Sute de inspectori sanitari au semnat un document prin care se opun trecerii în subordinea șefilor numiți politic în județe! Ministrul Bodog i-a amenințat

E-mailuri scotocite și presiuni împotriva celor care crâcnesc. Ministrul Bodog: ”Știu de document, dar n-am amenințat pe nimeni!”

sâmbătă, 4 martie 2017, 7:01

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Credincios ideii că politica în sănătate a lui Vlad Voiculescu a fost una greșită, PSD reversează o serie de măsuri.

Mișcarea e parte a balansului democratic normal.

Prin decizia Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, PSD vrea să treacă Inspecția Sanitară în subordinea DSP-urilor locale, după cum a dezvăluit Hotnews.

După descoperirea afacerii Hexi Pharma, dar și a altor crize din sănătate, ministerul decisese să separe inspecțiile sanitare de influențele locale.

Ministrul Florian Bodog, care a condus el însuși inspecția sanitară în 2011, își dorește acum să anuleze măsura lui Vlad Voiculescu.

Gazeta a explicat situația.

Miza este: în fața cui răspund inspectorii când controlează?

Cine îi coordonează?

Șefii județeni vor ca inspecțiile din spitale și toate celelalte inspecții să revină la dispoziția lor, pentru că, susțin ei, ”așa vor fi mai eficiente”. Ministrul Bodog crede același lucru.

Până aici suntem în domeniul înfruntării a două idei diferite.

Asta au crezut și inspectorii sanitari din teritoriu.

”Inițial, colegii noștri din câteva județe au întocmit un punct de vedere, în care au explicat de ce măsura pe care și-o dorește ministrul va avea consecințe negative asupra sănătății publice și siguranței pacientului din spitale. Sute de oameni s-au adăugat inițiativei”, povestește  un om din Inspecția Sanitară.

”Printre argumentele celor care au întocmit documentul: nu poți pune în mâna aceluiași om, directorul județean DSP, să și autorizeze unităților sanitare și să le și controleze!” Inspector sanitar

În fiecare județ, inspectorul șef are în subordine între 5 și 20 de oameni.

Sute de oameni din jumătate de județe, practic tot personalul inspecțiilor, au citit și au fost de acord cu argumentele colegilor lor. Au semnat documentul și l-au trimis la București. 

Ei s-au bazat pe ideea că e normal să existe și punctul de vedere al  celor care efectuează controlul, atunci când Comisia parlamentară de Sănătate va cere părerea Ministerului.

”Altă jumătate de județe au semnat, însă de frică n-au mai trimis semnăturile la București”, relatează o sursă.

De ce?

Pentru că ministrul s-a supărat.

Și nu numai el.

”Șefii județeni ai DSP-urilor au aflat și au început să-și amenințe oamenii. Ministrul Florian Bodog a convocat o ședință de urgență la MS, în care au încercat să depisteze cine sunt autorii inițiativei. Deși oamenii făcuseră un lucru normal, ei s-au speriat”, spune inspectorul sanitar.

”S-a ajuns să se rostească amenințări cu organele de cercetare penală pentru că niște specialiști și-au exprimat punctul de vedere!” Inspector sanitar

Potrivit documentului, pe care Gazeta îl prezintă publicului, sutele de oameni care l-au semnat atrag atenția asupra ”conflictului clar de interese în care vor ajunge directorii executivi ai DSP-urilor, care se vor ocupa și de autorizare și de control”. 

De asemenea, semnatarii atrag atenția că pot apărea mai ușor ”infracțiuni de corupție” dacă inspecția sanitară iese de sub coordonarea națională integrată și revine sub controlul direct al județelor.

Enervați, susțin surse din mai multe județe, șefii DSP au luat următoarele măsuri, susținuți de ministru:

Până la redactarea acestui articol, Camera Deputaților n-a cerut un punct de vedere al Inspecției Sanitare.

„Am aflat de document, dar n-am amenințat cu măsuri penale”

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, neagă ședința de urgență și amenințările către inspectorii care au conceput documentul

– Domnule Florian Bodog, ați aflat de existența unui document prin care mai mulți inspectori sanitari cer să nu fie lăsați pe mâna șefilor politici din județe?
– Da, a fost o astfel de inițiativă, însă acest document nu a ajuns niciodată la mine.

– Însă știți de ea.
– Da, am auzit că a apărut după acel proiect de lege la care vă referiți.

– Ați avut o întâlnire pe tema aceasta în ultima vreme?
– Da. Acum vreo două săptămâni, nu vreau să greșesc. La Moeciu, după un congres de cardiologie. Am trecut să îi salut.

– Ați vorbit despre document? Despre inițiativa lor?
– Nu. Am aflat de existența acestui document abia după. Dar nu mi s-a plâns nimeni. Au existat anumite discuții referitoare la salarii, dar nu despre așa ceva.

– Nu ne referim la Moeciu, ci la o întîlnire la minister. E adevărat că ați convocat o ședință de urgență la minister pentru a afla cine sunt inițiatorii?
– Nu.

– Avem informații că ați fi spus că veți lua măsuri penale împotriva celor care au inițiat documentul.
– Nu. Ați fost informat greșit. Oricum, ce măsuri penale să iau împotriva oamenilor? Ei și-au exprimat un punct de vedere.

– Totuși, am aflat inclusiv că unii inspectori și-ar fi pierdut responsabilităţile?
– Nu e adevărat. Puteți să trimiteți o cerere oficială, eu nu am dat afară niciun inspector.

