Laura Kovesi și Mafia

Câteva observații pe interviul acordat de șefa DNA pentru ziare.com

luni, 17 iulie 2017, 11:20

Procurorul-șef al DNA are dreptate în interviul din ziare.com.

Mafia există, iar instituția pe care o conduce luptă împotriva ei.

Luptă nu pentru că așa au decis procurorii, ”am vorbit chiar azi cu colegii și cu toții am ajuns la concluzia că ne vom continua activitatea”, spune Laura Kovesi, ci pentru că asta le cere legea.

Nu e un eroism și nu e o opțiune, odată ce lucrezi la DNA.

În Știrbei Vodă ai de-a face cu Mafia.

Iar, pe termen lung, România poate pierde această luptă doar dacă autoritățile tind să copieze ideologia și metodele Mafiei.

1. Mafia nu respectă regulile. DNA trebuie să le respecte.

Mafia este, în esență, un sindicat sociopat al crimei, care refuză să accepte normele pe care noi, restul, le luăm drept bune.

Mafia se face că agreează regulile, însă le falsifică, ia forma vasului în care e pusă și ajunge să infiltreze companii, industrii și chiar statul.

Forma contemporană a Mafiei presupune nu violență, ci mistificare.

Ea nu mai trage cu pușca în lupte de stradă cu poliția.

Dimpotrivă, Mafia postindustrială încearcă să cloneze ministerele, presa, poliția, procuratura, justiția. Mafia nu mai e împotriva societății, ci ne propune o nouă formă de societate, în care infracțiunile sunt relativizate și regulile încălcate pentru că, nu-i așa?, ”legile nu sunt bune”, ne trebuie altele, mereu altele.

Tocmai de aceea DNA e obligată să respecte regulile.

Dacă în dosare pătrund forțe extrajudiciare, cum ar fi SRI de pildă, scopul nu scuză mijloacele.

Mijloacele rele contaminează scopul bun.

2. Mafia își bazează forța pe ideea că ceilalți nu au niciun drept și merită striviți. În schimb, DNA nu are voie să intre în logica jocului cu sumă nulă.

La un moment dat, Ioana Ene Dogioiu o întreabă pe Laura Kovesi dacă ”Pot exista achitări fără să fi greșit procurorul?”.

Procurorul-șef răspunde că da, sunt situații în care achitarea e din cauza procurorului și situații în care el nu are nicio vină.

Numai că, uită ea să adauge, în această a doua situație nu înseamnă automat că de vină e judecătorul.

Din păcate, în rapoartele DNA de după ce Laura Kovesi a preluat instituția cam așa se codificau achitările. Din culpa instanței!

În sfârșit, în 2017 procurorul-șef anticorupție admite că poate fi greșeala oamenilor săi.

Important este și următorul pas. O achitare poate să nu fie vina nimănui!

Tocmai de aceea procesul are și natura unei cercetări judecătorești, unde pot apărea probe noi.

Dovezi de care nimeni n-a știut. Pe care instanța le obține ea însăși.

Un exemplu recent.

Ministrul Ion Ariton a fost achitat de prima instanță în Gala Bute.

La un moment dat, Înalta Curte a audiat un fost director de la Nuclearelectrica. El susținea că l-a văzut pe ministru cum a intrat în ședința în care se hotărâseră sponsorizările de 400.000 de euro către organizatorul galei de box.

Convingătoare mărturie, numai că directorul nu fusese în ședință, nici în minister, nici la București!

Omul și-a amintit, în fața instanței, că, de fapt, trimisese pe altcineva la ședință care i-ar fi povestit că l-a văzut pe Ariton.

Sergiu Florescu, avocatul lui Ion Ariton, exploatează perfect situația. Ce credibilitate are un martor care-și amintește ce i-a povestit alt martor dacă nu-și amintește nici măcar că n-a fost el acolo?!

Când audiezi ca procuror sute de martori într-un caz, îți poate scăpa dacă un martor uită, face pe deșteptul sau pur și simplu inventează.

Povestea asta că totul e un joc cu sumă nulă, în care doar unii câștigă și fiecare eroare e o rea intenție are prea puțină legătură cu lumea reală.

3. Mafia urăște tot ce nu e Mafie. DNA trebuie să respecte tot ce nu e DNA, să colaboreze cu instituțiile democratice și cu societatea.

Există, în aproape fiecare interviu al Laurei Kovesi, ideea că ”ceilalți” nu-și fac treaba. ANAF nu recuperează banii, Parlamentul blochează dosarele.

În acest ultim interviu e rândul ANI, care nu verifică averile.

