Parchetul Vâlcea a clasat cazul „Măciuca”. Procurorii afirmă că e legal ca oamenii cu dizabilități psihice să lucreze pe șantierul managerului centrului ”pentru că au avut bilet de ieșire” și au declarat că ”au muncit de bună voie”

Reacția ONG-ului care a făcut plângerea penală: ”S-au grăbit pentru că am arătat la Strasbourg situația de la Măciuca. Vom face contestație!”

miercuri, 8 martie 2017, 11:39

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 15 februarie 2017, Fundaţia Centrul de Resurse Juridice a depus un denunț penal privitor la felul în care sunt tratați cei internați în  Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca.

Gazeta a intrat în  posesia ordonanței prin care procurorii clasează cazul.

În document, Parchetul de pe lângă Tribunalul  Vâlcea spune că ”ne sesizasem din oficiu la data de 23 ianuarie în urma unor articole publicate în mass-media”. 

Procurorii au fost pe 23 ianuarie 2017 la centrul Măciuca și susțin că ”toate cele 10 saloane în care se aflau beneficiarii erau mobilate în mod corespunzător” și că era curat.

Și că ”nu există paturi de fier”.

”S-a constatat că în saloane exista o temperatură ambiantă corespunzătoare, provenind de la sistemul de încălzire centralizat deservit de o centrală termică ce funcţionează cu combustibil solid. Nu au fost identificate cu ocazia verificărilor obiecte de imobilizare a beneficiarilor, constând în curele, chingi, sfori etc” Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea

Ziarul scrisese în mod explicit și repetat că imaginile cu oameni legați cu chingi sunt din toamna lui 2016 și că, între timp, centrul s-a renovat.

Interesant e că procurorii au cercetat faptele din trecut luând în calcul condițiile din prezent.

E ca și cum dacă o mașină a lovit un om în septembrie 2016, tu ca magistrat vii în ianuarie 2017 și spui că nu s-a întâmplat nimic, insistând pe argumentul că asfaltul este curat.

Procurorii folosesc și argumentele Corpului de Control al Ministerului Muncii.

Inspectorii trimiși la Măciuca de către ministrul Lia Olguța Vasilescu susțin și ei că lucrurile sunt în regulă la Măciuca.

Dincolo însă de constatări și de felul în care au cercetat reclamația ONG-ului și relatările de presă, lucruri care țin de profesia procurorilor, relevant este altceva.

Asistăm la o premieră.

Cuprinsă într-o Ordonanță de clasare.

Trei bolnavi de la Centrul din Măciuca, doi bărbați și o femeie, muncind la casa managerului Smărăndoiu

Prin Parchetul de pe lângă Tribunalul  Vâlcea, statul român susține că e legal ca oamenii internați în centre de protecție, în acest caz unul dedicat oamenilor cu dizabilități neuropsihice, să presteze munci în favoarea șefilor acestor centre!

Iată ce scriu procurorii.

”În ceea ce priveşte folosirea beneficiarilor din cadrul  Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, de către şeful centrului, la activităţi desfăşurate la domiciliul său, în mass-media fiind publicate fotografii în care au fost surprinşi beneficiari, care desfăşurau astfel de activităţi la locuinţa şefului centrului, din cercetări a rezultat că la nivelul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca este aplicabilă procedura operaţională privind învoirea beneficiarului, aprobată de conducerea DGASPC Vâlcea, procedură întocmită conform actelor normative în vigoare, îndeosebi Ordinul MMFPVPS nr.67/2015 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi”.

Parchetul din Vâlcea spune că ”procedura în cauză stabileşte dreptul angajaţilor Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca de a învoi unul sau mai mulţi beneficiari pentru a-şi petrece timpul liber în familia acestora, cu impunerea anumitor obligaţii pentru solicitanţi, între care şi aceea de a nu folosi beneficiarul pentru munci fizice intense sau cu grad sporit de periculozitate”.

Pe scurt, au avut bilet de ieșire și au muncit la construcția casei șefului Centrului Măciuca, însă totul e legal.

Unul dintre argumente?

Întrebați de procurori, în prezența unui avocat, pacienții instituționalizaţi ”au recunoscut că au lucrat şi la locuinţa de domiciliu a şefului centrului,  activitate pe care au efectuat-o de bună-voie”.

Georgiana Pascu, manager de proiect la Fundaţia Centrul de Resurse Juridice, susține că va face contestație la ordonanța procurorilor.

