AirLiquide Vitalaire a plătit 900.000 de lei despăgubiri către Casa de Sănătate. Va fi statul în stare să pedepsească în numele pacienților înșelați?!

Directorul general al corporației, ”un cetățean francez”, a fost la Iași și le-a spus procurorilor că firma nu-și apără angajații suspectați de fraudă

sâmbătă, 29 aprilie 2017, 6:56

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

900.000 de lei, adică 200.000 de euro, sunt o glumă.

Sunt o glumă având în vedere neregulile descoperite la AirLiquide Vitalaire SRL, filiala din România a liderului mondial în concentratoare de oxigen.

Firma a făcut următoarele:

200.000 de euro despăgubiri?

E o glumă, dar și un început.

1.500 de decedați au continuat să fie decontați de Vitalaire din bugetul public

Ce se întâmplă mai departe depinde de felul în care, prin presă, publicul va continua să urmărească dosarul și să monitorizeze faptele autorităților.

”Multinaționala i-a lăsat din brațe pe foștii șefi din România”

”Însoțit de avocații de la casa Kinstellar, directorul general al multinaționalei AirLiquide a fost la Iași și a vorbit cu procurorii”, relatează surse judiciare pentru Gazetă.

Dosarul Vitalaire este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, condus de Daniel Florin Cășuneanu și avându-l ca adjunct pe Mircea Borș.

”În dosar se așteaptă încă expertiza ANAF. Șeful AirLiquide a spus că ei plătesc orice despăgubire și că avocații angajați sunt pentru firmă, nu pentru cei care au condus filiala din România, pe care AirLiquide Vitalaire nu-i apără în niciun fel. Multinaționala i-a lăsat din brațe, așa a rezultat”, povestesc sursele.

Fostul director general Lucian Bentu și avocatul Dragoș Bobu sunt principalii vizați de anchetă.

”Ca să nu se înregistreze prejudiciu la buget în procesul care va începe, Vitalaire a achitat 900.000 de lei din milionul de lei găsit decontat ilegal în urma controlului Casei de Sănătate”, spun aceleași surse din Iași, citând discuțiile pe care procurorii le-au avut cu Casa Națională de Sănătate.

Fără atenția publică banii nu se recuperau

Să rezumăm situația.

Acești 900.000 de lei, care sunt o glumă față de suferința adusă clienților, unii muribunzi, și la felul în care statul a fost înșelat, au fost recuperați exclusiv pentru că oamenii au citit relatările despre caz.

Explicăm.

Dacă ziarul nu publica documente din interiorul AirLiquide Vitalaire SRL, frauda nu se cunoștea.

Dacă oamenii nu reacționau imediat, urmărind cazul, comentându-l și acționând, CNAS și Parchetul nu se sesizau.

Fără controlul CNAS nu se descopereau cei 1.500 de decedați decontați de Vitalaire.

Și corporația nu dădea banii înapoi.

Casa lucrează în continuare cu Vitalaire

Dar morții decontați sunt doar un fragment al poveștii.

Deocamdată, controlul de la CNAS nu e centralizat.

Gazeta a întrebat  dacă această recuperare a prejudiciului e singura măsură a Casei împotriva Vitalaire.

Pentru că nu discutăm despre o eroare.

E vorba de fraude în fiecare dintre ultimii trei ani și în 41 de case județene și speciale.

Așteptăm și răspunsul oficial, numai că faptele sunt publice: Vitalaire a rămas în continuare partener al Casei.

Corporația se află pe listele caselor județene în contractele abia semnate pe 2017!

AICI AI TOATE EPISOADELE INVESTIGAȚIEI VITALAIRE

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Cata  •  29 aprilie 2017, 7:00

adica astia sint liberi inca? ce inseamna 900k, bani de seminte?

Luca  •  29 aprilie 2017, 7:20

Nu pot sa cred... aici e ceva necurat ... Ori s-a dat mita , ori cei care se ocupa de caz sunt prosti gramada ! ANAF ul cand gaseste un plus de cateva sute de lei in casa (dintr-o eroare evidenta) , suspenda activitatea firmei dar la o multinationala aparata de avocati puternici , dovedita pentru rea credinta , se fac ca ploua ... chiar daca faptele sunt EXTREM DE GRAVE !!! Aici discursul unui partid celebru despre multinationale este valabil !