”Îmi pare rău, dar ministrul Florian Bodog nu spune adevărul. Să-i reamintim: ședința despre inițiativa oamenilor de la inspecția sanitară a avut loc miercuri, 22 februarie, în sediul Ministerului Sănătății și au participat la ea, printre alții, secretarul general al ministerului, secretarul general adjunct și alți oameni” 

 

”Ministrul Bodog a amenințat că inițiatorii pot suferi consecințe penale pentru că au circulat documentul de pe e-mailul de serviciu. Ca și cum nu era o chestiune normală, de serviciu și de sănătate publică!” Sursă a Gazetei Sporturilor

Comentarii (71)Adaugă comentariu

Andrei F  •  4 martie 2017, 8:53

Da,acum asistam la,, Imperiul Contraataca,,...Oamenii ministrului Voiculescu contra oamenilor numiti acum politic...Din pacate eu eram si mai avizat daca cineva ne vorbea cine sunt oamenii lui Voiculescu...Din pacate nu- i cunosc pe toti dar totusi am aflat de prietenii sai care au fost buni sa conduca directii in sanatate( o fi conflict de interese?),de unii care urasc asa de mult politicienii dar au acceptat numiri in multe functii banoase...Pot da si exemple cu domnite numite in ,n-spe consilii de administratie....Apoi sa revenim la inspctiile sanitare...Se spune ca nu se poate ca cei care avizeaza si sa controleze...Pai in cazul Colectiv nu se pune problema altfel? Probabil ca daca se pune problema la fel cei de la ISU care au trecut pe la club ar scapa mai usor.. Apoi nu ne place noua America? Acolo se schimba o administratie cu alta,se umbla pina si la ambasadori si acolo se accepta chiar ca un contrubuitor al campaniei sa fie numit! Sa revenim la Voiculescu... Zilele acestea a devenit cert ca ministrul a gresit in problema indemnizatiilor mamelor care au un copil special...Domnul Voiculescu poate plati macar politic?Ar fi la fel cum guvernele deconteaza taieri de salarii,lipsa drumurilor...Voiculescu nu a fost ministru pe persoana fizica oricit ar sta acum in Piata ...

Oby  •  4 martie 2017, 9:14

Ce mincinos ! Ma întreb ce sistem de valori au oamenii ăștia dacă mint cu atâta seninătate ? #noapteacahotii #rezist

f.vasile  •  4 martie 2017, 9:29

Imi scapa mie ceva? Inteleg, poate gresit, ca problema consta in faptul ca angajatii unei structuri vor sa stabileasca ei cine ii controleaza si cui sunt raportate rezultatele controalelor. Iar daca nu se face pre voia lor, se rascoala. Mai inteleg ca sefii DSP au luat niste masuri ilegale, altfel nu vad ce se reclama. De ce nu se face o plangere penala pentru violarea corespondentei? Probabil asta inseamna "s-a scotocit corespondenta electronica", ar fi stupid sa fie vorba doar de o revedere a corespondentei de serviciu de catre vreo persoana care are atributii de control asupra activitatii de serviciu a purtatorilor respectivei corespondente). PS. Am inceput sa fiu alergic la expresia "pot apărea mai ușor ”infracțiuni de corupție”", asta e gargara politica 100%.

victor  •  4 martie 2017, 9:40

s-a terminat... nu mai scăpăm ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  4 martie 2017, 9:49

M-am abonat la Gazeta Digitala din doua motive: pentru ca citesc cu placere despre sport si pentru a spune cumva "multumesc" pentru tot ce citesc pe tolo.ro

Kendo  •  4 martie 2017, 10:06

@Andrei F - esti incredibil, domnule! Toate comentariile tale sunt IDENTICE, cum-necum, tehnocratii au fost rai, PSD-istii sunt buni sau incearca sa repare raul facut de tehnocrati. Tot ii dai cu ministrul Voiculescu care a gresit. E singurul ministru care si-a cerut scuze. E singurul ministru care s-a pronuntat clar pentru numirea pe posturi PRIN CONCURS. Mai vorbesti si de America. Pai schimbarea ambasadorilor e una, schimbarea legilor si a sistemelor e cu totul altceva. Nu mai e niciun secret ce afiliere politica ai, dar macar deschide ochii... Si mintea.

Ion  •  4 martie 2017, 10:43

In ce tara traim!Domnule Tolontan va supun si eu o problema auzita...Deci zilele acestea nu mi-a venit sa cred cind un ministru se plingea ca sefii de deconcentrate ,sefii directiilor din minister i-au spus sec in fata ca nu are ce sa le faca ca ei sunt numiti pe functii ,nu vor face ce li se cer si nu pot fi schimbati,...Am ris iarasi cind am auzit ca functionarii din Ministerul Justitiei erau in mare majoritate in Piata pentru a demonstra...Cu ei trebuie noul Ministru al Justitiei sa indrepte Codurile?(Nu contest dreptul de a demonstra dar cine sa indrepte legile neconstitutionale?)Am ris iarasi deoarece s-a spus ca zecile de tineri programatori angajati de Ciolos la Guvern au si ei probleme in a pleca...Pana acum nu se stie sigur la ce au muncit respectivii,gurile rele spun ca se ocupau doar de imaginea lui Ciolos...Angajatii acestia cum au fost ,politici,apolitici?Puteti sa ne spuneti citi oameni au fost unsi pe posturi la sfirsitul guvernarii Ciolos cind alegerile erau deja cistigate?Intreb si daca numirea unui subprefect in timpul alegerilor parlamentare o fi scandaloasa?Dar daca noul subprefect este sotia unui candidat se pune?Si daca partidul candidatului sustinea renumirea lui Ciolos ca Prim Ministru?Inspectorii sanitari sunt cei care trebuiau sa ne informeze de ce au murit bebelusii?Numai acest caz este suficient ca toti inspectorii sa fie schimbati pentru ca nici acum nu se stie cauza... Pentru ca tot este acum acest curent cu depolitizarea...De unde sa inceapa depolitizarea?De la ce poate numi acum cistigatorii alegerilor sau se vrea sa se mearga la toate numirile fara concurs?Deci ,vom schimba si numirea a mi de procurori facute din pixul lui Basescu?Si aici gurile rele spun ca lucrurile au stat altfel la intrarea in mandat a lui Basescu...Deci ,depolitizare!Dar de unde si pina unde si pe ce termen?Asta ca sa inteleaga PSD-ul ca numai lor li se aplica...

Ramona  •  4 martie 2017, 10:58

In conditiile in care "medici" de la ANSVSA au venit anul trecut in control pt verificarea apei potabile furnizate de regia autonoma de gospodarire locala indicându-mi un anumit laborator privat in detrimentul propriului laborator( ulterior am aflat de la DSP ca ANSVSA si-a pierdut acreditarea pt ca...neglijenta) am finalizat totul platind actiunea de control a ANSVSA si evident analiza apei potabile...credeti ca nu e posibil sa-si doreasca revenirea la control judetean!?...pai mita e de 35mii € pt un post caldut de inspector...despre ce vorbim!?

