Stadionul din care câștigă doar unii

Până când Primăria va impune ”procent din încasări”, evenimentele de pe Stadionul Național vor fi, de fapt, subvenționate de contribuabil. Ca și meciul de azi dintre FCSB și Sporting

miercuri, 23 august 2017, 6:59

De Andrei Crăițoiu și Cătălin Tolontan

Cu 50.000 de oameni în tribună, diseară Steaua încasează 750.000 de euro și dă Primăriei 28.000 de euro.

Atât e tariful afișat de municipalitate pentru un meci de Champions League.

De 6 ani de zile, Primăria Capitalei nu înțelege că pierde bani din cauză că nu vrea să facă un contract cu ”minim garantat plus procent din vânzări”.  

Deși inițial s-ar opune, la o analiză pe termen lung cluburile chiriașe pe Național Arena ar realiza că e o soluție win-win.

Calculele sunt la îndemână.

110.000 de euro ar lua Primăria din meciul de azi, în loc de 28.000 de euro, dacă ar avea un contract de 15% din încasări

În afară de chirie, Steaua adaugă și alte cheltuieli, jandarmerie, stewarzi, asistență medicală, ajungând la aproximativ 50.000 de euro costuri totale pentru un eveniment precum FCSB – Sporting.

Rămâne cu 700.000 de euro, dar au fost meciuri când a scos un profit de peste 1 milion sau chiar 2 milioane de euro, așa cum s-a întâmplat la partida cu Chelsea din martie 2013.

Numai că, în acest timp în care toată lumea închiriază ieftin, stadionul se degradează inevitabil.

S-a intrat într-un ciclu vicios. Așa cum se întâmplă în orice afacere în care doar o parte câștigă și ”statul” pierde.

PMB a renunțat la mentenanță.

Confortul și securitatea scad.

Iarba e proastă.

Povestea nu poate continua așa. Bucureștenii sunt frustrați că stadionul înghite mereu bani și, la un moment dat, se vor enerva, vor crește prețurile, se vor schimba contractele, ceva se va întâmpla.

Dar se va face peste noapte, sub presiunea publicului și nimic din ce faci la furie nu mai are luciditatea construcției înțelepte.

Steaua a dat 2 milioane de euro Primăriei în cele 100 de meciuri disputate de echipă de la inaugurarea Stadionului Național.

A fost cel mai bun contribuabil.

Dar dacă ar fi existat un contract cu ”procent din încasări”, să zicem 15%, numai din cele mai bune 7 meciuri ale Stelei ar fi revenit Primăriei 1,2 milioane de euro!

15% din încasări e rezonabil și e o formă de respect și pentru contribuabilul care a achitat 200 de milioane pe stadion. Și care mai achită aproape un milion de euro pe an, cât sunt  pierderile de operare din 2011 și până azi.

Asta înseamnă 2.000 de euro pe zi vreme de 6 ani.

Deficitul afacerii e imens! Și, atenție!, inclusiv mentananța cu UTI, retezată între timp, s-a făcut doar la anumite sisteme, în timp ce structura de rezistență, acoperișul și altele nu au beneficiat de nici o revizie.

E clar că problema nu sunt costurile întreținerii, oricum insuficiente, ci lipsa de venituri corect calculate. Dar votanții n-au avut nici o problemă să dea un buget de un miliard de euro unui primar care condusese o companie media spre insolvență, așa că și-au asumat felul în care vede Gabi Firea lucrurile.

Iar, în cazul Stadionului Național, le vede strâmb!

Se concentrează pe tăieri heirupiste, fără să înțeleagă ceea ce atât de clar spunea un economist: ”Vorbim obsesiv despre controlul costurilor, fără să vedem care este costul controlului”.

Când în tribună vin 55.000 de oameni, costul tăierilor iraționale poate fi imens. 

Revenind la venituri, dacă extindem calculul sumelor pierdute la meciurile naționalei, la concerte și la celelalte partide disputate pe Național Arena, obtuzitatea Primăriei din acești ani are consecințe vizibile.

De fapt, pierderea permanentă ne arată cum cetățenii subvenționează fiecare meci sau concert de pe stadion. Și aici nu e vorba doar de gestiunea Gabrielei Firea, ci și de cea a lui Sorin Oprescu, care acoperă o perioadă mai mare de timp.

Dacă Primăria ar impune un contract cu ”minimum garantat și procent din încasări”, la început Becali, FRF, celelalte cluburi și organizatorii de evenimente muzicale ar strâmba din nas.

Dar ei știu foarte bine că fără efortul financiar al cetățenilor acest stadion de 55.000 de locuri n-ar fi fost realizat niciodată și numai el poate să asigure, prin dimensiuni, rate de profit însemnate celor care organizează evenimente.

Unde se vor duce să joace sau să pună trupele pe scenă? La Ploiești sau la Cluj, unde veniturile cluburilor vor fi la cel mult jumătate?!

Sigur că Steaua, FRF și celelalte echipe pot spune, la rîndu-le, că fără investițiile lor sportive meciurile nu ar avea loc.

Ca să ajungi în grupele Europa League sau chiar în grupele UCL e nevoie de transferuri, de cheltuieli pe plan fotbalistic.

Și e un argument corect. Tocmai de aceea, Capitala nu ar cere jumătate din împărăție și mâna fetei, dar un 15% pare rezonabil față de toate părțile angajate în afacere. Nu vreți 15%? OK, fundamentați și negociați un alt procentaj.

Sau poate că ideea noastră cu ”chiria ca parte din încasări” nu e bună, dar oricine citește bugetul acestui stadion realizează că problema e la venituri, nu la costuri!

Iar veniturile sunt treaba primăriei, după cum treaba ar fi să convingă un sponsor să plătească pentru a da numele acestei arene care a revoluționat realmente înțelesul de eveniment civilizat în România, fie că e vorba de sport sau de muzică. 