Tavi  •  29 aprilie 2017, 7:23

Respect ECHIPA. Respect domnule Tolontan. Va mutumesc (in numele meu si probabil si al altor romani) pentru efortul si munca depusa.

Bogdan  •  29 aprilie 2017, 7:27

Aveti toata stima mea..nu renuntati!!

Stelu  •  29 aprilie 2017, 8:21

Ce simplu e : *** -inseli si dai inapoi un niste bani care nu ies in contabilitate ( dubla contabilitate ) si te plimbi liber pe strazi ;)!! NE MERITAM SOARTA

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 aprilie 2017, 8:22

@Stelu: e doar inceputul penalitatilor. Este doar recuperarea sumelor fraudate de la CNAS. Sigur ca pare bizar si in raportul furnizor-CNAS. Cum adica? Fraudez in masa, 41 de Case si trei ani, ma prinzi, iti returnez banii si sunt in continuare furnizor fara alte sanctiuni?! Fara amenzi, fara rezilieri?!

Ilie  •  29 aprilie 2017, 9:51

Statul mareste salariile si pensiile destul de consistent, deci trebuie sa faca orice pentru a obtine bani la buget. Trebuie sa stoarca de bani pe oricine a incercat sa-l pacaleasca. Apreciez faptul ca ne tineti la curent cu dezvaluirile dar si cu mersul lor.

Cătălin Tolontan  •  29 aprilie 2017, 9:52

@Ilie: in general, interesul publicului scade pe masura ce trece timpul. Dar treaba noastra nu e numai sa informam citi mai multi oameni, de aceea e nevoie de audienta, ci si sa cautam faptele pana la capat si sa insotim curiozitatea oamenilor, chiar daca cei care citesc pana la final un subiect care dureaza ani sunt, normal, mai putini.

exidpol  •  29 aprilie 2017, 13:10

- crezi că dacă tu cotinui să debitezi aberații pot fi reînviați cei care au murit cu zile din cauza mizeriei din spitale? decența trebuie să te facă să taci... definitiv; în numele celor care sunt din ce în ce mai puțini, caută alte surse de informații...

cnas  •  29 aprilie 2017, 17:33

cam atit le pasa CNAS de pacienti, daca nu era scandalul in presa ii durea in cot de vitalaire, iar acum nici macar in cot nu ii mai doare, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miky  •  29 aprilie 2017, 18:10

Cu oameni ca dumneavoastra si echipa pe care o conduceti mai aduceti putina speranta in sufletul romanilor . Sunt unul din Decreteii plecati afara pentru a oferii o viata mai buna copiilor ca noi deja avem o varsta . Felicitari ca inca abordati subiectul , asa cum spuneati , oamenii au tendinta de a uita . Sincer faptul ca au returnat doar 900.000 lei nu ma mira , avem legile de asa natura . Daca ne uitam si la alte cazuri relatate lucrurile stau la fel , adica doar o mica parte din prejudiciu este recuperat . Ceea ce nu inteleg este faptul ca nu am auzit de vre-o amenda a ANAF pentru faptul ca au gasit bani neinregistrati in registrul firmei , vorbim totusi de 1.000.000 de lei nu ? Sa va dau un caz concret : Intr-un restaurant cu regim sezonier ospatarul nu stie sa schimbe rola de la casa de marcat , fiind dimineata personalul era redus . Ospatarul face note de plata pe carnetel pentru a tine evidenta incasarilor ,ANAF asteapta pana vine patronul-administrator in unitate si societatea este amendata cu suma de 20.000 lei . Domnilor era atat de usor sa calculezi din evidenta contabila pe zilele precedente cam ce suma se putea frauda intr-o perioada de 2 ore . Intrebarea mea este oare la cat ar trebuii sa se ridice o amenda pentru o frauda dovedita clar de 1.000.000 ? Normal ca atata timp cat iti permiti cea mai celebra-scumpa casa de avocatura din tara si sistemul te trateaza altfel nu ? Daca la o frauda de 150-200 lei ca restul sunt costuri de productie intr-un restaurant esti amendat cu 20.000 lei ,cat ar trebuii sa platesti pentru frauda unui milion ? Legile ,si mai ales ale noastre sunt facute pentru a fi interpretabile , esti mic platesti , esti mare si-ti iei un avocat celebru esti bine merci .

