Bufoni la patul de moarte al Regelui

În timp ce lideri de opinie din România se hlizesc la apropierea sfârșitului Regelui Mihai, să ne amintim cuvintele Principelui Charles: ”Mihai a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric”

joi, 9 noiembrie 2017, 9:56

Regele Mihai e grav suferind și o vibrație pare că se simte în eter, același aer rarefiat prin care altădată veneau mesajele radio ale lui Mihai I către poporul său.

Ca în decembrie 1989, când Timișoara se ridicase. Noi, restul țării, știam doar de la ”Europa Liberă”.

În 18 decembrie, emisiunea ”Actualitatea românească” se apropia de final.

Cu voce calmă, Emil Hurezeanu introduce mesajul Regelui Mihai: ”Sunt cu gândul și cu sufletul alături de voi. Am și aveți mari speranțe, fiindcă luați cuvântul manifestând, fiindcă nu vă mai temeți”. 

Poate că, după atâția ani de atunci, suntem unii dintre noi subiectivi și nu e nicio emoție în aerul iernii.

”Emoțiile sunt singurele forțe de care se tem marile puteri. Cine va gestiona emoția marii treceri?”, se întreabă Marius Ghilezan, în România liberă, cugetând cum ar fi fost România dacă regele revenea pe tronul strămoșilor săi. Și cum vor reacționa mulțimile acum, la dispariția sa?

Stai liniștit, Marius Ghilezan, ni se spune că nu e nicio emoție! Nu e cazul.

E cazul să ne amuzăm.

Să trecem totul în derizoriu, folosind întâmplările reale și de neînțeles de la Versoix.

În această seară de joi, la Digi 24, cu un zâmbet înscris pe circumferința mesei de sub reflectoare, îl zărești pe Lucian Mândruță.

Realizatorul râde, dă din mâini, e suficient să-l vezi, nu e nevoie să-l asculți.

Se declară un monarhist dezgustat, dar și frustrat ca ziarist, ”imaginați-vă, în cazul în care caraghioșii ăștia de la Casa Regală ar fi fost la putere, vă dați seama ce scandaluri de presă aveam?!”. 

Mândruță apasă pe ”ăștia”, hăhăie, aproape se contorsionează când spune un banc cu un bunic care și-a vândut ceasul nepotului pe patul de moarte, nu-i așa că e exact ce te aștepți să facă Regele Mihai, un ban în plus înainte de a dispărea dintre noi?!

Doar știe toată lumea că Mihai I a fost, mereu, ”pe bani”; nu e nicio diferență între a fi oficial și ziarist și PR-ist într-o republică originală, așa cum este Lucian Mândruță, și a fi Suveran izgonit din țara ta și pilot de încercare în exil.

”La ăștia le dăm 25 de milioane de euro pe an?”, se indignează el.

Lipsește chestia cu trenul plin de aur, tablouri și diamanticale, trenul regelui trădător care s-a cărăbănit putred de bogat din țară, dar mai e timp. Cu ultima suflare, asta să audă Regele!

Apoi, Mândruță vorbește despre aceste decenii în care ”am avut niște plicticoși la putere”, altă distracție, zice el, era cu Casa Regală, dar acum, văzându-i cât de inepți sunt, gata!, și-a dat seama ”cum s-a pierdut România Mare în ultimii 70 de ani”.

Ferdinand și Carol și Mihai, ei sunt de vină.

Da, frământările din Casa Regală sunt absolut nelalocul lor, acum. Dar cum e să găsești că ele sunt tot ce contează la finalul unei vieți de om, confundându-se cu istoria postbelică a României și a Europei?

Se teme cineva de emoția care va veni când clopotele vor începe să bată în toată țara și se vor răscoli amintirile?

Când Mihai I a împlinit 80 de ani, Regele Juan Carlos al Spaniei și Charles, Principele de Wales, i-au dedicat, fiecare, câteva cuvinte.

Au fost tipărite în albumul ”Mihai al României”, editat la Humanitas.

Rândurile lui Charles, fiul Reginei Angliei, sună astfel:

 

”Pare un lucru extraordinar că Mihai a ajuns la vârsta de optzeci de ani!

Pentru că îl cunosc de la începutul vieții mele – și pentru că l-am văzut la practic toate sărbătorile familiei noastre de la Încoronarea mamei încoace – cred că am o oarecare idee despre ceea ce a trebuit el să îndure de-a lungul vieții sale.

Mă doare sufletul pentru Mihai și Ana când știu prin ce teribile încercări și necazuri au trebuit ei să treacă.

Mă doare sufletul, de asemenea, pentru români, ale căror vieți, tradiții și bunăstare au fost brutal sfărâmate pentru mulți ani.

De-a lungul tuturor acestor orori și alienări de neînțeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El și-a păstrat întotdeauna umanitatea adevăratului bărbat de stat, credința în valorile civilizației și o liniște înțelegătoare.

