Urmarea presiunii publicului și a presei pe Sănătate: Ziarul Financiar scrie că salariile medicilor s-au mărit cu 80% în anul de după Colectiv!

Venituri de 2.000 de euro în mână pentru doctori nu mai sunt o raritate în spitalele publice, iar o asistentă cu vechime încasează și ea 1.000 de euro

miercuri, 5 aprilie 2017, 2:04

Un lucru bun.

Un lucru bun pe care medicii îl cunosc, dar pe care puțină lume îl afirmă deschide astăzi coperta Ziarului Financiar.

Jurnalista Georgiana Mihalache a solicitat conducerii Spitalului Universitar din București veniturile medicilor. Ele sunt aproape duble față de anul trecut!

Spitalul ales de ziar este cel mai mare din România.

”Câștigul mediu net al unui medic a fost în decembrie 2016 de 6.140 de lei net (1.400 de euro), aproape dublu -plus 80%- față de decembrie 2015, când era de 3.400 de lei” Ziarul Financiar

Această creștere salarială în mână este fără precedent pentru o profesie în ultimii 28 de ani și, probabil, unică în istoria economică a României. 

E un lucru bun!

Din păcate, a fost nevoie de drama de la Colectiv și de negarea fermă a minciunii ”avem condițiile ca-n Germania” pentru ca România să reacționeze, să-și plătească mai bine medicii și să ceară mai mult de la ei.

După cum spunea un medic zilele trecute într-o discuție cu Gazeta Sporturilor: ”Vă bombănim noi uneori pentru presiunea pe care o puneți pe sistem, dar dacă ne uităm la fluturașul de salariu admitem că e singurul drum posibil!”.

2.500 de euro net pe lună câștigă un medic ATI care face cinci gărzi pe lună

Anumite specialități sunt plătite mult peste media de 6.140 de lei realizată de colegii de la Ziarul Financiar.

Cu trei, patru gărzi, un chirurg ajunge la venituri lunare de 9.000 de lei.

Iar un medic de ATI care face cinci, șase gărzi pe lună încasează 11.000 – 13.000 de lei.

Scriem aceste cifre cu conștiința că anunțăm o veste bună. Mai ales că la acești bani se vor adăuga măririle pe care guvernul Grindeanu le va face în 2017. Asta e cert și va fi valabil pentru tot corpul medical.

Iar pentru unii dintre doctori se adaugă banii de la clinicile și cabinetele private și sumele de la facultăți sau universități publice sau private unde predau.

O asistentă cu vechime ajunge astăzi și ea, doar de la spitalul de stat, la echivalentul a 1.000 de euro.

Încă o dată: sumele nu iau în calcul măririle care vor veni în curând.

Sigur că apar alte probleme. Se simte deja în spitale tentația de a aduna foarte multe gărzi cu prețul epuizării, se simte presiunea pe salariile din clinicile private și pe cele ale profesiilor conexe.

Dar să reținem partea pozitivă.

Cu atâtea și atâtea motive pentru a ne îndoi de noi, România poate salva pagina întâi a Ziarului Financiar din 5 aprilie 2017: fiți mândri, ați început să vă plătiți medicii decent!

Cei 64 care nu mai sunt printre noi au contribuit la această schimbare.

Comentarii (73)Adaugă comentariu

Oana  •  5 aprilie 2017, 14:30

In aceste conditii, cadrele medicale care conditioneaza actul medical cerand sau sugerand "plicul", trebuie "tratati" cu cele mai mari pedepse legale. Nu mai au nici o scuza.

jijij  •  5 aprilie 2017, 14:31

dar cu strungarii,sculer matriterii ce facem?ca nu incap toti in parlament?

Mihai  •  5 aprilie 2017, 14:42

De acord, am inceput sa fim decent platiti, nu cred ca din cauza accidentului Colectiv, ci mai degraba a exodului peste hotare. Din pacate oricat de bine platiti vom fi fenomenul SPAGA din spitalele de stat nu va dispare !

