Stadionul din care câștigă doar unii

Până când Primăria va impune ”procent din încasări”, evenimentele de pe Stadionul Național vor fi, de fapt, subvenționate de contribuabil. Ca și meciul de azi dintre FCSB și Sporting

miercuri, 23 august 2017, 6:59

De Andrei Crăițoiu și Cătălin Tolontan

Cu 50.000 de oameni în tribună, diseară Steaua încasează 750.000 de euro și dă Primăriei 28.000 de euro.

Atât e tariful afișat de municipalitate pentru un meci de Champions League.

De 6 ani de zile, Primăria Capitalei nu înțelege că pierde bani din cauză că nu vrea să facă un contract cu ”minim garantat plus procent din vânzări”.  

Deși inițial s-ar opune, la o analiză pe termen lung cluburile chiriașe pe Național Arena ar realiza că e o soluție win-win.

Calculele sunt la îndemână.

110.000 de euro ar lua Primăria din meciul de azi, în loc de 28.000 de euro, dacă ar avea un contract de 15% din încasări

În afară de chirie, Steaua adaugă și alte cheltuieli, jandarmerie, stewarzi, asistență medicală, ajungând la aproximativ 50.000 de euro costuri totale pentru un eveniment precum FCSB – Sporting.

Rămâne cu 700.000 de euro, dar au fost meciuri când a scos un profit de peste 1 milion sau chiar 2 milioane de euro, așa cum s-a întâmplat la partida cu Chelsea din martie 2013.

Numai că, în acest timp în care toată lumea închiriază ieftin, stadionul se degradează inevitabil.

S-a intrat într-un ciclu vicios. Așa cum se întâmplă în orice afacere în care doar o parte câștigă și ”statul” pierde.

PMB a renunțat la mentenanță.

Confortul și securitatea scad.

Iarba e proastă.

Povestea nu poate continua așa. Bucureștenii sunt frustrați că stadionul înghite mereu bani și, la un moment dat, se vor enerva, vor crește prețurile, se vor schimba contractele, ceva se va întâmpla.

Dar se va face peste noapte, sub presiunea publicului și nimic din ce faci la furie nu mai are luciditatea construcției înțelepte.

Steaua a dat 2 milioane de euro Primăriei în cele 100 de meciuri disputate de echipă de la inaugurarea Stadionului Național.

A fost cel mai bun contribuabil.

Dar dacă ar fi existat un contract cu ”procent din încasări”, să zicem 15%, numai din cele mai bune 7 meciuri ale Stelei ar fi revenit Primăriei 1,2 milioane de euro!

15% din încasări e rezonabil și e o formă de respect și pentru contribuabilul care a achitat 200 de milioane pe stadion. Și care mai achită aproape un milion de euro pe an, cât sunt  pierderile de operare din 2011 și până azi.

Asta înseamnă 2.000 de euro pe zi vreme de 6 ani.

Deficitul afacerii e imens! Și, atenție!, inclusiv mentananța cu UTI, retezată între timp, s-a făcut doar la anumite sisteme, în timp ce structura de rezistență, acoperișul și altele nu au beneficiat de nici o revizie.

E clar că problema nu sunt costurile întreținerii, oricum insuficiente, ci lipsa de venituri corect calculate. Dar votanții n-au avut nici o problemă să dea un buget de un miliard de euro unui primar care condusese o companie media spre insolvență, așa că și-au asumat felul în care vede Gabi Firea lucrurile.

Iar, în cazul Stadionului Național, le vede strâmb!

Se concentrează pe tăieri heirupiste, fără să înțeleagă ceea ce atât de clar spunea un economist: ”Vorbim obsesiv despre controlul costurilor, fără să vedem care este costul controlului”.

Când în tribună vin 55.000 de oameni, costul tăierilor iraționale poate fi imens. 

Revenind la venituri, dacă extindem calculul sumelor pierdute la meciurile naționalei, la concerte și la celelalte partide disputate pe Național Arena, obtuzitatea Primăriei din acești ani are consecințe vizibile.

De fapt, pierderea permanentă ne arată cum cetățenii subvenționează fiecare meci sau concert de pe stadion. Și aici nu e vorba doar de gestiunea Gabrielei Firea, ci și de cea a lui Sorin Oprescu, care acoperă o perioadă mai mare de timp.

Dacă Primăria ar impune un contract cu ”minimum garantat și procent din încasări”, la început Becali, FRF, celelalte cluburi și organizatorii de evenimente muzicale ar strâmba din nas.

Dar ei știu foarte bine că fără efortul financiar al cetățenilor acest stadion de 55.000 de locuri n-ar fi fost realizat niciodată și numai el poate să asigure, prin dimensiuni, rate de profit însemnate celor care organizează evenimente.

Unde se vor duce să joace sau să pună trupele pe scenă? La Ploiești sau la Cluj, unde veniturile cluburilor vor fi la cel mult jumătate?!

Sigur că Steaua, FRF și celelalte echipe pot spune, la rîndu-le, că fără investițiile lor sportive meciurile nu ar avea loc.

Ca să ajungi în grupele Europa League sau chiar în grupele UCL e nevoie de transferuri, de cheltuieli pe plan fotbalistic.

Și e un argument corect. Tocmai de aceea, Capitala nu ar cere jumătate din împărăție și mâna fetei, dar un 15% pare rezonabil față de toate părțile angajate în afacere. Nu vreți 15%? OK, fundamentați și negociați un alt procentaj.

Sau poate că ideea noastră cu ”chiria ca parte din încasări” nu e bună, dar oricine citește bugetul acestui stadion realizează că problema e la venituri, nu la costuri!