Însă, dacă se va continua așa, doar cu unii câștigând și cu un stadion alimentat în continuare din banii cetățenilor, supărarea mocnită va erupe la un moment dat!

Orice trăitor în București realizează că opinia publică se radicalizează pe fondul marilor probleme ale orașului, de la trafic la asistență medicală și de la starea școlilor la cea a drumurilor și a decăderii din cartiere și până în centrul care arată ca o întrunire a fantomelor din Pirații din Caraibe.

Stați să vedeți factura reparațiilor și îmbunătățirilor la Stadionul Național pentru Campionatul European de fotbal din 2020!

Costă milioane de euro ca să readucem stadionul lăsat în paragină la standarde UEFA.

Să sperăm că ne prezintă cineva devizul în avans și nu suntem luați drept fraierii care plătesc cu ochii închiși.

Citind aceste articole, unii oameni întreabă, pe bună dreptate, unde e poziția Primăriei. În privința costurilor stadionului, am pus întrebări repetate, primele acum o lună!

N-am primit nici un răspuns. Și nu e răspunsul pentru noi, e pentru voi.

Gabi Firea și șefii ALPAB, cei care gestionează stadionul, oamenii lui Oprescu în mare măsură, au rămas în aceeași logică din ultimii 6 ani.

E tăcerea care disprețuiește orașul.

 

TOP încasări Steaua din bilete la meciurile jucate în Europa pe Arena Națională
FCSB – Chelsea    2.000.000 euro
FCSB – Manchester City    1.500.000
FCSB – Ajax    1.200.000
FCSB – Twente    1.100.000
FCSB – Stuttgart    1.000.000
FCSB – Legia    800.000
FCSB – Sporting    750.000

Cât costă închirierea, în funcţie de tipul de eveniment:
– campionatul intern de fotbal şi Cupa României, meciuri ale echipei naţionale (13.000 de euro/eveniment)
– Champions League (28.000 de euro/eveniment)
– Europa League (23.000 de euro/eveniment)
– evenimente culturale (18.000 euro/eveniment)
– evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naţionale (30.000 de euro/eveniment)
– evenimente restrânse, care nu implică utilizarea gazonului şi a spaţiilor din tribune (15 euro/mp/eveniment)
– închiriere spaţii birouri şi anexe pentru diverse activităţi (2,5 euro/mp/lună)
– evenimente sezoniere, târguri (20 lei/mp/zi)
– servicii de operare Stadion Arena Naţională (10.000 euro/ meci sau eveniment)
– evenimente corporate (500 euro/oră)
– filmări private (400 de euro pe oră)
– tururi stadion pentru grupuri de minimum zece persoane (10 lei/persoană/tur)

 

Citește și:

„Stadionul Național e o uzină care se degradează zi de zi din cauza lipsei de îngrijire competentă!”

Comentarii (198)Adaugă comentariu

emil  •  23 august 2017, 9:20

Esti tare domnule.Ideile tale sant ridicole.Probabil ca vrei desfiintarea FCSB-ului lui Becali,singurul investitor din fotbalul romanesc.Steaua este echipa lui Becali,indiferent ce spun toti judecatorii din lume.Ramane singura echipa care ne reprezinta pe plan european,este singura echipa cu fani peste tot in tara si in lume si cu cei mai multi spectatori.Avand in vedere ca inclusiv dinamovistii considera meciul cu FCSB -UL CUM II ZICETI VOI adevaratul derbi al fotbalului romanesc ,consider ca este suficient pentru a certifica ce am scris mai sus.N-ai vrea dumneata sa ia primaria 700 000 si Becali 28 000? Daca nu investea Becali STEAUA se desfiinta pentru ca generalii sant preocupati sa- si faca salarii mari,nu de Steaua .Primaria are bani ,sa-i cheltuiasca pe proiecte necesare oamenilor.nu pe statui,biserici,etc. Trebuia sa critici primaria pentru mizeria de gazon si sa lasi STEAUA in pace.

Mircea  •  23 august 2017, 9:20

Nu vreau sa fiu rau insa nu inteleg logica dvs. In acest moment statul roman inchiriaza apartamente si solicita o chirie modica de cele mai multe ori. Stadionul este inchiriat si se cere o chirie. Vreti ca la stadion sa se plateasca si cota parte din incasari. Atunci de ce se mai plateste chiria? Mergand pe logica primara a dvs ar insemna ca si chiriasul la stat trebuie sa plateasca o parte din salariu pe langa chirie? Statul roman castiga de mai multe ori din chiria impusa pe National Arena. Deja statul roman are un procentaj de 16% impozit din incasari + TVA-ul incasat. Pot intelege cat mai vreti sa ia statul roman dintr-un meci? Daca vi se pare ca statul roman pierde pentru acest stadion este doar pentru ca managementul este extrem de scump si pentru ca este distrus in mod sistematic de incompetenta.

Cosu  •  23 august 2017, 9:21

Tov ziarist , stiti ca Negoita are 300k datorie pt folosirea NA ?

Bogdan  •  23 august 2017, 9:21

Sunt de acord cu procentul din incasari, dar nu mai pui taxa fixa, ai acelasi procent din vanzarea biletelor si la 1000 si la 50000 de spectatori, in plus e posibil cluburile sau organizatorii de spectacole sa creasca artificial preturile dar indiferent unde se va ajunge banii incasati de primarie sa fie investiti primordial in stadion.

Yo  •  23 august 2017, 9:22

Iar e de vina GB. Ati rezolvat problema. Nu Dl Tolontan, ca sa ai profit trebuie sa maresti baza, adica veniturile. Daca nu organizezi nimic pe stadion, doar ce e cel mai simplu, meciuri de fotbal, unde asa cum scrieti toate celelalte costuri adiacente si de mentenanta sunt suportate de chirias, veniturile sunt pe masura. Organizatorii de concerte vor plati asa cum platesc peste tot in lume, nu altfel pentru ca asa e in capul nostru. Dar mai simplu e sa nu facem concerte, sau sa le trimitem intre blocuri. Stadionul ala e mort atunci cand nu e meci, o fantoma. De aceea se degradeaza, ca o masina nefolosita. Si daca sunt probleme, nu ai de unde sa stii care sunt daca nu folosesti stadionul. Dar mai simplu e sa dam nada forumistilor cu titlul, deja au aparut unii detectivi care au descoperit relatia dintre primar si GB. Omul insa inchiriaza asa din 2011, cand erau altii la primarie. Spuneti ca daca nu era interzis in Ghencea, se mai incasa praful de pe toba, poate acolo sa gasiti ceva legaturi si coincidente.