El a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric, iar conaționalii lui pot acum, în sfârșit, să vadă adevărul care a fost înnegurat atâția ani de minciuni și propagandă.

Fii binecuvântat, Mihai, și la mulți ani!

Cu drag, vărul tău,
Charles”

Poate că e nevoie de aceste cuvinte ca să ne putem liniști.

E nevoie de ele ca să nu credem că se tem și acum de acest om în care abia mai pâlpâie lumina sacră a vieții și că, temându-se, încearcă să-i treacă în derizoriu moartea, după ce s-au străduit, peste 70 de ani, fără altă izbândă decât propria rușine, să-i compromită viața.

Niciodată cuprinși de amărăciune și de răzbunare.

Mașina Regelui întâmpinată de români la Arcul de Triumf, Sărbătoarea Paștilor 1992
Mașina Regelui întâmpinată de români la Arcul de Triumf, Sărbătoarea Paștilor 1992. Atunci, un milion de oameni l-au așteptat pe Mihai I în București.

 

Comentarii (104)Adaugă comentariu

Marius  •  11 noiembrie 2017, 20:36

D-le. Tolontan te-am apreciat si te apreciez in continuare pentru modul profesionist in care ai investigat si scos la lumina toate mizeriile facute de anumiti indivizi din socitetatea noastra dar in ceea ce priveste Casa Regala nu sunt de acord cu tine si inclin sa fiu de acord cu Lucian Mandruta cu toate ca modul cum s-a exprimat a fost putin cam nediplomatic dar asta e emisiunea lui si probabil ca ascultatorii lui apreciaza lucrurile spuse mai direct . Am tot respectul si recunostiinta pentru ceea ce a facut Casa Regala pentru Romania si pentru regele Mihai dar modul in care s-a procedat cu nepotul regelui care la urma urmei a avut o cerere cat se poate de normala si de legitima si anume sa isi vada bunicul pentru ultima data si cu toate acestea i s-a refuzat aceasta cerere ba mai mult a fost si reclamat la politie ca ultimul infractor cu toate ca el nu a fost renegat de bunicul sau ci doar scos din linia succesorala la tron si asta insemnand probabil si mai putini bani la mostenire. Eu sunt convins ca bunicul sau regele Mihai nu a fost informat si ca asta a fost doar o masinatiune a Principesei Margareta care s-a temut ca intalnirea intre regele Mihai si nepotul sau ar putea produce schimbari nedorite de ea in ceea ce priveste testamentul sau... . In ceea ce priveste renta de 25 de milioane de Euro pe care o propune Dragnea si acooliti lui eu cred ca este doar o tentativa disperata a lui Dragnea de a castiga notorietate si simpatie printre monarhisti acum ca chiar si cei din partidul lui incep sa il renege. La venirea lui Carol I in Romania acesta a primit niste proprietati care de fapt s-au transferat casei regale si care ulterior s-au transmis si urmasilor lui ceea ce cred eu a fost normal si firesc si era o procedura normala pentru vremurile acelea. Cea mai mare parte din averea casei regala a fost confiscata de comunisti care pentru partea de proprieti cu care a fost inzestratata la numirea in functie mi se pare normal ramanand ca, casa regala sa ramana cu partea de proprietati dobandite ulterior prin achizitii.... Dupa revolutie Casa Regala a primit inapoi o parte din proprietati Castelul de la Savarsin (care oricum era o paragina) Castelul Peles, Castelul Pelisor, vreo cateva mii de hecatare de padure, ..., deci toate acestea (sau vanzarea lor) genereaza destule venituri ca sa le poata asigura un trai decent . In concluzie cei 25 de milioane de Euro in conditiile in care nu sunt bani pentru construit sau renovat scoli, spitale, ... , mi se pare o bataie de joc la adresa celor care platesc taxe si impozite in Romania.

un prost  •  12 noiembrie 2017, 10:27

mi se pare fascinant ca dupa atitia ani retorica impotriva regelui este ca atunci cind il aveam si pe mult-hulitul Ratiu, alta persoana plamadita din alt lut. pacat ca un simbol al Romaniei este piinea unui traseist media gen mindruta, care ar face orice sa ajunga sa comenteze totul, cam ca CTP. isi racneste inutilitatea si incapacitatea de a face o gluma (la momentul potrivit) dar trebuie sa fie bagat in seama in primetime, nu asa? digi pare destul de partizan in a ciocani reputatia casei regale, oare ce o fi in spatele setei de tabloid trezita brusc de evenimentul de la casa regala?

Venom  •  12 noiembrie 2017, 12:27

Incitare la violență? Asta nu veți vedea în textele mele. S-ar putea să aveți un scurt-circuit între Delete și auto script.

Lucian  •  10 decembrie 2017, 15:17

Regele a plecat si am ramas cu bufonii! Bine zice Andi...

Comentează