Primăria Capitalei plătește oameni ca să scrie la un site de cultură deținut de o firmă privată!

Cum ia Ioana Voloacă bani de la Creart, instituție publică dominată de cuplul Claudia și Radu Popa, oamenii lui Sorin Oprescu

miercuri, 5 aprilie 2017, 7:03

”Nu văd nicio problemă ca eu și cei care scriu la siteul deținut de mine să fim plătiți din bani publici câtă vreme siteul are un parteneriat cultural cu Primăria. Beneficiul Primăriei e că informăm publicul despre acțiunile sale” Ioana Voloacă

100.000 de euro este suma brută cheltuită de Primărie în ultimul an în platforma art

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Povestea de la Teatrul Excelsior, unde conducerea a cenzurat un film cu imagini de la protestele #rezist, deschide o temă interesantă: dacă genul acesta de manifestare e interzis de Primărie, ce promovează aceeași Primărie în materie de cultură?

Pe ce bani?

Și cum o face?

Brandstorming Services SRL înaintează o propunere

Siteul Art7.fm aparține firmei Brandstorming Services SRL.

Brandstorming Services SRL este deținută 90% de Ioana Voloacă și 10% de Ștefan Voloacă.

Cei doi au fost soți, au divorțat, însă continuă să facă afaceri împreună.

În lumea culturală a Capitalei se știe că Primăria susține siteul Art7.fm prin Creart.

Creart e o entitate silențioasă de finanțat cultura, la competiție atât cu Direcția de Cultură a Primăriei, cât și cu mai vechiul Arcub.

”Powered by Creart”, scrie chiar în deschiderea siteului Art7fm.

Așa arată pagina de deschidere a siteului art7.fm, cu inscripția „powered by creart”

Pe 6 martie, Raluca Feher exclamă pe blogul său povestea rezumată a Art7.fm.

Felul în care îl susține Primăria și pe ce bani rămân subiecte nediscutate.

”Ne-am mirat că suntem plătiți direct de Primărie”

”Proiectul este mișto, fiecare e pe felia lui. Ioana este managerul poveștii”, povestește unul dintre autorii care publică articole pe site și realizează și emisiuni.

Omul s-a mirat când a aflat încă de la început, de anul trecut adică, că va fi plătit direct de Primărie, prin Creart, ”dar așa suntem toți cei de aici și, sincer, noi ne facem doar treaba. Nu știm cum e cu achizițiile publice”.

Art7.fm  pornește în primăvara lui 2016, la inițiativa Ioanei Voloacă.

Era înainte de alegerile locale.

Art7fm  funcționează ca un site cultural de nișă, ”care acoperă o actualitate high brow”, după caracterizarea analistului media Iulian Comănescu.

În general, ”High brow” desemnează o sublimare a preocupărilor elitei intelectuale.

Comănescu trece în revistă și audiența Art7.fm, pe care o estimează la 20.000-30.000 de ”vizite” pe lună, sub jumătate din audiența siteului Scena9.ro, finanțat de BRD.

”Vizitele” contorizează de câte ori s-a intrat pe site, ceea ce înseamnă că persoanele care vizitează sunt mult mai puține, un om putând intra pe un site de mai multe ori pe lună.

”Grosul îl ia Ioana Voloacă”

Autorii articolelor și emisiunilor de pe Art7.fm, majoritatea interesante, primesc între 2.000 și 3.000 de lei net pe lună de la Creart, instituție a Primăriei.

Beneficiarul principal al contractului este însă inițiatoarea deal-ului.

Prin contract personal, Ioana Voloacă ia partea leului din banii vărsați de municipalitate.

Surse ale Gazetei susțin că ”ea a primit pe drepturi de autor în valoare de zeci de mii de euro în acest an de colaborare cu primăria”.

Suma a fost confirmată de Ioana Voloacă și de Creart pentru ziar.

”30 de oameni au fost plătiți în total”, a comunicat Primăria.

