Stadionul din care câștigă doar unii

Până când Primăria va impune ”procent din încasări”, evenimentele de pe Stadionul Național vor fi, de fapt, subvenționate de contribuabil. Ca și meciul de azi dintre FCSB și Sporting

miercuri, 23 august 2017, 6:59

De Andrei Crăițoiu și Cătălin Tolontan

Cu 50.000 de oameni în tribună, diseară Steaua încasează 750.000 de euro și dă Primăriei 28.000 de euro.

Atât e tariful afișat de municipalitate pentru un meci de Champions League.

De 6 ani de zile, Primăria Capitalei nu înțelege că pierde bani din cauză că nu vrea să facă un contract cu ”minim garantat plus procent din vânzări”.  

Deși inițial s-ar opune, la o analiză pe termen lung cluburile chiriașe pe Național Arena ar realiza că e o soluție win-win.

Calculele sunt la îndemână.

110.000 de euro ar lua Primăria din meciul de azi, în loc de 28.000 de euro, dacă ar avea un contract de 15% din încasări

În afară de chirie, Steaua adaugă și alte cheltuieli, jandarmerie, stewarzi, asistență medicală, ajungând la aproximativ 50.000 de euro costuri totale pentru un eveniment precum FCSB – Sporting.

Rămâne cu 700.000 de euro, dar au fost meciuri când a scos un profit de peste 1 milion sau chiar 2 milioane de euro, așa cum s-a întâmplat la partida cu Chelsea din martie 2013.

Numai că, în acest timp în care toată lumea închiriază ieftin, stadionul se degradează inevitabil.

S-a intrat într-un ciclu vicios. Așa cum se întâmplă în orice afacere în care doar o parte câștigă și ”statul” pierde.

PMB a renunțat la mentenanță.

Confortul și securitatea scad.

Iarba e proastă.

Povestea nu poate continua așa. Bucureștenii sunt frustrați că stadionul înghite mereu bani și, la un moment dat, se vor enerva, vor crește prețurile, se vor schimba contractele, ceva se va întâmpla.

Dar se va face peste noapte, sub presiunea publicului și nimic din ce faci la furie nu mai are luciditatea construcției înțelepte.

Steaua a dat 2 milioane de euro Primăriei în cele 100 de meciuri disputate de echipă de la inaugurarea Stadionului Național.

A fost cel mai bun contribuabil.

Dar dacă ar fi existat un contract cu ”procent din încasări”, să zicem 15%, numai din cele mai bune 7 meciuri ale Stelei ar fi revenit Primăriei 1,2 milioane de euro!

15% din încasări e rezonabil și e o formă de respect și pentru contribuabilul care a achitat 200 de milioane pe stadion. Și care mai achită aproape un milion de euro pe an, cât sunt  pierderile de operare din 2011 și până azi.

Asta înseamnă 2.000 de euro pe zi vreme de 6 ani.

Deficitul afacerii e imens! Și, atenție!, inclusiv mentananța cu UTI, retezată între timp, s-a făcut doar la anumite sisteme, în timp ce structura de rezistență, acoperișul și altele nu au beneficiat de nici o revizie.

E clar că problema nu sunt costurile întreținerii, oricum insuficiente, ci lipsa de venituri corect calculate. Dar votanții n-au avut nici o problemă să dea un buget de un miliard de euro unui primar care condusese o companie media spre insolvență, așa că și-au asumat felul în care vede Gabi Firea lucrurile.

Iar, în cazul Stadionului Național, le vede strâmb!

Se concentrează pe tăieri heirupiste, fără să înțeleagă ceea ce atât de clar spunea un economist: ”Vorbim obsesiv despre controlul costurilor, fără să vedem care este costul controlului”.

Când în tribună vin 55.000 de oameni, costul tăierilor iraționale poate fi imens. 

Revenind la venituri, dacă extindem calculul sumelor pierdute la meciurile naționalei, la concerte și la celelalte partide disputate pe Național Arena, obtuzitatea Primăriei din acești ani are consecințe vizibile.

De fapt, pierderea permanentă ne arată cum cetățenii subvenționează fiecare meci sau concert de pe stadion. Și aici nu e vorba doar de gestiunea Gabrielei Firea, ci și de cea a lui Sorin Oprescu, care acoperă o perioadă mai mare de timp.

Dacă Primăria ar impune un contract cu ”minimum garantat și procent din încasări”, la început Becali, FRF, celelalte cluburi și organizatorii de evenimente muzicale ar strâmba din nas.

Dar ei știu foarte bine că fără efortul financiar al cetățenilor acest stadion de 55.000 de locuri n-ar fi fost realizat niciodată și numai el poate să asigure, prin dimensiuni, rate de profit însemnate celor care organizează evenimente.

Unde se vor duce să joace sau să pună trupele pe scenă? La Ploiești sau la Cluj, unde veniturile cluburilor vor fi la cel mult jumătate?!

Sigur că Steaua, FRF și celelalte echipe pot spune, la rîndu-le, că fără investițiile lor sportive meciurile nu ar avea loc.

Ca să ajungi în grupele Europa League sau chiar în grupele UCL e nevoie de transferuri, de cheltuieli pe plan fotbalistic.

Și e un argument corect. Tocmai de aceea, Capitala nu ar cere jumătate din împărăție și mâna fetei, dar un 15% pare rezonabil față de toate părțile angajate în afacere. Nu vreți 15%? OK, fundamentați și negociați un alt procentaj.

Sau poate că ideea noastră cu ”chiria ca parte din încasări” nu e bună, dar oricine citește bugetul acestui stadion realizează că problema e la venituri, nu la costuri!

Iar veniturile sunt treaba primăriei, după cum treaba ar fi să convingă un sponsor să plătească pentru a da numele acestei arene care a revoluționat realmente înțelesul de eveniment civilizat în România, fie că e vorba de sport sau de muzică. 

