600 de pacienți din 18.000 spun că li s-au cerut bani sau atenții. 400 au reclamat la linia anti-corupție. Doctorul Gheorghe Borcean: ”Este un proiect ostil medicilor!”

Președintele Colegiului Medicilor explică de ce contestă mecanismul prin care pacienții pot reclama mita din spitale

marți, 21 martie 2017, 6:55

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, spune că ”Mecanismul de feedback al pacientului în spitalele publice”, descris ieri pe larg de către ziar, este defectuos și că reprezintă o ofensă adusă cadrelor medicale.

Dar nu numai atât.

Medicul nuanțează: ”Apreciez investigațiile Gazetei, dar de un an încoace oamenii au impresia că orice moarte din spital e din cauza erorilor medicale!”.

Recunoaște schimbările din sistem, dar vede și un pericol.

E ca și cum, explică el, imortalitatea s-a transformat dintr-un vis milenar într-o abordare cotidiană, dureroasă și populistă.

Președintele Colegiului Medicilor ne atrage atenția că ”sunteți pe val ca ziariști, ați reușit anchete care ne-au folosit tuturor, oamenii vă cred și e normal să abordați lucrurile cu echilibru”.

În plus, ceea ce pentru pacienți reprezintă o lăudabilă susținere bipartizană a mecanismului, de la Vlad Voiculescu la Florian Bodog, pentru medicul Gheorghe Borcean este o sfidare.

-Domnule președinte, de ce doriți revocarea” Mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice”?
-Deoarece Ministerul Sănătății nu a respectat procedura de elaborare. Nu a fost suficient doar să-l publice pe site-ul ministerului înainte de aprobare. Trebuia consultat și Colegiul Medicilor.

403 sesizări de la pacienți au fost raportate către responsabilul anticorupție din Ministerul Sănătății imediat după implementarea noului sistem

-Este vorba doar de nerespectarea procedurii? Nu că n-ar fi importantă procedura.
-Bineînțeles că nu e vorba doar despre asta! Din punctul nostru de vedere, acest program este întocmit defectuos. De exemplu, de ce este chestionat doar pacientul care se externează din spitalele publice și nu și cel care s-a tratat în spitalele private?! Iar modul în care sunt formulate întrebările la care trebuie să răspundă pacientul este incorect și ostil cadrelor medicale.

”De ce nu sunt întrebați pacienții și dacă li se pare că sunt suficienți medici în spitale?” Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor

-Adică?
-De ce este întrebat pacientul dacă a fost mulțumit de comportamentul personalului medical și nu este întrebat dacă este mulțumit de alocația de hrană de 15 lei pe zi stabilită de minister? Sau dacă este mulțumit de faptul că o asistentă trebuie să se ocupe de 40 de pacienți? Noi am fi introdus și întrebarea dacă sunt mulțumiți de faptul că trebuie să achiziționeze din venituri proprii medicamente sau alte produse medicale pe timpul spitalizării. Și abia apoi am fi pus și întrebarea dacă doctorii le-au solicitat foloase necuvenite. (Întrebare referitoare la achiziția din banii pacientului este inclusă în chestionarul electronic, dar la momentul interviului nici șeful Colegiului Medicilor și nici jurnaliștii nu știau acest lucru).

-Ați fi dorit un chestionar cu mai multe întrebări?
-Am fi dorit un chestionar corect. Și nu cred că este normal ca un angajat din Ministerul Sănătății, la care ajung răspunsurile, să facă și anchete penale.

-Dar nu face! Răspunsul la întrebarea referitoare la mită ajunge la Ministerul de Interne.
-Cui servește această întrebare? De ce trebuie ca pacientul să se simtă când merge la doctor ca și cum ar intra în cabinetul unui presupus infractor, iar medicul să se uite la pacient ca la un presupus denunțător? Tot chestionarul nu e în regulă deoarece confidențialitatea medic-pacient se extinde la medic – pacient – STS – Ministerul Sănătății-Ministerul de Interne.

-Cum adică este afectată confidențialitatea medic-pacient?
-Vă dau un exemplu ușor de înţeles. Avem o pacientă care se internează la secția de ginecologie pentru o întrerupere de sarcină despre care nu dorește să afle nimeni. Pacienta primește apoi chestionarul pe care tebuie să-l completeze. Toate informațiile nu mai sunt confidențiale.

-Dar are libertatea de a nu răspunde chestionarului. Și numele este anonimizat. 
-Noi luăm cazul în care pacientul răspunde. Toate cazurile medicale trebuie să respecte confidențialitatea medic-pacient. Știți ceva?! Am urmărit și citit anchetele Gazetei Sporturilor de la început. Ați început cu dosarul Ridzi, au fost Gala Bute, Hexi Pharma, Colectiv, vă felicit că ați ieșit din terenul de sport și ați intrat în sistemul medical! Ne-ați ajutat cu multe lucruri dezvăluite. Faceți anchete curate, sunteți pe val, lumea are încredere în dumneavoastră, dar nu toate schimbările au fost bune. Efectele nu au fost întotdeauna cele dorite.

1.125 de euro e bugetul anual care revine sănătății fiecărui ceh, conform unei statistici Eurostat din 2014

388 de euro e bugetul anual care revine sănătății fiecărui român, ultimul loc din UE, conform Eurostat

-La ce vă referiți, vă rugăm?
-În ultimul an, și aici vă vorbesc în calitate de medic chirurg cu 37 de ani de vechime, am constatat că pacientul vine în spital cu teama că intră într-un loc unde se produc numai infracțiuni.

-Este mai degrabă teama că intră într-un loc unde se internează pentru o boală și există riscul să se îmbolnăvească și de altele mai grave. Plicul pentru medic nu este o noutate pentru pacientul român. El este deja o cultură.
-Eu nu văd asta! Evident că pacientul român nu poate fi mulțumit. Nu are cum cu 15 lei pe zi pentru hrană, cu asistente puține, cu doctori puțini și cu bani cheltuiți pe medicamente. Dar cele pe care vi le-am spus eu ar fi întrebările corecte pentru evaluarea unui sistem medical. Nu cele care ostracizează întreg corpul medical. Și nu trebuie să întrebi pacientul ca să descoperi că sistemul e subfinanțat.

