După demonstrațiile de azi: nimic nu e pierdut, totul se joacă!

Organizatorii se așteptau la mai mult de 40.000 - 50.000 de protestatari în toată țara, dar mulțimea are logica ei și nu înseamnă că românii vor rămâne pasivi

duminică, 26 noiembrie 2017, 9:54

Dacă ai șansa să ajungi la 4 ani pe stadion, înveți câteva lucruri.

  1. Întâi, că dacă plouă, indiferent ce ai face, ajungi să te uzi la fund. Vrei fără riscuri, stai acasă!
  2. În ciuda înghesuielii, ”s-a umplut, dom’le!”, mereu mai e loc pentru un suflet de spectator, care să se înghesuie între voi, pe gradenele de lemn. Observația e foarte utilă și după 45 de ani, în metrou, dimineața.
  3. Nu ești, niciodată, niciodată, cel mai deștept om care vede meciul. Pe o rază nu mai mare de 10 metri, vei depista imediat pe cineva mai informat și mai haios decât tine.

Și mai e ceva.

Mulțimea are propria logică. Când zici că doarme, se înfurie.

Iar când rupe gardurile și te temi de ea, ia forma unei respirații calde, peste o sută de mii de oameni pe marginea terenului, cum s-a întâmplat în anii ’80 la un celebru ”cuplaj”’al echipelor bucureștene.

O lecție care se aplică în orice domeniu.

Când te aștepți ca oamenii să tacă, ei curg în stradă spontan, cu zecile de mii. Precum  în iarna lui 2012, când au strigat în apărarea lui Raed Arafat sau, mai exact, a ideii de competență nesupusă capriciilor decidenților politici.

Dacă mulțimea vrea să iasă la vot, iese – ca-n 2014 la prezidențiale; dacă nu, nu – ca la parlamentarele din 2016.

Și uite că, după logica lor misterioasă, doar câteva luni mai târziu aceiași ”amorțiți” umplu străzile, o jumătate de milion în toată țara. Așa a început mișcarea #rezist.

În ultimele zile, mai mulți jurnaliști, printre care Dan Tăpălagă și Ioana Dogioiu, au considerat că demonstrațiile din această duminică de 26 noiembrie sunt cruciale.

Fără un șuvoi magnific de oameni, spun ei, salvarea progresului democratic va fi aproape imposibilă.

Primul ziarist a avansat și un ”necesar” mai mare de câteva zeci de mii de demonstranți, probabil se gândea la sute de mii, pentru că, altfel, cei de la putere nu se vor speria și vor face ceea ce vor.

Nu e nimic greșit, fiecare are dreptul la opinie, la anticipări, la o cheie în care să citească clipa și semnificația ei.

25.000 de bucureșteni au manifestat duminică seară, conform Hotnews

De ieșit au ieșit, cumulat în orașele țării, ”doar” câteva zeci de mii de români.

În jur de 25 de mii în București și, cumulat, cam tot atât în celelalte orașe: 5.000 la Brașov, 7.000 la Sibiu, 3.000 la Iași.

Un total de 45.000 – 55.000, luând o medie între estimările Digi 24, Hotnews și Agerpres.

”Doar” atât au putut să adune #rezist, plus PNL, plus sindicatele?

S-a pierdut partida?

Nu.

Pentru că mulțimea are propriul ritm interior. Ea deține feluri misterioase de a metaboliza opoziția la ceea ce consideră că-i afectează viața.

Nu știi niciodată.

Ipoteză: dacă Toader o demite pe Kovesi, te trezești pe 1 Decembrie cu de zece ori mai mulți oameni în stradă, transformând micii cu muștar în muniție hipercalorică pentru praștii. Sau poate că nu. Poporul decide.

„Poporul tace, este răbdător și prudent. Se teme, nu-și simte încă puterile. Dar totodată face un calcul amănunțit al nedreptăților și, la un moment dat, ajunge la bilanț. Alegerea acestui moment este cea mai mare enigmă a istoriei”,  explică Ryszard Kapuscinski.

Kapuscinski este un reporter care a văzut mișcări de stradă, revoluții și cotituri ale istoriei vreme de peste o jumătate de secol, pe toate continentele.

În cartea sa ”Șahinșahul”, poate că Humanitas va avea inspirația s-o reediteze, genialul jurnalist polonez pune această întrebare: ”De ce s-a întâmplat mișcarea oamenilor atunci, și nu altcândva? De ce momentul a fost grăbit de această întâmplare și nu de alta? Doar încă mai ieri puterea își îngăduise excese mai mari și totuși nimeni nu reacționase!”.