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 14:43

@Mihai: exodul medicilor exista si pana in noiembrie 2015 si nu se facuse decat foarte putin in privinta salarizarii. De un an insa, lucrurile s-au schimbat intr-un ritm accelerat. Aveti dreptate, nu e vorba de un singur factor declansator, dar toata atentia publica pe Sanatate din ultimul an a contat enorm.

davide  •  5 aprilie 2017, 14:56

Ceva comentarii sportive...se mai poate sau devenim un fel de portavoce neopolitică în Tendințe....măi băiețaș...

marcel  •  5 aprilie 2017, 15:01

Pfuiii ce Veste minunată, numai bun de băgat oamenii în spital, în sfîrșit din acest moment medicii își vor reaminti jurământul lui Hipocrat...cît despre Profesionalism Expertiză etc...asemeni dumitale un scrib Anost...și jalnic-parameci decorticat

Andrei F  •  5 aprilie 2017, 15:02

Fiti bun va rog si luminati-ma si pe mine!Puteti sa numiti care au fost mesajele publicului cand au cerut pentru medici salarii mai mari la Colectiv?La fel si cu presa...care presa a cerut salarii mai mari pentru medici ?Apoi este valabila si reciproca?Cand s-a redus salariile cadrelor medicale tot Colectivul,tot presa?...Nu-mi vine sa cred ce citesc...

Alex Pau  •  5 aprilie 2017, 15:06

nu cred ca aveti o abordare corecta a problemei.salariile despre care vorbiti sunt pt medici. ei aveau venituri decente si inainte.problema cred ca este mai jos,la rezidenti si asistente care nu sunt asistente sefe. de aia pleaca tinerii medici din Romania pt ca ajung sa aiba salariul acesta decent de 2500 de euro la 60 de ani!

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 15:07

Alex Pau: nu e o abordare corecta sau incorecta. Sunt niste cifre. Care arata ca medicii nu aveau salarii decente inainte de vreme ce au devenit decente dupa marirea cu 80% intr-un an.

Mrr  •  5 aprilie 2017, 15:08

adica eu, daca ma duc la medicul de familie pt o adeverinta si nu dau cei 15-20 de lei asa de "buna ziua", o sa imi zambeasca si o sa ma trateze la fel ?(nu vreau sa vb de cazuri grave, operatii s.a.m.d cand spaga se umfla de zerouri) ...lacomia nu este oprita de bani, din contra, medicul vede ca din spagi inainte isi dubla salariul, iar acum va vrea la fel...un salariul dublu va insemna ca isi doreste spaga dubla...inflatie domne'...trebuie sa existe si alte solutii...mai multe cazuri de flagrante, mai multe exemple in presa...o presiune de 2-3 ori mai marita pe bugetari sa-si faca treaba fara spaga asemeni maririi salariilor. ne trebuie o campanie adevarata impotriva coruptiei si spagii care sa "afecteze" psihicul si celui care abia invata sa citeasca...macar generatiile viitoare sa scape de acest flagel comunist

Adrian  •  5 aprilie 2017, 15:20

Bravo, Tolontane! Esti Salvattore de la patria... Ai dat si salarii medicilor! Acum, cred ca te fac sefii general!

Radu  •  5 aprilie 2017, 15:25

In conditia in care un medic ajunge la 8, 9 000 lei iar un asistent 4, 5 si chiar 6 000 lei un registrator gen (eu) am 2 000 lei si cam fac jumate din treaba medicilor , cred ca diferenta este prea mare , asta este parerea mea.

Catalin  •  5 aprilie 2017, 15:27

Cu toate ca li s-au mărit salariile considerabil, oarecum peste ce poate suporta în mod normal statul în momentul de fata, marea majoritate a medicilor si asistentelor își fac în continuare "meseria" cu aceeași indolenta, lehamite, lipsa de compasiune fata de pacient și, mai ales, cu aceeași nepricepere. În urma cu trei zile am fost plimbat cu un copil de 2 ani timp de 8 ore intre 3 spitale, iar grija cadrelor medicale a fost sa-și paseze responsabilitatea. După 8 ore nu am avut un diagnostic. L-am obținut a doua zi după 15 min de consult la un pediatru în privat. Și asta nu e exceptia...e regula. Înainte de a mari salariile în sistemul medical și în învățământ, trebuie curățat sistemul pe criteriul competentei, altfel vărsam bani în buzunarele unor ticăloși care se vor plânge în continuare de salarii și condiții ...și nu vor accepta niciodată schimbarea sistemului pt ca asta ar insemna sa li se ceara sa performeze. ...

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 15:28

@Catalin: E greu de contrazis un caz concret, mai ales al unui copil de 2 ani. Dar eu cred ca majoritatea medicilor si asistentelor isi fac onest meseria. Si ma bazez inclusiv pe raspunsurile pacientilor din chestionarul online de feedback.