7.906 euro cheltuiește Liechtenstein pentru sănătatea fiecărui locuitor, conform Eurostat, fiind liderul european în materie

-E subfinanțat, dar banii care există sunt și ei folosiți anapoda uneori sau furați.
-O să fac un calcul simplu. Bugetul pe sănătate în 2016 a fost de 6 miliarde de euro. Folosim cifre rotunde ca să ne fie mai ușor. Împărțim banii la cele 20 de milioane de români. Știu, suntem mai puțini. Rezultă 300 de euro pe an pe cap de locuitor. Cu acești bani trebuie să susții medicul de familie, rețetele gratuite sau compensate, policlinici, laboratoare, analize medicale, ambulanță, recuperare medicală, spitale. În Europa, numai o zi de spitalizare costă 500 de euro, în timp ce la noi e undeva la 50 de euro, cam cât trebuie să plătești la un hotel decent care-ți oferă un mic dejun și un cearşaf întors pe partea cealaltă.

”Cu 50 de euro pe zi de spitalizare, la noi se asigură plata medicului, a asistentei, a echipamentului și serviciilor medicale, plus mâncare. Afară, ziua de spitalizare e de 10 ori mai scumpă” Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor

-Dar câți bani sunt risipiți de managementul defectuos sau de corupție?
-Este lăudabil să fie scoasă în evidență și partea urâtă a sistemului, dar nu aceasta este regula. Să nu vă imaginați că medicul care are o viață decentă se bucură la banul oferit de un pacient! Problema este că atitudinea pacientului față de cadrele medicale s-a schimbat în rău.

-Românul a avut și are în continuare un mare respect față de medic. Nu e așa?
-Nu mai este valabil acum. De un an de zile, pacientul român a ajuns să creadă că poate oculta moartea. Că o poate păcăli, dar nu reușește din cauza medicului corupt și incapabil care nu-l tratează. Multe lucruri care s-au întâmplat în ultimul an au fost ostile corpului medical, la fel ca și acest proiect de feedback, care a fost făcut cu rea-credință de la început.

-Ministerul Sănătății a respins solicitarea Colegiului Medicilor.
-Știm. De aceea ne vom întâlni în instanță cu ministerul!

Cum sună cele 10 întrebări la care răspund pacienții

Cele 10 întrebări adresate de Ministerul Sănătății, citate de site-ul bzb.ro, sunt redate mai jos. Ultima întrebare este și cea mai sensibilă, cea prin care pacientul poate sesiza autoritățile în legătură cu faptele de corupție.

Iată-le, în ordine:

1. Cât de mulţumit eşti de serviciile medicale oferite de spital? Notă 1 – 4
1 – Foarte nemulţumit;
2 – Nemulţumit;
3 – Mulţumit;
4 – Foarte mulţumit

2. Cât de mulţumit eşti de activitatea şi implicarea medicului?
Notă 1 – 4 (de la foarte nemulţumit la foarte mulţumit)

3. Cât de mulţumit eşti de curăţenia din spital?
Notă 1 – 4 (de la foarte nemulţumit la foarte mulţumit)

4. A fost nevoie să cumperi medicamente sau alte materiale sanitare?
DA / NU

5. Cât de mulţumit eşti de activitatea şi implicarea asistentelor medicale?
Notă 1 – 4 (de la foarte nemulţumit la foarte mulţumit)

6. Ai primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament?
DA / NU

7. Ai recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
DA / NU

8. Starea ta de sănătate este mai bună după externare?
DA / NU

9. Ţi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?
DA / NU

10. (dacă s-a răspuns DA la întrebarea 9) Doreşti să raportezi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că ţi s-au solicitat bani sau atenţii?
DA / NU

Din primii 18.000 de respondenți, doar 20% sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți!

Ministerul Sănătății a oferit, ieri, primele statistici și cifre ale programului de feedback din partea pacienților.

Sunt date din ultimul trimestru al anului 2016.

1 din 4 pacienți spun că au cumpărat medicamente sau materiale din banii lor

„Publicarea datelor pentru acest mecanism se face trimestrial. Cum primul trimestru al anului 2017 încă nu este finalizat, primul raport general referitor la acest mecanism este cel aferent lunii decembrie 2016”, se spune în răspunsul oferit de minister aseară pentru gsp.

Din primii 18.000 pacienți care au răspuns, adică 18% din totalul celor care au primit mesajul, doar aproximativ 11% au declarat că sunt extrem de nemulțumiți de cum au fost tratați în spital.

Mulțumiți și foarte mulțumiți sunt 78% dintre respondenți când sunt întrebați de spital și 83% când sunt întrebați de implicarea medicului.

Simplist formulat, medicul ia procente mai multe decât spitalul.

La fel se întîmplă și cu asistentele, care adună cam tot atâta încredere cât medicul.

35,58% din respondenți au punctat că au fost foarte mulțumiți de curățenia din spital

Aproape 85% dintre pacienți spun că se simt mai bine la externare și că ar recomanda și altcuiva spitalul la care s-au tratat ei.

Când vine vorbă de „bani sau atenții”, 611 pacienți, între 3% și 5%, în funcție de modul în care au răspuns (web sau SMS), au punctat că le-a fost solicitat acest lucru.

Ministerul Sănătății a adăugat că „prevederea legală se aplică tuturor spitalelor publice”, iar vechiul sistem de feedback, completat manual de pacienți în spital, nu mai este în vigoare.

Iată cifrele complete în răspunsul Ministerului Sănătății, publicat mai jos:

Suntem ultimii în UE la cheltuielile de sănătate pe cap de locuitor!

Eurostat, organismul care se ocupă de statisticile Comisiei Europene, a împărțit bugetul destinat sănătății în fiecare țară din UE per cap de locuitor. 

Cea mai recentă statistică în acest sens este realizată cu date din 2014, următoarea fiind așteptată la finele anului 2017.

Cu cinci procente din PIB alocate sănătății, România stagnează pe ultimul loc în UE, la sub jumătate de liderul Suedia, cu 11,1%

5,1% din PIB-ului României e cheltuit pe sănătate, conform Eurostat

În afară de cele 28 de state UE, în ierarhie au fost incluse și Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, patru state care nu fac parte din Uniune.

Și la media pe locuitor România ocupă ultima poziție în clasament, cu doar 388 de euro anual alocați sănătății fiecărui cetățean.

Cifra este apropiată de cea calculată, sumar, de președintele Colegiului Medicilor, în argumentul său privitor un sistem medical subfinanțat.

Chletuim pe locuitor de 20 de ori mai puțin decât liderul clasamentului, Liechtenstein.

Ne depășesc și vecinii bulgari, cu 504 euro per locuitor.