mikyspaga  •  29 aprilie 2017, 20:06

Dupa cum scrii "ar trebuii" poate ca esti patronul *** si spagar al restaurantului care face frauda zi de zi pe motiv ca s-a defectat casa de marcat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miky  •  29 aprilie 2017, 21:50

Conteaza mai putin daca sunt sau nu patronul , ideea era alta . Interesant ca pe tine te-a deranjat faptul ca am scris cuvantul cu doi de i .Sa inteleg ca esti profesor de gramatica ? Pentru cultura ta generala sunt plecat din 93 si scriu mai gramatical in limba lui Trump decat tine in romana .Esti unul din cei care nu stiu decat sa lase comentarii acide . Normal ca nu avem cum sa evoluam daca unul ca tine traieste cu impresia ca toti care detin un restaurant fac evaziune fiscala , bine asta imi da de gandit ca tu de aceea mananci numai acasa , mergi cu cortul si mananci sandwich cand esti in vacanta .Normal ca daca esti sarac ai impresi ca toti care au realizat ceva in viata au furat sau au facut evaziune fiscala . Bine ca sesizezi ca am facut eu evaziune de cate sute de lei dar nu zici nimic de marii evazionisti . Esti cumva unul dintre ei sau esti platit de unul ? Prietene legile sunt facute in ultimii ani sa-i apere pe cei de la putere , neamurile si marile companii multi nationale . Iti doresc sa mananci numai de la restaurante fast-food si cand te-oi imbolnavi sa-ti aduci aminte de ceea ce ai comentat astazi !

Miky  •  29 aprilie 2017, 22:04

Pentru Miky-spaga : Poate daca intr-o zi ajungi la pensiunea mea o sa vezi ce inseamna sa faci un comert -turism civilizat . Chiar ma batea gandul sa-ti dau adresa dar la cat de acid ai scris imi dau seama ca pentru tine toti romanii care au muncit cinstit sa faca ceva in viata ,indiferent de sacrificii sunt doar hoti din punctul tau de vedere .Frustrarea este asa de mare nu ?

Dragos  •  29 aprilie 2017, 23:29

@Miky: 1. Scuza ca ospatarul nu stie sa schimbe rola de la casa de marcat e vrajeala. Trebuie sau nu sa emiti bon fiscal pentru fiecare suma incasata? 2. Daca vreunul dintre noi nu detine o pensiune sau mai stiu eu ce afacere, nu inseamna ca suntem saraci. 3. Chiar si daca am fi saraci (ceea ce e si cazul meu), crezi ca suntem atat de tembeli ca sa credem ca ala a tinut incasarile in carnetel (wtf?)? Ma amuzi... 4. Meriti si tu, si aia, sa fiti amendati sa va iasa smecheriile astea romanesti din cap. Pana una alta, daca nu esti in stare sa faci profit dintr-o afacere, facand totul legal, atunci mergi, tati, frumos si angajeaza-te si lucreaza pentru altii. Dar iti cad gradele, asa-i, cand zice lumea ca "asta din patron a ajuns sa fie angajat... Vai de el"? Pe ideea asta, suntem o tara de saraci, pentru ca lucram pentru altii. Oare din lacomie nu ai angajat personal mai mult, ca sa fie dimineata? Oare din lacomie n-a schimbat ala rola? Trage tu concluziile :-) Iar daca spui ca esti Decretel (o fi substantiv propriu asta?), crezi ca vei da greutate vorbelor tale? Parintii nostri nu sunt decretei, crezi ca parerea lor conteaza mai putin decat parerea ta?