Floro  •  23 august 2017, 9:24

Cica...toata lumea inchiriaza ieftin...Care toata lumea ? Ca aici joaca doar Steaua si din an in Paste si dinamo. Iar pentru dinamo 28000 de euro inseamna enorm. Atunci ce ar face primaria daca si Becali ar face ca Negoita ?// Cine ar mai da un ban pentru intretinerea stadionului ? Incepeti ca armata, cum vedeti ca unul incepe sa castige...sariti la gatul lui..poate ciuguliti si voi ceva.

observator_federal  •  23 august 2017, 9:25

Banuiesc ca acces la datele pe care le furnizati in articol aveau si "organe" care ar fi trebuit sa se autosesizeze despre modul defectuos (fraudulos, la incidenta penalului) in care este gospodarit banul public; sa vedem acum cum isi fac si ele datoria, ca despre departamentele raspunzatoare din primaria Bucurestiului ne-am lamurit. Poate se si recupereaza ceva din prejudiciul financiar, ca de imaginea publica "şifonata" nu se sinchiseste nimeni in Romania (sa nu mai vorbim de sentimentele de vinovatie, mustrare si smerenie - profund crestine - pe care le impartasesc si le marturisesc atat primarita capitalei cat si potentul om de afaceri George Becali, personalitati care isi etaleaza ostentativ, cu orice prilej, "bunele intentii" in drumul lor spre... succes). Este foarte bine ca ati facut publice lucruri pe care toti le intuiam fara sa fi avut insa imaginea corecta si, mai ales, valoarea exacta a furtului - e bine zis? Sunt niste sume colosale in discutie, sume care i-au imbogatit pe unii (putini. se cunosc, pot fi - si trebuie! - ajutati sa se indrepte), dar care le rapesc multor bucuresteni poate ultimele sperante intr-o o viata decenta si curata. Ne complicam in discutii; aplicarea si interpretarea legiilor ar trebui sa se faca mult mai repede si in folosul cetatenilor!

vilcu  •  23 august 2017, 9:28

Nu am vazut nici un comentariu ,referitor la infiintarea CSM Bucuresti ,finantat din banii bucurestenilor cu 10-20 milioane euro anual.Dar ai inebunit cand Steaua Bucuresti si-a reactivat sectia de fotbal.*** si mai arunci din cand in cand cate un fas!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristian007  •  23 august 2017, 9:29

Ne jigniti inteligenta, in fiecare an cu acest subiect. Sa zicem ca se face procentual, 50% din incasari. Steaua ia suspendare urmatoarele 3 meciuri. Ce face primaria ?? Incaseaza 0 lei ?? Normal asa ar fi dupa gandirea dumneavoastra. Ce sa faca cand aduce 1000 de spectatori Astra ?? Tot 50% ??.. nu ar acoperii cheltuielile. Dupa logica dumneavoastra vor fi 50.000 de spectatori la meci deoarece primaria Bucuresti are acest stadion si nu pentru ca cineva a investit, a cumparat jucatori, etc si a facut o echipa capabila. Astept cu interes urmatorul meci Dinamo - Voluntari..sigur vor fi 50000 de spectatori, ca doar joaca pe minunatul stadion al Primariei Bucuresti. Pacat D-le Tolontan ca ne desconsiderati cu astfel de articole cancanistice.

cc  •  23 august 2017, 9:29

E ireal! Sa afirmi ca vine lumea la stadion pt ca Gigi a nasit-o pe Firea!!! Si semnezi Tolo, acelasi care a scris despre Hexi, Gala Bute si multe alte nemernicii. Draga Tolo, Demersul tau seamana surprinzator cu *** CTP-ului in cazul schimburilor de terenuri cu MApN. Sa inteleg ca ai un interes la proiectele primariei? Vrei procente din vanzarile Stelei? Iti aduc aminte ca suntem in mileniul III iar haiduciile propuse de tine (ia bani de la Steaua si finanteaza meciurile competitoaarelor) se numesc furt, escrocherie, santaj, etc. Si se pedepsesc. Pot sa cred ca nu asta ai vrut sa spui dar asta a iesit. Revenind la lumea sportului, am vazut modelul tau in doua tari cu nume in sport: Africa de Sud si Brazilia. Arenele construite pentru campionate mondiale au folosit acest sistem (suma fixa + procent din vanzari) iar rezultatul a fost dezastruos. Nimeni nu le-a folosit. Primaria trebuie sa bugeteze corect aceste capacitati pt evenimente. Trebuie sa prevada fonduri de intretinere si reabilitare indiferent de incasari. Banii investiti se intorc pe alte canale (transport, consum in restaurante/magazine, cazari hoteliere) Asta e scopul declarat in orice tara civilizata, il stii si tu dar l-ai ascuns bine de tot in articolul de fata

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  23 august 2017, 9:29

Total de acord...doar ca acei bani sa se reinvesteasca in stadion..nu in buzunarele lor

maxima asta  •  23 august 2017, 9:30

foarte corect!?primaria 15 procente ,armata cere si ea 50 procente ca foar are brendu(sigla) si din ce mai ramane sa faca si becali echipa ,sa plateasca salari ,sa transfere jucatori si sa joace toti doar cu maxim 15000 de spectatori la derbiurile din campionat unde pretul biletului este maxim 40 ron.

