După demonstrațiile de azi: nimic nu e pierdut, totul se joacă!

Organizatorii se așteptau la mai mult de 40.000 - 50.000 de protestatari în toată țara, dar mulțimea are logica ei și nu înseamnă că românii vor rămâne pasivi

duminică, 26 noiembrie 2017, 9:54

Dacă ai șansa să ajungi la 4 ani pe stadion, înveți câteva lucruri.

  1. Întâi, că dacă plouă, indiferent ce ai face, ajungi să te uzi la fund. Vrei fără riscuri, stai acasă!
  2. În ciuda înghesuielii, ”s-a umplut, dom’le!”, mereu mai e loc pentru un suflet de spectator, care să se înghesuie între voi, pe gradenele de lemn. Observația e foarte utilă și după 45 de ani, în metrou, dimineața.
  3. Nu ești, niciodată, niciodată, cel mai deștept om care vede meciul. Pe o rază nu mai mare de 10 metri, vei depista imediat pe cineva mai informat și mai haios decât tine.

Și mai e ceva.

Mulțimea are propria logică. Când zici că doarme, se înfurie.

Iar când rupe gardurile și te temi de ea, ia forma unei respirații calde, peste o sută de mii de oameni pe marginea terenului, cum s-a întâmplat în anii ’80 la un celebru ”cuplaj”’al echipelor bucureștene.

O lecție care se aplică în orice domeniu.

Când te aștepți ca oamenii să tacă, ei curg în stradă spontan, cu zecile de mii. Precum  în iarna lui 2012, când au strigat în apărarea lui Raed Arafat sau, mai exact, a ideii de competență nesupusă capriciilor decidenților politici.

Dacă mulțimea vrea să iasă la vot, iese – ca-n 2014 la prezidențiale; dacă nu, nu – ca la parlamentarele din 2016.

Și uite că, după logica lor misterioasă, doar câteva luni mai târziu aceiași ”amorțiți” umplu străzile, o jumătate de milion în toată țara. Așa a început mișcarea #rezist.

În ultimele zile, mai mulți jurnaliști, printre care Dan Tăpălagă și Ioana Dogioiu, au considerat că demonstrațiile din această duminică de 26 noiembrie sunt cruciale.

Fără un șuvoi magnific de oameni, spun ei, salvarea progresului democratic va fi aproape imposibilă.

Primul ziarist a avansat și un ”necesar” mai mare de câteva zeci de mii de demonstranți, probabil se gândea la sute de mii, pentru că, altfel, cei de la putere nu se vor speria și vor face ceea ce vor.

Nu e nimic greșit, fiecare are dreptul la opinie, la anticipări, la o cheie în care să citească clipa și semnificația ei.

25.000 de bucureșteni au manifestat duminică seară, conform Hotnews

De ieșit au ieșit, cumulat în orașele țării, ”doar” câteva zeci de mii de români.

În jur de 25 de mii în București și, cumulat, cam tot atât în celelalte orașe: 5.000 la Brașov, 7.000 la Sibiu, 3.000 la Iași.

Un total de 45.000 – 55.000, luând o medie între estimările Digi 24, Hotnews și Agerpres.

”Doar” atât au putut să adune #rezist, plus PNL, plus sindicatele?

S-a pierdut partida?

Nu.

Pentru că mulțimea are propriul ritm interior. Ea deține feluri misterioase de a metaboliza opoziția la ceea ce consideră că-i afectează viața.

Nu știi niciodată.

Ipoteză: dacă Toader o demite pe Kovesi, te trezești pe 1 Decembrie cu de zece ori mai mulți oameni în stradă, transformând micii cu muștar în muniție hipercalorică pentru praștii. Sau poate că nu. Poporul decide.

„Poporul tace, este răbdător și prudent. Se teme, nu-și simte încă puterile. Dar totodată face un calcul amănunțit al nedreptăților și, la un moment dat, ajunge la bilanț. Alegerea acestui moment este cea mai mare enigmă a istoriei”,  explică Ryszard Kapuscinski.

Kapuscinski este un reporter care a văzut mișcări de stradă, revoluții și cotituri ale istoriei vreme de peste o jumătate de secol, pe toate continentele.

În cartea sa ”Șahinșahul”, poate că Humanitas va avea inspirația s-o reediteze, genialul jurnalist polonez pune această întrebare: ”De ce s-a întâmplat mișcarea oamenilor atunci, și nu altcândva? De ce momentul a fost grăbit de această întâmplare și nu de alta? Doar încă mai ieri puterea își îngăduise excese mai mari și totuși nimeni nu reacționase!”.

Și apoi răspunde, referindu-se la revoluția din Iran, dar și la alte mișcări populare din lume.

Poporul depozitează umilințele, lipsurile și nemulțumirile, uneori fără să știe el însuși cum o face.

Porțile de intrare a sentimentului de revoltă care dospește sunt, de regulă, umile și neînsemnate: bazarul plin de gospodine grăbite, piața de legume, șoseaua gâtuită de trafic, cabinetul medical murdar unde îți duci copilul.

La un moment dat, imposibil de intuit, mămăliga explodează.

”Izbucnirea mulțimii nu e niciodată planificată. Momentul acestei izbucniri îi surprinde pe toți, chiar și pe cei care năzuiau spre ea. Rămân mirați față de noul element care a apărut pe neașteptate și răstoarnă totul în calea lui” Ryszard Kapuscinski, ”Șahinșahul”

Această logică a imprevizibilității mulțimii e în continuare valabilă și probabil va fi valabilă cât va exista umanitatea. Peste ea, dar nu anulând-o, ci doar diversificând-o, se suprapun metodele lumii moderne.

Pentru că, astăzi, formele de manifestare și de rezistență sunt mult mai numeroase.

E foarte puțin probabil ca, începând din această seară, considerându-se învingători, Dragnea & Co să facă tot ceea ce le trece prin cap. 