”Este fără precedent ca o primărie să plătească conținutul unui site care nu-i aparține! Ne întrebăm ce cale legală au putut să găsească?” Sursă a Gazetei Sporturilor, apropiată afacerii

Gazeta a discutat cu mai mulți autori care scriu pentru Art7.fm și a intrat în posesia unui contract care arată clar cum sunt plătiți oamenii de către Primărie, deși ei prestează pentru siteul Ioanei și al lui Ștefan Voloacă.

Contract by Gazeta Sporturilor on Scribd

Interesant, în oglindă, e cum procedează primăria și cum acționează BRD.

Ambele dau bani. Prima, banii publici, banca, banii săi.

Dar apare o diferență esențială: siteul Scena9 e proprietatea BRD, în timp ce Art7.fm e al Ioanei Voloacă.

373.000 de lei net a plătit primăria pentru platforma art în aprilie 2016-martie 2017

Ziarul a găsit înregistrată în Monitorul Oficial marca Art7.fm pe numele Brandstorming Services SRL.

”Creativul” de la firma fondată de Sebastian Ghiță

Cum se construiește o astfel de afacere cu Primăria?

Ioana și Ștefan Voloacă sunt nume cunoscute în lumea publicității.

Foștii soți Voloacă, Ioana și Ștefan, administrator și acționar la Brandstorming Services SRL

După mai multe locuri de muncă, Ștefan Voloacă ajunge directorul de creație la firma de evenimente 360 Revolution, controlată de Sebastian Ghiță.

”Celor doi Voloacă li s-a deschis o filieră de bani PSD, deși e reducționist să cauți explicațiile doar pe linie politică”, spune unul dintre amicii lor.

Pe bani publici, Ioana Voloacă a ajuns să lucreze nu doar pentru Creart, ci și pentru Monument, altă entitate a Primăriei Capitalei.

”În acest timp, prin 360 Revolution, Ștefan Voloacă îl cunoscuse pe  Radu Popa, celebrul director de la Spații verzi al lui Sorin Oprescu”, povestesc oameni din Primărie.

Într-o investigație din martie 2016, ”Jurnalul național” îl numește pe Radu Popa ”Regele parcurilor” și desenează influențele lui și ale rudelor în Primărie.

Cum soția lui Radu Popa, Claudia Popa, devine director la Creart, apare și relația directă între șefa culturii și Ioana Voloacă.

Fetele cu fetele, băieții cu băieții.

Lucrează pe 6 posturi la ”Spiru Haret”

Firma Ioanei Voloacă înregistrează o creștere impresionantă a cifrei de afaceri în 2015, simultan cu intrarea lui Ștefan în 360 Revolution.

360 Revolution este una dintre preferatele Primăriei, pentru care prestează evenimente diverse, de la Târgul de Crăciun și până la proiecții luminoase pe Palatul Parlamentului.

1,6 milioane de lei a avut Brandstorming Services SRL cifră de afaceri în 2015

Practic, cei 350.000 de euro cifră de afaceri din 2015 reprezintă de trei ori și jumătate mai mult decât a încasat Ioana Voloacă pe această companie, cumulat, în perioada 2008-2014.

Datele pentru 2016 nu sunt încă publice, dar din declarațiile Ioanei Voloacă pentru gsp , cifra de afaceri a scăzut din nou la aproximativ 25.000 de euro pe an.

Fata lui Aurelian Bondrea, rectorul Universității ”Spiru Haret”, Ioana Voloacă are un parcurs dominat de acest nume.

Termină Jurnalismul la ”Spiru Haret”, își ia masterul în Comunicare la ”Spiru Haret” și lucrează pe 6 funcții, dintre care 4 actuale, la ”Spiru Haret”.

Situația arată ca și cum achizițiile publice de la Creart le face Eugen Ionesco: Ioana Voloacă primește bani de la Primărie ca să scrie pe siteul pe care-l deține ea!

”Directorul Claudia Popa și soțul acesteia, Radu Popa, se cunosc bine cu Ștefan și Ioana Voloacă”, insistă sursele.

Doi dintre oamenii lui Sorin Oprescu: soții Popa, Claudia și Radu (foto: facebook)

Ce spune Primăria

Creart își apără parteneriatul și spune că ”fiecare parte a avut obligațiile sale”.