Cristian  •  23 august 2017, 9:32

cred totusi ca stadionul trebuia facut si folosit pentru oameni in primul rand, nu pentru profitul statului

Cristi  •  23 august 2017, 9:33

Ar trebui sa dati si un exemplu de stadion facut de municipalitate unde se ia procent din incasari, eu as pune 100k inchirierea stadionul la un meci de champions league sau preliminarii pt ca nu toate echipele is obligate sa joace pe national arena

Comentator  •  23 august 2017, 9:33

Nu pot sa spun ca împărtășesc aceasta gândire stalinisto-comunista. Cum sa participe municipalitatea la câștig?? De ce nu si la pierderi, pentru ca, așa cum spuneti, este o afacere. Or, in afaceri, Asociatii participa deopotrivă și la pierderi și la câstiguri. O astfel de participare a primăriei exclusiv la pierderi ar fi nedreapta și, cred, nelegala. Pe de alta parte, dacă ar fi aplicam acest raționament absurd (propus in articol) in viața de zi cu zi, ar conduce la situații cel puțin ridicole și inacceptabile: dacă circul cu autobuzul, metrou, tramvai, pe lângă costul biletului ar trebui sa imi perceapă primăria și 10% din salariu ca sa fiu solidar, ca deh, mijloacele de transport au fost cumparate din taxe și impozite; dacă circul cu mașina, pe lângă acciza din combustibil și rovigneta sa imi perceapă statul și o taxa de 20% din salariu, ca deh, șoselele au fost făcute din banii publici și trebuie sa fiu solidar etc. Somnul rațiunii naște monștrii iar slaba pregătire intr-un domeniu a ziariștilor conduce la dezinformare și inducerea unor idei greșite. Solidaritatea se oferă, nu se cere. In ultimul rând, eu cetățean, ca urmare a efortului primăriei de a construi un stadion (situația de fata) am acces la un spectacol (muzical, sportiv s.a.) pus la dispoziție de cineva. Dacă nu era stadionul nu aveam o astfel de posibilitate. Primăria are obligația de a asigura cetățenilor acces la diverse activități culturale, educative, sportive etc. Este exact situația teatrelor care primesc subvenții de la bugetele locale dar încasează și bilet la spectacole. Dacă primăria nu poate întreține stadionul cu prețurile practicate poate foarte bine sa le mărească, însă o participare procentuală doar la câștig, fără a participa și la pierderi nu face decât sa ne întoarcă in epoca trecută și blamată, fără vreo legătura cu actualul capitalism democratic.

Mariusz  •  23 august 2017, 9:43

Si daca cei ce inchiriaza (echipele de fotbal) isi fac stadioane proprii (vezi cazul Viitorul) si nu mai inchiriaza de la Primarie...ce se va intampla cu Stadionul National? Ca stim bine cum arata inainte de a se renova, Primaria a avut la fel de multa grija si de cel anterior. Pe de alta parte daca echipele dau biletele gratis atunci si arena se va inchiria gratis?

Adrian  •  23 august 2017, 9:44

Cu tot respectul pt. analizele Dl Tolontan, la aceasta a cam dato! in bara.. Va rog Subliniati vina Primariei (management defectos) in tot acest timp..Nu mai subliniati mereu Cotizatiile dl Becali...care dupa cum d-voastra spuneti a cotizat in jur de 2000000 euro...Ca a si incasat banii asta ar fi culmea sa ii mai reprosati... Va urmaresc in continuare dar incercati sa fiti mai fair-play cu cotizantii.. P.S. Debandada din Primarie (Romania) se regaseste cel mai bine si in acest caz al utilizarii Arenei Nationale , direct spus , Va urmaresc anchetele in continuare dar numai cele PERTINENTE SI OIECTIVE.. Va multumesc

Stelist=roman  •  23 august 2017, 9:47

Domnule Tolontan, pretul este de 13000 de euro in campionat si cupe PE INEL iar in EL, UCL 28000 DE EURO TOT PENTRU UN INEL! IInformati-ne corect!

Primar  •  23 august 2017, 9:48

In alta viata sau mai bine spus in alta circumstante atricolul ar fi fost ok. De ce spun asta? Pentru ca fotbalul in tara asta este intretinut din bani publici pe toate palierele lipsind cu desavarsire entitatile private. Steaua este singura echipa care aduce bani europeni si ii investeste in fotbalul romanesc platind cluburilor sume deloc neglijabile pentru transferul unor jucatori. Ca principiu este corect ceea ce sustineti in articol dar care este realitatea trista in care ne scaldam? Adica trebuie sa accept ca bucurestean un rapid finantat de primarie dar cand vorbim de steaua ar trebui sa avem alte criterii? Pai ori acceptam un fotbal profesionist din toate punctele de vedere ori nu. Sau mergem pe drumul asta ipocrit ajutand cu bani publici si atunci cand nu este cazul, taxand in schimb singurul capital privat? Ori sintem comunisti pana la capat ori capitalisti.

Mozzie  •  23 august 2017, 9:50

Deci asta era ideea,sa fie gazon romanesc ca e mai ieftin.Normal,nu mai costa transportul si masurile de conservare in timpul acestuia...Doamna Firea ne scoate ochii ca a ales solutia cea mai ieftina pe partea cealalta zburda contracte de miliuoane de euro catre firmele din Teleorman dupa care aia inchid p[ravalia si uite asa se duc banii pe apa Dambovitei...Rentabil pt noi ? Nu,rentabil pt dansa si pt cei din PSD.

taras bulba  •  23 august 2017, 9:51

cristian007 Asa e. O sa fie 55 de mii de spectatori la steaua - chiajna !! Si apropo . Intr-o societate care e Capitalista nu totul se raporteaza la $ .

