Monica Ridzi n-a plătit niciun leu din prejudiciu! Doar 10% s-a recuperat în dosarul său!

Vreme de trei ani, MTS nu a mișcat un deget ca să recupereze banii din ”Dosarul 2 mai” și a fost cât pe aci ca suma de 600.000 de euro să se prescrie!

marți, 16 mai 2017, 5:52

10% din prejudiciu a fost recuperat abia în martie 2017 și doar de la firmele vizate

De Mirela Neag, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Ministerul Tineretului și Sportului a trecut pe lângă o premieră.

El a fost furat, potrivit instanței, de propriul ministru și de un grup de funcționari.

Presa l-a trezit.

Justiția i-a dat banii înapoi.

Dar MTS nu a vrut să recupereze banii și au lipsit doar două săptămâni ca 2,7 milioane de lei să fie pierduți a doua oară!

Ministerul Tineretului și Sportului a trecut pe lângă o premieră și se afundă în rușine.

Pentru că, din 2,7 milioane de lei cheltuiți ilegal în mai 2009, el n-a recuperat până în mai 2017 decât 300.000 de lei.

Puțin peste 10%.

A fost la un pas ca suma de recuperat să se prescrie. Și cei vinovați să scape cu averea întreagă.

Și nu pentru că n-a știut.

Ci pentru că n-a vrut. În cel mai bun caz, a uitat.

”Dacă nu facem ceva iute, se prescrie!”

În toamna lui 2016, un control al Curții de Conturi o bagă în sperieți pe Elisabeta Lipă, ministrul din Guvernul Cioloș!

”Am aflat că suntem în situația de a se prescrie prejudiciul din dosarul Ridzi! Dacă nu facem nimic într-o lună, iute, se prescrie”, își amintește Lipă.

”Cei de la Curtea de Conturi mi-au spus clar că, dacă nu recuperez prejudiciul, îl voi plăti eu!” Elisabeta Lipă, fost ministru al Sportului

Situația este neverosimilă, dar 100% reală.

Cum s-a ajuns aici?

”Se putea și mai scump”

Pe 16 iunie 2009, Gazeta Sporturilor scrie cum ministrul Monica Ridzi a atribuit fără licitație unor firme cu aceiași acționari organizarea evenimentului ”2 Mai – Ziua Tineretului”, în valoare de 600.000 de euro.

”Se putea și mai scump!”, sună răspunsul ministrului Sportului, din conferința de presă.

Publicul încremenește.

În criză economică galopantă, cumpărarea de știri nemarcate pe televiziuni și scene care costă zeci de mii de euro sunt lucruri de neînțeles pentru contribuabili.

Ziarul insistă în investigație și produce noi dezvăluiri.

DNA deschide un dosar.

Procurorii își infiltrează un om lângă Ridzi

Monica Ridzi și apropiații săi din minister fabrică documente ale achiziției, dar sunt înregistrați de procurori, care-și recrutaseră rapid un informator dintre angajații MTS!

Cablat cu microfon, omul participă la mai multe discuții.

Doarul se îngroașă.

Pe 24 octombrie 2011 începe judecata la Înalta Curte de Casație și Justiție.

MTS se constituie parte civilă.

Ministrul trece la PSD

În decembrie 2012, când se apropie sentința, Monica Iacob Ridzi trece la PSD.

Ea fusese ministru PD-L și apoi migrase la PP-DD și UNPR.

Pe 27 ianuarie 2014, vine prima sentință – condamnare pentru ministru și lotul MTS.

Instanța decide, cu titlu executoriu, recuperarea prejudiciilor de 2,7 milioane de lei.

Deciziile executorii la prima instanță sunt destul de rare.

Ele se acordă atunci când completul stabilește că banii se pot pierde dacă nu sunt recuperați.

În cazul în care următoarea curte dă alt verdict, se poate face ”întoarcerea executării”.

Sunt condamnați toți

Pe 16 februarie 2015 se dă sentința definitivă: demnitarii, funcționarii publici și patronii de firmă trimiși în judecată sunt condamnați.

