Om fi oameni, dar pentru cei care ne conduc nu suntem persoane!

Când Mona Muscă și Adrian Năstase înțeleg mai mult din democrație decât politicienii de azi

marți, 28 noiembrie 2017, 11:38

 

SC Parking SA este o societate înființată de Primăria Focșani ca să gestioneze parcările din oraș.

Modelul există și în alte orașe și a atins apogeul în București, unde Gabi Firea a fondat o sumedenie de companii ale Primăriei.

În Focșani, director la SC Parking a fost uns Dorian Alecsandrescu, membru PSD și fost consilier local. Presa locală relatează că Alecsandrescu este căsătorit cu fiica iubitei actualului primar, Cristi Misăilă, PSD.

Înainte de a pleca de la Parking SA ca să ajungă șeful Poliției Locale, Dorian Alecsandrescu a umplut schema cu o sumedenie de colegi de la PSD, conform ziarul vrancea24.ro.

Ziarul a vrut să afle organigrama.

Prin redactorul-șef, Sebastian Oancea, Vrancea24.ro a solicitat, printr-un e-mail, să primească lista angajaților de la compania Primăriei.

Au apelat la Legea 544, a liberului acces la informațiile de interes public.

Răspunsul Parking SA, sub semnătura directorului Răzvan Giani Mircea, sună astfel: ”Din cerere nu rezultă niciun element de identificare din care să rezulte că cererea dumneavoastră este înaintată de o persoană, fie fizică, fie juridică”.

Oamenii Primăriei adaugă: ”Rezultă că dumneavoastră sunteți doar un portal, nu putem transmite informații către un portal, întrucât acesta nu este o persoană”.

Și încheie: ”Vă rugăm să prezentați datele de identificare, demonstrând calitatea dumneavoastră de persoană”.

Imaginați-vă cum au stat în birou ei acolo, cu o cafea în față, inspirați de ninsoarea care se așterne, în căutarea unui răspuns pentru tâmpiții de ziariști.

”Nu e semnat, șefu!”. ”Păi, ne-a venit pe mail”. ”Și ce dacă? De unde știm noi că e de la Vrancea 24?”. ”A venit de la e-mailul lor”. ”Da, dar nu au precizat dacă le cer în nume personal sau ca publicație. Și publicația nu e persoană. Poate că nici persoana nu e persoană!”.

Cum am ajuns aici?

În 2001, un grup de ONG-uri înaintează un proiect de lege pentru ca oricine să aibă acces la informațiile de interes public.

Printre ONG-uri se numără Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenția de Monitorizare a Presei (Active Watch), Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Institutul de Politici Publice.

”A fost unul dintre acele rare momente stelare, când societatea civilă și partidele au cooperat. Iar România a făcut ceea ce trebuie, fără să îi fi cerut nimeni asta. Nu ne-a cerut-o UE”, își amintește Ioana Avădanei, de la CJI, unul dintre inițiatori.

Ea rememorează că, la inițiativa Monăi Muscă, PNL a preluat ideile. ”Au mers cu ele în Parlament, unde PSD a venit cu propriul draft de lege”.

Era guvernul Adrian Năstase, iar cel delegat de premier pentru promovarea legii a fost ministrul Vasile Dâncu.

”Au dezbătut în comisiile parlamentare, s-au contrazis și, în final, politicienii au ales ceea ce era mai bun din ambele propuneri, a PNL și a PSD”, spune Avădanei.

Pe 23 octombrie 2001, legea este publicată în Monitorul Oficial.

Și, din acel moment, orice cetățean român, că e ziarist sau nu, are dreptul să primească de la autorități informații de interes public.

Nici măcar nu trebuie să faci obligatoriu cerere scrisă, există și opțiunea telefonică.

Pentru că totul ar trebui să se bazeze pe cooperare, nu pe ideea SC Parking Focșani de a-l ”prinde” pe interlocutor.

De ce cooperare? Pentru că informație publică nu înseamnă că ți-o dă sau nu ți-o dă, în funcție de starea de spirit sau de gustul cafelei.

Demnitarul sau funcționarul are interesul și obligația să ți-o ofere de vreme ce nu-i a lui! Informație publică înseamnă că acea informație aparține publicului.

Din 2001 și până azi, mii se investigații, de reportaje și de dezvăluiri de presă s-au bazat pe această lege. Binele public rezultat este incomensurabil.

Încet, încet, autoritățile au acceptat că doar gestionează datele, dar nu le dețin. E un interes reciproc pentru transparență.

Informația e a cetățenilor, așa cum ale lor sunt clădirile în care lucrează primarii, copiatoarele, automobilele, serviciile în sine și documentele oficiale care circulă în interiorul clădirilor.

