36.000 de români au donat câte 2 euro și cu banii lor s-au construit trei școli în Nepal!

Povestea alpinistului Alex Găvan și a încrederii sale în ”convingerea românilor că educația contează”

miercuri, 7 iunie 2017, 12:16

De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

La 35 de ani, Alex Găvan este unul dintre numele respectate din noul val al alpinismului românesc.

Cu 6 ”optmiari” la activ, Găvan a ales să-și folosească prestigiul sportiv pentru acțiuni umanitare.

Pe 25 aprilie 2015, cu câteva minute înainte de miezul zilei, el era în tabăra de bază Everest.

La prima încrâncenare a pământului, nimeni nu realizează ce se întâmplă.

Începe Marele Cutremur Himalayan.

8.500de oameni au murit în cutremurul cu epicentrul în Nepal din aprilie 2015

Patru țări afectate, Nepalul pus la pământ

Muntele se zvârcolește vreme de 60 de secunde, cu un apogeu de 7,8 grade pe scara Richter.

De trei generații locuitorii din Himalaya nu au mai trăit așa ceva.

Seismul se resimte în Nepal, India, China și Bangladesh.

10 milioane de oameni sunt afectați.

Un cutremur de asemenea intensitate n-a existat în România din 1802, spune directorul Institutului de Fizică a Pământului, citat de televiziunea publică de la București.

Alături de fundația lui Matthieu Ricard

Și în tabăra de bază de pe Everest mor oameni.

Unii dintre ei chiar sub ochii lui Alex Găvan, care ajută la salvarea și evacuarea celor blocați sub stâncile prăbușite.

”Ceva s-a schimbat în mine, atunci”, spune câteva luni mai târziu, în redacția Gazetei, Alex Găvan.

El începe o acțiune de strângere de fonduri.

”Cred în educație și în faptul că viața acestor copii nepalezi, grav afectați de catastrofă, trebuie să continue”, explică el.

Echipa lui Găvan, ”toți vom munci gratis”, se adaugă fundației Karuna-Shechen, fondată de Matthieu Ricard.

Ricard e o personalitate în lumea budistă occidentală.

foto: matthieuricard.org

Găvan e un necunoscut la acest nivel.

Karuna-Shechen va strânge un milion de euro pentru ajutorarea victimelor cutremurului.

Ce șanse are Găvan cu mica sa fundație?

”Chiar crezi că vor da bani?”

Îl privești.

Termenii discuției sunt simpli și tânărul alpinist îi folosește fără să se teamă că ar suna goi.

Compasiune, încredere, șansă pentru cei fără șanse.

”Auzi, Alex, acum, pe bune!, câți români crezi tu că vor da bani pentru educația copiilor din Nepal?”.

Zâmbește.

”Câteva zeci de mii”.

Dăm din umeri.

Niciodată, niciodată nu se va întâmpla asta.

Dar ne băgăm.

”Am făcut trei școli în loc de două”

Trec doi ani.

Același alpinist, în cămașă albă și cu un aer relaxat, intră în hala redacției.

Alex Găvan e mai tânăr, noi suntem, în cel mai bun caz, cu un deceniu mai morocănoși.

– Am venit să vă dau cifrele: am strâns 106.576 de euro. Din banii aceștia am făcut trei școli.

-Câți oameni au donat?
-36.000 de oameni.

-36.000 de ce?!
-De români! Marea majoritate au dat câte 2 euro. Și tare e că deși inițial banii ajungeau pentru două școli, am făcut trei!

Constructorii onești

Povestea celor două școli care s-au făcut trei e fabuloasă.

46%dintre donațiile pe educație ale fundației lui Matthieu Ricard au fost făcute de români

Rata de conversie euro-dolar-rupie a fost mai bună, iar costurile au fost mai mici.

Dar, mai ales, constructorii au fost onești.

Administratorii au făcut economie și uite s-a mai născut încă o școală!

Fiecare dintre cele trei școli, toate construite în zonele de mare înălțime, unde locuiesc cei mai săraci dintre cei mai săraci, adăpostește clasele a câte 100 de copii.

”Tare e și altceva. Noi, românii, am contribuit cu peste 10% la donațiile fundației lui Matthieu Ricard și cu aproape jumătate din donațiile pe educație!”, spune Găvan.

Ne întindem la vorbă.