Cristina t  •  4 martie 2017, 11:02

Domnule Andrei F. Care este legatura dintre domnul Voiculescu si indemnizatiile mamelor? Acelea sunt platite de ministerul muncii, daca nu ma insel, alt ministru. Eventual se pot supara pe ministrul Dragos Paslaru, parca asa il cheama. Daca gresesc imi cer scuze domnului fost ministru.

antonia  •  4 martie 2017, 11:07

In felul asta au distrus sistemul sanitar din Romania! Prin trecerea spitalelor in subordinea administratiei judetene/locale au dat posibilitatea sefilor de partid sa faca ce doresc din unitatile sanitare si s-a vazut, spitalele sunt la pamant, conducerea spitalelor este data pe mana unor impostori, jaful e la el acasa. Ministrul Sanatatii (cel mai slab si nepotrivit ministru) minte cu nerusinare, au fost chiar "controlate" DSP-urile, iar cei care s-au opus chiar au fost amenintati! In spitale situatia este dramatica, azi te internezi cu o afectiune minora, maine te ridica familia de la morga. Contoalele se fac doar de mantuiala, au scopul de a musamaliza cazurile, se minte si se ascund lucruri grave, iar guvernantii se dau de ceasul mortii sa adopte legi care sa -i favorizeze pe cei care jefuiesc sistemul.

AndreiS  •  4 martie 2017, 11:07

@f.vasile e putin pe dos: "angajatii unei structuri vor sa stabileasca ei cine ii controleaza". Inspectorii sanitari sunt cei care controleaza si ei doar vor sa nu fie subordonati celor pe care ii controleaza. E ca si cum seful tau ti-ar raporta tie evaluarea performantelor tale sa te intrebe daca e bine sau tb sa schimbe ceva :)

elle  •  4 martie 2017, 11:15

Sunt siderata de comportamentul unor ministrii actuali. Unul care spune ca "n-a facut-o intentionat" ( vezi Ministrul Justitiei ) altul ca nu "a amenintat cu masuri penale" ......cine urmeaza acum? Cand vor incepe sa tina cont si de oamenii care muncesc acolo pe teren si stiu mai bine ce se intampla? Cum vrem sa progresam, sa avansam , daca nu vrem sa ascultam si pe altii? Multumim Echipa!

Andrei F  •  4 martie 2017, 11:31

@Cristina t • 4 martie 2017, 11:02 Ambii ministrii au semnat ca mamele sa nu-si mai primeasca indemnizatia...Scuze eventual puteti sa le cereti mamelor...@Kendo • 4 martie 2017, 10:06 Da, scula mare Voiculescu...Cumva si-a cerut scuze si pentru limbajul pe care eu daca l-as descrie ar fi multe stelute?Adica Guvernul Ciolos a fost bun desi el insusi nu a trecut un concurs?Alegerile pentru un Guvern asta este...In cazul Colectiv s-a cerut schimbarea unui guvern pentru ca asta este...un Guvern trebuie sa administreze bine tara...Nu o face, pleaca...Pentru ca vad la altcineva...In cazul bebelusilor care nici acum nu se stie de ce au murit cine este vinovat?Tot PSD?Daca erau atunci la putere lor li se imputa.Asta este politica...Un adevarat concurs...Si Voiculescu nu deconteaza nimic nici macar politic...Si cite ar fi de decontat...

StefanCM  •  4 martie 2017, 12:23

" E adevărat că ați convocat o ședință de urgență la minister pentru a afla cine sunt inițiatorii? – Nu." Ministrii din guvernul nou vad ca nu stiu nimic, nici macar ce fac ei. Nici cel de justitie nu stia nimic, nici cel de interne, nici premierul cand cu ordonantele, incep sa imi pun intrebari de domeniul stiintifico fantastic. Oare oamenii astia sunt hipnotizati, nu sunt raspunzatori pentru faptele lor? Cineva trebuie sa ii educe preventiv pe oamenii din sistem care incearca sa isi faca treaba corect. Folositi bre reportofoane. Ca acum orice telefon stie sa faca asa ceva. Sau daca e interzis telefonul, folositi mini reportofoane, ca doar nu va da nimeni jos medalionul de la gat. Serios domnule Tolontan, e nevoie de educarea oamenilor din sistem in aceasta privinta, multi dintre ei nu sunt constienti de ce e capabila tehnologia in ziua de azi. Inregistrati tot ce scot pe gura guvernantii astia si dati presei, gradul de nesimtire e mult prea mare, nu recunosc niciodata nimic.

StefanCM  •  4 martie 2017, 12:28

La fel cum in cazul ordonantelor au fost persoane care nu au vrut sa acorde avizul pentru porcariile respective. Sa inregistreze astfel de discutii si amenintarile ulterioare si sa vi le trimita frumos pachetel. E extraordinar de simplu, oamenii trebuie doar invatati sa foloseasca un lucru aflat la indemana tuturor.

StefanCM  •  4 martie 2017, 12:35

Si nu inteleg o chestie. Daca iti pastrezi functia, cum iti poti pierde responsabilitatile? Pentru ca functia iti defineste responsabilitatile. Daca exista o persoana sau mai multe care te impiedica sa iti exerciti atributiile, ii faci sau le faci frumos un flagrant, inregistrezi tot, trimiti pe tolo.ro, si de acolo treaba merge unsa struna, pentru ca esti sigur ca nu ti se musamalizeaza dosarul, cel putin nu in fata incipienta. Ca peste 2 ani nu se stie.

Dolgoruki  •  4 martie 2017, 12:37

#rezistentilior, va mai doare?