Iată cum arată ierarhia:

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Mihai  •  21 martie 2017, 7:31

Felicitari! Si pt dreptul la replica. Problemele se pot ameliora eliminand cat mai mult CORUPTIA! Asta doare dar nu o recunoaste nimeni. Dupa ce ca suntem saraci mai si furam ca-n codru. Chestionarul ministerului e binevenit, normal intr-o tara normala. Faptul ca nu-l acceptam spune multe. Cred ca e de ajuns sa se dea cateva exemple de cadre medicale care pretind si iau mita .Din pacate nu stim decat de frica. Apropo, mai primeste cineva bon fiscal la magazin, piata? Minunea ANAF nu a tinut decat cateva luni, nu?

Cătălin Tolontan  •  21 martie 2017, 7:32

@Mihai: multumim, dar nu e drept la replica. Presedintele Colegiului nu contesta ca faptele prezentate sunt reale, ca acestea au fost actiunile ministrilor Voiculescu si Bodog, dar are alta parere decat ei. Asta e o conversatie normala in orice democratie intre institutii care au nu doar opinii, ci si interese legitim diferite.

Luca  •  21 martie 2017, 7:34

Lipseste o intrebare care ar putea fi utila : Ati dat bani fara sa vi se solicite acest lucru ? Daca un pacient a dat celebrul plic , gradul de satisfactie este artificial ! Experienta personala : un vecin medic si un fost coleg de liceu , medic , au primit plicul tatalui meu fara ezitari , desi era in stare finala a unui cancer .

Kius  •  21 martie 2017, 7:35

E clar ca domnii medici ar vrea sa fie in continuare niste stapani ai spitalelor. Un fel de mosieri. Nu sunt suficienti medici? E posibil, dar haideti sa vedem si cum se munceste in multe dintre spitale unde medicul vine la ora 8, iar la 9.30 a plecat acasa sau la alte afaceri. Pacientul ajunge sa vada medicul doar la internare si, eventual, daca e bine-dispus, cand se externeaza. Sunt salariile mici? Sunt. Dar sunt mici pentru un program de 8 ore. Fara a generaliza se ajunge la sume astronomice in raport cu simplele acte de prezenta.

Gabriel Valeriu  •  21 martie 2017, 7:57

Inteleg. Deci acesta e "calul troian", pretextul pentru blocarea acestui chestionar: confidentialitatea medic-pacient! Dl. doctor doreste o confidentialitate extinsa si asupra mitei care intareste relatia medic-pacient de atata amar de vreme, ca sa nu "ostracizam" corpul medical cu asemenea practici necivilizate precum acest chestionar. Si vorbeste dl. doctor de schimbarile in bine datorate anchetelor voastre, insa cu un ton nostalgic, se ghiceste dorul dupa vremurile in care doctorii nu trebuiau sa raporteze infectiile intraspitalicesti si nici sa tremure de teama ca banii care li se inghesuiau zilnic in buzunare ar putea fi marcati cu "MITA"! Eh, ce vremuri, domnu' doctor, ce vremuri!

Doc  •  21 martie 2017, 8:03

In principal, ce il supara pe domnul Borcean este intrebarea daca medicii AU CERUT bani. Deci nu daca a dat pacientul ca a vrut, ci daca medicul A CERUT! Cred ca tare mult mai ii placeau domnului doctor *** *** pe care le *** in *** fara sa mai *** ce era in ele. Fara impozit, CAS, CASS. Ar fi interesant sa ne prezinte acest domn si niste fluturasi de salariu de la medici luati intamplator, cu plata orelor de garda inclusa. Sa vedem si noi daca mai merita sa mai dam ceva sau nu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  21 martie 2017, 8:12

Mda. Dl. dr. Borcean are motive sa fie nemultumit, pacientii au motive sa fie nemultumiti, medicii au motive sa fie nemultumiti. De ex., ar trebui ca statisticile sa se realizeze pe mai multe categorii: urban/rural, varsta, sex, studii. In acest fel rezultatele ar fi, intr-adevar, relevante pentru sistem, relevante in sensul imbunatatirii carentelor existente. Spune, la un moment dat, dl. dr., ca medicul nu se bucura la banii pacientului. Pai, atunci, sa-mi explice si mie cum, trimis de urgenta la o policlinica de stat pentur o radiografie gratuita, mi s-au cerut pe fata 60 de lei ca sa primesc rezultatul pe loc si, daca nu platesc, primesc rezultatul in 5 (cinci) zile. Acum vine frumusetea: daca plateam, prin casierie, radiografia, costa 15 lei si primeam rezultatul in 3 zile. Frumos, domnule doctor, nu-i asa? Este un exemplu vechi si nefericit. Am si exemple cu doctori care s-au purtat remarcabil. Dar mai am si destule exemple de doctori care s-au purtat lamentabil. O sa mai dau un exemplu: dupa ce ca era cat pe ce ca sotia mea sa nasca un fat mort datorita incompetentei crase a 3 medici, unul dintre ei s-a aratat extrem de nemultumit, pe fata, de spaga pe care i-a dat-o soacra-mea si a cerut de la obraz mai multi bani. Norocul lui ca nu am stiut, pe atunci, povestea. Sa mai spunem ca mi-au tinut 9 (noua) zile copilul in spital, pe antibiotice, preventiv, pana sa le vina rezultatul analizelor? Ia spuneti, dl. dr. chirurg, ce inseamna sa tii preventiv un nou-nascut 9 zile pe antibiotice ca sa-ti parvina analizele si, medical vorbind, in cat timp trebuiau sa vina acele rezultate, ca sa stii ce ai de facut, ca neonatolog, in continuare? Mai spuneti de suma pe cap de locuitor alocata sanatatii. Sunt de acord cu dvs., este foarte mica, jenant de mica. Dar, va rog, nu mai profitati de niste statistici reci ca sa justificati anumite aspecte neplacute, cu alte cuvinte sa nu le mai treceti cu vederea. Suma rotunda de 6 mld. trebuie impartita efectiv la cei care trec pragul spitalelor intr-un an, timpul pe care-l petrec in spitale, motivele pentru care intra in spitale. Asa se ajunge la o suma reala cheltuita pe cap de locuitor.