Și apoi răspunde, referindu-se la revoluția din Iran, dar și la alte mișcări populare din lume.

Poporul depozitează umilințele, lipsurile și nemulțumirile, uneori fără să știe el însuși cum o face.

Porțile de intrare a sentimentului de revoltă care dospește sunt, de regulă, umile și neînsemnate: bazarul plin de gospodine grăbite, piața de legume, șoseaua gâtuită de trafic, cabinetul medical murdar unde îți duci copilul.

La un moment dat, imposibil de intuit, mămăliga explodează.

”Izbucnirea mulțimii nu e niciodată planificată. Momentul acestei izbucniri îi surprinde pe toți, chiar și pe cei care năzuiau spre ea. Rămân mirați față de noul element care a apărut pe neașteptate și răstoarnă totul în calea lui” Ryszard Kapuscinski, ”Șahinșahul”

Această logică a imprevizibilității mulțimii e în continuare valabilă și probabil va fi valabilă cât va exista umanitatea. Peste ea, dar nu anulând-o, ci doar diversificând-o, se suprapun metodele lumii moderne.

Pentru că, astăzi, formele de manifestare și de rezistență sunt mult mai numeroase.

E foarte puțin probabil ca, începând din această seară, considerându-se învingători, Dragnea & Co să facă tot ceea ce le trece prin cap. 

Nimic nu e pierdut.

Nemulțumirea în România e mult mai mare, iar cetățeanul de azi transmite semnale celor de la putere în feluri la care nici măcar nu ne gândim.

Poți vota, manifesta sau face grevă, triada clasică a democrației. Dar poți să te organizezi în ONG-uri și poți dona, poți face petiție online, poți să te rogi în biserică sau acasă la tine. Orice contează!

Lipsa de coeziune a mișcării semnifică și slăbiciune, dar și realitatea că în această țară trăiesc oameni care gândesc cu propriul creier. Care au opțiuni politice diferite, care se uită la televiziuni diferite, dar care știu să identifice firul roșu de netraversat când e cazul.

Ece Temelkuran, o ziaristă din Turcia, pe care am citat-o sufocant, dar e foarte tare!, surprinde antologic această ”nehotărâre” a mulțimilor:

”Este clar că ne dorim ceva greu de înfăptuit.

Dacă ar trebui să facem o listă cu lucrurile pe care le vrem, aceasta ar arăta astfel:

Se potrivește fabulos, nu?

Deși nu e o cronică din Piața Victoriei, ci din Piața Taksim.

Orice autoritarism care are sentimentul că a câștigat meciul în duminica aceasta rece și cețoasă se păcălește rău de tot.

Să rămânem optimiști.

După cum spune o veche vorbă din înțelepciunea fotbalului: ”Pe nemți nu ești sigur că i-ai bătut decât atunci când s-au suit în autocar și au plecat”.

Astăzi e valabil și pentru noi.

N-am plecat nicăieri.

Chiar și milioanele de români care au plecat peste graniță sau stau în casă sunt, într-un fel, tot aici!

Comentarii (103)Adaugă comentariu

sundance kid  •  26 noiembrie 2017, 22:10

Vin PNL-istii la putere sprijiniti de organizatiile civice si sindicatele . Gata ati "pus-o". In sfirsit dupa 28 de ani vin capitalistii la putere . Mai greu e cu piata muncii care nu mai exista . In rest ? O sa curga cu miere ca pe timpul lui basescu . Hei rup !

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2017, 22:11

@sundance kid: nu strada schimba guvernele. Asa ca nu mutati, va rog, discutia. Haideti sa ne straduim ne ridicam deasupra partizanatelor! Ceea ce am incercat sa descriu e felul imprevizibil in care actioneaza multimea. Pe care nu poti s-o convoci, s-o ignori sau s-o ametesti. De fapt, poporul decide in felurile sale greu de intuit.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  26 noiembrie 2017, 22:12

Ai dat exemplul cu "mitingurile" "pro arafat". Le-am pus intre ghilimele separat in mod intentionat. Se vede ca esti platit de felics din acest exemplu. Gasesti pe youtube liderii protestelor. E posibil ca aproape toti sa fi aparut si pe la lansarea lui Ponta pentru prezidentiale. Esti mai aluncos si mai toxic decat Badea si Ciutacu la un loc.

pablo  •  26 noiembrie 2017, 22:14

In februarie la primul salar o sa i vedem in strada pe toti ce au preferat azi caldura...