El Cid  •  23 august 2017, 9:53

Dragi *** aveți voi Broblemme cu Bănuțul public, foarte bine iar dacă sunteți atît de politicaly corect, hai să să pună Je o întrebare după cum urmează.... Care este revenueul la cheltuirea bugetului DNA, sau mai pe scurt, Cît au RECUPERAT PREJUDICII???.... alta tot vorbim despre Eficiență ..... INSTAT ne tot spune că de fo' 10 anișori poate chiar mai mulți, de la Romănica zboară pe afara cam 40-50 mld IEuroi asta în preambul, băietanii & fetilly de pe la SRI știură au ba, căci papă zdravăn multe milioane de Euroi anual???.... mintenaș că nu am terminat, Microsoft & ANRP zboară meleoanele mai abitir ca *** prin Pipera iar pretena dumitale ne tot duce pe la ZOO, Bănuțul Recuperat unde-i??? Purtători ilegali de condei, mai încet cu pianul pe scări, dirijorul taman ce a tras fo' ***.... Știu, *** valurile, găinile-cotcodac, cocoșeiii pe la pîrnău "de control"....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  23 august 2017, 9:54

Multumim GSP pentru incurajarile pentru meciul de diseara...Ma asteptam...Daca cumva gazonul o sa fie de 2 lei despagubeste cineva si pe chirias? E,radeti???Unde gresiti...1.Steaua a jucat si cu sute de apectatori,stiti,atunci cand radeati de ei ca au fost parasiti...Daca vreti procent din venituri corect ar fi poate numai daca pe perioada contractului chiriasul este pe plus...Poate la anul Steaua nu joaca in Europa! Sa puneti problema doar la castigurile lui Becali si nu si a FRF,Dinamo... este tendentios.2. Becali chiar este un element bun pentru stadion.De ce? Pai fara meciurile Stelei datele economice ale stadionului ar arata si mai rau apoi chiria aia care spuneti ca e mica este imensa daca alte cluburi nu- si permit sa joace decat meciurile cu o afluenta mare de spectatori...3. Va faceti ca uitati ca si stadionul Dinamo,Rapid,Cotroceni,Ghencea,Cluj,Timisoara... chear daca apartin unele de ministere tot ale statului sunt...Oare nu stiati sau doar pentru ca nu iese nimic va faceti ca nu stiti?Pai la aceste stadioane care sunt incasarile? Mai mult ,unele or sa fie reconstruite!!! Tot pe banii statului?!?4. Se cunoaste ca o casa,masina...care nu sunt folosite se degradeaza intr- un ritm accentuat...6. Sunteti capabili sa calculati pierderile datorate copertinei care a facut ca pe o perioada de timp stadionul sa nu aiba incasari?Si mai ales sa le treceti in fata vinovatilor?7. Stadionul credeam ca este construit pentru bucuresteni...8. Ati cautat cheltuielile si pentru alte evenimente? Acolo chiria este asemanatore? Sau trebuie atmosfera buna doar pentru astazi?9. Calculati cumva si beneficiile aduse de un meci ca cel de astazi Bucurestiului? Nu de alta dar stiti ,s- a platit enorm pentru publicitatea facuta tarii...9. Presa nu credeti ca si ea ar trebui sa bage mai adanc mainile in buzunare? Pai atatea Tv. de sport si atatia jurnalisti prospera de pe urma unui fotbal sarac pe care- l mai si ironizeaza!Punctual...cereti sa platiti si dv. cum le doriti altora...Platiti pentru locurile presei cum se plateste la un astfel de eveniment...Dar nu v-a trecut prin minte ,nu?

Alin  •  23 august 2017, 9:59

Revin domnule Tolontan , pt ca vorbiti de faptul ca ar tbi marite costurile chiriei sau sa se plateasca comision din vanzari! Acum, io am alte ganduri si nedumeriri : 1) Cum de NA a costat 230 mil pt 55000 locuri si ClujArena 43 mil? 2) Cum de costurile de intretinere sunt atat de mari cd pe ClujArena sunt de 30000 pe luna? 3) De ce primaria nu transforma zona in loc de promenada (restaurante, cafenele, etc) ? 4) De ce primaria nu cauta sponsor pt redenumirea arenei? ca in vest : Allianz Arena , Ettihad Arena , etc De ce dumneavoastra nu cercetati mai bine de ce sunt costurile de constructie si intretinere atat de mari?!?!?!?! De ce?! Sunt convins ca exista niste manareli intre oameni ai PMB si anumite firme.... cum atatea neregul pe care tot dumneavoastra le-ati descoperit..... Nu e mai bine sa faceti asta in loc sa cereti 'jecmanirea' platitorilor?!

Cosu  •  23 august 2017, 10:00

"Castiga doar unii" sau de la STEAUA castiga doar Becali . Ba ziaristule , tot comunist ai ramas . Nu vrei si tu ceva din vanzarea biletelor ?

Alexandru  •  23 august 2017, 10:01

Este destul de clar ca nu va pricepeti la economie si din pacate nici la fotbal. Becali a mai spus odata ca vrea sa isi construiasca stadion. Daca va ganditi bine cat a platit Steaua , FCSB pentru a inchiria arena nationala o sa va dati seama ca ar putea construi un stadion cu amortizare pe 10-20 de ani si ar iesi mult mai avantajos. Da, poate nu cu 50.000 locuri dar oricum ar fi mai rentabil financiar decat sa platesti chirie + procent. Pe de alta parte unde este logica din spatele faptului ca la un meci de Europa League se plateste o suma si Champions League alta ? E acelasi meci, acelasi stadion si cel mai probabil deschise toate zonele, deci acelasi cost. Si, e clar, exista posibilitatea ca la un meci tare de Europa League sa fie mai mult spectatori ca la unul slab de Champions League. Deci ? Romania .... Pe de alta parte, in articolul dumneavoastra vad doar sume legate de Steaua, FCSB insa nu si alte sume legate de alte meciuri ale altor echipe ... Oare de ce ?! Si mai sunt si alte aspecte economice comentate de alti cititori mai sus pe care nu are rost sa le reluam. Numai bine ! Si hai sa ne rezumam la fotbal. La economie/investitii nu prea avem competente.

