Un fenomen nou în România. Pacienții pedepsesc spitalele! ”Din cauza reputației îndoielnice, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon a ajuns în faliment”, recunoaște chiar managerul acestuia!

Criză fără precedent, în aceste zile, la unul dintre cele mai mari spitale de urgență din București. ”La Terapie Intensivă nu există nici măcar adrenalină!”, explică medicii

vineri, 22 septembrie 2017, 6:55

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Oferind exemplul problemelor de la Spitalul Colentina, Sorin Ioniță scria acum câteva zile despre faptul că societatea românească are probleme în a discuta orice altă temă care iese din tiparul ”bun contra rău”.

Dacă există un caz evident de corupție, gen Hexi Pharma, o hoție expusă de presă sau descoperită de DNA, lucrurile par clare.

Când vine vorba însă despre competență, soluții și versiuni asupra a ce e de făcut, tema nu prinde.

Și, de fapt, tocmai problemele legate de pricepere sunt cele care creează efecte dezastruoase zi de zi!

Nu că n-ar fi importantă tema corupției, însă tema prostiei, dezorganizării, neștiinței sau nepăsării ne aduce, prin lipsa ei, prejudicii mai mari. 

Un exemplu crâncen din aceste zile este Spitalul Sfântul Pantelimon. În doar câteva luni, el a trecut de la o situație grea la una pe care chiar managerul o numește ”dezastruoasă”.

”Sf. Pantelimon” ar trebui să acopere nevoile de urgență ale estului Bucureștiului și ale unei populații de dimensiunile Clujului.

Aici nu au apărut cazuri de corupție. Poate sunt, dar nu s-au descoperit.

Nu există un ”rău absolut”, ca la ”Malaxa”, cu Florin Secureanu.

Și totuși, cu 11 milioane de lei datorie, din care 2 milioane acumulate galopant în ultimele luni, ”Sf. Pantelimon” funcționează doar pentru că medicii aduc de acasă punga cu medicamente.

– Domnule director Davițoiu, mai mulți medici reclamă o criză realmente uriașă în spital. Susțin că nu mai pot trata pacienții pentru că se confruntă cu lipsuri majore, cum sunt antibioticele, calmantele, anestezicele sau fire de sutură.
– Da. Ne confruntăm cu o situație de criză. E jale!

-Cauza?
-Spitalul nu-și mai face norma de internări. ”Sf. Pantelimon” are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate București pentru 2.300 de cazuri pe lună cu un coeficient al Indicelui de Complexitate de 1,39. De aici vin banii oricărui spital. Din păcate, din cauza reputației îndoielnice, pacienții au ajuns să ne ocolească. Să nu mai vrea să se interneze aici. Și dacă ajung, se externează imediat. Abia reușim să adunăm într-o lună 1.600 de cazuri, din care 150 sunt invalidate ori pentru că pacientul nu a avut buletin sau a fugit pur și simplu.

-Și nu vă plătiți furnizorii?
-Nu avem cu ce. Vă dau exemplu luna aprilie, în care abia am reușit să acoperim salariile cadrelor medicale. Restul a funcționat pe datorii. Acum, că s-au terminat concediile, sperăm să intrăm pe un trend ascendent. Este adevărat însă că nu avem bani pentru funcționarea zilnică. Acum e jale.

”Nu mai avem bani pentru medicamente și consumabile, spălătorie și multe altele. Iar furnizorii au devenit isterici și nu ne mai dau nimic pe datorie. Avem întârzieri de plată de 9 luni” Dragoș Davițoiu, manager Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

-Ce datorii aveți?
-Totul a pornit de la datoriile create în ultimii doi ani. Când am preluat mandatul de manager, în aprilie, am preluat și datorii de aproape 9 milioane de lei. Aceste datorii au crescut acum, ajungând la 11 milioane de lei pentru că nu mai avem internări. Și dacă nu avem internări, Casa nu ne decontează.

– Și ce soluții aveți?
– Am cerut Casei o suplimentare, dar nu am primit nimic. Am reușit totuși să mutăm o sumă de bani din trimestrul al patrulea în al treilea. Cu acești bani am acoperit salariile pe luna septembrie și am rămas cu 500.000 de lei. Dar tot dificil e pentru că 200.000 lei reprezintă numai utilitățile și 300.000 de lei laboratorul, care este externalizat, plus service-ul aparaturii medicale.