Nimic nu e pierdut.

Nemulțumirea în România e mult mai mare, iar cetățeanul de azi transmite semnale celor de la putere în feluri la care nici măcar nu ne gândim.

Poți vota, manifesta sau face grevă, triada clasică a democrației. Dar poți să te organizezi în ONG-uri și poți dona, poți face petiție online, poți să te rogi în biserică sau acasă la tine. Orice contează!

Lipsa de coeziune a mișcării semnifică și slăbiciune, dar și realitatea că în această țară trăiesc oameni care gândesc cu propriul creier. Care au opțiuni politice diferite, care se uită la televiziuni diferite, dar care știu să identifice firul roșu de netraversat când e cazul.

Ece Temelkuran, o ziaristă din Turcia, pe care am citat-o sufocant, dar e foarte tare!, surprinde antologic această ”nehotărâre” a mulțimilor:

”Este clar că ne dorim ceva greu de înfăptuit.

Dacă ar trebui să facem o listă cu lucrurile pe care le vrem, aceasta ar arăta astfel:

Se potrivește fabulos, nu?

Deși nu e o cronică din Piața Victoriei, ci din Piața Taksim.

Orice autoritarism care are sentimentul că a câștigat meciul în duminica aceasta rece și cețoasă se păcălește rău de tot.

Să rămânem optimiști.

După cum spune o veche vorbă din înțelepciunea fotbalului: ”Pe nemți nu ești sigur că i-ai bătut decât atunci când s-au suit în autocar și au plecat”.

Astăzi e valabil și pentru noi.

N-am plecat nicăieri.

Chiar și milioanele de români care au plecat peste graniță sau stau în casă sunt, într-un fel, tot aici!

Comentarii (103)Adaugă comentariu

dorina  •  27 noiembrie 2017, 7:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anarhist  •  27 noiembrie 2017, 8:02

De ce au iesit oamenii pt Arafat? E simplu! Frustrarea lor a avut un detonator si acela a fost seful de la Smurd! De ce nu iese lumea acum ? Pt ca ideea generala de atac la justitie nu este punctuala! Este o generalitate care din pacate cade greu la stomac! Oricum mi se pare genială ipocrizia care ghidează atat miscarea din strada cat si pe cei care conduc! Cum mi se pare iarași geniala revolta unora care au pus ghiara pe o editura impotriva altor edituri! Apropo pe cand un articol despre privatizarea Humanitas? Parerea mea? Niciodata! In rest sa auzim numai de bine!

rexrapidistul  •  27 noiembrie 2017, 8:13

S-ar putea ca in Romania sa fie mai multi *** si *** decat au iesit in strada sa rada fara motiv! Ei si ce piere tara ca ies ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jean valjean din salajean  •  27 noiembrie 2017, 8:13

Masele si impredictibilitatea lor pot fi manipulate discret. Mereu va fi asa. Chiar si la revolutie, daca nu era un nucleu organizat care a lucrat dupa o schema bine gandita venita de afara, nu stiu ce revolutie mai iesea atunci, desi 99% gandeau la fel, dar le trebuia triggerul. Ca o masa de oameni sa fie curata trebuie sa fie omogena si informata ori nu-mi spune mie ca toti cei 100.000 care au iesit in tara stiu legile justitiei si schimbarile pe care vor sa le faca pesedistii. Nici macar chestiile fiscale care sunt mai aproape de omul de rand. Unele sunt necesare unele sunt venite de afara altele repara lucruri etc. Printre ele au bagat si mizerii de-ale lor. Iar cei care au iesit nu erau toti magistrati si avocati. FB si celelalte app-uri de socializare pot fi si sunt instrumente de manipulare. Nu de acolo te informezi si nu urmarind 1 singur post tv. Ca fac tampenii si au un comportament alunecos si discretionar astia la PSD e clar, ei trebuie monitorizati foarte atent si se vede ca sunt foarte deranjati spre furiosi ca se-ntampla asta cu toata sustinerea A3 care nu mai face fata de ceva vreme (alt instrument de manipulare). Pe scurt, ca o masa sa fie curata si nemanipulata trebuia ca oamenii sa fie informati corect si sa gandeasca cu capul lor.

ducu  •  27 noiembrie 2017, 8:19

F.rar raspunde d-l Tolontan la comentariile articolelor sale asa des ca astazi...Si cu toate ca se vrea neutru,se vede clar unde tinde...A trecut prea putin timp de la lansarea anului: "cartea" varanului...

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2017, 8:20

@ducu: dupa cum vedeti, dvs credeti ca sunt impotriva #rezist, iar @Octavian Stăncioiu crede ca sunt #rezist. Voi fi ingrijorat cand o sa primesc doar laude dintr-o parte, indiferent care este aceasta.

Andrei F  •  27 noiembrie 2017, 8:49

...cica Dan Tapalaga spune ca manifestatiile de acum sunt importante pentru democratie! !!! Dan Tapalaga se spune ca este jurnalistul apropiat de Macovei - sigur consilierul ei!-***..***Pai uite alt conflict de interese!!!! Hai sa ramana Justitia asa ca doar are legile lor si aceste legi lor nu li se aplica...Dupa ce o aveam pe doamna de la DNA acum si distinsa Macovei a procedat identic.Nu vrea sa fie intrebata nimic de nimeni... Democratia? Dupa celebrul 3 dintre ai mei au retinut tot 3 de ai mei acum intelegem ca democratie inseamna ca unii oameni sa nu dea in veci explicatii...Declaratia fostului presedinte ca la el in birou se facea si se tragea in Justitie nu a induiosat pe nimeni doar a dat fostului un scut de neatins vizibil!...Lumea a uitat de ,,chestore eu te- am pus,,...?Dar totul acum este bine ....!!! Pentru unii!!! Asta inseamna democratie?Credeti ca lumea in general nu observa? Poate va bucurati ca nu aveti acum un Vadim...Tare ma tem ca o sa iasa din toate astea un Vadim si mai si...Ca l- o chema Stefanescu,Plesoianu....Asa s- a intamplat pe la greci si nu numai...O sa pierdeti si daca punctual acum o sa va scoateti...Pentru ca iar o sa veniti cu oameni renumiti-comisar european fost pe agricultura- care fix agricultorilor nu a stiut sa le dea subventiile la timp si din intamplare a fost marinimos cu corporatiile,doar cu corporatiile...Deci domnule ziarist ne sfidati pomenind de democratia lui Dan Tapalaga. Stim cine este Dan Tapalaga...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  27 noiembrie 2017, 9:11