12 inculpați au fost condamnați în dosarul ”Ridzi – 2 Mai”, doi cu executare

Dintre ei, doi primesc închisoare cu executare: câte cinci ani pentru ministrul Monica Iacob Ridzi și pentru consiliera ei Elena Vârstă.

Ani de zile, MTS nu face nimic!

În toți cei aproape trei ani care trec de la prima sentință din 2014, când judecătorul decide recuperarea prejudiciului, MTS nu face nimic!

Deși o parte a banilor banii există în conturile firmelor, sunt imobilizați încă de DNA din 2009.

Ministerul nu face nimic nici după ce sentința rămâne definitivă, în februarie 2015.

În această perioadă, deținătorii portofoliului sunt Nicolae Bănicioiu (PSD), Gabi Szabo (PSD) și Elisabeta Lipă (tehnocrat).

E însă imposibil de crezut că un ministru cunoaște în detaliu creanțele ministerului său.

Noroc că sună un clopoțel.

Este ales un executor judecătoresc din Petroșani!

Inspectorii Curții de Conturi o trag de mânecă pe Elisabeta Lipă în toamna lui 2016, când constată că e la un pas să se prescrie prejudiciul. MTS alege să angajeze un executor judecătoresc.

”A fost vorba de timp, nu aveam altă soluție. Țin minte că am trimis în octombrie 2016 cereri către mai mulți executori și doar acesta a răspuns pozitiv”, spune Elisabeta Lipă.

Este ales executorul Florin Crețu-Ionașc, din Petroșani, care primește de la minister, pe 21 decembrie 2016, 7.560 lei onorariu și cheltuieli parțiale.

Pe 23 decembrie 2016, în ultima săptămână de mandat a ministrului Lipă, MTS depune la Judecătoria Petroșani cererea de executare silită, iar instanța încuviințează pe 13 ianuarie 2017, cu doar două săptămâni înainte de prescriere!

Și, abia acum, la începutul lui 2017, începe recuperarea!

Ridzi are trei proprietăți imobilizate

Prin două ordine de plată, pe 2 și pe 9 martie 2017, MTS încasează 303.000 de lei, aflați în conturile firmelor Brand Vision, din cei 2,7 milioane deciși de Înalta Curte.

Când Gazeta a întrebat de ce nu s-au recuperat și alți bani, de ce nu s-au vândut imobilele, actualul ministru, Marius Dunca, a spus că ”noi acum am descoperit cazul, recuperarea este la început”.

Monica Iacob Ridzi nu are bani în conturi.

În cazul ei, conform verdictului, se pot vinde următoarele:

Nu e nicio eroare.

136 de lei este valoare de impozitare a terenului de 3.000 de mp.

Au trecut 8 ani de la primul articol al ziarului și de la demisia ministrului.

 

Alte articole despre recuperarea prejudiciilor din investigațiile gsp:

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Adrian  •  16 mai 2017, 7:02

Asa cum Dragnea &Co.,vor ca magistratii care au gresit sa raspunda, asa si demnitarii trebuie sa raspunda ptr greselile lor.Ai gresit ,platesti,dar nu doar cu functia, ci si cu averea.De ex. in cazul Ridzi,daca se pierd banii din cauza neglijentei MTS, atunci sa plateasca in solidar toti care au detinut acest portofoliu din MTS,incepand cu data cand a fost data sentinta definitiva, in cazul de fata :Banicioiu,Szabo,Lipa,Dunca.675000 RON de " căciula" plus ancheta din partea DNA, sa vedem si noi "fraierii"care platim taxe si impozite,de ce nu s-a recuperat prejudiciul. Domnule Tolontan, foștii șefi ai MTS, n-au nicio scuza.Când accepți postul(jobul) de ministru( de buna voie si nesilit de nimeni), înseamna ca esti conștient și știi ce probleme sunt acel minister.Toate partidele spun ca au oameni competenti si bine pregatiti.Unde sunt?Tot poporul stia ca trebuia recuperat prejudiciul in cazul Ridzi,doar ministrul MTS nu stia.Interesant ,nu? PS. Eu as propune o lege a răspunderii partidelor politice.Găurile date in timpul unei guvernari, sa fie astupate de catre partid & membrii sai. De ex.miniștri pusi de partid au dat gaura de 1mld euro, ok atunci partidul si membrii sai sa plateasca prejudiciul.Pui sechestru pe averea fiecărui membru de partid, ei sa răspundă ptr incompetenta lor.Asa cum este la banca, cand cel care girează(fideiusor) plătește in cazul neachitării unui credit.Sa vezi atunci ce responsabili o sa fie cu banul public.