Observațiile sunt, fundamental, corecte, dar lipsește și ce a făcut bun, în paralel cu DNA, în toți acești ani, fiecare dintre instituțiile numite.

În destule dosare, ANAF e cel care a verificat inițial datele pentru procurori.

Alte exemplu de bine nenumit: multe cazuri ale DNA au fost inițial descoperite de Curtea de Conturi.

Aproape nicăieri nu sunt pomenite pozitiv ”alte” instituții în luările de poziție ale șefei DNA.

Genul acesta de retorică autoeroizantă și lipsită de nuanțe la adresa celorlalți actori democratici izolează.

E ca și cum DNA e singură împotriva tuturor. Ceea ce e fals! Mafia e singură împotriva noastră, a tuturor, în timp ce logica statului de drept spune că instituțiile nu sunt singure, ele se sprijină și se controlează reciproc. 

Faptul că Laura Kovesi așteaptă în continuare să o oblige CSM să meargă în Parlament nu e deloc onorant pentru ea.

Tocmai pentru că ea conduce o instituție atât de importantă și pentru că are, pe merit, un prestigiu public remarcabil, e datoria șefei DNA e să participe la jocul democratic.

În Parlament te duci nu numai pentru că te obligă norma, orice cetățean trebuie să participe dacă e invitat de o comisie parlamentară, ci, mai ales, pentru că e Parlamentul țării tale.

Explicația din interviu, ”nu mă duc că nu am informații despre ce anchetează ei acolo”, este, zău!, una împotriva principiilor soft de conviețuire democratică. De unde știe Laura Kovesi ce o s-o întrebe parlamentarii?

Neșantajabilă și eficientă, șefa DNA e un simbol. Iar simbolurile au o responsabilitate suplimentară.

Pe lumea asta există puține instituții unde omul se duce că n-are încotro.

Pentru că Laura Kovesi conduce una dintre ele nu înseamnă că celelalte sunt neimportante.

 

Comentarii (81)Adaugă comentariu

doilaunu  •  17 iulie 2017, 11:29

nu exista nicio lupta a DNA cu Mafia, ***. Avem nevoie urgenta de un Departament National Anti Coruptiei din DNA. Comentariul meu NU e politic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  17 iulie 2017, 11:30

@doilaunu: DNA lupta impotriva Mafiei. Faptul ca DNA nu e pura nu inseamna nimic, iertati-ma, pentru ca nu puritatea e ceea ce cerem de la institutii sau de la oameni. Nu exista institutii pure.

Adrian  •  17 iulie 2017, 11:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aham  •  17 iulie 2017, 11:45

eu cred ca e destul de evident de ce s-a comportat asa.

Vochin Ioan  •  17 iulie 2017, 11:58

Ce poate sa o intrebe in afara de obiectul comisiei enuntat in scrisoare? Ce nr. poarta la pantofi?

Lucian  •  17 iulie 2017, 11:59

"Când audiezi ca procuror sute de martori într-un caz, îți poate scăpa dacă un martor uită, face pe deșteptul sau pur și simplu inventează." Aiurea - din sute de martori in proces chemi cativa pe care-i consideri semnificativi. N-ai voie sa uiti ce au declarat acesti cativa.

A  •  17 iulie 2017, 12:01

Si GSP are responsabilitatea de a respecta decizia curtii de apel si de a nu-i mai spune Steaua echipei Fotbal Club Fcsb. Dar nu o faceti. Asadar, de ce ii trageti pe altii la raspundere?

Columb  •  17 iulie 2017, 12:08

In prima parte a panseului deontologic se sustine ca DNA treuie sa respecte legea. Daca legea nu o obliga pe dna Kovesi sa participe la comisia parlamentara, se gaseste altceva sa i se bata obrazul ca nu participa. Adica nu respecta o institutie a statului. Care poate ca adaposteste cei mai multi mafioti sau oameni ai acestora. Deci sefa DNA nu vrea sa mearga sa vorbeasca cu Mafia. Nasol din partea ei.

Cătălin Tolontan  •  17 iulie 2017, 12:09

@Columb: Nu merge sa discute cu Mafia, merge in fata unei comisii parlamentare. E ca si cum ai spune, nu vreau sa merg la DNA pentru ca acolo a lucrat si procurorul ”Portocala”.

gilos  •  17 iulie 2017, 12:26

Asa-zisa comisie parlamentara este o mascarada pusa la cale de Dragnea cu scopul precis de a discredita si terfeli imaginea anumitor persoane si institutii. Kovesi procedeaza foarte bine, n-are ce cauta acolo.