Iar veniturile sunt treaba primăriei, după cum treaba ar fi să convingă un sponsor să plătească pentru a da numele acestei arene care a revoluționat realmente înțelesul de eveniment civilizat în România, fie că e vorba de sport sau de muzică. 

Însă, dacă se va continua așa, doar cu unii câștigând și cu un stadion alimentat în continuare din banii cetățenilor, supărarea mocnită va erupe la un moment dat!

Orice trăitor în București realizează că opinia publică se radicalizează pe fondul marilor probleme ale orașului, de la trafic la asistență medicală și de la starea școlilor la cea a drumurilor și a decăderii din cartiere și până în centrul care arată ca o întrunire a fantomelor din Pirații din Caraibe.

Stați să vedeți factura reparațiilor și îmbunătățirilor la Stadionul Național pentru Campionatul European de fotbal din 2020!

Costă milioane de euro ca să readucem stadionul lăsat în paragină la standarde UEFA.

Să sperăm că ne prezintă cineva devizul în avans și nu suntem luați drept fraierii care plătesc cu ochii închiși.

Citind aceste articole, unii oameni întreabă, pe bună dreptate, unde e poziția Primăriei. În privința costurilor stadionului, am pus întrebări repetate, primele acum o lună!

N-am primit nici un răspuns. Și nu e răspunsul pentru noi, e pentru voi.

Gabi Firea și șefii ALPAB, cei care gestionează stadionul, oamenii lui Oprescu în mare măsură, au rămas în aceeași logică din ultimii 6 ani.

E tăcerea care disprețuiește orașul.

 

TOP încasări Steaua din bilete la meciurile jucate în Europa pe Arena Națională
FCSB – Chelsea    2.000.000 euro
FCSB – Manchester City    1.500.000
FCSB – Ajax    1.200.000
FCSB – Twente    1.100.000
FCSB – Stuttgart    1.000.000
FCSB – Legia    800.000
FCSB – Sporting    750.000

Cât costă închirierea, în funcţie de tipul de eveniment:
– campionatul intern de fotbal şi Cupa României, meciuri ale echipei naţionale (13.000 de euro/eveniment)
– Champions League (28.000 de euro/eveniment)
– Europa League (23.000 de euro/eveniment)
– evenimente culturale (18.000 euro/eveniment)
– evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naţionale (30.000 de euro/eveniment)
– evenimente restrânse, care nu implică utilizarea gazonului şi a spaţiilor din tribune (15 euro/mp/eveniment)
– închiriere spaţii birouri şi anexe pentru diverse activităţi (2,5 euro/mp/lună)
– evenimente sezoniere, târguri (20 lei/mp/zi)
– servicii de operare Stadion Arena Naţională (10.000 euro/ meci sau eveniment)
– evenimente corporate (500 euro/oră)
– filmări private (400 de euro pe oră)
– tururi stadion pentru grupuri de minimum zece persoane (10 lei/persoană/tur)

 

Citește și:

„Stadionul Național e o uzină care se degradează zi de zi din cauza lipsei de îngrijire competentă!”

Comentarii (198)Adaugă comentariu

Dan  •  23 august 2017, 11:51

@ Domnul Tolontan - faceti o confuzie si, concomitent, o ilegalitate: fcsb NU ESTE STEAUA!

LFC  •  23 august 2017, 11:59

Se observa foarte clar din comentariile la acest articol urmatorul aspect: contribuabilul nu are nicio problema sa sustina pierderile de 1 milion de eur pe an generate de acest stadion; implicit, contribuabilul votant nu a avut nicio problema sa voteze un primar care are un istoric de manager incompetent, dandu-i pe mana un buget de 1 miliar de euro. E foarte greu sa schimbi mentalitatea comunista intr-una de ordin capitalist. Cetatenii care vor circ (cupe si flori; fcsb e singura echipa care ne reprezinta, bla bla), voteaza un primar care le ofera circ, un circ pentru care din pacate plateste toata lumea (unul dintre defectele democratiei). Multumesc!

luis  •  23 august 2017, 12:00

Pe cand Steaua juca in Ghencea, MApN-ul incasa de la Becali sume de ordinul sutelor de mii de euro anual, pentru inchirierea stadionului si terenurilor de antrenament. Statul era atent, orientat spre profit. In acelasi timp, pentru inchirierea stadionului Dinamo plus a terenurilor de antrenament, cei de la Dinamo dadeau, lunar, contravaloarea unei chifle. La Rapid, asijderea. Statul o ardea mai putin capitalist, pentru ca asa-i in tenis. Dupa construirea Arenei Nationale, principalul client a devenit, din nou, clubul Steaua, pardon FCSB, pentru ca statul ii trateaza pe unii mai egal decat pe altii iar unele branduri trebuiesc recuperate spre deosebire de altele. Care a cotizat la bugetul Primariei Bucuresti, cam cat triplul sumelor tuturor celorlate echipe care au jucat pe stadion. Pentru ca, spre deosebire de acestea a mai scos cate un cap prin Europa. Prin urmare, conform proverbului neaos " sa-i dam educative tot boului care trage-n jug", ideea d-voastra mi se pare geniala: in cazul unuia sa-i luam 15% pentru ca face performanta iar restu' echipelor sa cotizeze acelasi procent din nimic. Pardon...dintr-o chifla. Poate, cu asa niste incasari generoase, vin banutii, prin intermediul Primariei, la nou-infiintata Rapid, nu? Sau CSM Bucuresti, alti crunti necajiti. Sau poate, le facem stadion oropsitilor astora de la Dinamo, pe banii Stelei.

tudor  •  23 august 2017, 12:01

Absolut corectă luarea de poziție și propunerea. Si așa unii useri ce sunt toată ziua pe forum au tupeul să numească stadionul ce ar trebui să fie al echipei naționale "Steaua Arena". Probabil că l-ar vrea gratis, doar e a lor...