Dan M  •  16 mai 2017, 7:13

Asta ca sa vedeti ca toata zbaterea dvs si a echipei este vanare de vant. Este desertaciune...parca asa scrie in best-seller... Oprescu e bine mersi, Air Liquide functioneaza, Copca e la datorie, Udrea e in libertate etc etc. Aflam ca am avut un presedinte ilegal (2009) etc etc. Ca in proverbul romanesc: cainii latra, ursul trece. E atat de complicat pt un stat sa faca o lege simpla si clara? Ai furat? Da. Esti prins si condamnat. Ti se dau 10 ani. Daca prejudiciul este recuperat INTEGRAL poti beneficia de o reducere (o treime sa spunem). Dar nu ca la promotiile din retail! O treime ca ai peste 60 de ani, inca ceva ca ai copii, inca ceva ca ai diabet, inca ceva ca ai "scris" o opera stiintifica etc!

Cătălin Tolontan  •  16 mai 2017, 7:14

@Dan M: nu, nimic nu e desertaciune. Daca va uitati la articolele scrise despre recuperari, numai in doua cazuri (Dosarul Transferurilor si Loteria) s-au recuperat 8,1 milioane de euro. Vom vedea cat se va recupera si din dosarul Ridzi - 2 Mai, acum ca si-au adus aminte.

Adi  •  16 mai 2017, 7:30

Valoarea de impozitare nu e aceeasi cu valoarea imobilului sau a terenului. La acel impozit vorbim de aproximativ 30 de mii de euro.

Cătălin Tolontan  •  16 mai 2017, 7:31

@Adi: corecta observatia dvs.

Tavi  •  16 mai 2017, 7:39

Felicitari ECHIPEI pentru curaj si devotament in apararea unui concept din ce in ce mai persiflat astazi, DREPTATEA.

mokinio  •  16 mai 2017, 8:00

Domnule Tolontan, banii n-au ajuns la ridzi, de unde sa-i dea inapoi!?Cautati si demascati (cu probe)adevaratul beneficiar( TOATA lumea il stie)!ridzi a fost doar un pion, ca multi altii!

ionut  •  16 mai 2017, 8:05

Bun articol! Totusi Cstsline reviteste-l lipseste un "s" si ai scris bani de 2 ori. Toate cele bune!

ISRAELIAN  •  16 mai 2017, 8:28

***??RIDZI I-A DAT DIN SPECTACOLE....SAU TE FACI CĂ PLOUĂ?CINE *** TE-A GĂSIT ĂI PRESSA ROMÂNĂ???/

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane  •  16 mai 2017, 8:30

E bine cand se recupereaza si un leu.Totusi,fata de 1.000 de miliarde de Euro praduiti,cat a calculat,nu mai tin minte din pacate cum se numea,o institutie internationala,este de SF.

Ramon  •  16 mai 2017, 8:32

pentru că șefii sunt puși politic și fac la fel ca predecesorii, pentru că și ei se gândesc că le va veni ziua și nu vor să li se zică: mai știți când ați executat-o pe X ? A venit vremea dvs. Din păcate 39 % din populație a ales, ceilalți nu au avut ce alege. Credeți că dacă ar fi fost alții la putere s-ar fi întâmplat altfel ? Și apoi ar fi interesant care este profitul ministrului (Ridzi in acest caz), că dacă a favorizat unele firme, acelea au cheltuit banii, justificat sau nu, acum nu a mai rămas mare lucru. Iar la câte apartamente stau goale astăzi în România, cele ale lui Ridzi au doar o valoare de calcul

Mq  •  16 mai 2017, 8:34

Am un singur lucru de zis. Trebuie sa se sesizeze militia.

