sâmbătă, 4 martie 2017, 7:01
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Credincios ideii că politica în sănătate a lui Vlad Voiculescu a fost una greșită, PSD reversează o serie de măsuri.
Mișcarea e parte a balansului democratic normal.
Prin decizia Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, PSD vrea să treacă Inspecția Sanitară în subordinea DSP-urilor locale, după cum a dezvăluit Hotnews.
După descoperirea afacerii Hexi Pharma, dar și a altor crize din sănătate, ministerul decisese să separe inspecțiile sanitare de influențele locale.
Ministrul Florian Bodog, care a condus el însuși inspecția sanitară în 2011, își dorește acum să anuleze măsura lui Vlad Voiculescu.
Gazeta a explicat situația.
Miza este: în fața cui răspund inspectorii când controlează?
Cine îi coordonează?
Șefii județeni vor ca inspecțiile din spitale și toate celelalte inspecții să revină la dispoziția lor, pentru că, susțin ei, ”așa vor fi mai eficiente”. Ministrul Bodog crede același lucru.
Până aici suntem în domeniul înfruntării a două idei diferite.
Asta au crezut și inspectorii sanitari din teritoriu.
”Inițial, colegii noștri din câteva județe au întocmit un punct de vedere, în care au explicat de ce măsura pe care și-o dorește ministrul va avea consecințe negative asupra sănătății publice și siguranței pacientului din spitale. Sute de oameni s-au adăugat inițiativei”, povestește un om din Inspecția Sanitară.
”Printre argumentele celor care au întocmit documentul: nu poți pune în mâna aceluiași om, directorul județean DSP, să și autorizeze unităților sanitare și să le și controleze!” Inspector sanitar
În fiecare județ, inspectorul șef are în subordine între 5 și 20 de oameni.
Sute de oameni din jumătate de județe, practic tot personalul inspecțiilor, au citit și au fost de acord cu argumentele colegilor lor. Au semnat documentul și l-au trimis la București.
Ei s-au bazat pe ideea că e normal să existe și punctul de vedere al celor care efectuează controlul, atunci când Comisia parlamentară de Sănătate va cere părerea Ministerului.
”Altă jumătate de județe au semnat, însă de frică n-au mai trimis semnăturile la București”, relatează o sursă.
De ce?
Pentru că ministrul s-a supărat.
Și nu numai el.
”Șefii județeni ai DSP-urilor au aflat și au început să-și amenințe oamenii. Ministrul Florian Bodog a convocat o ședință de urgență la MS, în care au încercat să depisteze cine sunt autorii inițiativei. Deși oamenii făcuseră un lucru normal, ei s-au speriat”, spune inspectorul sanitar.
”S-a ajuns să se rostească amenințări cu organele de cercetare penală pentru că niște specialiști și-au exprimat punctul de vedere!” Inspector sanitar
Potrivit documentului, pe care Gazeta îl prezintă publicului, sutele de oameni care l-au semnat atrag atenția asupra ”conflictului clar de interese în care vor ajunge directorii executivi ai DSP-urilor, care se vor ocupa și de autorizare și de control”.
De asemenea, semnatarii atrag atenția că pot apărea mai ușor ”infracțiuni de corupție” dacă inspecția sanitară iese de sub coordonarea națională integrată și revine sub controlul direct al județelor.
Enervați, susțin surse din mai multe județe, șefii DSP au luat următoarele măsuri, susținuți de ministru:
Până la redactarea acestui articol, Camera Deputaților n-a cerut un punct de vedere al Inspecției Sanitare.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, neagă ședința de urgență și amenințările către inspectorii care au conceput documentul
– Domnule Florian Bodog, ați aflat de existența unui document prin care mai mulți inspectori sanitari cer să nu fie lăsați pe mâna șefilor politici din județe?
– Da, a fost o astfel de inițiativă, însă acest document nu a ajuns niciodată la mine.
– Însă știți de ea.
– Da, am auzit că a apărut după acel proiect de lege la care vă referiți.
– Ați avut o întâlnire pe tema aceasta în ultima vreme?
– Da. Acum vreo două săptămâni, nu vreau să greșesc. La Moeciu, după un congres de cardiologie. Am trecut să îi salut.
– Ați vorbit despre document? Despre inițiativa lor?
– Nu. Am aflat de existența acestui document abia după. Dar nu mi s-a plâns nimeni. Au existat anumite discuții referitoare la salarii, dar nu despre așa ceva.
– Nu ne referim la Moeciu, ci la o întîlnire la minister. E adevărat că ați convocat o ședință de urgență la minister pentru a afla cine sunt inițiatorii?
– Nu.