Mihai  •  21 martie 2017, 8:18

Ah, imi cer scuze, uitasem de confidentialitatea medic-pacient. Dle. dr., de ce rastalmaciti legea in favoarea dvs., bazandu-va pe faptul ca multi oameni care citesc ce spuneti nu stiu si nu inteleg principiul confidentialitatii medic-pacient? Aceasta confidentialitate este absolut normala si ea este, intr-adevar, obligatorie pentru MEDIC. Aceasta confidentialitate nu i se aplica si pacientului, daca el este dispus sa-si expuna problemele de sanatate. Este numai si numai alegerea sa sa-si dezvaluie date personale. Medicul este obligat la aceasta confidentialitate tocmai pentru ca detine date personale, date protejate prin lege, date ca nu-i apartin. Deci, va rog, lasati deoparte confidentialitatea, nu mai incercati ca prin ea sa justificati nemultumirea fata de expunerea si mai mult a neregulilor din sistemul medical

krina  •  21 martie 2017, 8:28

Da se cer bani cand esti in spital daca nu direct indirect...La colentina am fost internata o perioada mai lunga de timp si pana mi sa gasit pat a durat 2 ore si nu intelegeam de ce paturi fiind libere dar mi sa sugerat sa dau 50 ron asistentei sefe a dr patrascu.in 5 min aveam pat.seara daca iti este rau ti se spune ca nu au pastile dar daca dai ceva ti se aduce pastila in 2 minute asta dupa ce a spus ca nu are...asistentele schimba medicamente intre ele fara jena.am luat si o bacterie care sa lasat cu rau si diaree :tratament antibiotic si externare a doua zi.Se fac investigatii multe fara a se insista pe problema reala e un fel de norma te ai internat faci o endoscopie o colonoscopie o eco si acasa toate in conditii inumane fara sedare fara nimic.si normal ca la toate cotizezi.

krina  •  21 martie 2017, 8:37

si apropo toate persoanele internate au dat plicul absolut toate si se internau si externau pe banda deci salariul este simbolic sa fim seriosi.si zici ca esti la scoala te umilesc si trebuie sa stai drepti in fata lor.sa nu mai vorbim de infirmiere care fara 5 lei 10 nici nu le schimba pe batrane sa nu mai zic ca le injura si trantesc ca de le este scarba....soacra a fost la floreasca la terapie intensiva pana nu am dat peste tot bani nu i s au umezit nici buzele sa nu mai zic cum a fost sondata si cati bani a dat pana si a revenit .asistentele ascultau muzica pe terapie intensiva si dansau

Io  •  21 martie 2017, 8:39

Unii medici nu cer bani, dar dacă nu dai...nu te bagă in seama, ori asta nu e tot un fel de a cere bani? După ce primesc atenția unii se transforma miraculos, dar ei nu cer... de ce o întrebare cu privire la acest aspect nu e introdusă in acest chestionar penibil? Nu este și cazul meu, dar cum as putea sa spun ca un medic mi-a cerut bani in orice mod, in condițiile in care eu personal sunt legat de medic pentru tot restul vieții? In vreo patru ani de la externare m-a consultat de câteva zeci de ori...ma gândesc cu teama ce aș face dacă ar emigra și el...

Kius  •  21 martie 2017, 8:52

Domnule Tolontan, lamuriti-ma si pe mine cu o chestiune practica. De unde are Ministerul Sanatatii/STS/Ministerul de Interne sau cine se ocupa de aceasta procedura datele de contact ale pacientilor? Unde si cum se produce anonimizarea datelor si cum se presupune ca ar functiona aceasta din moment de STS poate identifica (aproape) orice persoana dupa numarul de telefon. Nu ma intelegeti gresit, consider foarte buna aceasta initiativa de evaluare a spitalelor, dar nu inteleg exact cum functioneza. De altfel am fost recent internat in spital si asa cum va povesteam la articolul anterior nu m-a contactat nimeni si nici nu stiu cum ar trebui sa procedez pentru a trimite acest feedback. Multumesc.

Ilie  •  21 martie 2017, 8:52

Presedintele Colegiului Medicilor spune: ,,să nu vă imaginați că medicul care are o viață decentă se bucură la banul oferit de un pacient! ,, Omul asta este incredibil. Eu il intreb, daca este cum spune el, si doctorii sunt decenti, cum a reusit Bradisteanu sa adune 4 milioane de euro din salariul de doctor ? Colegiul Medicilor este o rusine pentru Romania, vezi cazul ,,macelarului de copii,, care facea parte din acest blestemat COLEGIU.

Cătălin Tolontan  •  21 martie 2017, 8:53

@Kius: datele sunt oferite la internare, benevol, de catre pacient. Iar anonimizarea se produce atunci cind din softul integrat al Casei de Sanatate, unde sunt introduse datele, ele pleaca mai departe spre STS fara numele pacientului. Asa cum dvs spuneti ca nu sunteti impotriva mecanismului, ci doar sunteti curios, va precizam si noi ca nu suntem pentru sau impotriva, ci doar va raspunde curiozitatii cu ceea ce reusim sa aflam.

Bucur Loredan  •  21 martie 2017, 9:09

Eu văd situția creată in felul următor:Ministerul Sănătații ca (angajator),semnează un contract de muncă cu medicul ca (angajat).Acest contract individual de muncă este supus codului muncii din România.Colegiul medicilor din România recunoaște că se ia și se dă șpagă in spitale,acțiune care inseamnă pușcărie.Angajatorul (M.S.) trebuie să-i desfacă conractul de muncă medicului prins in flagrant.Așa se procedează in România cu angajații,care nu respectă C.M. semnat cu angajatorul.De ce M.S. nu ia măsurii cu proprii angajații.Răspunsul este simplu: Statul Român este pe mâna unor politicienii IRESPONSABILI.Cu respect pentru echipa Tolo.

Kius  •  21 martie 2017, 9:10

Va ma atrag atentia ca datele prezentate de Minister sunt atat de gogonate incat nu pot fi adevarate. Din documentul publicat rezulta (folosesc cifre aproximative) ca pe o perioada de trei zile 29-31 decembrie au raspuns DA la prima intrebare din chestionar 18.000 de persoane, reprezentand o rata de raspuns de 18%. De aici deducem ca in TREI zile au fost abordate 100.000 de persoane, adica 0,5% din populatie!