Florin  •  23 august 2017, 12:06

Ce dragut sa vorbeste numai din punctul de vedere al unei parti! Asa faci dvs jurnalism? De ce ai scris doar de meciurile cu incasari mari, de ce nu scrii si de celelalte meciuri cu 1000-2000 de spectatori, unde nu s-au scos banii nici pentru plata pazei? Halal jurnalist, dar suntem obisnuiti cu fumigene gen tolontan....

Florin P  •  23 august 2017, 12:06

Tolontan, Tu intelegi ce vorbesti? cantareste si tu un pic lucrurile. 1. cum sa incurajezi o astfel de idee?! in 27 de ani, statul s-a dovedit a fii cel mai slab administrator al bannilor, de ce le-am dat mai multi bani?

calin  •  23 august 2017, 12:18

Minim garantat + 15%. De ce 15%? Fa 50%. Doar veniturile Stelei sunt bunuri nationale. Poate sa plateasca si pentru gazonul pe care primaria il schimba de citeva ori pe an? Nu te deranjeaza ca CSA, Dinamo si Rapid vor primi stadioane modernizate gratuit. Sau ca echipe din liga IV au buget de sute de mii de la primarii. Cea mai mare problema e la Steaua.

marc  •  23 august 2017, 12:20

Inca o proba ca ,,jurnalistul sportiv'' CT face politica la greu.Si trebuie aratat cat de rai sunt psd-istii.Te umfla rasul cand vezi cum incearca acest jurnalist sa demonstreze cum firea nu vrea sa incaseze bani pt cetateni,cum dragnea isi face stadion la alexandria sau echipa de fotbal la saelele.Asta prinde la ignorantii din peluza.Caci oamenii cu judecata stiu ca stadionul nu e proprietatea personala a psd-istei firea,iar taxele,impozitele,chiriile sunt stabilite de consiliul local.Face socoteala cat au pierdut cetatenii (sigur, da bine sa vorbesti in numele cetatenilor,pt prosti esti mai credibil) din cauza stelei,dar nu zice nimic despre galati si astra care au jucat si ele acolo cu 1000 de spectatori.Deci pierdere-zero.Iar daca tot il intereseaza soarta cetatenilor propun ii propun acestui ZORRO tolontan sa ceara o renegociere de contract cu detinatorul spatiului in care functioneaza GSP sa plateasca pe langa chirie si 15% din vanzari.Pai nu e corect asa?Pt cetateni!

Dan T  •  23 august 2017, 12:24

PSD a confiscat si Arena Nationala,din cate vad face lucrari la limita,poate va rezista,poate nu...Cred ca bucurestenii si-au luat o teapa ca-n povesti.E vorba de orgoliul lor recunoscut,au ajuns subiect de misto prin toata tara,ati ales-o, suportati-o/nu v-ati dus la vot,suportati-o.

gicu  •  23 august 2017, 12:25

Intradevar, fcsb face bani de pe urma meciurilor de fotbal si poate ar fi bine sa negocieze un pret mai potrivit cu costurile de intretinere, nu un pret de lista. (acum pare ca e circa 30-40mii per meci). dar la capitolul asta nu-l putem huli pe Becali pentru ca reputatia si meciurile cu cine-o fi de prin orice ligi este fara indoiala munca lui. faptul ca aduce un volum imens de spectatori este de asemenea munca lui. daca este singurul care isi permite (sau poate doar doreste mai mult ca altii) sa organizeze un eveniment pe arena nationala este de asemenea un plus pentru el. aici el este cezarul, chiar daca nu ne convine. probabil ca daca ar fi un eveniment mare pe saptamina costurile de functionare si un mic profit ar fi posibile. pina una alta, nu vrea nimeni spectacole, intilniri, concerte, acolo. de ce? probabil nimeni nu este in stare sa umple un stadion asa cum face un meci mare sau un concert extraordinar. daca avem un singur eveniment din care platim utilitatile pe un an, mai bine punem o folie de plastic mare peste el si gata. si apropos, de curiozitate, congresu pesde a fost corporate sau cultural, ca pun pariu ca nu a fost eveniment special.

Adrian  •  23 august 2017, 12:42

Domnule Tolontan, din doua, una! Ori esti misogin, pentru ca nu ierti nici o psd-ista. Ori, mai degraba, ***. Cred, ***! Multa sanatate!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviuemil  •  23 august 2017, 13:09

Tocmai din cauza unor astfel de discutii eu consider ca doar echipele cu propria baza ar avea dreptul de a juca in liga I.Si doua daca sint sa joace intre ele pina se plictisesc.

koko  •  23 august 2017, 13:18

N-ai cu cine... Multi citesc, foarte putini pricep. Comentariile unora demonstraza ori ca citesc din 2 in 4 randuri, ori ca nu au capacitatea de a intelege ceva. Tolo a zis clar: suma minima + procent din incasari. Spre binele stadionului si al cotizantilor. Deci 1. cei care inchiriaza arena trebuie sa stie daca isi permit acest "lux" - raspuns pt cei care bazaie ca uneori echipele nu isi scot banii de chirie ca nu au spectatori; 2. in articol au fost date DOAR exemple pentru meciurile FCSB si Steaua (pt ca o perioada a jucat aici ca Steaua) pentru ca au fost sumele cele mai mari, nicidecum nu scrie undeva ca doar FCSB sa plateasca diferentiat. Cititi si intelegeti ce scrie, apoi faceti comentarii, "cetitorilor"!!!