Emilian  •  17 iulie 2017, 12:30

Catalin, comentariile tale sunt corecte, totusi nu am inteles ce ai vrut sa scoti in evidenta cu acest articol. Am si 2 observatii: 1. "Luptă nu pentru că așa au decis procurorii, ci pentru că asta le cere legea". Intr-o tara normala este corect ceea ce ai spus, doar ca tu stii foarte bine ca in Romania "nefirescul" a ajuns sa fie considerat "firesc" pentru ca "asa fac toti" , si-atunci ceea ce face Kovesi ajunge sa aiba iz de eroism, chiar daca nu ar trebui sa consideram asa. 2. Povestea cu mersul in Parlament: stii foarte bine ca acesta ar fi un exercitiu de aruncat cu oua de catre o gloata de oameni care se simt atacati in fundamentele vietii lor. Alde Iordache, Serban Nicolae, Nicolicea si alti oameni cu vechi state de plata in sistem abia asteapta sa improaste cu noroi. Eu nu zic ca in lupta cu Mafia DNA sa procedeze ca Mafia, dar nici sa se lase improscata pe toate caile de aceasta Mafie nu mi se pare cea mai buna cale. Pe scurt, abordarea ta mi se pare utopica, nerealista si nu ajuta decat la un singur lucru: ia sa ma scrijelim nitel din soclul statuii DNA! Mie asa imi suna.

doilaunu  •  17 iulie 2017, 12:36

@catalin tolontan Nu am vrut sa spun ca DNA nu e pura, ci ca este parte din Mafia. Doar un exemplu: disparitia padurilor din Romania, DNA nu a miscat niciun deget in acest sens. Foarte simpatic oricum ca dl Tolontan mi-a cenzurat comentariul meu unde spun ca ***. Mi-as dori sa am si eu posibilitatea sa cenzurez fraza dlui Tolontan unde spune ca DNA lupta cu Mafia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tulceanul  •  17 iulie 2017, 12:37

Sunt de partea lui Kovesi in "disputa" cu Parlamentul . Cate ridicari de imunitate a cerut DNA , si cate au fost respinse ? De ce sa arati respect fortat unei institutii care reprezinta tara dar care nu-si respecta cetatenii , natia ? Doar pentru ca esti in fruntea unei alte institutii ? Democratie , respect , responsabilitate ... Catalin astea sunt cuvinte carora "alesii" nu le cunosc sensul ! Si atunci ce rost are articolul tau ? "Parlamentul reprezintă corpul legislativ într-un stat democratic" conform wikipedia . As adauga cea mai corupta si mai putin de incredere institutie din Romania . Atat .

George  •  17 iulie 2017, 12:50

Din pacate mafiotii au infiltrat de mult statul roman si sunt in peste tot prin institutiile publice in functii importante. Poate unii dintre noi am si pus stampila pe ei.

El Cid  •  17 iulie 2017, 12:56

*** Mai deschide o linie nouă de curățătorie chimică pentru Koveșy & Co, poate s-or găsi fo' 4-5 *** să te creadă, ești jalnic ***. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

addriann  •  17 iulie 2017, 12:57

Foarte bun articol, sunt de acord cu toate ideile prezentate.Totusi, trebuie sa existe mai multe completari- in primul rand, mafia nu a fost inventata in Romania. Ea exista, cu siguranta, in multe alte tari, unele mult mai dezvoltate decat Romania...Iar in mod cert , multe ,, structuri " de acest tip au intrat si in tara noastra.Chiar daca DNA lupta cu mafia si aresteaza foarte multi romani, sunt sanse mari ca acestia sa fie simplii executanti.Chiar daca au existat unele cazuri in care au fost implicati straini ( firme straine), DNA nu a reusit arestarea sau condamnarea prea multor straini...