Oana  •  5 aprilie 2017, 15:35

@ Oana Scuze, corect- "trebuie tratate".

robert  •  5 aprilie 2017, 15:59

oameni buni, s-au dorit salarii ca in occident pt sistemul de sanatate, intrebarea este: cand se va dori sa se pedepseasca cazurile de mallpraxis ca in occident?

Un pacient  •  5 aprilie 2017, 16:12

Este bine ca s-au marit in stilul acesta salariile personalului medical, dar eu ca pacient am cateva intrebari: 1. Intr-o tara in care 60% din angajati castiga 230 euro net si un medic de 10-15 ori mai mult, nu este normal ca acestuia din urma sa ii fie interzis sa mai lucreze in privat?!?! Se cunoaste foarte bine situatia generala: vine medicul la policlinica de stat de la ora 10 la ora 14, pentru a "racola" clienti pentru privat.. 2. Ce facem cu "spagile", "atentiile" care la unii medici depasesc de cateva ori chiar si salariul de 2.500 euro?!?! Adica noi, pacientii, doar le oferim salarii de 10-15 ori mai mari decat ale noastre?!?! Nu putem sa le cerem sa fim tratati bine, normal si corect?!?! Sa nu mai elibereze retete false, sa nu mai astepte spaga pt a te baga in seama, sa nu mai fure ca hotii ordinari din contractele pentru instrumentar, aparatura, etc?!?! Nu este normal daca le oferim salarii exorbitante pentru nivelul acestei tari, sa le cerem si servicii macar decente?!?! Nu este normal ca acum presa, sa puna presiune pe politicieni si medici pentru a-i responsabiliza pe cei din urma? Ce parere aveti, domnule Tolontan?

m_d  •  5 aprilie 2017, 16:25

Nu e rau ca medicii sunt platiti mai bine, dar suna mai ales a lauda pentru actualul guvern, desi tragedia de la Colectiv tot sub ei s-a intamplat. Tot PSD-ul era si atunci! Nu pot accepta ca oamenii au murit si noi laudam aceiasi nemernici. Mai mult decat atat, oricand se poate intampla alta nenororcire similara, pentru ca astia nu fac nimic. Salariile sunt platite tot de noi din taxe, iar medicii nu au incetat sa ceara mita pentru a isi face corect treaba, iar spitalele nu au medicamente! Iar noi laudam, laudam o pagina de ziar...chiar nu pot fi partas la asa ceva!

as  •  5 aprilie 2017, 16:36

Iarasi sunteti penibili prin asocierea maririi salariilor in sanatate de accidentul (?!) de la clubul Colectiv. S-a politizat foarte mult acest eveniment. Ajunge ca imi face greata.

Cătălin Tolontan  •  5 aprilie 2017, 16:37

@as: nu e vorba doar despre Colectiv in sine, ci despre ce a starnit el in societate. Despre ce s-a schimbat de atunci.

Razvan  •  5 aprilie 2017, 16:45

Sincer ma surprind cifrele care se tot vehiculeaza pe la tv si prin presa legat de mariile de salarii la stat. 1. Din ce bani se vor face?!? Ca am tot auzit/vazut astfel de declaratii si de cele mai multe ori cand chiar se mareste un salariu (vezi salariul minim) se scumpesc toate produsele de pe piata (in concluzie marirea acea de salariu nici nu acopera scumpirile = praf in ochi) 2. Caz concret, cunosc pe cineva care este rezident de anul 2 la chirurgie (spital mare) si sincer nu castiga cat tot vad eu prin articolele de pe internet si ce se vehiculeaza la tv. Ca sa fie clar, salarul este minimul pe economie, la care se adauga bonuri in valoare de 300 de lei si o bursa de aproximativ 150 de euro (garziile pentru rezidentii de anul 1 si 2 nu sunt platite, dar sunt obligatorii). Cei mai multi medici tineri (inca) pleaca afara pentru ca in tara sunt platiti prost, sa fie clar, doar cei invarsta/experienta beneficeaza de mariri considerabile. As vrea ca sa mai "sapati" sa vedeti adevratele salarii din sistem si de la portar pana la manager si de la cel mai mare spital pana la cel mai mic si veti vedea de unde sunt acele cifre umflate. In concluzie sa nu ne ascundem dupa deget, ci sa fim realisti si sa spunem realitatea, in cativa ani vom ramane fara medici (tineri) si vom fi operati de medici pensionari (cum scria cineva mai sus, ca sa primesti salariile vehiculate trebuie intai sa te pregatesti sa iesi in pensie).

