.500 de detinuti ...:))

Ion  •  24 ianuarie 2017, 18:28

Aproape Anonim • 24 ianuarie 2017, 18:16 As fi cistigat daca v-ati fi gindit la vorbele mele...Asa am pierdut amandoi...Eu pot sa traiesc si daca altii gindesc diferit,fie ca sunt mai inteligenti sau nu...,,Daca doi oameni sunt de acord in toate privintele, poti sa fii sigur ca doar unul dintre ei gandeste.,, ...Desigur ,sunteti inteligent,dar stiti ce mult conteaza ce faceti cu ea(inteligenta)...?

John  •  24 ianuarie 2017, 18:32

TVR-ul sa se descurge cu 65 de mil care ii raman dupa ce isi va plati datoriile. Traim vremuri grele si trebuie sa ne adaptam conditiilor de viata si mediu. daca nu se face selectia naturala si...gata. Exita viata si fara TVR. Punct si d la capat !

Comentează