CRIZA DIN FARMACII: E-mailuri care demonstrează cum marii distribuitori livrează, în mod intenționat, mai puține medicamente, exact din cele necesare pacienților!

Ca să le livreze în proporție de 30% ceea ce cer oamenii, Farmexpert obligă farmaciile să ia 70% dintre medicamentele scumpe sau care se vând greu. Într-un raport oficial, se recunoaște că practica e generalizată!

miercuri, 22 februarie 2017, 3:38

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Premierul Sorin Grindeanu vizitează, ieri dimineață, Ministerul Sănătății.

Apoi, împreună cu ministrul Florian Bodog, iese la declarații.

-Am discutat câteva probleme foarte importante.

-Care anume, domnule prim-ministru?
De exemplu, lipsa medicamentelor din farmacii. Mi se pare cea mai gravă situaţie

-Ce ați făcut?
-Ministerul Sănătăţii a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură.

Farmaciștii sunt primii care află nemulțumirile oamenilor

Imediat, Vlad Voiculescu reacționează și spune  că ”Domnul Grindeanu întrece limita nesimțirii și a ridicolului să spună că nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor”.

Reacția actualilor și foștilor guvernanți vine pe fondul nemulțumirii tot mai mari a farmaciștilor, care preiau reproșurile și nemulțumirea oamenilor ce le intră în prăvălii.

Ei sunt semnalul cel mai bun că ceva important se petrece la contactul dintre pacient și medicament.

”E-mailuri care arată una dintre cauzele crizei medicamentelor”

La începutul lui 2017, criza medicamentelor apare într-o gravitate sporită.

Această situație nu e una nouă și, într-un fel sau altul, toate guvernele din ultimii cinci ani au încercat să o rezolve.

N-au reușit, deși uneori situația s-a ameliorat temporar.

”Unul dintre motivele crizei se găsește în aceste e-mailuri”, spune un om din sistemul sanitar.

2,77 miliarde de euro a fost cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente din România în 2015, conform Forbes

El oferă ziarului corespondența dintre unul dintre lanțurile mari de farmacii și distribuitorul de medicamente Farmexpert.

Pornită ca o afacere autohtonă și primind între timp un mare investitor de afară, Farmexpert reprezintă a doua firmă ca dimensiune de pe piața românească.

Corespondența este una proaspătă.

De trei săptămâni.

”Puteți arăta publicului una dintre cauzele pentru care nu ajung medicamentele!”, spune omul.

Chiar dacă este un schimb de e-mailuri comerciale secrete între două companii private, Gazeta a decis să-l publice pentru că dezvăluirea  răspunde interesului public.

”Te rog să onorezi necesarul”

Marți, 31 ianuarie 2017, la ora 13:08, un lanț de farmacii cere de la distribuitorul Farmexpert:
”Bună Sorina,

Te rog să ne onorezi necesarul de mai jos.

Arimidex 1 mg – 3, Atacand 16MG – 50, Atacand 8MG – 50, Betalok Zok – 480…”.

Și lista de medicamente cerute de către farmacie continuă.

Sunt zeci de mărci, de la diverși producători pharma, toate distribuite de Farmexpert.

”Conform politicii FXP, Farmacia trebuie să achiziționeze…”

Răspunsul angajatului de la Farmexpert vine imediat, pe e-mail, la  ora 13:14.

anonimizat

”Aceste produse se vor factura mâine. În acest moment pentru a duce procentul de deficitare la 30% conform politicii FXP, Farmacia trebuie să achiziţioneze de 200.000 RON”.

Sursa explică: ”Medicamentele deficitare sunt cele pe care pacienții le cer în mod prioritar în farmacii. Medicamentele de care au cea mai mare nevoie, care sunt mai ieftine, mai căutate”.

”Lanțurile de distribuție condiționează farmaciile. Ca să le dea 30% medicamente deficitare, le bagă pe gât și 70% medicamente, vitamine, suplimente alimentare și altele care se vând mai puțin. Farmaciile nu au însă atâția bani și așa iau mai puțin și din medicamentele căutate. E o pârghie prin care apare criza de medicamente” Sursă a Gazetei, interpretând e-mailurile

Politica ”medicamentelor deficitare” este binecunoscută de către autorități

Acesta nu e un e-mail rătăcit.