„Îmi e frică să vin la spital pentru că la Terapie Intensivă nu există nici măcar adrenalină. În caz de nevoie, nu am cu ce să resuscitez. Nu avem nici măcar amărâtul de ser fiziologic” medic de la Terapie Intensivă, Spitalul Sf. Pantelimon

– Sunt medici care afirmă că au ajuns să cumpere ei medicamentele pentru a trata pacienții.
– Da. Știu. Și eu mă confrunt cu aceeași problemă pentru că și eu operez. Și eu vin cu punga de medicamente la mine. Facem eforturi să asigurăm medicamentele de primă necesitate.

– Mai există alte spitale în această situație?
– Din câte știu eu, Spitalul de Arși e într-o situație și mai gravă. Nimeni nu mai vrea să se interneze acolo plus că au avut și secția de terapie intensivă închisă.

– Majorările de salarii au vreo legătură cu acest dezechilibru bugetar?
– Nu. Pentru că diferența de bani pentru majorările de salarii ale cadrelor medicale vin de la Casa de Asigurări pe act adițional. Mai concret: există bani special alocați pentru măririle pentru salariații aflați în plată la momentul emiterii Ordonanțelor de Guvern. Spitalul suportă majorările de salarii numai pentru angajații noi de după ordonanțe.

– Și au fost făcute multe angajări?
– Nesemnificative. Nu de aici e problema.

„Mai nou, ni s-a transmis la raportul de gardă că va trebui ca medicii curanți să plătească cheltuielile de spitalizare pentru pacienții cu foi nevalidate. Adică dacă-mi vine o pacientă aproape moartă în gardă, îi salvez viața si ea nu e asigurată , trebuie să-i plătesc eu toată spitalizarea??!! N-am auzit în viața mea ceva mai absurd”Medic, Spitalul Sf. Pantelimon

-Și care este soluția în cazul Spitalului Sf. Pantelimon, care este în primele trei spitale de urgență din București ca populație pe care, teoretic, o deservește?
-Sperăm ca Guvernul să ne plătească arieratele prin Hotărâre de Guvern. Primăria nu ne-a dat niciun leu în acest an pentru investiții, Ministerul Sănătății, la fel. Casa nu ne iartă.

-Și nici pacienții.  Cum stă spitalul în cazul raportărilor infecțiilor intraspitalicești?
-Pacienții nu vor să rămână internați de teamă să nu se infecteze, dar să știți că acum spitalul are potențial. La regimul hotelier suntem pe primele locuri în Capitală!

-Și cu infecțiile?
-La Clostridium difficile, care există în toate spitalele, avem raportări sub unu la sută. Direcția de Sănătate Publică nu ne slăbește cu controalele.

-Nu pare real procentul.
-Ba este! Avem un medic epidemiolog foarte strict. Cum aude că e un pacient cu diaree, face analize imediat.

-Și aveți doar Clostridium difficile?
-Da. Din cauza lipsei de antibiotice, nu mai selectăm bacterii rezistente. Probabil că este singurul efect pozitiv al crizei. Spitalul stă prost însă la aparatură medicală, nu s-a mai cumpărat nimic de mult timp. Este inadmisibil să nu existe un angiograf într-un spital de urgență! Nu avem nici doctori suficienți.

„În spital nu există nici hârtie de pus sub fund! Nu ai unde să consulți pacienții, nu avem ecograf pe secție să vedem pacienții internați. Nu avem nici măcar hârtie de imprimantă! E jale! Doamne ferește să fii de gardă! Suntem în culpă că acceptăm să lucrăm în asemenea condiții de lipsuri majore!” Medic Spitalul Sf. Pantelimon

 

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Neagu dorel  •  22 septembrie 2017, 7:11

Spitalul pantelimon mi a salvat sora .Nu puneti eticheta atat de proasta.Exista medici in cadrul spitalului care Isi fac treaba excellent .O doamna doctor care Nu cred ca avea Mai mult de 27,28 de ani a stat la capul surorii Merle cred ca 48 de ore pana a reusit sa o salveze.le multumesc din suflet Si sper ca spitalul sa fie salvat pentru ca merita.

Mihai  •  22 septembrie 2017, 7:12

He he he....Criteriul performantei! Singurul lucru care ii va salva pe romani . Teama angajatiilor casei de asigurari de a nu mai merge pe ilegalitati va duce la o selectie naturala si eficienta a competentei.Asa ar trebui procedat in toate domeniile!