ELENA VRANCEANU  •  17 iulie 2017, 12:59

Pai bai fratilor , haideti sa ne dam in cap unii altora ca la Parlament e Dragnea , la ANI e nu stiu cine , la Senat , la CSM etc e altcineva , pai cum vreti d-lor sa ne facem treaba si sa mearga treaba in tara asta , daca colo e cineva si dincole e altcineva si nu mergem ? Nu suntem toti romani si trebuie sa respectam legea in tara asta ? Daca astia au castigat si au majoritate deocamdata nu ne mei ducem nicaieri ca sunt astia la putere ? Pai noi oamenii de rand ce sa mai credem ? Am auzit ca d-na Kovesi sta cu fundul pe dosare sau ca sunt dosare vechi de nu stiu catri ani , dar eu ma intreb , lucrand la patron si daca nu -mi fac norma pentru o zi imi taie ziua sau eu stiu ce sanctiune primesc , astia stau cu *** pe dosare ani de zile si nu li se intapla nimic? Pai din cate reiese doar prostii muncesc in tara asta ca cei destepti stau cu fundu pe dosare . Poate sunt si cazuri care necesita un timp mai mare de rezolvare a dosarelor dar ar trebui justificat acest timp lung de solutionarae a unui dosar .Am sef si merg ori de cate ori imi cere sau e necesar sa dau raportul ca sa zic asa , iar cucoana asta nu da socoteala nimanui in tara asta ? Asta e dreptatea in tara asta ? E asa de perfecta si e deasupra tuturor de nu da socoteala nimanui ? Nu zic oricat de performant ai fi nu poti fi perfect , caci nu exista perfectiune. Iar intre institutii ar trebui sa existe colaborare sau subordonare asa cum sunt legile in tara asta . Ma rog am scris si eu cat ma pricep . Macar daca ar tacea din gura si nu ar mai spune ca si asa suntem amarati cum suntem in tara asta sau ma rog cum suntem .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

klz  •  17 iulie 2017, 12:59

Cataline, Parlamentul este Mafia in acest moment. Mai toate functiile importante sunt ocupate de mafioti iar restul majoritatii parlamentare este format din ***, lingai, aplaudaci, sponsori de partid, foste secretare si fosti soferi. Kovesi nu are nicio legatura cu sufrageria lui Oprea si restul balariilor pe care le "investigheaza" hotomanii fomisti din aceasta institutie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  17 iulie 2017, 13:19

Este o lupta care trebuie dusa pana la capat, iar refuzul sefei DNA de a merge in fata comisiei parlamentare face parte din strategia ei, care pana acum se incadreaza in termenii legali. Daca vrem sa curatam statul de corupti trebuie sa lasam ca deciziile legale sa isi urmeze cursul. Prea multi isi dau cu parerea in tara aceasta despre ce ar trebui sau nu ar trebui sa se faca si prea putini fac ceva. Eu cred ca deja in Romania s-a format o masa critica care va reactiona ori de cate ori vor exista derapaje grave. Meritul este bine-nteles a oamenilor de presa curajosi care au facut cunoscute problemele din institutiile romanesti, si astfel societatea romaneasca a inceput sa constientizeze importanta implicarii ei pe scena politica. Totusi e bine ca am ajuns sa discutam despre aceste lucruri

Cătălin Tolontan  •  17 iulie 2017, 13:20

@Radu: de acord ca s-a format o masa critica. Nu sunt de acord ca meritul e al presei, ci al oamenilor care au avut rabdarea sa parcurga dezvaluirile si investigatiile. Diferenta e ca noi ne facem meseria, pe cand oamenii isi exercita ”profesia” de cetatean, ceea ce e perceput drept un bonus in Romania. Ca a fi cetatean nu e un bonus, ci o necesitate, asta e alta discutie :-) Dupa cum faptul ca s-a format o masa critica nu inseamna ca e data, e gata, ramine acolo. E nevoie de informatii, de cunoastere si de o permanenta munca. Precum in toate democratiile, nimic nu e cistigat pentru totdeauna.

joop  •  17 iulie 2017, 13:24

*** De ce nu se duce Kovesi la Parlament e foarte evident, pentru ca nu vrea sa se ofere pentru un spectacol grotesc, si tocmai ca se preface ca nu intelege, acest lucru il face total necredibil pe Tolonatan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bazileon  •  17 iulie 2017, 13:30

Da, dom'le, Kovesi a lansat "mani pulite" in tara noastra la sugesta unuia dintre cei mai mari mafioti romani si acum se spala obsesiv, a la madam Macbeth. Se duse visul tineretii...

Mihai  •  17 iulie 2017, 14:03

@Tulceanul De cele mai multe ori Parlamentul a aprobat solicitarile de ridicare a imunitatii: 29 din 49 de solicitari din 1990 pana in octombrie 2016, ceea ce inseamna aprobare in 59.2% din cazuri. Au fost mai multe solicitari in total, dar in unele cazuri nu s-a ajuns la vot pentru ca parlamentarii si-au dat demisia sau mandatul lor a expirat. Aveti aici o discutie mai ampla a imunitatii parlamentare din Romania, cu argumente pro si contra: http://www.openpolitics.ro/discutii/ar-trebui-imunitatea-parlamentara-sa-se-limiteze-la-declaratii/

Toni  •  17 iulie 2017, 14:05

Clar, DNA trebuie sa fie prima care respecta cu strictete legile si regulile. Insa ai exagerat putin in articol cand ai spus ca LCK a sugerat ca judecatorii sunt de vina pentru achitarea inculpatilor. Am citit interviul si a dat exemplu de achitare datorata legii. Deasemenea, a facut referire la analiza actiunii procurorilor pentru identificarea eventualelor greseli. De altfel nici judecatorii nu sunt perfecti, unii dintre ei chiar condamnati...