Potrivit documentelor statului român, asistăm la un fenomen.

Într-un raport de 500 de pagini al Consiliului Concurenței din 2015, consultat de Gazeta Sporturilor, apare exact termenul din e-mail, ”medicamente deficitare”, termen care ar fi aplicat de ”majoritatea distribuitorilor”!

”Una dintre problemele semnalate de farmacii”, scrie Consiliul Concurenței în raportul său oficial, ”este că, în cazul majorității distribuitorilor, livrarea medicamentelor ”deficitare” este condiționată de achiziționarea unui volum mult mai mare de medicamente pe care farmacia nu le dorește și nu le-ar comanda dacă nu ar fi nevoită”.

Această practică nu este singura în defavoarea clientului final, bolnavul în cazul medicamentelor.

Numai una din 5 farmacii spune omului că există un medicament mai ieftin!

Doar 23% dintre farmacii prezintă pacientului alternativele mai ieftine, au recunoscut ele în investigația făcută de Consiliul Concurenței

Conform aceluiași raport, care investighează diverse aspecte ale pieței, pacientul este lezat în foarte multe feluri.

Condiționate să cumpere, la pachet, produse ieftine și scumpe, farmaciile încearcă să le vândă oamenilor și pe cele scumpe.

Numai una din cinci farmacii indică bolnavului că există și un medicament mai ieftin decât cel cu care vine pe rețetă.

Asta recunosc chiar farmaciile. Că nu lucrează în folosul clienților decît într-o mică proporție.

Și, deși în România, pe rețetă ar trebui să se prescrie doar substanța activă, nu medicamentul sau farmacia, Consiliul Concurenței a descoperit un lucru comun, pe care oamenii îl cunosc.

Documentul consemnează că ”aproape jumătate dintre farmacii au afirmat că pacientul primește din partea medicului prescriptor carduri care beneficiază de reducere doar într-o anumită farmacie, pacientul fiind astfel direcționat în alegerea farmaciei”.

46% dintre farmacii au recunoscut că medicul își direcționează pacientul către o anume farmacie

O singură farmacie din Iași a vândut de două ori mai mult decât restul de 385!

Rezultatul direcționării?

Farmaciile favorizate prosperă, iar celelalte suferă.

În județul Iași, de pildă, o singură farmacie din totalul de 386 a decontat 69% dintre medicamentele pentru cancer decontate prin Programul Național de Oncologie!

Raportul vine cu exemple similare din mai multe județe.

Farmaciile neprivilegiate nu-și mai permit să cumpere 70% medicamente ”nondeficitare” și 30% medicamente ”deficitare”.

„În anii trecuți, o dădeai cumva la capăt. Te bălăcăreai cu distribuitorii, te certai, dar ajungeai cumva la capăt, măcar la un 50%-50%. Acum ți se bate obrazul și ți se condiționează pe 70%-30%, iar oamenii rămân fără medicamente și dau vina pe noi, pe farmacii”.

Toți se descurcă, pacientul suferă

Așa cum reiese din investigație, criza este întreținută, voluntar sau involuntar, de toți participanții de pe piață: producători pharma, distribuitori, farmacii, medici.

Consiliul Concurenței sesizează ”poziția dominantă a producătorului”.

Un lucru e cert în perpetuarea sa: afectat este pacientul.

Iar cel mai profund este lovit pacientul vulnerabil, care are stringentă nevoie de un medicament și care nu deține mijloace financiare.

”Consiliul Concurenței recomandă distribuitorilor stoparea practicii de vânzare a medicamentelor sub formă de pachete și onorarea comenzilor farmaciilor așa cum sunt acestea realizate” Raportul CC din 2015

”Accesul la medicamente să rămână transparent și nediscriminatoriu”

Prin e-mail, există dovada concretă a practicii.

Prin raport, există confirmarea că asistăm la un fenomen.

Ce se poate face?

Toate aceste practici comerciale sunt în afara sau la limita legii.

Oricum, ele sunt, așa cum susține și Consiliul Concurenței, împotriva sensului industriei farmaceutice, acela de a se asigura că ”accesul la medicamente trebuie să rămână transparent, nediscriminatoriu și eficient”.