Dar, după 16 ani, am ajuns să fie luat  peste picior ceea ce s-a construit prin efort bipartizan.

Iar Focșaniul nu e singurul caz.

Regresăm.

PNL-ul Monei Muscă și PSD-ul lui Adrian Năstase, fiecare cu culpele lor, pentru care în mod just au plătit și plătesc, aveau un minim respect pentru căutarea unui numitor comun fără de care conviețuirea socială este imposibilă.

Pentru că, până la urmă, ce este răspunsul oamenilor primarului  din Focșani Cristi Misăilă decât o bătaie de joc la adresa celor care i-au angajat și-i plătesc?

Să dovedești că ești persoană! Că exiști. O nouă școală de filosofie ontologică s-a fondat la Focșani.

Culmea e că Legea 544 din 2001 prevede foarte clar, la Articolul 6, condițiile pe care trebuie să le îndeplinești când soliciți o informație de interes public:

”(3) Solicitarea în scris a informațiilor de interes public cuprinde următoarele elemente: 
a) autoritatea sau instituția publică la care se adresează cererea; 
b) informația solicitată, astfel încât să permită autorității sau instituției publice identificarea informației de interes public; 
c) numele, prenumele și semnătura solicitantului, precum și adresa la care se solicită primirea răspunsului”.

Iar primul paragraf al Articolului 6 este:

”Orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice, în condițiile prezentei legi, informațiile de interes public”.

Și atunci și-au zis: ”Păi, să dovedească faptul că e persoană!”.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Gareth Edwards  •  28 noiembrie 2017, 12:01

Observ un fapt indubitabil pozitiv...unul dintre prenumele domniei sale este Giani, pesemne ca parintii sai ascultau melodiile lui Giani Morandi in perioada cand l-au conceput, ceea ce este absolut fantastic din moment ce exista si varianta manelelor...

Georgica  •  28 noiembrie 2017, 12:05

Probabil acel portal apartine unei SC. In legea SC (L31/1990 )exista prevederea ca pe situl propriu trebuie trecute datele de identificare. Cam orice comunicare cu o institutie a statului se bazeaza pe transparenta. Regula de bun simt e sa te prezinti inaintea unei discutii.

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2017, 12:06

@georgica: ziaristii se prezinta cu numele institutiei media, nu cu numele societatii comerciale de care apartine ziarul, radioul sau televziunea. Nu veti auzi "Sunt X de la Warner, ci sunt X de la CNN". Si, ca autoritate, nu raspunzi unei entitati juridice, sa stiti, ci unui ziarist, televiziunii sau radioului. Sigur, daca interesul e sa nu raspunzi, poti cauta ca autoritate publica tot soiul de subterfugii pana cazi in ridicol.

Luca  •  28 noiembrie 2017, 12:08

Aceasta poveste va ajunge de POVESTE ! :-) Din pacate , ce se intampla in orase mici , este jungla ! Fac ce vor , cum vor , cand vor ! Nu se opune nimeni , pt ca toti au carnete de partid ! Rar , cate un jurnalist mai descopera ceva si de teama opresiunilor , nu isi da numele .

haudinamo  •  28 noiembrie 2017, 12:11

@Gareth Edwards Dupa faptele fiului se pare ca "ascultau" mai mult Directia 5 :)

senateo  •  28 noiembrie 2017, 12:15

Din articol se intelege ca scrisoarea a fost trimisa pe e-mail. In lege se specifica ''solicitarea IN SCRIS a informatiilor''. Stand si interpretand acest lucru intr-adevar una este in scris pe hartie, unde la sfaritul cererii te semnezi, si alta este un document electronic in care uneori nu poate fi identificat solicitantul, hackerii stiu de ce. Personal cred ca daca orice persoana ar trimite un document tiparit si semnat care este apoi inregistrat atunci acesta nu mai poate fi contestat. Mai ganditi-va si la cate procese verbale contraventionale se ataca in instanta pentru ca nu sunt corect redactate. Dupa mine acest articol nu isi are rostul atata timp cat subiectul nu este unul ce nu poate fi contestat.

Costel Tudor  •  28 noiembrie 2017, 12:18

Tolontane. tu esti de acord cu amestecul ambasadorului american in treburile interne ale Romaniei ?

Calin  •  28 noiembrie 2017, 12:30

Nu cunosc legea respectiva, dar nu sunt prevazute și penalități legea se încalcă? Ar trebui data in judecata Parking SA. Răspunsul primit este la mișto.