Poli 21  •  26 noiembrie 2017, 22:17

Mos ovidiu a ramas acelasi admirator al urmasilor lui Ceausescu , asa ca ii vine greu sa inteleaga ca a trecut vremea lui ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ali Bec  •  26 noiembrie 2017, 22:18

#rezist !!! .................,.

Sile  •  26 noiembrie 2017, 22:20

Si ce facem daca impotriva statului paralel ies vreo 200 de mii de români? Sau aia nu se pun, conteaza doar tefelistii fara judecată, manevrati pe fb de securisti? Oarba dupa voi!

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2017, 22:21

@Sile: foarte bine daca ies 200.000 impotriva statului paralel. Inseamna ca asta cred si ca cei vizati de ei trebuie sa dea explicatii. Ideea articolului nu este partizana, ci faptul ca poporul nu poate fi convocat sau manipulat pe termen lung si ca el decide in mod misterios uneori, insa cu o intelepciune a istoriei. Eu nu impart oamenii in votanti PSD sau ALDE si votanti PNL sau USR. Fiecare are opinia sa, motivatiile si merita atentie.

florin  •  26 noiembrie 2017, 22:32

Prea multă energie consumată pentru că un om politic face tot posibilul să nu facă pușcărie. Mai știți, domnule Tolontan, vreo poveste asemănătoare? Iliescu a făcut pardaf o țară-ntreagă și a permis crearea statului *** de care nu scăpăm nici azi. Din același motiv. Să nu facă pușcărie. Mămăliga nu mai trebuie să explodeze pentru că nu are motive. Protestele, prin definiție, sunt acțiuni distructive. În ziua de azi, cum-necum, avem un sistem democratic și alegeri libere și, să zicem corecte. Mai rămâne să construim o alternativă politică adevărată la PSD, nu artificială, gen USR, să ne informăm corect și să fim mai greu de manipulat. Cioloș ce-a căutat la proteste? Și ce-a căutat în funcția de prim-ministru?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alin  •  26 noiembrie 2017, 22:33

Exercitiul democratic se manifesta la alegeri....iesirea in strada este exercitiul exprimarii unei opinii, posibil contrare.....dar nu schimbi guverne sau rezultatul unor alegeri ca se gasesc unii sa iasa in strada...

Teo  •  26 noiembrie 2017, 22:35

Tolo totusi in Bucuresti intre orele 18.00-22.00 au fost mai multi de 25000, sti prea bine...Multi nu au plecat odata cu coloana, au ramas in Pta Victoriei, altii au plecat acasa.. La fel poate si la Romana, si mai mult ca sigur la Universitate (metroul era plin)..La fel poate si la Unirii.. Si oricum erau mult mai agitati si nervosi ca alta data.. Chiar ar fi o prostie din partea psd-istilor sa zica ca gata..strada s-a stins :D

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2017, 22:36

@Teo: in general se estimeaza punctul maxim, nu cei care au tranzitat, pentru ca acest numar e foarte greu de evaluat. In strainatate se estimeaza participantii, e adevarat, dar acolo nu se supecteaza unii pe altii cu nevroza de la noi. Caci noi suntem, asa cum spuneti corect, tot mai nervosi si mai lipsiti de numitor comun.

sile  •  26 noiembrie 2017, 22:38

@Dr. Dan Patru Tudosie Stim cu totii cine-i plateste salariul d-lui Tolontan, dar asta nu inseamna ca nu mai are dreptul la punctul sau de vedere. Sa atacam mesajul daca ne deranjeaza, nu mesagerul. Si strict legat de dl Arafat, din nefericire pentru multe suflete, de la proteste pana acum a reusit sa-si probeze de mai multe ori competenta. Chiar as fi curios sa aflu ce a gandit un om care atunci a iesit pt a-l sustine pe dl. Arafat cand l-a vazut ulterior la TV explicand cum autoritatile au intervenit impecabil, atunci cand aeronave cazute au ramas negasite zile intregi, cand primii la epava elicopterului au fost localnicii, sau cand la Colectiv haosul a fost cuvantul de ordine.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2017, 22:38

@sile: salariul meu e platit de publicul care citeste in primul rand ziarul si apoi siteul gsp.ro. Sa stiti ca, in orice industrie, locurile de munca nu le ofera patronii, ci cumparatorii.