Lorica  •  17 iulie 2017, 14:08

Activitatea DNA este o activitate de risc,si realizarile ei,din pacate ,nu se pot realiza fara compromisuri,mai ales ca societatea romaneasca pare inca adormita(Nu-i suficienta doar Strada pentru un Stat de Drept rezistent)

Dumitru  •  17 iulie 2017, 14:08

Cataline, observ ca "moderezi" toate comentariile in care d-na Kovesi ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tibi  •  17 iulie 2017, 14:31

De ce s-ar duce LCK in fata borfasilor pe care DNA-ul se chinuie sa demonstreze in instanta ceea ce stim toti, ca sunt niste hoti si borfasi penali ordinari. Si ne doare sufletul ca multi judecatori inca sunt de partea infractorilor, furi de la stat zeci de milioane si dupa ce se chinuie DNA-ul sa faca dosar de mii de pagini zice judecator "da, ok, aveti dreptate a furat, ii dam 3 ani cu executare, iese dupa 1 an daca e cuminte, si ramane si cu milioanele furate" Hai sa ne uitam la ce incredere au *** astea de parlamentari, cred ca sunt undeva pe la 15 % si astia doar fiindca au vreo legatura directa neam ruda sau nepot cu sifonarea banului public, altfel nici un om normal la cap nu ar avea incredere in acesti ordinari. Nu, LCK nu are ce sa caute sa fie luata la intrebari, controlata si intimidata de viermii astia, ca nu comparam noi comisiile parlamentare din senatul SUA cu *** mioritici. Deloc. Parlamentarii sa vina sa la DNA incolonati, cu tot cu firmele lor prin care fura banul public si isi fac vile de milioane in care o sa traiasca linistiti restul vietii din pensia speciala ca au venit cateva zile la munca in 4 ani de mandat. Nu invers.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru Chis  •  17 iulie 2017, 14:41

Ce se poate intampla uneori la nivelul DNA? Exact ca in schita lui Caragiale "Lantul slabiciunilor". Este foarte posibil ca politicianul X sa apeleze la o cunostinta, Mari Popescu iar aceasta sa il roage pe Costica Ionescu sa intervina pe langa Preotescu, care este prieten cu Dicaonescu si fost coleg de scoala elementara cu Sachelarescu. Larandul sau Sachelarescu sa apeleze la Dascalescu iar acesta sa il roage pe procurorul Piscupescu sa intervina pe langa procurorul Georgescu care are in lucru dosarul de cercetare penala a unei "loaze politice". Pe vremea lui Nenea Iancu acest gen de "amicitie" se numea... slabiciune omeneasca iar pe vremea noastra... trafic de influenta. Cu alte cuvinte, Mafie in toata regula!

CCC  •  17 iulie 2017, 14:42

Rezumat punctual a ceea ce am înțeles din articol: - TOATE instituțiile statului sunt infiltrate de mafie, inclusiv DNA - "Noi toți" trebuie sa ne supunem regulilor societății. Mafia FACE aceste reguli! - Cine nu se supune regulilor(MAFIEI) este blamat, certat si evident, lipsit de moralitate! In alta ordine de idei, autorul ne da exemple de instituții care colaborează cu Dna, dar "uita" sa ne exemplifice si un dosar deblocat in parlament. Intenționat?!? Nu cred!!! Doar ca tot intentionat, același autor, uita sa precizeze ca majoritatea subiectilor dosarelor instrumentate de DNA sunt angajați ai statului, ai instituțiilor. Alea infiltrate de mafie. Ne poate spune autorul câți membri ai parlamentului au sau au avut dosare penale pe rol? Sau nu e relevant faptul ca procentul corupților din legislativ este imens? Cât despre achitările din justiție, mai degrabă înclin sa fiu de partea Doamnei Covesi decât de cea a autorului. Argument: doamna "Justiția" este tot o instituție a statului roman, evident infestata.