Însă, dacă se va continua așa, doar cu unii câștigând și cu un stadion alimentat în continuare din banii cetățenilor, supărarea mocnită va erupe la un moment dat!

Orice trăitor în București realizează că opinia publică se radicalizează pe fondul marilor probleme ale orașului, de la trafic la asistență medicală și de la starea școlilor la cea a drumurilor și a decăderii din cartiere și până în centrul care arată ca o întrunire a fantomelor din Pirații din Caraibe.

Stați să vedeți factura reparațiilor și îmbunătățirilor la Stadionul Național pentru Campionatul European de fotbal din 2020!

Costă milioane de euro ca să readucem stadionul lăsat în paragină la standarde UEFA.

Să sperăm că ne prezintă cineva devizul în avans și nu suntem luați drept fraierii care plătesc cu ochii închiși.

Citind aceste articole, unii oameni întreabă, pe bună dreptate, unde e poziția Primăriei. În privința costurilor stadionului, am pus întrebări repetate, primele acum o lună!

N-am primit nici un răspuns. Și nu e răspunsul pentru noi, e pentru voi.

Gabi Firea și șefii ALPAB, cei care gestionează stadionul, oamenii lui Oprescu în mare măsură, au rămas în aceeași logică din ultimii 6 ani.

E tăcerea care disprețuiește orașul.

 

TOP încasări Steaua din bilete la meciurile jucate în Europa pe Arena Națională
FCSB – Chelsea    2.000.000 euro
FCSB – Manchester City    1.500.000
FCSB – Ajax    1.200.000
FCSB – Twente    1.100.000
FCSB – Stuttgart    1.000.000
FCSB – Legia    800.000
FCSB – Sporting    750.000

Cât costă închirierea, în funcţie de tipul de eveniment:
– campionatul intern de fotbal şi Cupa României, meciuri ale echipei naţionale (13.000 de euro/eveniment)
– Champions League (28.000 de euro/eveniment)
– Europa League (23.000 de euro/eveniment)
– evenimente culturale (18.000 euro/eveniment)
– evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naţionale (30.000 de euro/eveniment)
– evenimente restrânse, care nu implică utilizarea gazonului şi a spaţiilor din tribune (15 euro/mp/eveniment)
– închiriere spaţii birouri şi anexe pentru diverse activităţi (2,5 euro/mp/lună)
– evenimente sezoniere, târguri (20 lei/mp/zi)
– servicii de operare Stadion Arena Naţională (10.000 euro/ meci sau eveniment)
– evenimente corporate (500 euro/oră)
– filmări private (400 de euro pe oră)
– tururi stadion pentru grupuri de minimum zece persoane (10 lei/persoană/tur)

 

Citește și:

„Stadionul Național e o uzină care se degradează zi de zi din cauza lipsei de îngrijire competentă!”

Comentarii (198)Adaugă comentariu

Vasi  •  23 august 2017, 20:33

Eu nu va inteleg pe unii, pai daca sa zicem s-ar pune in procente, 15% sa zicem, ar ajuta si clubul lui Becali, de ce? Pai joci cu Concordia, vin 2.000 de oameni, din incasari platesti doar 15% nu 20.000 euro, cui ii convine mai mult? Primariei care nu castiga 20.000 sau lui jiji care nu plateste 20.000 ci doar sa zicem 5.000 euro, e doar un exemplu si luati-l ca atare, nu am facut calcuele etc.

Trubac  •  23 august 2017, 20:44

Inca ceva. De ce sa plateasca cel care inchiriaza, pina la urma o sa ajunga tot spectatorul sa plateasca, incompetenta primariei? Pina la urma primaria este proprietarul stadionului si primaria ar trebuie sa gandeasca putin si sa atraga cit mai multe evenimente pe acest stadion, insa la ce gandire exista in general in Romania la nivel managerial, ei asteapta sa le pice cite o para malaiata si ei doar asteapta sa ii intrebe cineva de stadion si atit. Stau la o cafeluta si o tigare mai toata ziua ca bucuresteanul ii plateste.

Trubac  •  23 august 2017, 20:47

@Vasi; Nu ai inteles, Tolo scria ca pe linga cei 20.000 sa mai bage si un procent. Citez din articol: "contract cu minim garantat plus procent din vânzări”.

vasglo  •  23 august 2017, 20:53

E singurul articol de pe blogul tolo.ro la care proprietarul blogului nu intrervine, nici macar o data!....-:)

Crimson Veritas  •  23 august 2017, 21:02

Mai este un aspect ... al problemei ... care ar trebui dezbatut! Cluburile sunt persoane juridice ... care platesc Statului Roman o groaza de bani ... prin sistemul de impozite si taxe ... de la impozite pe salarii (salarii mari ... impozite mari) ... si pana la Taxa pe Valoarea Adaugata ... un club activ pe piata transferurilor ca Steaua ... a contribuit la Statul Roman cu zeci de milioane de euro! Dar tu ... persoana fizica ... ca mic contributor ... ai pretentii ca banii pe care ii platesti sub forma de impozite si taxe ... sa se vada in conditile de trai, de infrastructura, etc... de ce nu ar avea si persoanele juridice aceleasi pretentii si drepturi ... ei fiind si mari conbtributori? IMO ... Statul Roman ... tinand cont ca nu afce nimic altceva pentru sport ... si pentru banii care ii incaseaza an de an ... macar ar trebui sa ofere infrastructura ... si nu la preturi comerciale ... asa cum o face astazi ... altfel nu vad ce are de castigat Statul Roman ... pe langa faptul ca se comporta ca un extortionist ... politica actuala nu-i aduce nici macar avantajele financiare dorite ... investitorii potenti din fotbal se retrag ... TVA-urile de sute de mii de euro si milioane sunt inlocuite de TVA-uri de zeci de mii de euro ... suporterii se retrag frumos de pe stadioane ... si rezultatul politicilor pe care deja le parctica statul roman (tu propui ceva si mai radical) ... sunt DEJA ... de lose-lose-lose! Toata lumea pierde, ok? Stadioanele sunt deja astazi ... pentru graterele functionarilor publici ... si pentru diverse concerte! Chiar asa ... nu aveti capacitatea sa fiti CORECTI si sa vedeti imaginea de ansamblu? Ce se intampla daca vine un finantator cu ceva mai multa scoala decat Becali ... si isi da seama ca cu banii dati la Statul roman ... isi face mai bine un Stadion propriu ... dupa aia ii puneti bete in roate cu autorizatia si ISU? ...:)) Stati linistit ... ca imvestotorii cu scoala ... nu vin in Romania ... ca nu au de ce ... te duci undeva unde investitia ta este garantata de statul respectiv ... si de UEFA prin locuri europene ... si unde se platesc drepturi de televizare ... la standarde ridicate! Statul Roman ... ca sa castige ... trebuie intai sa invete sa respecte ... investitia si investitorul ... sa ofere conditii ... pentru banii care-i incaseaza ... si nu scoata investitorii in suturi ...prin ultra-ipozitare! Asta in conditile in care bancile si corportatile ... nu sunt nici macar mini-ipozitate ... pentru ca nu vorbim de investori de fapt ... ci de CAPUSE ... mostenite de Romania ... datorita statulului de membru in UE si NATO! ...:))