Mircea Ordean  •  26 noiembrie 2017, 22:39

”La un moment dat, imposibil de intuit, mămăliga explodează.” Afirmația-i o glumă. Nu explodează el... explozibilul fără o capsă, darmite bleaga mămăligă... Alex M. Stoenescu relatează cum, la Timișoara în decembrie 1989, agitatorii trăgeau de mulțime s-o joace cum voiau ei împotriva regimului comunist, iar masele / poporul zicea ba. Atenție! Agitatori trimiși de alții, nu din rîndul Mămăligii...

c  •  26 noiembrie 2017, 22:40

Ce scrii tu despre rezerva de rabdare populara e valabil in autocratii. De altfel, citatele din cei doi ziaristi se refera la sisteme de genul asta (Iran, Turcia). La noi, de bine, de rau, e democratie. Cu iesitul in strada, e mult mai simplu: ies cei care nu accepta ca au pierdut, la votul popular. Ca in Anglia, dupa Brexit, sau ca in SUA, dupa victoria lui Trump. Culmea, cei care pierd la votul democratic se inghesuie in strada sa salveze democratia.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2017, 22:41

@c: de acord cu tine ca unii dintre cei din strada au sentimentul ca PSD e ilegitim la putere. Ceea ce nu e adevarat! PSD-ALDE guverneaza legitim. Pe de alta parte, democratia nu e despre cum majoritaea face ce vrea, ci despre cum majoritatea guverneaza legal si respectand drepturile minoritatii.

florin.b  •  26 noiembrie 2017, 22:46

Au trecut 27 de ani de la Revolutie , atunci se striga " Jos securitatea " , azi se scandeaza " DNA sa vina sa va ia ! " E o mica nuanta , nu credeti ? PSD e un partid corupt , eu un partid care a promis multe si nu a facut mai nimic , isi merita soarta de a fi injurat de oricine , oricand . Dar...daca in Ianuarie era clar pentru ce s-a iesit , pentru acea ordonanta 13 , acum lucrurile sunt in ceata . Atunci , in Ianuarie PNL nu s-a implicat , Ciolos a stat cuminte ascuns undeva , iar de Malin Bot nu cred ca auzise decat mama lui . Acum deja lucurile au avansat..Sa iesi pentru ca doamna Kovesi sa nu fie schimbata , desi a facut zeci de prostii acolo , sa strigi ca aperi Justitia desi e clar ca Justitia trebuie schimbata , judecatorii cahia nu trebuie sa plateasca pentru erorile lor ? Sa te asociezi cu Bot si cu alti *** , nu i cam mult ? Personal nu as putea iesi niciodata in strada sa l apar pe Dragnea , PSD , dar...nici pentru a proslavi un sistem corupt cum este chiar si sfantul DNA ..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sogard  •  26 noiembrie 2017, 22:46

Oamenii s au saturat de spoiala ultimelor guvernări, unde s a văzut acceiasi regie cu personajele triste conduse de dorința oarba sa aibă ciolanul. Au trecut ani buni de la revoluție și comunismul este viu prin actuali politicieni care promovează gogoasa numita stat paralel.. Mi se pare incredibil sa auzi asemenea gogomanii care arata câtă lipsa de responsabilitate a celor care dau Oug urile ca pâinea calda. De la Colectiv sa produs un mic cutremur în interiorul romanilor care au ajuns la saturație de neajunsurile pe care le vad și suporta zi de zi. Oamenii vor protesta și dacă guvernanții le vor da motive vor ieși cu sutele de mii poate milioane în speranța că politicul va fi în slujba poporului..

lae  •  26 noiembrie 2017, 22:46

Total de acord cei care ies in strada sunt imprevizibili sau altfel spus ies cand au chef/motive, indiferent daca sunt determinati in actiunea lor de un principiu, interes sau pur si simplu din bon-ton. Caci cu toate scuzele pentru marea parte a celor din strada, sunt si din cei care isi incarca iphonul o zi intreaga pentru a-si putea face un selfie la miting, pentru a posta pe facebook ca a fost alaturi de cei care iubesc democratia (in momentul imediat urmator toti ceilalti sunt impotriva ei. Este aproape o moda sa injuram psd-ul, pe Dragnea, Ponta , Nastase, Geoana sau cum s-au chemat liderii lui ajungand la derapaje ca cele din ultima vreme. Un intelectual aflat la Guadalajara (da acea Guadalajara, gazda "grupei mortii") pe bani publici, reprezentand ICR instiga la un boicot interesant, ca sa folosec un eufemism. Pai cum poti fi pentru justitie dar impotriva libertatii de exprimare? Sau doar jonglam cu cele doua concepte in functie de interese. In rest vox populi, vox dei. Doar ca vocea unora este mai tare in strada si a celorlalti la urne. Trebuie doar sa le respectam.