În Legea Sănătății din România se precizează clar că toate companiile de pe lanț, indiferent că sunt producători, distribuitori sau farmacii, au obligația ”de a face un serviciu public de aprovizionare cu prioritate a pieței naționale”.

Farmexpert, prima reacție: ”Nu asta e politica noastră”

Contactată de ziar, conducerea Farmexpert a precizat că va oferi o explicație pe larg în câteva zile.

Iulian Trandafir. Sursa foto: Cronica Română
Iulian Trandafir. Sursa foto: Cronica Română

”Ne cerem scuze, deocamdată suntem într-o acțiune, dar ne vom crea cât de curând disponibilitatea, pentru că e important să explicăm oamenilor”.

Două lucruri a comunicat oficial până în acest moment directorul general al Farmexpert, Iulian Trandafir:

  1. ”Vânzarea la pachet nu este, în niciun caz, politica companiei noastre. Mai avem probleme, dar îi concediem pe cei care fac acest lucru!”.
  2. ”Situația de pe piața de medicamente este, într-adevăr, presantă. Ca distribuitor, primim mai puține medicamente decât comandăm și suntem nevoiți să le împărțim între farmacii”.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

Yoyo  •  23 februarie 2017, 21:37

@catalin/a are dreptate 100%. Farmaciile independente au pierit pe limba lor, mai ales datorita lacomiei . Am activat in meseria asta suficient ca sa stiu mai mult decat mi as fi dorit.

Dan  •  23 februarie 2017, 22:51

Niste mizerabili! Se joaca cu viata pacientilor! As fi curios sa vad cum ar reactiona daca ar fi in situatia pacientilor! E o practica mizerabila sa conditionezi achizitia altor medicamente pe langa medicamentele principale; iar daca farmacia nu achizitioneaza suplimentar, spunca nu au medicamentele principale pe stoc si asa pacientul sta si rabda si asteapta!

StefanCM  •  23 februarie 2017, 23:07

Interesant IT, mersi de informatie. Inseamna ca tehnic vorbind vor avea capacitatea de a identifica, macar partial, anomaliile din sistem. Ceea ce ar trebui sa fie de ajuns, daca gasesti un capat de sfoara stii unde sa mergi mai departe. Problema e daca sunt capabili si dornici sa faca pasul de la tehnic la practic.

Marco  •  24 februarie 2017, 9:21

@catalin (sau catalina.... că na' aparent schimbările de gen sunt normale) aş începe cu lipsa de cunoaştere a termenilor, nimeni nu te-a criticat pentru gramatică (cred că ar fi cu mult peste nivelul tău), eventual pentru ortografie... dar e grea limba română... cât despre esenţa problemei, ce să zic, îmi dai dreptate prin felul în care te amuză propriul tău comentariu.... sincer ai o problemă gravă de credibilitate (nici un om normal peste 25 de ani nu râde la ce zice singur).... meseria de farmacist este, a fost şi va fi curată... Acum tu, ca om cu "experienţă", în nici un fel angajat încă la unul din marile lanţuri... tu acest Mesia al opiniei.... tu, un mare guru al felului cum funcţiona sistemul de sănătate din ţara asta(vezi, la asta se poate râde)... de fapt tu, un fel de accesoriu deloc necesar, platit din banii ăia murdari de care tot vorbeşti, tu cel ce se laudă cu ce şpăgi dădea (puteai măcar pune mâna pe o carte din acei bani), apari şi îmi explici mie că sunt şi suntem şpăgari (apropo, darea de mită e o infracţiune, copile)... Nu ştiu de unde ditamai complexul de inferioritate... da domnule, un farmacist facea averi pe vremuri, nu era vorba de şpăgi, era vorba de o recompensă firească a unei munci care presupunea studiu (că "agent" poate ajunge oricine, farmacist e mai greu)... s-au îmbogăţit tot felul de "Cătălini" din profesia noastră, acolo s-au dus şi se duc banii... stai liniştit că mai mult, acele "babe" (un pic mă enervează că nu ai încă bunul simţ să îţi ceri scuze pentru asta) pe care le desconsideri ştiau fiecare medicament şi fiecare afecţiune pe care o aveau fiecare din pacienţii lor... acele "babe" corectau reţetele aberante şi povesteau cu omul despre problema care o avea.... acum tot sistemul de sănătate s-a umplut de "Cătălini", toate farmaciile sunt în proprietatea "Cătălinilor", totul funcţionează pe şpăgi şi comisioane "Cătălineşti" iar pacientul primeşte 0 informaţii.... Cât despre contrazis, te-am contrazis intelectual... încă te implor să îţi foloseşti vocabularul restrâns pentru a înţelege, după ce citeşti, codul deontologic al farmacistului... cealaltă sugestie ar fi să te autodenunţi referitor la infracţiunile cu care te lauzi (mă rog, ar fi drăguţ să citeşti un pic de Esop, sugerez fabula 210).... ultima sugestie ar fi cea menţionată mai sus: nu mă fă pe mine şpăgar, cu asta te-ai ocupat tu, unii muncesc în viaţă şi fac un ban corect, în locul tău aş fi dezvoltat o coloană vertebrală şi aş fi denunţat darea aia de mită (că na', ca farmacist ai demnitate şi respecţi unele valori esenţiale)... ţin oricum să îţi mulţumesc pentru termenul ăsta de "catlini", chiar nu aveam o denumire pentru oamenii ăştia care au apărut în sistemul ăsta bolnav de sănătate al nostru doar pentru a face un profit nefiresc.... toate cele bune.