Alex  •  28 noiembrie 2017, 12:58

Salut Catalin, Daca articolul ar fi doar despre situatia din Focsani ar fi foarte bun. As aduce si eu chiar niste adaugiri legate de Metrorex, care de 7 luni nu doreste sa raspunda celor 2 solicitari pe care eu le-am facut. Ca un jurnalist cu experienta am pretentia de la tine ca vezi tot contextul in care Departamentul de Stat a dat comunicatul invocat de tine la inceputul articolului. Romania tocmai a semnat cu SUA un contract pentru sistem de rachete Patriot la un pret de aproape 2 miliarde de dolari. Multumesc, Alex

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2017, 12:59

@Alex: am facut doar o comparatie, doua momente, doua realitati. Tocmai pentru ca esti jurnalist intelegi ca nici un articol nu e un compendiu care sa se dezvolte in toate directiile si sa surprinda toate nuantele. Multumesc!

ClaudiaP  •  28 noiembrie 2017, 13:18

@senateo: amice, sunt informatii publice ce cer jurnlistii, nu parola de la seiful in care isi tin bistarii. ii lasa rece pe hackeri astfel de informatii de 2 lei cere s menite a fi publice.

haideusicfr  •  28 noiembrie 2017, 13:26

Adrian Nastase a fost prim-ministrul Romaniei ,cand am intrat in Nato. A fost vecin de apartament cu Basescu . Base s-a razbunat pe Nastase cand acesta i-a spus: intre noi doi e o diferenta de doua biblioteci citite. Doamna Musca e inafara oricaror discutii negative.

Ilie  •  28 noiembrie 2017, 13:53

Urasc sa vad cum ambasadorul SUA se baga in problemele Romaniei. Acest om are curaj foarte mare, stie ca nimeni din conducerea tarii nu-i spune nimic. Acest individ ne ia drept prosti si ne meritam soarta atata timp ca Presedintele-i permite. Nu am vazut vreodata ca un ambasador roman, sa dea lectii americanilor.

Ilie  •  28 noiembrie 2017, 13:55

Nu cred ca Departamentul de Stat al SUA este ingrijorat cu privire la situatia justitiei, ci doar ambasadorul. Arunca pastila pe Departamentul de Stat doar pentru a fi luat in seama si a speria conducatorii tarii.

Sile  •  28 noiembrie 2017, 14:14

Ce legătură are situația de la focșani cu reactia americanilor? Ceea ce au facut yankeeii e o mojicie la fel de mare precum cele facute de sovietici in anii '50. Sper ca parlamentarii nostri sa nu tina cont de epistola de la washington si sa legifereze ce trebuie pentru țară. Iar legile justiției chiar trebuie schimbate, indiferent ca vrea sau nu klemmă, kovesikă sau klaussică. Sau statul paralel...

Ion  •  28 noiembrie 2017, 14:21

Sa nu confundam lucrurile. Dl Tolontan vorbeste despre aroganta alesilor sau a unor numiti in functii, de catre alesi, in a respecta o lege, aceea a accesului la informatii, si de a-si face datoria. Nu se poate contracara cu ideea : "dar americanii de ce se baga...in laptele nostru". La ideea de inceput raspunsul este clar : aroganta lipsa de efecte a nerespectarii legii, aglomerarea in functii tehnice a unor politruci din zona a doua, a PSD, etc sint cauze clare. Cit despre americani, pai daca vrei sa imparti acelasi set de valori cu ei,daca vrei sa circuli prin America liber ( nu urmarit) daca vrei sa ai rachete Patriots, atunci trebuie sa te comporti normal, sa nu incurajezi corupia, ba mai mult sa o pedepsesti, si -de ce nu ?-sa nu te lasi condusi de corupti dovediti, iar "poporul" sa ii voteze , in continuare,"cu orice risc", chiar si al ....prostiei. De aia "se baga" americanii, ca filorusii, filochinezii din partidul comunist nu au murit, ba chiar au aparut urmasi. iar prin apropiere , la Budapesta, Chisinau, Sofia, Istambul semnele dictaturii se vad , chiar si de catre ....miopi.