Domnilor care cenzurati!!!Cenzurati lucruri publice stiute!Dan Tapalaga a RECUNOSCUT dupa ce infirmase,acuzase ca da in judecata dar a fost,,invins,, de o nota oficiala care arata negru pe alb ca a INTRAT in arhiva SIPA.....Deci uite democratia dupa Dan Tapalaga!!!Poftim:,,După dezvăluirile EVZ, fostul consilier al Monicăi Macovei, Dan Tăpălagă a susținut, marți seara, după ce a fost sunat de jurnaliștii postului de televiziune B1 TV, că nu dorește să intre în direct și să comenteze despre intrarea sa în arhiva SIPA. Acesta a spus că îi va acționa în judecată pe Dan Andronic și Mirel Curea, cei care au publicat în exclusivitate documentul. Pe de altă parte, Dan Tăpălagă a revenit, ieri, și într-o postare pe contul său de socializare a spus că nu-și mai amintește dacă i s-au cerut atunci, în ianuarie 2005, cerificatul ORNISS și că a stat în arhivă împreună cu Monica Macovei aproximativ o oră. Mai mult, acesta revine și spune că nu îi va mai da în judecată pe jurnaliștii de la EVZ, încercând să minimalizeze gravitatea faptelor.,,

bradis paul  •  27 noiembrie 2017, 9:34

De cei care avem nevoie de justitie va pasa?.Eu sunt implicat intr-un proces penal si traiesc cu impresia ca a fost un dosar intocmit ca sa marcheze faptul ca politisti judiciari si-au facut treaba ,gata dosarul si la judecata. Va intereseaza si soarta aceltora care sunt umiliti in tot acest film?(ancheta judiciara, judecata.sentinta)

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2017, 9:35

@bradis paul: daca intrebarea mi-a fost mie adresata, n-am idealizat niciodata justitia din Romania. Va dau doar citeva exemple de articole despre ceea ce nu face DNA ca lumea sau face gresit: 1. Prezenta lui Coldea in sediul DNA ---- https://www.tolo.ro/2015/03/25/inalt-judecator-binomul-dna-sri-este-o-erezie-juridica/ 2. Faptul ca are tendinta de a rescrie balansul puterilor in stat - https://www.tolo.ro/2016/09/07/dna-nu-are-mandat-sa-ne-predea-democratia/ Aveti dreptate, si justitia nu inseamna doar marile dosare. Ci micile instante, problemele imediate ale fiecaruia. Pe de alta parte, evident ca imunitatile au mai disparut in toti acesti ani si ca lucrurile merg spre bine.

Octavian Stăncioiu  •  27 noiembrie 2017, 9:52

Domnule Tolontan, dv. sunteți redactor-șef al unei publicații de sport? Sunteți activist politic, al PNL, USR etc., sau activist civic, sau agent de influență, ce sunteți dv. de fapt?

ovidiu p.  •  27 noiembrie 2017, 10:17

atunci cand analizati multimile, problema voastra este ca incercati sa le manipulati confundand dorintele voastre cu nevoile lor. ti se pare ca problema maselor in romania e saracia sau anticoruptia? problema anticoruptiei este ca dupa 6-7-8 de puscarie la greu in psd, rezultatul e tot zero. adica zero autostrazi, zero salarii, zero spitale si ce mai vrei. iar toti zero astea adunati insemana un mare plus de saracie. multimile astea de la digi nu vor obtine nimic, decat o crestere de presiune in cazanul numit romania. caci cea mai teribila presiune e saracia. p.s. trei factori imping o masa catre temperatura critica: foamea, frigul si saracia.

Rictus  •  27 noiembrie 2017, 10:41

"Chiar și milioanele de români care au plecat peste graniță sau stau în casă sunt, într-un fel, tot aici!" ... Confirm. #Prezent

bg  •  27 noiembrie 2017, 10:52

Stiti ce lipseste romanilor? Calitati pe care regimul trecut a avut grija sa le anihileze prin orice mijloace... si anume STIMA DE SINE, increderea in fortele proprii, constientizarea propriei valori umane. Cand are de rezolvat o problema, romanul intreaba:" Nu stiti pe CINEVA care poate sa....?". Procesul continua si in prezent si este speculat, incat fie care dintre noi sa avem permanent in cap faptul ca nu ocupam un post datorita calitatilor noastre (profesionale, morale) si datoram totul celui care ne-a numit , care a facut un gest pur administrativ si caruia trebuie sa-i intoarcem favoarea cand ajungem in functie. In acest context, ori cate legi (ale justitiei, sanatatii) vom schimba se va petrece acelasi lucru: magistratii vor fi partinitori si dependeti de interesele suspectului in dosare, managerii de spital vor achizitiona mat. sanitare (dezinfectanti indoielnici) de la firmele de casa ale primariei si tot asa....Cred ca cei care ies in strada acum au inceput sa-si elibereze interiorul de aceasta dependenta si incearca sa-si creasca copiii la fel, dar inca nu s-a ajuns la aceea masa critica....