Marius Rudaru  •  22 septembrie 2017, 7:25

Mda. Își merită soarta. Acum 2 3 luni am avut o criză gravă de rinichi. Locuind în zonă , m am oprit inițial la Sf Pantelimon. Pseudo asistenta (In jur de 20 ani) nu știa lucruri elementare gen dimensiunile seringilor. Pe langa asta , locul unde m a intepat ptr analize de sange a ramas invinetit in jur de 3 saptamani. Am plecat după 3 ore fara un raspuns concret la problema mea . Ajuns acasă, criza a revenit .. însă ulterior am mers la un spital particular . Într-adevăr ... scump. Dar merita TOTI BANII! Părerea mea este ca ne confruntăm cu un cerc vicios.Personalul slab , total nepregătit conduce către ocolirea spitalului de către pacienți și formarea unei păreri universal negative. Faptul că e ocolit usor usor de pacienți ( care sunt de fapt clienții acestei instituții si asigura buna functionare ) duce la cooptarea unui personal nepregătit , pestriț ,cam ce ramane pe dinafara de la alte spitale. In acest context in care firma( spitalul) are angajati nepregatiti si neimplicati , produsul oferit nu iese de calitate ( pacientii). Vestea se duce si FALIMENTUL bate la ușă.... Să regretăm ? Să ne pară bine?

Paul  •  22 septembrie 2017, 7:27

În sfârșit se intampla ceva,in sfarsit si au dat seama pacienții cat de importanta e performanta spitalului,performanta data de personal. Un semnal de alarmă catre manageri si sefi de sectie sa fie mai atenti pe cine angajeaza si ca munca in echipa e mai importanta decat reusitele personale.

Sorin  •  22 septembrie 2017, 7:28

Asta e buna ! Medicul vine cu punga de medicamente de acasa ! Va rugam sa nu ne luati de prosti, chiar daca suntem pe alocuri. Bine ca s-au terminat concediile si poate , ,poate va faceti norma. aici trebuie sapat mai adanc Dl. Tolontan. Ce relatati mai sus sunt lucruri pe care le stim din frageda pruncie., e un fel de Abecedar.

Betze  •  22 septembrie 2017, 7:33

Ehe, si asta e doar inceputul dezastrului. Cand s-au marit salariile bugetarilor toata lumea s-a bucurat. Pai de unde credeati ca erau acei bani? Din pusculita secreta a lui Livache? Parca niciodata bucurestenii nu au fost atat de prosti incat sa-si puna toti primarii de la PSD. Acum culegeti ce-ati semanat. Pacat de medicii care incearca sa ajute pe fiecare, asa cum pot si cum se pricep. Cei mai multi dintre noi nu am rezista nici macar o noapte, in schimb ei se zbat de ani de zile sa amane inevitabilul si sa mai dea o sansa la viata celor care le trec pragul. Incet incet astfel de informatii vor deveni din ce in ce mai dese dar si mai greu de mediatizat. Caracatita PSD va acoperi aceasta tara cu tentaculele-i veninoase innabusind orice incercare de nesupunere.

Lucuan  •  22 septembrie 2017, 7:53

Păcat! Vorba lui CTP: mai bine Ceausescu decat copia lui cu mustata din Teleorman! Medicii ar trebui sa stie ca acum plătesc si ei toata indolența din anii trecuti! Nu stiau săracii ca spitalele fura de la Casa!? Săraci i! Acum au salarii dar nu vor avea fonduri sa le ai ridice! Ca in capitalism: galantarul full dar cu bani nu buzunare! Imaginea!

Ionut  •  22 septembrie 2017, 8:04

Bine .ca se baga banii in fotbal si stadioane..

OlaRu Andrei  •  22 septembrie 2017, 8:08

Hai sa fim putin realisti si sa nu ne mai uitam cu compatimire in gura unui om care se integreaza perfect in sistemul medical de dupa revolutie. Bani sunt , renumitele atentii merg (cunosc din caz propriu) ...aaaa, pai acum sunt 1600 , si nu mai vin banii la acelasi nivel...asta este alta mancare de peste. Hai sa fim putin realisti si sa nu ne mai luam dupa gura unor oameni care sunt insasi SISTEMUL . Nu s-a schimbat nimic, doar ca sunt mult mai precauti la ceea ce fac. Jumatate din acel spital a fost complice vechii conduceri, iar asta nu se poate trece cu vederea. Credeti ca ceilalti isi faceau de cap singuri?! Nicidecum, aproape toti stiau dar taceau complice , pt ca isi urmareau propriile castiguri si bunastare! Sfatul meu : Ocoliti acest spital , din care puteti iesi mai bolnavi decat intrati !

Sandokan  •  22 septembrie 2017, 8:13

Medicii, prin ignoranta lor, nu au nici o vina pentru situatia spitalului? La privat sunt tratat omeneste, la stat ca un animal. Se tipa la pacient, i se aduc injurii, este catalogat ca fiind "prost", iar daca nu dai spaga primesti un sut in fund. Aceeasi spaga, ca valoare, iti aduce servicii europene.