”E absolut nedemn să susții public într-un comunicat, tu ca Parchet, că noi, organizația care am depus denunțul, am constatat că, de fapt, e bine. Credem că știm de ce au făcut totul pe repede înainte. Noi am expus la Strasbourg cazul Măciuca și s-au grăbit să arate că totul e în regulă. Am mai avut astfel de cazuri și, până la urmă, le-am câștigat în instanță”, spune Georgiana Pascu.

 

Citește episoadele anchetei despre cazul de la Măciuca:

Oameni legați cu chingi de TIR de paturi și bănci la Centrul de boli psihice Măciuca! ”Pentru că infirmierii îi amenajează casa managerului”

Pus în fața pozelor în care bolnavii cu dizabilități psihice îi muncesc la casă, managerul se apără: ”Le dau bani de țigări, fără de care intră în criză!”

59 de decese în ultimii doi ani la centrele de boli psihice Măciuca și Băbeni fără ca poliția să investigheze!

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Maxentiu  •  8 martie 2017, 12:10

Ma bucur sa vad ca procurorii inca mai opereaza pe baza faptelor cercetate conform legii, nu pe baza manipularilor ordinare fabricate de jurnalisti in cirdasie cu diverse ONG-uri.

Cătălin Tolontan  •  8 martie 2017, 12:12

@Maxentiu: e dreptul dvs la libera exprimare, diferenta e ca noi nu ne imaginam ca sunteti mana in mana cu cineva, in timp ce dvs porniti de la reaua credinta a celor din jur.

vlad  •  8 martie 2017, 12:21

E momentul sa se sesizeze un organ superior, poate DNA-ul sau cine e responsabil si sa investigheze chiar pe procurori!!! E vreo mirare ca si procuratura din judetul ala este complet controlata politic??? De cate ori nu am vazut manevra asta?? se investigheaza ceva si se renunta la acuzatii, sau si mai rau, cand faptele nu pot fi ignorate se pregateste dosar penal, dar este facut si sustinut atat de prost incat vinovatii sunt spalati in fata legii. Adica un judecator i-a declarat nevinovati pentru fapta aia nu??? Iar procurorii nu patesc nimic. Din cauza asta de fiecare data cand vad o reactie instanta a procuratorii am dubii uriase. Din start presupun ca este doar o operatiune de spalare a vinovatului.

Cris  •  8 martie 2017, 12:28

DNA -ul e organul superior in domeniul anchetelor penale? Cata lipsa de cultura institutionala sa ai ca sa nu sti ca DNA este doar un departament in domeniu, cu o competenta limitata la anchetarea faptelor penale de coruptie!

fotbal  •  8 martie 2017, 12:31

daca ne uitam atent in piata e trendul primaverii in destule parchete si judecatorii. extragerea fara bilet de voie din campul tactic. cu generos suport politic. al cui e timpul de-acum incolo?

dinamo_fan  •  8 martie 2017, 12:50

Din punctul meu de vedere cat timp acei oameni nu sunt maltratati, nu sunt bataie de joc a celor din jur si daca sunt chiar remunerati, daca li se face protectia muncii samd nu vad de ce nu ar primi un job chiar si pe un santier. Ar trebui ca acesti oameni sa fie inclusi in societate, in activitatile pe care le pot presta fara a-si crea lor sau celor din jur probleme. Sper ca in 2017 nu ganditi ca o persoana cu anumite dizabilitati ar trebui sa stea undeva inchisa si sa-si primeasca medicamentele. In poza vad oameni cu zambetul pe buze. Si sincer am o problema si mai mare atunci cand morala face un ziar de can-can ca gsp care vinde mult scandal si profita de pe urma naivitatii cititorilor sai.

Cătălin Tolontan  •  8 martie 2017, 12:51

@dinamo_fan: nu facem nici o morala, relatam faptele care, intelegem, pe dvs va irita. Ideea e: e normal ca un pacient sa munceasca acasa la directorul spitalului? Un elev sa munceasca acasa la directorul scolii? Acestea sunt raporturi sensibile. Unde linia intre normalitate si exploatare este pretutindeni in lume explorata si vegheata.

fiat justitia  •  8 martie 2017, 12:53

la fel de normal li se pare si gratierea si eliberarea coruptilor din puscarii, tara asta a ajuns bataia de joc a hotilor si infractorilor.

Gareth Edwards  •  8 martie 2017, 12:59

Astia de la Parchet chiar nu stiu ca nu se pune virgula inainte de etc?!?!? Jenant...