Maxentiu  •  27 noiembrie 2017, 11:03

Ideea de la baza articolului mi se pare valida: oamenii ies in strada cand vor ei, sau mai bine zis cand simt ei (ca iesitul in strada e mai putin o chestiune de vointa si mai mult o chestie de emotie). Emotiile pot fi manipulate, iar emotiile colective chiar sunt, de obicei, manipulate. La fel de adevarat e ca aceiasi oameni nu pot manipula la nesfarsit multimille, pentru ca si emotiile se tocesc, iar manipulatorii isi pierd treptat credibilitatea. Sper ca cei din spatele miscarilor de protest sa-si inteleaga greselile si sa inteleaga de ce nu ne mai pot scoate in strada.

Emilian  •  27 noiembrie 2017, 11:09

Catalin, cred ca ai surprins foarte bine caracterul impredictibil al multimii. Exemplul cel mai bun il reprezinta votul de la prezidentiale din 2014. Multimea nu reactioneaza neaparat la argumente logice, in schimb poate reactiona incredibil la aspecte aparent minore, cu caracter emotional. In orice caz, "miscarea de rezistenta", chiar daca nu are dimensiuni prea mari eu cred ca se intareste.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2017, 11:10

@Emilian: multumesc, dar nu eu l-am surprins, ci un mare ziarist polonez. Eu am avut doar sansa de a fi luat pe stadion de foarte mic si de a ma obisnui cu multimea.

vdsafd  •  27 noiembrie 2017, 12:17

De acord, in mare...Dar bine a spus jurnalista din Turcia: "o miscare care sa nu fie o organizatie, actiuni nepremeditate..." Singura frica a unuia care spera ca gandeste si observa lucrurile obiectiv este aceea de a nu fi manipulat. Or, mai poti fi sigur pe ceva in epoca noastra condusa de fluxul neintrerupt al informatiei?

simplu  •  27 noiembrie 2017, 13:54

Singurul lucru care ne face bine este ADEVARUL! Sa incerce fiecare sa raspunda la intrebarea : De ce ICCJ achita pe toti cei invinovatiti de abuz in serviciu , dare sau luare de mita, spalare de bani si destul de multe altele sub art de cod procedura penala nr 16 "fapta nu este pedepsita de legea penala " ? Informatiile sant pe site-ul ICCJ . Apoi sa se intrebe cine sant cei care perpetueaza starea de fapt actuala si ce interes au .

serban  •  27 noiembrie 2017, 14:51

A forta in asemenea hal legile justitiei nu mai poate fi considerata guvernare responsabila... Un grup de oameni care isi face legi ca sa scape de puscarie este, pentru restul societatii, un grup de iresponsabili.

AlexPop  •  27 noiembrie 2017, 15:49

Putini sunt cei dispusi sa iasa in strada acum, doar pentru ca "exista un potential risc" ca legile justitiei sa fie aprobate; reactiile oamenilor obisnuiti (mahniti si revoltati de ceea ce se intampla) vor aparea DUPA ce legile justitiei vor fi aprobate prin multiple abuzuri - asta e ceea ce va face lumea sa iasa in strada. Guvernantii se joaca cu focul, intr-un mod iresponsabil. Sa spui ca un grup de oameni isi face legi sa scape de puscarie e oarecum incorect. Corect ar fi "un grup de infractori".

Dan Ardelean  •  27 noiembrie 2017, 16:10

În România momentului, este nevoie de cea mai mică scânteie care să producă fie și numai o singură victimă: că va fi la metrou, sau sub copitelor cailor cu care jandarmeria a încercat să sperie mulțimea - va fi prăpăd! Nerușinarea arogantă a puternicilor zile, combinată cu energiile, resentimentele, umilințele acumulate vor declanșa nu o simplă mișcare de stradă, ci o altă revoluție. Iar - după „mânușile” cu care au fpst tratați ticăloșii la prima, acum se va merge brutal, fără corectitudine politică, ifose democratice sau subtilități avocățești. Vor fi sute care vor umple pușcăriile sub acuzația (destul de ușor de dovedit) de TRĂDARE = închisoare 15-25 ani și confiscarea totală a averii. A bon entendeur...salut!

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 16:34

Ași lega două dintre concluziile din text: "nimic nu e pierdut, totul se joacă" și "Mulțumea are propria logică", cu o concluzie proprie: cuțitul nu a ajuns încă la os! 1. Ordonanța de modificare a Codului fiscal nu a intrat încă in vigoare și deși sunt de acord că e o "țopăială" nimeni nu este încă sigur (deși mulți analiști economici m-ar contrazice) că va avea efecte negative și/sau pozitive. Impactul negativ asupra cursului valutar, inflației, ROBOR etc ași spune că provine mai degrabă din exercitiul proastei guvernări în general (prin risipirea banului public pe salarii/pensii fără o justificare legată de o crestere a productivității și dispariția investițiilor publice) decât al acestei ordonanțe! În momentul în care, dacă va fi cazul, efectele negative se vor simți in buzunarul oamenilor, sigur că lucrurile se vor schimba. Iar solidaritatea românilor, chiar a celor neafectați direct, nu se va lăsa așteptată. 2. Proiectul de modificare a legilor justiției și comisia specială! Deși aici cred că problema este chiar mai acută datorită sensibilității clasei "de mijloc", nici aici nu suntem (părerea mea) decât la începutul unui drum pe care nici măcar ei nu știu unde va duce. E un fel de Ordonanță 13 la ralanti! Pentru că ei știu ce înseamnă să încerce să transpună în lege proverbul "hoțul neprins, negustor cinstit"! Înseamnă împingerea dincolo de os a răbdării... E ca și cum cineva ar spera că lovind focosul unei bombe, aceasta nu va exploda, ori că poate suflul exploziei nu îi va afecta... Vechea speranță că mămăliga nu va exploda! Va exploda, pentru că sufletul acestei țări este încă viu! Iar suflul acesteia îi va mătura pe toți. Parcă îl văd iar pe domnul prim ministru ajungand iar la Bruxelles în fața șefului Comisiei Europene, cu o nouă "to do list" in care să fie modificari ale legislatiei în sens contrar celor pe care le doresc ei. Cu mențiunea că, de exempu, in caz contrar s-ar putea să fie blocate fondurile pentru agricultură să spunem...sau toate fondurile structurale. Cam câți români ar fi în stradă atunci? Cam mulți!