Radu G.  •  17 iulie 2017, 14:47

Domnule Tolontan, va pierdeti credibilitatea cu fiecare articol. O sa deveniti irelevant daca continuati asa. O zi buna.

alexmcl  •  17 iulie 2017, 14:55

Doua intrebari pt d-na Kovesi si d-l Tolontan, de ce niciodata nu se ancheteaza strainii, iar pana acum 3 ani PDL-istii, mai putin cazurile descoperite de presa-RItzi, gala Bute, Basescu-fratele?

pamfletaru  •  17 iulie 2017, 15:02

de ce ne ascundem dupa cires,in lume,ar fi institutii autohtone care nu se supun legilor din tarile respective, sunt teleghidate si lucreaza pentru extraterestrii, dar sunt bampirii banului public al pamantenilor :)

ticbis  •  17 iulie 2017, 15:04

Citez din articol: "Sergiu Florescu, avocatul lui Ion Ariton, exploatează perfect situația. Ce credibilitate are un martor care-și amintește ce i-a povestit alt martor dacă nu-și amintește nici măcar că n-a fost el acolo?!" Va raspund eu, dle Tolontan: NICI UNA!!! Imi pare rau, dar avocatul Sergiu Florescu are perfecta dreptate! In acest caz minciuna martorului a putut fi demascata pentru ca s-a dovedit ca respectivul inculpat NU ERA ACOLO in acel moment; dar daca s-ar fi intamplat SA FIE ACOLO minciuna martorului si-ar fi facut efectul si l-ar fi bagat la puscarie DOAR PENTRU CA ERA ACOLO, nu pentru ca cineva l-ar fi dovedit cu probe concrete ca ar fi fost partas si vinovat de infractiunea ce facea obiectul anchetei. Daca va place o astfel de justitie, aveti o problema! Citez mai departe: "Când audiezi ca procuror sute de martori într-un caz, îți poate scăpa dacă un martor uită, face pe deșteptul sau pur și simplu inventează." Gresit! Un procuror N-ARE VOIE sa-i scape astfel de detalii, chiar daca audiaza zece mii de martori intr-un caz. Daca un procuror e atat de plictisit incat nu-si mai poate da seama daca un martor minte sau nu, daca inventeaza sau nu, il sfatuiesc sa se lase de meserie. Te poti juca cu orice si oricum, dar nu cu vietile si destinele oamenilor! Exista scuze pentru procurorii care nu pot dovedi in instanta vinovatia unui criminal si ala scapa de puscarie, dar NU EXISTA NICIO SCUZA pentru procurorul care baga oameni nevinovati dupa gratii pentru ca asa i s-a parut lui si ca l-a durut la basca daca martorul a mintit sau nu! Mai mult, sunt procurori care obliga martorii sa declare minciuni promitandu-le reducerea pedepselor sau absolvirea acestora. Sunt siderat de nonsalanta cu care tratati asemenea probleme si va intreb sincer: chiar va place o astfel de justitie? Exista o axioma in dreptul universal si justitia din toate tarile democratice tine de ea ca de biblie: "e preferabil sa scape de pedeapsa o suta de infractori probati cu dovezi concludente decat sa fie condamnat la puscarie un singur om nevinovat din cauza unei erori judiciare". In final, va reamintesc ca justitia asta, asa cum o tolerati si o imbratisati dvs arata exact la fel si seamana ca doua picaturi de apa cu cea de dinainte de 1989; doar pe vremea aia procurorii te bagau intai la puscarie si abia apoi cautau probe si cercetau daca ai fost vinovat sau nu!

truth  •  17 iulie 2017, 15:11

Da, mafia nu respecta regulile si s-a infiltrat la cele mai inalte niveluri, a se vedea ce guvernare avem. Tocmai pt. ca raporturile de forte sunt inegale si pt. ca nu ne putem bizui nici macar pe justitie (judecatori corupti, CC politizata) sustin ca singurii oameni bine-intentionati trebuie sa lupte cu ORICE mijloace impotriva mafiei. Este singura lor (si a noastra ca popor) sansa!

Marius  •  17 iulie 2017, 15:19

Intr-o tara normala, cu o democratie functionala este de bun simt sa mergi sa dai explicatii sau sa dialoghezi cu parlamentarii, dar nu la noi, din pacate. Cu un parlament format din infractori (fosti, actuali si viitori cercetati si condamnati), unde majoritatea face parte din Mafia nu vad pentru ce s-ar prezenta. Este chiar ilogic sa o faca, ar fi ca si cum ai trimite mielul in fata lupilor. Un pic cam complicat sa amesteci apa cu uleiul, nu crezi?