Silvio  •  23 august 2017, 10:01

Stadionul nu este valorificat. Ideea cu 15% este buna Atentie! numai in cazul Stelei, FC FCSB sau cum s-o numi ea, ca tot Steaua Bucuresti este, pe palmaresul de la lpf si uefa vorbim! Insa in cazul celorlalte echipe e jale, durere mare, echipa PSD-ului a asteptat 5 ani de zile sa joace un singur meci in europa pe AN, cum sa joace potaile in Europa cand ei "cumpara" la pachet sau promotie, jucatori cu ligamentele rupte, iar daca prin absurd, Steaua nu mai joaca in Europa, ce faci, ca restul echipelor nu prea dau p-acolo....... Este clar ca acest bun nu este valorificat, pt ca nu vad nimic in jurul lui care sa atraga "investitori" care sa-si puna numele pe el, sa deschida baruri, magazine, locuri de joaca, terenuri pt fotbal si nu numai. Va veni ziua cand vom pune lacatul pe el si vom ridica din umeri.

Lucian Deva  •  23 august 2017, 10:05

Orice complex , sala ... pana la apartament are un pret de inchiriere care este fix , veniti voi acum sa va dati cu parerea fara sa ganditi as putea spune , pentru acel destept care a scris articolul, 28.000 e putin pentru un asa meci , dar ar fi mai bine sa nu se incaseze nimic , TVA-ul din bilete unde merge ? , impozitul pe profit unde ajunge , impozitul pe salarii , pe transferuri ...... esti varza-n beci ziaristule , un singur om baga bani in fotbal si face performante an de an , cati bani a adus Becali la bugetul statului de cand e patron la FCSB ? , faceti o comparatie cu alte cluburi , sa nu mai spunem ca alte cluburi sunt finantate de la bugetul statului , primariilor , asa e la noi si poate din acest motiv suntem unde suntem , cine produce e luat de fraier iar cine are relatii are in continuare , ininte sa scrieti un articol de acest gen ar fi bine sa folositi si materia cenusie pe care presupunem ca o avem cu totii , si inca ceva , folosirea creierului inca e gratis .

Cosu  •  23 august 2017, 10:05

@ Comentator , astiia tot niste *** comuniste au ramas . Ba ziaristule nu ai ma pic de bun simt ? *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos  •  23 august 2017, 10:12

Gabriela Firea este ahtiata dupa imagine, nu scapa o ocazie sa apara la TV. Dar, in afara de vorbe goale si promisiuni, in acest an de mandat nu a rezolvat nimic din ce a promis. Zero ! Traficul in oras este mai rau ca pe vremea lui Oprescu, transportul public e varza, cu parcarile e haos, spitalele administrate de PMB colcaie , scolile si gradinitele nu au avize sanitare si ISU... Nu a venit cu nici macar o singura solutie...AAhh, si-a adus la Primarie oameni de la Primaria Voluntari, a lui Pandele, si i-a numit in functii cheie, cu acces la bani. Multi dintre ei sunt habarnisti, cum spune dl. Ioanitoaia, habar n-au cum se administreaza o capitala. Va amintiti iepurasii de Pasti, spanzurati pe strazi ? Atata ii duce capul ! Ca Arena Nationala a intrat pe mainile unor incompetenti, nu mai incape indoiala... Vad ca are o armata de postaci, dar rabdarea oamenilor are o limita ! Cat credeti ca va mai suportam ?

Andrei F  •  23 august 2017, 10:13

Ce bataie de joc! Auzi revizie la structura de rezistente,la copertina!!! O sti GSP ceva? In schimb GSP uita ca pe lumea asta exista si GARANTIE care cel putin pentru structura de rezistenta se intinde pe o perioada lunga! Sau ar trebui! Uite asa stadionul eu cred ca a fost facut romaneste de Primarie!!!!Firea in sus,Firea in jos de parca Firea a facut totul si e Matusalemica!O stire pentru GSP...Firea a cedat fara vanzare Stadionul Olimpic din Londra unei echipe de fotbal...Va dati seama?

Florin P  •  23 august 2017, 10:14

Tolontan, atat cat il duce bila, atât arată. Este evident că omul stă pe un butoi mare de frustrări... 1. Nu in ziua meciului Important pt tot fotbalul românesc, iesi cu articole de genul. 2. Dacă doresti binele stadionului, candidează la un post in PMB, care are legatura cu domeniul tau profesional, iar astfel poti sa pui in aplicare, sau cel putin poti sa încerci sa optimizezi tot ce tine de nereguli, plus multe alte cele. 3. Mai bine ai face o scrisoare oficială catre PMB, in care iti oferi sprijunul si faci darcul ceva practic in orice sens care ar aduce un plus la niveul tuturor factorilor implicați...iar daca nu ti va răspunde PMB, doar atunci te apuci de articole precum cele de mai sus. BOLOVANULE!

Cosu  •  23 august 2017, 10:18

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florinakis  •  23 august 2017, 10:19

pai din castigurile alea trebuie sa primeasca doar madam firea si gasca, nu primaria orasului ... ceea ce se si intampla ...

Bucurestean  •  23 august 2017, 10:19

Intr-o tara de nuntasi, de neamuri, de nasi si de fini nu pricep de ce va deranjeaza pe dumneavoastra ca nasul si cu finii au si ei "o combinatie". Poate nu pricepeti - cele doua parti se cunosc foarte bine, sunt apropiate, chiar rude prin alianta. Cele doua parti au extrem de multi bani din imobiliare si alte afaceri. Cele doua parti se viziteaza reciproc acolo in Voluntari. La aceste vizite nu cred ca se discuta numai despre vreme. Povestea cu "Bucureștenii sunt frustrați că stadionul înghite mereu bani" mi se pare o gluma buna, daca dumneavoastra aveti impresia ca cineva din partile implicate se preocupa de bucuresteni... Din punctul meu de vedere bucurestenii ar trebui sa se preocupe mai mult pentru felul in care se cheltuie banii bucurestenilor. In orice caz povestea stadionului este unul din zecile de lucruri prost facute sau nefacute deloc de prezenta administratie sau ce o fi ea. Si nu mai spuneti "Steaua" pentru ca este o informatie falsa. Echipa care joaca diseara este o adunatura de mercenari, platita cu foarte multi bani de un favorizat al unor vremuri tulburi, care juca table sau pocher cu directoarea inchisorii unde era inchis... Echipa care joaca diseara se numeste FCSB.