simplu  •  27 noiembrie 2017, 16:52

Citind comentariile de mai sus este iarasi foarte clar ca multi nu au treaba cu ce "se mananca" LEGILE JUSTITIEI"! Acolo se reglementeaza in principal statutul judecatorilor si procurorilor , reguli privind carierele lor si RASPUNDERILE care le au in ceea ce priveste actiunile care le intreprind. NICI o legatura cu gratieri, eliberari de infractori si altele. De aceea este bine sa citim inainte de a vorbi si sa nu ne lasam manipulati. Cat despre achitarile de corupti din dosarele de la instante sa se intrebe fiecare cum de au ajuns faptele de coruptie din legea 78 sa nu mai fie pedepsite de legea penala. Si cine se opune ca aceste pedepse sa fie reintroduse in codul penal . Asta daca se vrea. Daca nu vorba unui copil dintr-un banc celebru: "ii lasam in ignoranta !".

ioan  •  27 noiembrie 2017, 17:04

@anarhist La baza demonstratiilor pentru Arasat a stat cine altul decat statul DPSa. In primul rand din oportunism pentru ca a fost contra lui Basescu. In al doilea rand pentru ca era vazut ca cel mai bun conducator de masini cu boala in ele. In al treilea rand era vazut cu un mare potential de a mai fura ceva de pe urma inzestrarii. (vezi cu avionul, vezi licitatii neintelese si negociate intre ei) Pana la urma capacitatea omului a fost dovedita dar este mentinut pentru ca mai exista carne in macelarie.

imprimanta etichete  •  27 noiembrie 2017, 17:41

bineinteles ca nimic nu e pierdut insa cred ca trebuie sa existe mai multa determinare si poate o constientizare mai profunda a cetatenilor la ce nemernicie asista.

AlexPop  •  27 noiembrie 2017, 18:08

@simplu - cine citeste ce spui tu parca parca ar spune ca sunt nebuni cei care se revolta in perioada asta. In realitate, iti scapa aspectele esentiale are acestor legi: subordonarea a unei parti semnificative din aparatul de justitie catre ministrul justitiei, persoana numita politic. Asta e o chestiune de o importanta deosebita care contravine tocmai principiului independentei justitiei. Insasi prin trecerea acestor propuneri legislative au fost incalcate mai multe legi si proceduri parlamentare, culmea! (ma intreb ce fac organismele care trebuie sa controleze si sa sanctioneze aceste lucruri, dorm?). Prin adoptarea acestor legi, Romania isi incalca angajamentele asumate democratic de catre Parlament prin care ne propuneam sa facem anumite reforme ale justitiei si pe care aceasta lege, intentionat, le-ar implementa fix pe dos! Avand in vedere acestea, exista riscul real ca daca nu ne revenim noi singuri, UE sa nu tolereze astfel de abuzuri (intrucat contravin insasi cu angajamentele asumate de Romania si cu principiile de baza ale UE) si sa ne taie accesul la subventiile din agricultura, blocarea accesarii de fonduri europene pentru investitii etc. Efectele aprobarii acestor legi in forma avuta in discutie in prezent ar fi catastrofale din toate punctele de vedere (financiar, economic, credibilitate etc) si toate astea pentru ce? Doar pentru ca se vrea control politic asupra dosarelor de coruptie care sunt instrumentate.

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 18:29

@simplu Așa suntem noi unii, nu știm cu ce se mănâncă "LEGILE JUSTIȚIEI " . Îți mulțumesc din suflet că ne înveți dumneata. Chiar așa, mama lor de judecători și procurori!! Trebuie neapărat să "RĂSPUNDĂ" în fața domnului Tudorel, cum de îsi permit să îi ancheteze pe binefăcătorii neamului: prea iubitul și nevinovatul Dragnea, mult prea însuratul și de taxe tăietorul Tăriceanu etc. E "Statul Paralel" plătit de Soros, americani, multinaționale și capitaliștii asupritori care se opune, ne-ai convins. Uite, turcii rușii, N coreenii și alții au scăpat de ei și le merge foarte bine. Noi încăpățînații o sa continuăm să rămânem verticali!

simplu  •  27 noiembrie 2017, 18:44

@AlexPop.Sant de parere ca justitia nu trebuie subordonata politic. Urmaresc discutiile punctuale pe marginea acestor legi. Deocamdata nu sant finalizate. Caut articolul care subordoneaza JUSTITIA (adica judecatorii!) si nu-l gasesc. Procurorii nu reprezinta justitia si prin Constitutie sant subordonati( organizatoric ) ministrului. Cat priveste dosarele NICIODATA ! Procurorii sefi, DA!, pot si au facut presiuni asupra lor. Daca acum exista propunerea ca CSM sa faca aceste numiri la procurorii sefi inseamna subordonare politica? Sau daca numirea o face presedintele, acesta avand drept de veto? Incercati sa faceti un exercitiu de imaginatie ca Dragnea ar fi viitorul presedinte. Dar cati stiu ca propunerea privind numirea procurorilor sefi vine de la CSM si sprijinita de asociatiile profesionale ? Iar schimbarea de macaz a aparut dupa pozitionarea procurorilor sefi in functie si al presedintelui ? Care au fost numiti politic prin NEGOCIERI . Sau am uitat ? Problema cu ue e mai complexa , sa nu amestecam lucrurile, de fapt postarea mea se referea la faptul ca legile justitiei nu au legatura cu partea "AILALTA" cu coruptii scapati prin disparitia unor articole din codul penal si legea 78 , a coruptiei zisa, un lucru REAL si demonstrat CLAR de solutiile date de inalta curte. De aceea coruptii stau linistiti, indiferent de la care partide in frunte cu Dragnea daca vreti, atata vreme cat "strada" cere ca articolele in cauza sa nu se intoarca in codul penal. Si cine ii indruma ? Asta era si motivul pentru care sugeram sa nu facem confuzii pe legi adica sa evitam manipulari si sa CITIM, sa ne informam de la surse, adica portalul ICCJ.