Luca  •  8 martie 2017, 13:00

Saracii procurori ... imi este mila de jud Valcea , sincer ! Va dati seama ce stil de lucru au baietii ? Procurorii valceni probabil au si alte rezultate rasunatoare , de care o sa se afle in curand ...

ionut  •  8 martie 2017, 13:39

Daca e legal ca pacientii sa lucreze la seful centrului, atunci nu e cumva munca la negru? deci tot o contraventie!

daniel  •  8 martie 2017, 14:00

adica am dat iarasi cu maciuca-n balta? vedeti mai sus un comentariu de ,,adevarat dinamovist"!

haideusicfr  •  8 martie 2017, 14:07

Oribil! Nu-mi vine ca cred.Romania este o tara balcanica si nu europeana.De altfel ,tarile cu adevarat democratice si in care se respecta depturile omului sunt cele puternic industrializate.Restul sunt pline de coruptie , cu aere de " europene".

haideusicfr  •  8 martie 2017, 14:09

dinamo fan.De acord ,activitatea te face sa traiesti.Dar de ce la directorul acasa ,de ce altii sunt legati de paturi ,de ce nu este medic de specialitate?

gigi carabina  •  8 martie 2017, 14:21

@Maxentiu: ma bucur sa vad ca procurori din Romania anului 2017 considera ca sclavagsimul si exploatarea bolnavilor este legala. Sa tot ridici case "platind" in tigari, ca sa nu intre oamenii in sevraj :))) Un umanist Smarandoiu ala si ai lui!

Senatorul melcilor  •  8 martie 2017, 15:19

Ha ha. Asa Maciuca, asa casa, asa muncitori, asa procurori,etc. Deci(care este) depinde ce fel de "dizabilitati" aveau *** aia. Daca erau dusi cu capul,atunci declaratiile lor,cum ca "au muncit de buna voie" au valoarea hartiei pe care le-au scris(daca stiu sa scrie!). Daca au dizabilitati fizice,adica sunt ologi,ciungi,surzi,orbi,*** etc... atunci as fi curios sa vad ce fel de casa va rezulta la final LOL !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Timm  •  8 martie 2017, 15:52

@Maxentiu Esti penibil in a sustine cauza directorului. O intrebare pentru tine. Poti lucra legal,pe teritoriul Romaniei, fara sa fi angajat, fara sa platesti taxele la stat? Aici vorbim in general pentru orice om. Care sunt restrictiile la angajare pentru un om cu dizabilitati psihice(in general)? Un om cu dizabilitati psihice, care este cazat la un centru de recuperare, poate fi angajat? Munca in constructii poate fi categorisita vreodata la usoara? Art 77 litera e cod penal( săvârşirea infracţiunii profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze;)ne spune ca faptele managerului se incadreaza la circumstante agravante. Procurorii trebuie cercetati disciplinar.

bg  •  8 martie 2017, 16:31

Cand autoritatile locale doresc sa ingroape o problema, pun procurorii sa faca un dosar prost, lipsit de probatiune, chiar favorabil partii acuzate, iar parchetul il claseaza. Schema este clasica. Justificarea procurorilor pentru constiinta lor (daca o au) este urmatoarea: si asa oamenii astia sunt ai nimanui si nu realizeaza ce li se intampla, mai bine ma fac ca-mi fac meseria. Si toata lumea din judet si de la Centru este multumita, iar pacea se va asterne din nou peste Centrul din Maciuca. Cine sa vegheze si sa se bata pentru respectarea drepturile persoanelor defavorizate: bolnavi neuropsihici, persoane cu disabilitati, batrani abandonati, copii abuzati? Noi institutii finantate de la buget (adica din banii nostri) avem cu duiumu (ca asa-i in UE), numai ca ele nu-si fac treaba responsabil si constiincios ca acolo. In Romania, am eliminat controlul aproape in toate domeniile sau acolo unde exista este ineficient. Finantam proiecte (uneori falimentare) si nu controlam cum s-au cheltuit banii. Suntem mai preocupati de cheltuirea banilor din fonduri europene , dacat sa ne intereseze pe ce i-am cheltuit si daca avem vreun folos. (nu personal, ptr. comunitate). Pana nu ne vom schimba comportamentele, atitudinea, modul de gandire, fata Romaniei nu se va schimba. Omul sfinteste locul...Felicitari echipei! Ai reusit, continua, n-ai reusit, continua!

elle  •  8 martie 2017, 17:04

Cateodata nici nu mai am cuvinte! Asa a ajuns Romania in anul 2017. Georgiana Pascu sa nu renuntati la lupta! Multumim Echipa!