Miky  •  30 aprilie 2017, 1:11

Dragos . ideea era ca eu am dat un exemplu la cum stau lucrurile in tara asta . Frauda nu se face cu o mica afacere , daca te-ai uita pe lista cu datornicii statului ai intelege mai multe . 1. Chestia cu ospatarul chiar asa a fost , chiar nu stia sa schimbe rola , nici noi nu ne-am gandit dar ........e , problema ta daca si crezi sau nu 2. Faptul ca detin o pensiune nu ma face bogat , inca o data ai inteles gresit 3. Daca nu ai o pensiune nu inseamna ca esti sarac cum si daca o ai nu inseamna ca esti ...bogat 4. Eu nu-mi aduc aminte sa te fac tembel dar imi aduc aminte ca ai zis ca a-si fi spagar si hot . Spagar este un cuvant din comunism , la ce te referi te rog cand faci asemenea afirmatii ? 5.Eu unul din cate ar fi trebuit sa-ti dai seama mi-am asumat vina si am platit amenda . Daca erai atent se subantelegea asta . 6 .Chestia cu decretelul era vis-a-vis la articolele din trecut de pe acest blog dar poate nu le-ai citit . Era o chestie vis-a-vis de cei de o anumita varsta si generatie , ma rog ......surdu nu aude dar le potriveste 7. Daca citeai atent iti dadeai seamaca nu ma consider patron , nu managerizez eu afacerea . Am scris clar ca din 93 lucrez afara , n-am scris nimic de faptul ca n-asi mai lucra 8. Galoanele nu-mi cad deoarece am plecat de jos , nu mi-a dat tati si mami nimic 9.Nu ai cum sa ai 2-4 angajati cand la mic dejun nu ai cerere , pentru 10 mici dejunuri si 25 de cafele nu poti sa ai multi angajati 10. Nu ai de unde stii ce si cum se platesc angajatii societatii 11. Muncesc de peste 25 de ani , mi-am investit toata agoniseala in Romania , imi platesc taxele si incerc sa ofer un comert-turism civilizat 12. Turistii care au trecut prgul pensiunii au apreciat conditiile si serviciile ,si-au dat seama ca practicam altfel de turism ! !3. Noi ne-am invat lectia 14. Tu ma faci hot fara sa ma cunosti , fara sa ai cea mai vaga idee ce inseamna sa faci comert . Toti suntem hoti si toti suntem evazionisti nu ? 15. Nu datorita mie ci datorita celor ca tine suntem unde suntem 16.Eu nu am apucat sa lucrez in Romania , asa ca mentalitatea si felul de a gandi al meu este complet diferit de-al tau . 17. Inca o data , eu mi-am insusit greselile si am platit pentru ele la vremea respectiva . Ceea ce vroiam sa scot in evidenta era faptul ca nici unul din organele abilitate nu s-au autosesizat la o suma asa imensa ( pentru mine ) 18.Unde lucrez eu nu ai cum sa faci fata daca nu esti profesionist , exact asta incerc sa implementez si in oamenii care lucreaza alaturi de mine 19. Faptul ca tu crezi ca a avea o pensiune ( eu n-am sustinut ca a-si fi bogat , inca o data ) automat te face bogat denota faptul ca n-ai nici cea mai mica idee despre acest subiect . Probabil in mintea ta toti sunt super bogati si super hoti . 20. Cred ca imi mai trebuie minim 15 ANI sa-mi scot investitia abia 21. Da , sunt si hoti si evazionisti printre cei care detin hoteluri , pensiuni si restaurante dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne bagi in aceiasi oala .Eu nu fac parte din aceasta categorie PS ; Iti doresc un weekend cat mai placut . pe 29 iunie vin in tara si sincer mi-asi dori sa ajungi printre turistii care ne-au trecut pragul . Normal ca surpriza cea mai mare este sa le spui la plecare angajatilor sau administratorului cat de bine te-ai simtit si ce impresie gresita aveai fata de proprietarii de pensiune !Eu nu stiu daca voi fi acolo deoarece am concediu doar 29 de zile . O seara buna !