#NU REZIST!  •  26 noiembrie 2017, 22:52

"Organizatorii se așteptau la mai mult de..." Dar cine sunt "Organizatorii"? Raspuns: STATUL PARALEL. "Serviciile" ce l-au "ales democratic" pe Iohannis presedinte! ***, ***. ***, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  26 noiembrie 2017, 22:52

am ajuns acasa . au fost multi oameni , suficient de multi ca sa conteze . 30-35.000 .Mai departe ? Dumnezeu cu mila . Violenta ? Speram ca nu . De ce nu ajutati ? De ce nu iesiti cu Regiotrans , Costel Comana ? ar fi bomboana pe coliva , Una dupa alta ... altfel

Radu  •  26 noiembrie 2017, 22:53

Stii ceva? Gogorita cu nenorocirea produsa de mutarea contributiilor nu tine. Sigur ca sunt deranjati aia cu offshore si sindicalistii din companiile cu datorii "istorice" dar pentru ceilalti nu se schimba mare lucru. 2. Legile justitiei sunt alea date de macovei care au condus la abuzuri culminand cu echipele procurori-sri. De ce sa nu raspunda magistratii? Bref, de ce sa daram un guvern pentru ca așa vor unii care NU PROPUN NIMIC?

Mashca23  •  26 noiembrie 2017, 22:53

***. Asa ca la unitate. Zero sanse pentru Romania din pacate. De fapt ce vorbesc eu, sunt doi jurnalisti de calibru. Va rog sa imi ignorati comentariul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sile  •  26 noiembrie 2017, 22:57

@Cătălin Tolontan Pentru mine nu era nevoie de nicio precizare, eu cred ca fiecare avem dreptul macar la un (fatalmente partial) punct de vedere. Dar daca tot ati adus vorba, sa intelegam ca ati putea face aceeasi munca sub orice alta umbrela, dar alegeti trustul Intact de buna voie?

Cosmo  •  26 noiembrie 2017, 23:00

@sile, crezi că sunt doar 200.000 de corupți in Romania?

Dr. Dan Patru Tudosie  •  26 noiembrie 2017, 23:03

Cătălin Tolontan • 26 noiembrie 2017, 22:38 @sile: salariul meu e platit de publicul care citeste in primul rand ziarul si apoi siteul gsp.ro. Sa stiti ca, in orice industrie, locurile de munca nu le ofera patronii, ci cumparatorii. Nimic mai fals! Si in cadrul Intact exista publicatii care ies pe minus. Lor ce cumparatori le platesc salariile, cand nu iese calculul? Cum am zis, nimic mai fals! Interesul poarta fesul, iar explicatii d-astea mai tin maxim la antena3.

gogu  •  26 noiembrie 2017, 23:17

Ultimul cuplaj bucurestean. A fost o nebunie, Pe atunci chiar existau suporteri adevarati. Chiar nu conta langa cine stateai in tribune fie el stelist, dinamovist, rapidist(tribuna a doua de pe fostul 23 August era plina de rapidisti caci erau de trei ori mai numerosi decit celelate galerii) sau suporteri ai Sportului Studentesc care aveau o echipa formidabila nu mai zic ca-mi dau lacrimile. Unde ati disparut mai baieti?

hashdoio  •  26 noiembrie 2017, 23:21

"Fiecare are opinia sa, motivatiile si merita atentie". Cam ce opinie ar putea sa aiba cei adusi cu autocarele si pachetel de la partid, cei care ar urma sa fie vazuti si de pe Marte? E de admirat modul in care iti faci meseria atunci când e vorba de coruptia din spitale, insa in cazul acestor manifestatii parca te bucuri ca nu au iesit in strada atatia cat prognozau "convocatorii sau manipulatorii pe termen lung". Maniera aceasta de a explica iesirea oamenilor in strada rimeaza perfect cu explicatiile psd-alde. Ma indoiesc ca ideea articolului nu e partizana. Se pare ca nu te deranjeaza coruptia de la varf.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2017, 23:22

@hashdoio: voi fi franc, sper sa nu va suparati: sunteti partizan, ceea ce nu e nimic rau, dar asumati-va si nu-mi spuneti de pe pozitia de partizanat a dvs de ce nu sunt cu dvs, adica cu ceea ce considerati adevarul suprem. Dupa cum vedeti, alti cititori considera ca sunt #rezist, dvs credeti opusul. Traim asta de peste 20 de ani, in sport si in politica, suntem obisnuiti. Treaba mea ca jurnalist nu e sa va dau satisfactie, ci sa sa va ofer informatii sau, in cazul acestui articol, ceva context, ceva referinte din alte tari/timpuri. Una din marile noastre probleme e ca suntem aistorici.