Caius Cosades  •  16 mai 2017, 8:35

Intrebare retorica: cat s-a recuperat in dosarul ICCA de la Felix, rudele si asociatii ?, in paranteza fie spus - un grup de indivizi in care atitudinea infractionala se mosteneste pe cale genetica potrivit principiilor de viata "ce naste din pisica ..." si "aschia nu sare departe..." precum si "cine se aseamana..." :) 60-70 milioane de euro sunt o bagatela atat pentru statul roman (de tip mafiot) cat si pentru atat de laudata echipa de investigatori ai tabloidului uzurpator de denumire GSP, mtiv pentru care nu este necesar sa faca obiectul nici macar al unui articol de doua randuri. Scris cu font de 6 sa nu-l observe nimeni :)).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  16 mai 2017, 9:18

Cu articolul vostru despre Ritzi atingeți cea mai mare problema pe care o are statul prin funcționarii si politicienii care il formează de fapt. Corb la corb nu-si scoate ochii - zice un proverb. Băieții si fetele aflate la conducere in ultimii 27 de ani, in marea lor majoritate, au avut un singur scop: sa "producă" cât mai mulți bani pentru ei si Partid. Ei privesc cu foarte multă înțelegere fata de colegii mai puțin norocoși care au fost prinși si condamnați. E pe principiul - "haide domne', ce voiai sa facă omul? A furat si el ca asta face toată lumea. E inuman sa bagi un om la pușcărie si mai ales sa-i iei averea. Are copii, familie, e de-al nostru, totuși." Parlamentarii, guvenantii si funcționarii publici, repet - nu toți, sunt foarte empatici când vine vorba de aranjamente de culise, șpăgi, uz de fals, favorizarea infractorului si alte infracțiuni de corupție si abuz in serviciu, pentru ca si ei puteau fi, la un moment dat, acuzați de astfel de fapte. Si atunci oamenii se pun pe ei in aceeași ipostaza. Brusc apare o solidarizare conștientă, sau poate chiar inconstienta la unii, si astfel cei inculpați si condamnați devin victimele unui război între "ei si noi". Asadar, hotii fac front comun indiferent de orientarea politica si poziția socială. La alegerile parlamentare de anul trecut am vorbit cu o cunoștința despre care știu cu certitudine ca nu vede furtul ca pe o infracțiune, ci ca pe o descurcăreala. El era extrem de supărat pe DNA si politicienii care susțin DNA-ul, pe motiv ca ii era frica ca la un moment dat, vor fi descoperite si găinăriile lui. Omul chiar era extrem de virulent contra "binomului" si găsea orice tip de argumente pentru a-si apăra reprezentanții. Sunt incredibil de mulți oameni care au furat sau vor sa fure si n-au ocazia. Ei empatizează cu politicienii si funcționarii condamnați. Așa se face ca a ieșit PSD-ul câștigător deși era formațiunea cu cei mai mulți condamnați, au ieșit primari condamnați. Hoții s-au coalizat, iar unii au început sa ia atitudine fățișă, ca parte in acest război. Din păcate pentru voi, ziariștii de investigație, cât si pentru procurorii care își fac treaba cu onestitate, nu cred ca aveți vreo șansa in războiul asta. Sunteți prea putini. Au ieșit sute de mii in piața, dar nu e suficient. La alegeri, se vede cine e majoritar. Curând se va vota o amnistie pentru infractori, o lege de "răspundere penală pentru anumiți magistrati" , etc... războiul este in toi si tot noi suntem victimele. In loc sa se facă planuri pentru autostrăzi si moduri de cheltuire a fondurilor europene, se fac planuri de lupta contra inamicilor "ordinii politice". Mult succes cu investigațiile! Poate reușiți cumva sa-i implicați in războiul asta si pe indiferenti.