Miky  •  30 aprilie 2017, 1:20

Dragos : Scuze pentru gramatica si scriere . de 25 de ani ma inteleg cu cei din jur intr-o alta limba . Eu nu-s ca Raducioiu care in 3 luni uitase limba romana dar timpul isi spune cuvantul .Nici n-am dat de inteles ca am terminat Literele , am o facultate de mecanica . Noi astia suntem mai din topor asa ! Domnule Tolontan , ma scuzati ca pe blogul dumnevoastra abordam tot felul de subiecte off topping dar in momentul in care ai un oponent de asemenea valoare nu ai cum sa-i dai adresa privata . Sper ca ma intelegeti . Succes in continuare dumneavoastra si echipei !

SDB  •  30 aprilie 2017, 7:07

Sunt din Târgu-Mureș. Întotdeauna mi se părea ceva suspect legat de casa județeană de asigurări. Multe cadre medicale pe care le cunosc, aveau așa, un sentiment de angoasă când venea vorba despre CAS. Acum știm de ce...

mikyspaga  •  30 aprilie 2017, 11:22

Miky draga, esti un frustrat *** cu grave probleme morale, *** de logica, iar problemele tale de gramatica "ar trebuii" sa te ingrijoreze cel mai putin, fata de celelalte probleme sint "subiecte off topping", cum iti place tie sa le numesti. Eu zic sa te inscrii intr-un partid, asta daca nu cumva esti membru deja, la PSD ai fi ca pestele in apa, te-ar face sef de trib, cum iti place tie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VP  •  30 aprilie 2017, 15:20

Imparatia lui Dumnezeu,asa cum.a spus El cat a fost pe pamant,nu e aici. Virtutile ce-L insoteau au plecat odata cu El on Ceruri.Au ramas minciuna,furtul,desfraul,inselarea,tainuirea adevarului,tradarea,mandria,lenea,etc. Cu totii ne regadim in cuvintele de mai sus.Ne-a ramas doar sa ne rugam ptr ca dusmanii Romaniei sa isi schimbe gandurile si faptele.Oamenii de calitate sunt pe cale de disparitie,la ce va asteptati? Hristoa a Inviat !!!

off toping  •  30 aprilie 2017, 16:40

Miky, la engleza esti mai bun ca si la romana, esti "off toping" si suferi de ***, "ar trebuii" sa inveti sa scrii si sa citesti, dupa care, poate reusesti sa te expirmi si tu ca un copil de clasa a doua, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miky  •  30 aprilie 2017, 17:04

Off toping :Jajajaja ! Ok , am inteles ,care din cei doi esti ? Avocatul ? In curand o sa ai ocazia sa-ti exersezi elevatul vocabular in fata instantei . Ati profitat de oameni amarati si neajutorati . Ati fraudat statul dar ghici ? Vine si ziua judecatii !Eu tot aici o sa fiu , tu ? La cata presiune o sa fie sper sa va dea o pedepsa pe masura faptelor . Un weekend placut ! Nu-ti mai pierde timpul cu gramatica mea si felul de exprimare , iti irosesti din putinul timp pretios care ti-a mai ramas pana la proces .

Off toping  •  30 aprilie 2017, 19:04

Bai Miky "off toping" baga casa aia de marcat in priza, ***, ca vin cei de la ANAF peste tine si iti mai dau "vre-o" citeva amenzi, iar la cum stilcesti limba romana "ar trebuii" sa faci puscarie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miky  •  30 aprilie 2017, 20:05

Bai (off toping ) *** , are balta peste ! Asta este problema ta acum ?Am bani de amenda/amenzi . Lol , pot sa platesc amenzi fara numar .Hahaha, pai mai nou este chiar la moda sa faci puscarie daca te uiti ce capete luminate sunt acum sau au trecut pe acolo . Se pare ca da bine la CV .Totusi ai mare grija ce-ti doresti ! Te pup si in continuare un weekend placut .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  30 aprilie 2017, 21:36

Domnule Tolontan, chiar daca interesul publicului scade pentru unele dintre investigatiile gazetei, conteaza ca voi sa ne tineti la curent cu informatiile. Eu cred si am crezut intotdeauna, ca presa a contribuit destul de mult la combaterea coruptiei din Romania. De aceea este foarte important ca voi din presa sa publicati orice nelegiure a celor care isi bat joc de acest popor. Voi, presa, sunteti mult mai ascultati decat noi, oamenii de rand. Voi sunteti locomotiva noastra.