Ion  •  4 martie 2017, 14:06

@StefanCM • 4 martie 2017, 12:23 Esti cel mai tare! Deci pe tine te roade doar daca sefii de acum isi pastreaza functiile,metehnele...Ar fi greu pentru tine sa te gindesti si din celalalt punct de vedere?Adica ministrii care vin in ministere si functionarii de acolo spun ,,nu semnez,nu ai ce-mi face,,?Macar cunosti ca aceste vorbe au fost spuse si de Ponta si de Ciolos si acum si de noii ministrii?Vad ca faci referire la O13...Macar acum stii despre ce este vorba?Ce ar fi redat reportefonul cind stenogramele de pe timpul doamnei Pruna spun ca Codurile care au fost atunci corectate au fost rolul conlucrarii cu Ministerul Public?Rezulta cumva din acele stenograme ca Ministerul Public sau Guvernul Ciolos nu avea interesul sa rezolve problemele cu Abuzul in Serviciu si de aceea nu a fost corectat in termenul de 45 de zile?Pentru voi astia care mereu repetati ,,coruptia ucide,,ati vrea si niste legi constitutionale?Desigur nu am sa merg cu neobrazarea ca si voi sa le respectati...Poti sa-mi dai exemplu de un dosar penal al unui pesedist musamalizat?

grigorie  •  4 martie 2017, 15:19

Ce *** mincinos acest Bodog, vedeti oameni buni cine conduce unul din cele mai importante ministere ? De ce un inspector ar trebui subordonat politic ? Ca sa nu faca ce trebuie... Sau ce scoate el la iveala sa poata fi dosit de seful DSP... Orice face acest partid PSD numai sa poata manevra, ascunde adevarul si abuzurile, sa controleze, trafic de interese, etc... Si ce sef si-a pus la corpul de control: un fost administrator de parcari ale Primariei Oradea, dat afara pentru nereguli evident !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  4 martie 2017, 18:00

Daca s-a constatat ca inspectia sanitara subordonata sefilor judetului nu a dat rezultate in controlul spitalelor, iar acum cand ea raporteaza rezultatele controalelor la MS este mai eficienta, de ce sa revenim la ceva ce stim ca este prost? Orgoliul politic este un pretext, cred ca interesele economice (banii) primeaza. Toti stim ca orice control este necesar si eficient numai ca trebuie scos de sub orice influenta si ferit de ingerinte. Nu vom ajunge nicaieri...si ne vom afunda si mai rau in minciuna, abuzuri, musamalizari, coruptie, falsuri...Orice minte normala se gandeste sa schimbe cu ceva ce merge in bine (ma refer la binele pacientilor) ...sau poate gresesc eu. Ministrul F. Bodog sa argumenteze logic, cu indicatori de eficienta aceasta modificare. In caz contrar, eu suspectez ca actualele conduceri ale spitalelor si greii din sist. sanitar fac presiuni asupra ministrului ca lucrurile sa revina la ce a fost (neraportarea inf. nosocomiale, dezinf. diluati, contracte cu dedicatie, etc.). In sanatate, exista o uriasa rezistenta la masuri care sa fie in folosul pacientului si se fac eforturi de mentinere a masurilor care sa fie in folosul unora din corpului medical. (plati informale, cat mai multi oameni bolnavi, operatii, consum enorm de medicamente, materiale sanitare). Cine face si desface, tot timpul are ce face. (dar bate pasul pe loc).

dia  •  4 martie 2017, 19:07

Cred ca este mult mai bine sa fie independenti. Cine poate sa-si imagineze ca un medic epidemiolog angajat al unui DSP poate sa adopte anumite masuri pentru a reduce/preveni infectiile intraspitalicesti fara a fi supus unor presiuni din partea conducerii DSP-urilor.

bg  •  4 martie 2017, 19:13

Cand vor intelege mai marii de la noi din sanatate ca sunt necesare masuri prin care MEDICUL si PACIENTUL sa nu mai fie PLASATI intr-o relatie antagonica, dizarmonica, fiecare cu scopuri diferite? Acum, cand apar probleme, medicul da vina pe pacient, iar pacientul pe medic. Ca orice sistem si sist. sanitar (plin de disfunctionalitati pana la absurd) trebuie sa aibe niste reglaje. Ele se fac prin legi, ordine de ministru, masuri, dispozitii, care se formuleaza luand in considerare feed-back-urile ce vin din teren (DSP-uri, inspectori, medici, pacienti), de la cei care le aplica. In caz contrar, legile date de la centru si care contin interesele diverselor grupari din sanatate nu vor rezolva problemele. Guvernele se schimba, problemele raman si se agraveaza.

bg  •  4 martie 2017, 19:46

Hotnews -In comisia de sanatate din Camera Deputatilor, PSD-ul a propus modificarea, iar d-ul Stamatian de la PNL a sustinut-o spunand ca este "o prostie" si argumentand ca dansul cand era la DSP Cluj era zmeu, inchidea sectii de spital, facea si dregea. Intrebare: cand facea dansul aceste fapte de vitejie? Cand era PNL-ul la putere sau in opozitie? Sau in ambele cazuri? Si un inspector sanitar care nu este intr-un partid ce face? Suporta presiunile politice...si se face ca controleaza.

Gina  •  4 martie 2017, 20:02

Imi pare rau sa constat ca multi dintre cei care au postat comentarii, isi dau cu parerea despre ceva ce nu cunosc. Nu ati inteles ca se incearca controlul total la nivel local al acestor structuri de control. Lucrez in acest sistem de cativa ani, insa ce s-a intamplat in ultima perioada, noi inspectorii sanitari, o percem ca o intoarcere la totalitarism. Am semnat petitia, stiind la ce presiuni incercam sa rezistam de ceva vreme. Am fost amenintati zi de zi, pentru ca am indraznit sa avem un punct de vedere in ceea ce priveste activitatea noastra. De ce? Pentru ca nu mai vrem sa fim chemati zi de zi la directorul DSP, sa dam socoteala pentru masurile pe care le dispunem, sa ni se interzica aplicarea unor sanctiuni acolo unde directorul si reprezentati ai autoritatilor locale au interese, sa ni se spuna sa o lasam mai usor cu controalele si masurile in unitati aflate in subordinea Consiliilor Locale, Primarii, sa nu deranjam... Si, cu riscul de a fi interpretate afirmatiile mele ca avand un iz politic, aceste abuzuri sunt facute de reprezentanti ai PSD. Intr-un judet in care acestia sunt la putere de ani buni si, despre care se vorbeste in media ca sunt "baroni". Ne-ar fi placut ca macar in controalele incrucisate, in alte judete, sa fim lasati sa ne facem treaba! Dar, n-a fost asa, s-au facut presiuni mari si, o parte dintre inspectori si-au terminat treaba inainte sa o inceapa. A se vedea mizeria din unul dintre cele mai renumite spitale din Moldova, in care zilele astea aflam ca s-a stins un tanar, rapus de infectia cu Clostridium. Avem multe de spus, dar ne este teama de repercursiuni... Este grav si trist ca ne intoarcem in timp cu vreo 20 de ani. Este timpul si efortul unor oameni care mai cred in dreptate si adevar, si mai spera inca! Din aceste motive, va rugam, pe voi cei care postati aici, pe cei care au publicat acest articol, sa ne sprijiniti!