”Cu doamna Ioana Voloacă, care este și redactor-șef al platformei, am semnat trei contracte”, susține Creart.

În total, sumele comunicate de Primărie către ziar sunt de aproape 100.000 de euro, mai puțin decât achită BRD pentru Scena9, cu precizarea că banca își plătește propriul site, al cărui marcă o deține.

Ioana Voloacă: ”Siteul îmi aparține mie, dar nu văd nici o problemă”

– Cui aparține siteul Art7fm, doamna Voloacă?
– În primul rând, trebuie spus că proiectul art7 nu este gândit ca generator de profit. Poate că sună idealist în ziua de azi, dar chiar cred că e
nevoie de un spațiu în care să se dezvolte un dialog al ideilor și un lifestyle cultural.

-Și siteul?
-Siteul este al meu, personal. Dar l-am concesionat către Brandstorming Services SRL.

-Care e compania dumneavoastră.
-Da. Am participat cu această societate la un concurs al CNA pentru un radio cultural independent, dar nu am reușit. Eu având o expertiză în radio am făcut apoi parteneriatul între Brandstorming și Creart. Acesta este și obiectul contractului de parteneriat cu Creart, ce nu are nici o valoare financiară.

-Am înțeles. Compania nu ia nici un ban de la Primărie, dar luați dumneavoastră personal pentru a scrie pe un site care vă aparține. Cum vi se pare această legătură?
-Nu văd nici o problemă. Încasez drepturi de autor de la Creart, care se referă strict la munca pe care o prestez în cadrul platformei. Valoarea acestora este de 6.550 lei net, pe lună. La aceasta s-⁠a adăugat o sumă inițială de 22.500 lei net, reprezentând realizarea, conceperea și construcția site-⁠ului, precum și activități de promovare on line și pe social media.

-Ați discutat vreodată cu Claudia Popa și cu soțul ei Radu Popa despre bani?
-Absolut toate discuțiile legate de acest proiect s-au desfășurat în cadru instituțional, la sediul Creart, în prezența unei echipe juridice și de
comunicare de acolo. Nu a existat nicio altă discuție privată. Aș dori să adaug câteva cuvinte.

-Sigur.
-Parteneriatul cu Creart asigură supraviețuierea unei platforme culturale independente. Există un raport public de activitate ce dovedește succesul de audiență al platformei art7.fm. Beneficiul instituției publice este că ne-⁠am angajat să informăm publicul despre toate evenimentele organizate de PMB. Nu toate plac tuturor. Nici nu e nevoie: asta e ideea
unei platforme, să informeze toate categoriile. Dar să enumerăm câteva dintre cele ce primesc finanțări de la stat, ce nu ar supraviețui fără ele
și care sunt apreciate de toată lumea: ArtSafari, Femei pe Mătăsari, Kings of Leon, Untold, TIFF, Street Delivery etc.

-Nu analizăm oportunitatea parteneriatului. Asta e altă discuție. Ne interesează felul în care se face finanțarea.
-Peste 90% din inițiativele culturale din România supraviețuiesc doar pentru că sunt subvenționate într-⁠o formă sau alta de stat. Când se taie
vreo finanțare, mediul cultural explodează. Îmi doresc să nu fie și cazul nostru. Toate fondurile se duc direct și transparent către cei care scriu
pe platformă, iar publicul și audiența pe care o avem demonstrează că ne facem bine treaba și produsul nostru cultural este cu adevărat de
calitate.

 


Citește și:

Primăria încalcă dreptul la libera exprimare! De când administrația unui teatru aflat în grija Gabrielei Firea decide ce gândesc cei de pe scenă?