Napoca Republic  •  22 septembrie 2017, 8:15

jmecher Tolontan a scapat articolul cu=REGULA HAȚEGAN: LA DOUĂ GOLURI MARCATE, UN GOL VALABIL Cel mai bine cotat arbitru român a împiedicat CFR să conducă din minutul 8 în meciul cu FCSB.. ..si cand a realizat ca nu-i pe aceeasi linie cu *** ciobanului a scos-o pe asta cu spitalele...curat manipulare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

costel  •  22 septembrie 2017, 8:20

OOO cutia pandoriei am 2 cazuri in familie care au fost la urgente la spitalu asta nenorocit si au fost tratati in bataie de joc ,mai bine zis au plecat netratati catre alte spitale, acest spital ar trebui inchis iar managerul demis fara sa mai lucreze in vreun spital din tara este incompetent,el si subalternii lui sunt angajati doar sa incaseze bani si spagi,acest spital ar trebui daramat si facut un parculet pentru copii

Cristi  •  22 septembrie 2017, 8:28

E si normal oameni caută są se ducă unde sunt tratați bine nu ca *** de la sf.pantelimon, care vorbesc urât ,te jignesc ,te trateaza urât si sta cu buzunarul cât mai larg deschis să bage lume banii ca sa schimbe cearceaful sau mai stiu eu ce care inyra in atributile lor spitaliceşti obligatori

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin  •  22 septembrie 2017, 8:39

"Suntem în culpă că acceptăm să lucrăm în asemenea condiții de lipsuri majore!” Aici e buba. Medicii sunt complici la acest dezastru pentru ca nu vor sa se opună sistemului si merg cu valul, in loc sa facă greva si să-și ceara dreptul la condiții de munca decente, nu atat pentru ei, ci pentru binele pacienților. Dar tac mâlc si nu zic nimic, sunt hipnotizați parcă. Si nici nu s-au organizat intr-un sindicat care să-i apere si sa ia decizii pentru ei, daca ei nu sunt in stare..

Jiordi  •  22 septembrie 2017, 8:41

Acum 2 ani am fost cu sotia la acest spital dusă de ambulantă. Sectia de UPU este varza. Plus ca spitalul e capusat de graal care a închiriat un spatiu unde se fac toate analizele de laborator din spital si unde e mereu full. La aia le merge bine iar spitalul e in groapa. Datoriile sunt cauzate si de cresterea salariilor, chiar daca directorul neagă. Odata cu cresterea salariilor din sănătate cu 25% toate spitalele de stat au încheiat acte aditionale cu CNAS prin care li a-a majorat tariful pe caz ponderat cu 25%. Daca nu au pacientei, cresterea salariilor a contribuit la majorarea deficitului. Este foarte incorectă cresterea tarifelor pt spitalele de stat fata de spitalele private. Masuri populiste care nu contribuie la cresterea calitatii serviciilor medicale. Ar trebui sa primeze calitatea

Paul  •  22 septembrie 2017, 9:08

are domnul medic chitanta pe medicamentele cumparate pentru pacienti? de la ce farmacia a cumparar medicamentele pentru pacienti? Domnule Tolontan , spaga in spitale nu va disparea niciodata. Si nu, nu se fereste nimeni sa ia spaga; Secureanu are arest la domiciliu .

El Cid  •  22 septembrie 2017, 9:09

Bună chestia în același mod plecind de la crasă incompetență etc, ai și mătăluță din ce în ce mai "mulți".... cititori scribălește exoftalmicus.

Dan  •  22 septembrie 2017, 9:16

Salut Tolo. Sunt la spital , de unde iti citecs articolul. De 2 zile , pacientul nu intra in operatie de hematom subtural pe motiv ca, citez " nu mai avem anestezic". Ce sa fac? Sa plecam la alt spital?....

bg  •  22 septembrie 2017, 9:18

Daca voua nu va pasa de sanatatea noastra, noua ne pasa! In sfarsit, pacientiilor le-a crescut stima de sine si au inceput sa constientizeze ca atunci cand platesti un serviciu medical ai drepturi care ar trebui respectate de cel care le ofera. Si ce poate face deocamdata pacientul care s-a fript cu supa.. sufla si in iaurt. Ocoleste spitalul unde a fost sau a auzit ca poti fi prost tratat, insultat, dispretuit, jumulit de bani si te poti considera fericit daca te externezi in viata. Cu totii dorim sa avem incredere in cei de care depinde sanatatea si pana la urma viata noastra si asta nu se poate castiga cu declaratii mincinoase la TV, cu promisiuni sau aruncand vina pe presa care denigreaza, ci cu fapte reale in spitale. Noi, astia, vulgul, poreclit de sistem "Bizonul", am inceput sa ne trezim si ar trebui sa intrebam mai des autoritatile: ce-ati facut cu banii nostri pentru sanatate, educatie, aparare si siguranta nationala?