StefanCM  •  4 martie 2017, 20:21

Gina, daca sunteti amenintati, inregistrati amenintarile. Si luati masuri. Nu e complicat, in 5 minute invatati sa folositi aplicatii de pe telefon care inregistreaza tot ce misca in jur. Si apoi ziare si televiziuni sunt destule, jurnalistii va pot proteja identitatea, ca sa nu fiti supusi la abuzuri dupa aceea. Apoi institutiile de profil sunt obligate sa se autosesizeze daca exista dovezi de abuz clare.

StefanCM  •  4 martie 2017, 20:26

Aveti exemplu diversele investigatii jurnalistice, nu doar de pe tolo.ro, unde sursele au fost protejate, iar institutiile isi fac treaba si trag la raspundere vinovatii, fara ca sursele sa fii suferit abuzuri, pentru ca au fost protejate. Asa evitati represaliile din partea sefilor, pentru ca nu va stiu numele. Plus ca aveti certitudinea ca nu sunt musamalizate cazurile. Apoi e simplu, justitia trebuie sa isi faca treaba, daca sunt vinovati bine, daca nu iara bine. Nu e normal si nici legal ca unii sefi de institutii sa recurga la amenintari sau sa purceada la represalii impotriva angajatilor.

bg  •  4 martie 2017, 20:50

@Gina. Noi va sprijinim, dar nu stim cum. Cand puterea si opozitia isi dau mana in parlament ca sa abroge o masura care s-a dovedit buna pentru sistemul sanitar, jurnalistii si noi, care postam aici, putem sa scriem la infinit despre aceleasi probleme din spitalele romanesti (mizerie, neglijenta, inf. nosocomiale soldate cu victime). Trebuie data o lege prin care sa se stabilesca pana unde se poate merge cu politizarea structurilor statului. Cine s-o faca? Politicienii .. in niciun caz. SANATATEA PACIENTILOR = POLITICA in sist. sanitar.

Lila  •  4 martie 2017, 20:52

Ramai un ***, deontologule! Cu astia ca tine ne vor imparti mai eficient! Sa moara constiinta ta de neam!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gina  •  4 martie 2017, 21:48

StefanCM, multumesc pentru intelegere! Cat priveste utilizarea acelor dispozitive de inregistrare sa stii ca o parte dintre noi le-am mai utilizat uneori, dar, nu pentru a da in vileag abuzurile, ci pentru a ne proteja/disculpa pe noi ca inspectori, intrucat nu ni se ofera minima protectie, nici macar din partea institutiei pe care o reprezentam, ce sa mai vorbim de celelalte autoritati! Daca suntem incomozi si, nu ne gasesc puncte slabe ca sa ne tina sub control, atunci cauta cu disperare alte metode de anihilare. S-a ajuns pana la a ni se spune, ca le vor cere celor pe care-i controlam si, evident îi si amendam, sa ne faca evaluarea activitatii de control. Aberatiile nu se opresc aici, e un razboi psihologic pe care il ducem zi de zi, abuz, intimidare, obstructionare, .... Îi "trece prin cap" sa te bage in comisia de disciplina pt ca ai semnat o petitie!!!!! Ne facem treaba, doar atat! Si, culmea e, ca ne-o facem cat putem de bine, daca suntem apreciati de sefii nostri din minister! Nu ar fi un motiv, ca intr-o tara normala, sa fim apreciati si protejati, de cei care ne au in subordine directa? Dar cum isi pot proteja dumnealor functiile de directori, daca nu tinand sub control inspectia sanitara. Incerc, evident, sa nu spun prea multe, pentru a nu ma deconspira, insa, nu stim cat vom mai rezista acestei uzuri psihice!!!

Valentin  •  4 martie 2017, 22:33

Marele RAFILA, autor al faptei cu referire la trecerea în subordinea partidului din care chiar el face, stă ascuns în bârlog. Ce rușine...!!! Nu ți-e rușine, Rafila?!

Andrei F  •  4 martie 2017, 23:10

@ Gina Deci ca sa inteleg si eu...Dv. ati scris ca nu vreti sa mai dati raport sefului DSP si nici sa va aflati sub controlul autoritatilor locale...Sa inteleg ca vreti sa fiti fara control? Vreti imunitate? Sunteti sigura ca in rindul dv.nu se pot strecura si persoane mai pamantene deci supuse greselii? Si apoi ce vreti sa controlati,ceva ce nu ati facut pina acum? In ultimi ani nu a fost o alternanta la guvernare?Adica daca a fost protejat cineva a fost protejat aceiasi indiferent de alegeri? Daca dumneavoastra ca meserie va socotiti o elita a societatii noastre nu credeti ca si alte meserii vor cere aceasi ,,imunitate,,?Doamna se poate sa aveti dreptate si dumneavoastra sa fiti cel mai bun om dar eu tot as vrea ca macar pentru o perioada lucrurile sa revina cum erau...Va spun si de ce.Pentru ca aceasta schimbare ar da nota cea mai obiectiva la ce a fost ...Eu ca un simplu cititor si tot am auzit de cumetrii noi constituite...Si important pentru societatea noastra...Aveti aceeasi unitate de masura pentru unitatile de stat si cele particulare? Inspectia sanitara parca trebuie sa controleze si scolile...Le veti inchide pe cele care nu corespund sau procedam ca la ISU...?Radem tot ce nu corespunde la privat dar cu cele de stat mai vedem...?