Maria  •  24 februarie 2017, 19:01

@Catalin Da-i pace lui Domn' Farmacist Marco, l-ai atins unde l-a durut cel mai mult. ***. Pam-Pam !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabone  •  24 februarie 2017, 19:18

”Lanțurile de distribuție condiționează farmaciile. Ca să le dea 30% medicamente deficitare, le bagă pe gât și 70% medicamente, vitamine, suplimente alimentare și altele care se vând mai puțin. Farmaciile nu au însă atâția bani și așa iau mai puțin și din medicamentele căutate. E o pârghie prin care apare criza de medicamente” Sursă a Gazetei, interpretând e-mailurile. NU E BUNA INTERPRETAREA ! DE UNDE ATI SCOS-O ?

Mihaela  •  24 februarie 2017, 21:08

Poate ne spuneti cine sunt marii castigatori ai acestei afaceri si unde se duc banii

Ioioif  •  25 februarie 2017, 15:58

De ani de zile vorbim de criza medicamentelor. Nimeni nu făcut nimic, nu face si nu va face vreodată!!! Nimeni nu spune tot adevarul!!! Totul este trunchiat!! Incepand cu distribuitorii, farmaciile independente si de lant, terminand cu medicii si MSF SI CNAS.!!! Intrebati farmaciile de ce vand doar medicamente originale, la care coplata pacientului poate fi imensa?! Este mai usor si mai profitabil! Genericele exista!!! Dar profitul este mult mai mic!!! De aici apar discounturi cat casa poporului date de catre producator, ca farmacia sa binevoiasca sa listeze si poate sa le vanda! Pentru majoritatea bolilor cardiovasculare, neurologice, psihiatrice.. etc.exista variante de tratament cu generice. Medicul este "vinovat"ca o farmacie are vanzari mai mari decat altele... Oare nu cumva din acele alte farmacii s-au intors pacientii la medic sa îi spuna ca nu gasesc un anume medicament?!! Medicament care poate exista in farmacie, dar daca este prea ieftin nu merita vandut... nu aduce profit!!! De ce apar anunțuri cu pacienti care vand tratamentele... si asa apar "traficantii de medicamente"? De ce nu intervine nimeni?Poate altii chiar au nevoie de tratament!!! Sunt enorm de multe lucruri de spus.. Insa fiecare spune doar ce vrea... Asa apare manipularea!!!