Crimson Veritas  •  23 august 2017, 21:11

@vasi ... garantat+ procente ... adica si daca vin 0 suporteri la meci ... Primaria sa castiga macar cat castiga acum (Domnul Tolontan consiera 28.000 de euro pt. un event ... probabil ... o suma infima) ... iar restul 15% din incasari! Adica tot ce castiga clubul din bilete la 1-2 meciuri europene cu audienta mare ... sa dea primariei in restul sezonului ... cand vin doar 1-2000 de suporteri cu Chiajna, Voluntrati ... 80% din meciurile din Liga 1 ... in alte cuvinte ... clubul sa nu castige ABSOLUT nimic ... daca mai adaugi si chetuielile de intretinete ... si pp ca nu joci CLPOs ... an de an ... si asta vorbind de Steaua .... celelalte cluburi ... nici atat! In principiu ... Dl-l Tolontan ... zice ... 'De sa avem 50.000 de fani pe NA' ... cand stadionul poate sa stea gol ... si sa avem 30.000 la Cluj, la Craiova, Piatra Neamt, etc. O optica ... corecta ... nu? Daca erau doar 10.000 de fanbi ... se vorbea ... de cu totul altceva ... ca FCSB nu are fani ... iar Clona MPAN-ista infiintata in 2017 este de fapt Steaua ...:))

urod  •  23 august 2017, 21:23

Citesc reactiile si-mi dau seama ca sunt putine sanse ca in tara sa se indrepte ceva.....multi din cei ce scriu aberatii aici se duc si la vot .....gresesti cand spui ca se radicalizeaza cineva pt ca Romania este condusa prost....nu are cine ,pur si simplu, in tara asta nu sunt oameni cu o mentalitate care sa se ridice impotriva hotiei....sau poate sunt, dar foarte putini....cand citesc si vad ce aberatii pot scrie unii iti piere cheful sa mai traiesti...de aceea personaje ca Becali ,Dragnea ,Dragomir ,Sandu...etc.... au existat atatia ani si vor mai exista....pt ca tara se compune din ,,apa ,aer, si fraieri...''...vad ca unii mor de grija banilor lui Becali , altii vin cu exemple in care asociaza paine cu fotbalul....ESTE FOARTE CORECTA PROPUNEREA TA ....PT CEI CARE AU CREIER SI INTELEG.....DACA PROPRIETARILOR DE CLUBURI NU LE CONVINE , SA-SI FACA STADIOANE PROPRII....IAR CEI CE CARE NU MAI POT DE GRIJA BANILOR LUI BECALI, LE PROPUN CA DIN SALARIUL LOR SA COTIZEZE LUNAR CE SUMA VOR EI.....DIN PACATE ,PROPUNEREA TA N-O SA FACA DECAT TRAFIC PE INTERNET, IAR ,, BAIETII DESTEPTI '' ISI VOR VEDEA DE TREABA ,PT CA DACA TOT AU FRAIERI CARE LE PLANG DE MILA, DE CE SA NU PROFITE .....ASA LA INFINIT ?!!!!....

gigelos  •  23 august 2017, 21:25

Un club de nivelul FCSB-ului ar trebui sa aiba in organizarea lui ceva activitate marketing , de atragerea suporterilor , vad ca unii considera ca e normal ca la un meci cu ... Concordia , sa vina 2000 de oameni . Ce club e asta ? Atitudinea lui Gigi e de ma doare..plua de suporteri si galerie . E ieftin , 26.000 de euro , isi permite . Bravo nene , afacere . Mai e si prost , doar bani are in gusa , am luat , am dat , ce smecher e el . Intotdeauna am suspectat ca nu sunt banii lui , nu vreau sa vorbesc prostii dar...Vreti sa jucati pe National , platiti , incercati sa aduceti suporteri la stadion , agitati-va , creati echipe , tineri , nu doar cum e in toata tara , nu vorbesc de Gigi acum , comunitatea face stadion , tine echipa ( mai peste tot e asa ) , si ,,imprumutatorii '' baga banii in buzunar . Stadion Tg Jiu , Craiova , doua la Cluj , doua la Ploiesti mai urmeaza o gramada etc ,etc , pentru ce fratilor

justitia  •  23 august 2017, 21:28

Sa verificati profiturile URIASE facute de x sau y oameni de partid din popcorn , suc etc de la " cascarete" ...