lord belial  •  5 aprilie 2017, 16:57

marii eroi ai republicii - medicii...ce sa-ti povestesc eu n-am cunoscut prea multi medici saraci, care sa nu primeasca plocoane de la pacienti. doar unul, bietul, un chiropractician cu 6 copii acasa. in fine, psd, de profesori cand ai de gand sa te ocupi? nu ca ati fi in stare, *** *** de prosti, dar, asa, ca chestie. ca vad ca invatamant se ocupa firea, care merge in scoli primare sa isi faca electorala, cu crbl si mutu fotbalistul drogat pe post de eroi model. deci, da-ti-le si mai multi bani la doctori, sa se mai micsoreze spagile! multumim, psd

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial  •  5 aprilie 2017, 17:00

*dati-le ca de entuziasm nici nu mai stiu sa scriu

cris  •  5 aprilie 2017, 17:02

@robert - stii cum se "pedepsesc" cazurile de malpraxis in occident ? Prin firme de asigurari care platesc daune. Omule, intelege ca nu exista medic pe planeta asta care sa nu fi gresit macar 1 data in viata. Si atunci ce facem ? Ii arestam pe toti ? Sunt total de acord cu pedepse majorate pt medicii "spagari". Dar cu haituiala asta continua a medicilor referitor la malpraxis nu sunt de acord.

crsi  •  5 aprilie 2017, 17:06

Cat despre munca medicilor va spun doar atat. Daca s-ar respecta regulile statului roman si ale CAS ar fi jale mare. De ce ? Pt ca in legislatia actuala - medicul chirurg la ora 14.00 pune bisturiul jos si pleaca acasa. Medicul din Policlinica are voie cf legii sa consulte maxim 28 de pacienti in timpul programului de 7 ore. De fapt Casa de Asigurari de Sanatate atat deconteaza spitalelor - maxim 28 de consultatii/medic/zi. Sunteti siguri ca vreti sa se respecte acest program ?

maria  •  5 aprilie 2017, 17:09

ma bucur pentru ei. sper sa ma bucur si pentru mine, sa dispara doctorii incompetenti. macar aia pe care i-am cunoscut eu. ca-s destui!

gilos  •  5 aprilie 2017, 17:12

Situatia actuala din tara seamana tot mai mult cu cea din anul 2008. Cat de curand va veni o criza care va corecta toate aceste mariri de salarii acordate pe banda rulanda. Si tot cei multi si saraci vor suferi...

Radu B  •  5 aprilie 2017, 17:32

Daca acestea sunt salariile actuale ale personalului medical, atunci probabil ca nu sunt mici. Din pacate conditiile din spitalele de stat si serviciile oferite pacientilor nu au "suferit" nici o marire de 80% De fiecare data cand interactionez cu sistemul de sanatate public, raman cu in gust amar si un sentiment de neputinta in fata unui personal opac, dezinteresat si nepasator!

dr jivago  •  5 aprilie 2017, 17:37

Dle Tolontan, ce va mana-n lupta sa manipulati cu atata dexteritate ? normal nu ar trebui sa ne intereseze ce grozavii scrieti... unďe sa va trimit un ,,fluturas,, al unui medic primar ,gradatie cinci cu vechime maxima , care arata negru pe alb un salariu lunar, net de 3400 roni ? acoperit sau descoperit, adevarul e unul de necontestat...

Cristian – SAN FRANCISCO  •  5 aprilie 2017, 17:43

Problema nu este ca medicii vor avea de acum salarii marite ci ca cei care au venit pana acum de la 8 la 12, vor continua sa faca la fel, Majoritatea medicilor de pe sectii vin in jur de 8 si daca au treaba la privat sau predau pe undeva la 12-1 sparg usa. Ar fi normal ca aceste salarii decente sa vina la pachet si cu o verificare REALA a timpului pe care medicul il petrece in spital. Fara acest lucru nu se va schimba absolut nimic. Singurii care vor fi ca de obicei mereu la datorie sunt cei de la primiri urgenta sau ce de garda. Daca programul tau ca medic este de 8 ore pe zi , 5 zile pe saptamana, de la 8 la 16:30 nu vad cand si cum ar mai putea cineva , mai ales la cum sa circula in Romania, sa mearga si la privat si sa mai si predea..... ...este doar parerea mea dupa ceva timp lucrat in spital in Romania si SUA.