Bia  •  26 februarie 2017, 7:28

Sa va spun eu povestea completa si corecta. CAPITOLUL 1 - Farmaciile Am activat vreo 10 ani in sistem si am decis sa ma retrag, dezamagita de tot ce vedeam in jur: la inceput au fost farmaciile particulare; mergeau cu masina sa ridice buline direct de la fabrica si isi aprovizionau singure propriile afaceri (asta era prin anii '90); apoi au aparut incet-incet distribuitorii care faceau treaba asta pentru ele; dar pentru ca si astia se inmulteau, a aparut concurenta care era din ce in ce mai acerba pentru cota de piata; din aceasta lupta au avut de castigat intotdeauna farmaciile particulare si din ce in ce mai putin lanturile de distributie; acum, din punct de vedere al crizei medicamentelor, problema sta asa: exista 2 mari categorii de medicamente: originale (cele scumpe si bune) si generice (cele ieftine si copiate, mai putin bune); statul roman incearca sa ani de zile sa faca campanie electorala pe toate domeniile, inclfarmaciile particulare erau tinute in puf (contracte pe case, masini, excursii in strainatate, mobilari de farmacia, bani, bani negrii, bonuri cadou, etc); mergeam ca furnicuta si le caram zilnic; usor-usor au devenit lacome iar lacomia a inceput sa le faca avare si neserioase total, luau de la toti dar nu-si mai respectau "contractele" cu nimeni; stateam umilita in oficina alaturi de alti agenti si asteptam sa ne bage in seama, sa-si respecte termenii intelegerilor verbale sau scrise, devenisem toti "carne de tun" dupa bunul lor plac; aveau cate 2-3 masini, 2-3 case, gramezi de bani in buzunar dar vroiau mai mult in fiecare zi; toata nebunia asta a dus la falimentul rasunator al primelor lanturi de distributie prin anii 2008-2009-2010 cand presiunea farmacistilor lacomi asupra marjelor distribuitorilor a fost fatala; dupa 2010 au ramas cativa distribuitori care au inchis robinetul avantajelor infinite catre farmaciile particulare si in 1-2 ani, "doamnele" au inceput sa se trezeasca la realitate - avantaje din ce in ce mai mici, bani negrii nu mai erau, au inceput doar discount-urile oficiale pe factura si penalitatile uneori enorme daca nu isi respectau termenele de plata; "doamnele farmacist", printre care si "domnul" Marco de mai sus, s-au trezit la realitatea cruda si multe s-au indreptat spre faliment; zambeam fericita, in sfarsit se facuse dreptate ! Doamne, ce mult trecuse, dar in sfarsit se facuse dreptate !; usor-usor s-au ridicat lanturile de farmacia, unde regulile erau stricte, discount-urile erau 100% oficiale si beneficiile impozabile, salariile la vedere, absolut totul sau aproape totul, corect; degeaba tipa farmaciile particulare acum ca lanturile le-au omorat: daca erau asa de rele cum spun ele, de ce pacientii au ales in final sa mearga spre lanturile de farmacii ? este simplu: au gasit un mediu civilizat, ordonat;

Bia  •  26 februarie 2017, 7:41

CAPITOLUL 2 - CRIZA MEDICAMENTELOR acum, din punct de vedere al crizei medicamentelor, problema sta asa: exista 2 mari categorii de medicamente: originale (cele scumpe si bune) si generice (cele ieftine si copiate, mai putin bune); statul roman incearca sa ani de zile sa faca campanie electorala pe toate domeniile, inclusiv farma; de cativa ani au inceput sa faca ieftiniri peste ieftiniri de medicamente, fara sa tina cont de un simplu fapt: atat Statul cat si firmele din toata lumea (indifferent de domeniu) NU sunt societati de caritate, ci urmaresc un profit; din cauza profitului reinvestit se devolta lumea, nu din cauza muncii pe degeaba; dar in fine....asta suna bine la electoratul roman, mai ales cel din zona....Cotroceni....; medicamentele originale si scumpe, nu mai produc profit in Romania si atunci sunt exportate; raman pe piata doar cele ieftine, care nu au aceleasi beneficii si rezultate la pacienti; aici este ceva ciudat: toti tipa ca nu le gasesc dar si ca vor preturi mici la buline; dragilor, nu se poate si bun si ieftin si pe toate drumurile; ati fost mintiti regulat de Stat ca lanturile de distributie si de farmacia sunt necuratul pe pamant, dar niciodata nu spune ca ce termene de plata in trecut se plateau facturile de Stat.....5-6-12 luni fara sa plateasca nicio penalitate, fara sa dea socoteala nimanui....; intotdeauna Statul a incercat sa faca protectie sociala pe banii firmelor de medicamente....si cand nu lea-a mers au dat vina tot pe ei; apoi pacientii tipa ca de ce nu sunt ieftine medicamentele, asta in timp ce au echivalente ieftine pe piata, a celor scumpe; da, dar nu au acelasi effect, ups.....nasol; iesiti in strada, obligati statul sa opreasca exporturile de medicamente prin aducerea la pretul marit correct si atunci avem toti, de toate; Statul are firma de medicamente, DE CE NU SE IMPLICA DIRECT SI SA DEA IN PIATA MEDICAMENTEE BUNE LA PRETURI MICI ??? ESTE SIMPLU: ar pierde tone de bani; si atunci, ma intreb consternate: CAT O SA MAI DORMIM CU TOTII ? CAT O SA MAI AVEM PE AICI DOMNI GEN MARCO CARE AU *** CA SUGATIVA FARA SA PLATEASCA IMPOZIT PE TOT, DAR TIPA LA CEI CARE PLATESC IMPOZIT PE TOT ????? D-le Tolontan, cercetati adanc problema, este mult mai complexa decat pare....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marco  •  26 februarie 2017, 13:39