Vlad  •  26 noiembrie 2017, 23:23

Iarasi mai optimist decat e cazul. Tocmai comparatia cu Turcia este ingrijoratoare. Si acolo Erdogan a avut o opozitie foarte puternica, proteste masive, chiar violente, care nu au obtinut nimic. Cativa ani mai tarziu era deja prea tarziu, s-a ajuns la lovitura de stat (regizata sau nu chiar de Erdogan), care acum are puterea totala in stat si orice opozitie a devenit inimaginabila. Fix acelasi lucru se poate intampla si la noi, deja majoritatea populatiei din judetele mai sarace este complet captiva, protestele sunt aproape inimaginabile din cauza repercusiunilor grave la locul de munca (fie ca e la buget sau privat). Ce o sa se intample in inca 2 ani de arbitrat total PSD? Daca le trec toate masurile astea eu plec din tara asta, foarte putine lucruri ma mai tin aici. Probabil trebuia sa plec din facultate, sau imediat dupa, dar am stat.... nu vad de ce as mai face-o.

Cornel  •  26 noiembrie 2017, 23:29

Ieri (sau azi dimineata?) cred ca ai fost deocheat de-ai scris un articol pe teme de sport (cel cu jignirea lui Dica), d-le Tolontan. Acum m-am dumirit, ti-ai revenit! La un moment dat faci precizarea ca salariul il primesti de la cititori de gazeta sau site (sanchi!). Pai daca ai scrie despre sport (ca acolo te pricepi) cred ca ai avea un salariu dublu. *** "***" (***!). Rusine tie!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX  •  26 noiembrie 2017, 23:34

M-am oprit la punctul 3. Este 2-0 pentru Astra. Doamne-Ajuta,Dica. Citesc în continuare…Deci…Cea mai mare parte a lotului joaca-n campionate din Italia,Spania,Germania, pentru România joaca doar de sarbatori . Cei mai multi dintre ei sunt cei care se înghesuiau pe bancilele alea de lemn chiar si daca erau ude. Se urcau si pe tabela de marcaj sau chiar în plopi. Au fost si victime, când uitau ca sunt în plop si înscria Corvinul. Sa speram ca în urmatoarele etape sa jucam mai bine si sa ne calificam în play-off. Arbitru Coltescu. Dupa etapa din seara asta se pare ca avem sansa lui Dinamo. Si porcu’de Craciun are mai mari sanse. Macar soarta celor trei purcelusi care se ascundeau de lup sa o avem : Lupul îi gaseste si striga « Alah Akbar !!!!!! » ,la care purcelusii respira usurati. « avem noroc de data asta ». Noi avem un guvern *** care se hraneste cu carne vie zilnic. Meci anost în seara asta. Din pacate de generatii nemtii se urca în autocar iar noi în plop. Ei si-au luat avion,noi tot cu plopu’. Era-n aer si când aveau ei autocar. Sa vedem etapa viitoare,dar nu cred ca se schimba ceva(cineva)la federatie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

maria  •  26 noiembrie 2017, 23:47

cum sa iesi in strada pentru un Parchet fie el si DNA? adica pentru o institutie de forta are are toate mijloacele de coercitie? In ce lume nu crei doar sa darami guvernul dar vrei sa-l bagi la puscarie? despre asta sa scrieti

Emil  •  26 noiembrie 2017, 23:51

Două comentarii, „maestre”: 1. Spuneai că „... în țară trăiesc oameni care gândesc cu propriul creier...”. Este adevărat. Doar că manipularea tot pe creier acționează. Pe „propriul creier”; 2. Într-unul din răspunsurile la comentarii spuneați să „ ne ridicam deasupra partizanatelor!”... și că „ceea ce am incercat sa descriu e felul imprevizibil in care actioneaza multimea.”. Să ne ridicăm noi, cei care vă citim, sau și dvs., așa cum afirmați?... Dacă nu sunteți partizan, ce semnificașie au următoarele din cele afirmate de dvs.: ...„S-a pierdut partida? Nu.”... „E foarte puțin probabil ca, începând din această seară, considerându-se învingători, Dragnea & Co să facă tot ceea ce le trece prin cap.... Nimic nu e pierdut.”... „Orice autoritarism care are sentimentul că a câștigat meciul în duminica aceasta rece și cețoasă se păcălește rău de tot. Să rămânem optimiști.”... „După cum spune o veche vorbă din înțelepciunea fotbalului: ”Pe nemți nu ești sigur că i-ai bătut decât atunci când s-au suit în autocar și au plecat... Astăzi e valabil și pentru noi. N-am plecat nicăieri.” Ce nu este pierdut, „maestre”? Întâiul principiu al democrației, care zice că majoritatea conduce (guvernează) sau victoria unei minorități gălăgioase?... Care dintre noi să rămânem optimiști? Eu (partizanul), cel care alături de o majoritate electivă (tăcută) aștept ca aleșii să facă ordine, inclusiv în justiție, sau voi, cele câteva zeci/sute de mii pe care nu vă încap trotuarele, ocupați bulevardele și piețele și vreți să impuneți voința minorității?... „N-ați plecat încă”?... Sper s-o faceți și să-i lăsați pe cei de la putere „să-și facă de cap”... Cu amendamentul ca în cap să aibă ceea ce au promis și ceea ce i-am rugat noi, majoritarii, cei care i-am ales.

