”Curcubeul” – o poezie de Mihai Tudose, premierul României

Și mai spuneam că ”decrețeii” nu se implică în politică

marți, 27 iunie 2017, 8:53

Noul prim-ministru al României obține primul loc de muncă din viața sa la Senat, ca șef de cabinet.

Asta se întâmplă în 1992, când Mihai Tudose are 25 de ani.

De când termină liceul, probabil ’86 dacă luăm ca reper data nașterii, și până în 1991, el nu muncește și nu intră nici la facultate. Potrivit cv-ului oficial.

Din 92, lucrează ca șef de cabinet senatorial până în 1999, iar din 2000 devine el însuși deputat.

Premierul este ales de cinci ori consecutiv în parlament, pe listele PSD, ceea ce, fără nici o ironie, demonstrează consecvență politică.

Cum gândește și cum se exprimă?

Pe 21 iunie 2005, Mihai Tudose vrea să fie mușcător la adresa rivalilor politici și are următoarea intervenție.

Declaraţie politică intitulată „Curcubeul”.

„Stimaţi colegi,

La sfârşitul săptămânii trecute ne-a fost oferită o mostră de gândire PD-isto-portocalie.

A fost stabilit un termen (sfârşitul lunii iunie), până la care tot ceea ce înseamnă funcţie, indiferent dacă este ocupată prin concurs, numire sau chiar funcţie aleasă, toate dar toate, trebuie să devină portocalii. Altfel, PD-ul îşi ia jucăriile şi pleacă de la Guvern, şi mai face şi alegeri anticipate.

În acest sens, reamintesc şi pe această cale portocaliilor PD-işti că în Decembrie ’89, printre altele a fost câştigat şi dreptul la opinie, şi deci nu mai poate fi incriminat şi pedepsit delictul f. f. grav de a nu fi portocaliu!

Sugestii pentru o linişte deplină şi o guvernare şi o ţară în care „portocaliii” să „trăiască mai bine”:

  1. Iniţierea de către Guvern a unui proiect de lege care să anuleze cele 7 culori ale spectrului solar (ca fiind de sorginte neocomunistă), acestea fiind înlocuite cu una singură, portocaliu intens;
  2. Modificarea drapelului naţional, acesta menţinându-şi structura de 3 culori, dar acestea să fie nuanţe de portocaliu;
  3. Organizarea unui concurs de creaţie în urma căruia să fie desemnat noul imn naţional, tema principală fiind: „portocalie este viaţa noastră”.

Eventual toate acestea trei să fie legate împreună într-un pachet de legi pe baza căruia Guvernul să-şi asume răspunderea.

Sau, o variantă mai simplă: toţi românii să poarte ochelari cu lentile portocalii, prin care să vadă portocaliu cât de bine, frumos şi temeinic nişte tipi portocalii, distrug o ţară care nu are nici o vină că deasupra ei, că deasupra noastră, din când în când, poate mai mult decât ar dori ei – omuleţii portocalii – apare un curcubeu care, neavând nici o vină şi neparticipând la şedinţele PD-ului, are mai multe culori!!!

Vă mulţumesc”.

Sigur, acesta e doar un episod dintr-o lungă carieră parlamentară.

Mihai Tudose are și luări de poziție serioase în plenul Camerei Deputaților.

Selecția noastră e ”un răutăcism”, cum ar spune Gică Hagi.

De fapt, ca și predecesorul său de la Palatul Victoria, Mihai Tudose proiectează mai degrabă imaginea unui om sobru.

Care-i probabilitatea ca ultimii doi premieri ai unei țări să aibă în CV aceeași instituție de învățământ superior?

Și dacă universitatea se numea Harvard ar fi fost interesant.

Dar nu e Harvard. E Academia SRI.

Una dintre întrebările publice ale ultimilor ani sună astfel: de ce cea mai numeroasă generație din istoria României, cea a ”decrețeilor”, nu se implică în politică?

Uite că se implică!

Născut în 1967, Mihai Tudose este ”decrețel”.

Cu doctoratul la Academia Națională de Informații.

Acesta nu mai e un ”răutăcism”, ci un fapt.

Iar reacția aproape unanimă a media, care indiferent de poziționările sale, critică numirea, nu e o conspirație împotriva PSD, SRI sau a lui Iohannis.

Este doar exasperare. 

După aproape 30 de ani de democrație, după ce generații întregi de absolvenți s-au specializat pe bune în străinătate, vorba Comisiei Europene, ”un milion de copiii s-au născut deja în urma schimbului de studenți Erasmus”, cariera profesională și academică a lui Mihai Tudose e tot ce putem propune noi?