@Bia ... cu tot respectul, da' dacă începi cu "Sa va spun eu povestea completa si corecta." şi una din primele chestii pe care o spui e: "exista 2 mari categorii de medicamente: originale (cele scumpe si bune) si generice (cele ieftine si copiate, mai putin bune)" nu prea mai are rost să citesc mai departe... Aici nu-i vorba de papuci, un medicament generic nu e cu nimic mai puţin bun ca originalul (deseori genericul e mai bun ca originalul din punct de vedere terapeutic, ba' chiar sunt generice folosite ca model pentru conceperea altor generice în locul produselor inovatoare, numite echivalente terapeutice sau bioechivalente)... motivele pentru care originalul e mai scump nu au nici o legătură cu aşa zisa "calitate" a produsului... pur şi simplu perioada de patent nu e suficientă pentru recuperarea banilor cheltuiţi pe dezvoltarea produsului inovator... despre relaţia farmacie-furnizor iarăşi afirmaţii cu grad de veridicitate ce tinde dramatic către 0 (m-aş chinui să îţi explic, dar sunt convins că şi aici cunoşti adevărul)... dar ăstea-s chestiile care mă enervează, oameni care îşi dau cu părerea despre chestii pe care nu le înţeleg, vin apoi şi spun că ei au 1700 de ani de experienţă în domeniu, lumea i crede şi pac genericele sunt produse mai slabe calitativ în mintea pacientului... sincer mă abţin să mai zic ceva... ai dreptate în tot ce zici, eşti în mod evident o eroină a neamului.

Mojo  •  27 februarie 2017, 19:56

Interesant, nimeni nu zice nimic de medicamente cu pret impus, vandute mai ieftin in lanturi, de reducerile (de 10%, 11%, 20% etc) la retete compensate si gratuite. Concurenta neloiala se numeste, pe langa ca-i si ilegal. Consiliul Concurentei ce face? Colegiul Farmacistilor ce face? Ministrul Sanatatii ce face? Nu se mai respecta demult nici o lege pe piata farma de la noi din tara. Traim in Romanistan, unde daca lucrezi corect si cinstit, zice lumea ca esti fraier.

Bia  •  28 februarie 2017, 7:59

Mojo, nu are nicio relevanta ce spui; medicamentele au un pret impus prin lege, care limiteaza adaosul la un prag maxim, decent; daca tu vrei ca sa vinzi mai ieftin si atata vreme cat PACIENTUL ARE DE CASTIGAT, nu inteleg unde este ilegalitatea semnalata de tine ??!! :)))) dar dupa ton, este clar, esti farmacie particulara....care nu ai facut toata viata decat sa vinzi fara reduceri ca sa castigi maxim, ups...

mojo  •  28 februarie 2017, 9:46

Bia, no comment, atunci de ce sunt interzise in majoritatea tarilor lanturile de farmacii, sau macar limitate ca numar? In Ungaria nu demult au fost suspendate/inchise 5 farmacii, printre care SI un lant, oare de ce? In Romanistan daca ai o singura farmacie esti mort. Ma mir ca inca nu s-a inventat proverbul "smecher ca romanu".

Mojo  •  28 februarie 2017, 16:14

Bia, era sa uit, reducerea inseamna pentru voi sa vinzi sub pretul de achiztie. Cand un lant primeste gratis sute de cutii de medicamente x sau y de la depozit, nici nu-i greu sa faci asa ceva. As fi curios cate medicamente expirate sau pe cale de a fi expirate au pe stoc unele farmacii, avand in vedere ce s-a intamplat la Gorj.