io  •  5 aprilie 2017, 18:01

INCREDIBIL! tolontan are senzatia ca el sau publicul de il citeste cu lacrimi in ochi sunt cei care au ajutat la IPOTETICA marire a salariilor mizerabile ale medicilor romani. si culmea, maririle nu-s asa cum descrie tolontan care face ce stie el mai bine, manipuleaza in continuare. de ce? ca atata poate. dar sa zicem ca s-au marit cu 80% sau mai bine cu 200% sau cu 10000000%. da-mi bai nene 3 exemple cand tu ai facut ceva in sensul asta. sau publicul tau, mai ales aia tineri si frumosi care viseaza numai servicii ca la viena si urla cand trebuie sa plateasca 2 milioane in plus contributie la sanatate. si daca tu gasesti 3, eu o sa gasesc 30 in care ai aruncat gratuit cu noroi intr-o categorie profesionala de mult obosita si sictirita de felul in care e tratata (a, ca sunt si uscaturi, e perfect adevarat). am senzatia ca esti chiar lipsit de un bun simt elementar. singura ta contributie legata de sistemul de sanatate romanesc a fost ca ai mai batut cateva cuie in cosciug. atat! nimic mai mult. ai isterizat hoarde de #rezistenti cu investigatiile tale preluate de tabloidele englezesti (80% din ce ai scris era fix atat - material de tabloid). bonus, ai reusit sa scarbesti nenumarati medici care, in urma *** *** in capul lor de cand cu tragedia de la colectiv au taiat-o si mai abitir in afara. si nu vorbesc din auzite. singurul motiv pentru care se maresc salariile e ca idiotii care conduc tara de vreo 25 de ani au realizat ca in curand n-or sa mai fie medici si personal medical. au inteles ca e groasa, groasa. atat si nimic mai mult. tu nici macar atata lucru nu realizezi. s-au trezit in ceasul al 12-lea, cred ei. eu cred ca oricum e prea tarziu. sper sa ma insel. incredibil cat tupeu are individul asta numit tolontan. incredibil. deci dupa toate mizeriile si manipularile ieftine debitate non stop are senzatia ca de fapt le-a facut un bine medicilor si ca EL si publicul ui au ajutat la cresterea salariilor. ps: iti doresc sincer ca intr-o viata urmatoare sa fii medic in romania. eventual in bucuresti. intr-un spital de urgenta. hai pa. cat tupeu...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  5 aprilie 2017, 18:28

Sunt medic primar chirurg intr-un spital municipal. Salariul meu lunar este de 3500 ron . Pe ce lume traiti? Mai iesiti din Bucuresti...

Catalin  •  5 aprilie 2017, 18:45

Asta arata ca Guvernul Cioloș a adus veniturile doctorilor acolo unde trebuie. Mai este un aspect: un bugetar/(sau ma rog: non privat) cand se va plange, va spune ce "salariu" are si nu ce venit are . De ce ? Pentru salariile pot pana la 30% din salariu pentru - medici - militari - politisti -etc

Ilie  •  5 aprilie 2017, 19:11

Pana acum cadrele din spitale se plangeau de salariile mici, si erau nevoite sa ia spaga. Sa vedem de acum inainte daca mai continua traditia de a lua spaga. Eu cred ca sunt medici cu salarii mari, dar si asistente care continua sa ia spaga. Vom trai si vom vedea.