”Radu Timiș a dat 5.000 de euro”

”Au existat și donații mai mari. Radu Timiș, patronul de la Cris-Tim, și-a cerut scuze că nu poate da acum mai mult și a donat 5.000 de euro. Pur și simplu a sunat și mi-a spus asta. Dar fabulos, într-adevăr, e că 36.000 de români au rezonat cu o cauză care părea atât de depărtată”.

De ce crezi că s-a întâmplat asta?

”Cei peste 100.000 de euro strânși de la atât de mulți oameni cred că vorbesc despre educație. Românii înțeleg cât de mult contează educația”Alex Găvan

În drum spre Nanga Parbat

Am mai sta de vorbă.

Dar el pleacă într-o nouă expediție.

Unde te duci?

”Pe Nanga Parbat, în Pakistan”.

Nanga Parbat, muntele pleșuv, unul dintre cele mai dificile dintre marile vârfuri ale lumii, coroana de spini după care tânjește fiecare alpinist.

Dincolo de Karakorum

A început sezonul.

Cerul din Himalaya se face, cu fiecare zi, tot mai albastru.

În sud e Kashmirul înverzit, în est se întinde micul Tibet din Ladakh, dincolo de care întrezăresc convulsiile magnifice ale lanțului Karakorum.

Și, peste toate, după ce treci granița în Pakistan, Nanga Parbat.

Valea, Alex!

Cară-te până nu te legăm de tubulatura aerului condiționat ca să trăim viața ta, viața după care tânjim fără să avem curajul să ne ridicăm de pe scaun.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

radu  •  7 iunie 2017, 12:49

hai cu sprijinirea Nepalului ! noi ne-am distrus scolile (nu am avut nevoie de cutremur pentru asta) si am ajuns sa ii sprijinim pe altii. Patronul ala care si-a cerut scuze ca nu a putut da mai mult, avea posibilitatea sa viziteze scolile de pe langa locuita sa. Apoi sa prioriteze necesitatile, poate ca suma respectiva era mai urgent a fi investita aici decat acolo.

Cătălin Tolontan  •  7 iunie 2017, 12:50

@radu: nu poti sa echimbi tu, ca om care stringe fondurile, tara unde investesti banii dupa ce ii anunti pe oameni ca e pentru Nepal. Cat despre Romania, pana la donatii sa stiti ca noi toti dam bani pentru scoli. Prin impozite.

Iulian  •  7 iunie 2017, 13:28

Exact. Aia sunt necajiti, vai de mama lor - desi au o coruptie in floare, iar guvernul nepalez strange ceva banuti anual de pe urma ascensiunilor pe Everest, si ceilalti opt-miari de pe teritoriul lor. Dar, in fine, tot inapoiati educational sunt ... La noi, insa, nu exista nicio scuza, suntem stat cu pretentii europene si democratie de 28 de ani, la noi e vorba de altceva de nu avem scoli ca lumea si altele ... nu donatii trebuie, *** :), la propriu, pana vor intelege ca i-am ales sa faca treaba in folosul natiunii, educatie, sanatate, cultura, etc., nu sa fure din banii pe care-i dam la stat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mario  •  7 iunie 2017, 13:37

pe bune ? 36000 de romani au platit cate 2 euro si la tine fac peste 100.000 ? tu citesti ce scrii?

Sandokan  •  7 iunie 2017, 13:43

In Romania 100.000 de euro reprezinta doar studiile de fezabilitate pentru o scoala pentru ca de....se lucreaza cu statul. 100.000 de euro s-ar putea sa fie pragul prejudiciului din abuz in serviciu, sau am putea cumpara un logan si jumatate pentru politie...

vasilica  •  7 iunie 2017, 13:46

@radu, daca acel patron si oricine altcineva dona bani pentru repararea scolilor din Romania, te asigur ca niciun ban nu ajungea la scoli pentru ca talharii care au furat tara, furau si aceste donatii dupa care, cu nonsalanta anuntau ca nu sunt fonduri necesare. In Romania toti te fura, inclusiv muncitorii care ar trebui sa munceasca la reabilitarea scolilor, inclusiv aia nu se simt bine pana nu-si cara acasa materiale de constructii sau te miri ce. Asta e realitatea in Romania. In Romania lumea trebuie sa-si schimbe mentalitatea.

vasilica  •  7 iunie 2017, 13:50

@Mario, printre aia 36000 de romani au fost unii care au donat mai mult. De exemplu patronul de la Cris-Tim care a donat 5000 de euro si multi altii care au donat mai mult de 2 euro. Dar tu cum nu esti in stare sa-ti donezi tie juma' de euro, n-ai cum sa donezi 2 euro pentru straini. Tu esti roman si tu vrei totul mocca.

v  •  7 iunie 2017, 14:09

Propun ca Alex Gavan sa organizeze o cheta si pentru scolile si spitalele din localitati sarace din Romania si apoi propun Alex Gavan pentru presedintie....Daca a fost propus is hagi,el de ce nu? Dincolo de sarcasm ,care oricum nu-i era adresat lui si nici dvs.,d-le Tolontan,bravo Alex Gavan!