IO  •  21 martie 2017, 9:20

Un membru al familiei mele, suspect de cancer, s-a internat la spital pentru a face toate analizele necesare. S-au purtat fff urat cu el: asteptat pe hol, inchis usa in nas cand a incercat sa puna intrebari .... pana cand a dat celebrul plic. Totul a fost roz dupa. E un sistem ticalosit. Te forteaza sa dai plicu prin non-actiune, iti spune doar "mai sunt si alti la rand" sau "o sa vin eu la dumneavoastra" si dupa 5 minute il vezi ca zboara din spital si cand intrebi o asistenta iti raspunde candid, pai domnul doctor a plecat.... Stiti care e una dintre vertebrele principale ale acestui sitem ticalosit? ASISTENTA SEFA!!!! Faceti anchete in cateva spitale mari in directia asta si o sa va cruciti!!!!

Mihai  •  21 martie 2017, 9:22

Presedintele colegiului medicilor are dreptate. Medicii sunt discriminati. Sistemul ar trebui extins la toate institutiile statului cu care cetatenii iau contact direct

Lucian  •  21 martie 2017, 9:27

Am citit chestionarul și faptul ca 20% sunt nemulțumiți! Hai sa interpretam după normele unui companii private, nu ca la bugetari: 1. 20% este imens când la firme de distribuție se apreciază negativ ce-i sub minim 98%! Dacă un vânzător nu își face planul cel puțin 98% din target, după 2 luni OUT! 2. Statul vrea sa plătim 100% taxe și impozite! 3. Medicul in cauza este plătit 100% luna de luna! Bă , mai nou ia și moka un tichet de vacanța! 4. Ieri îmi răspundea un medic sa ma duc la privat! OK! Dar desființați bugetarii! Eu plătesc atât privatul cât și statul, cam cum era cu taxa TV! De ce? ConcluIa pct 4 medicii au nesimțire > 80% ! Cce o fi ostil medicilor la acest chestionar? A ca sunt măsurați? Pai toți suntem măsurați, nu numai ei, in activitate! Așa ca *** asta care va tot Răspunde e și golan! Sau habarnist!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex Pau  •  21 martie 2017, 9:33

Nu vad nimic tendentios in intrebarile din formular,sunt chiar intrebari normale care diferentiaza clar calitatea spitalului de calitatea medicului si a asistentelor,deci nu inteleg nemultumirea domnului doctor. Pe de alta parte, noi platim 5% catre sanatate fata de suedez care plateste 11%.E o comparatie exagerata pt ca suedezul plateste 11% din 3000 de euro in timp ce noi platim 5% din 500 de euro.

Grigore  •  21 martie 2017, 9:34

Dle Tolontan, va felicit pentru investigatiile dvs, sunt binevenite, obiective deoarece oamenii care produc acel buget de 6 miliarde euro au dreptul sa stie ce se intampla cu banii lor ! Initiativa cu chestionarul a MS nu este defectuoasa, este deasemenea foarte buna si poate avea mici ajustari. Medicii nu sunt "stapanii absoluti ai spitalelor". Sigur ca pe dr Borcean il irita intrebarile 9-10 el fiind chirurg si in sectorul acela merg cele mai multe "atentii". Exemplul cu pacienta de la ginecologie este chiar pueril...acest program nu afecteaza confidentialitatea medic pacient... Dar ii raspund eu: se chestioneaza doar pacientii din spitatele de stat deoarece alea functioneaza din bani publici, n-avem treba cu privatul. Intradevar, in spitale, este un mare deficit de medici dar mai ales de asistente care este vina exclusiva a sistemului, a MS in speta. Oricum dr Borcean n-are dreptate !

bazileon  •  21 martie 2017, 9:39

Oamenilor le e frica sa spuna adevarul. Mai toti dau, fara a trage prea mari sperante; daca insa nu ar da, vorb'aia, lasciante ogni speranza. Exista exceptii, dar atat.

Matei  •  21 martie 2017, 9:47

Nu vreau sa va suparati, dar ar fi trebuit sa aveti reactie la unele spuse ale interlocutorului: 1) "de ce este chestionat doar pacientul care se externează din spitalele publice și nu și cel care s-a tratat în spitalele private?!" Pentru ca statul evalueaza spitalele de stat, in mediul privat exista evaluarea patronului si a publicului - o evaluare concreta, spitalul privat trebuie sa aiba succes si sa faca profit. 2) dl. dr. nu crede ca exista o cultura a spagii... aici e de-a dreptul sfidator, mai ales ca e chirurg.

Cătălin Tolontan  •  21 martie 2017, 9:48

@Matei: un interviu are menirea de a va oferi cit mai multe informatii si opinii ale intervievatului, nu aceea de a arata cit de agresiv sau de informat este jurnalistul. Contrezi, e adevarat, dar uneori nu ai prezenta de spirit. Ca in orice activitate umana :-)

Emil  •  21 martie 2017, 10:14

Conform presedintelui colegiului medicilor, bolnavii s-au obraznicit din cale-afara si vin la spital chiar cu dorinta absurda ca s-ar putea insanatosi.

Ion  •  21 martie 2017, 10:18

Colegiul medicilor NU trebuie sa se mai pronunte asupra faptelor (coruptie, ucidere din culpa etc.) comise de catre medici. Este un sistem ticalosit, absolut impotriva pacientilor si victimelor sistemului. Medicina Legala, NU ia nici o decizie fara avizul Colegiului medicilor, asupra plangerilor de malpraxix, nici macar in cazurile grave de ucidere din culpa a pacientilor. Colegiul medicilor are prin statut ca scop principal, protejarea intereselor medicilor !! In acest caz cum sa se pronunte ei in favoarea pacientilor victime. Colegiul ascunde sub diferite proceduri fapte foarte grave. Din acest motiv, in Romania, in ciuda dezastrului din sistem, sunt foarte rare cazurile de inculpare a medicilor. Un sistem bolnav ce trebuie reformat din radacini. Mai mult, efectele acestei aliante *** se regasesc inclusiv in plingerile civile, cind pacientii nu pot fi despagubiti pt. cazurile de malpraxix, in ciuda faptului ca medicii sunt asigurati. Musamalizarea faptelor de malpraxix, indiferent de gravitatea lor, protejeaza in acest fel inclusiv firmele de asigurari. Este practic un sistem ***, foarte bine organizat si poate fi acuzat de *** *** prin complicitatea la ascunderea faptelor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CID  •  21 martie 2017, 11:24

Sunt prea putine asistente ? Eu zic ca sunt prea multe. Am fost internat,stateam pe hol,in salon era prea cald (vara trecuta).Usa de la cabinetul in care stateau asistentele era deschisa mai mereu,tot din cauza caldurii. Ce faceau fetele ? Pai ce sa faca,munceau din greu band cafele si stand la palavre. Le chema cineva pentru un schimbat de pansament,o schimbare de perfuzie,se simtea cineva rau,raspunsul era standard "Stati acolo ca venim noi imediat" Imediatul era peste o ora,doua sau a doua zi. O mai tineti minte pe criminala aia care avea grija de un salon de nou nascuti,salon ars cu toti copii din el ? Ticaloasa a zis la tv,chiar in ziua accidentului ca ea a fost sa manance o felie de tort la cineva din spital (era o zi de sf Maria)si ca a lipsit doar 30 de minute. Ulterior si-a schimbat declaratia. Deci ea era platita sa vina sa manance prajituri si sa umble teleleu prin spital ?

sile  •  21 martie 2017, 11:48

Pai si medicii sunt ostili pacientilor si nu-i reclama nimeni pentru atata lucru.