Răspunsul e ”Curcubeul”.

Comentarii (79)Adaugă comentariu

zulu  •  27 iunie 2017, 15:34

Execuția bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, față de deficitul de 0,8 miliarde lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016, informează Ministerul Finanțelor Publice. E DE BINE !!!!!

 •  27 iunie 2017, 15:48

ARON, vezi tu...tu esti exemplul perfect de absolvent de studii superioare (la stat) superficial, dar care isi aroga dreptul la job-uri bine platite. Pai tu te-ai interesat de ocuparea unui loc de munca, dar nu ai studiat atent conditiile legale de acces in raport cu tipul postului vacant scos la concurs. Daca pt ocuparea postului respectiv era impusa conditia de 9 ani vechime inseamana ca era vorba despre o functie publica cu grad profesional superior. Daca ai fi studiat legislatia aplicabila (cum poti sa pretinzi o functie publica, fara sa studiezi legislatia si conditiile de ocupare!), ai fi inteles ca functia publica are grade profesionale etapizate, diferentiate in functie de vechimea in munca si cunostintele profesionale dobandite in timp. Astfel, functiile publice (de executie, nu vorbim despre cele de conducere) incep de la gradul debutant (pt care lipseste conditia de vechime) si se continua cu gradele asistent, principal si superior. Tu, ca proaspat absolvent de facultate, nu te poti incadra decat la gradul debutant. Cauta posturi publice vacante cu acest grad, pt care nu ti se va cere vechime in munca, si inaintezi, in mod legal, odata cu dobandirea experientei profesionale, respectiv promovand examenele de verificare a cunostintelor profesionale. Cum vrei altfel, sa ocupi o functie publica cu grad superior (si implicit cu salariu mai mare), dar cu vechime in munca si implicit experienta profesionala zero, doar pt ca ai absolvit o facultate? Pai si ceilalti functionari au absolvit facultati si au respectat conditiile legale de ocupare si promovare. Ce te califica pe tine sa ocolesti conditiile legale?

Gabi  •  27 iunie 2017, 16:54

typo: un milion de copii nu un milion de copiii...

Andrei  •  27 iunie 2017, 17:34

Splendid articol... De ce il vad pe un ziar de sport la sectiunea BlogSPORT??

Key  •  27 iunie 2017, 17:34

Dragilor, daca nu intelegeti cu nici un chip ce se intampla in jurul vostru zilele astea, va propun sa mergeti acasa, sa deschideti calculatorul si sa vizionati filmul "Cel ales". E un film din 2015 (pare-mi-se) cu Bogdan Stanoevici, nu a fost lansat in magazine si nu il veti gasi pe site-urile de filme. Din fericire un om de bine l-a postat pe youtube. Cu siguranta va va oferi cheia in care sa interpretati caderea lui Grindeanu, alegerea lui Tudose si acceptul surprinzator al lui Iohanis pentru varianta Tudose. Vizonare placuta si vorbim dupa.....

un roman  •  27 iunie 2017, 17:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un roman  •  27 iunie 2017, 17:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maian  •  27 iunie 2017, 18:28

Sa fim seriosi daca n-ai pile de plagiat,dosarul vorbeste .Intrebuintarea canpului tacticizant prevede tololeante.

Maian  •  27 iunie 2017, 18:28

Sa fim seriosi daca n-ai pile de plagiat,dosarul vorbeste .Intrebuintarea canpului tacticizant prevede tolerante.

Maian  •  27 iunie 2017, 18:48

Hitlar,@Gore era cel mai frumos barbat din lume ,majoritate femeilor intrau in sincopa post maical cand trecea pe langa ele ,traducere libera-adica lesinau can il vedeau,asa energie marca.Decretelu i copilul nedorit in ceausismul de apus al anilor 80,anii 60 îi consider epoca reusita a ceaisismului can englejii sibregona o plimba pe polimer cu caleasca si cismarul gusta fricola americana in lupta cu bolsevismului cu bolsevicii liberi estici..Sa dam o gratie de 6 luni lui Tudosie.

dan b  •  27 iunie 2017, 19:30

Si pentru ca subiectul nu avea legatura cu sportul, trebuia sa te iei de Hagi...

decretelul american  •  27 iunie 2017, 21:16

Eu sunt decretelul dezradacinat de foarte multi ani . Ma simt bine in alta tzara si nu mai ma gandesc sa ma reintorc definitiv in Rumania ! Apropo in ultimii 15 ani am intilnit tot mai multi tineri romani a carod parinti au emigrat definitv in Vest . Acesti copii sau nascut in Vest , au facut gradinita , primary school , secondary school , high school, colleges etc acolo . Vobesc bine romaneste dar si mai bine limba engleza . Au sentimente si pentru Romania dar doar atit .