ManX  •  26 noiembrie 2017, 23:59

:) Curiozitate. Daca as fi scris " Nu avem guvern de ***" în loc de "avem guvern de ***" mai era corectat mesajul meu? :) Serios,întreb pe bune. Am vrut chiar sa scriu *** ***. Si guvern de *** trebuie corectat? Eu zic ca este mult mai grav sa-l cataloghezi(nu fac referire la tine) pe Dica de sclav decât acest guvern de *** ***. Inca o curiozitate,în cazul în care vrei sa-mi raspunzi. Cine corecteza "limbajul intolerant" sau de genul? Autorul articolului sau cineva angajat pentru asta.Mersi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ANO NIMENI  •  27 noiembrie 2017, 0:01

40-45-55.000,hai sa punem sa fie 100.Dumnezeule cat de mult imi doresc sa vina autocarele PSD,da,da...vreau cu confruntari directe,sa aruncam tara in haos,sa creasca euro,sa fie circ si asa programe decente pe TV,de sarbatori nu se anunta.Hai cu circuuuuuul!

catalin mihai  •  27 noiembrie 2017, 0:02

Dupa mine in Romanica totul se face la mishto...guvernarea , justitia , pana si demonstratiile se fac la mishto...Pana la urma tot guvernarea erodeaza un partid si-l face sa dispara cum a fost cazul PNTCD-ului sau mai recent al PDL-ului care din 30 si ceva la suta a ajuns la 17 % ..si inca ceva..cat de ,,dastepti'' sunt cei care demonstreaza am vazut eu ca ei vor o Justitie care sa nu fie subordonata politicului da ' militeaza ca sefii Parchetelor si de la ICCJ sa fie numiti de un ministru numit politic si un presedinte la fel...Si pana la urma nu conteaza nici cine ar face numirile in Justitie daca sefii respectivi imediat dupa ce au fost numiti se grabesc fiecare sa intoarca serviciul ,Jupanului care l-a numit sau care a semnat numirea ..

statuparalel  •  27 noiembrie 2017, 0:07

cel mai simplu ar fi o greva fiscala, doar o luna sa refuzam sa ne mai platim impozitele si taxele, sa vezi atunci cite de paralel o sa ramina statul, or sa-si dea demisia singuri

Andrei F  •  27 noiembrie 2017, 0:08

Domnule,cel putin moral va aflati putintel in conflict de interese...Este moral sa- i cereti Ministrului de Justitie un anumit raspuns la adresa doamnei de la DNA de care prietenul dumneavoastra Traian Basescu public v- a acuzat de legaturi nepermise?Onoarea dumneavoastra trebuie sa insemne ceva...Si se poate sa mai fie o varianta...Ce va faceti daca si ai lui Dragnea vor vrea in strada????Consecintele o sa le atribuiti numai lor?Si din nou remarc ce usor va este sa va canalizati contra lui Dragnea...Cu Basescu e greu vad si acum dupa ani de cand nu mai este in functie...

Catalin  •  27 noiembrie 2017, 0:33

@emil Cum esti tu "majoritate" viteazule?! Cu toti asistatii si toti indivizii care si-au vandut votul pe o sticla de ulei si un pix? Toti batranii amagiti si mintiti cu televizorul? Asa esti tu majoritate?! La ultimele alegeri au votat 40% din populatia cu drept de vot. Sunteti voi majoritari?! Mai sa fie.. Si comunistii faceau "ordine" oriunde nu le convenea ceva. Sunt convins ca esti unul dintre indivizii care regreta comunismul cu toata puterea. Ce bine era pe vremea lu nea Nicu! Nu-i asa, Emile? N-am iesit in seara asta, dar voi iesi de 1 decembrie. Daca penalii de la putere vor sa "faca ordine" in justitie, o sa *** Iesi in strada, Emile, viteazule! Nu te ascunde! Iesi si urla ca vrei sa se faca ordine! Ai voce, te asteptam! Urla impotriva viitorului Romaniei, sa vedem cati sunteti. Chiar vreau sa va vad. Mi-e mila de voi. Oameni meschini si spalati pe creier.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod  •  27 noiembrie 2017, 0:33