Matei  •  22 septembrie 2017, 9:48

"Aici nu au apărut cazuri de corupție" - asta e o sidare fata de noi, pacientii. Coruptie nu inseamna doar contractele sau achizitiile facute de director, desi si aici as fi curios sa aflu cine asigura curatenia. Dar stati cateva ore in fata spitalului si intrebati pacientii, eventual pe unii operati, cum au fost tratati si cata spaga au dat.

Mihai  •  22 septembrie 2017, 9:50

Salut! Eu cred ca asistam la un urias sabotaj al sistemului medical, din exterior dar si din interior. Majoritatea medicilor mai au un job la spitale particulare. Suntem indreptati ca *** in directia asta. Se doreste inchiderea spitalelor de stat!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionuț  •  22 septembrie 2017, 9:58

Nu există situația în care medicul cumpără medicamente. Pacientul e cel care-și cumpără tot ce e necesar, pentru a sta decent in spital... Au fost situații când mi- am cumpărat antibioticul destul de scump, pentru ca nu voia directorul spitalului sa aprobe costul medicației. Ulterior, când a fost verificat, a găsit bani. Și nu e adevărat ca nu au bacterii în spital, pentru că au! Și nici nu știu sa gestioneze situatia in care un pacient e infectat. Îl loc să-l izoleze într-o camera sterilă pentru a-l proteja,îl arunca într-un salon împreună cu alții care au infecție. Salonul este spălat mai rar și atunci cu același mop cu care spala și la toaletă.... Astea sunt niște traume prin care unii pacienți nu mai vor sa treacă și atunci evita spitalul

Ion  •  22 septembrie 2017, 10:02

Poate ca in Bucuresti unele spitale pot fi evitate, poate exista o alta optiune ,pentru un anume spital, pentru ca acolo este un exces de spitale. Dar cum sa poti sa iti permiti sa eviti un spital judetean ?.Este adevatat ca plata de catre CNAS a serviciilor, face ca daca nu ai pacienti sa nu ai bani, asta duce ...si la lipsa conditiilor. Si presa, prin articole defaimatoare poate indeparta pacienti de un anume spital, de cele mai multe ori fara ca acesta sa aiba vreo activitate sub nivelul altor spitale. "Scandalele de presa" prind la pacienti, incuba frica, insa si spitalele au vina lor. In primul rand ar trebui sa "moara cu ziaristii in gat ", in Justitie, dand in judecata detractorii, asta daca sustin ca au dreptate.

viorel  •  22 septembrie 2017, 10:03

mafia din spitate doar va incuraja spitalele private. si acolo fara bani mori in strada. odata ce spitalele private vor acapara piata vor dicta preturile. politicul nu a inteles nici acum ca ai nevoie de un popor sanatos ca sa il furi.

PetreIon  •  22 septembrie 2017, 10:22

Extrem de valoros ca ati sustinut o opinie cu o alta opinie, a dvs. cu a lui Sorin Ionita, in opinia mea un parerolog anti-coruptie ultra partizan care crede ca se pricepe la de toate. Nu inteleg cu ce o intareste pe a dvs., pentru mine e fix opusul unui argument de autoritate, iar articolul de pe Contributors enumera niste platitudini in care scapa putin viziunea sa anti-stat (resursele publice sunt limitate! toate resursele sunt limitate!!!) fara sa explice nimic si in nici un caz ceva despre sistemul de sanatate, structura si organizarea lui, sursele de blocaj, optiunile institutionale. De asta ar fi nevoie, iar informatiile de la doctori si directori de spitale ca si de la pacienti sunt inceputul pentru asa ceva.

Ionut  •  22 septembrie 2017, 10:28

E bine ca avem bani de: borduri, platani (15 milioane bucata), tuia, concerte in fiecare parculet. Sa fim sanatosi.

ion ene  •  22 septembrie 2017, 10:32

*** , cei de la chirurgie si TI, NU AU MEDICAMENTE? Sa nu le mai tina incuiate sau sa nu le mai vanda,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mee  •  22 septembrie 2017, 10:42

banii se aloca de la minister... nu din cauza ca nu mai vin pacientii se intampla asta, ci din cauza ca cei din guvern au lucruri mai importante de facut: borduri, pomeni electorala ca sa poata maltrata justitia, bani de furat, catedrale, etc

Marcel  •  22 septembrie 2017, 11:41

Nu pacientii pedespesc spitalele. Victimele pedespesc spitalele. Pacientii se simt potentiale victime iar ei "pedespesc" spitalele din pozitia de posibile victime.