– Avem informații că ați fi spus că veți lua măsuri penale împotriva celor care au inițiat documentul.
– Nu. Ați fost informat greșit. Oricum, ce măsuri penale să iau împotriva oamenilor? Ei și-au exprimat un punct de vedere.
– Totuși, am aflat inclusiv că unii inspectori și-ar fi pierdut responsabilităţile?
– Nu e adevărat. Puteți să trimiteți o cerere oficială, eu nu am dat afară niciun inspector.
”Îmi pare rău, dar ministrul Florian Bodog nu spune adevărul. Să-i reamintim: ședința despre inițiativa oamenilor de la inspecția sanitară a avut loc miercuri, 22 februarie, în sediul Ministerului Sănătății și au participat la ea, printre alții, secretarul general al ministerului, secretarul general adjunct și alți oameni””Ministrul Bodog a amenințat că inițiatorii pot suferi consecințe penale pentru că au circulat documentul de pe e-mailul de serviciu. Ca și cum nu era o chestiune normală, de serviciu și de sănătate publică!” Sursă a Gazetei Sporturilor
elle • 5 martie 2017, 17:06
@Andrei F : "imi este dor de noi rapoarte ca sa stim ce a facut vechea putere". Sa stii ca mie imi este dor de rapoarte facute pe 26 de ani ca sa stim ce a facut puterea pana acum! @Andrei F :"dar eu tot as vrea ca macar pt o perioada lucrurile sa revina cum erau". Cum erau lucrurile inainte de 1989 sau inainte de 2016? Pt ca inainte de 1989 era dictatura, iar inainte de 2016 era libertate! @Gina trebuie sa va faceti munca cum ati facut-o si pana acum : corect si transparent! Aveti sustinatori! Multumim Echipa!
Cristian – SAN FRANCISCO • 5 martie 2017, 23:44
@Gina ...D-na Gina , Multumesc pt raspuns si daca e asa JOS PALARIA pt Dvs. si echipa din care faceti parte. Eu sunt plecat de ceva vreme dar inca mai am legaturi acolo unde am lucrat iar din ce aud pare ca nimic nu e schimbat, ba din contra, sunt conditii , spun oamenii, parca si mai rele decat inainte. Vorba la mine pe sectie e ceva de genul..."supravietuim" ...ceea ce e greu de inteles. Un alt aspect pe care nu il inteleg este de ce in 95% din cazuri nu se pune in practica protocolul international ....spre exemplu , in SUA, la internare unul dintre testele facute tuturor pacientilor este C. Diff.-ul. Acesta se face pe parcursul internarii dar si la externare , iar daca pacientul a contactat acest patogen in spital, asiguratorul nu deconteaza tratamentul si toate cele ce decurg din infectia intraspitaliceasca.
Gina • 6 martie 2017, 0:24
Cristian, da exista solutii, mai mult sau mai putin costisitoare, simple sau complexe, insa părerea mea este, ca nu exista interes pentru a fi aplicate. La modul general, manifestam un soi de "impotenta", de lahamite, de acceptare! Exista inca o mare rezistenta la schimbare si, poate nu convine ce spun, dar cea mai mare rezistenta o opun medicii. Ori, toate pana aici! E periculos sa te iei de acestia, mai ales in judetele cu deficit de medici. Deci, dumnealor raman un fel de "Dumnezei" la locul de munca, ei fac legile acolo si, Doamne, daca ar face-o doar in interesul suprem al pacientului!!!!
Oana • 6 martie 2017, 12:35
Cred ca doamna Parvu din Ministerul Sanatatii este foarte disperata pentru ca isi pierde postul. Aceasta doamna care a condus Inspectia Sanitara de la nivel central a distrus aceasta structura. *** Aceasta structura se afla in subordinea DSP din 1999 si modificarile pe care le doreste domna Parvu acum au mai fost in alti ani. Aceeasi porcarie, doar ca aveau ei buget separat si se foloseau de logistica Directiei de Sanatate Publica, iar inspectorul sef avea rang de director adjunct, nu ca acum cad sunt sef de serviciu. Ea in acel proiect *** vroia doar coordonare. Daca vroia sa faca ceva inteligent si sa nu mai fie "sub papuc" ar fi trebuit sa ceara ISS cu personalitate juridica, institutie separata total de DSP-uri. In forma pentru care face valuri doamna Parvu, e apa de ploaie. Ar trebui sa plece din minister pentru ca este o rusine pentru sanatatea publica!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Georgyana • 6 martie 2017, 12:49
Si de ce nu spune doamna Parvu cu cine face dumneaei isnspectie? De ce nu spune ce oameni nepregatiti sunt in structurile judetene... Cum face controale in spitale cu inspectori care sunt de profesie chimisti, ingineri cu chimie alimentara, psihologi... Acestia sunt profesionistii doamnei Parvu care controleaza spitalele. Controalele in spitale nu le fac medici, epidemiologi, personal care sa aiba o pregatire, ci niste persoane care au promovat in functie dupa ce au absolvit la acea Universitate unde examenele se dadeau pe calculator....Acestia sunt marii inpectori care pun in practica ordinele *** concepute de doamna dr. Parvu .