Vanboben  •  23 august 2017, 13:31

Cat de penibil poti fi Tolontane! Cat de ipocrit poti fi sa sustii asa ceva! Va doare de banul public, cum ma doare pe mine de ce se intampla pe Pluto! ***? Nu va mai saturati? Pune mana la munca si nu te mai da destept, ca esti penibil! Cand va avea 1000 de spectatori cu Juventus, Sepsi, Chiajna, Medias, Voluntari, ACS Poli, Botosani, Astra, cine va plati diferenta cheltuielilor? Tu? Nu cred! Apoi ca sa ajunga sa castige in medii cate 800 mii-1 milion euro din incasari, Becali cheltuieste in medie 10-15 milioane pe an! Daca tot ai pretentii contribui si tu ,impreuna cu statul pe care-l aperi cu ceva la cheltuielile lui? Apoi te intreb, ce te faci ca atunci ar veni oricine acolo si va plati cate15% din banii de la 200 de spectatori? Mai bine intrebi autoritatile de ce pot exista 3 echipe cu numele de Dinamo, 3 de Rapid, 2 de Poli Timisoara, 2 de U Craiova si nu pot exista 2 de Steaua? Cati bani a facut CSA Steaua din comercializarea brandului in ultimii 2 ani? Doar 9 mii euro! De asta sa te ocupi di nu de chiria pe care o da Becali la Arena Nationala!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  23 august 2017, 13:33

@koko • 23 august 2017, 13:18 Poate suma fixa nu minima...Sunt probleme si la cei care cred ca inteleg...

ioan zoltan  •  23 august 2017, 13:39

așa tolontan,distruge tot ce ridica puțin capul in țara asta..de fapt atât te duce mintea

serghei  •  23 august 2017, 13:39

Asta cu hai sa-l suprataxam pe Becali, ca uite ce bine ii merge pe NA, e pe acelasi principiu cu taxa de solidaritate 'gandita' de PSD, fost PCR. Dar nu ma mira. E imposibil ca o perioada de atat de lunga (aproape jumate de secol) si dramatica ca cea traita de romani sub comunism sa nu lase urme. Chiar si intr-un individ cult si educat ca Tolontan. In loc sa ma destept, sa dobandesc know-how-ul, eu ca institutie, mai bine iau deja de la ala care stie cum sa faca bani. La fel si cu PSD. In loc sa gasesc o solutie durabila de a genera bani la bugetul de stat, una pro-occidentala si in favoarea mediului de afaceri, iau tot de la ala care deja da cel mai mult. De ce? Pentru ca nu stiu cum sa fac altfel. Sunt prost, asa ca singura mea sansa e sa imi folosesc forta in mod discretionar ca sa il parazitez pe ala destept. Articol cu tenta comunisto-pesedista, probabil neintentionat. Hai sa-l facem pe ala care deja da mai mult decat restul la un loc sa dea si mai mult.

Fane  •  23 august 2017, 13:46

Cum adica doar unii castiga? Pai daca aia au vanzari,normal sa castige.Altii unde nu vin spectatori dau din buzunar.Si ciobandante a avut pierderi cand veneau la meciuri 3-5.ooo de spectatori.Problema cred ca e pusa gresit.Daca cresc preturile nu prea mai are cine sa joace acolo si pierd toti,deoarece in principiu din incasari echipele isi acopera inchirierea. De ce joaca "Doar ham ham"in groapa, unde platesc mai nimic,deoarece multele zeci de mii de minunati suporteri vin la meciuri obisnuite intre 1200 si 3500.

Mihai dan  •  23 august 2017, 13:52

Ba da nu v-ati dat seama de cand a dat "mari afaceri" in vileag ca omu are ***?ca daca avea creier era si ala cu ate.un papagal ce face pe interesantul.o *** care nici nu va dati seama cat a distrus prin ceea ce a facut si inca face.nu intelegeti ca iau apararea cuiva.doar as vrea sa-l vad ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  23 august 2017, 14:04

Iată economia capitalistă marca GSP...Cică trebuie penalizat,pus sa plătească mai mult cel care aduce cele mai multe evenimente stadionului! Credeam că liberal ar fi sa atragi cat mai multe oferte! Probabil că greșesc eu și se poarta tot ai sa dam in calul care trage...Altă teorie liberală...cică oricum Becali nu are unde juca și cu alte cuvinte ai să-i l rupem cu o chirie babana!? GSP confunda un stadion cu o banca sau un SRL care trebuie sa facă profit...Probabil că urmează ca GSP sa dubleze costul ziarului pentru că ce sa vezi și ei au rămas fără concurență!!! De ce nu ne miram că nu aplica ineile inovatoare chiar pe ei?GSP în loc să militeze că mai multe echipe sa ajungă sus mitraliază și singura echipa care încearcă să scoată capul.Si de ce asta când GSP trăiește din evenimente sportive?Poate pentru că o duce bine trecând încet încet la politica? Sper că cititorii să vă sancționeze...

oy  •  23 august 2017, 14:19

Faceti un exercitiu: cautati pe google "how much does it cost to rent an arena". Cititi cateva minute si veti afla ca inchirierile stadioanelor mari din lume nu se fac cu procent din incasari, ci cu sume fixe. Nu era mai usor decat sa scrieti atat?

Costinel  •  23 august 2017, 14:28

Aloo ,.aloo , tolontane , asta nu-i ca *** , activitate la care ai un trecut glorios , in oricare tara din lumea asta , criteriul economic functioneaza prin acordarea de facilitati celui mai mare cumparator al unui produs .Cum si fituica voastra e tot un produs(***) , puneti voi tipu asta de contract la fituica voastra , asteptati rezultatele financiare(FALIMENTUL) vreo cativa ani si apoi vorbiti !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

koko  •  23 august 2017, 14:29

Andrei F • 23 august 2017, 13:33 Este corect ce spui, am gresit cand m-am exprimat, dar tu ai inteles.