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Mishu  •  5 aprilie 2017, 7:41

Doar un alt exemplu despre cum *** bani de la stat, de catre oamenii de partid. Nimic nou. Felicitari echipei pentru anchete. Tine-ti-o tot asa...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan  •  5 aprilie 2017, 7:58

cum?! intelectualii nu scriu în acord cu și în virtutea propriilor lor convingeri (neschimbătoare întru eternitate, amin!) Cum?, ei nu sunt plătiți regește pentru asta și pentru că, pur și simplu, există?! Cum?, presa și cultura nu sunt absolut independente? Incredibil!, imposibil!, pe ce lume trăim? ***! Rușine! Mistici! (femela are dreptate; și-apoi, suntem în plină epocă post-gutenberg, nefericiții dinozaurieni al căror unic talent e scrisul să zică mersi că pot s-o facă și că nu plătesc ei sume enorme pentru vinovata lor plăcere)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doina  •  5 aprilie 2017, 8:16

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  5 aprilie 2017, 8:17

Ma apuca toti nervii de pe lume!!! Si disperarea! Am un site propriu si personal care are tot 30 k / luna dar de unici. Tot de nisa. Muncesc zilnic la el si asta pe langa jobul meu obisnuit. Si numai eu stiu cat de greu de obtinut este un contract cu cineva si cat de bine trebuie sa iti faci treaba si cum trebuie sa aduci plus valoare respectivului. 373.000 lei pentru un asemenea site nu este o suma mare. Este o suma URIASA! Care nu isi gaseste justificare in continut indiferent de ce spun ei. Recunosc ca sunt prost! Si ca daca nu as sti ca mi-ati bana comentariul le-as spune...multe...

Lae  •  5 aprilie 2017, 8:27

373.000 de lei net a plătit primăria pentru platforma art în aprilie 2016-martie 2017.... ----------------------------------------------------------- Asta e platforma (template-ul) - https://themeforest.net/item/oblivion-wordpress-magazine-theme/9024721 Wordpress-ul e gratuit, iar aici sunt *** ce au realizat "minunatia" www.kuantero.com. Sunt tare curios cat a ajuns in buzunarul lor din suma aia....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iulia  •  5 aprilie 2017, 8:35

M-am inscris pentru a-mi expune creatiile si binenteles am fost respinsa pe motivul lipsei unicitatii, estetica produselor, calitatea materialelor din care sunt produse unele dintre articolele prezentate, desigh original si creativ dar si estetica standului la evenimentele anterioare., iar ei primeaza latura estetic-culturala si nu cea comerciala. Dupa ce le-am spus ca am cerificat de incadrare in grad de handicap mi-au comunicat ca nu l-am adaugat la dosar plus alte calificari si acreditari. Nu-i bai..un sut in dos...un pas inainte...nu ma voi lasa pana nu voi ajunge acolo...urmatorul dosar va avea si acreditari...si diplome...si cerificate si ...poze de la evenimentul prezent unde vom vedea cat reprezinta handmade 100% si cat reprezinta -made in china-...

Dan  •  5 aprilie 2017, 8:44

Partea si mai misto pentru ei este ca astazi o sa le bubuie traficul! Asa reclama moca rar prinzi. Tolo, am si eu niste chestii sub pres. Nu cu statul ca nu am prieteni acolo dar na... Nu ma pui si pe mine aici?

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 8:45

@Dan: da, o sa creasca traficul )) Ne-am gandit si noi la asta. Iar Primaria va spune: ”Vedeti ca am facut o buna investitie?”. E adevarat ca vor explica mai greu de ce au facut investitia in siteul altcuiva, nu intr-un site care sa le apartina.

Cornel  •  5 aprilie 2017, 8:51

Stimati jurnalisti,cititori, conform constructiei anatomice a creierului de a ne proteja o sa ne "bucuram" impreuna de experientele sindromului Stockholm...cam asa se proiecteaza imaginea de ansamblu. Mai scapam?!

Luca  •  5 aprilie 2017, 9:00

Bravos Tolo.ro ! Dar ce spuneti de evenimentul realizat de psd , legat de *** albastra ? *** ! Vezi "pericolul Soros " ... Cum poti sa faci asa ceva ? Sa mergi prin scoli ,ca primar general si ca minstru de interne si sa faci tampenii de genul asta ? Sa promovezi ceva ce nu exista !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ione  •  5 aprilie 2017, 9:34

mergeti la DNA!

Mamutul Radioactiv  •  5 aprilie 2017, 9:37

Pacat ca, facand parte din Clanul Deontologilor, nu puteti scrie un articol asemanator si despre Revista 22.

