Udrea ar susține din nou Gala Bute, iar Obreja spune că a făcut mai mult pentru România decât toți procurorii DNA la un loc! „Osteniți de atâta așteptare, onorată instanță!”

Referindu-se la el, unul dintre avocații inculpaților a sintetizat starea tuturor celor implicați în proces, dar și a cetățenilor care, după 6 ani, așteaptă epuizați un verdict

miercuri, 1 martie 2017, 9:12

”Orele sunt înaintate, eu sunt ostenit de atâta așteptare și de atâta ascultare, onorată instanță!” Florian Șurghie, apărătorul Anei-Maria Topoliceanu

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan (de la Înalta Curte de Casație și Justiție)

Da, orele sunt înaintate.

Este miercuri, 1 martie 2017, aproape 8 seara și ședința de judecată, ultima a Galei Bute, a început la 9 dimineața.

După depoziția publicitarului Felix Tătaru, cel din urmă martor, ziua se împarte în două.

În prima se duce o bătălie juridică interesantă.

Procurorul de ședință își prezintă versiunea.

”Rechizitoriul stă integral în picioare. Probele sunt solide”, spune Cristina Apostol, din partea DNA.

Și apoi ia inculpații unul câte unul. Vocea e monotonă, faptele sunt enunțate simplu, cu toate documentele, sumele și legăturile dintre personaje.

Surpriza vine atunci când cere pedepsele!

Procurorii cer să fie închiși și denunțătorii

DNA solicită pedeapsă la închisoare cu executare pentru fiecare dintre cei 8 inculpați, indiferent dacă au colaborat sau nu cu procurorii.

Mădălin Enache, avocatul lui Ștefan Lungu, se apleacă uluit spre un coleg: ”A cerut cu executare?! Incredibil!”.

Apoi, vine rândul apărării. Unul câte unul, avocații punctează neconcordanțele din probatoriu. 

De partea Elenei Udrea, fostul procuror Alexandru Chiciu are în față 90 de pagini de încheiere. Le-a redactat de două săptămâni și de atunci le pigulește. Gazeta publică integral documentul.

Avocatul trage de fapte, încearcă și, în anumite puncte, strecoară un dubiu rezonabil printre plăcile de marmură ale rechizitoriului.

”90% din această sumă a mers la Gheorghe Nastasia și la fiul său, Alexandru!”, remarcă apărătorul.

Timp de o oră și jumătate, Chiciu muncește cu fiecare linie de acuzare în parte. Teoria sa e aceea că e existat un lanț infracțional în minister, ”dar în care Elena Udrea n-a interferat”.

”Cum să primească 900.000 de euro într-o geantă, când din ordinul ei nimeni nu intra în biroul ei nu cu geantă, dar nici măcar cu un laptop?”, amintește el.

Nu neagă că șpăgile s-au dat, inclusiv Elena Udrea le va numi ”probe indubitabile la adresa altora”, dar susține că nu clienta lui le-a luat și că nu ea a coordonat sistemul.

Aici e tot jocul acestei afaceri judiciare.

Banii publici s-au topit, cine a făcut-o și cine a profitat?

”Un dosar sub imperiul emoției publice”

Urmează Octavian Țopa, avocatul lui Tudor Breazu, care numește dosarul ”unul sub imperiul emoției”.

În numele lui Rudel Obreja, Bogdan Cimbru aruncă totul pe Gheorghe Nastasia. ”Declarațiile acestuia nu pot fi considerate probe”, spune avocatul.

Florian Șurghie o apără pe Ana-Maria Topoliceanu.

El începe, sincer, spunând: ”Orele sunt înaintate, eu sunt ostenit de atâta așteptare și de atâta ascultare, onorată instanță!”. Aproape-strigătul lui părăsește camera prin ferestrele înalte, deschise pe străzile unui București și către un public care, la rându-i, a obosit de atâta așteptare.

Numai că justiția nu se votează în public.

Din fericire.

Udrea: ”Aș face din nou Gala Bute!”

Pentru că, dacă s-ar vota, ceea ce urmează ar micșora șansele inculpaților cu mare viteză.

Când turnirul juridic se încheie și vine ultimul cuvânt al celor 8, scena se schimbă dintr-odată în rău pentru apărare.

Vorbesc inculpații.

Că sunt unii patetici și alții amenințători, toți 8 confuzi, așa arătăm noi, oamenii, și nimeni nu e impecabil când câteva silabe te despart de sentință!

Nu asta e senzația.

Senzația e că inculpații dărâmă ceea ce s-au străduit să sădească avocații: dubiul din mintea instanței.

Aproape fiecare dintre ei se comportă ca și cum ar lua-o de la capăt sau, în cel mai bun caz, ca și cum trăiesc în continuare în lumea lor.

Pericolul e să le arate judecătorilor că nu se îndoiesc, că bunul lor plac e cel care i-a mânat înainte și că ar face fix la fel!

De altfel, Elena Udrea chiar spune că ”aș face încă o dată Gala Bute pentru că a fost un eveniment extraordinar!”.