george  •  8 martie 2017, 19:18

Titlurile de azi din cel mai mare site (+ziar) de SPORT din Romania: D-nul Tolontan: Parchetul Valcea a clasat cazul „Maciuca” ; D-na Andries: Acum ori niciodata, sa-i dam in judecata (despre dosarul HexiPharma); D-nul Geambasu; Cand Dracul e corporatist… (despre o piesa de teatru) Asta da ziar de sport…

Anonimus  •  8 martie 2017, 19:22

*** care nu-si pun intrebarea ca un bolnav psihic nu poate fi angajat fara controlul medical si NTS-ul facut ,niste internati pot presta la negru sau gratuit la un santier a Directorului unde sunt internati, este noapte mintii.Logica de procuror *** ,abuziv, care incearca sa acopere o infractiune .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vitan sandu  •  8 martie 2017, 19:27

Cum naiba mai pot unii sa

vitan sandu  •  8 martie 2017, 19:29

... mai iasa in lume? Individa asta Georgiana Pascu este cuma o a doua monica macovei? Numai aia era mereu cu para la Inalta Poarta.

gigel  •  8 martie 2017, 19:42

In ce tara traim si cat de jos am ajuns.

ty  •  8 martie 2017, 20:36

eu nu inteleg altceva..nu ar trebui sa se sesizeze ITM-ul? cu sau fara bilet de voie aia se numeste "munca la negru" iar domn director ar trebui sa ia 10000 lei amenda pentru fiecare persoana care munceste pe santierul dumnealui fara forme legale. Si sunt sigur ca are si diriginte de santier...sigur ca da..

Lila  •  8 martie 2017, 21:14

Cu parere de rau trebuie sa spun ca am citit comentariile si am gasit, intre autori, cativa „muncitori” de pe sntierul lui smarandoiu! Oare natia asta, romana, sa fie asa de pierduta in spatiu?! Personal nu il admir pe autor, are si el multe belele „in cap”, dar cand se prezinta niste atrocitati din sec. 21 asupra unor oameni, chiar daca sunt cu dizabilitati sau cu atat mai mult, nu poti sa o iei pe aratura precum autorii pomeniti mai sus!? Dezumanizarea societatii in care traim este flagranta si ma intreb daca vreodata vom reusi sa ne revenim? Din pacate, uneori, si autorul, pe care il laud pentru acest demers, a contribuit la proliferarea acestui fenomen. Sa facem ceva sa ne trezim si sa actionam in folosul oamenilor acestei natii!

Ramon  •  9 martie 2017, 7:55

oare nu este timpul să începem un alt tip de presă ? Începând cu România TV și apropo de ce spunea Banciu, breaking news cu semnul întrebării, nu am deviat de la civilizație și am înlocuit-o cu o cursă absurdă după senzațional ? Citându-l pe Iohannis, cei care au avut ceva de spus au votat in decembrie, cu mici insule țara este majoritar PSD istă, iar opoziția nu emite nicio rază de speranță pentru ceva mai bun. Presa se prăbușește sub lupta oarbă pentru a găsi cauze. Există așa ceva la alții, singurul subiect să fie răstălmăcirea cuvintelor sau gesturilor mai puțin civilizate ? Nu este timpul să găsim un alt mod de gândire, fără lăudăroșenii comuniste dar și fără război zilnic ? Ne-am săturat, 10 ani de război Băsist urmat de încă doi de luptă a DNA ului cu foarte puține rezultate. Pentru ce suntem atrași în această mizerie, unde toți au de pierdut ?

Florin  •  9 martie 2017, 9:59

Exact asa era pe vremea comunistilor si pana prin 2000 in armata. Munceai "de buna voie" la casa sau gradina comandantului si a altor ofiteri. Optiunea cealalta era curatatul WCului cu periuta si garda la greu. Bantustanul din Carpati nu va iesi din mizerie veci: caracterul e problema. Iese cineva in piata pentru oamenii astia ? E, na, nu e cool !