alin mucenescu  •  27 iunie 2017, 22:05

Decretelule american, vai de sufletul tau! Dezradacinat trist, esti plin de credite la banci, casa ai sa o platesti toata viata, iti tunzi gazonul ca sa nu iei amenda si, in general ti se pare ca traiesti bine. Stii ce esti tu in America? Un ***. Copiii tai? Niste mutanti care, inecet, incet se modifica genetic, fac cefe groase si maxilare proeminente, pentru ca mancati prost, hormonizat. Marsaluieste linistit, nu te mai intoarce, ai sa putrezesti intr-un azil anost, ingrijit de imigranti mexicani.Dumnezeu sa te ierte !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Profa  •  27 iunie 2017, 22:52

Copii cu 2 nu 3 de i

nu  •  27 iunie 2017, 23:09

Copiii tai! Profo, lasă funcția și mai repata scoala.

theo  •  27 iunie 2017, 23:53

Ce vrei, tata de la un om cu mintea lejera? E foarte reprezentativ. E modelul de PSD-ist. Ca nu stie sa vorbeasca, ca nu are humor, ca nu e slefuit? Astea sunt nimicuri, tata. Da, e prost. Si prostia e vesnica. Frumusetea e trecatoare.

Bozo  •  28 iunie 2017, 0:48

Nimic nou sub soare, in administratia publica romaneasca predomina absolventii de academii sri, snspa-Stefan Gheorghiu, pseudo-facultati private si loserii de la facultatile de stat. Pentru un "decretel" mi se pare rusinoasa evolutia primului ministru. Era loc de mult mai bine. As paria ca va fi un prim ministru la categoria "si altii". Sunt exceptii de la regula, dar in cazul lui e certitudine. E trist sa vezi partide ca partide ce castiga alegerile cu aproape 50% nu sunt in stare sa propuna un prim ministru si un cabinet de oameni doxati, de practicieni, de oameni cu carisma capabili sa motiveze si sa conduca o tara. E drept ca ascendentul in sri e mai presus de competente si carisma. E sange albastru care te propulseaza in sferele puterii unde nu trebuie sa stii ce faci ci trebuie sa executi eficient ceea ce trebuie sa faci.

decretelul americanizat  •  28 iunie 2017, 1:04

alin mucenescu Draga NIMENI !! Nu am nici o datorie la nimeni . Nici la guvernul american , nici la guvernul local , nici la banca nici la vreun retailer local pentru ca am dat faliment si mi-a fost aprobat . Sunt ca un nou nascut d.p.d.v financiar . Nici macar nu am dat bani la vreun avocat pentru ca in Vest cel mai important lucru e informatia . Am gasit o agentie privata si am care lucreaza cu guvernul american si am primit ? PARDON .

Emilian  •  28 iunie 2017, 9:14

Sunt inca stupefiat: ce a facut Tudose la viata lui ca sa-l recomande pentru functia de prim-ministru al Romaniei?! Ce meserie are omul asta, ce stie el sa faca? Ce trist! Este un afront la dresa zecilor de mii de oameni din tara asta care s-au straduit sa studieze, sa-si faca o cariera, oameni pe care ii duce capul si vreau sa faca o multime de lucruri, dar care pur si simplu sunt ignorati complet pentru a face loc unor personaje sub-mediocre, cu studii dubioase, care nu s-au remarcat prin nimic. Dar absolut prin nimic!

Marius  •  28 iunie 2017, 10:49

Acum îmi dau seama că apariția curcubeului la Deva și în împrejurimi, tocmai în perioada anunțului făcut de președinte cu privire la desemnarea lui Tudose ca prim-ministru, nu e coincidență!))) https://www.facebook.com/marius.bota/posts/10213628438293254?pnref=story