Gabi  •  5 aprilie 2017, 9:38

CV-ul dansei, din care "2010-prezent Universitatea Spiru Haret si Universitatea Nationala de Aparare Carol I" http://www.spiruharet.ro/facultati/jurnalism-bucuresti/cadre/558722c42132fbd81adcf6c4c2eea746.pdf

Andrei F  •  5 aprilie 2017, 9:42

Zi de zi ma faceti sa cred ca exista lumi paralele...Aseara in timpul in care ii luati apararea lui Liiceanu ma intrebam daca ancheta DNA privind activitatea lui Duta de la Casa de Sanatate va starni interesul dumneavoastra...Erau premise...tocmai ne informaserati de anchetarea Monicai Pop...De unde...marele subiect despre banii primariei dati privatilor pentru cultura pare a fi mai important...A,a,a...poate va spuneti ca Duta nu a fost niciodata subiectul dumneavoastra...Pai la fel nu- mi amintesc despre Basescu sau Videanu ca fosti primari sau Voiculescu ca fost ministru sa fi avut cinstea sa le evaluati munca...A,a,a...poate vreti sa continuam pe cultura...Pai subiectul dv. de acum pare marunt daca vrem sa ne amintim cum TVR intr- o emisiune folclorica pe banii guvernului lauda fruntasi PDL...desigur ca nici atunci nu a captat atentia dv..Cum ar fi acum ca pe banii primariei sa se aduca ode primarului? ...Deci sunt in cautarea presei de stanga sau a ziaristilor independenti cu adevarat...A,a,a...si pacat ca nu am banii unui Vantu ...As fi platit ca sa stiu daca sutele de memorii trimise de guvernul Ponta aveau ceva adevarat in ele...as fi cautat sa vad daca ce se spune despre banii de campanie a lui Nicusor Dan este adevarat...Poate va spuneti ca sunt un ,,rosu,,inrait dar gresesc eu sau toata presa este interesata doar de unele subiecte,de unele anchete,doar de o parte a tarii...iar de partea cealalta exista numai Liiceni - cei care nu gresesc niciodata si doar ni se pare noua fraierilor...?

Bogdan  •  5 aprilie 2017, 10:43

Buna ziua, mie personal mi se pare lipsit de bun simt pretul care l-au cerut pentru site. Eu lucrez in domeniu, si am folosit 5 minute sa analizez siteul si am descoperit ca este bazat pe o tema http://atosic.com/oblivion/ care costa 44 de dolari aici: https://themeforest.net/item/oblivion-wordpress-magazine-theme/9024721?_ga=1.100196830.1387850729.1491377955 cu tot cu implementare in Wordpress. Inteleg ca majoritatea firmelor, vor vinde la suprapret acest lucru, totusi exista si o limita, concluzia e simpla, cineva stie sa faca afaceri foarte bune cu statul.. ;)

cristian  •  5 aprilie 2017, 10:49

de acord cu capusarea, contracte multe pe bani exagerati, pt ca prieteni in primarie. dar de ce e ionescian ca statul finanteaza un privat sa scrie despre cultura orasului? de ce statul poate finanta scoli si gradinite private, dar nu cultura? mie mi se pare ca invers ar fi ok: sa nu finanteze pe primele, dar sa finanteze persoane private care se ocupa de comunicarea culturala, mai ales daca o fac bine (nu stiu, zic ca principiu). I mean, nu stiu daca-mi doresc functionari cu salariu din buget sa scrie despre cultura. (uite, poate aruncati o privire si prin finantarea scolilor si gradinitelor private, care exacerbeaza segregarea economica a orasului)

ginel  •  5 aprilie 2017, 12:06

Ei si copii lor. Adica fata tipului care are Spiru Haret ***. Ce surpriza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rares p  •  5 aprilie 2017, 12:28

Chiar misto situl si platforma Creart. Nu stiam de el. Merci TOLO. In rest, mult succes la pseudostiinta si misticism. PS: Ce se intampla cu banii obtinuti din reclame prin situl tolo.ro (adocean, gemius, bounce si google)?