simplu  •  17 iulie 2017, 15:23

1984 - tot articolul

mihai  •  17 iulie 2017, 15:25

d-le tolontan vad ca ai un ghimpe impotriva d-nei kovesi,asta-i clar. dar nu te intrebi de ce nu se duce la parlament. pai cum sa se duca la o comisie infintata de un infractor (l.dragnea) . asta ar fi ridicol de jenant.adica vine procurorul sa-i raspunda intrebarilor trimise de un infractor ?. unde ai mai vazut asa ceva ? de fapt tu stii ,dar te faci ca ploua,ca nu sti cine ar fi infintat acea comisie asa-i ? rezumatul tau este scris tendentios si descrie numai ideile care iti convin

doilaunu  •  17 iulie 2017, 15:39

soc si groaza pe tolo.ro: Mie mi se cenzureaza afirmatia "DNA face parte din Mafia", cateva randuri mai jos Klz poate insa spune "Cataline, Parlamentul este Mafia in acest moment" si textul apare ca atare. Domnule Tolontan... orice as spune acum ar fi, fara discutie, cenzurat. Asa ca nu voi spune. Dar voi gandi.

Corleone  •  17 iulie 2017, 15:48

Da poate vroia sa o intrebe comisia daca-i place berea.Ca parca elita Portocala nu era de mafie locala ca nu e de gasit asa l-au ascuns sa l-o fi omorat betu Portocala elita gazarilor.Sau Eva Papici inregistrat hat hat de pe vremea Elodiei la domnu Dan direct...chiar asa prosti ne ia asa aratm noi ca Bula de prostanaci?Ma simt greu. NU MAI CRED IN DNA.Ne trebuie antimafia ca italianii,o institutie separata,serioasa.Doamna Laura sa vegheze batranele ,crenvusti si examene de bac!

Matei  •  17 iulie 2017, 15:55

Haideți sa spunem toate variantele: achitare înseamnă fie ca omul e nevinovat, deci e vina procurorului ca l-a acuzat pe nedrept, fie e vinovat, dar probele din dosar nu arata asta cu certitudine, deci iar vina procurorului, fie vinovat si instanță greșește, voit sau nu, achitandu-l. Dar fara vina nimănui nu se poate.

Korel Draw  •  17 iulie 2017, 16:07

@Corleone, ai avut pe vremea lui băse vreun moment încredere în DNA? Dacă da, să-și fie rușine 5 minute, după aia de voie... Asta nu avea ce să caute la șefia nici a Parcehtului general nici a DNA, dar ***. *** În schimb *** au luat-o razna și încearcă să conducă România dintr-un stat paralel, eliminând prin arestări, diversiuni, condamnări cu suspendare sau definitive, pe toți cei care le taie bugete sau vor să le spargă gașca și propria ordine pe care vor să o impună.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Corleone  •  17 iulie 2017, 16:10

Voi i*** ptopagati ideia unui Parlament corupt atacand pilonul central al democratiei romanesti la numai juma an de alegeri eludand mai presus de toate pecetea democratiei romanesti-CCR,care spune ca e obligata sa se prezinte in fata tribunilor Romaniei.Stat in stat ignorand nu doar principala forta in stat dar si principala forta de justete a Romaniei.Acum aveti definitia mafiei explanata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  17 iulie 2017, 16:15

Tolontan, te citesc de cand erai mic. Cu admiratie. Dar acum o dai in bara rau, ori nu intelegi esenta luptei ideologice ori esti si tu o coada de topor. Avem mai multe cozi de topor decat au mai ramas copaci. In ambele cazuri esti in greseala mare, si oamenii inteleg din ce in ce mai mult ca nu tot ce se scrie in mainstream este adevarat. De acum nu o sa te mai citesc pt ca nu scrii adevarul.

Corleone  •  17 iulie 2017, 16:38

Prezuumarea luptei bolsevice cu clasa imperiala expllooatatoare mosieresc inavutite era motivata prin expllooatarea omului de catre om -de ce ei si nu noi,si au fost;de ce ei pamant si nu noi -si l-au colectivizat,de ce ei au si noi nu,si au avut.tema:De ce e rau imperialismul?mafia perfecta bolsevica.De ce e rau coruptul parllamentar?noua mafie atipica dnna.aceiasi ideologie de propagganda sociialist-natioonalista,timpuri noi copii de bolsevici limitati in fibra si puteeri.