Emilian  •  23 august 2017, 10:29

Tolo, argumentele tale sunt clare, obiective, logice. Totusi, sunt destul de multi pe-aici care le contesta fie pentru ca nu inteleg nimic, fie pentru ca nu vad in fata ochilor decat echipa iubita. Cam asta e publicul pe care vi l-ati format voi cei de la GSP, iar din cand in cand culegeti "roadele", adica va luati in cap mizerii.

Dan Frog  •  23 august 2017, 10:35

Domnule Tolontan, Sunteți dispus să auziți un alt punct de vedere? Iată-l! Bucurestiul este un oraș muncitoresc. Sunt foarte, foarte puține distracții comparat cu alte capitale europene. Priviți Arena Națională ca pe o distracție oferită cetățenilor și nu ca pe o afacere. Orice oraș are nevoie de debușeuri ca cetățenii să nu se urce pe pereți... În plus oamenii valoroși nu se vor muta în București dacă nu au și evenimente cultural-sportive... Și încă o dată vă zic, Bucureștiul este la pământ dpdv al evenimentelor. Sunt multe seri in care nu ai nimic de făcut pentru că nu se întâmplă nimic în oraș. În celelalte capitale europene și mari orașe este invers. Nu știi ce să alegi mai degrabă.

Vic  •  23 august 2017, 10:41

Incredibil! Sunt dezamagit de acest articol tendentios. Oare a numarat domnul Tolo si celelalte meciuri jucate in campionat unde veniturile sunt inevitabil mai mici devat chiria? Cum, alea sunt mai multe? Oare așa crede domnul Tolontan că ar trebui sustinut fotbalul in România? Cand de doua ori pe an (medie) un club ar face profit acesta ar trebui împărțit cu o primarie la al carei buget oricum sumele astea nu ar insemna nimic. Mare dezamagire domnule Tolontan.

mir  •  23 august 2017, 10:43

La fel am auzit ca si spitalele sunt paguba, si parcurile, si scolile sunt gauri negre pentru bugetul primariei. Tabula rasa si construim cartiere . Acestea nu numai ca vor aduce bani la buget, dar mai atrag si id.io.ti din provincie care sa-si dea cu parerea despre incasarile de pe urma stadionului national. PS: nu am nimic cu cei din provincie, si eu sunt unul, dar mai sunt unii...

Florin Ciobanu  •  23 august 2017, 10:45

Si ce nu a mai facut doamna primar general?A,stiu:va sta in git,***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AntiManipulare  •  23 august 2017, 10:46

Domnule Tolo, Asa ne plangem ca sportul romanesc se duce de rapa, si s-a tot dus. Gigi este singurul "fraier" care mai investeste cu adevarat in sport, asa cum este el, cu bune si cu rele sau cu gura sloboda. Cu toate ca anumite "cercuri" au stricat o istorie, el tot investeste. Vi se pare normal ce s-a petrecut la celelalte echipe de traditie din Romania? Am ajuns ca in Liga a IV-a sa se bata 2 echipe Rapid, Dinamo, Sportul si CSA, avem mai multe derby-uri de traditie in aceasta liga, decat in Liga I. Continuati voi atacurile astea si inclusiv ziarele se vor face vinovate de disparitia investitorilor din sport. Dar ce va pasa domnule Tolo, ***! Sa ne amintim ce ati facut cu scandalul HexiPharma? Pana la urma, s-a dovedit ca au fost diluate acele produse de 1000 de ori? Ce legatura aveati dvs, un "mare" jurnalist de sport cu acel subiect? Toata paranteza aceasta a fost pentru a ne aminti cine sunteti dvs de fapt! PS: FCSB = STEAUA !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  23 august 2017, 10:49

@Bucurestean • 23 august 2017, 10:19 Uite un caz tipic,tinta al articolului...Domnule Bucurestean dar de ce esti nepasator ca nu se incaseaza nimic de la stadionul Dinamo-unde sunt probleme in a plati utilitatile si cu datorie la marele stadion.Rapid -unde ce se mai intimpla,cit o fi profitul?O mai fi ceva de vanzare?-Cotroceni-BNR nu are nevoie de bani-Ghencea-noroc ca se spune ca o sa fie reconstruit ca altfel la paragina de acolo si veniturile care curg sigur cineva o incurca-,Marele Stadion unde vai Firea l-a taxat miseleste pe d-l de la Dinamo ca a fugit inapoi in Groapa!....Dar nu este asa d-le Bucurestean ca vrei sa vezi echipe tari aduse la Bucuresti,concerte cu artisti renumiti ?Becali dincolo de propaganda GSP plateste impozite,taxe care merg la Primarie...Becali prin echipa lui face cunoscut Bucurestiul!Dar asta este de rau pentru ca am citit ca si portughezii au auzit problemele de la noi si se minunau-cele cu Ghencea,cele cu FC Becali...-lucruri pentru care ii multumim iarasi presei,ca doar ea este sfinta si face numai bine si este o intimplare-sper ca radeti-ca in ziua meciului nu se putea gasi alt subiect...Altfel revin ...de ce Petrom sa plateasca taxele la o masina la fel ca mine ?Pentru ca asa este peste tot!Si nu poti discrimina pe cineva pentru ca este profitabil!GSP putea avea ...incat sa dea incasarile la toti care au folosit Stadionul National!FRF nu este a tarii ci este o entitate distincta cu regulile ei!Dinamo la fel!Organizatorii de evenimente sigur or fi castigat si ei ceva ca doar nu or face mecenat!Apoi cazul Becali...Ce usor este sa mai dea 15%!Doar el!Pai asta plateste toate angaralele de la personal,institutii la taxe si impozite ,poate amenzi...si GSP prezinta doar suma bruta incasata!Deci trebuie pedepsit ala care aduce cei mai multi bani stadionului ca si cum GSP cand face promotie la cartile nevandute ni le pune la suprapret!GSP fi raman si roagate sa fie mai multi fraieri ca Becali ca asa se rezolva si profitabilitatea stadionului!Daca pe stadion juca -cum s-a mai intimplat,nu?-si Dinamo si Rapid cite 100 de meciuri cum era?