Crimson Veritas  •  28 noiembrie 2017, 14:31

D-le Tolontan ... Departamentul de Stat al SUA ... nu ne 'avertizeaza' ... ei nu reprezinta o autoritate superioara ... ei fac Politica de Stat ... Poltica Statului si Cetateanului American. Incercarea d-voastra (de altfel abvsolvent de stiinte reale) disperata de a cauta referinte morale ... in afara tarii ... pe care sa vi le insusiti si promovati ... ca AXIOME ... este [...]. Si eu am studiat Informatica la liceu ... inteleg foarte bine conceptul algoritmic in care functionati, de la pascal, la C++ si Java, de variabile si constante, clase si liste recursive, pana la functii si proceduri ... begin {if (a==b) then [do this] else [do that]} End. Stiintele umane nu functioneaza in logica algoritmica ... de asta aveti si d-voastra dificultatiu ... sa aplicati logica algoritmica ... la contextul administratiei unei societatii ... si politicii ... Spre deosebire de d-voastra ... eu prefer sa va aplic la fiecare aritcol prezumptia de ... naivitate (deci nu iau in considerare presupunerea rezonabila ca sunteti rau intentionat ... pentru ca este deasemnea posibil sa nu intelegeti). O data cu explozia tehnologiei din anii 90 ... foarte multi romani s-au indreptat catre stiintele reale ... ceea ce nu este un lucru rau ... stiinta este un domeniu foarte apetisant, si un deomeniu care ofera foarte multe certitudini ... rar poti gresi ... ca sa zic asa! Deci va respect decizia ... chiar va invidiez ... dar ea nu va face experti si atot-cunoscatori ai stiintelor umane ... fie ca vorbim de drep, filozofie, sociologie, psihologie, stiinte politice, etc. Aici nu sunteti in elementul d-voastra ... si se vede ... pentru ca incercati sa complilati un program informatic ... in niste situatii ... cu care nu este compatibil. Daca era asa simplu ... scriam un program ultra-complex ... care sa faca ... justitie ... subt toate aspectele ei ... de la cercetare, anchetare, judecata, decizie! Departamentul de Stat al US ... face Politica Extrena ... care sa servesca interesele Statelor Unite ale Americii ... nu face cu D-voastra ... nici Lecii de Etica, nici Lectii de Democratie, nici Lectii de Drept, si nici Lectii de Politica! Pentru cultura d-voastra generala ... Sistemul de Drept din US ... este total diferit ... Politicul acolo are mult mai multe parghii de control asupra Justitiei ... CETATEANUL ... decide pentru Cetatean ... prin Corpul de Jurati ... nu in toate spetele ... nu in spetele, dar in foarte multe ... Statul (prin Judecator) ... este un simplu observator ... al desfasurarii procesului. Iar US este o Federatie ... este ceea ce se numeste Federal Law and Jurisdiction ... si sunt Legile Fiecarui Stat in Parte. In caz de conflict Federal Law are prioritate ... dar in cele mai multe cazuri ... vorbim de 80-90% din litigii ... se aplica legile statului unde s-a comis o fapta, sau unde subiectul isi are sediul / domiciliul. Eu cred ca d-voatra ... incurcati grav borcanele ... pozitia Departamentului de Stat a US ... este o Pozitie Politica ... ei actioneaza ca si cum 'Sistemul Juridic Kovesist' din Romania ... este un business ... in care au investit niste bani de-a lungul timpului, Laura Codruta Kovesi a facut stagii de pregatire ... in US ... si US a beneficiat de pe urma acestei investii ... in cateva cazuri publice ... numai de care stim noi ... cazul 'Microsoft', cazul 'Bechtel' ... doar 2 cazuri care imi vin in minte ... care in ciuda faptului ca Statul Roman a fost prejudiciat cu milioane de euro ... Parchele d-n ei Kovesi ... nu au considerat ca exista elementele constitutive ale unor infractiuni ... ba mai mult ... aceste dosare ... au fost clasate ... chiar cu riscul ca sa scape de raspundere penala ... si anumiti oficiali romani de rang inalt. DNA-ul este evident o 'investitie' americana in romania ... o afacere ... iar comunicatele Departamenului de Stat US ... trebuiesc interpretate in acest context. D-voastra incercati cu disperare ... sa folositi acest lucru ca argument ... care sa ne combata pe noi ... care am studiat dreptul in Romania ... si care am cititi si proiectul acestor legi ale Justitiei ... dpmdv ... este acelasi ca si cum eu as incerca sa va aduc argumente ... 'avertizari' ... care sa demonstreze ca 1+1 = 3 ... ce argument pot sa va aduc eu ... care sa demonstreze ca 1+1 = 3 ... de Moise? de la Trump? Nu cred ca exista vreun argument in acest sens ... care sa convinga ... si reciprocra este la fel de valabila, chiar daca cei care sustineti contrariul nu aveti educatia juridica necesara. Legile Justitiei ... nu au nici o treaba cu amestecul politicului in justitie ... nu asta se urmareste (din pacate) ... se urmareste ... cresterea calitatii actului de justitie ... si crearea unor mecansisme de responsabilizarer a magistratilor ... care sa fie independente de politic (din pacate) ... presedinte ... desi este iun factor plitic ... ramane sa numesca el procurori ... ca si pana acum ... deci cum sa fii credibil ... daca nu reusesti sa oferi nici un argument ... care sa susinta teza la care faceti referire ... 'afectarea independentei justiei' ... In al 2-lea rand ... Politica este ceea ce diferentiaza o comunitate de oameni, de o comunitate de ... animale! Eu nu vad controlul politicului asupra numirilor / revocarilor / activitatii (neintrand pe continutul efectiv al dosarelor) .. .ca un lucru nociv, ci unul BENEFIC pentru sanatatea democratiei ... Politicienii nu sunt picati din cei ... ii votam NOI ca sa ne reprezinte si sa exercite acest control de LEGALITATE in numele nostru ... le luati acest drept ... ne luati NOUA acest drept. Adica pentru un Politician ... prezumptia d-voastra este ca el este un Infractor ... si rezolutia sa este sa ... vezi-doamne ... forteze un magistrat sa faca nasoale ... in schimb un Magistrat care se joaca la modul direct cu viata si libertatea oamenilor ... pezumtia d-voastra este ca reprezinta un Arcangel ... in afara oricarei suspiciuni ... sunteti pe un vector de gandire total eronat, si de inspiratie fascista ... lejeritatea cu care discrimnati ... intre oameni, categorii, profesii ... este LAMENTABILA!