Misu  •  23 august 2017, 21:29

Felicitari Tolontan! Ai perfecta dreptate! Incasarile din chirii nu se pot stabili doar in suma fixa, trebuie un mix, suma fixa + procent din incasari. Cum suma de 28.000 eur este foarte putin pentru un meci de CL, inseamna ca nu trebuie renegociat tariful fix, trebuie doar adaugat un procent din incasari. In felul acesta toata lumea castiga si sunt bani pentru intretinerea si repararea stadionului, precum si pentru conditii decente de confort si siguranta. DAR, pentru asta ai nevoie de oameni priceputi si capabili sa inteleaga regulile economiei de piata!

urod  •  23 august 2017, 21:50

Ha...ha....ha....acum am citit ca programul de la Metrorex n-a fost prelungit macar o ora ?!!!!!.....pentru 11000 de euro ?!!!!..... Adica lui Becali ii vin peste 50000 de oameni , care ii fac profit 750000 de euro si pe el il doare in fund de ei ?!!!!..... Adica cei ce nu vin cu masinile se duc pe jos acasa ?!!!!!.... Foarte bine, asa merita.....si sa-i planga de mila lui Becali....ce va spuneam de ,, apa , aer si fraieri ''.....asa de mult ii apreciaza Becali pe cei care-i baga bani in buzunar ....?!!!!....FRAIERILOR...VA MERITATI SOARTA....

Brancoveanu Semafor-Termopan  •  23 august 2017, 22:32

@urod Bine frate ca vrei si metrou pe sine. Eu vreau sa fac o nunta acolo fara metrou, doar cu sonorizare sa il auda fratele pe Adrian. Si platesc, nu dau in cap la lume. Si tu vrei sa te culce metrorexu, sa iti ampreteze toalele inainte. 15.000 de euro platesc, da nu vrea firea ca e antesimita.

Crimson Veritas  •  23 august 2017, 22:55

@urod ... #resist ... #garda basista (#regimentul online) ... puneti mah chiria cat vreti ... dar daca Primaria iese in minus ... dupa aia ... platiti voi pierderile? Ca asa este usor sa ceri marea cu sarea ... dar platiti voi ... dupa aia diferenta ... dintre cat incaseaza PB acum si cat va incasa dupa aia? Eu nu stiu altii cum sunt ... dar Steaua nu va plati 28.000 de euro si 15% din veniturile aferente a 1-2000 de bilete vandute ... doar ca sa joace pe National Arena ... un meci de campionat ... va plati 1-2000 de euro chirie ... si va juca fie la Ploiesti, sau pe un stadion mic din Bucuresti ... Rocar, BRD, etc ... Oricum un meci al Stelei de Liga 1 ... cu chirie si chetuieli ... nu este acoperit de incasarile din bilete ... deci reteta finaciara este negativa la 80% din meciurile din Liga 1 ... daca vreti sa le mai luat bani si din incasari (desi nu are nici o logica) ... pierderile vor fi si mai MARI ... si atunci Steaua, dar si celelalte cluburi vor renunta la contract ... asa functioneaza capitalismul ... cererea si oferta trebuie sa se intalneasca ... la mijloc! Deci e simlu ... daca era o paine de mancat aici ... Primaria nu avea nici o problema sa jecmaneasca pe Becali si Negoita .... nu se poate! Ei deja au intins coarda cu 28.000 de euro ... daca facem un studiu ... chiria la un meci de campionat (primul inel) ... nu face mai mult de 10.000 euro si 20.000 la un meci de ELGS ... 30.000 la un meci de CLGS sau CPLO! Astea sunt preturile corecte pentru avand in vedere piata imobiliara din Romania ... si retele financiare ale meciurilor ... daca vreti sa facem o evaluare!

skjhsdkjh  •  23 august 2017, 23:18

nepotism patronaj coruptie, se asteapta oamenii la eficienta???? la planificare rationala ca in vert? Plamn organizational, strategic, raport beneficu-liabilitate?

??????  •  23 august 2017, 23:36

Domnule Tolontan, stadionul ăsta o avea vreo garanție din partea constructorului care l-a făcut ? Consideri că o fi prin contract și vreo negociere referitoare la "mentenanță" ? Ați candida pentru un post de "administrator de stadion" ?

BalaceancaAllinclusive  •  24 august 2017, 1:06

Domnule Tolontan - Stiti care este vrajeala intre mafioti. Ceea ce scriti aici este doar praf in ochii pulimii. -De ce nu arata Statul/Primaria Bucuresti hartiile Semnate, *** ***. Hai sa fim seriosi. -Ca si la tranferurile de jucatori facute "legal" prin Presa din Romania acum 10 ani, asa fenteaza si acum cu acest Stadion. Si culmea, vagabonziii nu vor alte Stadioane din Bucuresti sa aiba peste 20,000 locuri, ca cel din Stefan Cel Mare, Giulesti, etc... ++++APROPO - A zis deja Chirila in cateva interviuri cum se maninca intre ei si trag sforile intre ei vagabonzii de toate soiurile si copiii lor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jos_cenzura  •  24 august 2017, 1:23

Priviti situatia dintr-o prisma complet gresita. Nu este corect ca statul - care are rolul de a ne apara tara si poate si ordinea publica - sa faca stadioane si sa le gestioneze. Cel mai intelept ar fi sa faca licitatie si sa vanda stadionul, returnand banii luati de la cumparatorul particular la cei care platesc impozite. Apoi cumparatorul stadionului sa-si implementeze ce contracte doreste si sa ceara ce preturi vrea cand inchiriaza stadionul pentru meciuri, concerte etc.

urod  •  24 august 2017, 2:33

Pt cei ce stiu sa vorbeasca.....si sa gandeasca....a fost propus un minim si un maxim...adica, o taxa fixa care se refera la un numar minim de spectatori, si o taxa de 15% in momentul cand se depaseste acel numar de spectatori....adica cand cei 15 % reprezinta mai mult decat taxa fixa....ce-i asa greu...deci nu are cum niciodata sa creasca pierderea pt intretinerea stadionului.....si era o chestie de bun simt a lui Becali, sa plateasca direct cash, cu banii care-i avea la el , metroul sa-i duca pe oameni acasa....au mai stat si au vazut si alta ,,manita'', dupa Stutgart, City....etc....cine trebuie sa-si ridice fustita ?!!!!!