Mie Ravn  •  9 martie 2017, 10:40

Even if abandoned by their families, the patients are part of mankind, our brothers and sisters in God, and they are not for use as slaves! I agree that their everyday indeed must have activities, and if they are well enough to do some work, they should be employed and paid a salary accordingly. It pleases me that the ruling will be appealed, but I have little faith in the Romanian judiciary system, unfortunately.

bg  •  9 martie 2017, 11:34

In tarile civilizate, exista POLITICI IN SANATATE. Nu o spun eu, o spun analistii. Fiecare partid ar trebui sa aiba in program propria politica in dom. sanitar, cu masuri care sa vizeze problemele grave ale sist. in ansamblu (nu mas. punctuale, mai vizibile ptr. individ: ieftinirea medicam. constr. a 2-3 sp. noi, cresteri salariale), pe principiul: ne-ati votat, noi va dam...Expl.: problema cresterii rezist bact. din infectii la antibiotice. Cand Romania este pe primele locuri in Europa la consumul de antibiotice si reprez. Comisiei Europene ptr. sanatate iti spune ca problema limitarii cons. excesiv si eronat tine de vointa politica, tu guvern nu iei nicio masura de ani buni? Pai fenomenul s-a rostogolit si a devenit dintr-un bulgare o avalansa care acum ne antreneaza pe toti spre groapa mortii. A exista si exista o complicitate ascunsa intre factorii decizionali din sanatate si companiile farma...La noi, interesul personal primeaza in fata interesului general, national. Cel ajuns in poz. decizionala si executiva gandeste: cu ce ma aleg eu daca dau sau aplic masura asta, ce beneficiu personal am eu? De la comp. farma mai pica: o excurie, o finantare la un simpozion, finantare de proiecte, studii clinice. De la cei multi, cetateni, NIMIC. Acum, se incearca acreditarea ideii ca toti cetatenii tarii sunt corupti (dam si primim mita), iar cei mai multi accepta coruptia ca pe o normalitate, spunand: lasa sa fie coruptie, dar sa prindem si noi ceva la pensie, salarii, ajutoare...Este vorba de marea coruptie, practicata de cei de la putere, care ne afecteaza pe toti. Cand 3 oameni iti spun ca esti beat, te duci acasa si te culci, nu insisti sa-i convingi ca tu esti treaz.

Cornel  •  9 martie 2017, 14:16

Cătălin în România au loc cutremure de 10 grade pe Richter și nu se primesc plângerile la ele pentru scapă mamutul tău radioactiv prin țară și face ravagii. I-aș închide în carantină pe procurorii ăia...

Pacientuedevină  •  9 martie 2017, 21:55

Chiar credeti că doctorii vor fi trasi vreodată la răspundere? Nu stiti că România este singura tară din Europa unde medicii sunt stat în stat, sub toate aspectele, si au o influentă atât de mare la guvern si parlament încât actele normative care le garantează impunitatea si imunitatea nu vor fi niciodată schimbate. Medici din Germania si Suedia au fost socati de raiul legislativ din România...Câînii latră, caravana trece.

bg  •  11 martie 2017, 7:11

Acum, in sanatate are loc o RESTAURATIE a sistemului perpetuat de toti ministri. Cand un jurnalist il intreaba pe ministrul F. Bodog de ce nu se gasesc medicamente oncologice pentru copiii bolnavi de cancer in spitale, el raspunde:"Pe mine ma intrebati?". Jurnalistul este siderat. Explicatia la raspunsul ministrului o gasim intr-o afirmatie anterioara, citez:" Comisiile de specialitate ale Min. Sanatatii (deci si cea de oncologie) sunt bulversate din cauza reglementarilor cu privire la incompatibilitati. (masurile lui V. Voiculescu). Comisiile sunt practic dizolvate. Cadrele medicale, profesorii din comisiile de specialitate AU SI CONTRACTE cu companiile farmaceutice". Deci, putintica rabdare ca umblam noi si acolo. Pas cu pas. O alta explicatie halucinanta a ministrului F. Bodog, secondat de pres. SRM - dr. Rafila, a fost:" Epidemia de rujeola de la noi este de import si a fost adusa de o populatie nomada venita din Italia". Aceeasi explicatie ca si in cazul mortii bebelusilor la care castravetii nespalati erau de vina. Adica romii (care nu sunt ai nostri) sunt populatie nomada care zboara cu avionul prin Europa si ne aduc epidemii de acolo. Mai bine cei 2 corifei ai medicinei romanesti ar controla pe ce se duc banii din fonduri UE si veniti pe granturi finantate de Norvegia (vezi INSP) alocate integrarii si educarii sanitare a romilor. Totul este pe hartie, nimeni nu patrunde in comunitatile de romi nevoiase sa stea de vorba cu ei, sa-i vaccineze, sa le dea o bucata de sapun.

George B.  •  13 aprilie 2017, 13:08

Chiar nu ati vazut Procuror "sa cante" după muzica infractorilor?! Pare ca trăiți intr-o Romanie perfectă si acest caz va mira....

Comentează