Totuși prea putini... Imi pare rau sa o spun dar toate au o logica totusi... Si-au permis sa facă atâtea, pt ca le-a mers... au avut cu cine. Ne meritam soarta... Adevarat ca tot noi o putem schimba, dar e greu daca dupa 27 de ani sunt oameni ca Dragnea in politică... Si toate partidele sunt la fel pt ca politica de dupa '89 a adunat numai oameni de acest fel...

sundance kid  •  27 noiembrie 2017, 1:57

@ florin b Nu au trecut 27 de ani . Te inseli . Mai numara o data .

Jules  •  27 noiembrie 2017, 2:36

Miscarea din februarie are pacatul sa arunce in derizoriu orice alt protest care nu depaseste o suta de mii de oameni. Numarul participantilor din aceasta seara, cu un an in urma, ar fi fost un mare semnal de alarma pentru oricine ar fi fost la putere. Am fost si acum doua saptamani si in aceasta seara si ce pot sa spun este ca nemultumirea a escaladat, deasemenea si nervozitatea, ajutate de demonstratia de forta, inutila si de neinteles, a jandarmeriei, care inca o data s-a dovedit depasita de situatie si evenimente. Cei care doresc sa continue in aceasta incercare disperata de a inclina balanta justitiei de partea lor ar trebui sa judece si dupa acest grad de nemultumire si disperare, nu numai dupa numarul participantilor la mitinguri. Eu ,dupa experienta din aceasta seara, sunt mai optimist ca ieri. Astazi seara ne-am revedicat strada mai mult decat in alte dati. Iar cei care au ceva de impartatit cu protestatarii mi-as dori sa inteleaga ca marea doleanta a strazii, asa cum o vad eu, e normalitatea. Nu dorim sa daramam guvernarea, nu dorim sa desfiintam un partid ci doar dorim egalitate in fata legii, iar daca se doreste schimbarea acestei legi atunci sa se faca cu consimtamantul si aportul intregii societati, nu de catre un grup de interese certat cu aceasta lege si care foloseste votul de acum un an ca scuza pentru orice incearca sa faca in interes propriu.

Dan  •  27 noiembrie 2017, 3:39

Vàd articolul ca pe o frumoasà metaforà. In realitate energiile multimilor sunt amplificate si canalizate de specialisti. Gloata este doar un *** puternic in jug.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioan  •  27 noiembrie 2017, 5:34

Excelent! Cu așa jurnaliști suntem optimiști!

Adrian D  •  27 noiembrie 2017, 6:25

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gambeta  •  27 noiembrie 2017, 7:06

Daca ne spuneai si efectivele DNA si ale ONG-urilor finantate din afara ne-am fi dat seama daca au executat toti ordinele sau unii au tras pe dreapta si au stat la caldurica, acasa. Ca, astia au fost in strada. Doar ei nu vor sa-si piarda privilegiile, sa dea examen de gheneral, sa ia banii de gheneral dar sa faca munca de caporal ca e mai usoara, sa faca scoala de procurori dar sa fie judecatori la 21 de ani, etc.

Laur  •  27 noiembrie 2017, 7:37

Mamaliga explodeaza cand nedreptatea nu mai poate fi suportata, iar Dagnea & comp. au aprins fitilul.Chiar si cei care au votat PSD, se intreba, macar in sinea lor : cum de un om care a fost toata viata salariat la stat, are o avere atat de mare, iar noua abia de ne ajunge salariul de la o luna la alta ? Cand ” masurile economice” din programul de guvernare Dragnea & Valcov isi vor produce efectele, accelerand debutul crizei economice, iar majoritate votantilor , carora le-au crescut salariile si pensiile, vor constata ca de fapt cu bani mai multi, viata lor este mai grea , fitilul s-a terminat, iar sandramaua PSD -ALDE va fi demolata prin implozie .

dan  •  27 noiembrie 2017, 7:43

"...te trezești pe 1 Decembrie cu de zece ori mai mulți oameni în stradă, transformând micii cu muștar în muniție hipercalorică pentru praștii."...le dai, cumva, idei ?

Comentează