urod  •  24 august 2017, 2:47

@crimson veritas.....pai acum stadionul e pe plus ?!!!!!....acum functioneaza in megapierdere, de ce nu acoperi tu ce se pierde....intelege daca poti, ca prin propunerea lui Tolo , in nici un caz nu se mareste pierderea si nici Becali nu saraceste.....acum saraceste fraierul care da taxe la Primarie , o data pt constructia lui si a doua oara pt intretinerea lui....intelegi...prin noul contract , daca nu se vine pe profit, oricum se micsoreaza foarte mult pierderea ,poate fi aproape de zero....si este si corecta , doar cei cel inchriaza , se folosesc de o investitie care nu le apartine....sa investeasca ei 200 de milioane si sa scoata cati bani vor ei....daca le convine

sundance kid  •  24 august 2017, 5:41

Daca gazonul arata ca cel de pe wembley ieri steaua lua 6,7 !! Mai intai capitalisti puternici financiar romani gata sa investeasca 2, 300 de milioane de dolari si dupa sa vorbim de covorul verde ! O sa vedem asa ceva cind o " face plopul pere si rachita micsunele " !

Cortes  •  24 august 2017, 6:25

Evident trebuie stabilit și procent din încasări pentru închirierea stadionului. 28 000 de euro înseamnă nimic, când Becali încasează 2 000 000 de euro, pe un stadion, care a costat 200 de milioane de euro. Opinia publică trebuia să reacționeze încă de la primul meci jucat pe o chirie de nimic. Ani de zile statul (comunitatea, noi toți!) a fost prejudiciat. Ne merităm soarta. Este aici vorba de corupție, de nepasare sau de o nevinovată eroare managerială? Dacă stadionul era proprietate privată, se mai închiria în condițile astea hilare? Dacă proprietar era Becali, ce chirie ar fi cerut el pentru un meci? Și totuși DE CE nu ați ridicat această problemă mai demult domnule Tolontan?

Mishu  •  24 august 2017, 7:13

Nu trebuie sa fii un geniu ca sa stii ca la genul asta de inchirieri, chiria are doua componente: una fixa si alta pe incasari. Acest sistem se practica in Romania la toate mallurile unde pe langa aceasta chirie fixa (pe metru patrat) se percepe si o chirie procentuala din vanzarile lunare. Atentie insa, si aceasta chirie procentuala nu poate fi situata sub un anumit cuantum...

Carol K  •  24 august 2017, 8:26

Banul public sustine acest sistem pagubos in care incompetenta si prostia fac casa buna.Performanta sportiva este data la o parte,indrazneala unora de a da piept singuri cu greutatile trebuie neaparat si pe loc pedepsita.Sătul de atâta ranchiună,răutate şi de atâtea atacuri asupra lui Hagi vinde toţi jucătorii,desfiinţează Academia şi pleacă să facă acelaşi lucru în altă ţară unde chiar este tratat ca un rege.În România trebuie să fii abonat la banul public,să fii trompeta vreunui partid,să iei şi să dai şpagă altfel eşti un personaj bizar,nefrecventabil care trebuie să iasă din sistem.Banul public nu poate să meargă în primul rând la o Academie ca a lui,să-i dea un imbold financiar ca să poată performa în plus,să poată scoate cât mai mulţi copii în lumina reflectoarelor,banul public e dirijat către echipele falimentare sau către salariile handbalistelor de top din Europa care au câteva meciuri mai importante pe an în rest se zbat în hora asta a mediocrităţii din campionatul intern.Banul public e trimis la vânătoare de voturi nu pentru a ajuta cu adevărat performanţa sportivă

gfx  •  24 august 2017, 8:52

Mereu trimbitati prostiile voastre preferate, gen “sa se faca ca-n vest”, desi in realitate nu stiti despre ce este vorba. Aceasta aiureala reprezinta doar una dintre multele inchipuiri din care va alcatuti lumea de fantome care exista in mintea voastra si care va impiedica sa vedeti realitatea. Care vest? Ca in vest, unde anume?! Ca la Aeroportul Berlin, a carui constructie a inceput in 2006 si care trebuia terminat in 2011 si nu se stie nici pina astazi cind va putea fi inaugurat? Pretul a fost depasit cu multe miliarde, despre care nimeni nu stie sa spuna pe ce s-au dat! De la 2 miliarde s-a ajuns la 6,5 si continua sa inghita mai departe milioane zilnic! Cind s-a vrut sa se faca receptia, la ceea ce se construise, au fost gasite peste 40000 de greseli de consrtructie. S-a propus pina si demolarea noului aeroport si construirea altuia vis-a-vis! Neterminarea acestui aeroport a cauzat pierderi imense pt afacerile din zona, plus ca intretinerea cladirilor goale inseamna o cheltuiala de 17 milioane lunar, la care se adauga pierderea chiriilor, in valoare de 13-14 miloane, suma deasemenea lunara. Inmultiti toate astea cu cei 6 ani de intirziere si vedeti “eficienta” aia tip vest care exista doar sub forma de inchipuire si numai in mintile romanilor! Nu stiti niciodata despre ce vorbiti, dar o faceti cit e ziua de lunga insirind numai prostii! Mai puneti mina pe-o carte ca ati ajuns de tot risul! Asta nu este cumva vreo exceptie ci regula! Acum dupa ce cititi comparati cu ceea ce va inchipuiti voi si aflati unde sinteti pe scara “stiintei si inteligentei”. Ar trebui sa va fie rusine sa deschideti gura, dar la voi nu se pune, pt ca fiecare in parte se crede geniu atotstiutor. Ati vrut ca-n Germania si v-au construit tot ei stadionul? Atunci inghititi “traditia germana” in materie de construit! Si ce va fac vesticii aia "eficienti" cu autobenzile? Sinteti mai rau decit cei din filmele cu Buster Keaton! Din pacate, posesorul blogului nu permite postarea de linkuri. Poate ca nici el nu vrea sa afle anumite lucruri, fiind f multumit ce ceea ce-a auzit pina acum.