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gina • 6 martie 2017, 17:47
Oana, banuiesc ca lucrezi in sistem daca te preocupa aceasta problema! Cu regret iti spun, ca problema nu e dna dr Simona Parvu, ci tu, cea care nu ai habar de existenta in vigoare a unor acte normative si le vorbesti oamenilor despre - proiecte-. Daca esti inspector sanitar e cu atat mai grav, deoarece ar fi trebuit sa ai habar macar de 3 articole din Legea 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Si anume, cele care fac referire la functionarea Insp. Sanitare, si despre care tu se trebui sa scrii in fiecare Registru Unic de Control. Vad ca nu ai habar, despre toata lupta acestei doamne (inspector sanitar sef) pentru a ne scoate la lumina. Daca nu ai avut acces la informatii, nu scuza atitudinea ta. Si, poate ca n-ar fi rau, sa te interesezi, cine sunt cei ce au lucrat la ordinele MS si le-au avizat. Te ajut eu? Stii sub ce directie am fost in minister (ca sigur nu stii ca dupa noua organigrama nu mai suntem)?? Sunt dezamagita......
Gina • 6 martie 2017, 18:13
Georgyana - o parte din postarea anterioara iti este dedicata!! Vad ca ai frustrari mari si, ca sa nu intru in amanunte care ne-ar pune intr-o situatie delicata nu doar pe noi cei care postam aici, ci ma gandesc in primul rand la imaginea pe care tu o creezi "inspectiei sanitare", iti spun doar atat - nu diploma il face pe inspector profesionist. Ori, v-a deranjat dna dr. Simona Parvu, atunci cand v-a spus la ultimul curs, sa nu va mai auda cu discutii de genul "asistentii medicali nu au ce cauta la controale in spitale"???? Mi-e rusine, sincer, cu asemenea luari de pozitii!! Incercati daca e posibil, sa va abtineti!!! Faceti mult rau, unor oameni care se straduiesc, unor oameni de bun simt, unei structuri care e oricum in deficit de imagine!! Multumesc!
Inspector sanitar • 8 martie 2017, 13:11
Camera deputatilor (comisia de sanatate..) a ingropat deja inspectia sanitara. Conform raportului comisiei din 6 martie, singura prevedere legala care ar mai fi putut asigura activitate transparenta si fara a fi influentata de interesele personale ale directorilor dsp, prefectilor...micilor baroni locali. (OUG 36/2016) a fost abrogata. Avand in vedere ca acest raport a fost intocmit si ca urmare a punctului de vedere al MS (am cam vazut care a fost trendul ministerului cu privire la transparenta !) , s-a dorit ca atributiile inspectiei sa nu fie excesive!!!!! Va multumim! De asemenea, dragi legiuitori va rugam pentru a evita neintelegerile viitoare sa ne transmiteti cat mai urgent lista cu cei protejati. Nu am dori sa deranjam inutil si apoi sa fim sunati, chemati la directiunea dsp si trasi de urechi. Multumim inca o data pentru grija pe care o purtati populatiei care ar trebui sa aiba conditii decente de spitalizare peste tot in tara, care ar trebui sa isi duca copiii la scoli trainice, unde curge apa potabila pentru igiena mainilor si baut (sa nu faca hepatita!) etc. Da...sunt inspector si spun cu mana pe suflet ca incerc din toata puterea mea sa schimb niste lucruri...la nivel local. Mi-e frica de ziua ( din viitorul foarte apropiat) cand directorul dsp ne va chema si ne va rade in nas ca nu am devenit independenti, asa cum era normal de altfel, si mi-e frica ca va deveni mai feroce decat inainte, daca nu stam cu capul plecat si nu indeplinim "directivele cu dedicatie".