Viorel  •  7 iunie 2017, 14:26

Bravo lor. Copiii aceia au nevoie de alți oameni să-i ajute. S-ar putea face mai mult chiar cu un efort minim și nu numai în Nepal. Am dat un an de zile 10euro pe luna pentru ca femeile victime ale violurilor dintr-o regiune din Congo să aibă un centru de reintegrare și învățare de meserii. Nu e mare brânza dar fiecare poate face puțin macar o dată.

Urod  •  7 iunie 2017, 14:35

Întotdeauna m-a fascinat ce-i mana pe alpiniști să-și riște viata....oricum alpinismul este un altfel de sport și cei care-l practica sunt altfel , de aceea în loc de 2 au ieșit 3 scoli.....oare de ce oameni de acest gen , nu ajung în politica ?!!!!...vedeți ce forță are corupția....creează o gașca și care dacă nu te încadrezi, te expulzeaza, pe criteriul "cine se aseamănă se aduna"....la noi nici banii din donații n-ar fi fost iertați, atât de profunda este corupția. Oare cu ce-am greșit noi ca tara , de-am ajuns sa avem asemenea oameni in politica.....acolo nu s-a gândit constructorul sa vina cu acte adiționale la cheltuieli....cam cate scoli se făceau acolo cu banii de pe Arena Națională? ....ma refer numai la banii din actele adiționale de umflare a prețului, nu la prețul de baza de la care s-a plecat....arena lui Juventus de 60 000 de locuri a costat 100 de milioane !!!!!!... iar la noi 55 000 de locuri , au costat 225 de milioane !!!!!....tocmai de aceea are fața Alex asa cum o are, pt ca trăiește într-o altfel de lume , într-o lume care îl face fericit....din aceeasi cauza și romanii care trăiesc în alta țară, au fețele mult mai fericite.

Vasglomerulul  •  7 iunie 2017, 15:07

Credeam că *** lixandra a donat trej sau douaj de mii, pentru o cauză nobilă, evident în faţa a 100 de televiziuni, să vadă adepții săi ce pios este. Pe urmă puteți citi şi pe facebook ul *** *** ce donații a mai făcut ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Grigoriu  •  7 iunie 2017, 15:12

Cu 72 de mii de euro s-au construit 3 scoli in Nepal , un lucru extraordinar , dar ..... Pentru lucrările de infrastructură şi pregătirea şantierului au fost cheltuiţi la Catedrala Mantuirii aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului , adica din banii nostrii ! Cate scoli si camine de copii se puteau construi sau renova cu acei bani in Romania?

PentruGRIGOR  •  7 iunie 2017, 15:34

Catedrala Mantuirii Neamului costa infinit mai putin decat Arena Nationala, iar in Nepal scolile s-au construit au fost din tabla probabil sau lemn. Cred ca nici nu stii unde-i Nepalul pe harta!

Emanuil  •  7 iunie 2017, 16:03

De banii aia salvau scoala romaneasca din Transnistria sau umpleau bibliotecile basarabene de carte romaneasca.

Grigoriu 2  •  7 iunie 2017, 16:39

Pentru cei de teapa lui Grigoriu 1. Sunt multi care vor si Catedrala si Stadionul si altele. De exemplu: 3,7 milioane romani pentru Alianta familia daca doneaza cate doi euro pe an, atunci....se face. La fel si cu stadionul. Si de unde stii tu Grigoriu de tip colectiv, ca sunt banii nostri ai tuturor? Ai socotit tu? Pai daca sunt ai nostri facem si catedrale si tot. Care-i problema ta? Ai vrea, desigur, sa nu fie decat Grigoriu...decat ! Si invata sa scrii.

stely  •  7 iunie 2017, 16:43

Contribuim pentru scoli in Nepal, iar in Romanica se surpa scolile pe elevi

Nica fără frica  •  7 iunie 2017, 17:14

Mie personal mi se pare o mare prostie ca romanii care sunt cei mai săraci din Europa și trăiesc ca vai de ei să ne apucăm să i ajutam pe alții. E ca și cum copilul meu ar merge desculț că n-am bani să i cumpăr pantofi dar îi fac cadou nepalezului o pereche de pantofi pt copilul lui. În plus ne mai apucăm să i și facem reclamă celui care îi pasa de străini în loc să-i pese de români!. E f bine să i ajuți pe alții dar când ai de unde nu să-ți iei ție de la gură ca să i dai altuia!. Mai bine ar fi să rezolvăm cu sărăcia și săracii din România și pe urmă să vedem de alții!