S.  •  21 martie 2017, 12:16

Deci, omul ameninta ca da doi ministri in judecata, ca "nu sunt formulate corect intrebarile", dar nici macar nu stie care sunt ele? Serios?!

me  •  21 martie 2017, 13:02

@Matei: la partea cu 'dl. dr. nu crede ca exista o cultura a spagii' m-am oprit si eu din citit interviul lui. Din punctul meu de vedere acest om este zero si nu are sens sa mai citesc ce spune el.

Mitru  •  21 martie 2017, 13:11

1. D-l Borcean este poreclit in zona unde profeseaza, Caransebes, Ghita "Dai si tu de-o ciorba" Borcean. 2. Veniti sa vedeti cum arata Spitalul Municipal de Urgenta Caransebes pe care d-l l-a condus mai bine de zece ani, jalnic e putin spus. Veniti sa vedeti cum arata Chirurgia, unde profeseaza d-l respectiv, dezastru. 3. D-l Borcean are o plangere penala recenta, plus reclamatie de malpraxis pt cazul unei femei moarte pe masa de operatie. 4. Si totusi d-l vb in numele medicilor din Romania, multi dintre ei de o calitate profesionala si morala muuuuuuuuult peste cea a acestui individ, fost fan PDL, actualmente superfan PSD.

carmen i  •  21 martie 2017, 13:23

Sunt multe probleme legate de chestionarele minsiterului. In primul rand, nu stim daca cifrele publicate de Ministerul Sanatatii corespund realitatii. Am de pilda, un de exemplu concret in care ministerul a publicat date false, insa mai pot gasi si altele: http://spitaluldeoftalmologie.blogspot.ro/2016/10/o-noua-scanteie-ministerul-sanatatii.html In al doilea rand, forte putini pacienti au raspuns la chestionare. Pe deasupra, pacientii au fost intrebati doar daca li s-au cerut bani si atentii, nu daca au dat ei de bunavoie. Multi medici nu cer spaga in mod explicit, dar te trateaza mizerabil pana cand pricepri ca trebuie sa le dai o mica "atentie".

StefanCM  •  21 martie 2017, 13:26

Domnu' doctor incearca sa arunce pisica in alta curte. Emil si Matei au subliniat totul in cateva fraze. Mama e internata in spital de o saptamana, neurologie + diabet proaspat descoperit. Ce am aflat? Mimisor, adu-mi 300 de lei te rog la spital. De ce? Atata ma costa sa imi faca pensie de handicap sa mai primesc 500 de lei pe luna la pensie ( mama e relativ sanatoasa, si la 67 de ani lucreaza inca, munca de birou, sigur o sa lucreze multi ani inainte, ca e nasol sa nu faci nimic toata ziua ). Cateva colege de salon i-au spus cum au facut, nici macar nu e secret. Evident ca nu i-am dat si i-am spus ca nu facem asa ceva. Dar mama mi-a explicat ca doar asa poti trai si ca alea nu sunt proaste. Asa ca mama e suparata pe mine ca nu sunt de acord. Extrapoland, daca la neurologie se face treaba asa de usor, intr-un judet ca al meu probabil ca sunt minim cateva sute de oameni care au pensie de handicap fara motiv. Nu stiu cat sunt pensiile astea, dar daca 500 e in plus la o pensie, 500x12x300=1.800.000 gaura la buget. Doctorii primesc 300x300 pe an sau cand se reinnoiesc vizele, un 90.000. Nici macar nu trebuie sa cauti mult sa gasesti chestii de astea in sistemul de sanatate. Trebuie doar sa ai pe cineva pacient in familie sau sa fii tu internat, si sa pui intrebarile cheie. Nimeni nu te refuza. Dar domnu' doctor e consternat ca ministerul isi permite sa faca un astfel de chestionar. Ei vor mandat in alb, si sa se ocupe ei de sistem dupa legile lor nescrise.

StefanCM  •  21 martie 2017, 13:31

Stati ca am uitat. Plus ca daca ai pensie de handicap, trec frumos masini, imobile pe mama, ii fac si la tata pensie de handicap ca probabil exista o limita de persoana, si nu mai platesc nici impozite, sau am reduceri la ele, nu stiu exact sistemul. Dar nuuuu, domnul doctor chirurg e stupefiat de-a dreptul. In doctori sa nu dai nici cu o floare.

bg  •  21 martie 2017, 13:57

Desi presedinte al CMR, d-l dr.Borcean foloseste drept argumente numai pe cele care rezulta din drepturile medicilor, nu si ale pacientilor. Pentru dansul relatia medic-pacient este una unilaterala. In legea sanatatii, pacientul are dreptul la confidentialitatea informatiilor privind starea de sanatate, diagnosticul, tratamentului si viata privata. Deci, medicul curant nu are dreptul sa divulge astfel de informatii despre pacient decat in anumite conditii. De cand pacientul poate opina asupra numarului de medici, asistente, paturi din spitale? Atunci de ce mai avem functionari publici in MS, organizatii profesionale precum CMR care stiu bine care sunt normele sanitare ale UE pe cap de loc.? Suntem cu mult sub ele...Unde a fost CMR timp de 27 de ani cand s-au luat masurile de reformare a sist. sanitar, s-au facut restructurari, s-au inchis spitale, sindicatele au protestat contra subfinantarii sist. sanitar? Din pacate, plicul cu bani oferit medicului exista si inainte de 1989, apoi a intrat in cultura acestui popor fiind o practica generalizata. Daca nu oferi nimic cadrelor medicale din spital, esti privit de ceilalti pacienti ca o curiozitate care nu s-a informat despre obiceiurile locului si risti sa fi ignorat sau tratat superficial de catre medici. Problema platilor informale din sist. sanitar este o problema sensibila si trebuie tratata ca atare, prin discutii, dialog intre autoritati, medici si pacienti. Justitia nu rezolva totul, iar comportamentele nu se modifica durabil prin frica.