Gina  •  5 martie 2017, 0:33

Andrei F - nu prea inteleg de ce ai dori tu, aceasta revenire!? Cred ca nu ai inteles ca organizarea si coordonarea metodologica a structurilor de Control in Sanatate Publica din cadrul DSP judetene, revine Inspectiei Sanitare din cadrul Ministerului Sanatatii. Deci, nu suntem de capul nostru, asa cum tu gresit ai inteles. Cat priveste celelalte afirmatii cu privire la o abordare unitara si echilibrata, atunci cand vine vorba despre mediul privat si cel de stat, afla ca numai superiorii nostri din MS ne-au sustinut in aplicarea acestor principii, iar dimpotriva, la nivel local presiunile au fost enorme. Ori, a spune "radeti" tot ce inseamna privat, dar nu inchideti scoli, e o abordare total eronata, care nu arata o intelegere a situatiei in care ne aflam. Ai fi admis sa-ti tii copiii acasa? Ori, dupa parerea ta, probabil tot inspectorii ar fi trebuit sa construiasca scoli, gradinite, crese..... Pe de alta parte, poate ca ar trebui sa stii ca aceasta prevedere cu privire la oranizarea inspectiei sanitare de catre MS exista din anul 2006, modificata usor prin 2010 si ignorata total in ultimii ani, a fost "reactualizata" in august anul trecut. De atunci a inceput nebunia...Si, devenind mai increzatori, tocmai luasem avant la "deranjat" zona de stat, intamplator, chiar pe domeniul despre care pomeneai. Rezultatul: avant prea mare=stop=modificare legislativa.

StefanCM  •  5 martie 2017, 0:43

Nu Andrei, vrea sa fie sub controlul celor pe care ii inspecteaza daca se poate, ca in cazul in care deranjeaza cei controlati sa poata anula rapid sanctiunile. La fel cum procurorii si judecatorii trebuie sa raspunda direct in fata celor pe care ii cerceteaza sau judeca, si sa fie condusi de acestia. Si mai vrea sa fie exact ca in spitale, sa vina tot felul de manageri impotenti numiti dupa criterii clare si pompieristice, pe baza meritocratiei de stana, care sa ingroape orice mai misca, daca mai misca pe undeva ceva. Asta vrea si ea, si asta imi doresc si eu, in general vorbind, si evident ca orice tara civilizata isi doreste asta. Sa fim guvernati si condusi de cei mai indolenti daca se poate, si criteriul principal in alegerea lor este marimea cotizatiei la sediul central.

StefanCM  •  5 martie 2017, 0:52

Nu stiu care istet dadea ca exemplu administratia americana si schimbarile de guvernare. In state, de la platica la opinca, daca ai probleme penale nici macar nu se uita lumea la tine, poti sa fii nepotul lui Big *** si fiul lui Han Tatar. Iar daca esti prins cu matza in sac, nici macar penal, ci pentru ca ai facut ceva gresit, nu stau sa fie dati afara, isi dau demisia, cum latra, pardon, spunea, Tariceanu de altii pe la televizor deunazi, uitand ca el si inca jumatate din stana sunt prinsi cu botul in smantana, dar ei Miau miau, nu eu am fost cu botul in smantana, smantana s-a urcat pe botul meu! Forte oculte externe au aruncat smantana pe mustatile mele! Cum ar fi par iexample Michael Flyn, care nu era nimeni in drum ca multi aventurieri de la noi din politichie inarmati si impanati ca Don Quijote, ci era mana dreapta, numarul unu pe securitate nationala in, sa sune tobele!, SUA. La noi politicienii astia simpatici au pretentia sa isi numeasca toate corcodusele, prietenii, colegii si nepotii prin functii, insultand anii de pregatire si munca a unor oameni din domeniu, si daca lumea spune nu!, cum indraznesc nerusinatii!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

valentin  •  5 martie 2017, 4:18

N-a semnat nimeni, doar adeziunile PCR să fim înțeleși. A mai fost discuția asta când a câștigat CDR alegerile, așa vroiau concurs de competențe.

Andrei F  •  5 martie 2017, 8:42

@Gina @ Stefan CM. Haideti sa vedem cine e rau intentionat...1.Este un articol scris de domnul Tolontan in care ni se spunea ca apa in supermarketuri este contaminata si consumatorilor nu li se spun cine sunt producatorii...Mai mult,domnul Tolontan ne spune ca ministrul Vlad Voiculescu nu are atita putere incit sa faca transparenta toata povestea...2 Tot in articolele domnului Tolontan gasim si informatia in cazul nou nascutilor decedati . Inspectia Sanitara a inchis o fabrica de brinzeturi . Ulterior s- a descoperit ca sursa de infectie nu era fabrica respectiva .Mai mult...nici pina in zilele noastre nu se stie cauza mortii bebelusulor,este adevarat doamna de la I S? Acest lucru nu este fara consecinte nici in zilele noastre pentru ca ce nu a facut autoritatile a facut - o neincrederea populatiei...Ar fi prea mult sa vorbesc despre apa,portocalele,lipsa de educatie...zvonurile de atunci...Mi se pare totusi ca mentionarea vaccinurilor ca un factor declansator al epidemiei de atunci a alimentat cea mai mare neincredere in autoritati si a facut ca o mare parte a populatiei sa nu se mai vaccineze...Si stiti acum suntem in epidemie...3 Doamna,mentionati ca scolile nu pot fi inchise pentru ca cei mici nu pot sta acasa...Dar cei mari care merg prin cluburi nu pot sta acasa? Adica s- a daramat un Guvern pe degeaba?Numai copiii de la tara cazuti prin haznale ar trebuii sa va oripileze...In toata lumea Guvernele sau Presedintii in tarile cu asfel de forme de guvernare,sunt responsabile de administrare...Si in alte tari corpurile profesionale se cred si poate sunt elite...Domnule Stefan CM,nu dumneata ceri ca politicienii sa fie atent monitorizati? Nu vrei dumneata sa faci din orice om un detractor gata sa inregistreze cu telefonul,reportofonul? Atunci de ce ne mai luam la harta daca si pentru inspectorii sanitari exista ceva mai mult control? Uite,doamna pe mine m-a facut sa cred in profesionismul dumneaei.Fi sigur ca nu va inchide ochii oriciti ar vrea ca pe la unii sa nu vada...Si domnule...adica pentru politicieni vrem supercontrol dar numai uneori? Uite,mie imi este dor de noi rapoarte ca sa stim ce a facut vechea putere.Imi este dor de sutele de anchete facute de Ponta la adresa lui Boc...Eu vreau astfel de rapoarte la sfirsitul tuturor guvernarilor...Deci lasa pe Grindeanu sa faca si el rapoartele.Ce zici ,telefoanele au putut inregistra si tehnocrati mai ales prin decembrie? Eu de cind cu stenogramele doamnei Pruna devin fanul tau! Ai sa- i auzim pe toti!