Mirela  •  28 noiembrie 2017, 14:31

La mine in Drumul Taberei anul trecut se dadeau concerte in Piata Moghioros organizate de primarie: de 1 decembrie, de Craciun, de Revelion, de Valentine's Day, de Dragobete, de 1 martie, de 8 martie, etc. Si de fiecare data tineau cateva zile, poate chiar saptamani. Zi de lucru / zi libera, pt ei nu conta, eu aveam concert la mine in casa. Erau extrem de deranjante, cu un volum mult peste limita admisibila (stateam in casa cu geamurile inchise si ascultam muzica lor). O muzica oribila, data de 'artisti' in devenire. A fost concert si la patinoar (dat de particular, nu pe banii contribuabililor), dar cu Holograf si cu un volum mult mai mic, era o placere sa-i asculti, Dan Bittman e un maestru. Le-am trimis o plangere on-line pe site-ul primariei, am trecut toate datele mele de identificare si adresa, in care le-am cerut sa intrerupa acele concerte (au tinut cont, nu am mai avut asa ceva de atunci si in locul unde era scena au adus flori) si le-am cerut si contractele pentru toate 'concertele' cu care am fost terorizata. Sa stiu si eu cati bani s-au cheltuit din buzunarul meu. M-au trimis un raspuns pe mail cu nr de identificare al plangerii si atat. Nu am mai auzit nimic de la ei. Oricum, eu multumesc echipei de pe acest site pt ca datorita dvs. am invatat sa-mi cer drepturile. Si am scapat si de acele concerte ingrozitoare.

Andrei F  •  28 noiembrie 2017, 14:32

Uite o problema foarte bine spusa...Totusi are o mica problema.De ce este pusa numai acum?Cand era Boc a fost cineva deranjat pentru ca Tarom suplimentase brusc zborurile spre Cluj?De la Cluj a trebuit sa vina pana si vechiul sofer!A deranjat pe cineva ca Udrea fusese avocatul lui Basescu si apoi a urcat in ierarhia statului? Hai treaca-mearga...sunt eu pricinos...Dar o fi cineva care considera ca PSD este vesnic si ca ii vom privi pe toti ca pe astia dupa ce nu au sa mai fie la guvernare?Desigur ,eu sunt un ciudat!Uite ma intreb de ce nu intreaba NIMENI din presa ce se mai aude cu sutele de sesizari ale Guvernului Ponta?Poate aveam motive sa radem de Ponta sau poate asa se curata guvernarile intre ele.Am uitat toti ca se spunea ca alternanta la guvernare este cel mai bun lucru pentru democratie pentru ca asa guvernele se verificau unele pe altele?De exemplu dupa Firea-ca tot deranjeaza- nu ar fi bun un primar de alta culoare?

Grig  •  28 noiembrie 2017, 14:49

@senateo Te citez "una este in scris pe hartie, unde la sfaritul cererii te semnezi, si alta este un document electronic". Gresesti, conform normelor legale, corespondenta electronica (e-mail-ul, cum ii spunem in limbajul comun) este absolut echivalenta cu corespondenta scrisa pe hartie.

m_d  •  28 noiembrie 2017, 15:27

@Crimson Veritas: mult zgomot pentru nimic. Concluzia ta e ca politicul are DREPTUL prin nastere sa isi aleaga justitia care ii convine? :) :) :) Politicul e rege, deci. Poate la voi, in statele bananiere, ca la noi, in cele "paralel- europene", avem traditie monarhica diferita.

