Despre Emilia Șercan. Nu dați cu pietre în câinii de la stână!

Cât a câștigat pentru munca ei Emilia Șercan am aflat, ne interesează și cât am pierde toți dacă Emilia Șercan și-ar alege altceva de făcut?

luni, 3 aprilie 2017, 3:03

UPDATE: Iulian Comănescu ne îndeamnă aici să depășim telenovela. Costi Rogozanu zice că suntem patetici la cât de în serios ne luăm. Ambii au dreptate. 

Lucrurile iau o turnură ciudată.

Emilia Șercan părăsește studioul ”Profesioniștilor”, reproșându-și că a lucrat pentru Sorin Ovidiu Vântu.

Eugenia Vodă difuzează imaginile.

Oamenii comentează în fel și chip.

Până în acest moment, totul rămâne în regula jocului transparent.

Astăzi însă, câteva siteuri încep să vehiculeze ideea că, de fapt, episodul de la TVR are semnificația unui piedestal crăpat. Că, de fapt, Emilia nu e Emilia. Și că ziariștii ăștia de investigație sunt niște fațade.

E ceva straniu aici.

În primul rând, Emilia Șercan a ajuns ”viral” pentru că a fost sinceră, nu pentru că a ascuns ceva.

Într-o discuție telefonică, Mihnea Măruță, creatorul siteului pressone, unde publică ziarista, sintetizează foarte bine situația reală: ”Ea a avut deschiderea să spună ”Uitați, eu am frământări de conștiință”. Asta e o probă de transparență, ceva ce trebuie apreciat”.

În al doilea rând, niciodată Emilia Șercan nu a cerut vreo statuie pentru efortul pe care l-a depus în serviciul public. Nu are ce monument să se crape.

Amândoi am spus repetat pe parcursul interviului de la TVR că, fiecare cu puterile lui, ne facem doar datoria și ”nu e cazul să fim eroizați”.

Emilia Șercan e într-un moment de cumpănă pentru că a fost onestă și și-a recunoscut frământările.

Ce aș vrea să-i spun?

Acum câteva săptămâni, când am greșit și am recunoscut în episodul cu Muzeul de Geologie și radiațiile, au existat oameni care nu ne-au iertat.

Inclusiv persoane apropiate au fost convinse de intenția noastră malefică.

În acea zi sună un telefon.

Este Patrick Andre de Hillerin, de la ”Cațavencii”.

”Nu știu de ce v-am sunat. Așa am simțit”, spune PAH și continuă: ”Asta e! Se întâmplă! Greșim și o luăm de la capăt”.

A fost un telefon scurt.

Când închizi, vezi că undeva pe internet un cititor scoate capul dintr-un morman de exigențe inchizitoriale.

”Vreau să vă spun și eu ceva celor care susțineți că ziariștii de investigații trebuie să se lase, să renunțe!”, se adresează cititorul colegilor săi forumiști.

Citatul nu e exact, ideea contează.

Omul spune că autorii contestării generale uită un lucru esențial. ”I-am angajat pe jurnaliști drept câini la stână în condițiile în care aproape nimeni nu vrea să se angajeze câine! Toți vrem să fim ciobani, turiști, oi, pajiște, dar nimeni nu vrea să fie câine”.

Tonul lui e calm, omul nu dă lecții nimănui. ”Așa că atunci când dăm cu pietrele după câini să ne gândim ce se întâmplă dacă ei chiar pleacă!”. 

La asta mă gândesc de 24 de ore.

De când am revăzut imaginile trăite la filmare, difuzate acum pe post și comentate de cei care spun că s-a fisurat statuia.

Cui i-ar fi mai bine?

Cum ar fi dacă Emilia Șercan ar lăsa în urma sa nu doar microfonul-lavalieră, ci și carnetul de ziarist?

Iese pe ușa studioului gotic al TVR, trece dincolo de pereții reci ai oricărei redacții și, vorba fetei care o zbughea în 2014 spre mănăstirile Moldovei, ”eu plec pentru că afară e frumos și a venit primăvara”.

 

 

 

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  4 aprilie 2017, 14:37

@Ion: da, ne referim la acelasi lucru. Dar sa minti, in cazul concret, inseamna sa stii ca Dragnea nu a declarat asa ceva si tu sa ii pui in gura asta. De fapt, Gabriel Liiceanu a explicat cum a gresit: a vazut pe TV ”Dragnea vrea schimbarea lui Kovesi” si, asta a fost eroarea pe care si-a asumat-o, el a crezut ca e un citat. Cand Liviu Dragnea a sesizat ca nu e corect, Gabriel Liiceanu si-a cerut scuze.