bg  •  5 martie 2017, 8:54

Inspectia sanitara de stat trebuie sa ramana in subordinea Min. Sanatatii! Exista legislatie europeana, standarde nationale care spun: "Sarcinile str. de control sa fie indeplinite in mod independent, impartial si transparent, asigurandu-se calitatea si coerenta controalelor oficiale". Aici nu este vorba numai de sist. sanitar, vorbim de toate domeniile: transporturi, munca, economie, finante, etc...Inspectia sanitara subordonata MS ar putea deveni un fel de FBI pe dom. sanitar si eu cred ca la momentul de fata este oportun acest lucru. Nu se mai poate asa: alimente neconforme, mat. sanitare si dezinfectanti neconformi, toxiinfectii alimentare la tot pasul si mai vrem o tara ca afara. Acest lucru nu se poate fara control, control, control in limita legii. De ce ii mai platim pe inspectorii sanitari din bani publici daca nu-i lasam sa-si faca meseria corect? Ei sunt de decor, sa aratam org. externe ca avem si noi control sau sa-i folosim cand ne convine noua in eliminarea concurentei in afaceri si contra adversarilor politici? "Baronii locali" ai PSD-ului au inceput sa bata iar cu pumnul in masa ca in timpul guvernarii Ponta pe motiv ca au adus voturi si vor sa-si impuna interesele in judet? REZISTAM...

bg  •  5 martie 2017, 9:06

Desi, daca Inspectia sanitara ramane in subordinea MS si nu exista vointa politica ca ea sa-si faca treaba, s-ar putea sa ne trezim in aceeasi situatie. Control sanitar de dragul controlului. In actuala conjuctura, cum o dai iese prost. Numai presiunea opiniei publice pe deciziile guvernantilor ne-a mai ramas.

Gina  •  5 martie 2017, 10:20

Sa cred acum ca pot lamuri pe toata lumea, e o iluzie! V-as scrie zile in sir si tot nu as avea siguranta ca veti intelege mai bine. Sunt lucruri si fapte adunate in timp, sunt lucruri extrem de grave care se intampla in ultima perioada. Despre asta e vorba acum, aceasta decizie are o miza foarte mare. Practic, se urmareste transformarea acestei structuri de control intr-o "piesa de decor". Atat eu, cat si colegii mei, cei de buna credinta, ne vom stradui zi de zi sa ne facem treaba, zadarniciti tot asa, zi de zi, de cei in subordinea carora ne aflam!! Ne intrebam insa, cat mai putem rezista!? E un razboi pe care il purtam de pe pozitii diferite (executanti si superiori ierarhic), care, de obicei, îi elimina pe cei dintai!!! In rest, va inteleg nemultumirile, va inteleg ca stabiliti vinovatii fara a fi inteles care si cu ce se ocupa; in fond e normal sa ne indignam la tot ce vedem ca se intampla, indiferent de domeniul despre care vorbim.

Andrei F  •  5 martie 2017, 10:22

@StefanCM • 5 martie 2017, 0:43 Ma faci sa rid cind afirmi ca inspectia trebuie sa treaca sub autoritatea celor controlati...Te pomenesti ca tot poporul pesedist s-a transformat in antreprenori si au ramas tot de stinga...Eu sunt cel care afirma ca administratiile se schimba in America si ca un ambasador poate fi un contributor in alegeri...Tu ai parat cu afirmatia neadevarata ca in America cei sanctionati penali sunt pa...De generalul Petraeus ai auzit?@bg • 5 martie 2017, 9:06 Dumneata de descentralizare ai auzit?Crezi ca asta-i un moft pesedist?Stii ce se spune la descentralizare?Ca autoritatea statului trebuie sa fie cit mai aproape de cetatean si de asta autoritatile locale capata puteri mai mari...Acum ca nu va convine nici guvernul,nici cine este primar ...asta-i o problema fix cetateneasca...Dar haide sa dam cortina jos...In 2004 cind a venit dreapta la putere a schimbat numirile in justitie.Poate nu-ti vine sa crezi dar numirile care le putea face breasla profesionala a fost trecuta la pixul lui Basescu...Basescu a tinut sa ne spuna care erau criteriile si cum a facut multe numiri la o ceasca de cafea...Asta tie ti se pare o fabulatie a mea?Asta de ce nu va preocupa?Sa fie din simplul motiv ca si acum numirile se fac tot fara transparenta ?Lasati impresia ca atunci cind nu va place guvernul,primari trebuie sa mutati puterea in alta parte...Deci cind vreti sa fiti revolutionari aplicati principiile si acolo unde nu va convine...Si oamenii vostrii supercompetenti au schimbat si ei multe dupa bunul plac.Apropo...de Basescu va mai place?

Cristian – SAN FRANCISCO  •  5 martie 2017, 10:29

Fugiti cat inca se mai poate!!! Eu m-am c-am lamurit si cu astia, daca mai era cazul. Daca acest ministru al sanatatii a fost in stare sa o puna director la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti tocmai pe consoarta lui Sorin Oprescu...atunci nu mai este nimic de facut!!! In opinia mea ministrul minte iar pana la urma vor schimba asa cum vrea guvernul. @D-na GINA, eu am lucrat la SUUB acum vreo 15 ani iar inspectiile la care am asistat eu in acea vreme erau de tot rasul. Era o plimbare prin spital la care unii se faceau ca inspecteaza iar altii puneau mese de protocol si se hlizeau pana pe la vreo 3 p.m. Apropo, ce parere aveti despre spitalele care au declarat ca nu au infectii intraspitalicesti ??! In opinia mea asa ceva nu este posibil in Romania oricare ar fi spitalul sau marimea lui, fie el la stat sau privat.