Delia  •  28 februarie 2017, 18:42

@Bia- Mojo spune corect. Sunt farmacii care datorită achizițiilor mari de pachete distribuitor, pe care le folosesc și La consumul propriu, o mică parte, restul mergând la bartere pentru export, sau subdistributie interna, își permit sa obțină un discount mai mare pe care sa îl bage in discount coplata. Acea farmacie poate ca are un consum idem al tău, însă își permite sa ia cantități mari deoarece le revinde iar. Sigur știți care sunt.

Monica  •  1 martie 2017, 0:00

Off topic…, poate. Indiferent cât se discuta aici, un lucru este clar: cei care au ceva de spus, oricât de mic, și oricâtă teama ar avea in suflet, sa o spună. Nimic nu face mai mult bine, decât sa îți învingi temerile. Și sunt multe. E mare lucru sa te poți uita in oglinda, și sa nu lași privirea in jos. Sa iei act. Sa privești critic. Sa fi reactiv. Sa îți ceri drepturile. Sa fi autentic, fără a fi arogant. Pana la urma toată povestea este despre noi. Și nu contează ca sunteți putini, și credeți ca ceea ce spuneti, poate, nu are importantă. Niciodata sa nu mai gândiți așa ceva, deoarece ban cu ban se face leu. Și dragi oameni din Pharma, mici, răutăcioși, care va uitați pe furiș la aceste comentarii, întrebându-va când va apărea și numele Dumneavoastră pe aici, pe acolo: vine primăvara, și lucruri frumoase răsar. Treziți-va și zăboviti, pentru mai mult de o clipa, în fata oglinzii, și stați puțin de vorba cu ceea ce vedeți acolo. Va înțelegeți cu omul pe care îl vedeți in oglinda? Dacă răspunsul este da, inseamnă ca sunteți duplicitari. Daca răspunsul este nu, aveți o șansa. Va așteptăm la spovedanie. Nu acum, la sfârșit de Q:).

Bia  •  1 martie 2017, 8:39

@Mojo: se vede ca nu esti din sistem si vorbesti din auzite, clar: medicamente expirate nu exista in lanturi si nici in particulare; sistemul de gestiune si etichetarea pe coduri de bare nu-ti permite, asa ca nu mai afirma lucruri gratuite; aahh, ca una de pe nu stiu unde a facut asa (inseamna ca avea gestiunea varza si oricum era pusa pe praduiala dintotdeauna....), e altceva, dar nu trebuie sa aruncam cu noroi in toti. @mojo si delia; preturi mici, asa, si ?! pacientul final are numai de castigat, deci e de bine, care-i problema ?!?! vedeti, asta nu inteleg farmaciile particulare: cand au fost vremuri bune au cheltuit-cheltuit-cheltuit, crezand ca o sa tina o vesnicie / lanturile au investit si s-au extins, privind in viitor; cam asta este realitatea, ups, v-ati trezit si doare.

Delia  •  1 martie 2017, 10:41

@Mojo- nu este vorba de durere aici. Suntem destul de puternici incat sa putem jongla cu multe discounturi si mutari de discounturi/cos de achizitie. Ideea era ca ne uitam si la colegii de breasla care, poate, nu pot sa faca asta. Stiu farmacii mici ,cu personal foarte bine pregatit, dar care cumpara totul cu plata de loc, isi dramuiesc fiecare banut, iar de discounturi nu poate fi vorba, deoarece nu au volum. Eu pe ele le doresc, desi suntem concurentii mei, mari, mici, a se ridica si a fi mai puternice. Batalia asta pe preturi, nu a adus nimic bun, decat a creat bresele de a face lucruri mai putin bune, pentru a ti pastra income-ul.

Mojo  •  1 martie 2017, 15:16

Bia, stiai ca pachetul de tigari are acelasi pret, indiferent de unde-ti cumperi? In schimb la bisnitari gasesti mai ieftin.

Bia  •  1 martie 2017, 17:20

Tu compari medicamentele cu tigarile si farmacistii cu bisnitarii. Gata, ma opresc aici, nu are rost.

Comentează