Cătălin Tolontan  •  16 mai 2017, 9:20

@Catalin: sa vorbim un pic despre implicare. In opinia noastra ea este in crestere. Aceste investigatii, care au durat si peste 10 ani (Cazul Loteria I), n-ar fi fost posibile fara atentia constanta a publicului. Impreuna, oamenii obisnuiti pot determina sistemul sa lucreze pentru ei. Suntem optimisti si exista probe (8 milioane de euro recuperati doar in doua dosare) ca lucrurile se schimba in bine.

florin  •  16 mai 2017, 10:38

Totul este de fatada, banii sunt la loc sigur, sunt unse toate rotile acestui joc murdar, in goana dupa avere o sa stea ( daca sta ) putin la racoare, iese si isi vede linistita de viata, cu conturile pline

Urod  •  16 mai 2017, 11:22

Am mai spus-o , dacă nu se dau legi dure nu se îndreaptă nimic. În primul rand banii ar trebui luați de la partide, pt ca ele sunt primele beneficiare a banilor , miniștri sunt doar niște săgeți, care sunt puși special sa fure . Bineînțeles, niște bani rămân și la cei care fura , dar grosul se duce la partidul care la susținut în funcție. Pentru 5-6 ani din care fac 2-3 ani !!!!! , astea nu sunt pedepse care să-i oprească. ...trebuie date pedepse de la 15 ani în sus când furi din banul public,și dacă se recuperează prejudiciul, sa rămână cu 10 ani de executare , fără drept de ieșire înainte de termen. Adica sa ramana tot cu multi ani de executare pt ca altfel va deveni o haiducie si mai mare ....daca ma prinde dau banii inapoi si scap, daca nu ma prinde , raman cu ei. Sa vedem dacă atunci mai este cineva interesat sa fure pt partid....pai ce inseamna 2-3 ani pt ei !!!! , NIMIC......ca doar rămân cu banii și pe urma ne rad în nas. Cea mai grava infracțiune sa fie furatul din banul public,iar când ești condamnat la 15 ani , nu-ți mai da mâna sa furi pt partid. Acești indivizi, gen Secureanu și alții sunt hoți asumați, ei știu foarte bine ce trebuie sa facă și cei așteaptă. Banii nu vor fi recuperați decât într-o mica măsură, pt ca grosul lor se duce la partid. Asta trebuie făcut Cătălin, legea sa oblige partidul care l-a propus în funcție sa plătească în solidar, pt ca ele fura tara de 27 de ani. Doar asa munca ta și a echipei tale va avea succes.

Dan M  •  16 mai 2017, 11:29

Dle Tolontan, cand spuneti "8 milioane euro recuperati" pare o suma importanta. Dar cand 8 milioane nu reprezinta nici 1% din ce s-a furat parca nu mai pare asa extraordinar! Nu neg munca echipei GSP, nu neg ca societatea trebuie sa se implice, dar parca e ca la stirile despre droguri. "A fost capturat un vas/camion/etc cu cocaina". Pe bune? Dar daca societatea ar afla ca au trecut alte mii de vase/camioane/etc cu cocaina ar cere ca Politia/Antidroguri etc sa fie desfiintata! Asta e valabil peste tot, nu doar la noi.

Doru  •  16 mai 2017, 11:36

@Catalinn....ai perfecta dreptate , și eu cunosc oameni din partide. ...este incredibil cat de ușor vorbesc despre furat....furatul este de fapt normalitatea iar cei care ar fi cinstiți, n-au nici o șansă să fie propuși în funcție. Furatul este atât de adânc intrat în constiinta lor, încât doar investigațiile lui Tolo , sunt prea puțin să-i oprească. Nu vreu sa fiu înțeles greșit, e extraordinar ce face Tolo , dar cred ca nici el nu realizează cat de normal este la ei sa furi. Și asa cum ai zis , au și o mare solidaritate intre ei....hoții ma refer.

r adu  •  16 mai 2017, 12:11

Ministerul ....... este de fapt firma-paravanul ]n spatele căreia se ascund ...... oameni. Dacă Ministerul nu face și nu drege ...... de fapt ..... un grup de oameni de acolo nu face și nu drege . Acțiunea celor din Minister sunt de natură a arăta că ..... aceste persoane, de la acest loc de muncă, sunt de acord cu ce s-a întâmplat, sau au fost părtași la afacere, sau sunt valabile ambele situații. Este comod-ilegal ca acești funcționari să fie considerați ..... doar proști ..... și de aceea inofensivi. Oricum ....... prostia nu este inofensivă-inocentă și de aceea, pentru supraviețuire sa, se aliază cu infractorii.