garcea  •  21 martie 2017, 14:02

Si ce daca primesc medicii plicuri? Sunt medici care merita o mica atentie,cel putin chirurgii care iti salveaza viata.Nu am intalnit nici un medic care sa-mi ceara ceva,si m-am operat de vreo 4 ori pana acum.Am dat din omenie si am fost tratat regeste,si nu numai eu pt.ca am dat.Cine vorbeste aiureli nu a avut vreo problema medicala si nu stie ce vorbeste.Nu sunt de acord sa dau unui functionar public care te tine 3 ore la coada si dupa ce-i dai ceva te rezolva in 5 minute.Si ce daca iau bani multi pe garzi? Faceti voi o garda la u.p.u.,sau la chirurgie si pe urma sa vad daca mai deschideti gura.

Cristian  •  21 martie 2017, 14:15

Astfel de sisteme de feedback se regasesc la clinicile din sistemul privat, iar medicii primesc chiar note de la pacienti, care devin publice. Nu dau nume sa nu fac reclama. Acest fapt arata ca miza Colegiului Medicilor, care nu a reactionat atunci cand practica a inceput in sistemul privat, nu este nicidecum relatia medic-pacient. Care e diferenta dintre sistemul de stat si sistemul privat? Medicina fiind aceeasi, diferenta e spaga. Constat astfel ca ne aflam in prezenta unui caz de favorizare a faptuitorului, la nivel institutionalizat. Colegiul Medicilor nefiind putere in stat, cred ca DNA nu ar avea probleme la Curtea Constitutionala.... #rezist

CONSTANTIN  •  21 martie 2017, 14:26

Eu sunt de părere ca această ”mită” sau ”atenții bănești” să devină cu titlul de donație legală, în sensul în care să fie trecută într-un registru de casă cu nume și prenume al donatorului - pacientului, pe bază de semnătură, și numele cadrului medical, căruia bolnavul dorește să-și arate mulțumirea sau recunoștința, după posibilitățile dorința sa, dacă acesta dorește cu tot dinadinsul să- și răsplătească personalul medical care l-a îngrijit. Sumele respective să fie impozitate conform legileor în vigoare, sau cu un anumit procent prestabilit tot prin lege. Să fie stabilit totodată și un procent care să revină echipei cu care lucrează medicul pe secția sa. În felul acesta toată lumea, consider eu, că va fi mulțumită și se vor elimina multe aspecte neplăcute, de o parte și de cealaltă

Vlad  •  21 martie 2017, 14:56

O groaza de sofisme in argumentele dl. doctor. Sa ne lase!!

StefanCM  •  21 martie 2017, 15:01

Aceasta mita sau atentie baneasca nu cred ca ar mai avea loc in probabil peste 70-80% din situatii daca oamenii ar avea de ales. Intr-o tara unde salariul mediu e unde e ma indoiesc ca iei bani de la gura copiilor sau nepotilor de buna voie si nesilit de nimeni daca ai avea certitudinea ca asta nu cantareste in procesul medical de rezolvare a problemelor. Donatiile se fac benevol, nu sub imperiul fricii si al nesigurantei.

Liviu  •  21 martie 2017, 15:34

Medicii romani se cred niste Dumnezei pe pamant. Si nu sant . Isi fac doar datoria, meseria pe care au invatat-o si pentru care amaratii aia care apeleaza la serviciile lor , ulterior, au contribuit fiecare cum a putut. Si daca li se va mari salariul la 100 000 euri lunar noi tot vom contribui la bunastarea lor pentru ca astfel sant obisnuiti. Cred ca LI SE CUVINE. Mi-e groaza cand trebuie sa merg la spital. Daca nu platesti NU TE BAGA IN SEAMA. Ce tot ne ascundem dupa deget ? Medicii iau acum mita in vazul celor din cabinet , nici nu mai exista cat de cat jena. Daca te internezi la chirurgie de exemplu, prima intrebare care TREBUIE sa o pui celor din salon este cam cat se mai cotizeaza la doctor. Un medic a pretins mita unei paciente (grefiera de judecatorie) desi aceasta era in salon cu o procuroare si n-a avut nici o teama. Ce se simt atat de ofuscati ? In Romania ai doua sanse sa traiesti: fie mergi in privat si PLATESTI fie mergi la stat si PLATESTI. Spunea cineva mai sus ca medicilor li s-ar cuveni aceste foloase... de ce??? lor da si altora de exemplu soferului de pe mijlocul de transport care te duce acasa nu, ca si el e obligat sa aiba grija de viata ta. Una dintre racilele de care am crezut ca am scapat la REVOL. a fost mita, dar nu este asa, nu ca n-am scapat dar platim mai abitir. PANA CAND ///???