Ciprian  •  5 aprilie 2017, 19:23

Nu vad legatura intre Colectiv si salariile medicilor, salariile bugetarilor in general au fost dintotdeauna marfa electorala. Salariile medicilor erau intr-adevar mici si statul cheltuia mult cu invatamantul universitar iar apoi ii pierdea. Pe de alta parte - zic din experienta proprie - medicii sunt in cea mai mare patre ingrozitor de slabi. Cred ca m-am certat cu vreo 10 medici din diverse specialitati si clinici sau spitale care imi tot repetau ca sunt sanatos si mi-am gasit o problema foarte grava singur. Sau m-am dus la doctori si ma faceam ca stiu mai putine decat ei ca sa nu se simta stanjeniti. Stiu cazuri in care colegi erau certati de doctori ca "ce, tu stii mai bine ca mine?". Uneori stiam dupa o ora de google lucruri elementare pe care ei nu le stiau in specialitatea lor. Problema principala e cum responsabilizezi, cum premiezi competenta si cum faci ca sa creasca nivelul. Medicii desi incaseaza banii pe consultatie nu au efectiv nici o raspundere. Si in sistemul privat e aceeasi problema. Daca as fi ministru al sanatatii as creste cu multi ani varsta medie din romania. Nici nu exagerez si nici nu glumesc. La nivel de diagnostic nu ar trebui sa existe nici o diferenta intre un medic bun sau unul slab, oamenii ar trebui diagnosticati cat mai devreme ; exista si solutii cost-effective. Singurul domeniu care functioneaza bine la noi e IT-ul desi chiar si IT-ul din Romania e decalat fata de exterior. Foarte multe lucruri din IT ar trebui aplicate in medicina. Citesc multe ore pe zi doar ca sa ma mentin la curent, am un anumit standard si anumite pretentii. Din ce observ majoritatea medicilor sunt absolut incompetenti formati in scolile de medicina asa cum erau formati politicienii cu minte de lemn la St. Gheorghiu. Stiu si doctori pasionati, buni si care nu se sfiesc sa spuna ca pur si simplu nu stiu sa rezolve o anumita situatie insa sunt putini de tot. In conditiile astea, ce salariu ar mai trebui sa aiba un doctor? Poate in loc de "hai sa dam" mai important e "cum sa dam" salarii la doctori. Si la invatatori. Si la profesori.

antonia  •  5 aprilie 2017, 20:00

Si cu toate astea, spitalele de stat se prabusesc din cauza coruptiei din administratie si a incompetentei iar cei care sufera suntem noi si copiii nostri! Unitatile medicale private sunt "alimentate" tot din bani publici prin tot felul de "portite" create de cadrul legislativ ambiguu si de incompetenta celor care gestioneaza intreg sistemul. De exemplu, cum e posibil ca medicul care este coordonator al unui program national de sanatate sa detina un cabinet privat care se afla in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asisgurari de Sanatate si care cu acordul tacit al tuturor factorilor decizionali, dirijeaza pacientii aflati in evidenta (extrem de multi, fiind vorba de o boala grava care afecteaza foarte multe persoane) la cabinetul privat?! Medicul este si angajat al unui mare spital public aflat in relatie contractuala cu CNAS si coordonator de program si detine si cabinet privat in specialitatea respectiva, programul de lucru in spital nu se respecta, oamenii sunt plimbati de la o usa la alta, toti se fac ca nu vad, dar de fapt nu le pasa!

Rezident  •  5 aprilie 2017, 22:08

Va rog din suflet nu mai mintiti cu atata nerusinare daca aveti un minim de respect fata de medici. In articolul asta prezentati cu font de 50 (2500 de euro cat castiga probabil un medic ATI cu 35 de ani de experienta la un spital universitar), realitatea se poate verifica foarte simplu. Mai toate spitalele au grila de salarizare online. E ca si cum am spune ca un sef de la CFR castiga 3000 de euro deci toti angajatii CFR castiga 3000 de euro. Realitatea e cu totul alta. Mie ca medic rezident (anul 3) nu imi sunt platite garzile desi sunt obligatorii, (24 de ore), iar ziua de dupa garda raman la programul normal. In ce priveste programul de munca, Doamne fereste sa incepem de maine sa il respectam ca o sa fie jale.

Lila  •  6 aprilie 2017, 0:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Biolan Ovidiu  •  6 aprilie 2017, 7:51

O problema si mai presanta la medici e morala. Ce se poate face ca aceasta categorie de oameni, foarte scoliti, foarte destepti, sa refuze cadourile, plicurile... ? Tratamente la psiholog, camere de luat vederi, implicarea serviiciilor antifrauda?

bolo  •  6 aprilie 2017, 7:55

inca un articol magistral marca tolontan. ce ne transmite autorul: *** acum au si salarii mari/uriase(!!!), sistemul nu mai e subfinantat cronic sa nu se mai planga atat. multe din comentariile de mai sus arata clar ca lumea a inteles fix asta. felicitari tolontane! esti de vis, nu te lasa! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

X  •  6 aprilie 2017, 8:59

Povesti! 5100 salariul sotiei- medic grad 5 Impozit - rezulta aprox. 3000 lei salariul! Nu spor vexhime! Nu alte spagi! Nimic de acest gen! Facturi iarna de 700-800 lei gaze,150 curent, 150 minim apa! Naveta zilnica la spital 600 lei pe luna! Rest din salariu 1300-1400 lei! Cu doi copii minori,nu ramai cu nimic! Daca nu ar avea sot ar subzista! O bataie de joc la adresa tuturor medicilor! Zicea Dragnea ca scoate impozitele pe salariile medicilor in decembrie 2016! A UITAT SARACUL!