Gheorghe Serban  •  28 noiembrie 2017, 15:29

Nu pot sa-i dau dreptate totala d-lui Tolontan. Eu nu sunt sigur daca s-a respectat legea de catre solicitant, mai ales daca informatiile solicitate sunt "informatii de interes public". Este adevarat, nici raspunsul firmei nu este fara cusur.

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2017, 15:30

@Gheorghe Serban: nu trebuie sa-mi dati dreptate. Dar in toate tarile democratice lista unor oameni care lucreaza la stat, intr-o companie a primariei in acest caz, este publica. Aveti dreptul sa stiti citi sunt, pe ce salarii lucreaza si ce fac pentru dvs.

Nicu Olahus  •  28 noiembrie 2017, 15:34

Scrisoarea este un "fake" ! Se poarta. Ce-i aia "Departamentul de Stat" ? Cine semneaza ? sau doar asa pluteste...este generala: "O dam anonima, o semnam toti" - vorba lui Caragiale ! CINE SEMNEAZA ? Daca nu-i semnata in clar de cel putin un adjunct al secretarului de stat inseamna ca este un "fake"!

haideusicfr  •  28 noiembrie 2017, 15:55

Ilie,Ilie , americanii vor ca noi sa fim democrati. sa nu arunce orzul pe gaste.Ai inteles? Nu-ti convine ,pleaca la Moscova.Sau Phenian.

cris  •  28 noiembrie 2017, 15:55

Parerea mea este ca ar trebui sa ne unim cu SUA si astfel sa ne conduca direct.Oricum sint cu mult in fata noastra si daca in mod normal acum nu au voie sa ne dea sfaturi,daca am fi uniti ar avea toate drepturile asupra noastra.

Portal sau ziar  •  28 noiembrie 2017, 16:10

Si totusi, vrancea24.ro este portal, asa cum scriu autoritatile? Sau ziar, cum scrie in acest text? Cred ca faceti o confuzie. Hotarati-va.

Andrei F  •  28 noiembrie 2017, 16:10

@haideusicfr • 28 noiembrie 2017, 15:55 Eu nu cred ca acum americani ar vrea ca noi sa fim ...democrati.Doar republicani...Altfel...americanii nu sunt aceiasi de pe timpul lui Basescu care ne plangeau de mila ca s-a furat enorm la niste alegeri?

Costel Tudor  •  28 noiembrie 2017, 16:23

Tolontane , fii barbat si raspunde la intrebare a pe care ti-am pus-o !!!

Maxentiu  •  28 noiembrie 2017, 16:24

Mai relevant pentru discutie decit raspunsul institutiei ar fi fost sa prezentati continutul e-mailului. Daca ziaristul nu s-a prezentat si a mentionat doar un site, atunci reticenta institutiei de a furniza informatiile e justificata.

Felician Vladu  •  28 noiembrie 2017, 16:51

@Cătălin Tolontan. Mesajul articolului, înțeleg, este miștoul reprezentanților statului. Deși dezagreez conceptul de "stat puternic" și în general orice soi de concept/realitate ce poate îndrepta către etatism, parcă m-aș regăsi, în ticăloșia mea, făcând și eu mișto, chiar în numele statului, de astfel de amatori. Nu văd, cum într-o țară europeană, te poți prezenta cu o cerere către o instituție publică fără o semnătură. Să-ți fie lene să editezi un document, să-l semnezi și să-l scanezi, ceea ce se poate face cu telefonul mobil! În țara în care trăiesc, și bănuiesc nici în România, nici măcar o cerere de reziliere a chiriei nu se face fără semnătură olografă, în cazul relei credințe a destinatarului, rămâi bun de plată. Nu neg mizeria directorului, dar îi înțeleg frustrarea, o glumă de ziarist îl ia la bani mărunți. Eu însumi, cel puțin, dacă aș știi că nu comport onestitate în munca pe care o desfășor, m-aș abține la a-i trage la răspundere pe alții cu privire la munca/nemunca lor. E ca și cum dacă aș fi ziarist sportiv aș scrie despre sport folosind adânci metafore ca "sclavul lui Becali", "și-au bătut joc de ei, i-au umilit" sau titluri ca " Șocant! Ce declarație. Intră să vezi!", " Măsură disperată! Criză fără precedent!" iar apoi fac mișto de fotbaliști, insinuez că sunt la fel de proști ca Claudiu Răducanu, iar despre antrenori insinuez că habar n-au meserie din cauza faptului că au pierdut trei meciuri sau mi-au zis în față că sunt un *** și scriu ca pe o bucată de hârtie igienică. Concluzionând, plâng cetățenii pentru că paza democrației e întruchipată de aceeași rasă de câini care și guvernează, însă miștoul câinelui din urmă m-a amuzat și îl consider nimerit la adresa câinelui dintâi. Dar nici nu neg că se prea poate să mă fi născut și în eu în același pedigree. :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