??????  •  24 august 2017, 9:18

Domnu' Tolontanu, în condițiile în care echipele românești "nu prea mai joacă'', 15% din ce ? Considerați "că s-ar putea face ceva" referitor la vreo "eventuală prezență obligatorie" a spectatorilor pe stadioane la meciurile din Liga I ?

Tataie  •  24 august 2017, 9:57

Tolontane nu fiti naivi! Pai cum dracu sa faca PMB contract pt. incasari, bani la vedere, care ar fi impozitati si s-ar duce la stat, cand poate sa mearga pe o *** Lucrul asta merge de minune in romanica de aproape 30 de ani...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  24 august 2017, 10:44

Articolele nesemnate de la GSP sunt ale domnului Ioanițoaia sau mai mai "contribuie" și alți gazetari ?

gilos  •  24 august 2017, 11:07

Procent din incasari este doar o propunere, sigur ca exista mai multe variante de rentabilizare a Arenei Nationale. Felicitari dl. Tolontan pt ca a deschis acest subiect. Este evident ca acest stadion modern, o bijuterie, a intrat pe mana unor incompetenti...

gigelos  •  24 august 2017, 11:26

Mastodontul acesta nu poate fi profitabil doar din fotbal , asta e problema . Cu acest fotbal de azi . Poate daca era vremea cuplajelor si a Rapidului cu 50.000 de oameni prin Divizia B . Joaca FCSB si atat . Cat sa-i pui ? 200.000 ? asa si ? ok , o data apoi ce faci ? Pe langa un asemenea stadion trebuiau o gramada de activitati . Apropos , sub tribune sunt sali de antrenament pentru alte sporturi , de inchiriat ? Concerte nu se mai fac , nu functioneaza ? Atunci de unde sa scoti bani , doar de la Becali ? Ar merge , dar se va adapta si pleaca , n-a platit el pe Ghencea , casa lui . Au gresit cei ce au gandit mizeria asta de stadion . Copile ce faci . iti iei Q7 ? Ai bani , stii cat consuma , stii cat costa un far ? Stai dracu potolit ! Prosti si fuduli

urod  •  24 august 2017, 11:46

@gfx.....vii cu un exemplu cu aeroportul din Berlin , pe care eu nu-l contest, ca vestul nu este perfect.....dar eu tot vreau ca in vest sa fim , pt ca mi se pare ca sunt cu vreo 200 de ani inainte....nu ti se pare ?!!!!....vorbesti de 6.5 miliarde.....pai sunt o joaca in comparatie cu cat se fura la noi....la ei mai sunt sanse sa fie si greseala , la noi se cheama FURAT CU BUNA STIINTA....STII CAM CATI BANI S-AU FURAT LA NOI DIN '90 ?!!!!!.....

Andrei F  •  24 august 2017, 13:42

@urod • 24 august 2017, 11:46 Alt demagog...Cit s-a furat la noi,cit s-a furat la ei...???Pai afla ca numai scandalul Volkswagen acopera ce s-a furat de la Burebista incoace...Sau poate asta la d-ta se chiama ca nu a fost cu ,,buna stiinta,,.......

Andrei F  •  24 august 2017, 13:47

...cheama...scuze...

daddy  •  24 august 2017, 14:45

Ce gandire comunista. Dumneata daca inchiriezi un apartament ceri procent din veniturile viitorului chirias? Un apartament la parterul unui bloc poate fi folosit atat ca un mic magazin cu hainute pt copii cat si de un notariat. Veniturile celor doua activitati fiind total disproportionat. E treaba fiecaruia cat si cum castiga. Daca Dinamo joaca cu stadionul gol, ar trebui sa-i ceara chirie cat sa nu acopere nici nocturna si celelalte utilitati? In timp ce Steaua face profit cand joaca acolo, alte echipe sunt pe pierderi. Imbatraniti urat domnule Tolontan.

acielv  •  24 august 2017, 19:02

In situatia in care propunerea ca un club sa plateasca o suma fixa + procent din incasari va deveni realitate, vom ajunge in situatia in care stadionul sa gazduiasca intr-un an 9-10 meciuri ale cluburilor si 2-3 ale nationalei, deci un meci in medie pe luna. Gazonul va fi inlocuit la fel de des, din cauza unei greseli de proiectare, nu se ventileaza la nivelul solului. Intretinerea stadionului va fi in continuare o povara pentru bugetul municipalitatii. De ce nu vedem si veniturile colaterale generate de un eveniment sportiv organizat acolo - vanzari de apa minerala, racoritoare, fast-food, calatorii cu transportul in comun etc. Referitor la risipa banilor publici, ea s-a inregistrat in costul total al arenei (include si greseala de proiectare).