simplu  •  27 noiembrie 2017, 19:17

@ Adrian. Recitind postarea mea nu vad unde am sugerat macar ca judecatorii sau procurorii trebuiesc subordonati politic. Dimpotriva. De altfel nici Constitutia nu permite. Subordonarea s-a realizat oricum pe langa lege, este mult de povestit, iar eu nu risc sa fiu alaturat unei tabere oricare ar fi ea. Sa se gandeasca fiecare ca incepand de cam doua zeci de ani numirile de procurori sefi, pentru ca aici e bataia, s-a modificat functie de presedinte si cine era la putere. Acum propunerea initiala a venit de la CSM si a fost retrasa la presiunea presedintelui si a procurorului sef si a celui de la dna. Peste cativa ani alt presedinte si alt procuror vor determina alta schimbare ? Si atunci de ce n-ar fi buna propunerea ca procurorul sef sa fie ales de CSM care reprezinta magistratii ? In sua se face prin alegeri , de ex. In rest chestia cu Dragnea , Tariceanu si alti nord coreeni si legatura cu legile justitiei chiar ca nu ma intereseaza. Si nici sa insist ca cineva sa-mi dea dreptate. Ramane scris , codul penal e macelarit, faptele de coruptie sant discriminate si romanii in strada cer ca aceasta stare de fapt sa ramana. Inca o data cititi achitarile din ultimul an de la inalta curte ! Cine vrea.

Vict  •  27 noiembrie 2017, 19:22

Domnul Tolontan nu prea intelege cum functioneaza o democratie. Ziarul acestui domn urla acum aproape un an ca demonstratia anti PSD de la Bucuresti era data in direct de catre televiziunile din strainatate (manipulare similara cu mineriadele sau cu "evenimentele" din decembrie 1989) ; adica daca se da la TV e musai ca si alti *** sa vina in strada. In ce tara civilizata din lume faptul ca o manifestatie e data la TV devine stire de presa ? Asta e halucinant. Guvernul PSD e un guvern legitim. Daca acest guvern incalca legea, ONG-urile pot da guvernul in judecata si justitia isi spune punctul de vedere. Peste 3 ani se poate alege o alta majoritate parlementara, si alt guvern. Alegerile si justitia sint instrumentele folosite intr-un stat de drept. Strada nu il impiedica pe Trump sa introduca aberatii legislative - dar judecatorii pot face si chiar fac asta. Majoritatea romanilor au ales PSD plus ALDE. E timpul ca romanii cu alte optiuni politice sa respecte alegerea majoritatii, si sa se lupte in salile de judecata cu puterea actuala. In nici o tara din lumea drepturile minoritatii nu sint respectate; legile sint respectate, sau ar trebui sa fie respectate. Nu e vina PSD ca dreapta nu a reusit sa convinga majoritatea romanilor la ultimele alegeri. P.S. Nu sint votant PSD - dar asta nu ma impiedica sa apar principiile statului de drept !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 19:27

@simplu Mie unul îmi este foarte greu să-i suspectez de bune intenții pe acei domni. Pentru că dacă le-ar fi avut ar fi urmat calea corectă. 1. Ministerul Justiției: consultare și punere de acord cu toți cei interesați: CSM, asociațiile de magistrați, ONG, partide, Comisie Europeană (vezi MCV) etc 2. Aprobare în guvern și trimitere către parlament 3. Dezbateri în comisii și aprobare în parlament 3. Promulgare Graba asta nu anunță nimic bun. Nu cred ca lumea este manipulată pentru a ieși în stradă să blocheze modificarea legilor în sensul îmbunătățirii lor. Chiar crezi ca majoritatea magistratilor care s-au opus adoptării de această manieră sunt si ei dezinformați? Controlul politic al justiției este miza. Tot ce e pe lângă, oricât de necesar ar fi, este inoportun dacă mărul este otrăvit!!! Și cine sunt șefii acestei comisii: diverși absolvenți la "bătrânețe " a unor universități de bloc, deja incompatibili în justiție, aroganți etc.

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 19:50

@Vict Afirmația ta: "In nici o tara din lumea drepturile minoritatii nu sint respectate; legile sint respectate, sau ar trebui sa fie respectate." spune tot. PSD a câștigat alegerile și 4 ani fac ce vor, e puțin greșit deasemenea. Astea cu PSD-ul cel convingător și dreapta cea rea sunt slabe. Atunci când o putere câștigată nu este folosită corect ea devine legitimă. Te rog caută in programul lor de guvernare unde sunt toate modificarile in dreptul penal pe care le promovează acum. Era vorba de salarii, spitale, fonduri europene, autostrăzi etc. Cu minciunile astea au luat cam jumătate din voturile pe care le luase președintele. Cine e mai legitim crezi: cine a luat 3 sau cine a luat 6 milioane de voturi? Întreb doar domnule "apărător al statului de drept" nevotant psd!

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 19:53

Corctare: Atunci când o putere câștigată nu este folosită corect ea devine ilegitimă.