paul bradis  •  28 noiembrie 2017, 17:00

Buna seara Atunci cand cei care ,,ies" duminica de duminica la DEMONSTRATIE!!! vor avea un mesaj similar cu cel transmis astazi de Catalin Tolontan ,atunci voi fi convins si eu sa procedez la fel.Pana atunci am credinta ca aceste manifestari sunt oarecum regizate de catre grupuri care au interese la care este adevarat ca se alatura si foarte multi cetateni care doresc sincer si dezinteresat ca viata in Romania sa fie mai buna. In rest...,, INTERESUL POARTA FESUL" lupta anti coruptie,#rezist,stat paralel,ciuma rosie, PSD protectorul clasei de jos,....bla,bla,bla,,,etc, nu ne mai pot convinge toti acesti indivizi si individe ca ne vor binele.Au fost la aceiasi MASA.. si acum unii sunt mai corecti decat altii. LA REVEDERE

marc  •  28 noiembrie 2017, 17:02

Păi Departamentul de Stat al SUA nu avertizează, ei impun. Fără rușine. Ei doresc o justiție specifică unei colonii. O justiție care a distrus sistematic și continuă să distrugă capitalul autohton ca să facă loc capitalului străin.În colonia numită România, deși toată economia e în mâna străinilor( bănci, energie, siderurgie, auto, petrol, ciment,etc) în instanțe sau pușcării sunt doar patroni străini.

Istrate  •  28 noiembrie 2017, 17:04

Dl Tolontan, ce facem acuma, dam exemple de la CNN si noi vindem 1000 de ziare zilnic si ne-am inchis postul tv din lipsa de audienta ?! Este de bun simt raspunsul institutiei, au cerut un nume si prenume al celui care a trimis email-ul. Ce e asa surprinzator ? Ne dam boieri mari dar de fapt mergem cu caruta, si aia de 1 cal putere.

marc  •  28 noiembrie 2017, 17:25

Erată- Doar patroni români

Cornel  •  28 noiembrie 2017, 17:55

Reiterez si eu intrebarea d-lui Costel Tudor: "Tolontane. tu esti de acord cu amestecul ambasadorului american in treburile interne ale Romaniei ?" Daca tot ati invocat necesitatea interventiei Dep. de Stat al SUA pentru a ne "avertiza" ar fi cuser sa va si justificati explicit. Ia sa vedem cat de barbat esti (sau ai nevoie de aprobarea ong-ului....si inca nu ai primit-o). Raspunsul acesta ar fi mult mai interesant pentru publicul cititor al Gazetei decat subiectul de 2 bani al articolului.

Felician Vladu  •  28 noiembrie 2017, 18:07

:) mamă ce de troli :) aceeași căsuță de email? :)

Felician Vladu  •  28 noiembrie 2017, 18:18

Domnule Tolontan, reiterez și eu frământările antesputnicilor mei, cine barba lui Aaron, pardon, Moș Gerilă, are dreptate? GSP, FSB, DOS sau FCSB?

Man on the Silver Mountain  •  28 noiembrie 2017, 18:37

Informatia fiind de interes public putea fi data oricui. Si la telefon. Putea fi deja publica si liber de accesat online de exemplu. Cu informatia deja prezenta online ce ne facem? Calculatorul o fi considerata o persoana din cate inteleg acum. Deoarece el are acces fara sa-si buchiseasca numele. Dar tu cetatene, ce persoana esti? Orgolii si ambitii care tin de mentalitatea colectiva. Iar asta e greu de schimbat, domnule Tolontan

haideusicfr  •  28 noiembrie 2017, 18:46

Andrei F: democrati sunt si democratii si republicanii. Ei s-au angajat sa ne apere ,ne-au scapat de teroarea ruiseasca ce tine de 1000 de ani si tu iti pui intrebari.Nu numai tu. Cum zic cui nu-i convine adresa: Moscova ,Kremlin ,Phenian. Numai ca odata ajunsi acolo nu cumva sa incercati sa veniti inapoi...

haideusicfr  •  28 noiembrie 2017, 18:47

"Cornel",vezi raspunsul anterior..

haideusicfr  •  28 noiembrie 2017, 18:49

marc : unde sunt acei patroni ämericani"care ne-au furat ? Praful de pe toba probabil. Pana una alta vezi "panoplia"de patroni romani condamnati din domeniul fotbalului.