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 12:29

@rares p: toti banii incasati pe tolo.ro merg la compania care editeaza ziarul.

Ion  •  5 aprilie 2017, 12:45

Adica ieri ni se vorbea de un salariu de peste 8000 euro pe luna si astazi plangem pentru ca in jur de 100000 euro anual nu a ajuns in buzunarele care trebuie?Pai se pune daca doamna din articol incepe si ea sa planga?Si cel mai grav mi se pare ca mai nimeni nu acorda importanta ca un contract era semnat pina in alegerile locale...Va rog,ajutati-ma ,cine era primar atunci?Si merge si aici ca la Liiceanu?Poate si Firea a preluat un contract...daca este gresit undeva sigur ideea exista...Sau sa urmarim ideea ONG-ista...Nu sunt multe din astea platite de stat si mai mult,de multe ori ele intra in conflict cu statul?

StefanCM  •  5 aprilie 2017, 13:07

Situl e facut cu o tema wordpress, pe un cms gratuit, adica tot wordpress, pe care scriu niste artisti sau ce or fi ei. Nici o problema pana aici. Dar sumele astea mi se pare de domeniul fantasticului. Iar doamna respectiva, sa fim sanatosi. "Toate fondurile se duc direct și transparent către cei care scriu pe platformă". Domnuca uita sa spuna ce e mai important. Ca din toate fondurile alea ea ia de fapt partea leului, pentru faptul ca exista. Cine detine situri stie ca la privat nu ai cum sa faci sute de mii de euro decat in doua feluri. Sa ai un site urias, sau sa dai tunuri. Lucrand cu statul sau cu spam, blackhat, etc. Poate ca e momentul sa ne apucam toti sa elaboram articole culturale, ca vad ca acolo e cascavalul.

StefanCM  •  5 aprilie 2017, 13:10

Si pana la urma care sunt initiativele culturale? Articolele scrise de niste ilustrii necunoscuti si citite de cativa apartinatori/prieteni/rataciti? Astea sunt initiativele culturale in care investim banii statului? Dati-i macar lui Dinescu cateva zeci de mii pe luna, macar ascult o muzica autentica lautareasca si invat sa gatesc ceva misto, si mai trag si o injectie cu buna dispozitie.

Adrian  •  5 aprilie 2017, 13:49

Am 26 de ani si de 3 ani de zile am realizat un site weart .ro site care a generat in primul an 500.000 de utilzatori unici. Am peste 14.000 de like-uri pe facebook si nu am bagat nici un ban. Este uin domeniu dificil deoarece banii de cultura se fura rapid si de firme partenere. AFCN a finantat o firma "Fundatia Casa Ingerilor" care defapt a inceput sa vanda aparature medicala pentru dentisti... Te rog, arunca o rpivire la AFCN trebuie desfintati pentru pagubele aduse... Ei au primit 79.000 de lei pentru arta contemporana in 2014: http://www.afcn.ro/media/Tabel%20AV%20contestatii_2.pdf In conditiile in care ei nu au facut aboslut nimic. Daca vrei iti trimit pe e-mail o imagine, cum arata inainte site-ul lor si cum ca vindea produse pentru dentisti.

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 13:52

@StefanCM: autorii nu sunt ”necunoscuti” cum spuneti. Cel putin unii dintre ei. Nu asta e, acum, discutia, credem noi. Ci felul in care s-a derulat aceasta achizitie-parteneriat.

Alex  •  6 aprilie 2017, 1:53

de obtinut trafic pentru a pacali e usor, 0.50€ = 1000 de vizite unice la chinezi, cu 15€ euro ai 30k usor si rapid, defapt asta e tactica multor profesionali pentru a urca in rankul google. 5000€ pentru a construi un site cu un themplate si wordpress? hahah 1500€ lunar pentru a face cateva imagini si scris cateva randuri? hahah asta e cand esti bagat in ***. Si un programator serios cu facultate cu tot daca gaseste un servici cu 500€ este fericit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Simon  •  23 iunie 2017, 15:18

Mare articol :)

Comentează