Cătălin Tolontan  •  22 septembrie 2017, 11:42

@mee: nu guvernul aloca banii pentru spitale. Peste 80% din buget vine de la pacient, prin banii pe care acesta ii depune la Casa de Sanatate prin taxe si care sunt dati spitalului unde se trateaza pacientul.

Stan george  •  22 septembrie 2017, 11:45

Stau în ilfov am fost cu soţia de 2 ori la urgenta nea primit cu dureri biliare mari nea expediat în 5 minute cu o reţeta fara sa i faca un control de ori ce fel ia facut 1 vizual probabil pierdea vreo emisiune ceva e dezastru acolo cum sa te ma

Stefan  •  22 septembrie 2017, 11:50

Astea sunt cazuri reprezentative pentru Bucuresti poate. Mai sunt cateva zeci de judete in tara, din cate imi amintesc. Unde credeti ca merg pacientii? :)) Refuza singurul spital din oras poate? Si se duc la vraci? Ca Gicu din Mehedinti sigur are bani sa se plimbe si el si nevasta-sa pana la Bucuresti, Timisoara sau Cluj ca sa il consulte un doctor bun :)) Nu pacientii au pedepsit spitalul, statul, ca nu le pune manageri buni, statul, ca nu le plateste arieratele, statul, ca incurajeaza furtul, statul, ca se intoarce cu spatele cand vede ca oamenii pusi de el sunt prinsi cu mata in sac ( matza nu *** ). Pacientii in majoritatea cazurilor se duc unde pot, ca nu prea au de ales.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru  •  22 septembrie 2017, 11:57

Intre timp pe anul 2017 55.000.000 lei din banii Primariei Bucuresti se duc la inmormantari. Pardon. La biserici. Dintre care 10.000.000 ca sa ne mantuim ca neam.

Un pacient  •  22 septembrie 2017, 12:15

”De la 2.300 de cazuri am ajuns să strângem abia 1.600 de pacienți pe lună” de ce nu spuneti cati doctori aveti ?? . Unul mai prost decat celalalt , moare lumea pe capete in acel spital , vine lumea pe picioare si pleaca intre 4 scanduri .In schimb spaga este pe masura , luati spaga si de la morti .Toata lumea evita acel spital , din cauza ca sunteti Incompetenti , nu reusiti sa puneti un diagnostic corect.

Bogdan V  •  22 septembrie 2017, 12:23

Buna ziua, trebuie sa va spun prin ce a trecut sotia mea pe data de 29.07.2017 la Spitalul Sf Pantelimon. De cateva zile simtea un junghi care o impiedica sa respire cum trebuie, dar aseara durereu si contractiile muschilor s-au accentuat si aproape nu mai putea respira. Am sunat la 112 si am solicitat o ambulanta. A sosit un echipaj SMURD, dar eu nu stiam ca nu pot administra nicio pastila, pot doar transporta pacientul. Cu greu am ajutat-o pe sotia mea sa coboare cu liftul pana la masina, ea devenind din ce in ce mai cianotica. Echipajul a spus c-o va duce la spitalul de urgenta Sf Pantelimon. Eu a trebuit sa alerg pana acolo deoarece nu am fost lasat s-o insotesc. Dupa ce a sosit ambulanta la spital si au coborat-o cu targa din ambulanta, nu au fixat rotile cum trebuie si ea a picat cu targa. Bine ca era legata cu chingi pentru ca altfel isi spargea capul. Dupa ce i-am ajutat s-o ridice am intrat in spital. Am asteptat vreo 10 minute pana s-a completat fisa. Dupa aceea, echipajul SMURD a dus-o la sectia de urgenta minore. Dar dupa un minut au iesit spunand ca nu sunt locuri si ca trebuie sa astepte. Sotia mea respira din ce in ce mai greu. Cand au vrut s-o coboare targa pentru a o aseza pe un scaun, iar au scapat-o. Din nou, chingile au facut sa nu cada pe podea. A picat de doua ori cu targa SMURD in interval de 10 minute. Am ajutat-o sa se ridice si am asezat-o pe un scaun in sala de triaj a spitalului Sf Pantelimon. Echipajul si-a cerut scuze pentru cele intamplate si a plecat. Si de atunci nu ne-a mai bagat nimeni in seama aproape trei ore. Aproape trei ore ! Am tot intrebat de ce nu o primeste nimeni deoarece aproape nu mai respira, dar mi s-a spus ca trebuie sa astepte. Am asteptat si am tot asteptat, dar tot nu ne-a chemat nimeni. As fi inteles sa asteptam daca tot veneau urgente, dar nu s-a intamplat asta. Durerile au devenit mult prea mari si nu am mai putut astepta. Am chemat un Uber si am plecat la spitatul Sanador care are sectie de primiri urgente. Acolo am intalnit o echipa de profesionisti, si asa am aflat ce are si am primit un tratament adecvat. Nu este vorba de nicio reclama, dar sotia ea a trecut prin asta. Acesta e sistemul de sanatate de stat din Romania anului 2017. Si sfatuiesc pe oricine sa se fereasca pe cat posibil de spitalul Sf Pantelimon. In timp ce un pacient are soc apneic si sunt ocupate doar trei paturi la urgente, medicii ieseau sa fumeze si nu le pasa de nimic. Si le multumesc celor doi apartinatori care ne-au luat apararea in fata medicilor si asistentilor, dar tot nu a ajutat la nimic.