Andrei F  •  27 noiembrie 2017, 20:11

@Adrian • 27 noiembrie 2017, 19:27 Domnule,ce graba?Astia acum se folosesc de ce au facut tehnocratii,deci pot spune oricui ca dezbaterile au fost incepute din 2016....Asa este legea acum...De asta nu a fost Ordonanta de Urgenta a astora...Apoi doamna Pruna a dezbatut ea ceva? La ea a mers cu Ordonanta...Hai sa trecem si peste asta...Legile de acum au trecut prin Ordonanta... A lui Boc,Macovei...De domnul Portocala ai auzit?Pateste el ceva?Procurorului Iacobescu a avut parte cumva de o minima dreptate macar acum cand s-a vazut ca a avut dreptate?Domnii ziaristi care-l faceau nebun au avut macar din partea breslei din care au facut parte ceva de suferit?Pe domnul Tapalaga ACUM il intreaba cineva ceva?Pe domnul Basescu care declara ca la el se facea Justitia in birou a fost macar intrebat?Asta este normalitatea pentru dumneata?Adica cei 3 oameni ai lui Basescu sa fie oamenii providentiali chear daca tot Basescu spune ca au arestat 3 oameni tot de ai lui?Adica pusi de el?Ai urmarit si dumneata cum Fostul a luat telefonul cu televiziunile de fata?Si...?Asta-i normalitate?Afirmati ca legile daca se schimba are sa protejeze pe cei care le fac...O fi ,nu o fi asa...Dar ca aceste legi de acum protejeaza pe unii nu va este clar???

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 20:16

Una bună care se leagă puțin de imaginea precedentă în care vizualizam o eventuală "to do list" în cazul unor legi aprobate pe "genunche": (luată de pe site-ul digi24) "Întrebat dacă are încredere în OLAF, Mihai Tudose a replicat: ”Dumnezeule, asta chiar e o întrebare, nu? Da, eu am încredere în OLAF”." Voi aveți încredere în OLAF? Dar în MCV? UE, NATO și alte dintr-astea? Eu am! Da dragă domnule Cătălin Tolontan, nimic nu e pierdut, totul se joacă. Unii joacă cu Iordache, Dragnea, Tariceanu iar ceilalți cu OLAF, UE și NATO. Spune-mi cu cine ești prieten ca sa-ți spun cine ești!!

cristian dogaru  •  27 noiembrie 2017, 20:23

domnule Tolontan, sunteti moderat post-factum, daca ieseau sute de mii gaseati probabil ceva zguduitor, cat o averitizar aratata de cutremur pe site-ul lui Guran....sunteti partinitor dar intr-un mod inteligent, prin omisiune....n-am vazut sa faceti mare tapaj de lufturile DNA dar punctati bine cand e sa-i articulati adversarii....sunteti probabil un vector de influenta de ultima instanta, cand Tapalaga si-a epuizat patetismul, Dogioiu nu mai reuseste sa panicheze iar lui Guran ii dau cu virgula dramele fiscale la adresa patronilor si angajatilor din privat. Evident, sunteti mai eficient decat toti 3 luati impreuna cu Savonarola de Roland Garos, amicul CTP

simplu  •  27 noiembrie 2017, 20:24

@ Adrian. Tocmai asta este! Legile justitiei nu au legatura cu dreptul penal. Aici este si confuzia abil sugerata. Singura modificare incercata la codul penal era de fapt reintroducerea art 297 prin ord 13 respinsa la presiunea strazii. Si a ramas ca inainte : abuzul nu mai este pedepsit la fel ca si altele enumerate mai sus. Eu zic ca daca societatea vrea asa , asa sa fie, DAR coruptii scapa toti in prezent. Ce este de facut , asta e intrebarea. Iata deci cum corupatorul, adica cel cu mita pentru contracte nu mai gasea pe nimeni dispus sa primeasca, acum poate da linistit si se numeste loby-st.Si ramane intrebarea: DE CE cu ajutorul strazii se forteaza ramanerea starii de fapt , adica dazincriminarea faptelor de coruptie ? Repet dovezile sant in actele de achitare de la ICCJ.

Andrei F  •  27 noiembrie 2017, 20:52

@Adrian • 27 noiembrie 2017, 20:16 Ce greseala faceti!!!Spuneti:,,." Voi aveți încredere în OLAF? Dar în MCV? UE, NATO și alte dintr-astea? ,,...Cand este vorba de justitie toate astea nu fac doi lei in fata CEDO....CEDO se ocupa domnule cu abuzurile...Si CEDO ne situeaza linga Turcia in respectarea drepturilor omului....

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 21:52

Acum 30 minute: U.S. Departament of State. Suntem îngrijorați că modificarea legilor justiției va submina lupta împotriva corupției. Niște dezinformați care ne vor răul. In limbaj diplomatic mai mult decât îngrijorați ar fi: ia mai duceți-vă naibii...

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 22:01

@simplu: condamnări sunt, asta cu banda rulantă e manipulare. Nu vor mai fi când procurorii nu vor mai face nimic fără aprobare de la superiorii numiți politic. Termenul independent a fost scos din lege. Sefii vor fi numiți de tov. ministru al justiției. CSM și președintele nu se mai pot opune. Și cum nimeni nu o să mai fie acuzat fără aprobare de la partid, judecatorii pot fi cei mai corecți că nu mai au cum sa-i condamne.

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 22:07

@Andrei F: chiar nu se merită. Nu ai înțeles nimic. Lasa-i pe CEDO să se ocupe de abuzuri, e treaba lor. Ăștia vor sa-și bage justitia in buzunar. E mai grav decât intelegi. Trebuiau să construiască pușcării și să lase borfașii acolo nu să le dea drumul pe stradă. Dacă o să dea vreunul de tine să știi că nu e vina CEDO. E vina borfașilor din politică.

Adrian  •  27 noiembrie 2017, 22:11

Dacă e cineva interesat. De soarta României și a parteneriatului cu SUA. https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/11/275899.htm

Mihai  •  27 noiembrie 2017, 23:28

V-ati gindit vreodata, dle Tolontan, ca poate multimea nu a iesit pt ca nu e de acord cu revendicarile miscarii "rezist" si cu acest stil de a incerca sa-si impuna ideologia cu forta? Intr-adevar, "multimea are propria logica" si aceasta logica ii permite sa nu se lase manipulata...Nu faceti greseala sa subestimati intelepciunea populara, caci daca ne ascultam batrinii(parintii si bunicii) de la inceput, nu ajungeam in situatia actuala...In orice societate democratica, rezultatul alegerilor este respectat, chiar daca ne convine sau nu...Asta este esenta democratiei! Cind se uita acest lucru si un grup de dementi incearca sa impuna cu forta o alta configuratie politica, cu un dispret total fata de votul a milioane de romani, atunci s-a murit degeaba in '89...