Virgil  •  17 iulie 2017, 16:39

Comisia de "ancheta parlamentara" este impotriva legi cumva. Parlamentul nu ancheteaza ci doar creaza legi. Singurele organe de ancheta sunt procuratura si pentru cazuri mai usoare politia. Eu daca as fi invitat la o astfel de comisia as refuza cu acest motiv.

robespierre  •  17 iulie 2017, 16:48

E adevarat si corect ce ai scris, dar e pentru minti ce traiesc in varful piramidei lui Maslow. Pentru cei de la baza, doar ai ridicat semne de intrebare ref la credibilitatea DNA. Proportia fiind majoritara la baza, mesajul tau e perceput invers de cum (sper ca) ai vrut sa il transmiti. Poate atunci cand ne vom destepta si vom inlocui definitiv specia politica "Nicolicea, Nicolae, Dragnea...", ar fi loc de o receptare in masa a inaltelor valori morale.

vasilica  •  17 iulie 2017, 16:51

Eroul pacii Eroul pacii, Nicolae Ceausescu, Impleteste in cununa timpului Visele inaripate de pace, Ce se contopesc cu respiratia viitorului. Din ochii sai izvorasc Fluvii de lumina, Care inunda cu incandescnta gandirii Arcul imens al Epocii de Aur. Pe buzele lui rasuna cuvintele Ce aprind luceferi In toate constiintele neamului romanesc Asta mi-a venit in minte dupa ce am citit ""Neșantajabilă și eficientă, șefa DNA e un simbol".

Ionut  •  17 iulie 2017, 17:08

Cum ss te prezinti la o comisie incropita tocmai de cel pe care il anchetezi,asta e ultima!!

Argus  •  17 iulie 2017, 18:14

"Dacă în dosare pătrund forțe extrajudiciare, cum ar fi SRI de pildă, scopul nu scuză mijloacele"? Am fost si consider de datoria mea sa fiu politicos in "surda" corespondenta ce-am purtat-o pe acesta tema, spunand totusi ca sunteti in paradigma "idei putine dar fixe"! Spuneam, scriam nu de mult, o rept si sutin, ca una din armele ***, preluata cu mare sarg de presa (ma mir, sincer, ca si de Dv!) este acea asa zisa "nepermisa, impardonabila, daunatoare s.a.m.d, imixtiune (Fals!! Este vorba de CO-LA-BO-RA-RE, si nu de INFLUENTA "serviciilor" asupara actului de justitie! Scriam pe acelasi subiect, ca un servicu precum DNA, are nevoie de informatii CREDIBILE sau, daca vreti "mai credibile" decat cele ce ajung prin scrisori, denunturi anonime! De informatii ce au in spatele lor responsabilitatea celui, celor care le furnizeaza! Care-i "pacatul" ca "in dosare" patrund forte extrajudiciare" (asa, generic "extra" de parca ati vorbi Dle. Tolontan de "celule mafiote"...!) precum serviile de informatii (interne si, sau externe)? Dar, pot sa inteleg ca nu aveti timp sa cititi toate "nazbatiile" postate pe blogul ce-l gazduiti, asa ca..le reiau, in ideea (speranta daca vreti, ca aceasta moare ultima, asa sa fie?), poate o ma invredniciti cu "o replica", sa puteti sa va sustineti "teza" imixtiuni "neavenitelor" institutii in actul de justitie! Daca se va-ntampla "minunea" de a da curs "provocarii", v-as ramane recunascator daca ati putea fi transant! Daca ati putea sa "puneti pe hartie (care suporta orice, cum bine se stie..!) "teza" prin care sustineti ca transmiterea de informatii obinute de "servicii" DNA-ului, ce ar putea fi utile actului de justitie, pot fi calificate ca "o patrundere in dosare a unor forte extrajudiciare"? Ce nu vrea sa spuna presa, este ca "SERVICIILE" au aceasta menire, responsabilitate, DE A TRANSMITE institutiilor interesate INFORMATIILE ce le obtin, detin! DECE? Simplu! Pentru ca aceste servicii NU POT ACTIONA, CERCETA, TRIMITE IN JUDECATA! Inchei spunand ca subiectul ar trebi sa ne faca sa ne gandim ca sunem in situatii care ne obliga sa "alegem dintre doua rele" pe raul cel mai mic! Rau, daca intre informatiile furnizate, sunt unele ce "patrund"...(au si "serviciile" probleme ce tin de etica) dar si mai rau, este ca sa se considere CA TOATE informatiile sunt menite sa impiedice, sa induca in eroare sistemul judiciar! Ce alegeti? Intrebare-ai, evident, rethorica! Cele bune si..."tot inainte"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Zadam  •  17 iulie 2017, 18:18

stat de drept?...legi?....un romania?....cand?...unde? ala care a furat flota a fost ales presedinte....de doua ori (sic) toti sunt de acord ca in ultimii 27 de ani...s-a furat in romania.....daaa,nu cand a fost presedinte iliescu,constantinescu,basescu,klaus.....altadata....in alta viata Orice greseala a unui presedinte,prim-ministru,ministru,parlamentar.....e o crima..pentru ca influienteaza viata a mii de oameni...si cursul firesc in dezviltarea unes tari (proverb malgash)

Comentează