”Da, și eu aș face-o!”, replică, energizat, Rudel Obreja.

E  o eroare nelimitată de strategie pentru niște oameni inteligenți, așa cum sunt cei implicați în acest proces. De altfel, chiar și cei mai buni vorbitori dintre ei, cum e Obreja, sau organizați, cum e Udrea, au apărut cu niște foi dezordonate de hîrtie pentru ultimul cuvînt.

Obreja: ”Toți cei 87 de procurori DNA n-au făcut ce am făcut eu pentru România”

Elena Udrea spune tex-tuu-aal!!! că ”niciun ministru din istoria României n-a făcut ce am făcut eu” și că ar fi o ironie a sorții ca ea să plătească deși a luat cele mai dure măsuri anticorupție din istorie.

”Sistemul de 10% nu l-am creat eu. Dimpotrivă, am spus public că cine află de așa ceva să se ducă direct la DNA. Sistemul de 10%, din păcate, era generalizat” Elena Udrea 

Dacă tot s-a ajuns la binele țării, Rudel Obreja ridică ștacheta și scandează, enervat, că ”Toți cei 87 de procurori DNA n-au făcut împreună ce am făcut eu pentru România!”.

”Acest proces a vizat-o pe Elena Udrea și pe fostul președinte Băsescu”, spune el, invocând că i s-au cerut depoziții împotriva celor doi, prin intermediari.

Încheie spunând că ”sistemul a distrus România”.

Sistemul sunt ceilalți.

Judecătoarele își prind fața cu mâinile, încercând să nu-și lase mandibula să alerge și să muște prin sală.

O lume perfectă

Orele sunt înaintate, țara este înapoiată, dar lumea ideală a celor din sală rămâne sus, pentru că vine la rând Tudor Breazu, care începe spunând:  ”Sunt nevinovat total”.

Adaugă că ai lui n-au lucrat niciodată cu statul și a picat într-un context nefavorabil.

Breazu reia, instinctiv, sensul textului din filmulețul celebru despre sine de la ProTV, când era anunțat drept viitorul capitalismului creativ din România. El neavând, conform procurorilor care s-au uitat în conturile pe care le-au atașat în dosar, alte venituri oficiale decât cele care-i veneau de la Elena Udrea.

Ștefan Lungu se prezintă, de asemenea, drept un ”familist convins”, ”un om mândru de campaniile publicitare pe care le-am făcut”.

În aproape fiecare discurs, căința ocupă 10% din timp, cota standard.

Restul e convingerea că cineva îi lucrează și că această variantă a realității este cea bună, lucru pe care, în mod bizar, nimeni altcineva nu-l pricepe!

”N-am decis nimic de capul meu!”

Ana-Maria Topoliceanu are cel mai scurt ultim cuvânt.

”S-au spus multe minciuni despre mine în acești doi ani. Un singur lucru vreau să lămuresc”, și-și zvârle ochii de la spate către Elena Udrea.

”Cât timp am fost șefa CNI n-am ales nici măcar un singur obiectiv! Nici măcar unul. Niciun ordin de lucrări nu am dat, nicio plată n-am făcut și nicio plată n-am sistat fără ca taote să le decidă Elena Udrea” Ana-Maria Topoliceanu

Udrea nici n-o privește, între cele două bune prietene circulă o energie gris, singura tulburare din această sală unde, dintr-o eroare îngrozitoare, sunt judecate măicuțele din ordinul Maicii Tereza, câțiva călugări franciscani și cea de-a cincisprezecea încarnare a lui Dalai Lama.

Iar finalul este în acest sens.

Ion Ariton vine la bară.

Luni, 13 martie

Sergiu Florescu, apărătorul fostului ministru al Economiei, avusese o prestație aprigă.

El a constatat, corect, că ”DNA insistă și acum că Ion Ariton a fost la ședința când s-au cerut sponsorizări” deși o duzină de martori au spus în instanță că n-a fost.

În schimb, când îi vine rândul, Ariton se declară ”de-a dreptul supărat” că de doi ani e purtat pe drumuri de false declarații ale unor martori.

Asta în condițiile în care Emil Boc i-a zis să sponsorizeze Gala Bute.

Esența? ”Sponsorizarea a fost legală” și ”eu sunt și acum surprins că banii au ajuns în final la o societate comercială”.

Un alt ministru perfect, o altă lume în care n-ar schimba nimic!

”Mi se pare total deplasat!”, își exprimă el stupoarea că e inculpat.

Apoi, schimbând complet sensul, tonul și muzica, încheie către completul format din trei femei: ”Fiind la început de primăvară, vă urez, stimate doamne judecătoare, o primăvară frumoasă și multă sănătate în toată viața dumneavoastră”.

Se lasă liniștea.

Angela Dragne, președinta completului, anunță că ”pronunțarea va fi pe 13 martie”.

Luni, 13 martie.

Și, apoi, fuguța că pe 9 iulie se dispută din nou meciul Bute – Mendy de vreme ce nimeni n-a greșit cu nimic și e timpul să promovăm puțin brandul prăfuit al țării imperfecte!