Tudor  •  4 aprilie 2017, 14:49

Ai spus la un moment dat Catalin ca voi jurnalistii nu sunteti roboti...dar sa stii ca mimica fetei tale spune altceva.. Nu am sesizat nici o tresarire de emotie pe fata ta, nici macar cind Emilia a parasit scena..Cu tot respectul dar incearca totusi sa NU te transformi in robot :)

Ion  •  4 aprilie 2017, 15:06

@Cătălin Tolontan • 4 aprilie 2017, 14:37 E problema dumneavoastra ca aveti incredere in Liiceanu....Problema se intinde insa si la dv.. In explicatiile lui Liiceanu acesta greseste iarasi...Dragnea chiar nu se pronuntase in privinta lui Kovesi...Liiceanu spune ca a folosit eronat un citat dintr-o ,,declaratie explicita,,...dar ca ideea era adevarata...Asta poate spune un filozof dar un profesor?...Desigur ca nu ma ridic la nivelul lui Liiceanu dar relatia dansului cu Basescu si mai ales ultimele vorbe ale fostului Presedinte la adresa lui Liiceanu imi spun ca nu prea se pricepe la toti oamenii si ca poate oricat de cult,filozof ar fi nu poate sa stie ideile nespuse ale lui Dragnea...Asadar nici macar ce spune Liiceanu nu este mereu un ,,adevar,,...

Ion  •  4 aprilie 2017, 15:32

,,Gabriel Liiceanu, despre protestele de susținere a PSD: România Gurilor știrbe. Lagărul de reeducare a fost mutat în sufragerie, în fața televizorului, victima stă pe un scaun, iar torționarul îi sucește creierii instalat pe un ecran,,............................................Adica si domnul Liiceanu a fost (re)educat tot la televizor?A preluat ,,ideea adevarata,,despre Dragnea tocmai de la televizor?Poate ii spuneti domnului Liiceanu sa se educe dupa un post tv. care nu posteaza mesaje false...Cind te compari cu Iisus macar sa nu faci ce le condamni altora...

Mirela  •  4 aprilie 2017, 16:10

E dureros sa dezgropati o rana din 2014 a unei adolescente aflata intr-o criza specifica varstei. Sunt o multime da factori care au contribuit la acea situatie, factori pe care altii au avut norocul sa nu-i aiba. In adolescenta toti am facut chestii de care acum nu suntem mandri si care probabil ne vor urmari toata viata in constiinta noastra. Eu ma bucur ca nu era FB in perioada in care ma formam ca om. Din pacate internetul nu uita si nu iarta. Suna interesant finalul, dar eu personal in locul ei nu l-as gusta. Este o rana pe care sunt sigura ca ar vrea cu totii sa o uite.

ticbis  •  4 aprilie 2017, 17:20

@Mirela: Daca se doreste a se transforma subiectul asta intr-o melodrama de prost gust, inseamna ca cei ce ar trebui sa ramana in constiinta noastra ca formatori de opinie ne trateaza ca pe o turma de zombii numai buna de manipulat. Sa fim seriosi, adolescenta de care vorbiti dvs a facut ceea ce a facut pentru 8600 de euro pe luna. Daca dvs imi puteti da exemple de cati alti adolescenti din Romania ultimilor 28 de ani au avut sansa unui salariu de 8600 de euro pe luna, atunci va dau dreptate. Altfel, imi mentin parerile. Or fi romanii prosti din nascare, dar nici chiar asa!!! A facut ce a facut si si-a vandut constiinta pentru bani; nu-i greu de priceput si nici macar de blamat. Dar sa mai stoarcem si lacrimi din povestea asta este prea mult!

Marcos  •  4 aprilie 2017, 17:35

În mesajul din 1862 către Congres, Lincoln avertiza: "Fellow-citizens, we cannot escape history."

Mirela  •  4 aprilie 2017, 19:38

@ticbis: O las pe Mirela sa converseze cu tine :D

veronica  •  4 aprilie 2017, 21:09

Am vazut emisiunea, m-a impresionat Emilia. Numai un om extrem de onest si de exigent cu el insusi poate claca cum a clacat Emilia. Si m-a mai impresionat cat este de frumoasa! (Poate ar trebui sa schimbati poza din antet, e luata dintr-un unghi prost si nu o reprezinta deloc).

as  •  5 aprilie 2017, 17:26

Toti sunteti niste mercenari.