Matei  •  22 septembrie 2017, 12:52

in tara asta, daca esti bolnav, esti out. v-o spune unul care a fost prin toate spitalele si a avut bani de spaga.

medic  •  22 septembrie 2017, 14:20

Daca nu-s medici, de ce nu scot posturile la concurs??? Pai da, le pastreaza ptr copii, amante, etc!

Sergiu  •  22 septembrie 2017, 15:48

Sa mai lase vrajeala ca vin ei cu medicamente de acasa ... Nu o sa vezi asa ceva. Asta e o scuza ca sa vanda pacientilor medicamente din farmacia spitalului, teoretic gratuite, pe bani, pe langa faptul ca spagile pentru o operatie te ruineaza. N-ai bani, te lasa sa mori. Sa se inchida toate, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

elle  •  22 septembrie 2017, 16:10

Citind povestea lui @Bogdan V , nu ne mai ramane decat sa procedam ça el. Managerul acestui spital trebuie sa -si puna cateva intrebari elementare pt un management corect. Cat despre medici , isi asuma responsabilitatea profesiei lor. Este trist ceea ce se intampla. Merci Echipa !

jos_cenzura  •  22 septembrie 2017, 18:16

Spitalele, si sistemul medical in general, n-ar trebui sa fie de stat, ci particulare. O mare parte din neajunsurile sistemului se datoreaza faptei ca este dirijat de stat, fara concurenta reala - dar deh, este inca o vaca de muls ca sa aiba si bietii politicieni si afaceristi cu statul o piscina mica, un elicopter acolo, din banii luati de la romanii de rand.

Faliment? Trebuia de mult  •  22 septembrie 2017, 18:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian R  •  22 septembrie 2017, 18:58

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  22 septembrie 2017, 19:39

Dnule Tolontan, descrieti o situatie particulara din Capitala unde e plin de Spitale de Neurologie, un pacient putand sa aleaga in felul acesta se creeaza o competitie, dar in provincie chiar in orasele mari Cluj de exemplu, exista un singur Spital Judetean care preia Urgentele serioase...Unde sa te duci in urgenta cand ai o singura Clinica de Urologie sau Neurochirurgie conduse de niste mahari sustinuti politic? Aici nimic nu se misca..pt ca nu exista competitie..Bucurestiul are aceasta sansa..

Sasa  •  22 septembrie 2017, 20:25

Pacientii au mai multa putere decat se crede. De la simplu vot, atat la alegerile generale, cat si cele locale, pana la a striga nemultumirea pe facebook, mersul la medicul de familie pentru a-i cere sa ia o tensiune, sa isi faca un set de analize, sa il asculte la plamani (sunt forme primare de medicina preventiva, dar care, produc rezultate foarte bune, pentru ca se reduc enorm sansele ca anumite afectiuni sa devine acute), sunt multe lucruri pe care pacientii le pot face. Schimbarile nu o sa fie imediate, o sa dureze, dar lucrurile se pot pune in miscare. Nepasarea noastra atunci cand suntem sanatosi, coroborata cu faptul ca incercam sa dregem cumva busuiocul cand devenim bolnavi, sunt principalele cauze care au dus sistemul de sanatate in stadiul actual. Politicienii, directorii si personalul medical s-au miscat in limitele impuse de noi.