gfx  •  24 august 2017, 19:13

N-ai facut socotelile prea bine. Ce sa contesti la afacerea cu aeroportul din Berlin, cind de fapt nici n-ai stiut despre existenta ei?! Este doar un exemplu din cele f multe care pot fi date, pt ca altfel as avea de scris mii de pagini. Spune adevarul, ca nu citesti nimic si atunci este clar ca nu vorbesti in cunostiinta de cauza. Cit s-a furat din Romania in 27 de ani?! O suma relativ mica, pt ca valorile sint mai mici, iar performantele economice deasemenea. Unii vorbesc despre 1600 mrd, adica aprox. 60 mrd anual. Nu stau sa discut veridicitatea sumei, insa un mizilic de 60 mrd “se pierde” in vest intr-o clipita! Asta este modul de functionare al vestului, pt ca altul nu s-a inventat pina acum! Aveti exact ce-ati vrut, asa ca bucurati-va! Este clar ca in Germania sau alt stat din minunatul vest, se “invirtesc” alte sume. In consecinta valorile care dispar anual in Germania, din furat intentionat, cum ii spui tu, de parca ar exista si furat neintentionat, sint cu mult mai mari. Prin filiera olandeza, stat organizat ca o centrifuga de bani, concernele sustrag anual 1000 de miliarde de euro! Cine spune? WDR in documentarul Wie Konzerne Europas Kassen plündern. Asta este numai o varianta de facut “afaceri”! Pe linga asta mai sint multe altele, ca de exemplu Luxembourgleaks. Aici apare in discutie si minunatul conducator al E.U., Junker, altfel un om f de treaba, ca d-aia e in fata! Deci, sumele care se fura anual, in “zona cinstitilor”, dupa parerea celor mai naivi locuitori ai Europei, dupa cum v-a descris un om de afaceri neamt, in revista Forbes din Apr. 2010, sint cu mult peste ceea ce va inchipuiti si inseamna niste sume care va depasesc imaginatia. De exemplu, VW si Porsche, intr-un an, au tras o teapa statului german de 800 de milioane pt c-a fost posibil. Ca vestul ar fi inainte cu 200 de ani este in imaginatia voastra, care traiti din povesti si iluzii, iar asta se vede f bine in situatia tarii, care este pe mina voastra de zeci de ani, mai precis a celor proveniti din familiile scoase din sate, in special de Ceausescu. Sa nu ne facem ca uitam ca-n 1945 aveam doar 19% din populaie prin orase si ca in sate analfabetismul era la 70%, unde cei cu 5 clase erau considerati intelectuali! Asta este un handicap f mare pt tara si, dupa cum in fotbal, asa si-n toate celelalte, pt ca vesticii va pacalesc de va merg fulgii si se intimpla pt ca nu stiti niciodata despre ce vorbiti sau ce faceti, deoarece in spatele vostru este intuneric. Stiu, mindria tipica voua este f mare, insa, dincolo de ea, este un pustiu intreg, pe care nu va jenati niciodata sa-l etalati ca inteligenta. Nici pina acum n-ati priceput ca Romania face parte din vest, iar statul roman este doar un administrator cu drepturi reduse, pt ca asta inseamna cind lucrezi cu aproximativ 90% din legi venite de la U.E. Anul asta, in Italia, doua banci au tras pe dreapta. Pagubele de 17 miliarde trec in factura populatiei. Asta-i vestul si repet ca aveti exact ce-ati cerut si ce meritati si ma bucur sincer pt voi! Ii compatimesc pe cei putini care stiu ce este pe aceasta lume si care trebuie sa va suporte lipsa voastra de caracter. Si va asteapta multe alte surprize, pe care nici macar nu le banuiti, deoarece voi ati ales, fara sa stiti ce faceti, sa va ingramaditi intr-o zona periferica a capitalismului, iar pt asta exista un pret. Altfel v-ati facut un obicei prost sa cereti sa aveti lucruri despre care nu stiti nimic, cu exceptia unor prostii propagandistice. Sa vedem Austria, o tara mica, de 8 mil de locuitori: Scandaluri bancare: Hypo Adria, cu minus 24 de miliarde si BAWAG, cu un mizilic de 3-4 miliarde disparute, ca la materia asta nu stie nimeni precis. Factura s-a dus la populatie, pt ca asta inseamna statul! Presa a facut cunoscut ca Der wirtschaftsliche Schaden, aufgrund von Korruption, betrug in Österreich, im Jahr 2011, 27 Milliarden Euro. Deci, in 2011 s-a constatat ca paguba anuala, datorita coruptiei, este de 27 miliarde, pt o tara cu doar 8 mil de locuitori! Iti ofer si o carte despre Austria: "Land der Diebe" von Kurt Kuch "Tara hotilor" de Kurt Kuch pe care o poti lua de la Amazon. Si despre Germanika mult iubita: Die korrupte Republik: Über die einträgliche Kungelei von Politik, Bürokratie und Wirtschaft von Hans M Tillack sau Die Lobby-Republik: Wer in Deutschland die Strippen zieht, acelasi autor. Exista mii de carti pe tema coruptiei, pt ca asta este singura bransa cu crestere exponentiala si constanta!! Nu, nu pt ca spun eu, ci ei: Korruption in Deutschland: Portrait einer Wachstumsbranche, von Britta Bannenberg und Wolfgang Schaupensteiner Si mai este o carte si despre conturile negre, din Elvetia, ale partidului fostului Kanzler Kohl, pt ca asa se conduc statele cinstitilor, avansatilor si civilizatilor din vest. In rest sinteti plini de “succesuri” care va oglindesc in totalitate capacitatile de care dispuneti, asa ca nu aveti de ce sa va plingeti. Faptul ca britanicii scot 30 de tone de aur si argint pe luna, dintr-o mina din Suceava, este un mare succes de-al vostru, tipic as spune si pe care trebuie sa-l sarbatoriti. Civilizatii au venit sa va ajute s-o duceti bine si meritati din plin!

gigelos  •  24 august 2017, 20:37

@gfx - va exprimati mereu cu voi , noi , eu ... nu sunteti roman ? sau sunteti Raducioiu cumva ? as intelege

Andrei F  •  24 august 2017, 21:32

D- le Tolontan! Ne spuneti ca pe acest stadion castiga doar Becali.Uite ca ieri a castigat Sporting...

Ion  •  25 august 2017, 9:10

Bine spus! GSP și Tolontan uita că stadionul a primit finala Cupa Europei...Parcă atunci nu a jucat o echipa ramaneasca, ne-a plăcut și am tăcut! Ați calculat costurile și pentru acea finala? Sigur cele mai mari pierderi sunt de atunci... Desigur,ai să-i dăm în cap românului și să fim în rest preș.La fel și cu firma germană care a construit...Nici pas...Care sunt cheltuielile pentru perioada in care stadionul a fost închis în perioada problemei cucopertina?Dar banii neîncasați?