Vali  •  23 august 2017, 14:34

Toată lumea spune Steaua dar e fotbal club sportiv București sau Becali normal sa joace pe arena națională.

Urod  •  23 august 2017, 14:51

Este foarte corecta ideea...toate stadioanele care se vor construi sunt investiții ale statului și nefiind private , nu exista concurenta , ca sa se spună ca ideea ta nu este sustenabila...iar ideea ca Primăria nu este un bun gospodar este lansata de ""baietii deștepți ""....bineînțeles susținuți de primari cu care sunt mana în mana....și chiar dacă nu se scot toate cheltuielile măcar limitează foarte mult pierderile

Marius  •  23 august 2017, 14:53

Nu poti sa inchiriezi un stadion in functie de cat la suta se umple.Gndeste logic daca gazonul a costat 60 de mii de euro si Steaua plateste meci de meci 50 de mii nu 28 cat zici tu gazonul a fost platit pt o inchiriere.Castigul e bun dar din pacat banii pleaca in alta parte.Degeaba esti frustrat ca stadionul si terenul se degradeaza atata vreme cat macar jumate din banii castigati sa fie folositi pt modernizarea suprafetei de joc si intretinerea stadionului.

marc  •  23 august 2017, 15:11

Deci daca inchiriez un apartament si-mi deschid o frizerie,dupa mintea lui tolontan trebuie sa platesc chirie,lumina,gaze+16 din incasari?Pai daca ii platesc chiria (ATENTIE-chirie stabilita de el) ce treaba are proprietarul cu incasarilre(sau neincasarile) mele? Pt ce incasez platesc impozit la stat. Ori tolo vrea o dubla impozitare.Frumos,te stiam propagandist de dreapta, dar...! Si apoi, de ce solutia asta asta ar fi o varianta doar pt bucuresti? Pai ce,Timisoara,Cluj, Craiova,Botosani,etc nu sunt tot in Romania. Sau cetatenii d'acolo nu te intereseaza ca nu zici nimic. Tu inciti la discriminare pt ca becali sau gabriela firea sunt aici nu acolo.Ai imbatranit tolontane esti din ce in ce mai greu de citit si de inteles

Alegz  •  23 august 2017, 15:15

Un articol cu multa vorbarie dar fara o verificare a legilor. Nu exista vreo lege in Romania care sa permita unei Primarii sa stabileasca tarife diferite pentru acelasi serviciu furnizat.. Nu poti sa ceri unui proprietar de la etajul 2 impozit de 50 de lei dar celui de la 6 100 RON pe aceiasi suprafata pe motiv ca ar castiga mai mult, sau ca e aerul mai curat. Nu poti sa ceri 13 lei unui calator ca merge o statie de autobuz si 130 altuia ca merge 10. Desi si aici ai diferenta la consum de conbustibil sau uzura. Nu poti cere 5 lei sa ridici gunoiul de la o persoana si 10 de la alta. Nu poti sa inchirizi locul de parcare pe o suma unei persoane cu un W Golf, dar sa ceri dublu unuia cu X5 ca ar fi mai greu si strica parcarea. Tarifele stabilite prin hotarari ale Consiliilor Locale sunt exprimate in sume fixe, nu procente pentru ca altfel iti da CC cu hotararea in cap

ETC  •  23 august 2017, 15:35

Principiul gandit probabil este imprumutat de la investitorul care construieste mall-uri.Asa procedeaza dansii cu chiriasii.pret /mp+comision din vanzari! La stadion se cam incurca treaba...ca nu m-ai intrebat inainte cum sa il faci !

gigelos  •  23 august 2017, 15:53

Problema e ca stadionul e prost facut , acustica mizerabila ( 3-4 concerte ce au fost acolo , dezastru ) plus ca nu poti intra cu camioanele inauntru si deci trebuie sa inchiriezi 10 zile cred ca sa amenajezi , greu . Magazine nu , alte chestii sa aduca bani - nu ... stadionul a fost construit doar ca sa se faca praduiala la constructie . Gazon degradat permanent , ISU spanac etc, etc . 300 milioane . Cu 60 milioane faceam vechiul 23 august( azii e ziua lui saracu ) boboc.Asa au facut bulgarii cu Vasil Levski . Ca plateste Becali 26.000 Euro , asta e , nashu, fina , *** . O fac pentru ca au cu cine . Oprescu , Videanu mergea ceva brutarie . Asa cu stadionul asta e caracteristic pentru Bucuresti , garsoniera Ferentari , Balta Alba , rupt de foame , motorina de 20 de lei , X6,5 sau Q7 . Pe acolo . Suntem niste *** , daca scriu altceva se taie

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gfx  •  23 august 2017, 16:16