Paul Andrei  •  28 iunie 2017, 11:06

Draga Tolo, din respect pentru activitatea ta jurnalistica, trebuie sa-ti spun doua lucruri: 1. Mihai Tudose nu e decretel. Celebrul si tristul decret pro-natalist 770 a fost adoptat in octombrie 1966, deci cu doar cateva luni inainte de nasterea lui Tudose (martie 1967). 2. E imposibil sa lipseasca din cv perioada 1987-1992. Pentru ca nu a intrat la facultate la terminarea liceului, in 1985, Mihai Tudose a fost recrutat si a facut armata intreaga, pana in 1987. E foarte posibil ca pe durata armatei sa fi fost ***, iar dupa terminarea liceului sa fi facut niste studii suplimentare (***), care nu au putut fi declarate in cv. De ce spun ca e imposibil sa fie blank in cv? Simplu, nu aveai dreptul sa fii somer sau sa nu faci nimic inainte de 1990. Deci a fost cu siguranta angajat undeva (ca studii nu pare sa fi facut). Un muncitor necalificat nu putea fi angajat direct la Parlament in 1992, insa se prea poate sa fi avut o calificare de nemarturisit public azi. In anii 1985-1989 ***. Pe unii dintre ei ii gasiti azi in ministere, in MAE, de exemplu. Ia vedeti, de pilda, diplomatii nascuti in anii 1967-1972 ce cariera fulminanta au avut...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SRI  •  28 iunie 2017, 11:47

un om de paie pus acolo de baietii cu ochi albastri, o sa ii para rau lui dracnea ca l-a dat jos pe grindeanu

cucurbeu  •  28 iunie 2017, 13:00

cucurbeu tricolor ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Monika  •  28 iunie 2017, 15:59

PSD-ul nu are nevoie de competenta, ci de obedienta. Tudose este omul potrivit la locul potrivit. Milioanele de simpatizanti si votanti ai PSD-ului pot sta acum linistiti. Asta nu va indrazni niciodata sa maraie in fata lui Dragnea. :)

Prisaca  •  28 iunie 2017, 16:09

Daca aveai un pic de minte ai fi constatat ca discursul lui Mihai Tudose in parlament ( si pe care l-ai redat) este plin de intelepciune. Numai, vezi tu, la tine intelepciune lipseste cu desavarsire.

nime-n-lume  •  30 iunie 2017, 15:50

Ceea ce este fascinant, este ca la Mihai Viteazul, unde ar trebui sa fie educate elite, se plagiaza lucrari ca la spiru, se fac numiri de conferentiari ca la facultatea de gropi si nisipuri si teze de doctorat semnate de mai marii tarii astea bineinteles ca sa ajute un om de valoare care nu a facut facultatea la timpul ei. asta desigur, daca domnul tudose nu are o gramada de misiuni speciale si este un om super-competent in meseria de baza. Cit despre garnitura curenta de ministri... Dumnezeu sa ne aiba in paza ca altfel dracu ne ia.

Liana  •  30 iunie 2017, 16:53

Pare un activist al PCR tipic, de manual: cu atitudine paternalistă, ”patriot”, populist, când apare o problemă gravă (cum a fost accidentul bieților vânători de munte din Argeș) nu-și asumă nimic, ci se miră, se revoltă vehement: ”cum e posibil, tovarăși?” și apoi promite că ”va discuta”, nu că va rezolva, pentru că problema și răspunderea o au mereu alții. Tipic, tipic. O lecție bună pentru naivii de azi. Vechea vorbă: ”La vremuri noi, tot noi.”

valentin  •  6 iulie 2017, 8:27

Nu Voiculeștii *** că vor puterea? Lua-ți-o, v-a dat Băsescu maxim. Băsescu, dacă nu ați priceput....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liana  •  30 iulie 2017, 5:21

Îmi retrag cuvintele scrise în urmă cu mai bine de o lună. Domnul Mihai Tudose chiar a rezolvat extrem de rapid (folosind fondurile europene) marea problemă de finanțare a pompierilor și a sistemului medical de urgență și nu doar a vorbit despre aceasta. Vor intra 600 de milioane de euro, cu o contribuție românească de 15%, în sistemul de urgență român. Acum cred că este un premier sănătos la minte, patriot și care are experiență în politica românească. L-am criticat prematur. E un decrețel care, deși nu are realizări profesionale notabile, măcar manifestă omenie și echilibru. Sper să rămână în funcție cât mai mult timp. O să mă rog pentru el. Și mă bucur că a fost la acea academie a SRI. Toți politicienii de rang înalt din România ar trebui să facă obligatoriu acele cursuri pentru ca măcar să știe cum să nu-și trădeze țara. Decât un trădător de neam KGB-ist sau mai știu eu ce ageamiu, om slab sau care aleargă numai după mită, prefer un eventual SRI-ist dacă altfel nu se poate. Pentru că sunt vremuri importante, de repoziționări internaționale. N-am votat niciodată cu PSD-ul, dar domnul Mihai Tudose e deja deasupra multor premieri pe care i-am avut. Doamne Ajută!

Comentează