Alexandra S  •  1 mai 2017, 2:50

Sumele sunt mult mai mari, o ancheta minutioasa ar fi utila.

Adrian  •  1 mai 2017, 5:23

Domn Tolo,simplu, compania Vitalaire isi recunoaste partial vina si astupa gaura de la buget cat avea datorie plus dobanzi iar daca lucrurile se vor complica, le vor face plangere penala celor doi fosti manageri ca au prejudiciat compania prin actiunile lor.Se vor constitui in parte pagubita si ei . Cei doi ex-manageri vor plăti ptr pacienții păgubiți cu ce venituri si averi au, vor face si cativa ani de parnaie si gata. Cat despre faptul ca Vitalaire face afaceri in continuare cu statul prin CNAS e ceva normal. Volkswagen, a fost data afara din USA?Nu, si-a recunoscut vinovatia, a platit amenda fara sa comenteze, fostii manageri au demisionat si gata.Viata si afacerile merg mai departe ,usturoi n-au mancat gura nu le miroase.Toate marile corporatii fac matrapazlâcuri in goana dupa profit , daca de ex. Vitalaire ar fi fost o companie corecta si cinstita atunci avocații de la casa Kinstellar s-ar fi ocupat de divorțuri.

off toping 2  •  1 mai 2017, 16:37

Off toping 1 : Cred ca ai nevoie de consiliere psihologica , sper ca nu ai copii sau sotie ca vai de viata lor alaturi de o persoana ca tine .In decursul a 25 de ani am intalnit in diferite situatii personae de genul tau , bine educati , care stiau gramatica limbii romane , unde sa puna si cand cratima , 2 facultati si mastere fara numar si ghici : Spalau bude in hotel de 5 stele si comentau cat de educati sunt ei .In domeniul in care activez nu ma intreaba nimeni unde si cand sa pun doi sau trei de iiiiiii.Cred ca daca ti-asi arata fluturasii pe ultimul an ai face atac de cord .Bai nene , nu mai sta in fata calculatorului , iesi afara , fa plimbare si mai socializeaza cu oamenii din jur . Viata nu-i dreapta , viata este o lupta continuua ,nu stiu ce varsta ai dar sincer imi pare rau pentru tine si te compatimesc . Intr-o alta circumstanta ti-asi fi dat o adresa sau un numar de telefon si asa agramat si incoerent cum sunt in exprimare a-si incerca sa-ti ridic moralul si sa incerc sa-ti schimb perceptia despre viata.Nu conteaza cat de educat esti , conteaza sa fi om , daca tot cauti personae educate asa ca tine s-ar putea sa nu-ti faci nici un prieten . O, si inca ceva s-ar putea ca anumite cuvinte sa fie scrise gresit , asa le prcepe calculatorul si chiar n-am timp de corectat.

ochiu si timpanu  •  2 mai 2017, 9:49

Bravo Tolo si echipa ! Cineva sa se constituie parte civila (astia cu pacinetii ar trebuii, dar parca dorm in papuci - unu Barbu - de era si in parlament parca, da-s subtzi rau) si sa conteste incheiedea de noi contracte cu CNAS, si daca nu raspund sa dea in judecata ... se vor prvala ca nu au alte oferte, dar hai sa o vedem si pe asta

Andreea  •  2 mai 2017, 11:26

Va respect...pentru unii sunt putini bani, pentru altii.. nu

Daniel  •  2 mai 2017, 20:25

Diaconu a fost cel mai bun sef ANAF. A reusit sa patrunda si sa traga la raspundere fiscala, companii puternice unde nu a calcat pragul multi ani de zile, nici-un inspector ANAF. Sper sa revina acolo unde-i este locul. Daca ar fi fost acum la conducerea ANAF, sigur VitalAire, aveau de furca cu el. Aveti aprecierea noastra, pentru aceste investigatii jurnalistice.

Comentează