X  •  6 aprilie 2017, 9:03

Site: DC NEWS Iată declarațiile făcute de către președintele PSD, Liviu Dragnea, la DCNEWS LIVE, despre salariile pentru medici: ”S-a discutat și, pe bună dreptate, s-a discutat foarte multe pentru că este una dintre marile sângerări ale acestei țări, că zeci de mii de medici au plecat din România. Da, au plecat pentru că salariile oferite de statul român pentru medici nu sunt corecte. Un student termină facultatea de medicină. La un moment dat, ajunge medic rezident. Este prima treaptă. Primește 1600-1700 de lei. Cu banii aceia pleacă acasă. Păi ce viitor are el, un tânăr care salvează vieți, care ne redă sănătatea. Am calculat impactul, pentru că în momentul în care faci un program de guvernare este foarte simplu, trebuie doar să ai puțină minte și puțină determinare și să fii cinstit. Se fac calcule și lucrurile ies la iveală, vezi ce poți să faci, cât poți să faci și în ce perioadă poți să implementezi. Am identificat, am analizat, care sunt salariile medii pentru medici în țările dezvoltate din UE și am ajuns la concluzia că putem să ducem până la 60-70% din acele salarii și-n România. Și anume: 1.200 de euro pentru medicul rezident din România, gradul I, este prima treaptă din sistem, ceea ce determină ca medicul primar gradul V, care lucrează în ATI Urgență, să ia 3.600 de euro. În programul nostru, pentru toți medicii impozitul pe venit este zero. Deci noi discutăm despre aceste sume nu ca salarii brute. Medicii din România nu vor mai plăti impozit pe venit, exact ca IT-iștii. Deci, niciun medic din România, indiferent de salarizare, nu va mai plăti impozit pe venit, începând de după alegeri, dacă vom avea voturile necesare să facem majoritatea. În prima etapă, intră în vigoare legea pe care acest Guvern a blocat-o la CCR, urmând ca în legea salarizării unitare, care va cuprinde toți bugetarii, să fie prevăzute aceste măriri. În prima etapă, intră cu 15%. Până la 1 iulie 2017 finalizăm, legea salarizării unitare, reluăm discuțiile cu sindicatele și intră în vigoare. A doua precizare: în aceste salarii nu sunt incluse plata gărzilor și celelalte sporuri”. În cazul asistentelor medicale, salariile se vor majora cu 100%. În ceea ce privește celelalte categorii din sistemul public de sănătate, salariile se vor majora cu 60%, într-o primă etapă.

lol  •  6 aprilie 2017, 9:12

1. mintiti si manipulati - aia cu dublatul e fantezie sau poate se intalneste doar in cazuri izolate. si daca s-ar dubla, tot mizerabile raman, medicii or sa plece in continuare. 3. cresterile care au fost/vor fi facute nu au legatura cu ce ati facut dvs. sau publicul dvs. https://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation Example 3 As ice cream sales increase, the rate of drowning deaths increases sharply. Therefore, ice cream consumption causes drowning. This example fails to recognize the importance of time of year and temperature to ice cream sales. Ice cream is sold during the hot summer months at a much greater rate than during colder times, and it is during these hot summer months that people are more likely to engage in activities involving water, such as swimming. The increased drowning deaths are simply caused by more exposure to water-based activities, not ice cream. The stated conclusion is false.

Cătălin Tolontan  •  6 aprilie 2017, 9:13

@lol: aveti link-ul de la Ziarul financiar. Acolo e raspunsul Spitalului Municipal. Stiti, noi ca tara nu vom mai conta abia in acel moment cand nu vom mai fi in stare sa admitem realitatea si vom trai intr-o fictiune. Deocamdata, putem sa distingem realitatea. Si realitatea e in aceste cifre. Veniturile medicilor de la spitalul acesta, si de la multe alte spitale, au crescut in medie cu 80% intr-un an. La venituri intra si garzile, care s-au marit si ele ca valoare.