Cristi  •  23 august 2017, 10:55

Sa inteleg ca dumneavoastra doriti ca "unii sa fie mai egali ca altii". Sa presupunem ca la un meci al nationalei se strang 40.000 de oameni in tribune la un pret mediu de 50 de lei (aprox 10 euro). In acelasi timp la un meci al unei echipe in campionat se strang 2.000 de specatori la un pret mediu de 20 lei (aprox 4.5 euro). Fiind vorba despre acelasi tip de eveniment, perioada de inchiriere va fi aceeasi (1h45min meciul + timp de intrare/iesire -> aprox 4h). Dupa dorinta dumneavoastra FRF ar plati 28.000 + 400.000*15/100 = 88.000 euro in timp ce echipa din campionat ar plati 28.000 + 9.000*15/100=29.350 euro pentru fix aceleasi servicii. Atunci cum mai putem vorbi despre corectitudine si egalitate in economia libera?

Ion  •  23 august 2017, 11:01

Credeți că astăzi GSP o ,,comite,,fara sa vrea? Din păcate GSP aduna bile negre...

gica oboreanu  •  23 august 2017, 11:06

mda, numai ca fecesebe, si va veni si randul lui dinamo cand va incepe constructia noului stadion, vor fi nevoiti sa joace meciurile de acasa, din campionat, cu juventus, chiajna sau botosani, cu o mie sau doua in tribune..iar incasarile, poate, nu acopera nici costul stadionului, ale meciului. dar, tot raul spre bine, jiji ar deschide punga si'a face ca hagi, niculaie, pascani, ar construi un stadion propriu. in care caz primaria n'ar mai lua nici alea 13 de mii de meci...

un „amanunt”!  •  23 august 2017, 11:10

Doar un „amanunt”! FCSB nu este echipa lui Becali. Becali nu are nicio calitate juridica la aceasta echipa, nu detine nicio actiune, fiind, cel mult, un „camatar” pt echipa. Becali isi asociaza imaginea si isi insuseste calitatea de patron a FCSB in mod ilegal (de fapt, o face doar in spatiul public, caci in context juridic-procesual isi neaga aceasta calitate, recunoscand ca nu are nicio calitate/nicio relatie juridica cu aceasta echipa, sustinand ca singura relatie se rezuma la imprumutul, contextual, a unor sume de bani). FCSB este oficial, legal, echipa lui C. Geambazi. Stiu asta mai bine decat toti cei care posteaza aici, prin natura profesiei. Asa ca nu-l mai asociati pe cel care imprumuta echipa cu echipa insasi, din moment ce FCSB are un patron diferit, Geambazi.

AntiManipulare  •  23 august 2017, 11:14

Draga GSP, Unde este egalitatea si corectitudinea presei de ati modificat comentariul in care il faceam pe domnul Tolontan: "***", asta este definitia acelui adjectiv folosit de catre mine, dar este ok, ca in acelasi comentariu sa ma refer la Gigi ca fiind "fraier", dar moderam doar ce ne convine, asa-i? "Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite" - Oare cate articole ati publicat in care ati adus acuzatii grave neprobate? Dar na, e mai grav sa adug "acuzatii grave" intr-un amarat de comentariu, decat sa public un articol neprobat, pe care mi-l va citi zeci de mii de oameni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  23 august 2017, 11:20

Apropo sa nu uit! preturile la meciuri sunt estimate pentru tot stadionul? ma indoiesc ca aveti habar de ce vorbiti. preturile sunt stabilite/inel si pretul pentru tot stadionul nu este sub nici o forma 28.000 euro/meci. si asa este o stupiditate sa existe diferente de chirie in functie de tipul meciului. de ce? pentru ca pana la urma la un meci din UCL sau din Liga 1 sunt oferite aceleasi facilitati de primarie.

NO NAME  •  23 august 2017, 11:22

@ Dan Frog Ai dreptate . Traiesc intr-un oras occidental nu vreu sa ii dau numele darr mai ales vara si toamna aici apropae in fiecare zi sunt evenimente cultural sportive . Vin oameni din toate colturile tzarii si din alte tzari special pentru ele !!

addriann  •  23 august 2017, 11:29

Felicitari pentru articol, domnule Tolontan ! Cred ca azi va fi un record al comentariilor, subiectul este extraordinar si nimeni din presa nu are curajul sa atinga un astfel de subiect delicat ! Chiar daca s-a investit enorm in National Arena, acesta este pe pierdere - 1milion euro , anual.Practic, in Romania, sunt mici sanse ca un stadion, la STANDARDE EUROPENE, sa nu fie pe pierdere.Iar adevarata problema este NIVELUL SCAZUT al fotbalului romanesc... La ora actuala, exista un decalaj IMENS intre Steaua si celelalte echipe , inclusiv echipa nationala. Doar Steaua mai poate aduce la un meci 50 000 spectatori, avand un lot competitiv, cu care este la un pas de calificarea in grupele C.L. SINGURA SOLUTIE pentru a evita pierderile stadioanelor - un NUMAR MAI MARE DE ECHIPE care sa practice un fotbal decent, la nivel de ( cel putin ) grupele E.L... Iar daca , in Bucuresti, ar mai fi existat o singura echipa la nivelul Stelei, National Arena ar fi fost , cu siguranta, pe profit...

Comentează