Eroarea de calcul a lui Liviu Dragnea: chiar dacă iartă TVR de datorii, televiziunea va strînge noi datorii în 2017!

În absența dialogului apare referendumul, adică opțiunea binară, din care unul pierde, unul cîștigă și, de fapt, se ratează efortul comun de a rezolva problema

marți, 24 ianuarie 2017, 11:48

370 de milioane de euro este bugetul Ministerului Cercetării  

300 de milioane de euro au buget televiziunea și radioul public

170 de milioane de euro este bugetul Ministerului Culturii în anul 2017

În chestiunea grațierii și a amnistiei.

În cea a eliminării criteriilor suplimentare pentru numirea managerilor de spital.

În tema trecerii Televiziunii Publice de la taxa cetățeanului la plata din buget.

În toate aceste chestiuni, dar și în altele, Liviu Dragnea comite o greșeală de principiu democratic, care îl conduce, inevitabil, la o eroare de calcul.

Invitat luni seară la România TV, el a spus un lucru care a trecut aproape nebăgat în seamă în vîltoarea legată de grațiere:  ”Sînt nemulțumit de buget!”. Pentru că nu-i ies calculele.

Armata are pînă în 1,4% din PIB în condițiile în care promisiunea e de 2%. Unele tăieri de costuri i-au fost comunicate șefului PSD ca imposibile.

Liviu Dragnea este nemulțumit, pe bună dreptate. Își vede amenințat programul de guvernare.

Numai că, înainte să arate cu degetul, poate că nu tabelele în Microsoft Excel sunt de vină! Poate că e ceva care nu funcționează în alchimia felului în care PSD ia măsurile.

Dacă privim un pic cifrele legate de TVR, ele ne spun o poveste interesantă.

În bugetul de stat pentru 2017, TVR figurează cu 950 de milioane de lei.

E mai mult decît în 2016.

Numai că iată ce apare la Articolul 41. din Legea Bugetului de Stat pe anul 2017:

Cu alte cuvinte, Guvernul pune TVR să-și achite datoriile.

Mecanismul însuși e discutabil. Popescu are de luat bani de la Ionescu și-i dă tot el bani datornicului ca să plătească. Asta înseamnă că Ionescu și-a stins datoria?

Dincolo de principiu însă, nu ies calculele!

65 de milioane de euro ar urma să-i rămînă TVR la dispoziție, ceea ce va aduce noi datorii

146 de milioane de euro este datoria TVR către stați și privați

211 milioane de euro are TVR buget pe 2017

Așa cum nu ies socotelile pe întreg bugetul României, nu ies nici la televiziunea publică.

Nu cumva nu ies din aceleași motive?

Dacă, din bugetul anunțat de 211 milioane de euro, Guvernul va obliga TVR să achite datoriile de 146 de milioane de euro, TVR rămîne cu 65 de milioane de euro.

65 de milioane în 2017, față de 90 de milioane cît a cheltuit în 2016!

Experiența oricărui manager arată că este nerealist să vii în februarie 2017 și să ceri unei instituții să cheltuiască mai puțin cu aproape 50% față de anul precedent!

Un singur exemplu: restructurarea unei companii cu peste 2.500 de angajați ar atrage, în primul an, costuri de personal mai mari din salariile compensatorii.

Nu discutăm aici dacă ne place sau nu TVR sau dacă fiecare dintre noi credem că ea își îndeplinește misiunea.

Oricum e decepționant că nimeni dintre politicieni nu are curajul să vină și să propună unificarea TVR și SRR, ceea ce e logic din punctul de vedere al conținutului publicistic, al serviciului public și ar aduce mari beneficii de costuri! Mai ales că nu ies calculele în bugetul național pe 2017, iar ambele instituții primesc 300 de milioane de euro.

Media publică este vitală pentru o democrație, iar cifrele ei trebuie privite realist.

400 de milioane de euro are buget Serviciul Român de Informații

90 de milioane de euro are Ministerul Tineretului și Sportului

300 de milioane de euro au buget televiziunea și radioul public

300 de milioane de euro pentru media publică nu sînt o glumă. Înseamnă de trei ori cît bugetul sportului românesc! Și doar cu 20% mai puțin decât bugetul Ministerului Cercetării.

Mai e puțin și TVR și SRR ajung la nivelul SRI, care are 400 de milioane de euro buget în 2017.