Andrei F  •  28 noiembrie 2017, 0:02

@ Adrian Pai se pare ca unul dintre noi nu intelege...Cine a hotarat sa se dea zile libere in cazul celor inchisi?Si crezi ca ACUM justitia este pentru toti?Ti- am dat exemple de ce este ACUM...Ce o sa se intample cand o sa cada dropul...o sa vedem atunci...Daca ACUM Justitia are 24% incredere a populatiei ce- ti spune?

sundance kid  •  28 noiembrie 2017, 0:56

@ ducu Ba demagogi ca tine se gasesc la piata obor cit cuprinde numai ca acolo oamenii sunt mai preocupati de preturi decit de altceva . Au trecut 28 de ani nu 20 de ani ca sa mai fiti optimisti cu atit mai mult realisti !! Stiu . Scuze . sabloane . Ca daca ar fi fost altii la putere statul roman era unul puternic aia aia....

Luca  •  28 noiembrie 2017, 8:25

Noroc cu americanii ! Probabil si Europa va reactiona saptamana aceasta ! Pana la urma PSD nu o sa aiba curajul sa izoleze RO si o sa mearga linistiti la inchisoare . Aseara , o doamna , la un post rosu , spunea ca statul paralel are legi paralele , dupa care se ghideaza !!! Distractie maxima ! Nu mai stiu ce sa inventeze ! Sa ii vedem ce spun acum despre avertismentul americanilor !

cornel2017  •  28 noiembrie 2017, 8:38

sunteti un om al "sistemului", ca tapalaga si dogioiu, doar ca dumneavoastra nu aveti, se pare, trecere ca cei doi la sri...lasand la o parte faptul ca impreuna cu cele doua colege de ziar faceti politica intr-un ziar de sport, oare de ce niciodata nu ati scris si impotriva sistemului, ca slava Domnului ati avea ce....

Andrei F  •  28 noiembrie 2017, 10:15

@Luca • 28 noiembrie 2017, 8:25 Domnule ,nu este nici un noroc!Acum ,sau de acum o sa trecem printr-o perioada si mai grea!!!Mana soldatului american care trebuia sa fie la Deveselu nu o sa fie niciodata inlocuita ...Au venit,au aparut stirile cu fondurile americane care sunt taiate si acum romanul incearca sa suplineasca...Nu stiu cat de mult ne puteau iubii americanii dar si ei si-au dat seama cine suntem....Din pacate aflam mereu prea tarziu...Ne spune ceva fostul Presedinte ....ceva cu clantele...

AlexPop  •  28 noiembrie 2017, 11:32

@simplu - nu m-am referit la judecatori, ci la "aparatul de justitie", mai concret la parchete. Procurorii trebuie sa faca o treaba independenta, in scopul investigarii faptelor de natura penala si nu la comanda cuiva si nici sa decida ministrul justitiei (persoana numita politic) daca e oportuna sau nu demararea unei investigatii - asa ceva e complet absurd si halucinant pentru o tara democrata, reprezinta in mod direct imixtiunea politicului (este fix o forma practicata in statele cu regim dictatorial) si se abate grav de la principiile de functionare UE (sau al oricaror state civilizate, oricum). Evident ca ministrul nu ar aproba cercetarea membrilor propriului partid, oricate infractiuni ar fi savarsit acestia. De-asta se si scandalizeaza atatea institutii straine, state partenere cu noi (ca inteleg ca vocea organizatiilor civice sau oamenii din clasa mijlocie nu conteaza, pentru unii). De-asta si SUA au intervenit si au dat acel comunicat, pentru ca s-a intrecut masura, iar guvernarea e doar o perdea de fum, timp in care legile justitiei sunt ciopartite in mod permanent (este efectiv un asalt asupra justitiei, ce are loc de aproape un an). Nu se vorbeste o chestie aici - in cazuri de genul asta, SUA (sau alte state) in prima faza si in mod prioritar isi rezolva divergentele pe cale diplomatica (adica "intern", in mod bilateral), respectiv prin ambasadori, emisari etc, practic in mod semi-privat/bilateral, respectiv doar intre SUA si Romania. In cazul Romaniei, aceste practici au esuat, intrucat puterea de la Bucuresti a respins orice fel de negociere si nu a tinut cont de nicio atentionare de pana acum. Asadar, SUA nu au avut de ales si au intervenit public, prin acel comunicat - care ajunge la TOATE statele din lume, aici e partea care ar trebui sa ne intereseze cel mai mult (pe langa mesajul celui mai mare partener al Romaniei, SUA, mesaj transmis printr-o interventie destul de rara). Acum, orice tara care doreste sau are deja relatii cu Romania, se va uita la comunicatul SUA care arata ce derapaje se intampla cu justitia din Romania, respectiv asaltul asupra justitiei. Acest comunicat nu mai este doar o forma de comunicare intre SUA si Romania, ci este in mod direct un semnal pe care guvernul SUA il da intregii lumi. Un semnal de care vor lua act inclusiv cei din Germania, UK, Franta si toate celelalte state care intra intr-un fel sau altul in contact cu Romania. Sa nu uitam ca declaratiile (adica balbaielile) liderilor PSD referitoare la comunicatul SUA sunt doar pentru publicul PSD din Romania, aceste balbaieli nu vor ajunge la UK, Germania etc - in relatia cu Romania, aceste tari vor tine cont de comunicatul SUA, nu de balbaielile pe care le transmite Olguta la tv.

Comentează