Andrei F  •  28 noiembrie 2017, 19:04

@haideusicfr • 28 noiembrie 2017, 18:46...,, si tu iti pui intrebari.Nu numai tu. ,,....Scolastica....Crede si nu cerceta....Adica democratia nu trebuie sa fie un sir de raspunsuri logice? Apoi cum domnule ,in America se cerceteaza conjuctura alegerilor ,se renumera si voturile,fundatiile lupta pana si pentru viata unui condamnat la moarte ...Noi de ce nu putem sa avea aceeasi democratie?Ei de ce pot pune intrebari oricui iar noi nu?Intri in ape ...necunoscute...

Cata  •  28 noiembrie 2017, 19:08

Atentie, lista cu numele persoanelor nu este cu destinație publică. Acestea sunt date cu caracter personal si sub nici o forma nu trebuie facuta publica. Căutați pe google despre GDPR

haideusicfr  •  28 noiembrie 2017, 19:21

Acum incepi sa intelegi..

ticbis  •  28 noiembrie 2017, 20:40

In toate tarile civilizate si normale politic din lume, cheltuielile statului (ale guvernului) sau cele locale (ale primariilor) sunt considerate a fi informatii de interes public si pot fi accesate/consultate de catre orice persoana fizica sau juridica interesata, la cerere, indiferent daca solicitarea a fost transmisa prin posta scrisa sau prin cea electronica. Solicitantul are obligatia sa se identifice, in orice fel care sa permita autoritatilor de stat sau ale celor locale sa poata raspunde cererii la o adresa bine precizata si pe un nume concret si valid. Daca intr-adevar solicitarea a venit din partea unui portal de web, refuzul de a raspunde e justificat; e ca si cum eu, "ticbis", solicit primariei sa-mi comunice in numele Legii 544 lista salariilor angajatilor primariei Focsani; nimeni n-o sa-mi raspunda la asa ceva. Daca cererea vine din partea unei societati juridice, fie ea o societate comerciala inregistrata cu activitate exclusiv on-line, este obligatoriu ca aceasta sa fie asumata si autentificata prin semnatura si/sau datele de identificare reale ale unuia dintre managerii/imputernicitii legali ai acesteia (nume. prenume, adresa, numar si serie card de identitate, cnp, etc.) Este normal sa fie asa; nici la banca nu poti scoate banii unei societati daca te prezinti doar cu numele firmei/portalului in afara titularului autorizat legal al acesteia; nici la posta nu-ti elibereaza o recomandata pe numele firmei daca reprezentantul acesteia nu se legitimeaza cu buletinul si nu face dovada ca este imputernicit de firma pentru a ridica corespondenta. Deci, desi cunosc multe "chestii dragute" ce se petrec de ani buni prin primaria Focsani si cred ca sunt reale toate suspiciunile prezentate, consider ca aia au avut tot dreptul sa nu raspunda unei solicitari care in spate nu avea definita o persoana fizica sau juridica concreta. Asta ca sa respectam legea, atata cat e si cum e!

ticbis  •  28 noiembrie 2017, 21:45

Cu scuzele de rigoare, revin cu un exemplu concret. Cu ceva timp in urma, in baza aceleiasi legi invocate am facut o solicitare catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sa-mi puna la dispozitie pagina listei electorale din circumscriptia electorala la care eram arondat cu domiciliul eu si familia mea, avand suspiciuni privind semnaturile originale ale membrilor familiei mele pe acest tabel in procesul de votare. Cererea am facut-o in nume personal, pe persoana fizica si am trimis-o online pe e-mail, dar am fost obligat sa atasez acesteia si copia cardului de identitae, cu adresa, serie, cnp, poza, tot tacamul. Este adevarat ca am primit raspunsul si fotocopia paginii din lista electorala pe care o solicitasem abia dupa trei luni, dar daca as fi cerut asa ceva in numele "ticbis" sau sub un portal de web "www.ziarul-cutare", nu l-as fi primit niciodata!

Vas Ile  •  28 noiembrie 2017, 21:50

Dadadadadadadada

Zagna  •  28 noiembrie 2017, 22:34

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alina M.  •  29 noiembrie 2017, 0:19

Niciodata nu este prea tarziu ptr o avertizare din partea domnilor Klemm si Gittenstein, atunci cand coruptia romana devine coplesitoare.

Comentează