Andrei  •  25 august 2017, 10:26

Catalin, despre pavelele care-s puse in jurul terenului de joc la Craiova ce spui?

Stelist  •  25 august 2017, 12:39

Chiria care este afisata se refera doar pentru un inel. Pentru inchirierea stadionului (intregului stadion deci toate cele 3 inele) e plateste: in campionat 13000 * 3 =39000 de euro, pentru EL 23000 * 3 =69000 euro iar pentru UCL 28000 * 3=84000 de euro. Vi se pare putin? Cele 2 milioane de euro platite de Becali vi se par putini...atunci ce spuneti despre cele 300000 de euro pe care clubul Dinamo le datoreaza pentru inchirierea aceluiasi stadion bani pe care Negoita nu ii va plati never? Si ce face primaria...ii cere lui Negoita bani in avans dar Negoita zice pas si joaca pe ruina din Stefan cel Mare si asteapta ca statul( adica noi) sa-i facem stadion de 5 stele gratis si eu intreb...pentru care performante?? Pentru recenta insoilventa care a lasat numai ANAF-ul cu peste 5,2 milioane de euro pierdere??? Statul romasn ar trebui sa-i faca facilitati lui Gigi Becali si nu invers! De ce statul se zbate de ceasul mortii sa recupereze branduri falimentare precum Rapid si asta din bani publici? De ce bani publici se sifoneaza si pentru echipa armatei nou infiintata in liga a 5-a( cca 300000 de euro pe an)? Statul roman ar trebui sa-i pupe picioarele lui Gigi Becali nu sa-l tareasca prin puscarii prin condamnari fictive si acuze aberante...Becali prin intermediul clubului de fotbal, al societatii FC Steaua Bucuresti a adus in Romania peste 200 de milioane de euro si a platit taxe si impozite statului roman peste 50 de milioane de euro in timp ce societate FC Dinamo 1948 Bucuresti a furat statul cu peste 17,5 milioane de euro doar in periaoda Negoita dar, toata lumea se zbate sa le faca stadion nou...tot Becali a cumparat jucatori din tara cu bani multi ajutand practic financiar echipe pe cale de disparitie: http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/exclusiv-fabulos-becali-a-cumparat-romania-cu-60-de-milioane-de-euro-harta-achizitiilor-incredibile-ale-patronului-stelist-517895.html. Faptul ca Becali a fost furat de stat cand a justitia a decis ca nu mai poate folosi numele si marca Steaua a fost inteles de fanii stelisti, dovada peste 50000 de suporteri in tribunele Arenei Nationala la partida cu Sporting si alti 2,5 milioane de telespectatori...http://www.fcsteaua.ro/blatul-ordinar-prin-care-sistemul-a-deposedat-fcsb-de-marca-steaua/. Articol tendentios si provocator de inteles pentru orentarile politice ale celor doi autori.

Andrei F  •  25 august 2017, 13:06

@Stelist • 25 august 2017, 12:39 Pai probabil de aceea si d-l Tolontan a folosit numai ex. Becali...Pentru ca numai el ar fi fraierul care sa plateasca cand ceilalti primesc moca!Cum ar fi sa-l fi auzit pe jurnalist sa ceara si pentru Becali un stadion nou si gratis daca tot ne spune ca a fost cel mai bun client...De unde,traiasca sa dam in calul care trage!!!

Yo  •  27 august 2017, 16:59

Tolo, ca dovadă că ce am scris in primul comentariu e real, acum au loc CE de volei masculin in Polonia. Meciul de deschidere a avut loc pe stadionul Narodowy din Varșovia. Se poate? Dar e mai ușor sa stai cu mâna întinsa si sa vrei sa administrezi un stadion cu 2 *** de la Direcția Parcuri si Lacuri. Trebuie idei, munca, inițiativa. Nu sa strângem cu ușa pe unul căruia îi merge afacerea. Din păcate văd că a fost doar o fâsâială acest interes al tău pentru Arenă, nu a ieșit cum ai dorit și nu continui. Țelul tău era altul, din păcate e aleasă și nu putem decât să răbdăm.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

luc2  •  28 august 2017, 13:59

DACA vin pe stadion DOAR 1000 SPECTATORI PLATITORI???!!!!

addriann  •  29 august 2017, 11:30

In concluzie, la asa un subiect ,, complicat " - National Arena va fi pe pierdere in continuare, nici macar echipa nationala nu mai poate umple stadionul acesta.Chiar daca au aparut sau vor apare stadioane noi si in alte orase- Cluj,Ploiesti, Craiova, Tg.-Jiu, numarul echipelor competitive, care sa practice un fotbal decent, de ( cel putin ) grupele E.L.- a scazut.Practic, la ora actuala, nu se poate organiza un meci cu ECHIPE ROMANESTI, care sa atraga 50 000 spectatori... Iar intr-un asemenea fotbal sarac, INVESTITORI SERIOSI, ( straini sau autohtoni) nu vor veni niciodata.Eventual chiar vor pleca, dupa ce vand majoritatea jucatorilor ( Unirea Urziceni, CFR Cluj, ETC )...

Adi  •  30 august 2017, 20:40

App. de minunatul stadion: a fost intentionat pozitionat ca sa nu ajunga lumina naturala la iarba, sa ciupeasca si din schimbarea ierbii la fiecare meci. Tara de borfasi.

Corina  •  3 septembrie 2017, 18:14

Asta e rezultatul pasivitatii noastre timp de 25 de ani. Asta se intampla cand nu taxam in niciun fel incompetenta si coruptia.

Ilie  •  9 septembrie 2017, 5:12

Pentru orice gafa a managerilor de institutii, Firea trebuie sa ia masuri imedia, daca vrea mai ales sa fie presedinte.

Ed  •  11 septembrie 2017, 22:21

Cataline, esti bine, ne lipsesti ?!

Comentează