Emil-Radu  •  16 mai 2017, 13:08

Dar beneficiara EBA?... Despre ea nimic?

dan  •  16 mai 2017, 16:19

de ce asa prejudiciu mare? au luat toti banii acasa? nu s-a facut nimic din banii aia? astea sunt abuzuri ale justitiei. astea sunt ca alea raportate de CC anual, vezi doamne 10 mld furati. la aia si daca nu ai o stampila pe factura se adauga la toata valoarea anuala de prejudicii...

Neo  •  16 mai 2017, 17:07

Eu v-am zis ca traim in plin Matrix.Pai astea mi's doar asa pete de liberare.Pai daca bolsevicii nu au facut plebiscit de instaurare a republicii cum noi am facut revolutie intr-o republica ilegala am constitutionalizat o republica democratica peste o monarhie unsa de preoti prin a 8a taina a ortodoxiei,ca regele sa domneasca prin Dumnezeu romanul meu.Acum mura in gura vedeti de ce doar monici si fotbalisti la bulau iar sistemul alaturi de smith -Coldrute erate ,turmentati fictivi presedinti si 4pede camp tacticizat tehnica interceptiva,trinomi,perpetueaza realitatea lor spre virtualitatea noastra de stat normal prosper de drept ,democratic.Sunt doar iluzii.Nu exista.

niculescu adrian  •  16 mai 2017, 18:26

Catalin, ti s-a pus pata pe Ridzi. A comentat cineva mai devreme legat de sumele recuperate de la mister Voiculescu. Cum i se raspunde?.......foarte bine, sa se recupereze, dar in ordinea prejudiciilor...sa începem cu cele mari, mari de tot....toate cele bune,

Dan Garceag  •  16 mai 2017, 20:40

Domnule ,Catalin ,cred ca sunteti printre putinii reporteri adevarati din Romania ,, care sustin si se lupta ptr , ,,ADEVAR SI DREPTATE, caci fara,,nu se poate .Tineti steagul dreptatii cat mai sus ,,Multa sanatate si putere de munca ,,va doresc,.

Vict  •  16 mai 2017, 20:57

Astea-s fumigene domnule Tolontan. Haideti ca va dau eu un pont de zeci de milioane de Euro. ZECI ! Cam atit insumeaza fraudele din fotbalul romanesc in ultimii 20 de ani. "Investitorii" astia isi faceau tot felul de cluburi noi, divizari si nebunii - doar sa "scape" de datoriile la bugetul de stat. Mititelu, Copos, Becali etc. toti au facut asta ! Sa va dau exemplu domnului ala oier, cu SRL-ul prezentat de Dvs. sub nume fals ? Stiti cite datorii avea Asociatia FC Steaua Bucuresti, dupa ce domnul oier cica a preluat echipa, dar nu si datoriile ? In ce tara din lume se intimpla asa ceva ? in ce tara din lume Copos isi face club nou, ca sa scape de datoria pe Lobont, si clubul ala nou e infiintat direct in liga 1 si cica are "palmaresul" clubului vechi ? Unde este ancheta cavalerilor dreptatii pe teme de sport, nu pe teme sportive de dezinfectanti ?

florin  •  16 mai 2017, 22:29

"E însă imposibil de crezut că un ministru cunoaște în detaliu creanțele ministerului său." Ciudată afirmaţie, domnule Tolontan! E evident că toţi miniştrii pe care i-aţi enumerat în articol poartă răspunderea nerecuperării prejudiciului din dosarul Ridzi sau a oricărei creanţe. Şi dacă doamna Lipă nu ar fi făcut nimic, răspunderea ar fi trebuit să fie în solidar a tuturor miniştrilor, de la emiterea sentinţei şi până la prescrierea recuperării prejudiciului. Adică e imposibil ca ministrul să ştie, dar ştie (sau află) inspectorul de la Curtea de Conturi?!?

Comentează