Gina • 8 martie 2017, 14:11
Şi, aşa cum ne-au transmis nişte "tătuci" din sistem (care au un interes major ca lucrurile sa ramana asa, adica sa facem controale cand si unde vor ei si sa aplicam masuri tot asa!!), suntem o cantitate neglijabila, noi cei care am semnat petitia si care, vrem sa fim lasati sa ne facem treaba, nimic mai mult!! Rezultatul demersului: pe data de 06.03.2017, Comisia de Sanatate din Camera Deputantilor abroga articolul cu pricina si ne da din nou la cheremul conducerii politice a DSP. Motivatia: centralizare excesiva!!!!! Rusine, domnilor deputati! Pentru cei asemenea mie, pentru voi, cei care aşteptați "dreptatea", aceasta a fost o redută pierdută!!! Ruşine dle ministru, nu mai avem nicio speranțä de la dvs! In schimb, ne-ați deschis porțile spre o comunicare exterioara, pentru a da in vileag toate mizeriile pe care prin abuz si amenintari ne obligati sa le facem!!
Inspector sanitar • 8 martie 2017, 14:58
"Pe vremea" ministrului Voiculescu ni se spunea de la minister sa anuntam abuzurile ...si nu am facut-o, spre rusinea noastra, deoarece nu doream sa starnim si mai tare furia directorului dsp impotriva noastra. Acum, cred ca nici nu mai este nimeni sa ne asculte, nici nu mai intereseaza pe nimeni. Abuzul se va transforma in regula, in obisnuinta, in normalitate. Pe cand OUG 36/2016 era inca in vigoare (asa putin timp cat a durat minunea!!), directorul dsp avea "tupeul" (cu iz penal, parerea mea!) sa intervina in decizia inspectorilor sanitari de a lua masuri (amenzi, grafice de conformare cu masuri ce sunt obligatorii a fi indeplinite intr-un anumit termen, stabilit de inspectori etc.) impotriva prietenilor "domniei sale" sau ale unor domni mai sus-puși (indiferent de culoarea politica; interesul nu are culoare!). Nici nu vreau sa imi inchipui ce va fi de acum incolo. Nu ne vor mai chema in birou sa ne traseze sarcini soptit, ci vor avea curaj sa ne dea lista cu cei intangibili.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gina • 8 martie 2017, 15:26
In toate postarile mele, am incercat sa nu dau o tenta politica afirmatiilor mele, pentru ca nefiind inregimentata politic, nu avea niciun sens sa starnesc mania celor care cred si sustin politicile PSD. Dupa aceasta expetienta trista, ma gandesc de ce trebuie mereu sa renunte cei putini, cei care poate, prin minima lor contributie, pot schimba ceva!? Ne vor rade in nas, ca de obicei, cele mai infecte caractere! E o zi neagra de 8 Martie! Multumim pentru cadou PSD!!!!
Minu • 8 martie 2017, 15:46
Chestia cu inspecția nu este chiar așa.
Gina • 8 martie 2017, 16:11
Minu, esti amabil sa ne explici tu cum stau lucrurile!? Se pare ca tu ai o alta varianta, una pe care, se pare, eu nu o cunosc, nu o traiesc! Daca si tu esti inspector, m-as bucura sa aflu ca nu ai parte de asemenea tratamente la locul de munca, ca nu te confrunti cu abuzuri!
Gina • 8 martie 2017, 16:22
Astept sa iei cuvantul Milu!! Asuma-ti ce vei spune, si spune doar daca cunosti cat de cat realitatea, altfel nu stiu cum vom continua. Eu sper ca esti o persoana de buna credita si nu una pusa in slujba celor corupti!!
Gina • 8 martie 2017, 19:38
Nimic de la Minu?! Atunci, poate vor sa ne transmita ceva in direct, aici, nu prin intermediari, "tatucii" care nu si-au lasat oamenii sa semneze petitia, si care, au spus ca suntem prea....provinciali, ca sa fim bagati in seama! Stimabile, se pare ca ai facut tot ce ai putut ca sa ramai ...in familie, in DSP. As spune ce stare am acum, dar am inghitit un ....antiemetic!!! Ramneti voi cu interesele voastre mici, in timp ce oamenii mor cu zile in spitale mizere; spitale peste care dumneavoastra "vegheati" ca niste "ingeri"!! Dumnezeu să ne ajute!
Pacientuedevină • 9 martie 2017, 23:52
Ma faceti toti sa rad... Habar n-aveti de realitate. De exemplu, directorul DSP Mures este Presedintele consiliului de administratie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures, membru permanent al Comisiei de disciplina al Colegiului medicilor Mures etc. Ia anchetati, domnule Tolontan, conflictele astea de interese, ca sa va dati seama ce controale se fac la spital, respectiv de ce nu exista cazuri de malpraxis in acest spital...Asta este cangrena sistemului medical, de ce nu o anchetati?