Și, încă o dată, chiar dacă bugetul le dă bani să-și plătească datoriile integral, titlurile de presă anul viitor, pe această vreme, vor fi: ”TVR a strîns iarăși datorii!”.  

Cum apar astfel de ”găuri” în calcule?

Una dintre explicații stă în realitatea că Liviu Dragnea și aparatul său nu au obișnuința de a explica oamenilor.

Măcar de s-ar fi uitat pe acest tabel din paginademedia. 

Și nu e vorba doar că-i enervezi pe cetățeni și că dai senzația că ascunzi ceva. Dacă nu dialoghezi, te privezi inclusiv pe tine de informațiile și ideile care irigă societatea.

Când explici celuilalt, îți explici și ție.

Argumentul funcționează, întotdeauna, și ca proprie lămurire.

Explicînd, înveți. O știm cu toții, încă de la școală. O știe toată lumea civilizată.

În cazul TVR, după ce am văzut ieri cifrele, toți ne-am repezit să spunem că bugetul TVR a crescut. A crescut, dar, de fapt, a scăzut, am observat abia după aceea, când am pus mîna pe telefoane.

De acord, noi, ca jurnaliști, ne-am pripit, dar la fel se pripesc cetățenii, iar asta se întîmplă de fiecare dată cînd autoritățile nu explică. 

Cinstit, nici acum nu știm cum stau lucrurile, pentru că nu e clar ce înseamnă ”datoriile se achită cu prioritate”, cum scrie în legea propusă de guvernul Grindeanu.

Poate se vor plăti cu prioritate doar datoriile la ANAF, nu și cele către privați. Ceea ce naște iarăși un tratament inegal.

Sau se va plăti doar o cotă parte din fiecare datorie, fie ea publică sau privată. Doar Dumnezeu știe când cerurile nu explică muritorilor!

La Europa FM, Vlad Petreanu punea această strategie de acțiune în forță a lui Liviu Dragnea pe seama stilisticii de baron local. Nu explic, nu discut, execut! Indiferent de domeniu, am un plan făcut cu ”ai mei” și voi vă supuneți!

Ce se întîmplă în absența conversației?

Apare referendumul. Nu unul, ci mai multe.

klaus_iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat unul pentru grațiere, Liviu Dragnea a plusat cu două referendumuri: unul pentru familie și celălalt pentru eliminarea imunității.

Referendumul este o opțiune binară. E cu 0 și 1. E alb și negru.

Sau, cum spune Vasile Dâncu de Ziua Unirii, nu mai acceptăm alt rol decît pe cel al conducătorului, al cîștigătorului prin strivirea adversarului.

Culmea e că nici din închisoare lucrurile nu se văd altfel!

De la Rahova, acolo unde își ispășește pedeapsa, SOV pune corect problema cînd remarcă faptul că o temă care ține de clemență s-a transformat, din cauza acțiunii nocturne la propriu a PSD, într-o operațiune de furat găina din fundul curții, în timp ce orătăniile încearcă să scape și cîinele dă să rupă lanțul.

Asta se întîmplă acum. Cetățenii dau să rupă lanțul, neștiind prea bine dacă e dihor, om sau pisica vecinului!

De aceea sînt și atât de rare plebiscitele în democrațiile funcționale.

Sînt folosite cu măsură, ca ultimă și nedorită soluție.

Pentru că referendumul activează partizanatul și cel mai aprig populism. El nu generează numitorul comun de care o țară are nevoie. E despre ceea ce ne desparte, nu despre ceea ce putem face împreună.

Ca orice joc cu sumă nulă, referendumul pare că dă un răspuns lămuritor, că desparte apele.

Dar, a doua zi dimineață, te simți mai izolat și mai nesigur, fie că ai cîștigat, fie că ai pierdut.

Asta e.

Când nu vorbești cu oamenii, nu pigulești ideile contrare și nu ”bărbierești” cifrele, te ”tunzi” cu ghilotina!