Interesant ca vine vorba despre orgoliul “bucurestenilor”. Care bucuresteni?! In 1945, din cei 500000 de locuitori, doar 40% puteau fi numiti bucuresteni, deoarece doar atitia se aflau acolo de cel putin 4 generatii. Pina in 70, PCR, care era un partid format doar din cei proveniti din mediul rural, a reusit sa umple orasul cu inca 1,5 milioane de oameni adusi din diferite sectoare agricole. Mindria aberanta, dar tipica fostilor sateni, combinata cu frustrarile si complexele de inferioritate a acestei mase, a dus la distrugerea orasului si a traditiilor acestuia, transformindu-l intr-un mare sat fara traditii si cu o istorie stearsa, peste care a fost trasa o alta varianta izvorita din “personalitatea” noilor locuitori. Bucurestiul de astazi, ca si Romania, sint oglinda acestor oameni, care conduc tara din 1945, fara intrerupere si care au stiut, prin legi scrise si nescrise, sa ajunga sa se promoveze numai intre ei cu consecintele de rigoare. Cu alte cuvinte atit orasul cit si tara reprezinta totalitatea aptitudinilor, inteligentei, educatiei, cunostintelor si educatiei de care dispune aceasta mare majoritate care-si impune punctul de vedere de zeci de ani! Una dintre consecinte este si aceea ca astazi avem mai multe cluburi Dinamo, Steaua si Rapid. Mindria, ura si razbunarile din care se hranesc acesti oameni, ceea ce denota o lipsa totala de caracter si identitate, duc constant la aberatii de tot felul. Individul care vine sa spuna putinilor bucuresteni care mai se afla pe acolo care este “adevarata” Steaua, provine, dupa cum era de asteptat, dintr-un judet vecin cu cel care ne-a dat un exemplar ca Turcanu. Sa ne amintim circul facut de acel individ in presa, bazat pe acel tip de mindrie aberanta si fudulie a maririi, specifica flotantilor, care cerea salariu si functii mai mari prin armata, altfel plina de zeci de ani de acest tip de indivizi “speciali”. Stadionul este un esec? Circulatia in Bucuresti este o problema nerezolvabila? Politicienii nu sint cei pe care-i doriti? Nu exista jurmalisti de valoare? Acestea toate au fost consecinte vizibile, inca din anii 60, pt cei putini si fara cuvint, datorita noilor oraseni care n-au fost in stare sa inteleaga, ca prin acea comportare aberanta isi vor taia craca de sprijin atit lor, cit si generatilor viitoare! Dincolo de-a va uri obirsia, singurul sport pe care-l iubiti cu adevarat este acela de-al lovi in cap pe cel de linga voi. Nu sinteti in stare de nimic si o dovediti de zeci si zeci de ani!

gima  •  23 august 2017, 16:51

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  23 august 2017, 16:57

NU exista "procent" din incasari !!!!. Aceasta solutie este de neinteles, este santajista, si nu trateaza pe toti cei care inchiriaza stationul la fel. Primaria trebuie sa aibe un tarif unic, pentru care pune la dispozitia "clubului X" stadionul national pentru un meci de fotbal. Nu conteaza nici care sunt echipele care paricipa. Pretul care reprezinta chiria trebuie sa cuprinda unele cheltuieli, functie de : 1) felul activitatii care va avea loc, 2) durata , in ore, necesara desfasurarii evenimentului , 3) alte cheltuieli tehnice , umane, materiale ce vor fi precizate si sustinute de catre primarie. Toate acestea se vor preciza in Contract, inclusiv tot felul de penalizari, in cazul unor vandalizari, incendii provocate de participanti, depasiri ale duratei, etc. Sa nu uitam ca orice Contract reprezinta "vointa" exprimata de cele doua parti, Primarie si Club, care trebuie sa respecte legislatia in vigoare !!!! Totul este simplu !!! Depinde ca Primarie sa fie in stare sa-si apere interesele , si sa prevada in Contract toate cheltuielile pe care le va face . Un meci de fotbal international nu poate sa determine o uzura a gazonului mai mare decat un meci intern . Vor fi in schimb alte surse din care Primaria va incasa mai mult In cazul unui meci de rugbi, care deterioreaza gazonul mai mult decat un meci de fotbal, tariful va fi altul, mai mare . In cazul unui spectacol , cand gazonul va fi acoperit cu o prelata, gazonul urmand sa fie distrus 100%, este clar ca contractul va reflecta acest lucru. Consider ca la noi, o problema uzuala, normala, genereaza mereu tot felul de pasiuni, apar tot felul de "isteti" iar starea de "normalitate" este practic uitata. Se inventeaza deseori "roata" !!!

Observator  •  23 august 2017, 17:02

Domnule ziarist, daca stadionul in cauza aduce asa pierderi contribuabililor din cauza lui Becali, poate reusiti sa calculati cum se compenseaza acestea cu profitul stadioanelor Ghencea, Dinamo, Progresul, Rapid, Regie si a celorlalte din capitala, care, dupa cum ar trebui sa stiti, sunt tot bunuri publice facute din banii romanilor. Mai cugetati !

aurel  •  23 august 2017, 17:16

A fost singura posibilitate de comunicare. Avind in vedere FORMATOR DE OPINIE,EXPERIENTA,CONDUCATOR,ETC. va rog ca anchetele prezentate in ziar in ultimi 5 ANI stadiul finalitati fiecarei spete.Daca supravetuirea editiei inseamna acest mod de prezentare alegetii-NU MAI EDITATI PRIND-LA INFORMATII ERONATE(rezultat romania-franta 26-23 U17 FERIFICATI TOATE EDITIILE de ziar),fotbal nu ESTE NUMAI FCSB SI NUMAI PAGINA 2!!! IN AFARA DE FOTBAL MAI SUNT SI ALTE SPORTURI EXEMPLU: UNIVERSIADA ,SNOCHER,CICLISM ( exemple actuale) .Din pacate sunt conservator,mai am si servici limba romana pe testatura este comlicata.SUNT SI ADEPTUL REPLICI CUMPARA ALT ZIAR!!! Cu stima.

nica fara frica !  •  23 august 2017, 17:27

tolontane nici nu stii cat de penibil poti sa fii !!!!.....pai fara Steaua pe arena nationala primaria n-ar incasa niciun leu !!!!....Daca Steaua aduna 55.000 de oameni pe arena e meritul lui Becali pt banii investiti in echipa , nu meritul primariei !!!....Majoritatea echipelor de fotbal din Romania sunt finantate de primarie !!!!!.....acolo nu te mai ia grija de ......contribuabilul care plateste sa-l faca pe rimar patron de echipa !!!!!????.....Ceea ce spui tu e o mare aberatie !!!!....e ca si cum ai inchiria un spatiu comercial si pe langa chirie vrei si.....procente din vanzarile celui care iti inchiriaza spatiul !!!.....ai inceput sa fumezi ierburi tolontane !!!!????......de ce nu scrii de stadionul Ghencea care e o epava si-o paragina de cand a fost data afara Steaua lui Becali !!!!????.....Problema ta e ....Becali nu banii contribuabilui !!!!!....N-am citit un articol mai penibil ca asta !!!!