Elena  •  5 aprilie 2017, 18:34

Toți oamenii au in dulap fel de fel de scheleti. Numai că unii prefera sa incuie dulapul cu mii de chei iar alții aleg sa și asume fapte și scot scheletii , cu curaj și vorbesc despre ei. BRAVO EMILIA SERCAN!

Ellis  •  6 aprilie 2017, 8:13

Eu cred ca toti oamenii fac greseli, mai mari, mai mici, mai multe, mai putine, pentru ca sunt prea tineri, pt ca sunt mai putin intelepti/educati/ cu caracter. Marea majoritare alege sa "tina si cu dintii" sa nu se afle. Foarte putini (cei mai onesti) aleg sa vorbeasca public despre ele, sa si le asume, sa le regrete sincer. Cei din urma, indiferent de meserie, se numesc OAMENI! Sau Emilia Sercan, de exemplu. Vorbind despre cainii de la stana...acestia TREBUIE sa existe! Dar ei ar trebui sa latre si sa muste, nu la comanda ci pe toti raufacatorii. De aici vine greul avand in vedere ca mana care-l hraneste este a stapanului! Facand paralela cu jurnalistii, sunt multi care se comporta exact ca o functie matematica -f(x) , unde x poate fi presedintele, poftele patronului, guvernul, o persoana anume etc . Altfel nu se explica ,de ex de ce au pareri diferite despre fix acelasi lucru, in regimuri diferite( era gata s-o dau ex pe Ioana Ene dar bine ca m-am abtinut) Astia sunt cel mai ...de nedorit sa exite!

Daniel  •  10 aprilie 2017, 10:14

Probabil este una dintre cele mai dificile profesii. Exista tentatii si/sau amenintari sa spui mai mult sau sa spui mai putin ori deloc. Si in asemenea conditii, sunt unii ziaristi care aleg sa spuna direc tot ceea ce au de spus, tot ce au descoperit. Ca uneori merg pe piste false, se intampla. Fac asta si cei mai buni investigatori din lume din servicii secrete. Dar adevaratul profesionist recunoaste, repara (cat se mai poate) si merge mai departe. A gasi si a prezenta adevarul e frumos, riscant si util/necesar intr-o lume in care Raul lupta cu toate fortele. Spor de partea Binelui !!!

Romanița  •  11 aprilie 2017, 21:05

Nu o mai urmăresc pe doamna Vodă de mult timp - mi se părea falsă. Pentru că vă respect pe voi ca jurnaliști și am văzut discuția de pe net, am căutat emisiunea. Am văzut-o pe Emilia umană, asumată, responsabilă. Am avut o secundă în care te-am judecat greșit și m-am întrebat de ce nu te-ai ridicat să pleci și să te solidarizezi cu ea și apoi am realizat că probabil că fiind de bună credință, deștepți și relaxați nu v-ați dat seama că ”jurnalistul” din fața voastră v-a jucat, că în spatele zîmbetului mieros și a declarațiilor aparent admirative se ascundeau niște mizerabile săgeți, cel mai probabil mici invidii și frustrări penibile. Nu mă interesa salariul de 8000 de Euro pentru care o groază de bani s-au dus la bugetul de stat. Nici ce avere aveți pentru că bănuiesc că și asta e legal realizată iar dacă nu e, e treaba altora să o verifice. Nu mă interesează nici măcar ce note ați avut în școală. Mă interesează integritatea voastră. Mă interesează curajul de a scoate capul din cutie și de a gîndi și de a-i obliga și pe alții să gîndească. Pentru asta vă respect pe fiecare în felul lui, Emilia un samurai grațios, Tolo un samurai un pic cinic dar eficient. Întrebarea la care eu nu am răspuns este cum poate fi considerat ca jurnalism de calitate needitarea emisiunii. Exista o formulă elegantă pentru oamenii de bună credință. Nu cred că a fost cazul din păcate. Nu vreau să citesc presa în care voi nu ați mai scrie așa cum scrieți acum. Nu regret că am văzut emisiunea. Regret doar că salariul doamnei Vodă (pe care însă a uitat să îl menționeze) e plătit și din munca mea.

Comentează