mickey13  •  21 martie 2017, 15:56

Dl Borcean ar face bine sa taca. Nu de alta, dar a insirat prostii dupa prostii, mai degraba lucruri ilogice unele dupa altele. Confidentialitatea medic-pacient. Asta-i doar dintr-o directie: medicul NU are voie sa o incalce! Pacientul, daca doreste, poate sa spuna tot! (asta-i doar un exemplu de lipsa totala de logica). Pe de alta parte, chestionarul este incomplet! Asa cum au mai spus si alti cititori inaintea mea, nu este nicio intrebare ref. la "spaga" de nevoie (nu neaparat ceruta); nu este nicio intrebare ref. la spitalul in cauza, nicio intrebare ref. la clinica unde a fost internat (refuz sa cred ca datele acestea se iau din fisele de internare/externare; nicio intrebare ref. la cat a fost medicul prezent (din cele 8 ore de program)... Au facut o statistica de 2 lei (de regula statisiticile sunt degeaba... daca e vreo persoana care vrea sa foloseasca anumite date, le poate folosi fara nicio problema, dar extrase din context sunt deformate), statistica fara cap si fara picioare. Se trage o concluzie, la nivel national cum ca 78% din pacienti sunt multumti sau f.multumiti, iar 22% sunt in cealalalta barca. Dar poate la Spitalul S1 sunt doar 22% multumiti, iar la S2 sunt 95% multumiti. Daca S1 ar primi doar 22% din buget, atunci sa vezi circ... Asa ar trebui procedat: impartirea spitalelor in mai multe categorii, in functie de mai multi indicatori: aparatura, curatenie, amabilitatea personalului, calificarea acestuia (am pus amabilitatea inaintea calificarii fara nicio greseala: e mai importanta omenia decat profesionalismul; degeaba daca sunt un super medic/asistent/infirmier etc, daca ma comport ca un animal, sunt ZERO). Dupa ce le-ai impartit, le dai si bani in functie de categorie: A, B, C si D. Punct! Medicii sa poata intra (si iesi) din spital pe baza unei cartele, care sa inregistreze EXACT timpul petrecut de acesta la serviciu (am impresia ca multi vin la 9, stau pana la 11, apoi "dispar" (probabil pe la clinicile private) si revin pe la 14-15... (ceea ce am spus in ultima parte a frazei precedente este o observatie personala, astept sa-mi fie confirmata si de alti cititori sau, de ce nu, infirmata). Repet: Nu ma refer la tot sistemul, ci doar la partile "cancerigene"; acolo trebuie taiat in carne vie! Daca ar fi dupa mine, as elimina CASS-ul, as desfiinta spitalele de stat, sau le-as privatiza! Lunar, de la mine (si de la angajator) statul primeste circa 460 de lei. In schimb, cand ma duc la medic platesc, din nou: consultatie, adeverinte, retete, analize, etc-uri. Intrebare: de ce platesc de 2 ori? Sotia, la fel... Pai de 920 de lei pe luna platesc cele mai tari asigurari de sanatate private!!! Cu acoperire full! Ma rog, am divagat...

Orlick  •  21 martie 2017, 16:10

Domnule Tolontan, stiu ca nu are legatura cu articolul, dar v-ati gandit sa faceti lumina si in problema banilor pe care statul vrea sa ii cheltuiasca pentru construirea a patru noi stadioane in Bucuresti, in conditiile in care UEFA ne solicitase doar modernizarea unor arene, pentru a putea fi folosite ca terenuri de antrenament? Romania chiar isi permite sa arunce cu bani, in conditiile in care in Bucuresti exista deja un stadion ultramodern, care genereaza costuri de exploatare enorme si este mai mult gol, indiferent de echipele care joaca? Cum a ajuns dl. Badea sa hotarasca ce se intampla cu stadionul Dinamo, pentru o chirie modica (2000eur), in conditiile in care Steaua plateau 25000eur la un singur merci?

azet  •  21 martie 2017, 16:23

Eu cred ca are un pic de dreptate presedintele colegiului medicilor cand spune ca medicii nu sunt principala problema a sistemului sanitar romanesc. Spaga pe care o primesc majoritatea doctorilor si asistentelor , (cea primita benevol de la pacient nu cea care conditioneaza actul medical) este cea mai mica problema a spitalelor romanesti. Iar mie mi s-a cerut spaga si la privat ca sa nu se creada ca este o problema a sistemului de stat ci o problema de educatie. Daca nu se mai dau plicuri nu se va rezolva problema igienei , a lipsei medicamentelor din spitale, a achizitiilor inutile si facute la suprapret a dezinfectantiilor diluati. Cei ce lauda spitalele private probabil ca nu au avut probleme grave de sanatate pentru ca in acest caz vedeau cum erau redirectionati catre spitalele de stat . Sistemul de feedback este foarte util si probabil ca daca va fi lasat sa functioneze pentru o perioada de 2, 3 ani va produce si date suficiente pentru a obtine o imbunatatire a conditiilor din spitale , dar ar trebui ascultati si medicii si tinut cont de parerile lor , pentru ca nu ei sunt "dusmanul" in aceasta batalie #mergemdupasistem...

azet  •  21 martie 2017, 16:26

Treaba asta cu directionarea discutiei catre medici e cam ca maririle de salarii din ianuarie care mascau legiferarea coruptiei...o perdea de fum .

Cristian  •  21 martie 2017, 17:02

@azert E o realitate paralela aceea ca medicii nu sunt principala problema. Sistemul medical e format din medici, nu din tractoristi. Bineinteles ca nu sunt toti medicii vinovati, dar toti, de la ministru pana la sefii de DSP-uri si ultimul sef adjunct de sectie sunt medici. Si sunt vinovati intr-o mai mica masura si cei fara putere de decizie, dar care au tacut, care au inchis ochii. La fel sistemul de invatamant e format din profesori, iar presa muribunda e formata, sa ma ierte domnul Tolontan, din ziarsti. Stiu ca e mai tentant sa dam vina pe Soros, Putin, sau agenturili straine, dar sa ne mai asumam si raspunderi!

Ion  •  21 martie 2017, 17:59

In Romania medicii sunt in continuare batjocoriti, umiliti si FORTATI SA EMIGREZE, IN VREME CE ADEVARATA MAFIE STA COCOTATA IN FOTOLIILE DIN MINISTERUL SANATATI SI CNAS. ACOLO SUNT LUATE DECIZIILE. TOATA MAFIA ASTA A INCEPUT PUTERNIC PE TIMPUL LUI BASESCU-CAND SPITALELE AU FOST LASATE IN PARAGINA CA SA FIE DESFIINTATE, POLITICA TIPIC SOROSISTO-ILUMINISTA.

azet  •  21 martie 2017, 18:15

Daca ar fi sa asemanam sistemul medical cu o corporatie , am putea spune ca spaga face parte din cultura organizatiei. Dar principalul motiv pentru care este falimentara organizatia este pentru ca au furat-o directorii . Iar acest exemplu este valabil in toate domeniile atat la stat cat si la privat in Romania si oriunde altundeva in lumea asta. Iar solutia peste tot este o schimbare in primul rand al managementului si mai apoi si a culturii ( mentalitatii ) angajatilor. Schimbarea se face de obicei de sus in jos si nu invers. Nici o firma nu falimenteaza din vina angajatilor ( in afara de cazul in care este sabotata , dar nu este cazul), ci din lacomia( sau prostia) directorilor sau a patronilor.

Ion  •  21 martie 2017, 18:17

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  21 martie 2017, 19:10

@Catalin Tolontan: Asteptam cu interes si o investigatie legata de transplantul de plamani, un subiect foarte dezbatut in prezent. In alta ordine de idei care mai este situatia cu renovarea Spitalului de Arsi ? Multumesc

Comentează