PP  •  23 august 2017, 17:31

Articolul pare scris la comanda politica; nu are de-a face cu fotbalul. 2. D--ul Tolontan face afirmatii neacoperite de logica. Exemplu" Deși inițial s-ar opune, la o analiză pe termen lung cluburile chiriașe pe Național Arena ar realiza că e o soluție win-win." In afara de Steaua, cam nimeni nu poate sa-si faca calcule pe termen lung. Este mai probabil ca nu vor perticipa in cupe europene an de an, decat ca vor participa anual. Deci nu vor juca prea mult pe stadion. "Bucureștenii sunt frustrați că stadionul înghite mereu bani și, la un moment dat, se vor enerva, " - declaratie scoasa din burta. ".. supărarea mocnită va erupe la un moment dat!" - declaratie scoasa din burta "..oameni întreabă, pe bună dreptate, unde e poziția Primăriei"- asta intreaba Tolontan, pus de altii. 3. Un forumist mentiona utilizarea mare a unui stadion din Europa; nu numai pentru fotbal. (as adauga eu, veddeeti ce se intimpla cu stadioanele olimpice din Atena sau de fotbal din Brazilia: sunt in paragina, dupa ce cativa constructori destepti s-au umflat de bani). Asta ne aduce la problema fundamentala: Acest stadion s-a construit din vanitate; nu a avut niciodata fundament economic. Iti trebuie un numar minim de activitati pe an pentru a iesi 0-0 financiar. Daca micsorezi pretul, ai mai multe evenimente; daca maresti pretul, mai putine. Apoi iti trebuie o organizatie agresiva care sa aduca eveniment. Tolontan propune ceva contra naturii: de abia au astia doua-trei eveniment, si el vrea sa mareasca pretul, ca sa ramane astia cu un eveniment pe an. Si ca sa se puna capac, vor mai fi 3 sau 4 alte stadioane [inutile] facute de stat in cativa ani. Sa vezi atunci cum procentul cerut de Tolontan se duce pa apa Sambetei... cum se duce becali sa joace pe Rapid, Tineretului, sau chiar Ghencea, deorece sper ca Armata nu va mai avea drepturi totale pe un stadion facut cadou de....ta daaaa, cetatenii Romaniei (nu numai ai bucurestilor...ca banii vin de la Guvern) Ar fi interesant daca cineva i-ar comanda d-lui Tolontan un articol in care sa combata inflatia de stadioane [inutile] din Bucuresti si tara, precum si bucuria cetatenilor din Moldova, Maramures, ungurime, Dobrogea, etc. care au platit pentru stadiane date gratis echipei armatei, Rapid, si, veti vedea voi, militienilor de la Dinamo. Pentru asta nu se vor revolta cetatenii? Poate da, poate nu, dar asta este despre cu totul altceva. Articolul asta nu este despre stadion. Este despre Firea (care, intre noi fie vorba, are pacatele ei).

haideusicfr  •  23 august 2017, 18:40

Domnule Tolontan , vreti sa schimbati mentalitatea ? Imposibil. E bine ca are unde juca Steaua. Exista tari in lumea civilizata in care nu-ti poti cumpara autoturism ,daca n-ai asigurata parcarea. Poti ,dar te costa ochii din cap.La noi poti avea echipa de fotbal fara sa ai baza sportiva. O ai ,dar pe banii tuturor!

haideusicfr  •  23 august 2017, 18:41

Sunt bucuresteni si ..bucuresteni. Microbisti si nepasionati de acest microb. In plus au si necazuri.Cine-i intreaba pe acestia ceva ?

varanel  •  23 august 2017, 18:51

- Dati-mi o paine! Cat costa? - Va rog sa-mi prezentati mai intai declaratia dumneavoastra de venit, ca sa va calculez pretul!

11  •  23 august 2017, 19:07

Bucurestenii nu s-au multumit cu un stadion care le aduce o gaura anuala de un milion de euro, ei mai vor vreo trei, patru. Cand urmeaza si bucurestenii sa realizeze ca un stadion mai mare de 10 mii sinucidere curata dpv financiar? Doar un iresponsabil poate da unda verde pentru stadioane de 20-30 de mii de locuri in Bucuresti.Pentru cele 5,6 meciuri care ar aduna peste 10 mii de spectatori exista intotdeauna NA.

Andrei F  •  23 august 2017, 19:11

@ haideusicfr. Nu o tot da cu stadionul lui CFR si ce rai sunt cei care inchiriaza...Dumneata crezi ca este posibil ca un club sa treaca prin insolventa,statul pierzind zeci de mil.,jucatorii pierzind banii cuveniti si clubul sa ramana cu stadionul si asta cand la FC Arges,Rapid,Otelul au avut scoase la licitatie si trofeele? Apoi Dinamo este judecata pentru ca se spune ca au ramas active de la Saftica netrecute in planul de insolventa...Inteleg,Cluj,Boc dar asta ati vrea sa se intimple?Singurul stadion particular este Astra.Am dat ex.cu stadionul Olimpic din Londra...nici asta nu este bun?Nici astia nu- s lumea buna?

haideusicfr  •  23 august 2017, 19:18

Cu painea e ca si cu painea. Costa cat costa ,astea sunt costurile. Painea e vitala,fotbalul nu ! Painea nu e sustinuta din bani publici.Fotbalul da.De la Cezar incoace. Nuami ca imparatul roman a spus: dati poporului paine si circ! Circul se "da", painea se cumpara.