Carmen  •  22 septembrie 2017, 22:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaela  •  22 septembrie 2017, 22:24

Oameni buni, doar la Sf Pantelimon ati fost tratați urât? Mergeți la alte spitale de stat. Ia vedeti daca nu cumva este acelasi tratamentul. Eu am nascut in acest spital. Am avut o operație destul de complicată. Finele mele au născut aici. Tot aici am mers si cu tata pentru o intervenție chirurgicală minoră ce.i drept si nu am plecat cu niciun virus niciodată. Am adus pe lume un copil de nota 10 ajutată de oameni de nota 1000. Am fost bagata in seama de care ori am ajuns acolo fara sa dau spaga. In schimb la Matei Bals m.au ținut cu copilul in brate zeci de minute pana si.au facut timp de mine. Haideți sa fim serioși si corecți. Intr.adevăr, asta este sistemul care se aplica la toate spitalele. Nu bagi in buzunar nu te baga in seama. Sf Pantelimon nu este mai rău decat alte spitale din România. Ps: la capitolul condiții si curățenie IREPROȘABIL. Aici mi se schimba lenjeria odată la 2 zile maxim fara sa cer asta. La Matei Bals trebuia plătit

Cucu Peter Christian  •  22 septembrie 2017, 23:50

Am ajuns la Sfântul Pantelimon la începutul anului 2017, în iarnă, cu o pneumonie interstițială cu complicații severe. O tuse cu sufocare și dureri îngrozitoare plus vomă cu convulsii. Nu puteam sta pe scaun. Nici nu m-au băgat în seamă timp de câteva ore. Cică pneumonia mea nu era urgență. Nici măcar pungă să nu mai vomit pe pardoseala n-au vrut să-mi dea că cică n-au. Am plecat de acolo (cu ajutorul soției), blestemându-i să ia foc. La Floreasca am fost tratat exemplar în aceeași zi. Sunt FOARTE bucuros că acest spital suferă, ar trebui să se desființeze de tot. Nu este nevoie de el. Dacă medicii de acolo nu bagă în seamă timp de trei ore un pacient care are dureri cumplite, acela nu este spital. Vorbim de o capitală europeană!

Emilian  •  23 septembrie 2017, 0:31

Nimeni nu intelege ca sistemul de sanatate este praf, coruptia si lipsa de reforma vor duce acest sistem in faliment. Degeaba marim salariile medicilor in speranta ca acestia nu vor mai pleca din tara daca nu schimbam sistemul din temelii. Spitale in care feudalismul e inca la putere, domnii profesori, medicii primari se comporta ca si cum ar fi proprietarii spitalelor, ei dicteaza cine opereaza, cine este angjat, ce se achizitioneaza, pretul spagii, ***, etc. Pana nu vom schimba ceva si nu vom introduce criterii de performanta reale, cat sa cistige fiecare dupa performanta nu dupa o grila idioata nu vom face nimic. Rezidentii pleaca pentru ca nu au loc in spitale, sunt impinsi de cei batrani, apoi vor doar capitala nu provincia, nu au experienta, nu au stiinta de carte, e grav. Pe langa toate astea in spitale se fura de la medicamente, materiale sanitare, timp de lucru ( medicii lucreaza si la stat si in privat) zile de spitalizare ( chiar la Pantelimon pt o banala interventie chirugicala excizia unui panaritiu de 1 zi, ti se retine cardul pana a doua zi- deci furt 1 zi de spitalizare costa cca 850 lei ) sifonati tot din sistem. Suntem pe cale sa ajungem in epoca de piatra, cadre medicale fara empatie, neprofesionisti, angoasati, plictisiti, nu putem face performanta iar daca mai e cate unul rasarit il impingem in occident ( vezi Colentina cu madam Silvi Ifrim)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  23 septembrie 2017, 0:38

Nu inteleg cum un manager care a completat o organigrama ce trebuie sa satisfaca deservirea a 2300 de clienti se plange ca nu are personal pentru 1600... "something is rotten in the state of Denmark". Esti tentat sa-l compatimesti pe cel intervievat pana in momentul in care descoperi ca iti serveste minciuni. Cu numai doua treimi din clienti costurile ar trebui sa fie mult diminuate prin reducerea de personal. Sa te plangi ca nu ai suficienti medici pentru bruma de pacienti care ti-a ramas este de domeniul minciunei si al ticalosiei.

laur  •  23 septembrie 2017, 1:07

Uite așa pierdem specialiștii, pacientul dă vina pe medic, medicul dă vina pe sistem ș.a.m.d. Ofertele de afară curg pentru medici pregătiți într-o școală de medicină recunoscută. Cine pierde? Tot noi, restul. Unii sănătoși acum, dar viitori pacienți în viitor.

Comentează