Cătălin Tolontan  •  7 iunie 2017, 17:31

@Grigoriu: investitiile sunt uneori complementare, nu neaparat rivale. O societate normala nu functioneaza pe principiul jocului cu suma nula in fiecare secunda si pe orice tema.

porojan  •  7 iunie 2017, 20:06

@nica fara frica, @emanuil, @stely samd: de ce nu scrieti voi aici despre cum ati ajutat voi, personal, niste scoli din Romania sau din Transnistria? sau ce planuri aveti in sensul asta. asa, cu detalii, sa ne miram de cat de harnici si destepti sunteti si sa va admiram spiritul de initiativa si corectitudinea. bravo lui alex glavan - omul asta isi petrece o parte din viata in nepal, e firesc sa ii pese de oamenii aia, care au mult mai putin decat romanul obisnuit. si te pomenesti ca sunt mai atenti, mai buni si mai putin critici cu oamenii din jur.

C.I. Nicu’  •  7 iunie 2017, 21:05

Bravo lui Glavan, a dat dovada de omenie si abilitate. Aia care se tot pling pe aici de conditia scolilor din Ro, n-au decit sa puna mina pe o bidinea, o mistrie si sa-si petreaca citeva weekenduri reparind cladirile problema. Altfel nu sint *** care n-ar misca un deget, da' i-ar dirija pe altii si care spera din tot sufletul ca ceilalti sa esueze, sa demonstreze astfel ca n-are rost sa te deranjezi. Se pling de politicieni, da' de votat ori nu voteaza, ori voteaza stiti voi cu cine. Cica e coruptie, da' sint primii care si-ar rezolva o problema cu o spaga. Nu mai scriu de ei ca mi se face greata. Inca o data, bravo Glavan!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vero  •  7 iunie 2017, 22:00

Hm.............Nepalezi ar fi fericiti sa aiba nivelu de trai din Romania............

Andreia  •  7 iunie 2017, 23:53

Cei ce au donat din saracia lor, altora si mai saraci,Dumnezeu le va da inzecit.

Culai  •  8 iunie 2017, 13:51

@porojan,de ce nu apeleaza la neopalezi atunci?Da,am donat haine o masina de spalat conserve la sinistratii nostri moldavi inecati de torente prin BOR.

Mihai  •  8 iunie 2017, 16:40

Un om cu onoare, cu respect pt oameni si viata, a facut ceva ce merita cel putin respectul nostru. Din pacate suntem o natie dominata de prosti, demontrata prin comentarile la acest articol, prin votul de anul trecut. Tot felul de NIMENI, oameni fara caracter, se gasesc sa aduca critici legate de aceasta fapta frumoasa. Scolile din romania sunt in paragina tocmai fin cauza lor, pt ca nu se implica in comunitatea lor, pt ca stau si asteapta sa le pice din cer, sa va fie rusine papagalilor. Felicitari Alex

Vinetu  •  9 iunie 2017, 15:58

Aici se bat 2 tipuri de oameni.Cei ce fac ceva pt aproapele lui cu cei ce fac ceva pt romanul lui.Hai sa facem ceva pt aproapele nostru acolo unde suntem in sens de cine e mai aproape de noi si in nevoi.Acum fiecare poate fi mai aproape sufleteste de romani sau material de cei unde traiesti.Nu e rau nici asa nici asa.Aici intietate are informatia functie de prioritati.Important e ajutorul.

Magda  •  10 iunie 2017, 21:45

Felicitari pt realizarea acestor proiecte! Fiti amabil imi puteti spune in ce zona au fost construite scolile? Intreb pt o prietena din Marea Britanie care a inceput o fundatie caritabila in Nepal care in principal ofera mancare la scoli printre alte proiecte legate de scoli si sanitatie. Multumesc

Comentează