Trubac  •  23 august 2017, 19:39

Nu cred ca este corect ceea ce scrieti. Nu ati scris ca uneori echipa care inchiriaza stadionul iese in pierdere, nu scrieti ca tot din banii contribuabililor este finantat Rapidul? Dar concertele? Daca vine o formatie de muzica credeati ca este corect, si credeti ca ar accepta sa plateasca pe linga pretul de inchiriere si un procent din vinzari? Hai sa gandim un pic inainte sa scriem o asemenea prostie. O companie de avioane daca inchiriaza un avion trebuie sa plateasca si un procent din vinzari?

Brancoveanu Semafor-Termopan  •  23 august 2017, 19:39

Hai, va salut! Sunt un cetățean din Țăndărei, judetul Ialomita. Suntem oameni simpli. Vreau să îi fac nuntă lu ficămea că a făcut 12 ani. Cu cine pot să vorbesc să îmi deie stadeonu cu 15.000 de euro că lautari ie scumpi, macar la stadeon sa ma scot. Hai vă pup!

Alunelu  •  23 august 2017, 19:59

Ce gândire comunista, pai daca nu închiria stadionul național, primăria nu mai lua nici măcar aia 28000. Eu daca as fi fost artist si as vrea sa închiriez un stadion pentru spectacol, daca închiriez stadionul național primăria ar câștiga 28000, daca as închiria stadionul din Budapesta, Bucureștiul nu ar scoate nici un ban si ar cistiga primăria din Budapesta 28000. Ehh cum ar ieși in pierdere prima Bucureștiului daca as închiria stadionul național si as fi cistigat eu 1.000.000 de euro? Numai așa de ciuda ca pot eu cistiga mai mult decit primăria??? Va credeam mai deshtept domnule Tolontan.

Șerban  •  23 august 2017, 20:26

Să nu uiți Cătăline! Dar el uită, c-așa-i în presă! Păi măi acesta, nu erai tu acela care spuneai că sportul nu-i sprijinit, dar sunt bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului? O fi ciobanul cioban, dar prost nu-i! Nu mai dă pomeni Galeriei, nu mai „face cinste” pe ici pe colo. Și-a scos banii băgați în Steaua și acum face afaceri - ca tot machedonul serios, doar că el este mai cinstit ca alții!

Vasi  •  23 august 2017, 20:26

@Mircea, pai tu compari un meci din liga 1 cu un meci de CL? nu crezi ca un adversar precum City,Sporting, atrage mai multi spectatori ca un meci cu Voluntari, Chiajna etc?

varanel  •  23 august 2017, 20:28

bai haidau cftristblatist, clubul lui becali nu e sustinut din bani publici! asa ar trebui sa fie tot fotbalul profesionist. in plus, ar trebui excluse din competitii cluburile insolvente, fara drept de reinscriere decat dupa 5-10 ani de la finalizare. exemplul cu painea poti sa-l aplici pentru tigari, matrafox, legale, injectabile sau alte chestii din cosul tau zilnic.

Crimson Veritas  •  23 august 2017, 20:30

Nu mai bine ... ar impune statul roman ... o taxa pe fiecare suporter? Ca nu se poate sa sustii o echipa de fotbal ... si sa nu platesti bani la Statul Roman pentru acest ... moft! ...:)) Totusi ce te face pe tine sa crezi ... ca in cazul in care PB ... mareste chiria (in forma in care ai sugerat tu) ... ce-l opreste pe Becali sa mareasca pretul biletelor ... iar chiria aditionala sa fie platita tot ... de suporter ... care probabil a platit si stadionul respectiv? Voi ... cu generatia #resist ... aveti in opinia mea ... o perceptie mono-croma fata de ce inseamna capitalism si afacere ... asta presupune ca toate partile sa castige ceva ... nu doar una sau 2/3 ... iar suporterii sa ramana cu buza umfata ... si eventual sa nu mai consume meciuri pe marea Arena Nationala! Deci ... incearca sa intelegi si tu (si trasmite si statului roman pe care-l slujesti) ... ca afacere nu inseamna ... sa fraieresti non-stop ... inselaciune, frauda, santaj ... pe cineva care incearca sa faca un enterprising ... ce ofera statul roman, primaria, s.a.m.d... ca si economie, infrastructura, conditii, fiscalitate ... ca sa-si permita sa ceara mai mult de 28.000 de euro pe 2 ore de meci? Inca o data ... demostrezi ... ca esti orice altceva ... mai putin jurnalist de sport (nu te superi da ... este pararea mea) ... Gigi nu va acceta sa fie fraierit de statul roman ... va juca pe alt stadion ... iar celelalte cluburi care inchiraza NA ... nici vorba sa mai inchirieze in coditile tale ... si se vor indrepta catre alte stadioane din tara ... unde primariile nu au neaparat in minte $$$ ... ci vor sa ofere comunitatii locate ... un eveniment social-sportiv. Esti depasit ... scuze ... Statul Roman ... trebuie sa faca rost de bani ... impozitand bancile si corporatile ... care isi externalizeaza profitul si declara pierderi ... nu incercand sa mulga ... niste suporteri ... care vin sa vada cateva meciuri pe an! Urat ... sa ai o presa ... care este cainele de paza al dictaturii, statului, sistemului ... si nu da 2 bani fata de drepturile cetatenilor ...:))

Comentează