 

 

Save

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Psiho Pupu  •  24 ianuarie 2017, 18:43

Lăsînd la o parte calculele mai mult sau mai puțin exacte cu şi despre bugetul tvr. cât şi faptul că acest preşedinte al camerei deputaților pare a fi adevărul din toate (de fapt chiar este), subliniind probleme pe care ar trebui să le sublinieze primul ministru (!!! culmea, există şi o asemenea persoană), aş întreba onor anumiți postaci- pardon, postatori, ce anume jurnalist a fost "maltratat" de "mineri" şi ce a pățit numitul ?? Să fie cumva vreun purtător de microfon de pe la rtv sau a3 ? În acest caz ar trebui să le mulțumescă şefilor dânsului pentru "bruscările" suferite. Sunt într-adevăr,în acele redacții nişte personaje *** pentru dezinformările grosolane pe care le promovează, în timp ce "la teren" trimit pe alții. Apropos: am auzit că anumiți sponsori îşi retrag spoturile publicitare de la cele două...(spuneți-le voi cum vreți). P.S. Domnule Tolontan, lipsa de dialog şi impunerea unei singure viziuni, apariția unui singur personaj care ştie tot, se pricepe la tot, se cheamă ,de fapt , Dictatură. Am mai avut exemple. Chiar nu recunoaşte nimeni tiparul ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dana  •  24 ianuarie 2017, 18:48

Referendumul este o practica democratica prin excelenta! Faptul ca intrebarile nu sunt bine formulate, ca rezultatele nu sunt intotdeauna respectate, sau ca deseori reprezinta o solutie extrema, nu inseamna ca referendumul nu e bun! Inseamna doar ca politicienii nu sunt exersati in ale democratiei. In Elvetia se practica foarte frecvent, si nimeni nu gaseste asta abuziv, inutil sau nedemocratic, nici macar cei care pierd ;) ! Indiferent de miza, opinia majoritara a poporului se aplica! In 1992 s-a votat contra aderarii la UE, in ciuda avizului Consiliului Federal si a principalilor actori din economie si finante. Rezultatul : Elvetia a refuzat aderarea PUNCT In situatia actuala politica din RO, ego-urile supradimensionate, interesele pur personale si partinice de tip cumetrie, nu lasa loc nici deliberarilor civilizate si constructive, si cu atat mai putin consensului! Ce de facut, cand opozitia e atat de moale si neinspirata, puterea atat de acerba si lipsita de scrupule, iar presedintele...singur? Pai, referendum!

Loredana  •  24 ianuarie 2017, 18:50

E clar ca toata treaba asta cu TVR-ul e cu ba la vale, ba la deal si doar zapaceste lumea pentru ca nu exista comunicare si tranparenta din partea PSD-ului. Oricat de deranjant e ceea ce se intampla cu finantarea televiziunii publice, cred ca mai mare insemnatate si importanta ar trebui sa acordam celorlalte sectoare unde subfinantarea este o problema mult mai grava. La aparare nu poti sa sub 2% daca nu vrei sa te trezesti cu un razboi la usa avand in vedere planurile lui Trump si sa maresti fondurile cu 60% pentru dispozitiile primului ministru. Ok, este imprtant pentru oameni sa inteleaga ce se intampla la TVR, dar e mai imprtant sa ne indreptam atentia spre ceea ce cu adevarat ne afecteaza grav pe toti.

Roznoveanu Costeluş  •  24 ianuarie 2017, 19:00

Am o mică subliniere de adus la comentariile unor distinşi " de mai sus" : la ROMATSA parcă fusese numită ceva Şef( pe bani buni), chiar doamna soție a fostului ministru al justiției, domnul Robert Cazanciuc, doamnă ce se află în ceva grad de rudenie cu însuşi domnul Ponta Viorel(Victor). Întreb pe domnul avocat (sau grefier) care ne invită la şedința publică din 31 ian. la cele două instanțe,dacă (chiar) nu cunoştea (şi) acest "mic detaliu" ?

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2017, 19:30

@Loredana: sunt multe domenii importante, dar o presa publica libera si puternica e, in studiile europene, corelata cu un grad mare de participare cetateneasca si cu un grad scazut al coruptiei.

mihaix  •  24 ianuarie 2017, 19:45

Fiecare avem parerile noastre dar totusi...Ma intreb daca nu cumva, intr-o buna zi, Tolontan va cere, in mod public, verificarea listei de intretinere din blocul meu. Si, eventual, asa cum spunea un clasic in viata, dupa publicarea articolului, se va declansa in mod automat urmarirea penala impotriva administratorului.