Tavi  •  6 aprilie 2017, 9:35

Dar calitatea doctorilor cine o controleaza? Salarul este o motivatie, dar lipsa cunostintelor nu poate fi compensata cu remuneratia. Calitatea multora dintre ei este indoielnica si de slaba calitate.

Emilian  •  6 aprilie 2017, 9:41

Asa e , Catalin, e foarte bine ca s-au marit salariile si e foarte bine ca voi "mergeti dupa sistem". Singura observatie este aceea ca maririle trebuie sa faca parte dintr-o strategie mai ampla de insanatosire a sistemului, altfel dupa cum se observa, multa lume pare mai degraba ofticata de maririle de care beneficiaza medicii, chiar daca pe termen lung e ceva in favoarea lor fiindca vor emigra mai putin medici. Si inca ceva: maririle de salarii intr-un anumit mediu (sanatate, in cazul de fata), trebuie sa faca parte din acea lege a salarizarii, care sa coreleze toate salariile din domeniul bugetar si sa elemine cat mai multe din discrepantele cunoscute.

loro  •  6 aprilie 2017, 9:55

Sa va spun situatia reala da la o sectie de oncologie.S-au marit si aici salariile dar omul pe care-l ingropam azi nu a primit calmatele care sa-l ajute sa suporte chinurile, pana cand fiica lui nu a ''umblat'' la personalul medical. ***. Eu cotitez de zor la sistemul de stat dar, as vrea sa nu o fac de loc ,pt. ca de analize gartis nu am beneficiat,daca vreau un consult ma duc la privat. A mai scris cineva de programul de la policlinica la doctorilor care nu fac altceva decat sa-si racoleze clienti pt. privat . Propun o lege prin care medici sa poata lucra la spitalul de sta + policlinica, sau doar la cabinete private.Prin aceasta vom avea in spitale si la policlinici medici tineri care acum nu pot intra in sitemul medical. Ce mafie a fost pana acum la angajarea in sist. de sanatate sa vezi de acum inainte.Acesta este de fapt motivul pt. care majoritatea medicilor si asistentelor pleca din Romania. Binenteles ca cei care pleaca sunt cei mai buni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

loro  •  6 aprilie 2017, 10:40

pentru X, ce spuneti de 4000 ventiul ambilor soti care lucreaza la privat, ambii cu studii superioare. O "simpla" angajare la stat , ne-ar dubla veniturile ,pentru ca la privat in zona noastra nu gaseti slujbe mai bine platite. Sunt curios ce se va intampla cand actuala conducere a tarii , v-a pune tara pe chituci si am senzatia ca nu trebuie sa asteptam foarte mult. Sa nu se inteleaga ca am ceva cu cei din sistemul de sanatate dar tare as vrea sa fie platiti dupa perfomante.Nu e normal ca un neochirurg cu zeci de operatii pe luna sa aiba acelasi salar ca unul care doua operatii / luna. Nu e normal sa ai in continuare la spital un doctor pensionar- prins cu luare de mita- sa ocupe locul unui doctor tanar. Unde pui ca bolnavi cand afla ca e el de garda ,fac cale intoarsa si se intorc a doua zi, pentru a nu ajunge la el in salon.

antonia  •  6 aprilie 2017, 11:21

Daca ar verifica cineva "pe bune" cate contracte de munca are un medic sau daca asistenta de la spital lucreaza si in privat cu medicul care ii este sef, sau cum poate un medic sa aiba contracte cu spitale aflate la sute de km distanta si daca....., ar constata ca ziua are mult mai mult de 24 ore iar servicii acordate de catre acestia sunt pe masura! Dar nu intereseaza pe nimeni, deoarece totul s-a transformat intr-o cursa nebuna de a castiga cat mai multi bani, fara sa se gandeasca la consecinte.

lol  •  6 aprilie 2017, 11:55

sa ma explic - nu citesc niciodata mai mult decat titlurile pe care le scrieti. e si asa prea mult. daca as fi corect cu mine si cu nervii mei, ar trebui sa va ignor complet, ca pe o piesa de mobilier veche ce zace intr-un garaj la subsol. titlul dvs. are doua parti. a doua parte zice asa - "salariile medicilor s-au marit cu 80%". daca ar zice salariile (unor) medici(lor) dintr-o sectie a unui spital as intelege. prima parte, cum ca presiunea facuta de presa, deci implicit de dvs. si de publicul dvs., are vreo legatura cu maririle, e fix ca exemplul cu inghetata.

Comentează