Pacientuedevină • 10 martie 2017, 0:02
Si va mirati ca spitalul nu investigheaza si raporteaza infectiile nosocomiale, ca nu este controlat real si serios etc. Ca niciun medic din acest spital nu este sanctionat de Colegiul medicilor ... Nu sunteti curiosi de acestte conflicte de interese flagrante?
Farasperanta • 10 martie 2017, 19:14
Pacientule, nu rade de toti, ca ce stii tu legat de "incompatibilitati flagrante" e nimic pe langa altele. De ce crezi ca tu stii mai multe, daca oamenilor le e frica sa vorbeasca. "Ciuma rosie" poate fi extrem de periculoasa!! Spre exemplu, cum stau lucrurile cu acei inspectori sanitari (mari epidemiologi) care presteaza servicii de epidemiologie si in spitale (de stat sau private), pe activitati de prevenire si limitare a infectiilor nosocomiale (inf asociate asistentei medicale)?! Se controleaza pe ei înşişi?! Cine intra in aceste spitale peste ei? Are cineva tupeu? Cine sunt cei care se prefac ca nu stiu? Dar acei inspectori sanitari (medici) care au si cabinete private sau altii cu tot felul de alte activitati private? Ori, unii zic ca nu-s incompatibilitati ?! A se vedea centrele universitare in special! ***! Unii pe altii se au la mână, iar tu pacientule astepti respect, nu?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
bg • 10 martie 2017, 20:31
Afirmatiile ministrului sanatatii F. Bodog sunt halucinante. La intrebarile jurnalistului C. T. Popescu in legatura cu lipsa medic. oncologice din sp. de copii, el raspunde:"Pe mine ma intrebati?" CTP se declara stupefiat. De fapt ministrul a vrut sa spuna: intrebati pe ministrul V. Voiculescu. Intr-o alta declaratie, F. Bodog afirma: "Comisiile de specialitate ale MS sunt bulversate din cauza reglementarilor cu privire la incompatibilitati. Ele sunt practic dizolvate. Cadrele medicale, profesorii din comisiile de sp. AU SI CONTRACTE cu Companiile farmaceutice." Deci , putintica rabdare... Ca sa putem lucra avem nevoie de RESTAURATIE. Pas cu pas. Astazi am mai auzit o declaratie:" rujeola de la noi este de import si a venit cu o populatie nomada din Italia". Mai exista populatie nomada in Europa? Poftim? Si cum a trecut granita fara acte de identitate? Au trecut cu carutele cu coviltir, noaptea pe sub nasul politiei de frontiera din 6 state? Sau in conceptia d-lui ministru populatia nomada poate sa circule acum cu avionul...dar tot nomada este.
bg • 12 martie 2017, 7:01
In viziunea conducerii MS si a Comisiei de sanatate din parlament, ceea ce este EFICIENT este EXCESIV, iar ceea ce este INEFICIENT este NORMAL. Multumesc, d-le Tariceanu. Mai scrieti 2-3 materiale prin care sa redati imaginea luminoasa a parlamentarilor romani (stricata de niste proteste) pentru ca ptr. dvs conteaza IMAGINEA nu FAPTELE. Uite, ca ptr. unii dintre noi mai conteaza si faptele.
Gina • 12 martie 2017, 12:42
Se vorbeste de ani de zile despre descentralizare, ceea ce presupunea trecerea activitatilir DSP, in cadrul Consiliilor Judetene, cu o singura exceptie, activitatea de control, care ar fi trebuit sa ramana in subordinea MS. Acum insa, vedem cu totul altceva, se explica cum ca ramanerea inspectiei sub "coordonarea" MS, ar insemna o "centralizare excesiva"!!!! Serios, ne credeti pe toti tembeli?! Ne credeti si ne tratati ca pe o turma!? Daca e asa, eu zic sa faceti si gestul supremei obraznicii si, sa ne treceti direct in subordinea Consiliilor Judetene, astfel veti rezolva si problema centralizarii excesive. Nu? Asteptam in continuare sa vedem ce ineptii mai emiteti! Iar, pe de alta parte, astept colegii de buna credinta, sa ia pozitie intr-un fel sau altul! Stim foarte bine, ca nu e suficient sa ne manifestam nemultumirea prin discutii in birouri cu usile inchise sau la telefon, cu alti colegi din tara. Incercati, din respect pentru cei in sluba carora ne-am angajat, sa nu va mai ganditi doar la interesul personal, sa nu mai executati acele ordine abuzive. Schimbarea vine cu fiecare dintre noi, iar pasii sunt mici! Mi-ar fi placut sa va aflu reactiile, indiferent care ar fi fost, dar ati citit cu totii acest articol si ati preferat sa stati ascunsi.... Ce sa cred, e o complicitate sau ce????