Valentin  •  24 ianuarie 2017, 20:09

Sau macar pe aia cu noua mineriada sa o explice. Tolo e deschis si asteapta explicarea inexplicabilului. Spera in realitati alternative, in post-adevaruri. Succes!, dar nu-ti tine respiratia, Catalin.

moise goran  •  24 ianuarie 2017, 22:01

@ dana Nu sufera comparatii .Elvetia are bani . Romania NU . Democratia inseamna in primul rind bani . Fara bani in capitalism educatia lipseste cu desavarsire . Educatia a existat numai pe timpul comunismului cind existau destui profesori bine pregatiti . Profesori care primeau apartament gratuit de la guvern in conditiile in care intretinerea raportat la ce este astazi era aproape nimic. Capitalism democtratic fara bani nu exista

tot Valentin  •  24 ianuarie 2017, 22:07

"Una dintre explicații stă în realitatea că Liviu Dragnea și aparatul său nu au obișnuința de a explica oamenilor." Dar ce Dumnezeu face in fiecare seara la televizor? Cum foloseste spatiul de emisie? Apropo, cate ore poate sa petreaca acest om pe ecran, zi de zi, inainte sa ne ingrijoram ca premierul de facto petrece mai mult timp facand propaganda la televizor decat conducand Guvernul din penumbra?

Emilian  •  24 ianuarie 2017, 23:49

Catalin, iti dau dreptate in mai multe privinte. Este clar ca intentia lui Dragnea (spun Dragnea, fiindca pe zi ce trece se dovedeste ca Grindeanu e un figurant) e aceea de a da o gura de oxigen TVR si RRA, dar un astfel de "moment zero" nu poate avea loc inainte de o analiza profesionista a modului cum se cheltuie banii si luarea masurilor necesare astfel ca in urmatorii ani cele 2 insitutii sa nu mai ajunga in aceeasi situatie financiara. E clar ca Dragnea nu are un astfel de plan si chiar daca ar avea unul, restructurarea ar fi foarte probabil una cu tenta politica si atat. Iti dau dreptate si in ceea ce priveste dialogul si e clar ca "batalia referendumurilor" este o expresie a incapacitatii de a discuta, a negocia, a asculta diferite puncte de vedere. Am auzit de mai multe ori politicienii justificandu-si actiunile prin aceea ca "legea ne permite" sau "Constitutia ne permite", prin urmare "de ce sa n-o facem"! Cu alte cuvinte, logica, bunul simt, dialogul au un rol secundar, nu trebuie sa explicam "de ce" , "cum" s.am.d., este suficient sa spunem ca este permis! "Daca legea ne permite sa-i calcam pe altii in picioare, de ce mai trebuie sa explicam"!? Cam asa suna mesajul psd in zilele astea.

dan  •  25 ianuarie 2017, 1:03

ok 1 la mana 65 mil in 2017 vs 90 mil in 2016 nu sunt niciodata cu 50% mai putin dar asta e..tu Catalin esti ziarist nu matematician da mai bine 50 %..doi da este p[osibil eu lucrez in Canada la o companie de petrol si in 2015 am avut un buget de 5 miliarde de $ odata cu criza bugetul sa redus fara nici o explicatie la 3 miliarde $ in 2016 si ghici la sfarsitul lui 2016 productia era cu numai 2% mai mica decat la sfarsiyul lui 2015... economii ,concedieri,fara bonusuri fara deplasari inutile,fara team building la 3 luni ca pana atunci..se poate doar ca ai nevoie de manageri competenti..

Armadilo  •  25 ianuarie 2017, 3:19

Cataline, CINE va reusi sa ii explice si sa il fac sa inteleaga pe Dragnea ca numai merge fara sa explici poporului ce faci????? Cine ne va mai aduce la un numitor comun???? Nu sunt de acord cu atitudinea presedintelui de a raspunde cu aceeasi moneda lui Dragnea, dar cum il mai poti aduce PSD-ul la o discutie normala????

Vlad  •  25 ianuarie 2017, 14:09

"65 de milioane în 2017, față de 90 de milioane cît a cheltuit în 2016! Experiența oricărui manager arată că este nerealist să vii în februarie 2017 și să ceri unei instituți să cheltuiască mai puțin cu aproape 50% față de anul precedent!" 65 fata de 90 = 28%, nu 50%. Înțeleg să rotunjim și să aproximăm. Rotunjit la 30%, sau la o treime, 33%, aș înțelege. Dar cu 50% deja ați sărit calul rotunjind. Asta nu invalidează argumentul, dar un pic de acuratețe n-ar strica. A, și este ”instituții” nu ”instituți”, că mi-l subliniază cu roșu Windows-ul în citatul din articol.

Stefan  •  27 ianuarie 2017, 14:35

Foarte bun articolul!

Comentează