cc  •  5 martie 2017, 10:50

Oricum ar da-o, asta e haiducie! Si vine ca o manusa in contextul miscarii anti-institutionale #rezist. Sa luam reversul medaliei: Intr-un judet oarecare, toti inspectorii sanitari inspecteaza pe rand sau concomitent acelasi spital pana il fac nefunctional. In acelasi timp, restul retelei sanitare isi face de cap cu achizitii de la prietenii tehnocrati, cu proceduri ne-conforme, cu pacienti expusi la pericole de nedescris. Sunt curios daca petitia este semnata si de inspectorii sanitari din judetele unde recent au murit oameni din neglijenta profesionala (cazul transfuziilor). Cred ca tot demersul trebuie facut exclusiv in favoarea pacientilor. Asfel, miniterul prin directiile judetene trebuie sa faca un plan de inspectie care sa aiba in vedere criterii neutre de tipul: fiecare unitate trebuie vizitata macar odata intr-un interval de timp prestabilit; de fiecare data va fi alt inspector, rapoartele vor fi centralizate la Minister fara interventia Directiei judetene. Astfel vom evita prieteniile inspectorilor sau ale directiei cu anumite unitati. Si bineinteles, excluderea din orice structura medicala a inspectorilor ce au dat girul unor unitati sanitare care s-au dovedit ulterior periculoase pentru sanatatea pacientilor.. Personal, cred ca excluderea initiatorilor acestui demers de independenta functionala este justificata dpv legal. trebuie mers mai departe si dati pe mana procurorilor pentru atac calificat la sanatatea publica.

ioan  •  5 martie 2017, 11:04

Cu ocazia asta trebuie rezolvata si problema CPCIN-urilor din spitale (CPCIAAM), CARE se subordoneaza managerilor de spital care fac evaluarea acestora la sfarsit de an, rapoartele de control fiind subiective...

Andrei F  •  5 martie 2017, 11:24

@Gina Doamna sper sa va faceti treaba asa cum doriti...La nivel personal cred ca sunteti o persoana corecta.Cred ca amandoi nu mai suntem copii si stim ca decizia la nivelul care se va lua va avantaja pe cineva...Pana la urma asta este politica si sper ca si dumneavoastra sa se faca mai corect si in plus cel putin asa se spune in tarile alea civilizate ca administratiile se controleaza cel mai bine la alegeri ,dupa alegeri...Eu inca-mi amintesc,,Nu dati toata puterea intr-o singura mana,,...sper sa nu fie doar vorbe...

r adu  •  5 martie 2017, 11:41

Acreditarea spatiilor sanitare se face prin ANMCS și CONAS http://anmcs.gov.ro/web/ro/ ........ deci .... ce rost mai are autorizarea la nivelul DSP-urilor ...... când ar trebui externalizată TOATĂ autorizarea sanitară ....... pentru toate felurile de spații ce pot influența sănătatea publică? Cine este curios să afle cât de complexă este autorizarea sanitară și ce număr de personal necesită, inclusiv ce fonduri sunt necesare acreditării sanitare ....... că citească un pic site-urile CONAS și ANMCS. Cred că o inspecție sanitară puternică și unitară, chiar și-n cadrul DSP ....... ar fi de dorit ...... pentru stat, decât o inspecție sanitară F. slabă și eventual ușor coruptibilă, pe care și-ar vrea-o cei inspectați, ceea ce ar afecta GRAV grupe mari populaționale sau chiar toată populația țării!

bg  •  5 martie 2017, 11:43

@AndreiF. Oamenii cu cap mai invata si din greseli si mai ales evita sa la repete. Trebuie sa ne rapotam la un moment 0, altfel numai terminam cu polemica. Trebuiesc gasite solutii la probleme, nu cautati numai vinovatii. Demersul meu nu este unul politic este unul de principii.

Andrei F  •  5 martie 2017, 12:03

@bg • 5 martie 2017, 11:43 Foarte bine,stimabile!Sa fie si un moment 0 daca asa doriti!Te rog sa incepeti cu momentul 0 si unde deciziile,numirile sunt la cei iubiti de voi!Sa inteleg de exemplu ca de acum o sa respectati legea si in Piata,ca veti avea autorizatie?Hai sa vedem cit va tine pe voi momentul 0...

Ion  •  5 martie 2017, 12:38

@ bg Auzi,principii! Și ce va anula înregistrările iubitului tau Băsescu? Asta de lauda la televizor că are înregistrări cînd cineva se apropie de ai lui și tu vorbești de principii? Dar de consecințele acțiunilor voastre care nu se mai termină cînd vreți să vorbim? Moment 0?Desigur... dar mai înainte cereți voie lui Băsescu...

Gina  •  5 martie 2017, 14:47

Cristian S.F. - imi place sa cred ca nu se mai fac "controale" de genul acela... La noi in judet asa ceva este exclus. Echipa din care fac parte s-a impus cu greu in fata managerilor de spital si a "ajutoarelor" acestora. Atunci cand au inteles ca nu mai cedam, au incercat orice, au mers pana la limita sechestrarii noastre, au sunat la sefi,... Am platit cu multe nopti de nesomn, suntem nevoiti, noi si familiile noastre, sa ne adresam serviciilor medicale din alte orase sau judete.... Toate au un pret pe lumea asta! Sunt riscuri pe care ni le-am asumat, dar e prea mult si pentru noi! Si daca vom ceda si, vom parasi sistemul (singura varianta pentru cei cu verticalitate!!!!), o vom face pentru linistea si sanatatea noastra, dar consecintele le vom percepe cu totii, mai devreme sau mai tarziu!

Nic.Radu  •  5 martie 2017, 16:16

Politica, politica, politica....."politica este in tot si-n toate, in toate cele ce maine vor rade la soare.....". Ce mizerie! Si in tot aest timp oamenii mor cu zile din lipsa de medicamente sau din indiferenta si nesimtirea unor medici. Timpul minim de asteptare in "triaj" la Marie Curie este de trei ore. TREI ORE!!!!!! Si vorbim de un spital de copii. Sa te fereasca bunul Dumnezeu sa ai copilul bolnav in weekend! Sa nu mai vorbim de timpul de asteptare de la Sf. Pantelimon sau Sf. Ioan. Mori cu zile! Marii producatori de medicamente ne sfideaza si ne pun sa alegem intre medicamente proaste si scumpe sau nimic. Fabricile noastre de medicamente au fost falimentate intentionat pentru a face loc marilor corporatii. Iar romanului nu i-a ramas decat sa se incalzeasca cu zambetul de vipera al lui Dragnea.

Comentează