 

Forma finală a încheierii redactate de Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea:

Comentarii (11)Adaugă comentariu

florin  •  1 martie 2017, 21:58

Eu nu inteleg un lucru : cum poti, tu. procuror DNA, sa acuzi un politician de "beneficii electorale"? Mi se pare stupid. E suficienta finantarea ilegala a unei gale de box profesionist, prejudiciul adus statului e indubitabil.

Roy  •  1 martie 2017, 22:04

Infractorii acestia se cred nevinovati. Nici nu sunt credincios de felul meu... Si atat spun... Doamne.

John  •  1 martie 2017, 23:31

In primul rand e clar ca lumina zilei ca Lenutza Udrea inculpata este o falsa si o mincinoasa, incearca sa isi mascheze tensiunea si stresul printr-un zambet *** si niste declaratii stupide. In al 2 lea rand tupeul ei si al *** este patologic. Nu domnule Tolontan, nu sunt oameni inteligenti sau buni oratori, ci niste mediocri cu tupeu, obraznicie si cam atat. *** :-)))) Vai de capul lui! Cand se va da sentinta definitiva si va merge la puscarie de mana cu Lenutza, nu va realiza ce i s-a in***lat. Lipsa de modestie si sfidarea acestor inculpati parveniti le va pava cararea spre penitenciare, alaturi desigur de probele faptelor lor. O inculta parvenita de la Plescoi ajunsa aiurea in tramvai ministru si promovata la un moment dat fara a avea nici un merit sau pregatire, niste servitori cu care si-a facut matrapazlacurile si care acum au dat-o in primire, asta este Leantza Udrea inculpata de Plescoi. Asteptam sentintele de condamnare pe 13 martie. Felicitari pentru articol.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

emg  •  2 martie 2017, 0:10

excelent articolul

bamse1901  •  2 martie 2017, 6:52

Ce bucuroasă e Ileana că va fura iar statul stând în penitenciar pe banii noștri

Vlad1980  •  2 martie 2017, 8:15

Dar banii furati, cum sau cand se vor recupera ?

Maciste Julien  •  2 martie 2017, 8:44

Domne Tolontane, trebuieste pentru ca sa marturisesc ca inca o data in scurgerea majestuoasa a acestui proces, ma simt ametit. Deci ma ia asa ca o sfarseala grea la lingurica, pleoapele imi tremura ca aripa libelulei si apoi nimica misca. De ce? Pai pentru ca te stiu militant basist anticomunist, anticorupt si progressist. Si atunci, din doua una: -ori Regimul Udrea-Basescu a fost o lumina a vremurilor noastre, asa dupa cum l-ati zugravit matale si colegii de la GDS, RL, EVZ, Adevarul, plus Bundesliga si atunci doamna Doctor DNA si matale comiteti o gravissimia eroare (***) -ori Regimul Udrea-Basescu a fost o cloaca securist-interlopa, caz in care matale si colegii de la GDS, RL, EVZ, Adevarul, plus Bundesliga sunteti niste impostori, niste proffitori si ***, iar doamna Doctor DNA o simpla scula. Madam Cocos singura in boxa, fara Basescu, e un nonsens si un teatru scump, ptr tinerii frumosi si liberi care compun anticoruptia din corpurile lor si cartonase plus lasere SRI. Hai pup dulce si te rog sa ma limpezesti ca m-am saturat de migrenele astea epistemologice. -

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tavi  •  2 martie 2017, 8:51

@Vlad1980 Intai trebuie sa se faca judecata de fond (stabilirea vinovatiei fiecaruia) apoi se vor recupera si prejudiciile (din proprietati, salarii etc). Si aici se pot face unele smecherii, dar de aici incolo este alta etapa.

Lucian  •  2 martie 2017, 9:15

???????? Da gala bute a fost ucenicia ta Tolo? Rămâne sa vedem pe 13 , calificativul uceniciei! Dacă ma iau după Hexi, ar fi 4! Dacă ar fi după Geologie , repetent!

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2017, 9:16

@Lucian: ati uitat Dosarul Transferurilor, Dosarul Loteria, Dosarul Ridzi. Acestea au verdicte definitive. Si vor mai merge in instanta Secureanu-Malaxa, HexiPharma, Vitalaire si, poate, altele, ca Stadionul National. Cu ce rezultat? Nu e treaba noastra. Si sa stiti ca nicaieri in lume munca jurnalistilor nu se masoara in condamnari penale. Ca nu noi le dam, ci instante succesive, care judeca punind in balanta faptele si versiunile acuzarii si apararii. Treaba noastra consta in a informa publicul si a dialoga cu el, cu rabdare, chiar si in momentele in care unii oameni sunt populati de certitudini, asa cum sunteti dumneavoastra acum.

Maciste Julien  •  3 martie 2017, 8:29

11 comentarii doar? Asa rau te ataca postacii inculpatei? Domne Tolontane, monser, eu zic sa apelati la jumatatea cinstita a binomului Udrea-Basescu ptr ca sa va apere.

Comentează